Strona 27 z 71 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 703

Wątek: Nex ff

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Nex ff

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Dlatego również obiektywy Leica do M9 na przykład są znacznie mniejsze niż do lusterkowców.
    A przez przypadek nie dlatego, że nie mają tej całej elektroniki związanej z AF?

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    podawałem już kiedyś podobny przykład, teraz powtórzę na trochę innych obiektywach:

Znany większości Helios 58/2,0 vs Panaleica 25/1,4...

Załącznik 102830

.
    Rozumiem, że jakość optyczna tego Heliosa jest porównywalna do Pan-Leiki.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Oczywiście - podobnie jak jasność i AF

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Helios to tak od 2,8 jest przyzwoity, dobry od 4,0. Mam na myśli wersję 7 która jest podobno najlepsza jeżeli chodzi o ostrość.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    To wszystko zależy co się fotografuje - ja akurat potrzebuję jasnego szkła do takich zdjęć, że nawet przy f1.4 nie uda mi pewnie zejść niżej niż ISO 1600 aby uzyskać czas 1/125. Obyś miał rację i oby pojawiły się jasne i stosunkowo małe stałki FF - dla mnie mogą być drogie bo ja mogę się zadowolić tylko jedną
    Witaj !

Moze nie jest tak zle...

Przeciez dla "FF" 1600 ISO jest bez znaczenia a 3200 ISO tez jest bardzo uzyteczne

Z drugiej strony jasne szklo z otwarta przyslona przy FF bedzie Ci dawalo bardzo mala GO co moze
    byc latwo zauwazalne przy nawet niewielkim bledzie AF-u

Z jednej strony jest to fajnie bo niskie ISO a z drugiej bardzo mala GO

Czy z czasem realia nie spowoduja, ze bedziesz przymykal to jasne szklo ?

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ...
    --- i jak dla mnie to jest rewolucja - jest to pierwszy bodaj bezlusterkowiec który w swojej klasie jest tańszy od lustrzanki ---

...
    System nie pozwolił , ale też mam wrażenie, że to przełomowy moment

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Oczywiście - podobnie jak jasność i AF

nie! jakość optyczna nie jest porównywalna... byłoby dziwne gdyby była... bo gdyby była, znaczyłoby to tylko tyle że przez 30 lat pomiędzy premierami obydwóch obiektywów nie było żadnego postępu...

A postęp jest i to ogromny... lepsze metody projektowania, materiały o różnej dyspersji, asferyczne kształty soczewek...
    Jestem głęboko przekonany, że skoro w latach 80tych czy 90tych dało się wyprodukować obiektyw o stosunkowo niewielkich wymiarach a kryjący mały obrazek to teraz tym bardziej powinno być możliwe wyprodukowanie obiektywu o podobnych parametrach ogniskowej i światłosile ale o "współczesnej" jakości optycznej... i to w tych samych, albo bardzo zbliżonych gabarytach

Jeśli się tego jeszcze nie robi, to chyba tylko dlatego że rynek jeszcze tego nie żąda...

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Helios to tak od 2,8 jest przyzwoity, dobry od 4,0. Mam na myśli wersję 7 która jest podobno najlepsza jeżeli chodzi o ostrość.
    ta panaleica też na pełnym otworze jest taka sobie... fajnie zaczyna być od 2,0
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witaj !

...
    Z drugiej strony jasne szklo z otwarta przyslona przy FF bedzie Ci dawalo bardzo mala GO co moze
    byc latwo zauwazalne przy nawet niewielkim bledzie AF-u

Z jednej strony jest to fajnie bo niskie ISO a z drugiej bardzo mala GO

Czy z czasem realia nie spowoduja, ze bedziesz przymykal to jasne szklo ?

Pozdrawiam
    W sumie to racja, czyli APS-C może być dobrym kompromisem Z drugiej strony patrząc przez pryzmat jakości zdjęć to często lepiej przymknąć z f1.4 do f2.0 niż od razu zaczynać od pełnej dziury f2.0

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Kolega Jan pokazał Wam przykład wizualny ze starsze konstrukcje pelnoklatkowe wcale nie da takie duże. Jak zwykle zaczyna się szukanie dziury w nieistotnych drobiazgach. Mam wiele obiektywo dość jasnych, światło 1.7 / 1.8 / 1. Które za naprawdę niepozorne z wyglądu. mam tez i 50-ke z f 1.2 która wizualnie jest niewiele wieksza od standardowej 1.4, roznicą natomiast jest w wadze. Dużo więcej szkła. Nieodgadnione są ścieżki myślowe konstruktorów optyki inspecow od marketingu. Zspewne nienrqz mogłoby byc coś zrobione inaczej, a nie jest. Oczywiście na kazdym forum widzę cala masę specjalistów i ekspertów z tych dziedzin, którzy doskonale wiedza co i jsak powinno byc zrobione. Mnie natomiast ojciec zawsze powtarzał, ze jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

No tak to można każdą dyskusję szybko zakończyć. Skoro 1.4 vs 2.0 oraz obiektyw manualny vs AF to szukanie dziury w całym to trudno prowadzić jakąkolwiek dyskusję.

Uprawnienia umieszczania postów