Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Wybór filtra neutralnego szarego

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Wybór filtra neutralnego szarego

Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.

Chciałbym kupić filtr neutralny szary w celu fotografowania scen nocnych (takie fajne pociągłe światła na stałym tle) + ewentualne fajne rozmycia wody a'la mgła.

Jaki stopień filtra polecacie? Jaki konkretnie model w sensownej cenie? Może być używany. Rozmiar 56 mm

Chciałbym zamontowac to na EM-5 + Panasonic 20mm 1.8f + reduktor filtra.

Krystyna1975
    Gość

Odp: Wybór filtra neutralnego szarego

Witaj, na początek małe sprostowanie: nie 56 mm, a 46 mm, bo taką średnicę filtra ma 20 mm f/1.7 (nie f/1.. A teraz pytanie - dlaczego chcesz montować filtr poprzez redukcję filtrową? Ten sposób ma sens, głównie finansowy, gdy już masz filtr o innej średnicy i nie chcesz kupować następnego. Przy mniejszym filtrze będziesz miał winietę, a przy większym nie założysz osłony przeciwodblaskowej.

W temacie filtra - najlepiej jest brać jak najgęstszy, chyba że względy finansowe nie pozwalają. Można łączyć filtry o różnej mocy (mnoży się /nie dodaje!/ wartości poszczególnych filtrów w celu obliczenia ich mocy), ale ryzykujemy spadek ostrości (wiadomo, każdy dodany przed przednią soczewkę obiektywu element optyczny wprowadza swoje zakłócenia do otrzymywanego obrazu). Dobre są filtry Marumi, B+W, Hoya może się źle czyścić ("polary" tej firmy mają tę przypadłość, dlatego nie zaryzykowałam i kupiłam Marumi - B+W są dość drogie, nawet używane). Jaki tak w ogóle masz budżet na ten filtr?

Edit: jest tak jak mówiłam - tanio nie będzie. Do tego 46 mm to nietypowa średnica. Jednak coś znalazłam http://www.afgmarket.pl/pro-110-filt...y-p-16330.html To najgęstszy filtr z tą średnicą. Jego moc wynosi aż 10EV! (1/125 bez filtra, 8s z podlinkowanym filtrem). Co do regulowanych filtrów nie wypowiem się, bo nie miałam z nimi styczności. Są drogie, zwłaszcza te o rozpiętości ND2-ND400 i więcej - kosztują od ponad 100 do nawet ponad 300. Możesz mieć trudności ze znalezieniem używanego filtra o średnicy 46 mm i chyba zostaniesz zmuszony do skorzystania z tej redukcji filtrowej 218 PLN za filtr to spora kwota, ale tańsze będą słabsze, sporo słabsze (ND2-ND8, czasem ND 16 i rzadziej ND32).
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 28.12.13 o 22:30 Powód: uzupełnienie informacji

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Witaj, na początek małe sprostowanie: nie 56 mm, a 46 mm, bo taką średnicę filtra ma 20 mm f/1.7 (nie f/1.. A teraz pytanie -
    dlaczego chcesz montować filtr poprzez redukcję filtrową?
    Dlatego że mam poza tym jeszcze Oly 75mm 1.8 , Pana 45-200 , Oly 60mm 2.8 i 2 stałki 50mm w m42. Największy otwór ma 75 mm właśnie 56mm. Choć nie ukrywam że najbardziej będe używał filtra na 20mm przynajmniej tak mi się wydaje.

W temacie filtra - najlepiej jest brać jak najgęstszy, chyba że względy finansowe nie pozwalają. Można łączyć filtry o różnej mocy (mnoży się /nie dodaje!/ wartości poszczególnych filtrów w celu obliczenia ich mocy), ale ryzykujemy spadek ostrości (wiadomo, każdy dodany przed przednią soczewkę obiektywu element optyczny wprowadza swoje zakłócenia do otrzymywanego obrazu). Dobre są filtry Marumi, B+W, Hoya może się źle czyścić ("polary" tej firmy mają tę przypadłość, dlatego nie zaryzykowałam i kupiłam Marumi - B+W są dość drogie, nawet używane). Jaki tak w ogóle masz budżet na ten filtr?
    No właśnie o to pytałem czyli rozumiem ND1000 będzie najlepszym wyborem?

Budżet to w okolicach 200 zł ,ale jak logika podpowiada inaczej to wezme droższy a sensowniejszy.

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    Dlatego że mam poza tym jeszcze Oly 75mm 1.8 , Pana 45-200 , Oly 60mm 2.8 i 2 stałki 50mm w m42. Największy otwór ma 75 mm właśnie 56mm. Choć nie ukrywam że najbardziej będe używał filtra na 20mm przynajmniej tak mi się wydaje.
    Co Ty z tymi 56 mm? Oly 75 mm ma 58 mm, Oly 60 mm ma 46 mm i Panasonic 45-200 mm ma 52 mm. Jeśli chcesz używać 1 filtra, to faktycznie zostaje Ci szukać 58 mm + redukcje 46>58 i 52>58. Tu masz http://www.morele.net/filtr-b-w-szar...066181-468287/ Już tu kiedyś coś zamawiałam. Można brać śmiało z tego źródła. Szykuj 283 PLN+koszty wysyłki.

O filtrach regulowanych, czyli tzw. faderach tu trochę napisano http://www.ewaipiotr.pl/?s=fader
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 29.12.13 o 06:16

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta

No właśnie o to pytałem czyli rozumiem ND1000 będzie najlepszym wyborem?

Budżet to w okolicach 200 zł ,ale jak logika podpowiada inaczej to wezme droższy a sensowniejszy.
    Czy mógłbyś pokazać przykłady efektów, które chciałbyś osiągnąć. To by ułatwiło ustalenie co ci polecić.
    Może się okazać, że wystarczy dorzucić zwykły polaryzacyjny + niskie ISO + wyższa przysłona i masz kilka sekund naświetlania.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie ma sensu produkować się na temat średnicy filtrów. W fotografii nocnej prawdopodobnie nie będzie on w ogóle potrzebny. Niskie iso i duża przysłona i już mamy czasy naświetlania co najmniej na kilkadziesiąt sekund.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Do fot nocnych faktycznie taki filtr jest zbedny ale przy 20mm/1.7 i silnym sloncu gdy sie chce rozmyc wode taki filtr mozna zastosowac.
    Szklo panasa, jest wybitnie ostrym szklem wiec szkoda kupowac byle jaki filtr szary.
    Poszukaj taki filtr w B+W, HOYA.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Ja na gwiazdkę dostałem m.in. Hoya HMC Filter ND8. Jeszcze nie sprawdzałem go w praniu. Co do filtrów Hoya nie mam zastrzeżeń co do jakości, mam natomiast do czyszczenia, które jest niezwykle upierdliwe.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Czy mógłbyś pokazać przykłady efektów, które chciałbyś osiągnąć. To by ułatwiło ustalenie co ci polecić.
    Może się okazać, że wystarczy dorzucić zwykły polaryzacyjny + niskie ISO + wyższa przysłona i masz kilka sekund naświetlania.
    O, i to jest najrozsądniejszy głos w tej dyskusji. Że też sama na to nie wpadłam. Chyba muszę się jeszcze sporo nauczyć. A kolega epicure to miał kilka godzin, żeby napisać odpowiedź, ale nie, lepiej poczekać aż ktoś coś napisze, bo wtedy można się pośmiać i pokrytykować.
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 29.12.13 o 13:13

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    A kolega epicure to miał kilka godzin, żeby napisać odpowiedź, ale nie, lepiej poczekać aż ktoś coś napisze, bo wtedy można się pośmiać i pokrytykować.
    Przejrzałaś mnie, siedziałem przez kilka godzin, całą noc nie spałem, tylko wciskałem F5 i czekałem, aż ktoś w końcu coś napisze Tu się nawet nie ma z czego śmiać ani czego krytykować.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb