Akurat tutaj miałem na myśli stałki do m43 i Nex: 19 i 30.
Przy 19mm to faktycznie robi. Bo to już nie jest tak szeroko. Ale tylko przy szerokich.
Np. przy 50mm 1.4 okazywało się, że na 4/3 to jest bardziej portretówka (przeliczeniowe 100mm) niż na APSC (75mm).
Samyangi to przede wszystkim szkła do filmów - wersje z liniową przysłoną, część z zębatką follow focus, a także tam, gdzie jest ważny wyrównany kadr, w większości przypadków taki właśnie jest obraz. Olek na razie nie, ale Panasonic dość już się liczy w filmie. W większości przypadków także nie trzeba ich mocno domykać, tzn. nawet otwarte nie dają dużego mydła.
Ciekawe szkło się zapowiada. Jeśli będzie tanie, a Fuji 10-24 okaże się drogi (a raczej zbyt drogi, bo drogi będzie na pewno), to chyba kupię sobie tego Samyanga do krajobrazów. W takim obiektywie AF to zbędny gadżet, więc tak naprawdę nic nie tracę poza uniwersalnością zooma.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Za fiszaja zapłaciłem 1200 zł. Oczekuję, że cena 12-tki będzie podobna.
Obawiam się że będzie dużo wyższa... a wtedy lepiej parę setek dołożyć do systemowej 12'ki
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
I gdzie premiera tego szkła? Wiadomo coś o nim?