Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Ziemia Święta

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Ziemia Święta

Witam Wszystkich serdecznie. Ależ mnie tu dawno nie było. Nawet nie miałem czasu przyjrzeć się uważnie co się zmieniło. Swojego czasu zachęcony pozytywnym odbiorem fotorelacji ze Sri Lanki, chciałem podzielić się wrażeniami oraz zdjęciami z Ziemi Świętej. Niestety ale awaria serwisu spowodowała, że wątek został po ok. 4-5 zdjęciach wcięty, a nie znalazłem motywacji by zaczynać od nowa. Aż do dzisiaj. Pomyślałem, że nie było mnie tu już tak długo, że w końcu czas przerwać tę absencję. Wrzucam parę zdjęć tegorocznych z Ziemi Świętej w takim razie, mimo może dość niekorzystnego czasu z racji na konflikt...
    P.S. Wszystkie zdjęcia robione z ręki - wybaczcie sporą dawkę niedociągnięć i amatorszczyznę.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5101944.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	394,3 KB
ID:	74792Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5101947.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	880,2 KB
ID:	74793Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5101976.jpg
Wyświetleń:	101
Rozmiar:	434,3 KB
ID:	74794Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5101982.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	984,7 KB
ID:	74795Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5111998.jpg
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	951,4 KB
ID:	74796Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5111999.jpg
Rozmiar:	887,4 KB
ID:	74797
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Jaack
    Gość

Odp: Ziemia Święta

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Witam Wszystkich serdecznie. Ależ mnie tu dawno nie było. Nawet nie miałem czasu przyjrzeć się uważnie co się zmieniło. Swojego czasu zachęcony pozytywnym odbiorem fotorelacji ze Sri Lanki, chciałem podzielić się wrażeniami oraz zdjęciami z Ziemi Świętej. Niestety ale awaria serwisu spowodowała, że wątek został po ok. 4-5 zdjęciach wcięty, a nie znalazłem motywacji by zaczynać od nowa. Aż do dzisiaj. Pomyślałem, że nie było mnie tu już tak długo, że w końcu czas przerwać tę absencję. Wrzucam parę zdjęć tegorocznych z Ziemi Świętej w takim razie, mimo może dość niekorzystnego czasu z racji na konflikt...
    P.S. Wszystkie zdjęcia robione z ręki - wybaczcie sporą dawkę niedociągnięć i amatorszczyznę.

Nazwa:	P5101944.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	394,3 KB
ID:	74792Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5101947.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	880,2 KB
ID:	74793Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5101976.jpg
Wyświetleń:	101
Rozmiar:	434,3 KB
ID:	74794Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5101982.jpg
Rozmiar:	984,7 KB
ID:	74795Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5111998.jpg
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	951,4 KB
ID:	74796Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5111999.jpg
Rozmiar:	887,4 KB
ID:	74797
    Witaj ponownie

chciałem zapytać: gdzieś Ty był kiedy Cię nie było... ale po zdjęciach już widzę

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

trochę ostatnio się podłamałem. Z każdej strony dobiegają mnie rady typu "sprzedaj E-system", "zamień na nikona", ehhh coraz więcej osób tak robi.. NO ale nic jutro wrzucę kilka innych zdjęć, bo dzisiaj już późno.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Jaack
    Gość

trochę ostatnio się podłamałem. Z każdej strony dobiegają mnie rady typu "sprzedaj E-system", "zamień na nikona", ehhh coraz więcej osób tak robi.. NO ale nic jutro wrzucę kilka innych zdjęć, bo dzisiaj już późno.
    coś w tym jest... mam na myśli dylematy E-systemowe...

jednak... jeżeli nie czujesz że, sprzęt Cie ogranicza... to zostań z Olkiem, być może będzie okazja aby za rozsądne pieniądze obkupić się w dobre obiektywy

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jak poczujesz w końcu taką swoją potrzebę to zmienisz. Nikon jest ciekawy, ale też żadne cudo. Tu chlapie olej, tam lakier sie kruszy i do tego ten serwis.... Za pięć lat będą dużo lepsze aparaty... Porównywalne body E -systemowe do E-M5 powinno się pokazać do roku. W dziwnych kręgach się obracasz...
    Drugie z serii się mi podoba. Te nocne też.

---------- Post dodany o 05:21 ---------- Poprzedni post był o 05:18 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    coś w tym jest... mam na myśli dylematy E-systemowe...

jednak... jeżeli nie czujesz że, sprzęt Cie ogranicza... to zostań z Olkiem, być może będzie okazja aby za rozsądne pieniądze obkupić się w dobre obiektywy
    W tych pogaduchach nie ma miejsca na obiektywy, ważne jest najczęściej spotykane logo na body i jakieś kity...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

trochę ostatnio się podłamałem. Z każdej strony dobiegają mnie rady typu "sprzedaj E-system", "zamień na nikona", ehhh coraz więcej osób tak robi..
    Zmien towarzystwo,albo musisz zaczac je selekcjonowac.Trudno sie zyje jak sie ma znajomych co na wszystkim sie znaja.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Fajna fotorelacja. Ogladając Twoje zdjęcia nie widzę powodu do zmiany aparatu bo nawet te nocne wychodzą bardzo dobrze.

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Fajna fotorelacja. Oglądając Twoje zdjęcia nie widzę powodu do zmiany aparatu bo nawet te nocne wychodzą bardzo dobrze.
    Niestety wszystkie z ręki i w pośpiechu, więc widać rozmazania. No to może parę zdań wstępu. Może dalej pójdzie już tak jak niegdyś z fotorelacją ze Sri Lanki. Na wstępie przygotuję Was do tego, że będzie sporo zdjęć pochodzących z różnych kościołów - generalnie miejsc ważnych dla chrześcijan. Zdaję sobie sprawę, że może być to po pewnym czasie oglądania lekko nużące ale dla samej kompletności relacji wrzucę. Wyprawę zaczęliśmy od przylotu do Egiptu. Stamtąd przez półwysep Synaj trafiliśmy do Izraela. Byliśmy przygotowani na stosunkowo długą przeprawę graniczną. Nie było niespodzianek - 3 godziny stania w kolejkach, pokazywania toreb, etc.. W dodatku nie wiedzieć czemu, nie spodobała im się... moja żona. Zabrali jej paszport. Po jakiejś godzinie przyszedł pan z charakterystyczną w tamtych rejonach czarną brodą i zaczął wypytywać o okulary, telefon komórkowy inne przedmioty, których moja żona mogła dotykać. Przejechał nad nimi parę razy czarodziejskim ręcznym skanerem i nie mówiąc ani słowa odszedł. Czekanie na paszport przedłużało się w nieskończoność, więc w końcu sami zdecydowaliśmy się o niego upomnieć. Po całkowitym zrewidowaniu torby wymuszającym na nas wypakowanie dosłownie wszystkiego, było nam już wszystko jedno.W końcu jest. Mamy paszport i możemy jechać dalej. Po drugiej stronie granicy czekał na nas autokar, który miał nas zawieźć do Jerozolimy. Z tego co udało mi się dowiedzieć, Żydzi nie wpuszczają na swoje terytorium obcych autokarów, dlatego podróżuje sie pojazdami zarejestrowanymi po swojej stronie. Autokary turystyczne są dobrze oznakowane i z daleka widać "kto" nimi podróżuje. Zresztą oceńcie sami. Zdjęcia, które wrzuciłem w pierwszej wstawce zostały wykonane w czasie podróży do Izraela przez Półwysep Synaj i w czasie pierwszej nocnej przechadzki po Jerozolimie. Niestety ale przejazd z Egiptu, przejście przez granice i dojazd do Jerozolimy zajmuje cały dzień. Ze zdjęciami bramy trochę się pospieszyłem ale już w tym poście postaram się wyjaśnić o co chodzi. Zdjęcia te zostały wykonane w czasie drugiego dnia pobytu w Jerozolimie. Weszliśmy pierwszy raz na Górę Oliwną. Stamtąd jest znakomity widok na mury miasta. Miasto posiada 8 bram jednak aby dostać się do środka można skorzystać z jednej z 7 bram. Jedna, którą przedstawiłem na zdjęciu, a na którą mamy centralny widok z Góry Oliwnej to Brama Złota. To właśnie tą bramą najprawdopodobniej wjechał Jezus do Jerozolimy. Przy tej bramie dokonało się uzdrowienie człowieka chromego. Według wierzeń żydowskich wjedzie do Jerozolimy oczekiwany Mesjasz. Po wycofaniu się z miasta krzyżowców, brama została zamurowana i pozostaje taka do dnia dzisiejszego. Kolejne zdjęcia przedstawiają to co dzieli nas stojących na szczycie Góry Oliwnej i Bramę Złotą ale na opis musicie poczekać do kolejnego postu.

Nazwa:	P5112038.jpg
Wyświetleń:	72
Rozmiar:	762,0 KB
ID:	74809Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5112040.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	945,9 KB
ID:	74810Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5112041.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	939,3 KB
ID:	74811Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5112043.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	854,3 KB
ID:	74812Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5132592.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	667,1 KB
ID:	74813Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5132594.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	742,3 KB
ID:	74814Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5132599.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	747,6 KB
ID:	74815Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5132601.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	577,9 KB
ID:	74816Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5132619.jpg
Wyświetleń:	72
Rozmiar:	683,7 KB
ID:	74817

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

P.S.
    Podoba mi się, że fotorelacja jest przeplatana rozmowami na inne tematy. Tak chyba powinno być. Spotykając się ze znajomymi nie wymuszacie na nich by oglądali jedynie zdjęcia - raczej oglądają, daje im to przyjemność, czują się swobodnie, pojawiają się inne poboczne tematy. Chciałbym, żeby właśnie tak było w tym wątku Jeśli chodzi o system to mi osobiście brakuje dość mocno możliwości robienia zdjęć z wysokim ISO. Kiedy mi się spieszy nie mogę rozłożyć statywu z jakiegoś powodu to dużym uproszczeniem byłoby zrobienie zdjęcia z ISO nie generującym aż takiej ilości czumów. Oczywiście zawsze mogę odszumiać, bawić się w obróbkę, ale nie o to chodzi.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

P.S.
    Podoba mi się, że fotorelacja jest przeplatana rozmowami na inne tematy. Tak chyba powinno być. Spotykając się ze znajomymi nie wymuszacie na nich by oglądali jedynie zdjęcia - raczej oglądają, daje im to przyjemność, czują się swobodnie, pojawiają się inne poboczne tematy. Chciałbym, żeby właśnie tak było w tym wątku Jeśli chodzi o system to mi osobiście brakuje dość mocno możliwości robienia zdjęć z wysokim ISO. Kiedy mi się spieszy nie mogę rozłożyć statywu z jakiegoś powodu to dużym uproszczeniem byłoby zrobienie zdjęcia z ISO nie generującym aż takiej ilości czumów. Oczywiście zawsze mogę odszumiać, bawić się w obróbkę, ale nie o to chodzi.
    Body 4/3 z matrycą jak w E-M5 lub już kolejnej generacji jest w drodze. Kwestia czasu i kasy, nie chcesz czekać , nie przeszkadza Ci wolniejszy AF możesz zrobić to co ja zrobiłem, jak możesz poczekać sądzę ,że druga połowa przyszłego roku będzie tym właściwym terminem.

5 i 7 wydają sie być OK.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 23.11.12 o 10:40
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro