Na drugim się chyba wylewa, na szóstym popraw ekspozycję, a następnym razem dla takich kadrów ustaw aparat jak do zdjęć na śniegu w słoneczną pogodę, czyli korekta ekspozycji na plus, krótko mówiąc musisz zamienić szare na białe.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Moja też będzie mała ...
Czyli fotki mogą być byle jakie?
Zwróciłem uwagę na oczywiste oczywistości, psujące odbiór jakiej kolwiek fotografii, podróżniczej też, a może nawet przede wszystkim.
Jak najbardziej Ci wolno ... jednak:
1. Histogram nie kłamie
2. Spokojnie można podciągnąć ekspozycje o 1,5ev i nic nie będzie wypalone, natomiast to co w rzeczywistości białe będzie białe na zdjęciu.
3. Białe rolety, też powinny być szare? Niebieski znak "przejście dla pieszych" ma być granatowy ... itp ... itd.
Moja też będzie ,krótka. Piaskowce,których pełno w Portugalii mają różne odcienie w zależności od oświetlenia.Zresztą one wietrzeją.Zdjęcie 6 jest robione z cienia i takie ma być. Zdjęcie 5 jest podkolorowane i w rzeczywistości tak nie wygląda,tak samo zresztą jak 1. I TAK ten znak jest inny niż w Polsce
Ostatnio edytowane przez ArKrampouez ; 26.08.13 o 20:51
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Część II
1-4 to Pałac Pena w Sintrze,5-6 to Cascais. Zdjęcie 7 to Zuzia i Zygfryd w hotelu.
Portugalia to miejsce, w którym jeszcze nie byłem, a które bardzo chciałbym zjechać. Póki co nie mam ku temu możliwości, więc czekam na kolejne zdjęcia. Przynajmniej wirtualnie sobie popatrzę. Fajna fotorelacja.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5