Strona 24 z 32 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 317

Wątek: FrustArt - otwarty wątek eksperymentalny

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: FrustArt - otwarty wątek eksperymentalny

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Abstrakcją jest już chociażby niestandardowe pokazanie architektury (Przemekkk, czasem helmuth, k@czy w czasach, kiedy jeszcze robił zdjęcia).
    Nie chodzi o definicje. Wiem, że używanie terminologii nawiązującej do sztuki budzi tu radosny chichot Zostawmy surrealizmy, pozostańmy przy "dziwnych zdjęciach, które nie są legitymacyjnymi portretami ludzi, roślin, ptaków, budynków". Coraz bardziej trzeba lawirować wokół słów...
    Nadal podtrzymuję, że większą radość mi sprawia odbieranie obrazów bez odautorskich opisów. Niektórzy wolą z opisami. Niektórzy autorzy chętnie opisują. Inni - nie opiszą, choćby ich błagać. I co...?
    Aga, mi chodzi o zachowanie formy wątku, jest na prawdę nie głupia.\
    Wrzucić fotę - żaden problem, są wątki autorskie, tematyczne jest galeria. Tu prócz samego zdjęcia autor ma (tak mi się zdało)
    pokazać, że wie co i po co, tak?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Persie nie kombinuj, mój post w całości(czytaj uważnie) odnosi się do foto-paskudztwa pojawiającego się w galerii a czasem(rzadziej) w wątkach,
    a nie do wszystkich zdjęć jakie tu zaistnieją, ok?
    No to z równą uwagą przeczytaj to co ja napisałem i do czego się odniosłem, ok? To, że Ty uważasz, że jakieś zdjęcie tu cytat "Bo ono, zdjęcie owe ma świadomość że jest bee a Autor nie, bo nie, bo tak i już.", wcale tak może nie oznaczać dla innego oglądacza. Popatrz ile jest zdjęć ze skrajnymi ocenami.
    .
    I to, ze ktoś wstawia do galerii słabe zdjęcie nie zawsze oznacza, że o tym nie wie. Czasami wie ale je wstawia bo... pewnie z bardzo różnych powodów.

dzarro
    Gość

Zawsze wydawało mi się - i nadal mi się tak wydaje - że pisanie o cudzych zdjęciach jest łatwiejsze niż o swoich. Biorąc jednak pod uwagę, jak mało wpisów w wątku dotyczy zamieszczonych zdjęć, wygląda na to, że pisanie o cudzych jest równie trudne. Mam nawet wrażenie, że każdy pretekst jest dobry, żeby napisać coś co nie będzie odnosić się do zdjęcia, które jest aktualnie "na tapecie".

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    No to z równą uwagą przeczytaj to co ja napisałem i do czego się odniosłem, ok? To, że Ty uważasz, że jakieś zdjęcie tu cytat "Bo ono, zdjęcie owe ma świadomość że jest bee a Autor nie, bo nie, bo tak i już.", wcale tak może nie oznaczać dla innego oglądacza. Popatrz ile jest zdjęć ze skrajnymi ocenami.
    Ech... tak tak jest w wielu przypadkach i ... autor choć widzi, że fota jest "be" broni jej pazurami a wystarczy trochę pokory i chwila zastanowienia.
    .
    I to, ze ktoś wstawia do galerii słabe zdjęcie nie zawsze oznacza, że o tym nie wie. Czasami wie ale je wstawia bo... pewnie z bardzo różnych powodów.
    No właśnie bo...

---------- Post dodany o 14:35 ---------- Poprzedni post był o 14:28 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Po namyśle postanowiłem dorzucić swoją skromną cegiełkę do tego wątku. Trudno mi się tu odnaleźć bo nie jestem ani Frust a już tym bardziej nie jestem Art.
    Fotografuje bo lubię. Dobrze się czuję z szerokim kątem będąc w centrum akcji.
    Zdjęcie z prezentacji drużyny Lecha na Starym Rynku w Poznaniu. W kwestii dlaczego zrobiłem to zdjęcie... to był impuls i działanie podświadome. Z kolei nie chcę mówić co chciałem pokazać. Niech szanowny widz sam ma tą przyjemność.
    Ja napiszę tylko, że lubię Jaacka prace za: "wieloplanowość", bo jak obrazek pseudo 3d można każdą fotę
    oglądać z różnych stron i widzi się zawsze inną historię i za dobre oko do ciekawych "zatrzymań" czy to ulicy czy to koncertów.
    Macie sporo wspólnego Jaacek i zły skrypt:
    Kod:
    Diabolique
    oglądam Wasze foty z równą przyjemnością i z różnych perspektyw.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

No właśnie bo...
    Już mi się znudziła dyskusja na temat generalizacji ale to "bo" jest ciekawe.

Dla jednego bo dzień bez zdjęcia w galerii jest dniem straconym, dla innego bo właśnie to zdjęcie mu się podoba choć wie, że innym może się nie spodobać. Bo galeria użytkownika jest jego galerią i chce pokazać różne zdjęcia i te lepsze i te gorsze - bo woli pogadać nawet o gorszym zdjęciu aniżeli o nowym korpusie. I tych bo pewnie może być więcej. Są też bo typu - chcę jak najwięcej piątek, chce aby moja średnia była powyżej 4,5 (więc niekoniecznie wstawiam zdjęcia, które mi się podobają tylko takie które spodobają się innym, a jak się nie spodoba to się je skasuje)

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Już mi się znudziła dyskusja na temat generalizacji ale to "bo" jest ciekawe.

Dla jednego bo dzień bez zdjęcia w galerii jest dniem straconym,
    To zakrawa na uzależnienie. Trzeba leczyć.
    dla innego bo właśnie to zdjęcie mu się podoba choć wie, że innym może się nie spodobać.
    Ten nie marudzi jak wpadnie ocena 0-2
    Bo galeria użytkownika jest jego galerią i chce pokazać różne zdjęcia i te lepsze i te gorsze
    Ten też
    bo woli pogadać nawet o gorszym zdjęciu aniżeli o nowym korpusie. I tych bo pewnie może być więcej.
    W galerii racze nie pogadasz.
    Są też bo typu - chcę jak najwięcej piątek, chce aby moja średnia była powyżej 4,5 (więc niekoniecznie wstawiam zdjęcia, które mi się podobają tylko takie które spodobają się innym, a jak się nie spodoba to się je skasuje)
    Tego też sporo i całkiem fajne foty mają.
    Ja bym dodał jeszcze jedno bo
    bo robi dobre(b.dobre)foty i się nimi chwali.
    Kończymy OT?

Jaack
    Gość

Zakładam że kto chciał ten się już wypowiedział w temacie mojego poprzedniego zdjęcia. Nie będę ukrywał że miło podyskutować w końcu o fotografii na tym forum.

No i żeby podsycić dyskusję... kolejny kadr.

Póki co chociaż na kilka chwil zostawię go bez opisu. Później jeżeli zaistnieje potrzeba i zostanę postawiony do tablicy... opowiem jak i dlaczego powstało to zdjęcie.

W kwestii dlaczego zrobiłem to zdjęcie... to był impuls i działanie podświadome. Z kolei nie chcę mówić co chciałem pokazać. Niech szanowny widz sam ma tą przyjemność.

Nie zgadzam się bo:
    1. Tak jest łatwiej. (co ja tam będę... a niech mi powiedzą co tam jest ciekawego)
    2. Masz przecież świadomość przyczyny, dla której powstał kadr, nie?
    Przecież dla mówienia powstał wątek, Wstydzisz się?

Pozdrawiam
    ad 1. Wiem co jest ciekawego na tym zdjęciu. Jednak po co psuć widzowi przyjemność odkrywania tej tajemnicy. Jak wspominałem jeden zwróci uwagę na piłkę, drugi na starszą kobietę, inny na ściśnięte dziecko w tłumie a jeszcze inny na ochroniarza w okularach który dzielnie podpiera barierkę. Zresztą mówienie już na dzień dobry co i dlaczego chciałem pokazać będzie sugerowało widzowi na co ma zwrócić uwagę. Być może świadomy widz zignoruje ten opis (nie chce psuć sobie przyjemności).

ad 2. Oczywiście że wiem dlaczego powstał ten kadr. Pamiętam też jak został zrobiony. Sama akcja była bardzo dynamiczna, zdjęcie zrobione z ręki z aparatem przywiązanym paskiem do nadgarstka. Nie było czasu aby cokolwiek ustawiać czy sięgnąć okiem do wizjera. W przybliżeniu wiedziałem jaki obszar obejmie obiektyw, wycelowałem więc aparat i zrobiłem zdjęcie. Zauroczył mnie ten moment w którym ułożyła się ta kompozycja. Jak dla mnie wszystko pasuje wzajemnie i tworzy jakąś spójną całość. Tajemniczości dodaje ta piłka wyłaniająca się nie wiadomo skąd. Z drugiej strony jest to zdjęcie czysto reporterskie które weszło w skład opowieści o prezentacji drużyny Lecha.

W kwestii zasad tego wątku. Miałbym propozycję zmiany tych zasad. To taka nieśmiała propozycja... trudno będąc w gościach coś narzucać gospodarzowi.
    Proponowałbym wprowadzenie alternatywnej możliwości aby wstawić zdjęcie, dać widzowi odrobinę czasu na odkrywanie tajemnicy danego kadru. Dopiero później autor wypowiada się co i jak i dlaczego.

Ideałem było by aby opis pojawił się od razu, jednak jako ukryty. Każdy widz mógłby sam wybrać moment kiedy przeczyta opis zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Jaack ; 2.12.13 o 18:57

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    ... obraz ma nas pobudzać do myślenia, emocji, uruchamiać wyobraźnię.
    Jakież pole do popisu, ma wyobraźnia patrzącego na jednolicie biały obraz.

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Mam nawet wrażenie, że każdy pretekst jest dobry, żeby napisać coś co nie będzie odnosić się do zdjęcia, które jest aktualnie "na tapecie".
    Samokrytyka?

Watek, niestety, podąża w złym kierunku. Zamiast pokazywania w nim, kontrowersyjnych zdjęć, zaczęło się pokazywanie rebusów:
    Wiem co jest ciekawego na tym zdjęciu. Jednak po co psuć widzowi przyjemność odkrywania tej tajemnicy.
    Wydaje mi się, ze błędem założycielki było przekonanie, ze autor będzie wiedział, iż jego zdjęcie wzbudzi kontrowersje i trzeba będzie go bronic. Do tej pory, MZ, pokazane zostało jedno takie zdjęcie ale autor nie chciał napisać dlaczego mu się ono podoba ani dlaczego chce je nam pokazać. Zamiast tego obraził się na krytyków,
    Następnych chętnych nie widać. Jeżeli miałbym zaproponować jakąś zmianę, to wyławianie kontrowersyjnych zdjęć z galerii i danie szansy autorowi do obrony w tym wątku. Może w ten sposób uniknęlibyśmy gorszących dyskusji w galerii.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    /.../ Jeżeli miałbym zaproponować jakąś zmianę, to wyławianie kontrowersyjnych zdjęć z galerii i danie szansy autorowi do obrony w tym wątku. Może w ten sposób uniknęlibyśmy gorszących dyskusji w galerii.
    Taki subtelny linczyk?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    J

Watek, niestety, podąża w złym kierunku.
    No co Ty.W jakim zlym.On od poczatku ma za zadanie powiedziec co Chopin mial na mysli piszac Hołd Pruski.