Strona 218 z 415 PierwszyPierwszy ... 118168208216217218219220228268318 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.171 do 2.180 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Ptaszora złapałem

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6080032.jpg
Wyświetleń:	516
Rozmiar:	936,3 KB
ID:	120076
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Co się stało z tym zdjęciem?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co się stało z tym zdjęciem?
    Albo to crop, albo 112mm plus tele x2.

Na chwilę wrócę jeszcze do mojego pytania o stabilizację. Cos ma się nas rzeczy z jej nieprzewidywalnoscią. Znalazlem taki wpis #30

https://forum.olympusclub.pl/threads...usa-XZ-2/page3

Kolega też ma wątpliwości, podobne do moich.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 8.06.14 o 20:20

| OlyJedi
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Albo ptak wyrzeźbiony z drewna

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Pewnie włączył efekt artystyczny, akwarelka .
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Toż to crop jest. To nie czatownia, tylko knajpa ;p
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzień dobry.
    Mam do was pytanie. Używał ktoś z was już karty Flashair w XZ-2?
    Ostatnio zakupiłem taką kartę, która ma wbudowaną kartę WiFi i umożliwia połączenie z aparatem komputera, smartfona tableta.
    Karta jest konfigurowalna poprzez komputer, za pomocą oprogramowania Toshiba Flashair Tool. Karta może być skonfigurowana, tak by pracować w trybie internet pass-through - czyli karta może połączyć się z Access Pointem i być widoczna przez wszystkich użytkowników sieci.
    Problem polega jednak na tym, że jak uaktywnię tą opcję, to po włożeniu karty do aparatu WiFi już mi się nie włącza. Jak jest wyłączony tryb internet pass-through, to wtedy wszystko jest OK (ikonka radia się pojawia na wyświetlaczu aparatu).
    Macie jakieś informacje na ten temat, którymi moglibyście się ze mną podzielić?

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Zdjęcia jednego budyneczku w jpg. bez korekcji i mam nieodparte wrażenie, że xz-2 przegina i prześwietla (filtr ND włączony)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	A6080750.jpg
Wyświetleń:	172
Rozmiar:	1,10 MB
ID:	120108   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	A6080779.jpg
Wyświetleń:	166
Rozmiar:	1,00 MB
ID:	120109  
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Dużo osób wykorzystuje ten aparat jako kieszonkowego wycieczkowca, niemniej sprawdza się on również podczas imprez i innych spędów My ostatnio wykorzystaliśmy go podczas warsztatów kulinarnych, na których była moja Magda i sprawdził się świetnie.

Poniżej link do większej ilości (mniejszych i większych rozmiarów
    http://kuchennewariacje.pl/?p=2968

Jak się nie mylę to wszystko zrobione na ISO 1600 i w dość dupiastym oświetleniu. Oczywiście wszystkie zdjęcia po obróbce a nie bezpośrednio z aparatu ale naprawdę można spooooooooro wyciągnąć z rawów

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Ja wiem ona potrafi sporo i jak na nią sporo z cieni i świateł można odzyskać. AF-daję radę, ale do lustrzanych mu jeszcze brakuje(przynajmniej jeśli chodzi o posiadane prze zemnie puszki) WB, spoko. W większości przypadków ładnie odwzorowuje kolory na AUTO. W XZ-2 mam na stałe ustawioną korekcję ekspozycji na minus, bo prześwietla światła. Dodatkowo na krzywych wprowadziłem korekcję na cienie-też z minusem. Jak dla mnie oryginalne ustawienia zbyt "wyciągają" cienie i zdjęcia robią się płaskie.
    Teraz o zaletach.
    Kieszonkowy to on nie jest, ale i tak 4 razy mniejszy i lżejszy od lustra z kitem. Budowa pancerna. Metalowy i chyba frezowany odlew metalu. Jednym słowem solidna konstrukcja. Przyciski są tam gdzie być powinny, a menu pozwala na ich dostosowanie. Niestety klawiszologia nie jest mocną stroną aparatu. Inne firmy np Fuji ergonomię w tej kwestii mają znacznie lepszą.
    Obiektyw- Optycznie konstrukcja znakomita! Praktycznie w całym zakresie super ostry. Aberracje oczywiście są, ale programowo spokojnie do ogarnięcia. W budowie plastikowy, ale po dłuższym użytkowaniu sprawia wrażenie solidnego.
    RAW-jak na taką wielkość sensora jest bardzo elastyczny. Wydaję się, że ma większą zdolność wyciągania świateł niż cieni.
    Za co go kocham?
    Z racji tego, że wiekszość wolnego czasu spędzam na rowerku, to za wielkość, za obiektyw, za makro(ostrość, odległość ostrzenia i bokeh) za nieźle trafiający AF i za odchylany ekran!
    Obrazek z XZ-2 jak na tą klasę aparatu kompaktowego jest naprawdę bardziej niż zadowalający. Pełnią szczęscia było by zamknięcie w tej obudowie z tym obiektywem matrycy 4/3.
    Podsumowanie- XZ-2, to bez wątpienia świetny mały kompakt ze znakomitym jasnym obiektywem. Niestety jego możliwości kończą się z możliwościami matrycy.
    Głębia ostrości- W makro? Przepiękna. Ten kompakt bije na łeb lustrzankę z kitem, bo z tym zestawem lustro najzwyczajniej do makro się nie nadaję Jestem przekonany, że w zestawie z Raynoxem DCR-250 daje niesamowite rezultaty.
    Odkąd go kupiłem?-Miałem dwie puszki. D90 i D600. Miałem, bo po zakupie XZ-2 D90 już nie mam. Sprzedaż D90 nie do końca wiąże się z zakupem Olka, bo przesiadłem się na D600 i cały czas zostaje z tym systemem.
    Teraz- Teraz więcej zdjęć, które robię jest z XZ-2 z prostej przyczyny. Mam go cały czas przy sobie i to jest kolejna bardzo, bardzo ważna zaleta tego pstrykacza.
    XZ-2 kocham, ale na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie zrezygnować z lustrzanki. AF, GO, prędkość zapisu, matryca, wizjer, matryca, matryca, matryca i znowu GO i tak zwana plastyka.
    W pełni się z tobą zgadzam ja jeżdżę rowerem 5-6 razy w tygodniu w drodze do pracy i wszędzie zabieram ze sobą aprat nawet jak idę z psem na spacer powoli wyrabia mi się nawyk jak sprawdzanie czy wziąłem ze sobą telefon. Co do korekcji ekspozycji masz ją na stałe nawet kiedy masz ciasny kadr czy portret ? Ja nie zauważyłem przepaleń, fakt kiedy focę krajobraz to światła są często przepalone ale to ogólny problem, w lustrzance też tak mam i wtedy świadomie wprowadzam korektę na minus i jeśli mogę być w danym miejscu ponownie to raczej wybieram porę żeby było odpowiednie światło no ale wiadomo na taki luksus nie zawsze możemy sobie pozwolić. Co do krzywej w jakim programie masz ją ustawioną ? Ciekaw jestem efektów może zamieścisz jakiś zrzut ekranu.
    Mi się marzy D610 bo mam 2 jasne ulubione szkła 50 1.4 i 85 1.4 ale niestety to jest spory wydatek więc na razie szklarnia cierpliwie sobie czeka. Podobnie jak ty nie jestem w stanie zrezygnować z lustrzanki ale coraz częściej spoglądam kątem oka na OMD albo fuji XT1
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wulisu ; 9.06.14 o 10:51

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów