Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Sigma 24/1,8

Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Sigma 24/1,8

Witam wszystkich jako, ze jest to mój pierwszy post na tym forum. Miałem nadzieję, że zrobię Wam niespodziankę i pokażę kilka fotek wykonanych obiektywem Sigma 24/1,8, a tu kompletna klapa. Wprawdzie obiektyw dzisiaj do mnie dotarł jednak nie bardzo nadaje się on do fotografowania. Problem polega na tym, że AF robi dziwne rzeczy i nieprawidłowo ustawia ostrość. Przy fotografowaniu "metrówki" i ustawieniu ostrzenia na podziałce z 10cm ostry jest napis umieszczony na ok 6cm. Podobnie przy innych odległościach. Generalnie porażka. Nie bardzo wiem co z tym fantem robić. Zarówno Sigma 55-200 jak i Zuiko ostrzą idealnie. Podobnie obiektywy M42, a to badziewie, które kosztowało mnie 1550zł jest do kitu. Poradźcie co zrobić. Acha nie napisałem, że podpinam ten obiektyw do Olympusa 300.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    jesli bylo tak od poczatku to moze trafiles na walniety model... odeslij do serwisu (lub do sklepu jesli kupowales przez net)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Oddaj do sklepu

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    niezla nagonka na produkty sigmy. spoko.

Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dka
    niezla nagonka na produkty sigmy. spoko.
    Przecież nie chodzi o nagonkę. Napaliłem się na to szkło jak tylko Sigma ogłosiła, że wypuszcza z mocowaniem do Olympusa. Miał być dostępny od 10 kwietnia. Trochę się spóźnili ale jest. Wczoraj go kupiłem a tu taka kicha. Podpinam Zuiko, AF ostrzy w punkt, podpinam Sigme niestety ostrzy sporo przed ustawionym punktem. Ostrzę ręcznie jest ok. Ale manuale to mam na M42. 1550zł za manual (wprawdzie jasny) to trochę drogo. Mam jeszcze Sigmę 55-200 i wydaje mię, że ostrzy prawidłowo. Myślę, że oni zwyczajnie mają jakiś problem z ostrzeniem w ogóle, bo na stronie Sigmy pojawiła się informacja z 16 maja, że trzeba im podesłać taki obiektyw z korpusem, do którego ma być podpięty a oni w ramach gwarancji obiektyw skorygują. Natomiast nie ma takiej informacji w warunkach gwarancji. I dlatego wdług mnie ten obiektyw jest zwyczjnie zły. Rodzi się również pytanie co będzie jak kupię drugi korpus Olympusa? Czyżbym musiał kupować drugi taki sam obiektyw skorygowany do nowego body? Jakaś Paranoja.
    Przy okazji słowa współczucia dla willow32 z powodu padnięcia jego Sigmy. Też brałem pod uwagę zakup tego obiektywu ale ostatecznie zdecydowałem się na 24/1,8.

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    noo.. ja im podesle korpus
    do duzego pokoju moge pana z sigmy zaprosic niech mi skoryguje na miejscu

zreszta co ja bede korygowal. ma dzialac

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    po okresie w sumie dobrej prasy dla obiektywów Sigmy 2 takie wypadki w jednym czasie...myślę ze to może na chwilkę przystopowac zainteresowanie tymi szkłami użytkowników którzy się zastanawiają nad ich zakupem. Ja sam nie wiem co o tym sądzić, ale myślę że popadać w histerię nie trzeba, w końcu obiektywy EX mają 3 lata gwarancji, a jeżeli Sigma szybko uwinie się z usunięciem usterki to jakoś można będzie z tym żyć Prawda jest taka że nie kupiłbym tego obiektywu gdyby taki był w ofercie Olympusa, ale nie ma więc wyjścia nie miałem...

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

The z00m
    Gość
    Tak czytam i czytam i ... i martwią mnie te info Palnowałem 30/1.4, ale chyba poczekam.