Strona 23 z 32 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 317

Wątek: FrustArt - otwarty wątek eksperymentalny

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: FrustArt - otwarty wątek eksperymentalny

Na ostatnim zdjęciu zaciekawili mnie dziecko obok tej starszej pani i pan, ten w okularach (chyba jakiś porządkowy). Zaciekawili mnie bo bardziej interesowali się fotografem niż piłkarzem, a w kontraście mamy starszą panią, która zdecydowanie bardziej interesuje się piłkarzem

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta

Masz przecież świadomość przyczyny, dla której powstał kadr, nie?
    No właśnie kilka postów wcześniej było o fotografii ulicznej, czym jest i jaka powinna być.

I powstają zdjęcia typu znajduję jakieś ciekawe miejsce i czekam aż ktoś się pojawi, w sumie to nieważne kto, bo i tak liczy się miejsce. Z drugiej strony można szukać nie miejsca ale właśnie człowieka i jego emocji i tu liczy się instynkt, szybkie kadrowanie i absolutny brak czasu na przemyślenia typu dlaczego w kadrze znalazł się ten śmietnik po prawej skoro po lewej był fajniejszy. Jak się zaczniemy zastanawiać to kadr przepadł - zostało tylko miejsce i jacyś ludzie. Zmierzam do tego, że część osób fotografuje instynktownie i dorabianie do tego jakiś ideologii nie ma większego sensu.

Ależ przemawia, przemawia.... w galerii, w wątku. Ba w galerii czasem krzyczy wręcz: "Weź mnie wywal po groma mnie tu wieszasz!!!!!"
    Bo ono, zdjęcie owe ma świadomość że jest bee a Autor nie, bo nie, bo tak i już.
    No widzisz, są tacy którzy traktują galerie jak ołtarzyk, na którym trzeba położyć najlepsze co się ma. W sumie to nawet nie najlepsze co się ma, tylko to co się innym spodoba. Są też tacy, którzy traktują galerie jako miejsce gdzie mogą umieścić swoje lepsze ale i gorsze prace. Są tacy, którzy bronią swoich prac do upadłego ale są i tacy, którzy tego nie robią. Nie można generalizować.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez różnych ludzi Zobacz posta
    Prawda. Nieprawda. Może prawda, a może nie
    W abstrakcji, ekspresjonizmie, surrealizmie i wielu innych podobnych kierunkach sztuki, obraz ma nas pobudzać do myślenia, emocji, uruchamiać wyobraźnię. Niezależnie od intencji autora może żyć własnym życiem.
    I to jest w sztuce fajne
    Dotyczy również muzyki, poezji i filmu "Zagubiona autostrada"
    Ostatnio edytowane przez aga_piet ; 2.12.13 o 12:52

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    No właśnie kilka postów wcześniej było o fotografii ulicznej, czym jest i jaka powinna być.

I powstają zdjęcia typu znajduję jakieś ciekawe miejsce i czekam aż ktoś się pojawi, w sumie to nieważne kto, bo i tak liczy się miejsce. Z drugiej strony można szukać nie miejsca ale właśnie człowieka i jego emocji i tu liczy się instynkt, szybkie kadrowanie i absolutny brak czasu na przemyślenia typu dlaczego w kadrze znalazł się ten śmietnik po prawej skoro po lewej był fajniejszy. Jak się zaczniemy zastanawiać to kadr przepadł - zostało tylko miejsce i jacyś ludzie. Zmierzam do tego, że część osób fotografuje instynktownie i dorabianie do tego jakiś ideologii nie ma większego sensu.
    Nie chodzi mi o "dorabianie ideologii" a o świadomość wykonania kadru. Odpowiedź na proste pytanie: co chciałeś/łaś pokazać, że zrobiłeś/łaś to zdjęcie.

No widzisz, są tacy którzy traktują galerie jak ołtarzyk, na którym trzeba położyć najlepsze co się ma. W sumie to nawet nie najlepsze co się ma, tylko to co się innym spodoba. Są też tacy, którzy traktują galerie jako miejsce gdzie mogą umieścić swoje lepsze ale i gorsze prace. Są tacy, którzy bronią swoich prac do upadłego ale są i tacy, którzy tego nie robią. Nie można generalizować.
    Ano nie można. A pisałem:
    Cytat Zamieszczone przez Saboor
    Ba w galerii czasem krzyczy wręcz:

---------- Post dodany o 12:01 ---------- Poprzedni post był o 11:57 ----------

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    W abstrakcji, ekspresjonizmie, surrealizmie/.../
    Ile zdjęć surrealistycznych, ekspresjonistycznych, abstrakcjonistycznych Widziałaś ostatnio na forum?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Ile zdjęć surrealistycznych, ekspresjonistycznych, abstrakcjonistycznych Widziałaś ostatnio na forum?
    Wszystkie.Do tego jeszcze wiele z wielu roznych kierunkow nieodkrytych i nazwanych takich jak Gimmilizm pol unowoszesniony albo Klechizm odwazny.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    W abstrakcji, ekspresjonizmie, surrealizmie i wielu innych podobnych kierunkach sztuki, obraz ma nas pobudzać do myślenia, emocji, uruchamiać wyobraźnię. Niezależnie od intencji autora może żyć własnym życiem.
    I to jest w sztuce fajne
    Dotyczy również muzyki, poezji i filmu "Zagubiona autostrada"

A czy trzeba wszystko odnosić do Forum?

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Wszystkie.Do tego jeszcze wiele z wielu roznych kierunkow nieodkrytych i nazwanych takich jak Gimmilizm pol unowoszesniony albo Klechizm odwazny.
    warto też wymienić "glamuryzm meblościankowy" oraz "glamuryzm parkowo-łąkowo-leśny"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Podkreślenie słowa czasem nie zmienia faktu, że generalizowałeś. To czasem tyczy się zdjęcia, które niby Twoim zdaniem krzyczy. Nieprawdaż? Trzeba cytować całe zdanie tak aby zachować kontekst, zwłaszcza jak się cytuje samego siebie

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta

Nie wiedziałeś, że Saboor jest sztuczną inteligencją i bytem wyłącznie forumowym?
    Poza cyberprzestrzenią nie istnieje

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Podkreślenie słowa czasem nie zmienia faktu, że generalizowałeś. To czasem tyczy się zdjęcia, które niby Twoim zdaniem krzyczy. Nieprawdaż? Trzeba cytować całe zdanie tak aby zachować kontekst, zwłaszcza jak się cytuje samego siebie
    Persie nie kombinuj, mój post w całości(czytaj uważnie) odnosi się do foto-paskudztwa pojawiającego się w galerii a czasem(rzadziej) w wątkach,
    a nie do wszystkich zdjęć jakie tu zaistnieją, ok?

---------- Post dodany o 12:34 ---------- Poprzedni post był o 12:29 ----------

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta

A do czego? Tu gaworzymy o fotach, które pojawiają się w wątku, tym wątku więc na forum, nie?
    Od dziś jesteś "protestantem forumowym, oportunistą z powołania, Hawk!"

---------- Post dodany o 12:43 ---------- Poprzedni post był o 12:34 ----------

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Nie wiedziałeś, że Saboor jest sztuczną inteligencją i bytem wyłącznie forumowym?
    Poza cyberprzestrzenią nie istnieje
    Kod:
    Miałeś milczeć-==-skrypt:diabolique się uzłosliwia-==-błąd samodoskonalenia świadomości-==- byt pod nadzorem
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

dzarro
    Gość

Wracając do zdjęcia Jaacka. To ja sam bym nie wpadł na to kadrowanie do kwadratu - ale przychylam się do diabolicznego komentarza.

Zaletą tego zdjęcia jest to, że każda z osób zastyga w dziwnej, nieco tajemniczej pozie. Mamy stłamszoną dziewczynkę, tłamszącą babcię, inną dziewczynkę z piłką zamiast głowy i enigmatycznego pana ochroniarza. Jak nie widać pana piłkarza po prawej to robi się tajemniczo, za przeproszeniem surrealistycznie, a może nawet ekspresjonistyczne. Ten tłumek, jak z to tłumkiem bywa, wydaje się taki trochę pokręcony, dotknięty jakimś wymachującym ręcyma obłędem.
    Ale jak się okazuje, że to dla piłkarza nasi bohaterowie tak wariują - to dalej jest fajnie, ale wszystko trochę po reportersku zostaje sprowadzone na ziemię. Nie przeszkadza, że to piłkarz albo inny piosenkarz. Przeszkadza, że w ogóle wiadomo kto to, że się równanie zamyka - a powinna być niewiadoma, tak żeby każdy widz mógł sobie dośpiewać co mu tam w duszy gra.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 2.12.13 o 15:02

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Abstrakcją jest już chociażby niestandardowe pokazanie architektury (Przemekkk, czasem helmuth, k@czy w czasach, kiedy jeszcze robił zdjęcia).
    Nie chodzi o definicje. Wiem, że używanie terminologii nawiązującej do sztuki budzi tu radosny chichot Zostawmy surrealizmy, pozostańmy przy "dziwnych zdjęciach, które nie są legitymacyjnymi portretami ludzi, roślin, ptaków, budynków". Coraz bardziej trzeba lawirować wokół słów...
    Nadal podtrzymuję, że większą radość mi sprawia odbieranie obrazów bez odautorskich opisów. Niektórzy wolą z opisami. Niektórzy autorzy chętnie opisują. Inni - nie opiszą, choćby ich błagać. I co...?