Witaj !
Moze nie jest tak zle...
Przeciez dla "FF" 1600 ISO jest bez znaczenia a 3200 ISO tez jest bardzo uzyteczne
Z drugiej strony jasne szklo z otwarta przyslona przy FF bedzie Ci dawalo bardzo mala GO co moze
byc latwo zauwazalne przy nawet niewielkim bledzie AF-u
Z jednej strony jest to fajnie bo niskie ISO a z drugiej bardzo mala GO
Czy z czasem realia nie spowoduja, ze bedziesz przymykal to jasne szklo ?
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
nie! jakość optyczna nie jest porównywalna... byłoby dziwne gdyby była... bo gdyby była, znaczyłoby to tylko tyle że przez 30 lat pomiędzy premierami obydwóch obiektywów nie było żadnego postępu...
A postęp jest i to ogromny... lepsze metody projektowania, materiały o różnej dyspersji, asferyczne kształty soczewek...
Jestem głęboko przekonany, że skoro w latach 80tych czy 90tych dało się wyprodukować obiektyw o stosunkowo niewielkich wymiarach a kryjący mały obrazek to teraz tym bardziej powinno być możliwe wyprodukowanie obiektywu o podobnych parametrach ogniskowej i światłosile ale o "współczesnej" jakości optycznej... i to w tych samych, albo bardzo zbliżonych gabarytach
Jeśli się tego jeszcze nie robi, to chyba tylko dlatego że rynek jeszcze tego nie żąda...
ta panaleica też na pełnym otworze jest taka sobie... fajnie zaczyna być od 2,0
Kolega Jan pokazał Wam przykład wizualny ze starsze konstrukcje pelnoklatkowe wcale nie da takie duże. Jak zwykle zaczyna się szukanie dziury w nieistotnych drobiazgach. Mam wiele obiektywo dość jasnych, światło 1.7 / 1.8 / 1. Które za naprawdę niepozorne z wyglądu. mam tez i 50-ke z f 1.2 która wizualnie jest niewiele wieksza od standardowej 1.4, roznicą natomiast jest w wadze. Dużo więcej szkła. Nieodgadnione są ścieżki myślowe konstruktorów optyki inspecow od marketingu. Zspewne nienrqz mogłoby byc coś zrobione inaczej, a nie jest. Oczywiście na kazdym forum widzę cala masę specjalistów i ekspertów z tych dziedzin, którzy doskonale wiedza co i jsak powinno byc zrobione. Mnie natomiast ojciec zawsze powtarzał, ze jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.
No tak to można każdą dyskusję szybko zakończyć. Skoro 1.4 vs 2.0 oraz obiektyw manualny vs AF to szukanie dziury w całym to trudno prowadzić jakąkolwiek dyskusję.