Witam wszystkich forumowiczów,
Czytam wasze forum i nadal do końca nie znalazłem odpowiedzi odnośnie aparatu który warto kupić
Może określę do czego będzie mi potrzebny: zdjęcia rodzinne (głównie moja 2 letnia córka więc wskazany szybki AF z uwagi na jej temperament), wycieczki, spotkania rodzinne, zdjęcia zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, używam tylko JPG z plikami RAW nie miałem zbyt wiele wspólnego (moż to niedobrze), dobry tryb AUTO (moja żona robi tylko zdjęcia w ten sposób) i jakieś kompaktowe wymiary.
W tym roku byłem ze swoim bratem na wakacjach który posiada SONY Alpha 550 i jakość tych zdjęć zachwyciła nas (szczególnie przyzoomowanych z rozmytym tłem), więc zależało by mi na aparacie który jakościowo robi fotki na poziomie w/w Alphy ale w bardziej kompaktowej obudowie. Fajnie by było aby miał jakiś w miarę jakościowo dobry tryb kręcenia filmów FULL HD (ogólnie do filmów używam kamery Panasonica FULL HD ale aparat mam częściej pod ręką więc nie chciałbym przegabić okazji na jakiś ciekawy filmiki który na LED TV będzie wyglądał OK)
Pierwotnie chciałem kupić sony Alpha 57 ale zastanawiam się czy chciało by mi się go nosić ze sobą (jednak są to już odpowiednie gabaryty i ciężar) a na potrzeby rodzinnego albumy może to aparat na wyrost.
Przejrzałem kilka testów i poniżej mam jakieś aparaty które przykuły moją uwagę, jestem laikiem w kwestii fotografi (do tej pory małe kompakty) więc będę wdzięczny za pomoc.
Co sądzicie o tych:
- Panasonic GX1
- Samsung NX300
- Sony nex-6 (nie wiem czy jest sens dopłacać do ceny prawie 3000 zł)
- Sony Nex-5TL (wkurza mnie tylko brak wbudowanej lampy, boje się że może to być uciążliwe)
- Olympus E-PL5 (zupełnie nie znam tego aparatu)
- Sony Nex3
Jak te aparaty mają się do Sony Alpha 57?? można je jakoś porównać??
A może zamiast "pchać" się w takie aparaty kupić jakąś ciekawą używkę.
Z góry dziękuje za pomoc w wyborze.