Witam. Przez ostatnie miesiące coraz częściej zastanawiałem się nad zmianą leciwego Olka E520 na coś przyszłościowego. Takim systemem wydaje być się m4/3. Główne zastosowania to portret/krajobraz/plener/jakieś krótkie filmiki. Dodatkowym atutem jest wbudowana lampa/wizjer. Oczywiście w tym wszystkim budżet mam ograniczony więc dużego wyboru nie ma. Po przewertowaniu przeróżnych testów wybór padł w zasadzie na jeden model - Panasonic DMC-G3. Oczywiście wolałbym coś ze stajni Olumpusa, ale Pen-y jakoś do mnie nie przemawiają (brak gripa/wizjera/wbudowanej lampy a najlepszy wybór OMD-EM5, na chwilę obecną jest poza moim zasięgiem. I w tym miejscu zwracam się do osób, które miały jakieś doświadczenie z G3 lub bliskim krewniakiem- jakie są wasze odczucia, wrażenia, warto pakować się w ten model? Na początek obowiązkowo myślałem o Zuiko 45mm 1.8, do tego najlepiej Panas 14-45mm, choć widzę, że jest ciężko dostępny. W obwodzie pozostają mi szkła z 4/3 - 14-54mm wersja I, 50mm f2.0, 40-150 4-5.6/3.5-4.5, ale pewnie będą nadawać się tylko jako szkła manualne ze względu na wolne działanie ?