Strona 220 z 415 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270320 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.191 do 2.200 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez Radoslaw6363 Zobacz posta
    Witam Ponownie
    Jako że podjąłem już decyzję że kupuję XZ -2 i nic innego w grę nie wchodzi i do innego aparatu nikt mnie już nie przekona !
    Mam pytanie związane z zakupem
    Ceny w PL znam i mogę kupić aparat za ok.1150 zł. Znalazłem na Amazon Olympusa XZ-2 za jedyne 300$ cena jest w stosunku do polskiej konkurencyjna ale nigdy tam nic nie kupowałem i nie mam pojęcia jakie koszta się dodatkowo z tym wiążą, czy transakcja jest bezpieczna , czy trzeba zapłacić cło itp.
    http://www.amazon.com/Olympus-XZ-2-D.../dp/B009AYJQ2U
    Być może odpowie ktoś kto jest dobrze w takich zakupach zorientowany
    Pytanie czy ci amazon wyśle co polski i na pewno dojdą opłaty.
    Ja kupowałem tu http://www.eglobaldigitalstore.co.uk...al-camera.html
    z tym że wysyłka była do UK aparat miałem po 3 dniach i musiałem dopłacić 39 funtów czyli razem 194 funty, po zarejestrowaniu 2 lata gwarancji plus dodatkowe pół roku.
    Ostatnio edytowane przez wulisu ; 9.06.14 o 14:49

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    Dużo osób wykorzystuje ten aparat jako kieszonkowego wycieczkowca, niemniej sprawdza się on również podczas imprez i innych spędów My ostatnio wykorzystaliśmy go podczas warsztatów kulinarnych, na których była moja Magda i sprawdził się świetnie.
    Poniżej link do większej ilości (mniejszych i większych rozmiarów
    http://kuchennewariacje.pl/?p=2968
    Jak się nie mylę to wszystko zrobione na ISO 1600 i w dość dupiastym oświetleniu. Oczywiście wszystkie zdjęcia po obróbce a nie bezpośrednio z aparatu ale naprawdę można spooooooooro wyciągnąć z rawów
    Zdjęcia dobre, a nawet bardzo dobre jak na iso 1600. Tak zerknąłem w EXIF-y na zdjęcia z linku i w wszystkich wystarczyłoby iso 800. W niektórych nawet mniej. Może warto w pomieszczeniach w tego typu zdjęciach korzystać z auto iso z ograniczeniem do np. max 1600. To takie luźne spostrzeżenie i najlepiej wcześniej potestować jak aparat dobiera to iso i czy warto z tego korzystać.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jeszcze jedno: do czego służy parametr "gradacja" w menu ustawienia obrazu?
    Ta opcja to nic innego jak uwypuklenie ciemnych lub jasnych partii kadru. Zrób sobie 3 zdjęcia z ustawieniami NORMALNE CIEMNE TONY i JASNE TONY i zobaczysz. Najlepiej aby scenka zawierała np. zacienione (ciemniejsze miejsca) i jasne miejsca (np. jasne niebo) wtedy będziesz widział dokładnie o co chodzi.

Odnośnie stabilizacji to nie zauważyłem u mnie jakichś dziwnych zachowań ale też prawdę mówiąc za bardzo się w to nie wgłębiałem.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Cytat Zamieszczone przez Radoslaw6363 Zobacz posta
    Ceny w PL znam i mogę kupić aparat za ok.1150 zł. Znalazłem na Amazon Olympusa XZ-2 za jedyne 300$ cena jest w stosunku do polskiej konkurencyjna ale nigdy tam nic nie kupowałem i nie mam pojęcia jakie koszta się dodatkowo z tym wiążą, czy transakcja jest bezpieczna , czy trzeba zapłacić cło itp.
    http://www.amazon.com/Olympus-XZ-2-D.../dp/B009AYJQ2U
    Być może odpowie ktoś kto jest dobrze w takich zakupach zorientowany
    Do ceny w USA doliczasz koszt wysyłki i masz tzw. wartość celną. Na wartość celną nakładamy cło (4,2%, jeśli dobrze pamietam), a następnie doliczamy 23% VAT - tak otrzymaną cenę można już porównać z ceną w sklepie w PL i ocenić, która jest bardziej atrakcyjna...
    Oczywiście sprawy maja się zupełnie inaczej, jeśli wujek ze stanów wybiera się właśnie do PL
    Ostatnio edytowane przez cube007 ; 9.06.14 o 14:18

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Zdjęcia dobre, a nawet bardzo dobre jak na iso 1600. Tak zerknąłem w EXIF-y na zdjęcia z linku i w wszystkich wystarczyłoby iso 800. W niektórych nawet mniej. Może warto w pomieszczeniach w tego typu zdjęciach korzystać z auto iso z ograniczeniem do np. max 1600. To takie luźne spostrzeżenie i najlepiej wcześniej potestować jak aparat dobiera to iso i czy warto z tego korzystać.
    Wiesz,.... chodziło o wyżyłowanie aparaciku Można było ustawić autoiso ale stwierdziłem że w tych warunkach 1600 nie zaszkodzi a na ustawianie za bardzo jakoś nie było czasu bo dziewczyny (i chłopaki) próbowali też coś pichcić Moze jak mi jeszcze kiedyś w łapy wpadnie to sam go przemagluje odpowiednio

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Ta opcja to nic innego jak uwypuklenie ciemnych lub jasnych partii kadru. Zrób sobie 3 zdjęcia z ustawieniami NORMALNE CIEMNE TONY i JASNE TONY i zobaczysz. Najlepiej aby scenka zawierała np. zacienione (ciemniejsze miejsca) i jasne miejsca (np. jasne niebo) wtedy będziesz widział dokładnie o co chodzi.

Odnośnie stabilizacji to nie zauważyłem u mnie jakichś dziwnych zachowań ale też prawdę mówiąc za bardzo się w to nie wgłębiałem.
    Dziękuje Jaskier za odpowiedz.
    Zapytam jeszcze. Czy LR 4.3 obsłuży Raw-y z XZ-2?
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 9.06.14 o 19:43

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Widoczek

Widok z Wieży Ratuszowej - Toruń

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6080176.jpg
Wyświetleń:	337
Rozmiar:	1,10 MB
ID:	120183

Galipette
    Gość

A ja z innej beczki. Idę sobie (ł) osiedlem a tu ... łoś.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6090754.JPG
Wyświetleń:	306
Rozmiar:	392,4 KB
ID:	120184  

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Czy LR 4.3 obsłuży Raw-y z XZ-2?
    U mnie wersja 4 - ileś tam, już nie pamiętam cyferki po kropce nie widziała RAW-ów z XZ-2. Dopiero instalacja wersji 5.2 bodajże pomogła. I tak na daremnie instalowałem bo nie używam. W zupełności wystarcza mi OV3 jak na razie.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Galipette Zobacz posta
    A ja z innej beczki. Idę sobie (ł) osiedlem a tu ... łoś.
    No piękny byczek!
    Gdzie zrobiłeś to djęcie?
    Ostatnio edytowane przez fazi75 ; 10.06.14 o 00:45

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów