Strona 26 z 71 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 703

Wątek: Nex ff

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: Nex ff

To wygląda tak jakby nikt w Olympusie czy Sony nie robił zdjęć w pionie, co raczej nie jest prawdą bo japońskie malarstwo chyba preferuje pionowe kadry, więc kulturowo są jakby przygotowani do tego.
    Za każdym razem jak mnie kusi aparat odchylaną protezą to sobie przypominam jak przydatny jest odchylany ekran i mi przechodzi

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Znacznie lepszym rozwiązaniem od tego z E-M5 są wyświetlacze w Panasonicach serii G oraz GH (odchylane i obrotowe). Jest to genialne rozwiązanie, które doceni chyba każdy kto miał z nim styczność. Osobiście korzystam z niego już od kilku lat i nie kupiłbym body, które nie oferuje tego świetnego ficzera. Niestety wybór aparatów mających takowy ekran jest niewielki (przynajmniej dla mnie).
    Być może trzeba by podać ten parametr optycznym, będą jako wadę (obok braku lampy i kilku innych) wpisywać w recenzji aparatu - utrudnione możliwości kadrowania przy zdjęciach z gruntu..
    A na serio.. to prawda, przydaje się przy różnych dziwnych ujęciach.

---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post był o 13:01 ----------

Bo oni robią aparaty tylko do zdjęć w pionie, a przy stale zwiększającej się rozdzielczości, wszelkie zoomowania i zmiany obiektywów będą zbędne.
    Na amazonie jest info, że większość preorderów dotyczy A7r - czyli coś w powyższym jest)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Ruchomy wyświetlacz jest kapitalny, zdarzało mi się używać go i w E30 i w G2.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

To niech zrobią po prostu kwadratową matrycę opisaną na kole obrazowym, nie wpisaną w koło. Wtedy będzie można sobie wybrać format zachowując kąt widzenia obiektywu po przekątnej.
    Coś jak mają GH1 i GH2, ale w kwadracie. Wtedy faktycznie odchylany ekran wystarczy. Jakby jeszcze aparat mógł zapisywać RAWa z całym obrazem i tylko dodawać informację jak był ustawiony kadr to byłby wypas. Ale na to trzeba będzie jeszcze trochę poczekać,,,

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez odys Zobacz posta
    Być może trzeba by podać ten parametr optycznym, będą jako wadę (obok braku lampy i kilku innych) wpisywać w recenzji aparatu - utrudnione możliwości kadrowania przy zdjęciach z gruntu..
    A na serio.. to prawda, przydaje się przy różnych dziwnych ujęciach.
    Dla mnie ta funkcja przydaje się akurat w odwrotnej sytuacji - kadrowania znad głów tłumu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Ja bym kiedyś też był zainteresowany czymś takim ale w obudowie w stylu Fuji Tylko jest jedno ale - czy uda się zrobić jasne stałki, które wciąż będzie można nazwać małymi? Dla mnie już nawet to co ostatnio wypuszcza Fuji jest na granicy akceptowalności.
    Cytat Zamieszczone przez odys Zobacz posta
    Mnie też ale.. jasne stałki fuji, olka czy panasa są właściwie użyteczne od pełnej dziury. Takie same szkła do ff małe nie będą, zwłaszcza jak będą jasne. Obawiam się że cegiełki w stylu sigma 50/1.4 to będzie podstawa przy tej konstrukcji. Pożyjemy, zobaczymy.
    podawałem już kiedyś podobny przykład, teraz powtórzę na trochę innych obiektywach:

Znany większości Helios 58/2,0 vs Panaleica 25/1,4...

Nazwa:  25_vs_25.jpg
Wyświetleń: 243
Rozmiar:  145,3 KB

tak, ja wiem:

1) światło 2,0 to nie światło 1,4 ale:
    a) głębia ostrości na FF z 2,0 i tak będzie mniejsza niż przy 1,4 na m4/3 (to dla tych co lubią płytko)
    b) podbicie czułości o 1 eV w aparacie FF w porównaniu do m4/3 naprawdę nie wydaje się być problemem

2) Helios jest w pełni manualny a Leica elektroniczna - ale elektronikę tak fajnie się miniaturyzuje

3) Matryce cyfrowe "lubią" telecentryczność etc... tak, to będzie ten argument który sprawi że współczesne obiektywy pewnie będą większe niż ich analogowe odpowiedniki... ale czy różnice będą aż tak duże?

----
    Myślę że producenci (wszyscy, nie tylko Sony) mają taki zwyczaj że nie ujawniają od razu swojego całego potencjału... na niektóre rzeczy (pewnie częściowo już nawet opracowane) przyjdzie jeszcze poczekać...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Jan_S - już to w tym wątku pisałem - dla mnie jasność to przede wszystkim możliwość uzyskiwania czasów typu 1/125 w złych warunkach. Więc porównanie obiektywu f2 do f 1.4 mało mnie nie interesuje. Porównywanie wielkości obiektywu z AF i bez tez nie ma większego sensu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Jan_S - już to w tym wątku pisałem - dla mnie jasność to przede wszystkim możliwość uzyskiwania czasów typu 1/125 w złych warunkach. Więc porównanie obiektywu f2 do f 1.4 mało mnie nie interesuje. Porównywanie wielkości obiektywu z AF i bez tez nie ma większego sensu.
    a) jeśli będziesz się upierał przy utrzymaniu czasu 1/125 na ISO 200 to faktycznie f2,0 ma się nijak do f1,4... ale jeśli dopuścisz możliwość podniesienia ISO o jedną działkę to i czas utrzymasz i na jakości pewnie nie stracisz...

b) Jeśli obecne obiektywy AF mają takie a nie inne wymiary to tylko dlatego że konstruktorom "się nie chciało" by były one mniejsze... gdy konkurencja przyciśnie to jestem przekonany że zobaczymy konstrukcje które nas zadziwią...

---
    tak masz rację, też wolałbym żeby w ofercie było więcej obiektywów... by były obiektywy klasy f1,4 i obiektywy budżetowe klasy 2,0...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

To wszystko zależy co się fotografuje - ja akurat potrzebuję jasnego szkła do takich zdjęć, że nawet przy f1.4 nie uda mi pewnie zejść niżej niż ISO 1600 aby uzyskać czas 1/125. Obyś miał rację i oby pojawiły się jasne i stosunkowo małe stałki FF - dla mnie mogą być drogie bo ja mogę się zadowolić tylko jedną

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ależ oczywiście, że jasne stałki do A7 - dedykowane do niego dodajmy to jasno - będą mniejsze gabarywowo niż inne jasne stałki do lusrzanek, czyli aparatów z lustrem, a to dlatego, że w A7 owo lusto nie występuje więc soczewka aparatu jest bliżej matrycy i to znacznie bliżej. Dlatego również obiektywy Leica do M9 na przykład są znacznie mniejsze niż do lusterkowców.

Uprawnienia umieszczania postów