AF pytanie będzie działał, tylko nie z Canonem![]()
AF pytanie będzie działał, tylko nie z Canonem![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zatem konkurencją dla L-ki nie będzie.
5Dm3
Dla jednego utrzymanie z ręki 1/50 na ogniskowej 100mm jest bezproblemowe, inny potrzebuje 1/200 do ostrego zdjęcia. Czasami OS się przydaje.
Sigma ostatnio wypuszcza same kilery jeśli chodzi o jakość obrazka, więc tutaj bym się nie martwił. Nie należy również zapominać o możliwości zmiany bagnetu przy przesiadce.
Sigma dała jasny przekaz, z kim chce rywalizować - wystarczy spojrzeć na parametry i pierwsze w ofercie mocowanie na Canona.
EF 24-105 L to solidny obiektyw. Wątpię, czy Sigmie łatwo będzie pobić optycznie Canona o tyle, żeby warto było w nią zainwestować pamiętając o potencjalnych problemach z AF (bo w L-ce AF jest bardzo skuteczny). Ale poczekajmy na testy i opinie pierwszych użytkowników.
5Dm3
Myślę, że bardzo wiele zmienia pod co podpina się 24-105L. APS-C czy FF.
L-ka jest konstrukcją z 2005 roku. Jeśli Sigma lepiej sobie poradzi na brzegach FF, o co wcale nie jest trudno, to wygra.
Pytanie, czy brzegi mają znaczenie decydujące. Dla mnie nie.
Większym problemem może być chimeryczny AF (BF/FF), który potrafi położyć całe zdjęcie.
Wielu canonierów "uciekło" od EF 50 f1.4 na rzecz 50 mm f1.4 Sigmy, niestety wielu wróciło z powodu problemów z AF akceptując wady
EF 50mm f1.4 (a ma ich zdecydowanie więcej niż EF 24-105 L - mam oba).
Ja życzę Sigmie powodzenia i czekam na testy.
5Dm3
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mariusz M,napisał jak te nowe Sigmy konkurują ze starymi szkłami Canona.
L 24-105...jak jej dorówna nowa Sigma,to będzie przełom na miarę XXI wieku.
Osiem lat roboty,słabo tej firmie idzie ściąganie od innych.