Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: m.zuiko 60mm macro vs sigma 150mm

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

m.zuiko 60mm macro vs sigma 150mm

Witajcie, proszę o szybką radę. Od kilku lat posiadam sigmę 150mm. Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad zmianą na 60 w m4/3. Doradźcie proszę czy warto, czy zdecydowalibyście się na moim miejscu na taką zamianę. Z góry napisze, że wiem, że to dwie różne ogniskowe i że najlepiej byłoby mieć oba te szkiełka. Budżet jest jednak ograniczony dlatego pytam, czy posiadając Sigmę 150mm zamienilibyście ją na 60? Sigma 150mm to ostatnai pozostałość po dużym zestawie.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Odp: m.zuiko 60mm macro vs sigma 150mm

Jeżeli nie jesteś przekonany, to nie zmieniaj.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Sigmy 150 macro nigdy wprawdzie nie miałem, ale gdybym mial wybierać jedyny obiektyw makro jaki miałbym posiadać - na pewno nie wybrałbym tak długiej ogniskowej. Sigma daje wprawdzie ładne rozmycie tła i większą odległość roboczą (przydaje się przy zdjęciach płochliwych motywów) ale za to niestety się płaci - rozmiarami, ciężarem, poręcznością. Sigma wymaga solidnego statywu - nie tylko ze względu na cieżar obiektywu i ryzyko poruszenia zdjeć, ale i trudne kadrowanie (trudno skadrować i ustawić ostrość na trzęsącym sie obrazie w wizjerze). Krótsza ogniskowa Olympusa powoduje, ze 'z ręki' pracuje sie z nim dużo łatwiej. Za większą odległość roboczą Sigmy płaci się też koniecznoscią stosowania dużo silniejszej lampy błyskowej i dużo większego dyfuzora w pzrypadku korzystania ze światła błyskowego.
    Reasumując - ja bym wybral Olympusa 60f2.8 jko obiektyw bardziej uniwersalny do zastosowań makrofotograficznych. Ale zaznaczam - to mój wybór i Twoje preferencje mogą być inne.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Sigmy 150 macro nigdy wprawdzie nie miałem, ale gdybym mial wybierać jedyny obiektyw makro jaki miałbym posiadać - na pewno nie wybrałbym tak długiej ogniskowej. Sigma daje wprawdzie ładne rozmycie tła i większą odległość roboczą (przydaje się przy zdjęciach płochliwych motywów) ale za to niestety się płaci - rozmiarami, ciężarem, poręcznością. Sigma wymaga solidnego statywu - nie tylko ze względu na cieżar obiektywu i ryzyko poruszenia zdjeć, ale i trudne kadrowanie (trudno skadrować i ustawić ostrość na trzęsącym sie obrazie w wizjerze). Krótsza ogniskowa Olympusa powoduje, ze 'z ręki' pracuje sie z nim dużo łatwiej. Za większą odległość roboczą Sigmy płaci się też koniecznoscią stosowania dużo silniejszej lampy błyskowej i dużo większego dyfuzora w pzrypadku korzystania ze światła błyskowego.
    Reasumując - ja bym wybral Olympusa 60f2.8 jko obiektyw bardziej uniwersalny do zastosowań makrofotograficznych. Ale zaznaczam - to mój wybór i Twoje preferencje mogą być inne.
    Wyszomir, widziałem niejedno Twoje zdjęcie i zauważyłem, że korzystasz z 60mm. Zdjęcia bardzo ładne. To o czym piszesz jest jednym z powodów, dla których zastanawiam się nad zmianą. Nie jestem specjalistą i z dużym trudem przychodzi mi robienie zdjęć makro. W szczególności mam problem z kadrowaniem, ustawianiem ostrości a duża sigma 150 mi w tym nie pomaga. Czasem ustawiam się dalej, by nie spłoszyć owada ale niestety jestem tak wolny w obyciu z sigmą, że często sam odchodzi / odlatuje niczym nie spłoszony. Mam Raynox 250, więc może z 60mm mógłbym użyć.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Ja tam sie nie wypowiem, bo ja jestem entuzjasta obu

Ale podpowiem, @nipo80 ma oba i z tego co ja wiem, zdeycydowanie czesciej odkad kupil 60 to jej uzywa

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Haha wiem, że Cię korciło, żeby napisać, że oba trzeba mieć, dlatego uprzedziłem w swoim poście Ale uwaga, z częstszym korzystaniem z 60 na plus . Uu nie mogę dać

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Mam oba i one są inne (S150 i O60).
    Dużym pracuje się stabilniej bo jest cięższy. Tzn. ręka mniej lata, no i jest lufa, którą się trzyma.
    Z resztą mam włączoną stabilizację przy ostrzeniu (naciśnięcie spustu do połowy).
    Z małym trzeba się przyłożyć, żeby nie drgało.

A częściej używam 60mm bo:
    a) Obiektyw jest miniaturowy. Dorzucenie go do bagażu nie boli. Zabranie Sigmy to już problem.
    b) ma bardziej uniwersalną ogniskową. Nawet do portretu ciekawy.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Dodam jeszcze, że mam znajomego który od lat robi zdjęcia Panasonicem G1 w tym dużo makrofotografii. Miał trzy systemowe obiektywy macro - Elmarita 45mm, Olympusa 60mm i Sigmę 150mm - Elmarita rok temu sprzeda (pięknie rysuje, ale za krótki), mowił mi że sprzeda też Sigmę (za wielka i za ciężka), zostawi tylko Olympusa.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Ciekawe, czy znalazłbym amatora na swoją Sigmę Nie orientujesz się może po ile takie szkiełko może chodzić. Pod Olka raczej nie ma ich za wiele, żeby porównać.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Na allegro widziałem używaną Sigmę w dobrym stanie w cenie 1800 zł.