Mają Cokina A ale Hitecha 67 nie.
Mają Cokina A ale Hitecha 67 nie.
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Za bardzo nie miałem dzisiaj czasu i warunków na dokładniejsze testy, ale parę zdjęć pstryknąłem na 20-tce i 75-tce.
Filtry połówkowe Hitech 85 (do Cokin P) - ND0.6 i ND0.9 oba w wersjach Soft i Hard. Użyłem mocowania Hitech 67 - z tego powodu filtry obciąłem po bokach aby się zmieściły.
Konkluzja jest taka, że filtry ND0.6 dają bardzo subtelny efekt przyciemnienia, moim zdaniem nie ma sensu ich kupować, lepiej użyć oprogramowania.
Hard na 75-tce na przesłonie 10 daje jeszcze dosyć czytelne przejście, przy 7.5 przejście jest już bardzo łagodne praktycznie przez cały kadr i oczywiście im bardziej otwarty tym przejście coraz łagodniejsze. Na 20-tce wygląda to trochę lepiej tam przejście jest wyraźnie lepiej zaznaczone przy bardziej domkniętym obiektywie choć generalnie jest i tak łagodne.
Na filtrze soft na 20-tce ciężko się już czegoś dopatrzeć. Wniosek jest taki, że jak już kupujesz filtry do Cokina P to kupuj te z przejściem Hard.
W najbliższym czasie (do kilku dni) spróbuję zrobić test porównawczy w stabilnych warunkach z równomiernym tłem tak aby zdjęcia dało się tutaj zamieścić i ocenić.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja