Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 149

Wątek: [OlyTest] Olek na ślubie czyli nieplanowany test E-M1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] Olek na ślubie czyli nieplanowany test E-M1

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Jeśli scena wymaga aż 6400 i jeszcze doświetlenia, to o jakim świetle zastanym mówimy? Jak dla mnie na tyle kiepskim, by sobie odpuścić.
    Ale to jest ślub. Z reguły bierze się za takie zdjęcia pieniądze. Jak odpuścisz, to będziesz musiał odpuścić kolację przez najbliższy miesiąc A jak ktoś nie fotografuje zawodowo, to może odpuszczać do woli.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    tylko że... (moim zdaniem oczywiście) jak ktoś popróbuje bezlusterkowców to nie chce już wracać do lustrzanek. Może (nawiązując do retoryki bufetowej) tęskno za młodzieńczą miłością, ale patrząc trzeźwo, to ich uroda już nieco z upływającym czasem przeminęła....
    Jest w tym dużo racji. Ale np. w moim przypadku ciężko znaleźć dalszą drogę foto - miłość do Olympusa już chyba minęła bezpowrotnie a zauroczenie Fuji może doprowadzić do bankructwa. Pozatym z tą lekkością bym nie przesadzał - E-M1 z gripem wcale dużo lżejszy nie jest od lustrzanki (bez niego jest dla mnie zbyt mały). A statki do ff też nie ważą po kilogramie sztuka Z Canonem nigdy rozmawiałem w tym samym języku, patrząc na Sony nie wiem do kogo oni to kierują, Pentax w kategorii 35mm znika. I tak na dobrą sprawę na placu boju pozostaje tylko Nikon ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale to jest ślub. Z reguły bierze się za takie zdjęcia pieniądze. Jak odpuścisz, to będziesz musiał odpuścić kolację przez najbliższy miesiąc A jak ktoś nie fotografuje zawodowo, to może odpuszczać do woli.
    Ja i tak wolę niższe ISO z większymi możliwościami do obróbki i często po prostu lepiej doświetloną sceną. Lampa też nie musi walić na full zawsze jak nie jest głupia.
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Jest w tym dużo racji. Ale np. w moim przypadku ciężko znaleźć dalszą drogę foto - miłość do Olympusa już chyba minęła bezpowrotnie a zauroczenie Fuji może doprowadzić do bankructwa. Pozatym z tą lekkością bym nie przesadzał - E-M1 z gripem wcale dużo lżejszy nie jest od lustrzanki (bez niego jest dla mnie zbyt mały).
    Weź do ręki gh3 z gripem - nietypowe wymagania postawił producent dla klientów lekkich szkiełek.
    A statki do ff też nie ważą po kilogramie sztuka Z Canonem nigdy rozmawiałem w tym samym języku, patrząc na Sony nie wiem do kogo oni to kierują, Pentax w kategorii 35mm znika. I tak na dobrą sprawę na placu boju pozostaje tylko Nikon ...
    Nie za bardzo rozumiem - masz sentyment do Olka z małą matrycą a jednym wpisem skreślasz APS-C. Pentax zły nie jest.
    Najsolidniejsze puszki w DSLR jak dla mnie - no i podobno po 20.06 ma być dostawa S 18-35mm f/1,8 pod P... w końcu...
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 15.06.14 o 23:39
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ja i tak wolę niższe ISO z większymi możliwościami do obróbki i często po prostu lepiej doświetloną sceną. Lampa też nie musi walić na full zawsze jak nie jest głupia.
    Każdy tak woli, tylko nie zawsze masz wybór.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Każdy tak woli, tylko nie zawsze masz wybór.
    Dokładnie. Poza tym patrząc na zdjęcia doświetlane FL50 przy ISO1600 czuję się nieco rozczarowany - mam wrażenie jakby błysk flasha uwydatnił szum. Po odszumieniu w LR4 (a nie daj boże rozjaśnieniu czy wyciąganiu szczegółów z cieni) robi się straszne mydło o fakturze koronki na sukni można zapomnieć - tak samo jak czasem o rzęsach czy w niektórych przypadkach lekkim zaroście.

Powiem tak - dopiero dzisiaj zrobiłem przeglądanie i obróbkę RAWów z nocy i zaskakująco wiele ujęć jest czarno-białych (artystycznych ...)
    E-M1 w takich zastosowaniach jednak wymięka - to jeszcze nie ta liga co lustrzanki Canona czy Nikona.
    Pozdrawiam, Robert

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Po odszumieniu w LR4 (a nie daj boże rozjaśnieniu czy wyciąganiu szczegółów z cieni) robi się straszne mydło o fakturze koronki na sukni można zapomnieć - tak samo jak czasem o rzęsach czy w niektórych przypadkach lekkim zaroście.
    Użyj maski przy odszumianiu (ruszaj suwakiem z wciśniętym altem), a najlepiej odszumiaj "pędzlem", omijając newralgiczne miejsca.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 15.06.14 o 23:57

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Użyj maski przy odszumianiu (ruszaj suwakiem z wciśniętym altem),
    Dzięki - to się może przydać

a najlepiej odszumiaj "pędzlem", omijając newralgiczne miejsca.
    I właśnie dlatego gdybym był profesjonalnym fotografem nigdy nie kupiłbym Olka - czas zmarnowany na takie odszumianie nie jest wart nawet tego kilograma czy dwóch więcej w torbie. Bo jak już pokazaliśmy cenowo nie ma w zasadzie różnicy.
    Pozdrawiam, Robert

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

I właśnie dlatego gdybym był profesjonalnym fotografem nigdy nie kupiłbym Olka - czas zmarnowany na takie odszumianie nie jest wart nawet tego kilograma czy dwóch więcej w torbie.
    E tam, nie takie rzeczy się robiło z "profesjonalnym" Canonem 5DII. Bywało, że i garnitur trzeba było na czarno malować, jak banding wylazł

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Weź do ręki gh3 z gripem - nietypowe wymagania postawił producent dla klientów lekkich szkiełek.

Nie za bardzo rozumiem - masz sentyment do Olka z małą matrycą a jednym wpisem skreślasz APS-C. Pentax zły nie jest.
    Najsolidniejsze puszki w DSLR jak dla mnie - no i podobno po 20.06 ma być dostawa S 18-35mm f/1,8 pod P... w końcu...
    Nie mówię, że Pentax jest zły. Dla mnie był zawsze taką trochę ciekawostką - podobnie jak Olek gdy startował z 4/3 - solidne puszki, ciekawe i stosunkowo niedrogie szkła (ach ta słabość do pierścienia przysłony ) ale jakoś brak przełożenia na popularność systemu. Jeżeli do tej pory ciągle nie zdecydowali się wypuścić puszki z FF, to obawiam się, że ich popularność spadnie tak mocno, że system przestanie być rozwijany. A z drugiej strony widać, że coraz mocniej idą w średni format ...
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Jak uzywasz lampy blyskowej to niekoniecznie potrzebne jest 6400 ISO
    tym bardziej, ze zawodowy fotograf najczesciej dysponuje jasna optyka i szybkim AF-em

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post był o 08:43 ----------

Dokładnie. Poza tym patrząc na zdjęcia doświetlane FL50 przy ISO1600 czuję się nieco rozczarowany - mam wrażenie jakby błysk flasha uwydatnił szum. Po odszumieniu w LR4 (a nie daj boże rozjaśnieniu czy wyciąganiu szczegółów z cieni) robi się straszne mydło o fakturze koronki na sukni można zapomnieć - tak samo jak czasem o rzęsach czy w niektórych przypadkach lekkim zaroście.

Powiem tak - dopiero dzisiaj zrobiłem przeglądanie i obróbkę RAWów z nocy i zaskakująco wiele ujęć jest czarno-białych (artystycznych ...)
    E-M1 w takich zastosowaniach jednak wymięka - to jeszcze nie ta liga co lustrzanki Canona czy Nikona.
    Witam !

Niekoniecznie musza to byc lustrzanki ale zwroc uwage na bezlusterkowce Fuji gdzie foty na wysokim ISO wypadaja rewelacyjnie.
    Juz najtanszy prosty aparat X-A1 produkuje wysokiej klasy obraz i bardzo dobrze radzi sobie ze swiatlami i cieniami na wysokim ISO.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak