Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: Ziemia Święta 2012

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Ziemia Święta 2012

Skoro Dolomity się podobały to może trochę z Ziemi Świętej.

Byliśmy w 2012 roku.
    Wyjazd był oczywiście bardzo nisko budżetowy
    Czyli spanie po krzakach (tylko w Jerozolimie - hostele) i trochę jedzonka z domu.

Pojechaliśmy spełnić swoje wielkie marzenie - chodzić śladami Jezusa i Jego ekipy
    Ale, co ciekawe, rzeczywistość mocno zderza się z wyobrażeniami - ale o tym za chwilę.

1 sprawa to upolować tani lot - udało się (w miarę).
    2 - dostać się do samolotu Powiecie, no bez jaj przecież mamy bilety ... ale przed dostaniem karty pokładowej musieliśmy przejść bardzo serio rozmowę z izraelskimi służbami specjalnymi (ja z żoną osobno, a nasza koleżanka osobno - potem porównywali zeznania). W dodatku pod czujnym okiem polskich żołnierzy w pełnym rynsztunki i bronią gotową do strzału (gdyby ktoś z podróżnych okazał się terrorystą). Na szczęście mówili po polsku Bo moja znajomość angielskiego (lub bardzo popularnego w Izraelu rosyjskiego) jest mniej niż znikoma
    3 - merdanie kijkami w bagażach - również bardzo serio szukanie materiałów wybuchowych.
    4 - po przyjemnym locie (uwielbiam latać!) - przy wysiadaniu kolejna rozmowa ze służbami granicznymi. Tym razem po angielsku, ale "Pani za Ladą" chyba widziała obłęd stresu w naszych oczach, więc puściła nas po zadaniu pytania na jak długo i po co jedziemy - a przynajmniej wydaje mi się, że o to pytała - bo ja niestety naprawdę baaaardzo mało rozumiem w obcym języku Ale za to na migi i używając ośmiu słów po angielsku - idzie mi całkiem całkiem

Dotarliśmydo pierwszego celu - Tel Aviv Micha się cieszyła, oj cieszyła
    Potem do Jerozolimy - żaden tam bus, jak uczciwi budżetowcy - zwykłym autobusem

A Jerozolima - powiem tak, czy jesteście wierzący czy nie - zachwyca
    Tam na prawdę czuje się to coś - początek chrześcijaństwa, starożytny judaizm i islam - prawie dotyka się Absolutu!

Choć w ciekawy sposób, np.:

Droga krzyżowa - ot zwykłe ulice arabskiego bazaru.
    Golgota - to teraz antresola w Bazylice!
    Grób Pański - kościółek, również w Bazylice.
    Ściana Płaczu - noooo tu jest jazda - Żydzi niezłe cyrki odstawiają
    Dzielnica ortodoksów - krakowski Kazimierz w latach 30-tych.
    Betlejem - hmmm, no i w którj grocie tak na prawdę narodził się Jezus?
    Jordan - kilka miejsc chrztu Jezusa
    itd.
    itd.

I wszędzie PRAWDOPODOBNE ślady Jezusa - bo katolicy twierdzą, że np. tu, a prawosławnie, że tam ... i tak prawie ze wszystkim - za to i jedni i drudzy, i trzeci ... stawiają koscioły, kościółki, kaplice ....

A na to nakłada się konflikt izraelsko-palestyński.
    Gdzie Arabowie traktowani są jak .... powiedzmy ludzie gorszej kategorii.
    A Izraelici bojąc się ataków terrorystycznych są potężnie zmilitaryzowani, wszędzie żołnierze pod bronią (czasem nawet ubrani po cywilnemu dźwigają karabiny z przypiętymi magazynkami), punkty kontrolne, ogrodzenia, mur oddzielający Autonomię.

Aczkolwiek muszę dodać, że w Palestynie czułem się naprawdę bezpiecznie. Do tej broni, zołnierzy szybko się przywykło. I nie stanowiło to najmniejszego problemu. Nigdy Żyd nas nie zaczepił (oczywiście poza sporadycznymi kontrolami ze strony żołnierzy), nie był nachalany - za to zawsze nam pomogli w potrzebie. Arabowie - są już całkiem inni. Bardziej nachalni, ale też bardziej otwarci i ciepli.

Jednym słowem trzeba pojechać i zobaczyć.
    Mam nadzieję, że zdjęcia pomogą się zdecydować

Na razie taka zajawka

01 Widokóweczka z Góry Oliwnej na Stare Miasto i Kopułę na Skale

02 Taras widokowy, z którego można sobie popatrzeć na Ścianę Płaczu i Wzgórze Świątynne (Kopułę na Skale)

03 Ortodoksi pod Ścianą Płaczu

04 Kopuła Bazyliki Grobu Pańskiego - widok z tarasu hostelu (tu spaliśmy na dachu)

05 Wnętrze Bazyliki Grobu Pańskiego - na pierwszym planie Kamień Namaszczenia - na nim (a w zasadzie na płycie znajdującej się poniżej tej, którą ludzie całują i na której kładą różne pamiątki (nawet całe siatki) położono ciało Jezusa po zdjęciu z krzyża. W głębi Golgota - a w zasadzie obudowane wzgórze, które wygląda jak antresola (za tym balkonikiem z ludźmi)

06 - Golgota, widać tu metalowy krzyż (po lewej stronie), w miejscu śmierci Jezusa. Pozostawiono szyby przez które widać właściwe wzgórze i pod ołtarzem niewielką dziurę, przez którą można dotknąć miejsce wbicia krzyża (niewidoczne na zdjęciu).

07 Zakamarki Golgoty

08 Na Starym Mieście

09 W dzielnicy ortodoksów
    Ostatnio edytowane przez Hom_er ; 6.09.13 o 21:38
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Odp: Ziemia Święta 2012

Ciekawa relacja i zdjęcia. Jedna uwaga: nazywanie modlitwy Żydów pod Ścianą Płaczu cyrkiem moim zdaniem jest niestosowne.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    ... Jedna uwaga: nazywanie modlitwy Żydów pod Ścianą Płaczu cyrkiem moim zdaniem jest niestosowne.
    zdaję sobie sprawę z kontrowersyjności tego fragmentu wypowiedzi i zastanawiałem się nad jej zmianą - jednak jako Goj (nie mylić z gej), mogę mieć takie odczucie widząc co tam się dzieje. Nie mówię tu o charakterystycznym "kiwaniu się", czy śpiewach. Ale "nieartykułowane dźwięki" - dla niewierzącego, nie ortodoksa i w dodatku turysty - wyglądają jak cyrk, i trudno to inaczej nazwać.

Oczywiście nie mam na celu nikogo obrażać.

I jeszcze jeden przykład "cyrku"

Kiedy to kobiety ze swej strony (bo Ściana Płaczu podzielona jest na dwie części - damską i męską) rzucają przez ogrodzenie cukiery dla dzieciaków po męskiej stronie, a te jak to dzieciaki, próbują złapać ich jak najwięcej - a to juz nie ma nic wspólnego z modlitwą
    Ostatnio edytowane przez Hom_er ; 6.09.13 o 21:41
    Fiu fiu

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Dodałem
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Też jestem Gojem a pod Ścianą Płaczu odczuwałam niesamowitą energię. To jest bardzo wymodlone miejsce i to się czuje.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Dodałem
    dzięki, to ja nawet kilka usunąłem - bo jakoś ich kilka (nr 9) wleiłem

---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post był o 21:54 ----------

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    ...pod Ścianą Płaczu odczuwałam niesamowitą energię. To jest bardzo wymodlone miejsce i to się czuje.
    oczywiście, nie zamierzam zaprzeczać
    Podczas naszej wizyty byliśmy tam kilka razy, o różnych porach i wrażenie jest niesamowite.

Ale dzięki tym kilku wizytom miałem okazję zobaczyć też, to co się dzieje wokół tego najświętszego miejsca Żydów (choćby słynne przykładanie telefonu do Ściany).

A poza tym musisz przyznać, że kilkanaście metrów przed ścianą (przed ogrodzeniem) - to rodzinne pikniki są nawet wśród ortodoksów
    Fiu fiu

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Chętnie obejrzę ciąg dalszy...
    Podtrzymuję przeciw Katarzyny w sprawie cyrku, to wysoce niestosowne sformułowanie padające z ust Goj-a. I nie powinno mieć miejsca na japońskim forum fotograficznym w Polsce.

"Nie czyń innemu co Tobie nie miłe..."
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

apz

uważam, że w religii, którą wyznaję również znalazłbym wiele elementów, które spokojnie mógłbym nazwać cyrkiem.

Jeśli moje wyjaśnienia nie są wystarczające a sformułowanie niestosowne - to dowolny Moderator może je wyciąć
    Fiu fiu

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    apz

uważam, że w religii, którą wyznaję również znalazłbym wiele elementów, które spokojnie mógłbym nazwać cyrkiem.

Jeśli moje wyjaśnienia nie są wystarczające a sformułowanie niestosowne - to dowolny Moderator może je wyciąć
    OK dawaj dalej... Ciekawe...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

świetne zdjęcia i dobry tekst, czekam na ciąg dalszy...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"