Strona 10 z 71 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 703

Wątek: Nex ff

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Nex ff

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    zauważam w wypowiedziach niektórych Forumowiczów nieskrywaną chęć zdyskredytowania i ośmieszenia najnowszych produktów Sony.
    Domyślam się, że pijesz m.in. do mnie, więc spieszę z wyjaśnieniami Nie dyskredytuję produktów Sony, raczej je chwalę. Tak było z NEXami z wizjerem i obecnie tak jest z RX10. Oczywiście jeśli jakiś produkt jest w moim mniemaniu niewypałem, to o tym piszę, jeśli odczuwam taką potrzebę. Dotyczy to wszystkich marek. Sam A7 jest fajny, nie mogę się do niczego przyczepić. Dobra matryca, dobre sterowanie, dobre parametry, wizjer... Nie potrafię tylko zrozumieć, czemu Sony zdecydowało się wyjść na rynek z obiektywami, które nie pozwalają temu aparatowi wybić się ponad to, co oferują obecnie (albo za chwilę będą oferować) aparaty APS-C.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    55/1.8 za $999
    Bardzo proszę odpisz mi dla kogo jest ten system wg ciebie, przypomnę tylko, że ostatnio pisałeś, że m43 ze względu na ceny jest dla fanatyków czy jakoś tak.
    Ale czy ja gdzieś napisałem że obiektywy do NEX FF są tanie? chyba nie! inna rzecz że takie 35/2,8 za 800$ to odpowiednik w m4/3 (przeliczając tak jak to robi fret) 17,5/1,4... z tego co się orientuję, takiego szkła nie ma wcale!

NEX FF to nowy system, zobaczymy jak będzie się rozwijał... wydaje się na tyle ciekawy że warto mu kibicować.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Domyślam się, że pijesz m.in. do mnie, więc spieszę z wyjaśnieniami Nie dyskredytuję produktów Sony, raczej je chwalę. Tak było z NEXami z wizjerem i obecnie tak jest z RX10. Oczywiście jeśli jakiś produkt jest w moim mniemaniu niewypałem, to o tym piszę, jeśli odczuwam taką potrzebę. Dotyczy to wszystkich marek. Sam A7 jest fajny, nie mogę się do niczego przyczepić. Dobra matryca, dobre sterowanie, dobre parametry, wizjer... Nie potrafię tylko zrozumieć, czemu Sony zdecydowało się wyjść na rynek z obiektywami, które nie pozwalają temu aparatowi wybić się ponad to, co oferują obecnie (albo za chwilę będą oferować) aparaty APS-C.
    Obawiam się, że S A7 nie celuje w mikrusy, czy APS-C. 55mm to dziwna wartość, ale jak się policzy ekwiwalent dla hasselowej matrycy, to już dziwna nie jest. Wychodzi 80mm/2,4. I podejrzewam, że to jest cel dla A7/36Mpix + 55/1,8. Poczekajmy na testy szkiełka, myślę, że wyniki będą ciekawe. Od podgryzania mikrusów jest RX10

| OlyJedi Awatar Laqua
    Mieszka w
    Glasgow
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Jestem przekonany że spora cześć entuzjastów fotografii kupujących A7 będzie głównie nastawiona na wykorzystanie go z starą optyką manualną, do tego celu będzie miodzio!
    Zgadzam się w 100%

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Obawiam się, że S A7 nie celuje w mikrusy, czy APS-C.
    Oczywiście, Sony celuje w rynek luksusowych gadżetów. Za to APS-C ze swoimi najjaśniejszymi obiektywami celuje w to, w co powinno celować A7

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Domyślam się, że pijesz m.in. do mnie, ...(wycięte)... Nie potrafię tylko zrozumieć, czemu Sony zdecydowało się wyjść na rynek z obiektywami, które nie pozwalają temu aparatowi wybić się ponad to, co oferują obecnie (albo za chwilę będą oferować) aparaty APS-C.
    bo to nowy system? każdy nowy system wchodził ze stosunkowo lichymi szkłami. Pamiętasz debiuty Olympusa m4/3 ? Nikona 1 ? Canona M ? żeby te najbardziej jaskrawe przykłady przywołać... Z tej tendencji wyłamał się jedynie Fuji które "na dzień dobry" dało 35/1,4

poczekajmy jak się będzie system rozwijał, czy dołączą doń niezależni producenci...

no i... nurtuje mnie pytanie jak w rzeczywistości będą się zachowywać obiektywy ze zwykłych NEXów zapinane na FF. Czy będzie tylko okrągły wycinek kadru dostępny czy też, tak jak to podobno jest z nikonową 35/1,8, niektóre obiektywy będą kryły pełną klatkę choć z kosmicznym winietowaniem
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

każdy nowy system wchodził ze stosunkowo lichymi szkłami. Pamiętasz debiuty Olympusa m4/3 ? Nikona 1 ? Canona M ?
    Te dwa ostatnie są śmiechu warte, szkoda komentować. A m4/3 zasługiwał na taką samą krytykę, jak teraz Sony. Dla Olympusa znajduję jednak usprawiedliwienie: jego działka to produkty budżetowe, amatorskie, więc siłą rzeczy musieli zacząć od taniochy. Sony zaś, skoro oferuję drożyznę, powinien zrobić ukłon w stronę użytkowników, którzy wiedzą, czemu niektóre obiektywu potrafią kosztować sporo.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

no i... nurtuje mnie pytanie jak w rzeczywistości będą się zachowywać obiektywy ze zwykłych NEXów zapinane na FF.
    http://www.dpreview.com/previews/sony-alpha-7-7r/

1/3 strony od góry.

ps. Czytaliście optyczne? Czy Nikon popełnił sepuku i Fatman zmienia barwy?

---------- Post dodany o 13:38 ---------- Poprzedni post był o 13:35 ----------

Sony zaś, skoro oferuję drożyznę, powinien zrobić ukłon w stronę użytkowników, którzy wiedzą, czemu niektóre obiektywu potrafią kosztować sporo.
    Czyli po polsku to będzie: 24/1.4, 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.4-1.8. Dwie z tych czterech stałek powinny być dzisiaj obok 7/R na serwisach. Nawet w postaci wydmuszek.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    http://www.dpreview.com/previews/sony-alpha-7-7r/

1/3 strony od góry.

ps. Czytaliście optyczne? Czy Nikon popełnił sepuku i Fatman zmienia barwy?
    tak, widziałem tą symulację, moje pytanie było o to, czy wśród dostępnych obiektywów małego NEX jest taki który pokryje jednak pełną klatkę. Z winietowaniem, choćby ogromnym ale jednak pokryje... coś jak przywołany Nikkor 35/1,8
    ---
    "Do Zobaczenia"

Uprawnienia umieszczania postów