Ja już z zakupami skończyłem na dłuższy czas![]()
Ja już z zakupami skończyłem na dłuższy czas![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Świetne zdjęcie. Chyba w tym miesiącu kupie. W tatmym skończyły sie fundusze![]()
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
Zakupiłem mojego samka.
I w sumie na dzień dobry się zawiodłem.
1) Ciężko chodzi mi pierścień ostrości - możliwe że to kwestia przyzwyczajenia
2) Nieskończoność nie ostrzy w nieskończoność - muszę ostrzyć na powiększeniu
3) Jakość zdjęć - nie wiem co o nich myśleć raczej są kiepskie ( bo zdjęcia są poruszone i nieostre utrata szczegółowości jest odczuwalna)- w załączęniu parę szotów z dzisiaj bez żadej poprawki w LR- prosto z body
Tłumacze sobie to w ten sposób
A. może nie umiem jeszcze posługiwać się przesłoną w tak szerokim obiektywie - robiłem w większości na przesłonach 2.0-2.8
B. albo robie coś nie tak z ustawieniami aparatu(podejrzewam stabilizacje obrazu- robiłem z ustawieniami IS1)
C. ten obiektyw nie jest zbyt ostry na pełnej dziurze.
Potestuje jeszcze w lepszym świetle bo te było conajmniej słabe
Ostatnio edytowane przez zimoch ; 20.05.14 o 22:57
Te zdjęcia są masakycznie przeostrzone i odszumione. Dodatkowo, trzecie i czwarte są poruszone.
No i brak exifów.
Nie obraź się, ale wartość tych zdjęć pod kątem oceny obiektywu jest żadna.
Nie obrażam się
Co to znaczy przeostrzone? Za mała głębia?
Odszumione być może z body bo ja nic nie odszumiałem w LR . Gdzie sie odszumianie wyłącza w om-d em5?
Ten obiektyw nie daje wartości przesłony do EXIFa wiec jest to kolejny problem , no ale to przeżyje, czasy i ISO powinno być.
No właśnie zdjęcia są poruszone i kiepskiej jakości a ustawienia ekspozycji nie wskazują . 4 zdjęcie ISO 200 czas 1/1600s , 3cie ISO 800 1/30 sek - tutaj bardziej moze być prawo poruszone - przesłon nie pamietam tak dokłądnie ale w okolicach 2.0.
Powiem tak - nie ma wow na dzień dobry a to nie dobrze.
Póki co Panasonic zjada Samyanga na śniadanie, ale pożyjemy zobaczymy - mam 10 dni na testyi może go oddam bo coś mnie się on nie podoba.
Ostatnio edytowane przez zimoch ; 20.05.14 o 23:13
Pierścień ostrości chodzi dość ciężko, to fakt. Ale pozostałe zarzuty to ewidentnie błąd operatora lub po prostu skopany obiektyw.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zrób normalne zwyczajne widoczki a nie jakieś maksymalnie po światło, pod kątem itd i wrzuć jak załącznik RAWy.
PS Na forum nikoniarzy (link) ktoś wrzucił to szkło ale pod NEXa i z lewej strony kadru było nieostre...![]()
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Dla stabilizacji ustawiłeś ogniskową 12 mm?
Przesłonę stosowałeś prawidłową, maksymalnie f5.6 bym ustawiał.
Swoją drogą piękną flarę na 3 zdjęciu złapał.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA