Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Wątek: Ziemia Święta 2012

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Ziemia Święta 2012

dzięki za wizyty

ostatnia wrzuta z Jerozolimy, tym razem widok z dachu naszego hostelu. Za pierwszym razem nocowaliśmy w arabskim hostelu (w pokoju) tuż za bramą damasceńską (poza starym miastem) - i choć nie było źle to jednak było za murami, przez co ruch i hałas docierał, no i czystość była typowo arabska czystość Za drugim razem osiedliliśmy się w nieco droższym hostelu wewnątrz starej Jerozolimy no i tutaj zdecydowanie fajniej (choć wyraźnie drożej). Spalismy na dachu, z kilku powodów: 1. najtaniej, 2. wracaliśmy tylko na noc, więc brak intymności nie przeszkadzał, 3. widok! (oceńcie sami), 4. doskonała temperatura - i to bez klimy

54
    Wieczorny widok w kierunku Golgoty - to teraz Bazylika Grobu Pańskiego z dwiema szarymi kopułami w środku kadru

55 Kadr na prawo od poprzedniego (patrz wieża kościoła). Na horyzoncie, w centrum kadru można zobaczyć mur oddzielający żydów/Izrael od arabów/Autonomii. Z prawej strony widać Kopułę na Wzgórzu Świątynnym. Patrząc w prostej linii od niego w naszym kierunku widać kwadratowy budynek ze szklaną ścianą - to mniej więcej między tym budynkiem a złotą kopułą znajduje się Ściana Płaczu. Za Kopułą znajduje się góra Oliwna (brązowa, zabudowana).

56 Złota Kopuła, a za nią Góra Oliwna

57 Zachód słońca nad Jerozolimą

58 Kolejne ujęcie pokazuje dachy nad ulicami Jerozolimy zamienionymi w targ (uliczki handlowe w dużej części są przykryte). Na części z nich znajduje się przejście (skrót, który umożliwia np. żydom ominięcie dużej części dzielnicy muzułmańskiej). Przy okazji, jak się uda znaleźć wejście, to jest to atrakcyjny punkt widokowy. Początkowo chcieliśmy tam spać, ale ostatecznie poszliśmy do hostelu (nieopodal, z niego są robione te zdjęcia)

59 W nocy lepiej widać mur oddzielający palestyńczyków od żydów. Po drugiej stronie wzgórza znajduje się Betlejem

60 Nasz nocleg z widokiem na kopuły Bazyliki Grobu Pańskiego i rozświetoną w tle nowoczesną Jerozolimę

61 NIe tylko nasz nocleg Dodam, że spanie "na dachach" to nie tylko specjalność biednych/budżetowych Polaków. Wielu obcokrajowców woli spać na dachu niż w ciasnym, parnym pokoju. Problemem jest tylko tłok (w nocy i tak tego nie czuć), chrapanie (zatyczki do uszu), w sezonie ciasnota, i mniejsze bezpieczeństwo rzeczy pozostawionych na dachu (choć gaci i tak nikt nie ukradnie, drogie/ważne rzeczy i tak nosi się ze sobą, a jak już zawsze można oddać coś do płatnego depozytu). Tak jeszcze w temacie spania na dachu - ja już tak spałem od Istambułu po Iran/Syrią/Jordanię - i nigdy nie było problemu, nawet nikt się nie dziwił jeśli pytaliśmy o taki nocleg. I nigdy nic się nam nie stało. Natomiast często spotykalismy tych samych ludzi (obcokrajowców) w kolejnych miastach (dachach) naszych podróży

62Wschód nad Górą Oliwną

63 Świt nad Jerozolimą
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Świetne zdjęcia. Spanie na dachu , pod niebem , na świeżym powietrzu pewnie super sprawa.

Fajne te foty.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    Świetne zdjęcia. Spanie na dachu , pod niebem , na świeżym powietrzu pewnie super sprawa.

Fajne te foty.
    dzięki,

fajna sprawa - w gorącym klimacie na prawdę fajna

Jak jak to mówię, żaden hotel nie ma tylu gwiazdek co dach lub krzaki

Bo my bardzo często szukamy "alternatywnych". tzn. tanich rozwiązań noclegowych - bo to jeden z nielicznych elementów podróży, na których można zaoszczędzić.
    Stąd również wozimy leciutki, hipermarketowy namiocik (za kilkadziesiąt zł), którego nawet jesli nie rozkładamy, np. na plaży, to świetnie się śpi na jego podłodze. Również w nocy mozna w takim nierozłożonym namiociku zamotać tobołki - złodziej nie ma wtedy szans na zarobek
    Ostatnio edytowane przez Hom_er ; 21.09.13 o 16:53
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

to lecimy trochę dalej, poza Jerusalem.

To może... Jerycho

W przewodniku można znaleźć kilka miejsc gdzie ochrzcił się Jezus w Jordanie.
    najnowszym historyczno/religijnym hitem są okolice Jerycha.
    Żeby tam dotrzeć, można wysiąść w odpowiednim miejscu przy drodze łączącej północ z południem (po stronie Palestyńskiej - tzw. Zachodni Brzeg) i podreptać przez punkt kontrolny nad rzekę.
    Albo tak jak my podjechać do Jerycha i tam wynająć już arabski transport - taxi. Za kilkanaście dolarów taksówkarz obwiezie was po okolicy, oczywiście czekając na powrót pasażerów - 2/3 godzinki wystarczą.

64.
    Jordan - Betania - miejsce chrztu Jezusa i jednocześnie granica z Jordanią (z tamtej strony też jest "Kąpielisko").
    Można się kąpać tylko do barierek Woda ciepła, choć zamulona - bo to w lecie ledwo strumyk jest.
    A obok są przebieralnie, prysznice i ... stanowisko żołnierzy z ciężkimi karabinami

65. Jordan

66. I zagubiony w okolicy Klasztor św. Jerzego. Akurat był remont, ale przesympatyczni mnisi poczęstowali nas herbatką i cukierkami
    obok klasztoru biegł szlak turystyczny - choć w lecie chyba mało uczęszczany

67

68

69 Wyeksmitowane z kościoła sprzęty

Fiu fiu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Ten klasztor jest niesamowity

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Co do "cyrku". Myśląc o żydach i ich przebywaniu w miejscach modlitw robicie kalkę tego, co znacie z naszych kosciołów. Atmosferę skupienia itd. A to błąd. Tam jedni się modlą, a drudzy stoją obok i rozprawiają o zupełnie czym innym. Żydzi sie też róznią od siebie religijnością, są rózne odłamy itd. Ortodoksyjni żydzi nie lubią być fotografowani. Jak widzą aparat to zasłaniają twarze albo się odwracają. Ale to mniejszość. Normalnym zydom (a takich jest większość) to nie przeszkadza.
    Mam nadzieję, że zobaczyłeś tez inne miejsca, nie tylko te z wędrówek śladami Chrystusa. Morze Martwe, Masada, ogrody w Hajfie, Akko, Jaffa, Cezarea - te i inne miejsca też są warte zobaczenia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Awatar Wesley
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Klasztor magiczny a i hotel pod chmurką rewelacja

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    Mam nadzieję, że zobaczyłeś tez inne miejsca, nie tylko te z wędrówek śladami Chrystusa. Morze Martwe, Masada, ogrody w Hajfie, Akko, Jaffa, Cezarea - te i inne miejsca też są warte zobaczenia.
    Kurde no i ta knajpa gdzie to wode we wino zmienili jak goscie wychlali caly zapas wina.Ciekawe czy jeszcze jest ta knajpka.

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

W Kanie? Jest, byłem tam

Uwaga - dzisiejsze nazwy często sa inne niz my je znamy z Biblii.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Ten klasztor jest niesamowity
    najfajniejszy był chłód, cisza i praktycznie brak turystów )potem naszło ich trochę

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    ....Tam jedni się modlą, a drudzy stoją obok i rozprawiają o zupełnie czym innym. ....
    otóż to

wędrowałem głównie śladami Chrystusa, ale oprócz Hajfy (ogrody mnie nie kręcą ) byliśmy też w innych miejscach

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kurde no i ta knajpa gdzie to wode we wino zmienili jak goscie wychlali caly zapas wina.Ciekawe czy jeszcze jest ta knajpka.
    w Kanie nie byliśmy, podobno jednak tam już nic nie ma poza wciskaniu ludziom kitu i winka
    Ale nie wiem na 100% bo nie byłem.

Dzięki wszystkim za odwiedziny!
    Fiu fiu