Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Wybór filtra neutralnego szarego

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Odp: Wybór filtra neutralnego szarego

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Zimoch, o jakich Ty połówkach piszesz? Przecież pytałeś o filtr neutralny szary do wydłużania ekspozycji. To skąd nagle się wzięła szara połówka? Szara połówka służy do wyrównywania jasności w kadrze, nie do wygładzania wody. I może jeszcze okrągłe (nakręcane, nie prostokątne typu Cokin) kupiłeś? Akurat szarą połówkę to da się zasymulowac w komputerze. Lightroom ma funkcje filtra połówkowego. Nie wiem po co kupowałeś.
    No pisałem, że kupuje 2 filtry - jeden ND a drugi połówkowy.
    No właśnie dlatego kupiłem żeby wyrównywać jasność w kadrze, ale myślałem że będę widział rezultat taki jak np. tutaj:
    http://www.swiatobrazu.pl/zapanuj-na...e-22801.html,1

Kupiłem nakręcanego heliopana ES 58 x4 - ledwo dostrzegam na filtrze to przyciemnienie - być może to jest powód słabej korekcji zdjęcia.

Chyba skorzystam z faktu, że kupiłem to przez internet i zapytam o zwrot lub wymiane na coś innego bo ten generalnie robi nic - chyba że powinienem robić pod słońce żeby zobaczyć różnice?

@sylwiusz Po czym poznałeś różnice?
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Popatrz z wcisnietym przyciskiem od podgladu GO

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    Filtry doszły ,
    Zacząłem bawić się połówkowym ale powiem szczerze że bardzo małe różnice są pomiędzy zdjęciem z i bez połówki - albo coś źle robie albo ten filtr jest taki słaby.

Załącznik 107976Załącznik 107977

Zgadnijcie, który jest z filtrem ,a który bez
    Jesteś w 100% pewny, że te przykłady są z filtrem szarym połówkowym i bez, a nie całym szarym ND. Jakie te filtry mają dokładnie oznaczenia?
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

No pisałem, że kupuje 2 filtry - jeden ND a drugi połówkowy.
    No właśnie dlatego kupiłem żeby wyrównywać jasność w kadrze, ale myślałem że będę widział rezultat taki jak np. tutaj:
    http://www.swiatobrazu.pl/zapanuj-na...e-22801.html,1
    Pod slonce to masakra, nawet z filtrem GND, za duza roznica w jasnosci. Ale np. wczesnie rano, lub w okolicach zachodu slonca roznica juz jest za duza na to co moga wspolczesne aparaty, wowczas wlasnie takim polowkowym ladnie mi sie wyrownuje, jak tutaj, gdzie zdjecie zrobilem tuz po zachodzie slonca:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC07325_s.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	142,4 KB
ID:	107981

Kupiłem nakręcanego heliopana ES 58 x4 - ledwo dostrzegam na filtrze to przyciemnienie - być może to jest powód słabej korekcji zdjęcia.
    Maly stopien zaciemnienia moze byc powodem, ja czesciej uzywam 8x. A w ogole to warto przyjrzec sie Cokinowi - daje pelna swobode jesli idzie o ulozenie miejsca przejscia jasniej-ciemniej.

@sylwiusz Po czym poznałeś różnice?
    Minimalnie jasniejszy dol, przy podobnej jasnosci nieba
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Jakim obiektywem/jakiej przesłonie robiłeś zdjęcia? nie widzę EXIfu.
    Jak patrzę na link do filtra, który podałeś to widzę, że jest tam bardzo łagodne przejście ciemnego w jasny, zaciemnienie jest widoczne w ok. 1/3 szerokości filtra (jeśli można wierzyć w to co tam umieścili). Jeżeli zastosujesz jak pisałeś do obiektywu 20/1.7 to będzie tak, że przy jego malutkiej soczewce obraz "liźnie" tylko skraj przyciemnienia i jego skuteczność może być prawie żadna (poza tym i tak ND4 daje dosyć subtelny efekt). Zastosowanie takich filtrów, tym bardziej przez przejściówki, z obiektywami o małych soczewkach zaczyna być problematyczne.
    Ostrożność też trzeba zachować z Cokinem. Te o łagodnym przejściu, jak tak na nie patrzę to mają szerokość przejścia porównywalną z wielkością soczewki mniejszych obiektywów m43 i efekt zastosowania może być nie taki jak oczekujemy. Tu raczej wypadało by stosować twarde przejście. Mówię o Cokin P. Jest też mniejszy Cokin A czy odpowiadający mu Hitech 67 i ten wymiarowo lepiej pasuje pod M43. Nie wiem jak w nich jest z szerokością przejścia filtrów połówkowych. Przy okazji kupię jakiś filtr i zobaczę, na razie mam tylko uchwyt ale filtry z P. Ogólnie to jak poprzednicy pisali system ten jest dużo bardziej uniwersalny w porównaniu z filtrami nakręcanymi.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ja z miekkim przejsciem na Cokin P mialem problemy juz na FF, juz wowczas czesciej uzywalem twardego przejscia, a faktycznie co dopiero na m4/3. Szkoda, ze Chinczycy nie robia kopii Cokin A - bylby wiekszy wybor
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jesteś w 100% pewny, że te przykłady są z filtrem szarym połówkowym i bez, a nie całym szarym ND. Jakie te filtry mają dokładnie oznaczenia?
    Tak

Wyjaśniło się po rozmowie w sklepie no i + to ci pisze alnico w sumie się zgadza.

Filtr ma poziom szarości na 1/3 powierzchni koła a nie na środku, czyli przy małej soczewce i redukcji filtra obiektyw tylko liźnie tego ciemnego obszaru. Zdjęcia robiłem będąc przekonany że przejście mam raczej w środku otworu.

Generalnie - dzięki sklepowi stopfoto.pl (za co im ogromnie jestem wdzięczny) - oddaje ten filtr a kupuje cokina P z miękkim przejściem i z mocniejszym wyciemnieniem (0.9)

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Popatrz z wcisnietym przyciskiem od podgladu GO
    Co to daje?
    Ostatnio edytowane przez zimoch ; 13.01.14 o 21:53

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Generalnie - dzięki sklepowi stopfoto.pl (za co im ogromnie jestem wdzięczny) - oddaje ten filtr a kupuje cokina P z miękkim przejściem i z mocniejszym wyciemnieniem (0.9)
    Kupuj raczej z twardym - patrz co Sylwiusz napisał.

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:53 ----------

Zresztą mogę jutro coś tam pstryknąć i zobaczyć jak to wychodzi z miękkim i twardym - na jakich obiektywach chcesz go używać ?
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Generalnie na mojej 20tce głównie do krajobrazów. Choć nie wykluczam 50tki i 75tki.

Z chęcią pooglądam.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Mogę jutro pstryknąc na 20-tce i 75-tce, Mam filtry z Cokina P 0.6 i 0.9 twarde i miękkie. Miękki na 20-tce będzie na pewno do kitu, a obawiam się, że twardy też, ale zobaczymy, nie chcę gdybać.
    A nie mają czasem systemu Cokin A albo Hitech 67 w sklepie, w którym kupujesz?
    Szwarc, mydło i powidło