Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: ZD 50, Sigma 30 czy Sigma 50... do portretu?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

ZD 50, Sigma 30 czy Sigma 50... do portretu?

Wiem, że dużo już było napisane na temat tych obiektywów, ale moje pytanie jest proste...

Który z tych 3 obiektywów najlepiej sprawdzi się przy portretowaniu?
    Który z nich najładniej rozmywa tło i ma ładny bokeh?
    Generalnie cena podobna, więc co lepiej kupić?

1. Olympus Zuiko Digital ED 50mm f/2 Macro
    np. http://foto-plus.pl/obiektywy-akceso...D-50-f2-Macro/

2. Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM (System 4/3) np. http://foto-plus.pl/obiektywy-akceso...1.4-EX-DC-HSM/

3. Sigma 50mm f/1,4 EX DG HSM
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    1. było
    2. to zalezy od typów portretu i osobistych preferencji.
    3. Wypadałoby mieć 30 i 50
    4. to, która 50 wybrać zalezy czy robisz tez makro - jak nie, to popatrz na przykładowe foty i sam oceń, które ladniejsze.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chyba jednak (tak wynika ze źródeł) że jednak 50 bo zapewnia dobry (nejlepszy?) dystans fotograf-modelka. Co do wielkości otworka zależy tylko od możliwości wukorzystania przez fotografa - czy potrafi okiełznać "dużą dziurkę"
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Przebiłem się przez tematy Sigmy 30 i 50. Mam w skrócie zebrane co najważniejsze, więc zapewne wrzucę do tematu Sigma 30mm 1,4
    Szczerze mówiąc to nadal nie wiem, co do portretu będzie najlepsze. Nie do końca też rozumiem, dlaczego Zuiko 50 do portretów jest gorszy... Światło... Ale czy tylko różnica jasności? Nie planuje focić tym ślubów tylko portrety. Czasem z bliska samą twarz, a czasem całą postać. Jak już się zdecyduję na jakąś Sigmę to raczej pojadę sobie nawet do Wawy i wybiorę z kilku.

P.S.
    Willow32 chyba pisał, że Sigma 30mm z bliska zniekształca. Jednak nie widziałem foty. Większość zdjęć Roberta jest już nieaktywna.
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Willow32 chyba pisał, że Sigma 30mm z bliska zniekształca. Jednak nie widziałem foty. Większość zdjęć Roberta jest już nieaktywna.
    Mój kot z bliska )wyszedł jakby miał potężną głowę, nie wiem czy to przez beczkę, czy kwestia perspektywy, ale w Raw Therapee to dość łatwo poprawiłem. Na ludziach nie zauważyłem takiego efektu (pewnie dlatego, że ludzi fotografuje się z większej odległości, bo są więksi).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Z bliska każdy obiektyw zniekształca. Nic się na to nie da poradzić.

Sigma 30mm jako klasyczna portretówka wydaje się ciut zbyt krótka - sam używam ekwiwalentu 75mm i to też bywa mało, a Sigma 30 1.4 to "zaledwie" 60mm.

Dlatego jeśli szkło ma być portretowe to dla 4/3 szedłbym w kierunku 50mm.

Pytanie teraz czy Sigma 1.4, czy Zuiko 2.0.
    Sigma to jest szkło FF, ma to swoje wady w postaci olbrzymich jak na 50mm rozmiarów, jest za to 1EV jaśniejsza, w portrecie możesz chcieć osiągnąć małą GO, Sigma da tutaj lepsze możliwości, ale różnica nie jest jakaś dramatyczna.

Zuiko jest bardziej uniwersalne, ma przyzwoite makro. Brałbym ZD50 2.0
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź! Mi akurat makro nie jest potrzebne. Nie bawi mnie to. Przynajmniej na razie Co do rozmiarów to też jakoś nie będę płakał jak obiektyw będzie ciężki.
    Kurcze światło w Sigmie kusi, ale Zuiko znowu "sprawdzone". No nic, mi się aż tak bardzo nie spieszy, więc poczekam, aż ktoś opisze Sigmę 50mm.
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Largo Zobacz posta
    Kurcze światło w Sigmie kusi, ale Zuiko znowu "sprawdzone".
    Sigma też. Stawiam piwo, jeśli znajdziesz na forum chociaż jedną niepochlebną opinię od użytkowników.
    Mnie się sprawdziła również w portretach, co można zweryfikować w galerii.

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Sigma też. Stawiam piwo, jeśli znajdziesz na forum chociaż jedną niepochlebną opinię od użytkowników.
    Mnie się sprawdziła również w portretach, co można zweryfikować w galerii.
    No wiesz, nie mówię, że jest zła, bo w tej chwili to na 75% chce Sigmę (ale jeszcze nie wiem którą )
    Do nocy czytałem wątki o nich i co chwilkę ktoś pisał, że mu przestała ostrzyć, po czym zaczęła znowu. Willow32 też wymieniał na nowy egzemplarz. Niektórzy pisali, że AF się gubi...

P.S.
    Powiedz mi diabolique, czy Twoje portrety, na których jest w większości twarz też robiłeś S 30mm? Kadrowałeś na kompie, czy podchodziłeś bliżej? Jeżeli mi powiesz, że to jest naturalne zdjęcie z bliska zrobione Sigmą to ja ją biorę
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=521&pos=15
    Ostatnio edytowane przez Largo ; 6.02.09 o 13:48
    www.adamkrol.com

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Już nie mówiąc o portretach diabolique, które piękne są - sam nieraz pisałem że jest doskonała - ostra i jasna. Z tym światłem świetnie nadaje się do kopalni, czy jaskini - kąt widzenia jest zbliżony do kąta widzenia ludzkiego wzroku. No i jest na FF - czyli jak Olek w mglistej przyszłości zrobi FF to masz jak znalazł.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||