Taki Beskid Niski jest.Wedrujemy i dumamy jak kiedys wywala co na uciekla.Wielkie dzieki.za watek.
Taki Beskid Niski jest.Wedrujemy i dumamy jak kiedys wywala co na uciekla.Wielkie dzieki.za watek.
Dzięki
Czarne c.d.
Dziś będzie tylko o jednym krzyżu. O tym.
1306.
Jakieś 20 km stąd, jest Przełęcz Dukielska.
To będzie historia z II Wojny Światowej.
20 - ale metrów od tego krzyża, jest stare cerkwisko - miejsce gdzie dawniej była cerkiew. Zostały po niej tylko fundamenty. Będzie o tym później.
W czasie walk o Przełęcz Dukielską, przy zabudowaniach cerkwi był polowy lazaret, w którym zmarło ok 20 żołnierzy niemieckich.
Zostali pochowani na placu obok cerkwi.
To symboliczny krzyż na pamiątkę poległych żołnierzy niemieckich w walkach i przełęcze Karpackie.
W latach 20-tych ciała zmarłych żołnierzy ekshumowano i przeniesiono na cmentarz wojenny w Krakowie
Tak, wiem że nie udało mi się dokładnie uwypuklić napisu na krzyżu. To trudne bez odpowiedniego oświetlenia. Napis wygląda jak wydrapany nożem, ale trwa już lata.
1307.
1308.
1309.![]()
Byli jednak tacy, którzy poświęcili swój czas i oczy aby to odcyfrować
Ku pamięci i przestrodze potomnych,
spoczywa pod tym krzyżem kilkuset żołnierzy Wermachtu, wszyscy zginęli w okrutnej
i zapomnianej bitwie o karpackie przełęcze, która końcem roku 1944
pochłonęła ponad 130 tysięcy istnień ludzkich.
Światło i szum lasu
Grają nad świeżym grobem
Śmiertelnej ciszy przysłuchują się miłosierne gwiazdy Boże.....
Ciąg dalszy Czarnego będzie...
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Czarne - obiecany ciąg dalszy
Tuż obok - na prawo od pokazywanego wyżej krzyża znajduje się cmentarz wojenny z I Wojny Światowej nr. 53
Tak, to miejsce to taki konglomerat trzech cmentarzy, dwóch wojen i wsi, którą zawierucha historii zmiotła z powierzchni ziemi.
1310.
1311.
Nie ma właściwie wsi, która nie odczuła okropieństwo którejś z wojen. Na cokole głównego krzyża jest wykuta inskrypcja w języku niemieckim o treści:
Byliśmy owocem – staliśmy się nasieniem, które wyda tysięczny plon.
1312.
1313.
Jednak Dušan Jurkovič piękne cmentarze projektował
1314.
1315.
1316.
1317.
1318.![]()
Jak zwykle u Ciebie ciekawe historie i ładne zdjecia.
Widzę, że wróciłeś do Nieznajowej. Ta dolina wciąga, jak mało która. Może warto by się do niej na zlocie wybrać i przespacerować, choć jest troche daleko.
Witaj, fajnie że jesteś
Tak wróciłem. Wtedy to była tylko ta kapliczka na rozstaju dróg. Do Nieznajowej wybrałem się w ten piątek od strony Wołowca. Taki długi spacer połączony z robieniem zdjęć.
http://www.endomondo.com/workouts/332982258/4479834
Na szlaku były tłumy, aż byłem zaskoczony, bo zazwyczaj za cały dzień żywego ducha nie spotkałem.
Na zlocie obgadamy, Kasia np. chce na Lackową.![]()
1317 i 1318 bardzo fajne, pozostałe zresztą również.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|