Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 132

Wątek: [plotki] - Samyang 12mm f/2.0 - MFT, Nex, NX

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Odp: [plotki] - Samyang 12mm f/2.0 - MFT, Nex, NX

EM-5 nie ma focus peakingu. Całkiem możliwe, że jest to moja wina. Stabilizacja jest ok - te zdjęcia wyjżej robiłem z włączoną poprawnie stabilizacją IS1. Jak ci się widzą te zdjęcia?
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    EM-5 nie ma focus peakingu. Całkiem możliwe, że jest to moja wina. Stabilizacja jest ok - te zdjęcia wyjżej robiłem z włączoną poprawnie stabilizacją IS1. Jak ci się widzą te zdjęcia?
    Ustawiłeś ogniskową dla IS ręcznie?
    Tak przy okazji, pierścienie powinny mieć jakąś blokadę powyżej f=11, np. wychodzący napis: ''robisz to na własne ryzyko''

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    Tak to jest problem - wczoraj zrobilem chyba 2 błędy"

Jeszcze jedna rzecz która mi się nie podoba- skala ostrości na pierścieniu. Ustawialna ostrość jest od 0.2m do nieskończonosci z tym że przed nieskończonością wartością ostatnią jest 1m. Problem w tym że trzeba być mega dokłądnym przy robieniu panoram bo ostrość łapie w przedziale 1m - niesk. (ja dzisiaj praktycznie w tym zakresie wszystkie zdjęcia wykonywałem) a tam już wiele do kręcenia nie zostało. Jak dolożyć do tego kręcący się z oporem pierścień to ostrzenie nie jest takie przyjemne. Niby GO powinna być na tyle duża, że nie potrzeba by było tym kręcić, ale jakoś nie jestem przekonany
    Przeanalizuj to sobie.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Głebia ostrości - Samyang 12mm f2.0.pdf  

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Jednak czasami światła jest za dużo. Minimalna czułość ISO 200, migawka 1/4000, a filtru szarego brak.
    Mogliby jednak dać w aparatach wbudowany filtr ND skoro już bazowe ISO jest tak wysokie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

W tym obiektywie to nie ma znaczenia. Raczej nie ma sytuacji, w których zależałoby komukolwiek na fotografowaniu na pełnej dziurze, jeśli światła jest w bród.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Przeanalizuj to sobie.
    Hiperfokalna dla tego obiektywu wynosi 4,8 m, co oznacza, że zarzuty zimocha są słuszne, bo odległość na podziałce między 1 m a 2,4 m jest dość spora.

mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Zapewne wystarczy minimalny ruch pierścienia poza 1 m i już jest hiperfokalna. Odległość nie zmienia się liniowo, im dalej, tym szybciej się zmienia. W takim obiektywie najwyraźniej wzrasta błyskawicznie od 1 m, więc nawet by się nie zmieściła bardziej szczegółowa podziałka na pierścieniu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Hiperfokalna dla tego obiektywu wynosi 4,8 m, co oznacza, że zarzuty zimocha są słuszne, bo odległość na podziałce między 1 m a 2,4 m jest dość spora.
    Dla f2.0. A dla np. f5.6? Nie 1.7m? A dla f2.8 albo f8.0? ITD.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Dla f2.0. A dla np. f5.6? Nie 1.7m? A dla f2.8 albo f8.0? ITD.
    Wiadomo, że dla większych wartości przysłony będzie coraz krótsza, ale mnie osobiście interesuje głównie pełna dziura.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zapewne wystarczy minimalny ruch pierścienia poza 1 m i już jest hiperfokalna. Odległość nie zmienia się liniowo, im dalej, tym szybciej się zmienia. W takim obiektywie najwyraźniej wzrasta błyskawicznie od 1 m, więc nawet by się nie zmieściła bardziej szczegółowa podziałka na pierścieniu.
    Po prostu potwierdzam wątpliwości, też miałam pewne trudności z precyzyjnym ustawieniem ostrości, kiedy testowałam ten obiektyw.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

W tym obiektywie to nie ma znaczenia. Raczej nie ma sytuacji, w których zależałoby komukolwiek na fotografowaniu na pełnej dziurze, jeśli światła jest w bród.
    Niby nie ale przy przyciemnianych widoczkach już zastanawiałbym się

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    No właśnie nie jestem przyzwyczajony do kręcenia tak minimalnie poza tym mam dziwne wrażenie że za każdym razem potrzebuje kręcić tą ostrością - nie wiem może to jakaś choroba ? Jak się "naumiem" robić nim zdjęcia to pewnie ustawie tą ostrość na stałe tylko se będę metry liczył i przesłoną kręcił. Póki co troszkę mi ciężko. Niestety nie miałem czasu na kolejne testy które by rozwiały moje wątpliwości w tym zakresie. Szkoda że ta nieskończoność nie działa jak powinna wtedy byłoby zupełnie prosto.

Np. jak robiłem panoramę to ostrzyłem na powiększeniu x14 i powiem wam że jest różnica w tym przedziale 1-nieskończoność. Trzeba dobrze iu dokładnie ostrzyc w horyzont żeby był ostry - nie ma zbyt wielkiego miejsca na pomyłkę a kręci się bardzo delikatnie ze względu na tą właśnie wąską skale. (+ ciężko to chodzi)

Przy okazji chyba sobie wydrukuje ta tabelkę z hiperfokalną to będzie mi łatwiej.

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant
    Ustawiłeś ogniskową dla IS ręcznie?
    Tak przy okazji, pierścienie powinny mieć jakąś blokadę powyżej f=11, np. wychodzący napis: ''robisz to na własne ryzyko''
    Tak, ustawiłem na 12mm i jest już dobrze - tzn nie widziałem takich mazów jak poprzednio. Co do przesłony to był test pod światło więc mogłem sprawdzić jak się on zachowuje w takich warunkach . Jestem świadomy że tak sie zdjęć nie robi aczkolwiek wyszło nieźle jak na mój gust.

PS.Obiektyw kupiłem na widoczki z Norwegii - za 2 tygodnie mam urlop - i tam się te szkło ma wykazać. Kupiłem je jeszcze ze względu na fotografię nocną ze względu na dobre światło - tutaj mam nadzieje być pozytywnie zaskoczony.
    Ostatnio edytowane przez zimoch ; 23.05.14 o 11:27
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm