|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Jeżeli chodzi o krzywizny na zdjęciach to rzucają się w oczy - jest tu na forum kilka poradników o prostowaniu, skalowaniu, wyostrzaniu. Również w darmowych programach, np. Gimp.
Robienie zdjęć to jedna, ale ich właściwa obróbka to ciężka katorga. Dlatego warto się dokształcać, bo im lepsze zdjęcia tym mniej obróbki wymagają. Ja póki co nie mogę dość do zadowalających rezultatów jeżeli chodzi o zmniejszanie i wyostrzanie zdjęć. Zawsze albo piksele, albo przeostrzenie albo mydło![]()
Co do balansu bieli to mi się nie podobają zdjęcia z na siłę poprawnym BB, często wyglądają sztucznie. Światło latarni daje żółtawe zabarwienie i tak jak to wygląda na zdjęciach pewnie wyglądało w rzeczywistości.
Latarnie rzeczywiście na żółto świecą a obiekt dodatkowo ma żółtawy kolor.
Patrzę na te moje zdjęcia i wszystkie są dosyć ciasne. Chyba powinienem troche oddalić fotografowany obiekt, żeby później mieć większą możliwość obróbki... Co o tym myślicie?
Miałem już nauczkę jak zbyt ciasno próbowałem strzelać do samolotów. W efekcie wychodziły fotki bez kawałka ogona albo skrzydła a szkoda bo niektóre mogłyby być znośne...
OMD E-M10 II, 14-42; 70-300 (duży E); Raynox MSN-202, DCR-250
Moje wątki:
Rafałowe pierwsze kroki
Raynox DCR250 vs MSN202
Wyszedłem ostatnio na polowanie. Do strzelania wziąłem oczywiście swojego e620. Miałem nadzieję upolować kaczki ponieważ jest ich trochę na rzece która przepływa całkiem niedaleko. Przeszedłem kilka kilometrów, przy okazji spłoszyłem dwie sarny i cztery bażanty - taki ze mnie myśliwy. Co się zbliżyłem do kaczek to one uciekały I nie mówię tutaj o jakiś bliskich odległościach.
Udało mi się wczoraj znaleźć dobre miejsce - na małym moście. Są tam chyba trochę bardziej oswojone.
Poniżej wrzucam dwie sztuki - kaczki krzyżówki samiec i samica. Pogrzebałem trochę w PS żeby je trochę podrasować...
18.
19.
![]()
Moje wątki:
Rafałowe pierwsze kroki
Raynox DCR250 vs MSN202
Z ostrością kiepsko na kaczce, a na kaczorku to już całkiem. W exif-ie za dużo nie widać, ale wydaje mi się, że miałeś zbyt długi czas ustawiony i wyszło jak wyszło.
The question is, who cares?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Czas 1/40, słońce dzisiaj słabe no i jak mówisz wyszło jak wyszło
---------- Post dodany o 15:25 ---------- Poprzedni post był o 15:22 ----------
Mam plan żeby się na nie zasadzić jutro, na wysokości oczu będzie ciężko ale zobaczymy...
Może na chleb się połaszczą
Moje wątki:
Rafałowe pierwsze kroki
Raynox DCR250 vs MSN202
Z tymi oczami to tak umownie Saboor powiedział.
(znajdź oczy np u niektórych psów. Pytanie: "Z której strony ten pies ma pysk bo go chciałem w doopę kopnąć" - taki głupi żart)
Najważniejsze to siąść sobie na wyżej wymienionej...![]()
Fachowcy od foto dawniej mówili: "z pozycji żaby"
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()