Strona 30 z 40 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 391

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    No przecież testy nie mogą kłamać ... Jak to możliwe, że jednak niektórzy posiadacze Olka 17 mm 1.8 są z niego zadowoleni ? Przecież wszędzie gdzie się dało jechali po tym obiektywie jak po starej kobyle Muszę przyznać, że byłem bardzo zainteresowany zakupem tego obiektywu dopóki nie znalazłem testu na optycznych, potem dpreview a potem jeszcze inne wraz z prywatnymi testami użytkowników porównujących go do Panasonica 20 mm 1.7.
    No wiesz... mam Limiteda 21mm f/3.2 podobno to jeden ze słabszych limitedów, ciemny, niezbyt ostry... Ja tak go polubiłem, że prawie nie schodzi z aparatu ostrość(na którą b.zwracam uwagę), kolory, kontrast są takie, że obróbkę ograniczam do minimum.
    Proponuję sam sprawdzić szkiełko.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    No przecież testy nie mogą kłamać ... Jak to możliwe, że jednak niektórzy posiadacze Olka 17 mm 1.8 są z niego zadowoleni ? Przecież wszędzie gdzie się dało jechali po tym obiektywie jak po starej kobyle Muszę przyznać, że byłem bardzo zainteresowany zakupem tego obiektywu dopóki nie znalazłem testu na optycznych, potem dpreview a potem jeszcze inne wraz z prywatnymi testami użytkowników porównujących go do Panasonica 20 mm 1.7.
    Test, w sensie pomierzonych cyferek, nie kłamie. No może oprócz prędkości AF u optycznych. Bo w realnym świecie 20tka i 17tka to dwie inne kategorie.
    Problem jest w oczekiwaniach i interpretacji tych cyferek. Ludzie po 45tce i 75tce spodziewali się prawdziwego killera. A dostali tylko dobry obiektyw.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam Wszystkich,
    Jestem posiadaczem obiektywu 17 mm 1.8 i body E-PL5.
    Od jakiegoś czasu podczas filmowania w trybie C-AF na nagraniach słychac głośną pracę AF - terkotanie. Nie występowało ono we wczesniejszych materiałach nagrywanych tym obiektywem w tym samym trybie. Serwis i support mówią mi ze wszystko jest w porządku, że to normalna praca AF, ale unikają odpowiedzi na pytanie czemu wcześniej obiektyw pracował cicho. Terkotanie w zasadzie uniemożliwia używanie obiektywu do filmowania. Czy moglibyście sprawdzić jak zachowują się wasze egzemplarze (filmowanie w trybie C-AF)
    Załączam próbkę filmu z audio obrazujacego problem:
    Będę wdzięczny za Waszą pomoc.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Bez jaj, - może będę za moment zaminusowany - ale to jest anty MSC. Coś jest eweidetnie ****.
    Żadne z moich szkieł Oly MSC tak nie ma, nawet 75, które jakieś tak delikatne dźwięki (ruszających się grup soczewek?) wydaje.
    Czy pod EPLa masz zapięty SEMA mikrofon czy wbudowany tak zbiera?
    Próbowałeś z innym korpusem?
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez damarone Zobacz posta
    Witam Wszystkich,
    Jestem posiadaczem obiektywu 17 mm 1.8 i body E-PL5.
    Od jakiegoś czasu podczas filmowania w trybie C-AF na nagraniach słychac głośną pracę AF - terkotanie. Nie występowało ono we wczesniejszych materiałach nagrywanych tym obiektywem w tym samym trybie. Serwis i support mówią mi ze wszystko jest w porządku, że to normalna praca AF, ale unikają odpowiedzi na pytanie czemu wcześniej obiektyw pracował cicho. Terkotanie w zasadzie uniemożliwia używanie obiektywu do filmowania. Czy moglibyście sprawdzić jak zachowują się wasze egzemplarze (filmowanie w trybie C-AF)
    Będę wdzięczny za Waszą pomoc.
    Pozdrawiam
    Jeżeli obiektyw nie spadł ani nie został zanieczyszczony jakimś pyłem/piaskiem, to musiało coś innego w nim się spieprzyć. Chyba trzeba go wysłać do serwisu. NIe mam tego szkiełka, ale ze trzy egzemplarze miałem na chwile zapięte do OM-D i żaden tak nie terkotał.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Film nagrany jest z wbudowanym mikrofonem. Nie testowałem jeszcze na innym body, ale moje body z obiektywem kitowym działa poprawnie.
    Obiektyw nie spadł. Wysłałem go do serwisu, wrócił z adnotacja "wyczyszczony i sprawdzony - brak usterki. Aby ograniczyć głośność pracy użyj trybu S-AF"
    Po kontakcie z infolinia wysłałem ten film do biura obslugi klienta Olympus i otrzymałem taka odpowiedz
    "po obejrzeniu filmu, potwierdzam opinię serwisu, Obiektyw nie ma ma usterki, jest to normalny dźwięk systemu auto focusa"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez damarone Zobacz posta
    Film nagrany jest z wbudowanym mikrofonem. Nie testowałem jeszcze na innym body, ale moje body z obiektywem kitowym działa poprawnie.
    Obiektyw nie spadł. Wysłałem go do serwisu, wrócił z adnotacja "wyczyszczony i sprawdzony - brak usterki. Aby ograniczyć głośność pracy użyj trybu S-AF"
    Po kontakcie z infolinia wysłałem ten film do biura obslugi klienta Olympus i otrzymałem taka odpowiedz
    "po obejrzeniu filmu, potwierdzam opinię serwisu, Obiektyw nie ma ma usterki, jest to normalny dźwięk systemu auto focusa"
    Jesteś nowy na forum.
    Jeśli nie robisz Oly czarnego PR'u to dla mnie jest to pierwszy przypadek kiedy serwis Oly daje...
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

damarone - skąd jesteś? może spróbuj skontaktować się z kimś innym kto ma taki obiektyw i porównajcie na żywo dwa egzemplarze...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jestem z Sopotu. Chętnie przetestuje inny egemplarz, jeśli znajdzie się ktoś w pobliżu. Ewentualnie poszukam moze w jakims sklepie mi udostępnią.
    Dzięki za pomoc.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Wbijaj na zlot do Chełmna, masz niedaleko. Tam kilka osób chyba będzie miało i E-PL5 i 17/1,8... Jeśli Twoje obserwacje się potwierdzą to serwis Olympusa chyba będzie musiał uznać głos i opinię Forumowiczów...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"