Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: co kupić za ok.2000-2500zł dla amatora

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

co kupić za ok.2000-2500zł dla amatora

Witam wszystkich forumowiczów,

Czytam wasze forum i nadal do końca nie znalazłem odpowiedzi odnośnie aparatu który warto kupić
    Może określę do czego będzie mi potrzebny: zdjęcia rodzinne (głównie moja 2 letnia córka więc wskazany szybki AF z uwagi na jej temperament), wycieczki, spotkania rodzinne, zdjęcia zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, używam tylko JPG z plikami RAW nie miałem zbyt wiele wspólnego (moż to niedobrze), dobry tryb AUTO (moja żona robi tylko zdjęcia w ten sposób) i jakieś kompaktowe wymiary.
    W tym roku byłem ze swoim bratem na wakacjach który posiada SONY Alpha 550 i jakość tych zdjęć zachwyciła nas (szczególnie przyzoomowanych z rozmytym tłem), więc zależało by mi na aparacie który jakościowo robi fotki na poziomie w/w Alphy ale w bardziej kompaktowej obudowie. Fajnie by było aby miał jakiś w miarę jakościowo dobry tryb kręcenia filmów FULL HD (ogólnie do filmów używam kamery Panasonica FULL HD ale aparat mam częściej pod ręką więc nie chciałbym przegabić okazji na jakiś ciekawy filmiki który na LED TV będzie wyglądał OK)

Pierwotnie chciałem kupić sony Alpha 57 ale zastanawiam się czy chciało by mi się go nosić ze sobą (jednak są to już odpowiednie gabaryty i ciężar) a na potrzeby rodzinnego albumy może to aparat na wyrost.

Przejrzałem kilka testów i poniżej mam jakieś aparaty które przykuły moją uwagę, jestem laikiem w kwestii fotografi (do tej pory małe kompakty) więc będę wdzięczny za pomoc.

Co sądzicie o tych:
    - Panasonic GX1
    - Samsung NX300
    - Sony nex-6 (nie wiem czy jest sens dopłacać do ceny prawie 3000 zł)
    - Sony Nex-5TL (wkurza mnie tylko brak wbudowanej lampy, boje się że może to być uciążliwe)
    - Olympus E-PL5 (zupełnie nie znam tego aparatu)
    - Sony Nex3

Jak te aparaty mają się do Sony Alpha 57?? można je jakoś porównać??
    A może zamiast "pchać" się w takie aparaty kupić jakąś ciekawą używkę.
    Z góry dziękuje za pomoc w wyborze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: co kupić za ok.2000-2500zł dla amatora

Cytat Zamieszczone przez mac82 Zobacz posta

Co sądzicie o tych:
    - Panasonic GX1
    - Samsung NX300
    - Sony nex-6 (nie wiem czy jest sens dopłacać do ceny prawie 3000 zł)
    - Sony Nex-5TL (wkurza mnie tylko brak wbudowanej lampy, boje się że może to być uciążliwe)
    - Olympus E-PL5 (zupełnie nie znam tego aparatu)
    - Sony Nex3
    Kup NEX-6 z obiektywem 16-50mm, na początek w zupełności wystarczy.
    Możesz dokupić ewentualnie Sigmę 60mm2.8 (około 600zł) do portretu i jak dla mnie nic więcej nie potrzeba.

PS
    Poleciłbym też E-PM2, który w zestawie z 14-42 kosztuje niecałe 2000zł, ale zbyt bardzo rozczarował mnie obiektyw 14-42 oraz tryb video w Olympusach. No i nie ma EVF.

Ewentualnie, jak nieco dodasz kasy, to wart zakupu jest Panasonic GX7, może jego kit 14-42 będzie lepszy od Olkowego (całość 3600zł).
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 12.01.14 o 14:40

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Poważnie zastanawiałem się nad GX1 (podobno ma bardzo szybki AF),
    tak jak napisałem jestem amatorem i czy w moim przypadku jest sens wydawania ponad 3000 zł na Nex-6, czy w tym przypadku róznica 1000 zł w stosunku do GX1 czy Nex-5 jest zasadna. Nie chciałbym wydać pieniędzy na aparat który mnie przerośnie i nie będę wykorzystywał połowy jego funkcji, chciałbym aby posłużył kilka lat(3-4) jako aparat "rodzinny"

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

No, to ty musisz się zastanowić, poważnie zastanowić, czy chcesz wqurwić żonę czy konkurować z bratem?
    Bo obu tych rzeczy nie pogodzisz.
    Ostatnio edytowane przez jck ; 12.01.14 o 15:04

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nigdzie nie napisałem o konkurowaniu z bratem (warto czytać ze zrozumieniem, bo warto), tak jak napisałem wcześniej ze szukam aparatu o zblizonych fotkach do lustrzanki z dobrym trybem automatycznym, szybkim AF i filmami HD.
    W kolejnym poście pytanie brzmiało czy w moim przypadku jest sens dopłacać do nex-6 gdyż różnicę mogę przeznaczyć np. Na dodatkowy obiektyw.

Wqurwiać nie zamierzam nikogo...konkurować z innymi również...

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Lightbulb Odp: co kupić za ok.2000-2500zł dla amatora

tak jak napisałem jestem amatorem i czy w moim przypadku jest sens wydawania ponad 3000 zł na Nex-6, czy w tym przypadku róznica 1000 zł w stosunku do GX1 czy Nex-5 jest zasadna. Nie chciałbym wydać pieniędzy na aparat który mnie przerośnie i nie będę wykorzystywał połowy jego funkcji, chciałbym aby posłużył kilka lat(3-4) jako aparat "rodzinny"
    Nie ma sensu. Lepiej kup tańszy E-PL5 - matryca lepsza niż GX1, a AF lepszy niż w NEX-6
    i większe możliwości rozbudowy w systemie m4/3 np. o obiektyw do portretów by rozmyć tło - mZD45mm f/1,8
    Tak sobie myślę, że jeśli cykasz głównie na AUTO, nie bawisz się RAWami i nie planujesz rozbudowy szklarni w jakieś portetówki itd.,
    to może pomyśl o jakimś kompakcie z duzym potencjałem: np Panasonic LX7 lub Olympus XZ-2. Przejrzyj fotki na forum z XZ2.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 12.01.14 o 15:34
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

...jakość tych zdjęć zachwyciła nas (szczególnie przyzoomowanych z rozmytym tłem), więc zależało by mi na aparacie który jakościowo robi fotki na poziomie w/w Alphy ...
    To "przyzoomowanie" i rozmycie zależy w sporym stopniu od obiektywu. Zapytaj brata o dokładniejsze dane to będzie wiadomo co Ci się podoba.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Czytać ze zrozumieniem zawsze warto. W obie strony.
    Na końcu odpowiedzi do mnie, w istocie odpowiedziałeś sobie sam.
    Podążaj więc ścieżką w której wytyczeniu ubiegł mnie Iwo. Zaoszczędzoną forsę, a będzie to połowa twojego budżetu, możesz przepić z kumplami.
    Możesz też żonie podarować - będzie szczęśliwa. Ty też.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Nie ma sensu. Lepiej kup tańszy E-PL5 - matryca lepsza niż GX1, a AF lepszy niż w NEX-6
    i większe możliwości rozbudowy w systemie m4/3 np. o obiektyw do portretów by rozmyć tło - mZD45mm f/1,8
    Tak sobie myślę, że jeśli cykasz głównie na AUTO, nie bawisz się RAWami i nie planujesz rozbudowy szklarni w jakieś portetówki itd.,
    to może pomyśl o jakimś kompakcie z duzym potencjałem: np Panasonic LX7 lub Olympus XZ-2. Przejrzyj fotki na forum z XZ2.
    Dzięki wielkie za odpowiedź, właśnie takiej odpowiedzi szukałem na tym forum.
    W przyszłości chciałbym pobawić się trochę szkłami dlatego szukam czegoś z wymienną optyką.
    Poczytam trochę więcej o e-pl5, ogólnie wszędzie wszyscy wychwalają nex-y a o innych aparatach jakoś mniej można poczytać.

Jeszcze raz dzieki

Ps. Jeszcze tylko pytanie, czy dołączana lampa błyskowa jest ogólnie problemem w użytkowaniu tj. Czy nie jest za bardzo narazona na uszkodzenia?
    Zawuażyłem że Olympus ma dołączaną lampę błyskową i zastanawiam się jak to sie ma do użytkowania.
    Ostatnio edytowane przez mac82 ; 12.01.14 o 16:02

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Pobronię swojej propozycji, czyli NEX-6:
    1. W systemie m43 nie ma taniego podstawowego zooma od ekwiwalentu 24mm, a każda próba zwiekszenia szerokiego kąta w m43 to majątek, niestety.
    2. Nex-6 jest teraz najtańszą opcją puszki z wbudowanym EVF
    3. NEX bardzo dobrze filmuje, czego nie można powiedzieć o Olkach.
    4. Możliwości matrycy bardzo duże, jednak większe niż w nowej matrycy Olka.
    5. AF - mam NEXa mam E-P5 - w typowym codziennym użytkowaniu nie odczuwam różnicy
    6. Lepiej dobrać sobie pleśniaki do zabawy, x1.5 to jednak dużo lepiej niż x2, no adaptery typu Turbo Lens bardziej sensowne są dla NEXa.
    7. Dobrze oprofilowane w LR wszystkie szła systemowe dla NEX
    8. NEX-6 ma wbudowaną lampę, nie trzeba stosować zadnych dodatkowych zawieszek.

Pewnie jeszcze coś by się znalazło, ale i tyle powinno wystarczyć.

Podsumowując, niby za NEX-6 płacimy więcej, ale mamy więcej, lepiej i nie musimy inwestować w nic dodatkowego.

PS
    System m43 jest fajny jak sobie do jakiejkolwiek puszki dokupisz:
    obiektyw 12-35/2.8 lub 12-40/2.8 lub w ostateczności 12-32/3.5-5.6 (jedyne 1500zł)
    obiektyw mZD12mm/2.0 jak uzupełnienie zooma 14-42
    obiektyw mZD9-18mm zamiast zooma 14-42
    itp itd
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 12.01.14 o 16:34