Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Wybór filtra neutralnego szarego

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Wybór filtra neutralnego szarego

!! Do 20/1.7 nie można używać redukcji filtrowych "w górę" - o czym już pisałem swego czasu na forum. Ten obiektyw ma poruszający się układ z soczewkami, który "wchodzi" do środka obiektywu w trakcie ostrzenia i blokując ten ruch można bardzo szybko uszkodzić obiektyw.

Jeśli chodzi o marki filtrów to Marumi, Hoya z tych bardziej budżetowych (taniej nie ma co próbować w ogóle szukać).
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    (..) duża przysłona i już mamy czasy naświetlania co najmniej na kilkadziesiąt sekund.
    Nie do końca się z tym zgodzę. Nie można przymykać w nieskończoność przysłony, bo:
    1. dyfrakcja "zje" nam ostrość w którymś momencie,
    2. obiektyw, którym fotografujemy może nie wydolić - dobrze jest znać możliwości optyczne obiektywu, którym fotografujemy, a konkretnie w jakim zakresie przysłon jego ostrość jest najlepsza, i w tym zakresie się poruszać. http://www.m43.eu/nasze-testy/test-p...-20-mm-f1-7/6/ tu masz charakterystykę ostrości Panasonica 20 mm f/1.7. Na moje oko to do f/13 jeszcze można przymknąć. I na tym przymykanie bym zakończyła w przypadku tego "szkła".

http://dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=111 - "garść" porad jak fotografować płynącą wodę (może do czegoś się przyda).
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 29.12.13 o 17:21

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Nie do końca się z tym zgodzę. Nie można przymykać w nieskończoność przysłony, bo:
    1. dyfrakcja "zje" nam ostrość w którymś momencie,
    2. obiektyw, którym fotografujemy może nie wydolić - dobrze jest znać możliwości optyczne obiektywu, którym fotografujemy, a konkretnie w jakim zakresie przysłon jego ostrość jest najlepsza, i w tym zakresie się poruszać. http://www.m43.eu/nasze-testy/test-p...-20-mm-f1-7/6/ tu masz charakterystykę ostrości Panasonica 20 mm f/1.7. Na moje oko to do f/13 jeszcze można przymknąć. I na tym przymykanie bym zakończyła w przypadku tego "szkła".
    Alez gnieciesz...
    Duza przyslona nie oznacza takiej, gdzie wlazimy w dyfrakcje.
    W nocy wystarczy cos powyzej f8 i iso100, by miec kilka sekund naswietlania, a to chyba kazde szklo ogarnie.
    Sama sobie mozesz wyjsc i sprawdzic, nie potrzeba tutaj czarow marow.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    W nocy wystarczy cos powyzej f8 i iso100, by miec kilka sekund naswietlania, a to chyba kazde szklo ogarnie.
    "Szkło" ogarnie, ale odkopałam artykuł o limitach dyfrakcyjnych i okazało się, że dla matrycy 4/3, czyli takiej jaką ma E-M5 Pytającego, przy f/9 osiągniemy rozdzielczość na poziomie 10 mpx. E-M5 ma 16 mpx, czyli tracimy 6 mpx. Myślę jednak, że te 10 mpx w przypadku Autora wątku w zupełności wystarczy.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

"Szkło" ogarnie, ale odkopałam artykuł o limitach dyfrakcyjnych i okazało się, że dla matrycy 4/3, czyli takiej jaką ma E-M5 Pytającego, przy f/9 osiągniemy rozdzielczość na poziomie 10 mpx. E-M5 ma 16 mpx, czyli tracimy 6 mpx. Myślę jednak, że te 10 mpx w przypadku Autora wątku w zupełności wystarczy.
    Dobrze, ze czytasz, ale jeszcze jakbys to poparla praktyka...
    Pisalem przeca, zaden to problem dla praktycznie kazdego kowalskiego wylesc na balkon i ciepnac w nocy fote.
    A to czy starczy 36mpx czy 6mpx matrycy to juz indywidualna sprawa, smiem twierdzic, ze foty przygotowane do netu to gro ogladajacych roznicy nie zauwazy.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie można przymykać w nieskończoność przysłony...
    Nawet by się nie dało.

1. dyfrakcja "zje" nam ostrość w którymś momencie
    Niczego nie zje, tak jak trochę szumu nie zje Ci od razu zdjęcia. Obecność dyfrakcji będzie niezauważalna, jeśli tylko nie będziesz znęcać się nad cropami 1:1, w dodatku na marnej rozdzielczości monitorze.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Czy mógłbyś pokazać przykłady efektów, które chciałbyś osiągnąć. To by ułatwiło ustalenie co ci polecić.
    Może się okazać, że wystarczy dorzucić zwykły polaryzacyjny + niskie ISO + wyższa przysłona i masz kilka sekund naświetlania.
    Póki co przejrzałam ja dwa albumy ze zdjęciami krajobrazowymi, które posiadam i zdałam sobie sprawę, że przecież czas naświetlania zależy od zastanych warunków świetlnych, a te w plenerze niezwykle trudno jota w jotę odtworzyć. Znalazłam kilka zdjęć z rozmytą wodą. Czasy były różne - od kilku sekund, nawet do kilku minut. Przysłona też różnie: f/13, f/16, f/18. W użyciu były filtry szare od 3-5 EV, czyli od ND8 do ND32. "Polar" ma ND 1,5-2EV. Jego i tak warto mieć, więc może na początek zamiast szarego nakręć polaryzacyjny (polecam Marumi DHG jeśli jeszcze nie kupiłeś) , tak jak radzi banc, a jak będzie mało wtedy pomyśl o szarym.
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 29.12.13 o 21:11

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    !! Do 20/1.7 nie można używać redukcji filtrowych "w górę" - o czym już pisałem swego czasu na forum. Ten obiektyw ma poruszający się układ z soczewkami, który "wchodzi" do środka obiektywu w trakcie ostrzenia i blokując ten ruch można bardzo szybko uszkodzić obiektyw.
    Ja sobie radzę w ten sposób, że nie wkręcam redukcji do końca, zostawiając trochę luzu tak aby nie zablokować wsuwającej się do środka części obiektywu. Nie jest to wygodne i trzeba zachować ostrożność bo przy zbyt małym luzie może się to źle skończyć, jednak na tyle rzadko używam filtrów na tym obiektywie, że też nie widzę w tym wielkiego problemu.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Ja sobie radzę w ten sposób, że nie wkręcam redukcji do końca, zostawiając trochę luzu tak aby nie zablokować wsuwającej się do środka części obiektywu. Nie jest to wygodne i trzeba zachować ostrożność bo przy zbyt małym luzie może się to źle skończyć, jednak na tyle rzadko używam filtrów na tym obiektywie, że też nie widzę w tym wielkiego problemu.
    Gorzej jak dasz do ręki komuś aparat i on uzna, że jednak "coś mu lata" i dokręci. Taka zabawa to są jednak półśrodki, a nie normalne korzystanie..
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Gorzej jak dasz do ręki komuś aparat i on uzna, że jednak "coś mu lata" i dokręci. Taka zabawa to są jednak półśrodki, a nie normalne korzystanie..
    Nie dam nikomu Trzeba być świadomym zagrożeń. Używam parę razy w roku więc nie ma problemu a co najmniej kilkaset zł zostało w kieszeni. Gdybym używał często czy też miałbym komuś dawać kupiłbym filtry.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja