|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Epicure - masz bardzo wiele racji w tym co piszesz, ale histogram na żywo staje się całkowicie nieprzydatny gdy masz założoną lampę i walisz w sufit - nie jest w stanie przewidzieć jak wtedy będzie wyglądało zdjęcie. Fakt, gdybym miał ze sobą torbę jasnych mikro-stałek, to na pewno mógłbym sobie na więcej pozwolić. Poza tym tak jak powiedziałem - przy mega krótkim czasie całej uroczystości nie ma kiedy bawić się w dopieszczanie kadrów i sprawdzanie czy zdjęcie jest ostre - przy dużej ilości szczegółów i stosunkowo niedużej odległości osoby od tła (jakieś 2-3m) na szerokim kącie nie jesteś w stanie ocenić w EVFie co jest naprawdę ostre a co nie. To jest właśnie wada matryc 4/3 w stosunku do ff.
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Nie ma aparatów nadających się do wszystkiego.
To co pisałem kilka postów wyżej. Porównujemy AF fazowy ze wspomaganiem z AF kontrastowym bez wspomagania. Większość lustrzanek bez wspomagania też polegnie.
Co do niecelności. Ostatnio miałem nieprzyjemność poużywać D5000, gdzie w środku dnia AF potrafił nie trafić w nosorożca. O mniejszych zwierzętach i AF wielopunktowym nie będę nawet wspominał. To też jest lustrzanka. Akurat E-5 z 12-60 to był jeden z najszybszych AF, więc można powiedzieć, że fotograf był rozpieszczany przez ostatnie lata.
Jako użytkownik E-M1 mogę napisać, że użycie 12-60 z AF było błędem.
Owszem jest to puszka, która obsługuje jakoś stare obiektywy, ale mając panasa 12-35 i 35-100 wiem, że z 12-60 prędkość jest o klasę niżej, niż z obiektywami mikro (pomijam fakt, że po ciemku i na f/4). Ja swoje 12-60 sprzedałem.
Smużenie, skakanie EVF. Jest cała tona ustawień, co aparat robi, a czego nie w LV, czy jest boost, czy są dodatkowe pomiary, odświeżanie wizjera itp. Ja mam np. włączoną stabilizację przy połowicznym naciśnięciu spustu. Ten sam ruch ze stabilizacją i bez daje zupełnie inne odczucie co do obrazu w wizjerze.
Przez pierwsze dwa tygodnie posiadania tego aparatu dostosowywałem ustawienia pod siebie. Owszem podstawowe rzeczy robi się szybko, ale tutaj wchodzimy w niuanse, które później mogą się odbijać w takich sytuacjach.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
Wszystko się zgadza.
Ale o tym, nie trzeba pisać, do tego dochodzi się samemu (jeśli ma się doświadczenie w temacie) po kilku minutach pracy w boju.
Owszem, z EM-1 zacząłem wykonywać zdecydowanie mniej zdjęć. Szkoda, że mimo wszystko nie zmienia to faktu który stwierdził RobertW3D.
Nie wiesz o jakich sytuacjach w ogóle piszę.
Poza tym, cóż to zmieniaNie powinna mieć miejsce taka sytuacja, że w jednej puszce AF-C jest o kilka klas gorszy od AF-S.
Rozumiem, że piszesz nowy 45/1.8 vs używane C/N 85/1.8
To faktycznie, masz rację, pierścionek w lombardzie zawsze będzie tańszy od tego kupionego w salonie jubilerskim![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Miałem na myśli obiektywy o f1,8 . Nikona 35 za 726 pln/ nikona 50mm za 725pln i 490 pln, sony 35 za 700, pentaxa 50 za 690, sony 50 za 545, samsunga 45 za 998 pln, - ceny wg skąpiec.pl. Wiem, biedota ma zmienić system albo to co lubi najbardziej kupować używane, raz na jakiś czas Olek robi super promocję, kończy system i wtedy tłuszcza może coś dla siebie wybrać.
Piszę to bo jestem uzależniony od Olka ( to przez OM30) - ale może wreszcie się wyleczę.
DX faktycznie jest tani bo ma dawać tanią 50-kę na cropach. Za wersję dla ff trzeba już znacznie więcej zapłacić ....
A co do wyleczenia się z Olka to jak widać na moim przykładzie da się ...
BTW - kolejna rzecz której mi w E-M1 zabrakło - dwóch slotów na karty pamięci. IMHO we flagowcu aspirującym do miana pro powinny być.
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....