EM-5 nie ma focus peakingu. Całkiem możliwe, że jest to moja wina. Stabilizacja jest ok - te zdjęcia wyjżej robiłem z włączoną poprawnie stabilizacją IS1. Jak ci się widzą te zdjęcia?
EM-5 nie ma focus peakingu. Całkiem możliwe, że jest to moja wina. Stabilizacja jest ok - te zdjęcia wyjżej robiłem z włączoną poprawnie stabilizacją IS1. Jak ci się widzą te zdjęcia?
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
Jednak czasami światła jest za dużo. Minimalna czułość ISO 200, migawka 1/4000, a filtru szarego brak.
Mogliby jednak dać w aparatach wbudowany filtr ND skoro już bazowe ISO jest tak wysokie.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
W tym obiektywie to nie ma znaczenia. Raczej nie ma sytuacji, w których zależałoby komukolwiek na fotografowaniu na pełnej dziurze, jeśli światła jest w bród.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zapewne wystarczy minimalny ruch pierścienia poza 1 m i już jest hiperfokalna. Odległość nie zmienia się liniowo, im dalej, tym szybciej się zmienia. W takim obiektywie najwyraźniej wzrasta błyskawicznie od 1 m, więc nawet by się nie zmieściła bardziej szczegółowa podziałka na pierścieniu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Niby nie ale przy przyciemnianych widoczkach już zastanawiałbym się
No właśnie nie jestem przyzwyczajony do kręcenia tak minimalnie poza tym mam dziwne wrażenie że za każdym razem potrzebuje kręcić tą ostrością - nie wiem może to jakaś choroba ?Jak się "naumiem" robić nim zdjęcia to pewnie ustawie tą ostrość na stałe tylko se będę metry liczył i przesłoną kręcił. Póki co troszkę mi ciężko. Niestety nie miałem czasu na kolejne testy które by rozwiały moje wątpliwości w tym zakresie. Szkoda że ta nieskończoność nie działa jak powinna wtedy byłoby zupełnie prosto.
Np. jak robiłem panoramę to ostrzyłem na powiększeniu x14 i powiem wam że jest różnica w tym przedziale 1-nieskończoność. Trzeba dobrze iu dokładnie ostrzyc w horyzont żeby był ostry - nie ma zbyt wielkiego miejsca na pomyłkę a kręci się bardzo delikatnie ze względu na tą właśnie wąską skale. (+ ciężko to chodzi)
Przy okazji chyba sobie wydrukuje ta tabelkę z hiperfokalną to będzie mi łatwiej.
Tak, ustawiłem na 12mm i jest już dobrze - tzn nie widziałem takich mazów jak poprzednio. Co do przesłony to był test pod światło więc mogłem sprawdzić jak się on zachowuje w takich warunkach . Jestem świadomy że tak sie zdjęć nie robiZamieszczone przez Janko Muzykant
aczkolwiek wyszło nieźle jak na mój gust.
PS.Obiektyw kupiłem na widoczki z Norwegii - za 2 tygodnie mam urlop - i tam się te szkło ma wykazać. Kupiłem je jeszcze ze względu na fotografię nocną ze względu na dobre światło - tutaj mam nadzieje być pozytywnie zaskoczony.
Ostatnio edytowane przez zimoch ; 23.05.14 o 11:27
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm