Strona 118 z 415 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168218 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.171 do 1.180 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Zaczynacie wydziwiać.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Zaczynacie wydziwiać.
    Właśnie. Tak samo jak z możliwościami współczesnych cyfrówek. Kiedyś w aparatach Zenith maksymalnym czasem naświetlania była 1/500sek., jak się dostało film ISO 1600 to było wielkie święto i szanowało się każdą klatkę (z resztą w ogóle szanowało się każdą klatkę), standardowym (i często jedynym) obiektywem był Helios 55mm ze słabym światłem i ludzie robili tym fajne fotki a teraz ISO 3200 szumi, obiektyw za ciemny, jakieś aberracje, dystorsja i bóg wie co jeszcze
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Ostatnio właśnie wpadły mi w ręce stare pozytywy z zenita robione w 2000 roku w Barcelonie - jestem pod wrażeniem głębi obrazu.

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Właśnie. Tak samo jak z możliwościami współczesnych cyfrówek. Kiedyś w aparatach Zenith maksymalnym czasem naświetlania była 1/500sek., jak się dostało film ISO 1600 to było wielkie święto i szanowało się każdą klatkę (z resztą w ogóle szanowało się każdą klatkę), standardowym (i często jedynym) obiektywem był Helios 55mm ze słabym światłem i ludzie robili tym fajne fotki a teraz ISO 3200 szumi, obiektyw za ciemny, jakieś aberracje, dystorsja i bóg wie co jeszcze
    Odnoszę wrażenie że jesteśmy coraz bardziej roszczeniowi. Tzn. uważamy że należy się nam wiele, bardzo wiele. Nie wiele dając w zamian. Nie chodzi już tylko o fotografię ale i inne dziedziny życia, więc nie będę zaśmiecać wątku i tym stwierdzeniem zakończę.

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Apetyt rośnie w miarę jedzenia... Ja długi czas ojcu obrzydzałem pomysł wymiany sp-350 na coś nowego i małego, patrząc jakiej jakości robi zdjęcia aparat sprzed kilkunastu lat.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Witam !

W tamtych czasach to ja nawet Zenita nie mialem a dlugo... focilem Smena8
    http://upload.wikimedia.org/wikipedi...5c/Smena_8.JPG
    Swiatlomierza nie mialem a jedynie tekturowa tablica naswietlenia dawala jakies przeslanki jaki dobrac czas i ekspozycje
    Filmow do fotografii malobrazkowej ciezko bylo uswiadczyc i stad kazda naswietlona klatka byla efektem baaardzo przemyslanej decyzji.
    O 1600 ISO mi sie nie snilo... Choc w tamtych czasach operowalem jednostkami DIN.

Dzisiaj to co mamy... to jest to maksymalny wypas (cyfrowe aparaty z super-ulatwieniami, mega wysokie ISO + funkcje filmowania w HD)

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

No przed moim zenitem 11 (takim z zewnętrznym światłomierzem) miałem smienę 8m. A rzeczywiście mając 36 klatek człowiek dziesięć razy się zastanowił jak pstryknąć zdjęcie i czy rzeczywiście je zrobić - bo a nuż zaraz może być coś ciekawszego... a wakacje dłuuuugie. DIN 27 -to była czułość (ASA 400) ))) Dzisiaj - idziesz widzisz kotka i pstryk:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	A4120012.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	1,06 MB
ID:	115032  
    Ostatnio edytowane przez jarod69 ; 12.04.14 o 22:35

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Nie zapomnę jak kiedyś w Smienie 8M zapomniałem przewijać filmu po każdej zrobionej fotce. Jakieś zaćmienie kilkanaście fotek na jednej klatce zrobiłem. Wkurzony byłem jak diabli, bo z wycieczki po bunkrach foty miały być, a wyszedł jeden wielki maziaj. Potem w Zenicie blokada migawki po każdej zrobionej fotce była dla mnie mistrzostwem świata

Widzę, że wątek w kierunku nostalgicznych wspominek nam się zwrócił
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    ... A rzeczywiście mając 36 klatek człowiek dziesięć razy się zastanowił jak pstryknąć zdjęcie i czy rzeczywiście je zrobić - bo a nuż zaraz może być coś ciekawszego... a wakacje dłuuuugie.
    Tak było. Postępując w ten sposób czasem te 36 klatek wystarczało mi na cały urlop

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

A ja akurat uwielbiałam ten moment kiedy wyciągasz z koreksu film przepstrykany w Smienie i nigdy nie wiesz co zastaniesz... tańczący ludzie na środku jeziora... samochód na drzewie Trzeba być naprawdę skupionym człowiekiem żeby za każdym razem pamiętać o przekręceniu na następną klatkę
    Ale ale... nie patrzmy na to jak na ograniczenie - efekty czasem były naprawdę zaskakujące.
    Akurat tego xz-2 w porównaniu ze smieną nie potrafi...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów