Strona 60 z 71 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 703

Wątek: Nex ff

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: Nex ff

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Jak chca rozpowszechnic bardziej system, to niech wypuszcza szkla, ale niesygnowane firma na "Z" tylko na "S" - za 50% ceny tych pierwszych a moze z 10% gorsze
    Myślę, że FF ma być bardziej ekskluzywne od zwykłych Nexów, więc i cena musi być wyższa.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

FF w świecie fotografii jest jak iPhone w świecie telefonów - są ludzie, którzy chcą go mieć za wszelką cenę. Sony głupi nie jest, wie jak zedrzeć z nich trochę kasiory.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ech, grunt to nie dac sie zlapac na takie sztuczki, no ale na rozne rzeczy znajduja sie nabywcy, zwlaszcza luksusowe, ostatnio np za 1,3 mln USD pojawil sie w sprzedazy...

Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

nie rozumiem jednej rzeczy!
    Sony A7 body kosztuje mniej więcej na dzień dzisiejszy 6200 zł
    w wyszukiwarce Sknerus ustawiam pełną klatkę i daję od najniższej ceny i co moje oczęta widzą?
    5700 zł lub 6000 zł .... to ja przepraszam, ale nie rozumiem o co chodzi z tą ceną?
    dopiero wyszło / pokazało się body i już delikatny widac spadek ceny a dla wszystki FF to mit, sony to drogo.

fakt. obiektywów brak. są tylko dwa. ale jak ja zacząłem fotografię teoretyczną, to zytałem, że 35mm to podstawa. 50mm to także podstawa.
    wymiary o podobnym kącie do kąta oka.
    mimo wszystko sam uważam, że obiektywów brak... w szczególności dla osób, którzy chcieliby zacząc budowę systemu właśnie od tego modelu i tego gwintu.

co zyskujemy?
    właśnie te znienawidzone lub te wychwalane ponad wszystko FF.
    mały kompaktowy aparat. nie mylić za malutkim.
    http://camerasize.com/compact/#472.30,487.394,ha,t
    dla mnie buUumba
    co tracimy?
    na początku.. obiektywy (nie będę pisał o manualnych szkłach, które są i są czasami bardzo tanie).
    są sytuacje, gdzie musi być AF.
    stabilizację chociażby w stosunku do Sony Alfa FF.
    lampę błyskową (niby nic ale czasami .. )
    menu... tu pokusze się o porównanie do m43 gdzie wszystkie już body maja ekran dotykowy pomagający w szybkiej obsłudze.
    choć tę wadę uznaję za najmniejszą.
    chyba ta cena nie taka straszna, przynajmniej w mojej ocenie.
    Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 21.01.14 o 01:26
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cena korpusu nie jest straszna. Na pewno jest jednym z tanszych FF. Tutaj rzecz sie rozbija raczej o dedykowane szkla, ktore sa mniej wiecej 2x drozsze od odpowiednikow FF do lusterek poki co. Byc moze jakby Sony nie chcialo "snobowac" znaczkiem "Zeiss" i wypusciloby pare szkiel tylko pod swoja marka, to by znormalnialo.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Ale w Sony wiedzą, że "napaleni na bezlusterkowca FF" kupią i na cenę nie będą patrzeć. Jak gorączka minie to i jakieś tańsze szkła się pojawią.

Co też nie jest wcale takie pewne, bo w nawet wśród zwykłych NEXów jakiejś szalenie bogatej i przystępnej cenowo oferty nie ma
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Tak piszecie jakby w innych systemach bez lustra ceny były dużo niższe. Sony łupi klientów ile może tak samo jak i pozostali producenci.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Jak FF stanieje, to będzie miała sens zabawa ze starą, manualną szklarnią. Wtedy od biedy wystarczy jakiś uniwersalny zoom kupiony z aparatem i do tego wiadro manulanych szkieł. Jest trochę fajnych manualnych szkieł 50, 135 itp, które można kupić za śmieszne pieniądze.
    Ostrzenie, z dobrymi wizjerami i peakingiem nie powinno sprawiać problemów.
    Ale 6000 za możliwość zabawy obiektywami za 200 zł to na razie lekka przesada. Za kilka lat będzie można pewnie to kupić za 2000 i wtedy zrobi się ciekawie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Tak piszecie jakby w innych systemach bez lustra ceny były dużo niższe. Sony łupi klientów ile może tak samo jak i pozostali producenci.
    Wiesz, lubię liczyć czasami się w obrachunkach mylę ale warto to zrobić... tu wygląda że Sony jednak łupi. Policzyłem ile ile trzeba dopłacić do ceny aparatu by kupić zestaw w kicie z obiektywem. Wyszły następujące proporcje:

Sony A7 - 13%
    Sony NEX 6 - 15%
    Olympus E-PL5 - 6%
    Olympus E-M5 - 2%
    Panasonic G6 - 4%
    Samsung NX-20 w kicie tańszy niż solo

ceny na szybko wyszukane w sieci, jeśli znajdziesz przykłady podważające te obliczenia to chętnie zobaczę
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Tylko o czym to wyliczenie mówi? Że lepiej brać najdroższą puszkę z jak najtańszym kitem, bo wtedy dokładamy stosunkowo najmniej?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Uprawnienia umieszczania postów