patrz post #1975matryca, wizjer, matryca, matryca, matryca i znowu GO
mamy podobne odczucia....
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
Witam serdecznie!
Jestem nowym uzytkownikiem tegoż forum, dlatego witam wszystkich bardzo serdecznie.
Kilka dni temu nabylem Olympusika Xz-2. Wczesniej miałem kilka innych kompaktow tj. Nikony P300, P60, P6000, Fujifilm x-10, Canony sx-20, A80, A620 etc. Moja niespokojna dusza zapragnęła cos nowego, no i mam xz2. O zaletach i ułomnosciach nie będę się rozpisywal, bo napisano w tym wątku juz wszystko. Chciałbym natomiast podzielić się z Wami moimi wątpliwościami w kwestii działania stabilizacji. Wiem, ze mamy tutaj stabilizowana matryce, ja miałem zawsze aparat (rowniez DSLR) ze stabilizacja optyczna obiektywu, stad może moje rozterki. O co chodzi? Chodzi o nieprzewidywalność jej działania. Czasami zdjęcia sa min. poruszone, a nie powinny. W innych sytuacjach przekonany byłem, ze nie utrzymam aparatu, a było ok. Zacząłem robić testyNa 28mm czas 1/6 sek, zdjęcia są nieporuszone, zarówno gdy IS jest na on jak i na off. Na 112mm czas 1/30, cześć zdjęć jest poruszanych a cześć jest ok, zarowno gdy IS jest on lub off. Jakoś nie ogarniam tego. W innych aparatach które miałem, z optyczna stabilizacja po naciśnięciu spustu do polowy obraz zamierał! Tu tego nie ma. A może jest, tylko ja tego nie dostrzegam, bo matryca jest może stabilizowana cały czas, bez dotykania spustu migawki. Moje parametry aparatu do testów stabilizacji dobieralem z założeniem efektywności jej działania na poziomie 2EV. Mozecie cos napisać więcej nt temat? Wdzięczny będę.
Pozdrawiam.
Stachu.
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 8.06.14 o 09:58
Możliwe, że tak jest. Według optycznych:
"Aparat został wyposażony w system optycznej stabilizacji obrazu. Możliwe jest zaprogramowanie działania stabilizacji w następujący sposób:
- wyłączona,
- w obu osiach (IS1),
- tylko w pionowej (IS2),
- tylko w poziomej (IS3). "
Nie widać opcji, że ma działać dopiero w momencie naciśnięcia spustu migawki do połowy. Sprawdź jeszcze w instrukcji.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Instrukcja milczy na ten temat, niestety.
Sądzę, że łatwo możesz sam sprawdzić czy stabilizacja działa cały czas. Ustaw najdłuższą ogniskową (wtedy najlepiej widać działanie stabilizacji) skieruj aparat np. na jakiś tekst drukowany i sprawdź na ekraniku jak zachowuje sie obraz (drgania) przy włączonej i wyłączonej stabilizacji (bez naciskania spustu migawki). Możesz też ewentualnie sprawdzic z tym nacisnięciem spustu migawki do połowy. Będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie.
Jest jeszcze trzecia możliwość, że stabilizacja działa (jak tu ktoś pisał na forum ale tyczylo innego aparatu) dopiero po nacisnięciu spustu migawki do końca. Wtedy działania stabilizacji nie zaobserwujesz. Możesz podzielic się później ewentualnymi wnioskami.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 8.06.14 o 11:12
Dokladnie metodologia jaką uzywalem, była taką jak opisałeś. Czyli wnioski j/w. Być może właśnie jest tak, ze IS działa dopiero w momencie wyzwolenia ekspozycji. Ale to tez nie odpowiada na moje pytanie z poczatku mojego postu o jej "nieprzewidywalności".
Być może. Widać zależy od aparatu. U mnie (panas G1) na 100% stabilizacja działa cały czas gdy mam włączoną i jednocześnie nie mam w menu zaznaczonej opcji aby działała od naciśnięcia spustu migawki do połowy.
Przy 112mm i czasie 1/30s może wyjść część poruszonych bo to już tak na granicy skuteczności stabilizacji (optyczni zmierzyli 2EV).
Przy 28mm czas 1/6s to też ok 2EV, choć trochę dziwne, ze z wyłączoną masz nie poruszone zdjęcia. Można tylko wytłumaczyć, że szerszy kąt (krótszą ogniskową) łatwiej utrzymać bez poruszenia.
Może użytkownicy XZ-2 podzielą się swoimi doświadczeniami.