Racja, ale aktualizowana jak Trybuna Ludu![]()
Racja, ale aktualizowana jak Trybuna Ludu![]()
The question is, who cares?
No wiesz, żeby interes się kręcił, a wygląda na to, że się kręci i to nieźle. Znajomi jeżdżą i chwalą. Ja na Digital Foto Video, a wcześniej na CHIP Foto Video się wychowałam fotograficznie. Na warsztaty z nimi nie jeżdżę, ale czasem spotykamy się przy okazji Targów w Łodzi.
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 18.02.14 o 00:18
Czasopisma znam, osób osobiscie nie.
The question is, who cares?
???
Sorry ale.... jak to rozumieć powyżej?
Bo może mi się wydaje, ale mam wrażenie, że coś Ci się zaczęło wydawać albo czegoś nie rozumiesz i poleciałeś nieco za daleko ze swymi wnioskami oraz interpretacją mojej wypowiedzi. Czy aby na pewno ją zrozumiałeś właściwie?
Trochę mętnie napisałeś, ale staram się zrozumieć. Tyle że ja nie o tym co tu gdzieś między wierszami widać o jakimś konflikcie ludzkim, ale o swoich doświadczeniach i ogólnie o takich sprawach- bo mi się nie podobają i tyle.
Co w tym złego/niewłaściwego?
Nie widzę, abym stawał po czyjejkolwiek stronie.
Uważasz inaczej?
Ostatnio edytowane przez Fatamorgana ; 18.02.14 o 00:53
3 bazy strzelnicze, kilka dział krótszego i dalszego zasięgu, amunicja, lasery, lodówa, van i...tzw. otrzaskanie.
Obojętnie, jaką osobą publiczną jesteś: dziennikarzem, politykiem, policjantem, sędzią, etc. czy będziesz się wypowiadał z mównicy czy na blogu to zawsze będzie
wypowiedź dziennikarza, polityka, policjanta, sędziego itd.
Funkcji społecznej nie można odwiesić na haczyk.(Choć wielu o tym zapomina). Nie można.
---------- Post dodany o 10:36 ---------- Poprzedni post był o 10:32 ----------
Nie pisałem, że Ty się mądrzysz. A Piotr Dębek to jest trudno pojąć?? Czy Ty twierdziłeś, że to lipa, osądzałeś twórcę zdjęcia?
Nie przypominam sobie.
Teraz jasne?
Wybacz zbyt ostry to posta, ale postawa dziennikarza w krótkich spodenkach(PD), bardzo mnie zirytowała.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 19.02.14 o 15:00
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Jedno to etyka, drugie to prawo.
Jeśli pojawia się pytanie o aspekt prawny zamieszania to jak dla mnie :
Na pewno autor podlega pod kodeks karny Bez względu czy przyjmiemy linię obrony że nie jest dziennikarzem i nie musi stosować się do Prawa Prasowego czy Karty Etyki Mediów.
W kk znajdziemy zapis :
Czy opisanie oszustwo polegające na wykonaniu zdjęcia czyli sklejeniu go z dwóch zdjęć w programie graficznym i wysłanie na konkurs, który zabrania czegoś takiego, Gdy jak się okazuje opisane zdarzenie nie miało miejsca bo Mario wykonał jedno zdjęcie w RAWie, za pomocą wielokrotnej ekspozycji w aparacie na co mu zezwala regulamin to pomówienie ?Art. 212.§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub wła-ściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
Chyba tak, tak sądzę...
Czy naraża to fotografa na poniżenie go w opinii publicznej , utratę zaufania potrzebnego do wykonywania danego rodzaju działalności?
W moim odczuciu niezaprzeczalnie.. Moje zaufanie stracił gdy po chwili zdałem sobie sprawę z faktu, że takie zdjęcie można zrobić spokojnie. Ale co z tymi, którzy uwierzą w opis "specjalisty" ?
Prasa, radio, telewizja, Internet...§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Czy gdybym był w takiej sytuacji jako poszkodowany i nie doczekałbym się przeprosin i sprostowania wystąpiłbym do Sądu ?
Z całą pewnością. Jeszcze bym wstąpił o nawiązkę dla Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. (§ 3)
I tyle. Nawet jeśli ktoś nie jest dziennikarzem to Jeśli publicznie się komuś coś zarzuca. Albo trzeba mieć niepodważalne zarzuty ( tych zabrakło bo regulamin dopuszcza wielokrotną ekspozycję, zdjęcie nie jest sklejanką w programie graficznym , i Mario Cea Sanchez nie oszukał Jury , ba nawet wysłał plik RAW, którego nie mogło by być gdyby sklejkę robić w programie graficznym) a gdy już się popełni błąd i kogoś zniesławi bo zabrakło stosownej wiedzy Przyzwoitość nakazywałaby sprostować przeprosić i wycofać się z oszczerstw.
Oczywiście będąc w sytuacji obwinionego można się trzymać linii obrony że to nie prasa, że ja jako dziennikarz z wieloletnim stażem nie wiedziałem jakie obowiązują standardy i że to blog. kk jednak nie rozdziela już na dziennikarzy i nie dziennikarzy.
Dla mnie sprawa jest czysta. Szkoda czasu na przepychanki i gdybania.
Są cytaty i fakty. Fakty są takie, że "specjalista teoretyk" napisał że uzyskanie takiego zdjęcia w aparacie jest niemożliwe, podczas gdy fotograf takie zdjęcie zrobił. Fakty są takie, że zarzucono fotografowi że zdjęcie wykonał w edytorze grafiki czego mu nie wolno, podczas gdy jak się okazuje nie wykonał zdjęcia w photoshopie tylko aparatem uzyskując RAWa.
To czy autor tekstu przeprosi fotografa, czy się poczuje, czy sprostuje czy cały czas będzie tam wisiało, że Mario zgłosił "oszukane zdjęcie", lub, że czeka go dyskwalifikacja już mnie nie interesuje.. Może on będzie skarżył autora... a może uzna że mu się nie chce.
Mnie cieszy, że Mario o całej sprawie wie i jest wdzięczny, że ktoś stanął w jego obronie. Sam nawet by nie zrozumiał co mu się zarzuca...
Uważam, że tak należy zrobić w takiej sytuacji, zwłaszcza jeszcze gdy to ktoś kogo znamy czy cenimy.
Zebrać dowody i wykazać komuś niepodważalnie że napisał nieprawdę.
Korespondencji z Mario nie cytuję bo niezbyt pochlebne słowa padają o "journalist"
Możemy oczywiście teraz zastanawiać się czy modliszka na pewno była dzika, czy nie, czy takie zdjęcie powinno być dozwolone czy nie. Ale nie tu leży sedno skoro opisane było sklejanie zdjęcia w programie jako przyczyna oszustwa
Ostatnio edytowane przez dobas ; 18.02.14 o 22:46
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Przecież się Pani podpisała Pani Krystyno
To nie rozumiem w czym problem ? Jak ktoś chce to zawsze sobie poradzi i się podpisze - choć nie taki jest zamysł systemu./ Donosiciel / Krystyna1975
Jest jednak możliwość i pole gdzie coś można napisać
Było wiele dyskusji na temat systemu reputacji a decyzja o ukryciu tego kto daje plusy i minusy jest w jakiś sposób uzasadniona. Odsyłam do licznych wątków na ten temat...
Tu raczej gdy ktoś o kimś pisze że jest kłamcą i oszustem a zdjęcie skleił w photoshopie mimo iż posiada plik RAW sprawa kończy się wyjaśnieniami i sprostowaniem. Kilka podobnych sytuacji było i historii tego portalu. Jeśli dobrze pamiętam sowa uszata, i mewy to dwa zdjęcia budzące dyskucje i kontrowersje. Pewnie było tego więcej.
Różnica tylko taka, że tu pomawiany, czy omawiany fotograf byłuczestnikiem dyskusji a nie jakimś tam hiszpanem...
Pozdrawiam gorąco.
Ostatnio edytowane przez dobas ; 19.02.14 o 12:56