Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 142

Wątek: [Panasonic] plotki o nowym korpusie

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

[Panasonic] plotki o nowym korpusie

Wczoraj na 43R pojawiła się stara (2 lata) rycina przedstawiająca korpus serii GF1/GX. Obok tego wymieniono niesamowitą specyfikację:

- sensor 18 MPx
    - migawka 1/8000
    - odchylany, wbudowany w korpus EVF
    - stabilizacja, wbudowana w korpus

Nie pisałem wczoraj nic, ale dzisiaj zobaczyłem ten wpis na dpreview. Koleżka ma kumpla w portugalskim Panasoniku i... i jeśli to prawda, to czekam tylko na informację czy to - prawdopodobnie GX2 - ma mar sensor, znany z GH1/GH2.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

dzarro
    Gość

Odp: [Panasonic] plotki o nowym korpusie

Ale to będzie dalej odgrzewany kotlet - jeśli matryca będzie ze starych modeli. Ja bym się nie podniecał. O LF-1 też były plotki, jakie to cudo wyjdzie, a co rzeczywiście wyszło - wszyscy wiemy.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Ale to będzie dalej odgrzewany kotlet - jeśli matryca będzie ze starych modeli. Ja bym się nie podniecał.
    Zakładając, że jest to stara matryca z GH2, ale pełna tj. z odblokowaną funkcją mar, to i tak zyskujemy:

- wbudowany, odchylany wizjer; na rycinie, w lewym rogu
    - wbudowaną stabilizację
    - focus peaking,
    - time lapse
    - wifi
    - 1/8000 (jeszcze nie wiemy jaki jest czas synchro z lampą)

Ja się nie podniecam tylko patrzę ze zdumieniem, jak obie firmy i Oly i Panas same życzą sobie... źle, m. in. sztucznie kastrując produkty. Mam GH2 i póki co nie widzę następcy/upgrade'u, ale dobry dobry tryb wideo AD 2013 i wbudowana stabilizacja daje mi do myślenia jak to kupić najtaniej. Panas to nie Olek, który wszędzie na świecie wciska 30p i można sobie go kupić w OJ, ale można i w B&H. Z Panasem jesteśmy skazani na EURodystrybucję, niestety

Podsumowując: pod moje szkła wideo potrzebuję przede wszystkim stabilizacji w body i dobrego trybu wideo, matryca może zostać z GH2.

/EDIT: Jest potwierdzenie serwisu 43R - FT5: odchylany wizjer i wbudowana stabilizacja.

Podobno nowe GX ma być odrodzonym L1, czytając Janka i ostatnio recenzję E-PM2 na d.p. review w sumie mogliby dać na kółku M, Mwideo, C1/2/3, od biedy A i wyciąć przyciski z tyłu, zostawiając miejsce na przerośniętego kciuka

Sensor może być z GH2, coraz częściej używam 6400-12800, 1/25 i T/.95 do wideo
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23.05.13 o 10:37
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Wbudowana stabilizacja to zdecydowanie dobry krok dla miłośników Panasonica, ponieważ bardzo dobre stałoogniskowe obiektywy jak choćby 20/1.7 nie mają optycznej stabilizacji. Rzeczywiście byłby to aparat marzeń pod wieloma względami, chyba że wpakują tam kiepską matrycę.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Jak stara matryca to nieważne co ten aparat będzie miał, Mar, smar, czy inne g***no, to będzie kaplica i tyle. Nawet nie spojrze na to.
    Jeśli tak zrobią to IMHO będzie to obraza użytkowników.

Thomasso
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Wbudowana stabilizacja to zdecydowanie dobry krok dla miłośników Panasonica, ponieważ bardzo dobre stałoogniskowe obiektywy jak choćby 20/1.7 nie mają optycznej stabilizacji. Rzeczywiście byłby to aparat marzeń pod wieloma względami, chyba że wpakują tam kiepską matrycę.
    Każda z ich matryc jest kiepska na tle konkurencji.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Każda z ich matryc jest kiepska na tle konkurencji.
    Otóż i to!

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Z tą kiepskością matrycy warto będzie poczekać na testy G6. W wideo jest dużo lepiej niż w GH2. Jak będzie o tyle lepiej w zdjęciach to będzie to poziom GH3 i Olka.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Jak stara matryca to nieważne co ten aparat będzie miał, Mar, smar, czy inne g***no, to będzie kaplica i tyle.
    Nie zapisuję sobie w ulubionych wszystkiego, ale czytałem kiedyś na dp review post faceta, który całkiem sensownie wyliczył, że do poprawnego skalowania (w dół) wideo niezbędny jest mar sensor (chodzi o natywne 16:9 czy coś w tym stylu). Jeśli napisałeś to co powyżej to imho nigdy nie widziałeś jaki fajny obrazek daje w tym trybie wideo (16:9, crop 1.86) mZD12/2. Co więcej bardzo szybko i łatwo można zobaczyć jak bardzo (w stosunku do GH2@VK) GH3 kaleczy obrazek uwydatniając morę, co wg bardziej oczytanych świadczy o gorszej w stosunku do GH2 metodzie skalowania obrazu.
    Nowe Olki mają już poprawną matrycę i póki co każdy Panas ma gorszą, lecz idea hybrydy jest - niestety - im bardzo daleka.
    Niestety, bo:
    - tryb wideo w Olkach... mi nie wystarcza a gdzie tu mówić o dng cineraw...
    - Panasy nie mają stylu obrazka "Olympus kolor".

Czekam i czekam i nic. Njius jest również proolympusowski z tego powodu, że nowe, jasne zumy już mogą sobie być bez stabilizacji, wystarczy, że będą optycznie olympusowe
    cały dzień Plejstejszyn.

dzarro
    Gość

Z matrycą GH-3 to nie wiem jak jest. Wg opacznych jest gorsza od OM-D, ale w jednym pisemku kolorowym pisali, że lepsza(i jakieś wykresy też smarowali).