A ile to dla Ciebie szeroki kąt ?
7mm, 9mm, 12mm ?
A ile to dla Ciebie szeroki kąt ?
7mm, 9mm, 12mm ?
Podpisuję się pod tymi opiniami. Jeszcze nie trafiłem na układ obiektyw-konwerter aby nie przeżyć szoku po zerknięciu na rezultaty w opcji 1:1 - oczywiście po zmniejszeniu, wydruku na papierze będzie lepiej.
Z rektalinearnym UWA trzeba uważać jak się fotografuje ludzi, tu chyba lepiej używać rybki z softem (bo aby nie dostać po głowie, rektalinearny obrazek też wypada pogłaskać nieco softem).
Oooo taki nieskomplikowany sofcik dla UWA wzbudza moje zainteresowanie ...
Jak chcesz tanio to kup 9-18.
Zakup jakiegoś szmelcu z konwerterem prowadzi do jego sprzedaży ze stratą i późniejszego zakupu 9-18 - co w sumie wychodzi drożej![]()
Ja od dłuższego czasu choruję na szeroki kąt, tylko mnie jeszcze zależy, żeby był jasny, a nie mam zbyt pokaźnego budżetu. Jednym słowem - dramat. Przerobiłam już (w teorii) większość budżetowych rozwiązań, poczynając na szkiełkach CCTV, na różnej maści konwerterach kończąc. I zgodzę się z kolegami - nie ma sposobu na tani szeroki kąt w tym systemie, najlepszą budżetową opcją jest obecnie Samyang 12/2.0, jak przymkniesz go do f/4, hiperfokalną masz na 2.41 m, więc problem af prawie znika. Dedykowane, dobrej jakości konwertery Olka i Panasa są niewiele tańsze, ale też pogarszają jakość i tak nie najlepszego obrazu (zakłada się je na kity), zresztą nie są kompatybilne z naleśnikowym kitem. Jak nie zależy Ci na małej wadze i rozmiarze, jest jeszcze Samyang 10/2.8.
Ehh tak siedzę i myślę i chyba póki co zakupię 12-50 olka lub naleśnika Panasa 14-42 (do niego jest konwerter jakby coś). W przyszłym roku będzie nowy 7-14 f1:2.8 Olka to dozbieram do tego czasu
Dla mnie 12mm to już szeroko bo póki co najszerszą mam stałkę 25mm.
The question is: What is a Mahna Mahna?