Nieskorygowany obiektyw + dobry soft z automatyczną korekcją = najlepszy towar ever. Tyle w temacie![]()
Nieskorygowany obiektyw + dobry soft z automatyczną korekcją = najlepszy towar ever. Tyle w temacie![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tak, tylko stosując korektę programową uwala się rozdzielczość szkiełka. Trzeba przeliczyć piksele i tu odjąć, a tu dodać .
Zresztą jest to w obecnej chwili parametr który mnie jeszcze powstrzymuje przed kupnem OMD.
Taki 11-22 majątku nie kosztował, a był dobrze skorygowany.
Pal licho tanie kity, ale stałki powinni lepiej obliczać. Ale jeśli to tylko mnie przeszkadza, to szkoda ich pracy![]()
A dodając soczewki korygujące w obiektywie nie uwala się rozdzielczości? Widział ktoś taki obiektyw przed i po korekcji, żeby to stwierdzić? Ja widziałem ostrość w rogach w obiektywach już skorygowanych optycznie. Po pierwsze: ostrość jaj nie urywa. Po drugie: i tak trzeba po tej korekcji poprawiać, przynajmniej w zoomach.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
bardzo stare szkiełko 14 mm robione DX
http://Uploaded with ImageShack.us
wielosystemowy
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
To jeszcze jeden link: http://www.omuser.com/thread-205036-1-1.html
...a przede wszystkim tutaj - http://www.omuser.com/thread-205111-1-1.html Bokeh jak na 17-tkę jest ŚWIETNY. Bardzo mi się podoba, pięknie rysuje!
Ostatnio edytowane przez MCR ; 25.12.12 o 16:59
"Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
http://macrayers.500px.com
No to czas na pierwsze wrażenia:
- wcale nie jest taki mały, za to przednia soczewka jest mikroskopijna, mniejsza od tylnej.
- jakość wykonania bardzo dobra, ale nie rewelacyjna - pierścień do przełączania/ustawiania ostrości jest jakiś taki luźny i strasznie plastikowy.
- autofokus błyskawiczny i jak na razie wszystkie 50-60 zdjęć, które zrobiłem trafione.
- z czarnym body wygląda paskudnie
Co do jakości optycznej, to demonem ostrości na 1,8 nie jest ale tak na szybko porównując na ekranie aparatu:
- na 1,8 jest na środku mniej ostry od kita na 4,2, a na brzegu odwrotnie.
- na 2,0 (a kit na 4,2) jest podobnie w środku i dużo lepiej na brzegu w 17-ce.
- na 2,8 bije kita (ustawionego na 5,6) na głowę zarówno w środku, jaki i na brzegu - tam w szczególności.
- CA porównywalne jak w kicie, może nawet ciut wyższe, szczególnie na 1,8
- dystorsji w jpg, po korekcji programowej praktycznie nie ma
- na 1,8 i na 2,0 mocno winietuje, potem jest bardzo dobrze
Czyli generalnie jest dobrze, tym bardziej, że kitowy zoom na tej ogniskowej wcale nie jest taki zły.
Dla mnie jest wystarczająco ostro, jakby na środku na 1,8 było ciut ostrzej, to miałbym obiektyw idealny. Ale wystarczy niewiele przymknąć do 2,0 i jest świetnie.
Czyli na 1,8 tak sobie, na 2,0 dobrze, od 2,8 bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Tomek
E-M1, RX100, 12-40, 45.
Na a gdzie zdjęcia ?Ja się już nie mogę doczekać na swój. Tak z ciekawości, zamawiał ktoś jeszcze z OJ?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Na zdjęcia przyjdzie czas, na razie tylko pierwsze (subiektywne) wrażenia.
E-M1, RX100, 12-40, 45.
Po kolejnych kilkudziesięciu zdjęciach muszę stwierdzić, że ten obiektyw jest bardzo dobry... ale od przesłony 2,8 w górę. Na 1,8 czy 2,0 jestem dość mocno zawiedziony. Tylko, że przymykając 17-kę do 2,8 traci się IMO jej główną zaletę - światło.
Zacząłem się nawet zastanawiać czy jest sens posiadania tego obiektywu, gdy mam bardzo dobrego Fuji 18-55 dającego światło 3,2 dla tej samej ogniskowej.
Pokusiłem się nawet o wykonanie takiego technicznego zdjęcia w następujących warunkach, ostrość ustawiona na ok. 70-80 cm:
1. Ten sam czas, przesłona 1,8 w Olku, 3,2 w Fujiku, Iso 200 w Olku, Iso 1000 w Fujiku
- przewaga ostrości Fuji jest porażająca:
- głębia ostrości jest dla Olka tylko nieznacznie mniejsza, różnica nie jest duża
2. Ten sam czas, przesłona 2,8 w Olku, 3,2 w Fujiku, Iso 200 w Olku, Iso 320 w Fujaku
- ostrość porównywalna
- głębia ostrości jest dla Fuji nieznacznie mniejsza, różnica nie jest duża.
Czyli 17-ka w stosunku do Fuji 18-55 ma dwie zalety:
- pierwsza niezaprzeczalna: wymiary i waga
- druga dla mnie wątpliwa - wpada do niego więcej światła, ale niestety dla takich przesłon, dla jakich ten obiektyw jest dla mnie nie do końca używalny.
Pozdrawiam
Tomek
P.S. Żeby nie być gołosłownym: zrzuty dla punktu 1. porównania (Fuji z lewej):
E-M1, RX100, 12-40, 45.