PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OMD E-M1

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7]

jagger
22.02.15, 20:16
tych smaczków z omd wychodzi coraz więcej... body jest niedopracowane... :-(

MikolajN
22.02.15, 20:21
tych smaczków z omd wychodzi coraz więcej... body jest niedopracowane... :-(
U mnie obstawiał bym obiektyw. Dlatego pytam, czy komukolwiek zdarzyło się, że aparat nagrzał się co było by czuć np wyciągając go ponownie z torby.

jagger
22.02.15, 20:26
nie... mi się to nie zdarzyło...
ostatnia próba w moim menu... wyłączyłem WI-FI może ono powodowało jakieś zakłócenia...
gdy omd wrócił z serwisu napisano że były zgięte gumy, które wymieniono, podobno to one były przyczyną... czy ktoś może domyśla się co to za gumy i w jaki sposób mogły się zgiąć?

MikolajN
22.02.15, 20:33
A korektorem dioptrii próbowałeś?

jagger
22.02.15, 21:07
A korektorem dioptrii próbowałeś?
osz moja wiedza nie sięga tak daleko... cały czas jednak podkreślam, że zakłócenia idą też na obiektywy, gdzie zaczynają w nich szaleć listki przysłony...

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post był o 19:36 ----------

nightelf
22.02.15, 21:48
Może wyślij jeszcze raz do serwisu. Niech próbują naprawić do skutku.

Wysłane za pomocą tam-tama.

RSSBot
24.02.15, 10:40
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.partner.olympus.pl/2015.02.24_Aktualizacja-oprogramowania-Olympus-E-M1.html)
Nowe oprogramowanie v3.0 aparatu OM-D E-M1 rozszerza specyfikację flagowego, nagradzanego modelu OM-D o dwie funkcje. Aktualizacja jest dostępna za darmo od 24 lutego 2015 poprzez Olympus Digital Camera Updater.

More... (http://www.partner.olympus.pl/2015.02.24_Aktualizacja-oprogramowania-Olympus-E-M1.html)

Marek61
24.02.15, 10:53
Na stronie oficjalnej: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/#omd
Firmware 3.0 do E-M1 jest dostępny.

Jan_S
24.02.15, 10:55
interesuje mnie ten akapit:

Obsługiwane jest śledzenie autofokusa podczas wykonywania zdjęć seryjnych C-AF w trybie zdjęć seryjnych H. Poprzednio możliwe było wykonywanie zdjęć seryjnych w trybie L z częstotliwością 6,5 klatki na sekundę, obecnie maksymalna liczba klatek na sekundę w trybie zdjęć seryjnych H wynosi 9. Zalecamy ustawienie C-AF Lock jako standard podczas używania C-AF

Nie rozumiem, czy aktualizacja pogarsza parametry aparatu (wcześniej szybkość w trybie H to było 10 kl/s), czy też, pełna szybkość pozostaje bez zmian, ale jeśli ma zadziałać ciągły AF to trzeba w menu szybkosć zdjęć seryjnych zmniejszyć do 9 kl/s?

epicure
24.02.15, 11:01
Wcześniej śledzenie AF działało przy 6,5 kl/s, teraz przy 9 kl/s. Ja to tak rozumiem.

Jan_S
24.02.15, 11:09
no ja to rozumiem trochę inaczej. mam nadzieję że to tylko błąd językowy.

jagger
24.02.15, 11:36
ja to bym poczekał jeszcze chwilkę i jako pierwszy nie aktualizował...
cierpliwie poczekam na opinie ochotników ;-)

Bodzip
24.02.15, 11:37
Ooo to to to - zawsze tak robię :)

gietrzy
24.02.15, 12:08

Spokojnie, nie będziesz pierwszym. Są już pierwsze recenzje po aktualizacji. Działa i to b. dobrze, ale w CAF maks. ilość kl/s, w CAF 5? kl/s nie jest tak dobrze.
Co ciekawe ztcp lepiej (bo szybciej) się to aktualizuje metodą pliku na kartę niż przez soft Oly.

Thomasso
24.02.15, 13:18
osz moja wiedza nie sięga tak daleko... cały czas jednak podkreślam, że zakłócenia idą też na obiektywy, gdzie zaczynają w nich szaleć listki przysłony...

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post był o 19:36 ----------

O co chodzi z tymi "szalejacymi listkami przyslony"?

T.

szamaniec
24.02.15, 13:23
O co chodzi z tymi "szalejacymi listkami przyslony"?

T.

Może tam są listki figowe :0

Thomasso
24.02.15, 13:26
Może tam są listki figowe :0

Może, jednak chciałbym, żeby autor tego stwierdzenia napisał coś więcej o tym zjawisku, albo odesłał do jakiegoś wcześniejszego posta, gdzie to opisał.

T.

jagger
24.02.15, 14:55
Może, jednak chciałbym, żeby autor tego stwierdzenia napisał coś więcej o tym zjawisku, albo odesłał do jakiegoś wcześniejszego posta, gdzie to opisał.

T.141824141825
proszę bardzo...
dwa filmiki powyżej pokazują skokowe działanie listków przysłony we wszystkich obiektywach które podpinam do EM1. w tym samym czasie wizjer zaczyna szaleć i migać. Dzieje się to po jakimś czasie od włączenia aparatu. wydaje mi się że to ma coś wspólnego z pomiarem światła. Aparat stoi na statywie i po włączeniu przez jakiś czas mierzy światło bez zakłóceń, jednak po pewnym czasie pomiar z tego samego punktu zaczyna zakłócać pracę w obiektywie i wizjerze. Przez pierwszy rok użytkowania EM1 taka sytuacja nie występowała, dopiero teraz. Aparat był już raz w serwisie ze szczegółowym opisem zjawiska. Po powrocie znalazłem adnotacje że wygięte były gumy, które wymieniono. Aparat działał poprawnie około miesiąca, potem sytuacja się powtórzyła. Teraz znowu pojechał do serwisu. Mam obecnie drugi model EM1 i ten od samego początku ma to samo zjawisko. Miganie przeszkadza mi w kadrowaniu a sama praca obiektywów (nie ważne czy mikro czy duże ZD podpięte przez MMf3) bardzo mnie niepokoi gdyż mz może to spowodować ich mechaniczne uszkodzenie.

epicure
24.02.15, 14:57
Może to kwestia migającego oświetlenia?

jagger
24.02.15, 15:07
Może to kwestia migającego oświetlenia?
zjawisko występuje też w pochmurne dni gdy nie ma dużych kontrastów, słoneczne dni i świetle sztucznym.
chwilowa poprawa następuje po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu. Dzieje się to różnymi akumulatorami a mam ich 4, więc to nie ich wina.

MikolajN
24.02.15, 15:31
No ale też pisałeś że masz to w obu body EM1 więc to jest najdziwniejsze, że masz dwa body z tą samą przypadłością i objawami. Kupione w różnym czasie?

Wiesz, po tym choćby wnioskuję, że to może być coś z Twoim okiem ;)

epicure
24.02.15, 15:35
Wiesz, po tym choćby wnioskuję, że to może być coś z Twoim okiem ;)

Miganie widać na filmiku, więc jak to może być problem z jego okiem?

MikolajN
24.02.15, 15:56
Miganie widać na filmiku, więc jak to może być problem z jego okiem?
Widać miganie wywołane klepaniem guzika spustu i ciągłym łapaniem ostrości. To normalne że ekran podczas gdy łapie ostrość aparat lekko mignie RAZ. Ale jak się go klepie tak jak na filmiku to będzie mrugać cały czas. Każde drgnięcie pokrywa się z dotknięciem guzika. Chciałbym zobaczyć film gdy nie jest dotykany przycisk. A to że przesłona tak pracuje to normalne tez przy takim traktowaniu.

jagger
24.02.15, 16:30
to zjawisko występuje dopiero po jakimś czasie od włączenia... przez pierwsze kilkadziesiąt minut miganie nie występuje.
ekran też miga bez 'klepania' spustem wystarczy przekierowywać obiektyw z ciemniejszego miejsca do jasnego... obiektywy trzeszczą a wizjer miga.
i jeszcze jedno... serwis raz mi go już reperował stwierdzając że winę ponoszą wygięte gumy po wymianie dał mi na nie 6 miesięcy gwarancji.... tak więc sam serwis stwierdza że była to usterka i to nie podlega dyskusji... problem tkwi w tym co to są za gumy i co je wygina... bo sama ich wymiana to usuwanie skutków a nie przyczyny.

WUJEK MARO
24.02.15, 19:25
Co ciekawe ztcp lepiej (bo szybciej) się to aktualizuje metodą pliku na kartę niż przez soft Oly.

Aktualizowałem sposobem tradycyjnym (przez soft). Co tutaj niby tak długo trwa? Pobieranie pliku? :-)

Aktualizacja wnosi sama w sobie pewną nowość - nie kasuje dotychczasowych ustawień aparatu.

henry1
24.02.15, 19:59
Poczekam aż testerzy ocenią co to, i sprawdzą czy to w ogóle działa. :mrgreen:

MikolajN
24.02.15, 20:23
Poczekam aż testerzy ocenią co to, i sprawdzą czy to w ogóle działa. :mrgreen:

Działało bardzo dobrze a teraz działa wyśmienicie :) Super! U mnie aktualizacja 1min i 54s z zegarkiem w ręku. Łącze 100Mb :)

jagger
24.02.15, 21:46
Aktualizacja przebiegła bez problemów i szybko... ;-)

Thomasso
24.02.15, 22:12
Ok. Obejrzalem filmiki. Kiedy testowałem E-M1 z OlyTest to miałem podobneszalenstwo listkow przyslony z roznymi obiektywami... z m43 45mm jak i starym ZD 50 MACRO.
Kazde lekkie przekierownaie obiektywu (a czasem bez przekierowania) powodowalo takie dzialanie przyslony. Na moj gust to bylo zwiazane z pomiarem swiatla.

Co do migania ekranu to nie stwierdzilem. Ale.. takie miganie moze byc spowodowane pewna funkcja zwiazana z podgladem na LCD danego kadru, ktora gdzies sie wlacza. Wzmocnienie podgladu jakies albo co..
Zreszta to powinni wiedziec uzytkownicy E-M1.. co to moze byc, na pewno "czuja" o ktora funkcje mi chodzi.

T.

jagger
24.02.15, 22:53
Ok. Obejrzalem filmiki. Kiedy testowałem E-M1 z OlyTest to miałem podobneszalenstwo listkow przyslony z roznymi obiektywami... z m43 45mm jak i starym ZD 50 MACRO.
Kazde lekkie przekierownaie obiektywu (a czasem bez przekierowania) powodowalo takie dzialanie przyslony. Na moj gust to bylo zwiazane z pomiarem swiatla.

Co do migania ekranu to nie stwierdzilem. Ale.. takie miganie moze byc spowodowane pewna funkcja zwiazana z podgladem na LCD danego kadru, ktora gdzies sie wlacza. Wzmocnienie podgladu jakies albo co..
Zreszta to powinni wiedziec uzytkownicy E-M1.. co to moze byc, na pewno "czuja" o ktora funkcje mi chodzi.

T.
kurde... miałem dać plusa a dałem minusa... czy moderator może to zmienić!?!? bardzo przepraszam!

alnico
24.02.15, 23:40
kurde... miałem dać plusa a dałem minusa... czy moderator może to zmienić!?!? bardzo przepraszam!
może, pisz do niego - też tak kiedyś dałem minusa zamiast plusa.

jagger
24.02.15, 23:49
może, pisz do niego - też tak kiedyś dałem minusa zamiast plusa.
pierwsze co, to napisałem na priv... ale mi głupio :-(

Thomasso
25.02.15, 00:10
pierwsze co, to napisałem na priv... ale mi głupio :-(

:) A tam... zdarza sie w najlepszej rodzinie ;-)

T.

droplet
25.02.15, 00:26
Widać miganie wywołane klepaniem guzika spustu i ciągłym łapaniem ostrości. To normalne że ekran podczas gdy łapie ostrość aparat lekko mignie RAZ. Ale jak się go klepie tak jak na filmiku to będzie mrugać cały czas. Każde drgnięcie pokrywa się z dotknięciem guzika. Chciałbym zobaczyć film gdy nie jest dotykany przycisk. A to że przesłona tak pracuje to normalne tez przy takim traktowaniu.

Zainstalowałem fv 3.0 i postanowiłem w domu sprawdzić to klekotanie diafragmy. Nawet kiedy się naciska na spust to jest cicho i wygląda, że listki się nie ruszają.
Próbowałem sprawdzić 4/3 ale mam tylko ZD 50-200 i ten obiektyw owszem hałasuje ale silnikiem bo długo próbuje złapać ostrość.

Aparat nadaje się do serwisu, kiedyś walczyłem z układem AF w E-3 po czterech naprawach dostałem nowy korpus.
Radziłbym też by być z serwisem w kontakcie telefonicznym przez polską infolinię.
Powodzenia.

epicure
25.02.15, 01:08
Dość nerwowe zachowanie ekranu przy panoramowaniu z jaśniejszego miejsca w ciemniejsze zauważyłem w E-M10:

https://www.youtube.com/watch?v=QA-r2Kde9eg

Może ma to związek z tym problemem?

henry1
25.02.15, 01:49
Działało bardzo dobrze a teraz działa wyśmienicie :) Super! U mnie aktualizacja 1min i 54s z zegarkiem w ręku. Łącze 100Mb :)

Skusiłem się, trzy aparaty w 10 minut zaktualizowane. :mrgreen:

jagger
25.02.15, 14:52
Dość nerwowe zachowanie ekranu przy panoramowaniu z jaśniejszego miejsca w ciemniejsze zauważyłem w E-M10:

https://www.youtube.com/watch?v=QA-r2Kde9eg

Może ma to związek z tym problemem?
U Ciebie jest wszystko ok. wizjer się ściemnia stopniowo, nic nie miga, jakbyś spojrzał od strony obiektywu, to listki by zamykały się płynnie. U mnie przysłona działa skokowo a wizjer miga jak stary telewizor ;-)
możesz być spokojny wszystko działa u ciebie jak powinno :-)

grizz
25.02.15, 18:29

Gotowe

jagger
25.02.15, 19:33
Gotowe
dziękuję :-)

WoRaS
5.03.15, 12:11
No to teraz coś z mroźnej Finlandii na rozluźnienie atmosfery:

http://www.43rumors.com/stars-with-the-olympus-metallica-frontman-james-hetfield-shooting-with-e-m1/

"No dobra James, skończ te głupoty, załóż wątek i pokaż jakieś zdjęcia" ;)

zbikot
17.03.15, 22:10
Witam. Mój syn ma 10 lat :-), i mój E-1 również. Pora wspomóc Dziadka nowym body. Czy poprzez kogoś z forum można kupić zestaw OMD E-M1, grip oraz przejściówkę z m4/3 na 4/3 w dobrej cenie? A może to nie jest dobry moment? Proszę o poradę. Pozdrawiam ZbiKot

MAF
17.03.15, 23:11
Witam. Mój syn ma 10 lat :-), i mój E-1 również. Pora wspomóc Dziadka nowym body. Czy poprzez kogoś z forum można kupić zestaw OMD E-M1, grip oraz przejściówkę z m4/3 na 4/3 w dobrej cenie? A może to nie jest dobry moment? Proszę o poradę. Pozdrawiam ZbiKot

W dobrej cenie to teraz można kupić E-M5...

gietrzy
18.03.15, 00:37
A może to nie jest dobry moment? Proszę o poradę. Pozdrawiam ZbiKot

To forum promuje aktywnych użytkowników, załóż w odpowiednim dziale swój autorski wątek, wrzucaj do niego swoje fotki, udzielaj innym porad a zostaniesz zaproszony do programu Oly Jedi (patrz zielony napis pod moim nickiem). Będąc członkiem programu OJ pytania o dobrą cenę same się rozwiążą.
Alternatywnie możesz przeglądać forumową giełdę, czasami pojawiają się tam oferty sprzedaży takich wariatów jak ja :)

danmacz
11.04.15, 21:46
Czy przy zakupie nowego em1 , przejściówka mmf jest w zestawie ?

MikolajN
11.04.15, 21:51
Niestety nie

danmacz
12.04.15, 10:10
szkoda-spory błąd marketingowy

MAF
12.04.15, 10:37

A dlaczego? Ja nie miałem nigdy i raczej nie zamierzam mieć żadnego szkła z dużego 4/3. Nie wiem czemu miałbym płacić za przejściówkę której nigdy nie wykorzystam.

Co innego gdyby zrobili taki zestaw jako jeden z kilku do wyboru, coś jak 40-150 2.8 które występuje samo, albo w komplecie konwerterem.

danmacz
12.04.15, 13:06
Co innego gdyby zrobili taki zestaw jako jeden z kilku do wyboru, coś jak 40-150 2.8 które występuje samo, albo w komplecie konwerterem.[/QUOTE]

Właśnie tym myślałem , zresztą ten korpus jest w domyśle przeznaczony dla użytkowników szkieł dużego 43 - faza w matrycy , natomiast dla nowych klientów raczej em5 zwłaszcza w nowej odsłonie.Osobiście byłem przekonany że model flagowy ma to w zestawie.Sony przy zmanie stopki daje przejściówkę za free , może redukcja bagnetowa to bardziej złożone urządzenie ale liczy się gest , klienci doceniają takie rzeczy .Ona nie musi być za darmo - niech będzie za połowę nawet.
Ja gdybym kupował em 1 zrobił bym to tylko i wyłącznie z myślą o szkłach 43 , w przeciwnym razie korzystniej wypada em5.

Bodzip
12.04.15, 13:30
Właśnie tym myślałem , zresztą ten korpus jest w domyśle przeznaczony dla użytkowników szkieł dużego 43 - faza w matrycy , natomiast dla nowych klientów raczej em5 zwłaszcza w nowej odsłonie.Osobiście byłem przekonany że model flagowy ma to w zestawie.Sony przy zmanie stopki daje przejściówkę za free , może redukcja bagnetowa to bardziej złożone urządzenie ale liczy się gest , klienci doceniają takie rzeczy .Ona nie musi być za darmo - niech będzie za połowę nawet.
Ja gdybym kupował em 1 zrobił bym to tylko i wyłącznie z myślą o szkłach 43 , w przeciwnym razie korzystniej wypada em5.
M1 na dzień dobry jest już piekielnie drogi. Przejściówka kosztuje tak pi razy oko 800 zł, a wtedy cena za całość robi się zaporowa.
No chyba, że dystrybutor zarobi jak proponujesz - za pół ceny. Tylko znajdź takiego :roll:

MAF
12.04.15, 13:30

Redukcja 43 -> m43 to raczej nic skomplikowanego. Z tego co kojarzę to oba bagnety są w pełni elektryczne. Znacznie trudniej jest w Sony, gdzie zawsze trzeba dodać popychacz przysłony, czy nawet silnik AF.

Zresztą są dostępne tanie przejściówki innych producentów z 43 do m43.

EDIT: A swoją drogą to E-M1 ma kilka przewag nad E-M5, nad E-M5II już mniej, ale czujniki fazowe to nie tylko szkła z dużego systemu.

danmacz
12.04.15, 13:50
Wydaje mi się że czujniki fazowe w matrycy to sprawa dość kompromisowa w ogóle , przynamniej na dziś. Mimo to myślę poważnie o em1 - podoba mi się, ale jak się dorzuca poszczególne elementy - cena robi się wysoka i taka przejściówka to może być o jeden most za daleko , mimo że to niby kilkaset zł.

Karol
12.04.15, 13:54
Niestety - interes producenta to przede wszystkim sprzedaż nowych szkieł, a nie robienie dobrze użytkownikom starych. IMHO M1 ma przede wszystkim sens dla użytkowników dużych i drogich szkieł E-systemowych, których nie ma odpowiedników w micro.

Bodzip
12.04.15, 13:58
Niestety - interes producenta to przede wszystkim sprzedaż nowych szkieł, a nie robienie dobrze użytkownikom starych. IMHO M1 ma przede wszystkim sens dla użytkowników dużych i drogich szkieł E-systemowych, których nie ma odpowiedników w micro.
Powiem tylko, że moje ZD 14-35 jak dla mnie doskonale współpracuje z E-PL5, więc parcia na M1 nie mam :) Choć szkoda mi Sigmy 150. Może dla niej zachowałem E-30 ? :wink:

stef
27.04.15, 11:07
Wydaje mi się że czujniki fazowe w matrycy to sprawa dość kompromisowa w ogóle , przynamniej na dziś. Mimo to myślę poważnie o em1 - podoba mi się, ale jak się dorzuca poszczególne elementy - cena robi się wysoka i taka przejściówka to może być o jeden most za daleko , mimo że to niby kilkaset zł.

Zarówno przejściówka jak i grip były dodawane gratis w promocji przy zakupie e-m1, ale chyba tylko na początku sprzedaży.

henry1
27.04.15, 16:36
Zarówno przejściówka jak i grip były dodawane gratis w promocji przy zakupie e-m1, ale chyba tylko na początku sprzedaży.

Na początku nic nie dodawali, tylko fakturę do zapłacenia. :shock::cry::mrgreen:

zbikot
4.05.15, 21:47
co sądzicie o tej cenie w USA, gdzie jest "haczyk"? 860$
https://www.42photo.com/Product/olympus-om-d-e-m1-mirrorless-micro-four-thirds-dslr-camera-body-/109722

gietrzy
4.05.15, 23:40
co sądzicie o tej cenie w USA, gdzie jest "haczyk"? 860$
https://www.42photo.com/Product/olympus-om-d-e-m1-mirrorless-micro-four-thirds-dslr-camera-body-/109722

Nigdzie nie ma haczyka, to b. dobry sklep i normalna cena za aparat, który do czasu aktualizacji oprogramowania nr 3, w zasadzie nie dawał tego, co miał dawać przede wszystkim. Moim, powtarzam moim, zdanien ten model sprzedaje się słabo. Kiedy ja na niego polowałem, kosztował kapkę więcej, ale używany, choć w stanie igła.
W ofercie stoi brand new czyli nówka. Jeżeli cena co odpowiada kupuj śmiało, najlepiej zapłać kartą spoza NYC.

maver1ck
8.06.15, 22:42
Z kategorii inne.
Ktoś się bawił wywoływaniem RAWów z E-M1 w Capture One ?

Bo nijak nie mogę dojść do ładu z kolorami.

petreq
8.06.15, 22:50
Z kategorii inne.

Wg mnie C1 ma "dyskusyjne" profile kolorystyczne dla Olka. Nie wiem z czego to wynika. Używam wersji Express, więc makabrycznie okrojonej. Ale jakoś dobrze obrabia mi się nim fotki.

maver1ck
9.06.15, 09:20
Nie jest taka okrojona ta Express.

Niestety zupełnie nie leżą mi kolory z tego combo. Znacznie, znacznie bardziej wolę to co wypluwa GM1.

pudlox
24.06.15, 22:27
Hej ;)
Mam dwie sprawy
1. Gdzieś słyszalem, że można w jakiś sposób przerobić kabel HDMI, tak aby przesyłał na żywo obraz z olka np na monitor. Ewentualnie znacie jakieś sposoby na przekazywanie zdjęć w czasie rzeczywistym na zewnętrzny wyświetlacz przy jednoczesnym zachowaniu kontroli w aparacie?

2. Gdzie mogę znaleźć profile obiektywów olka (szczególnie mZ 12-40 2.8) do Lr?

Pozdro :)

MAF
24.06.15, 23:06
2. Gdzie mogę znaleźć profile obiektywów olka (szczególnie mZ 12-40 2.8) do Lr?

Pozdro :)

Profile są aplikowane automatycznie. Nie musisz nic szukać. Wręcz nie da się ich wyłączyć.

lcf
25.06.15, 19:46
Z kategorii inne.

Ja prawie wszystkie ujęcia jako RAWy robię i C1P wywołuję (aktualnie w wersji 8.3) - co konkretnie z tymi kolorami u Ciebie się dzieje?

maver1ck
25.06.15, 20:17
Jestem przyzwyczajony do tego co Panasonic GM1 wypluwał.

I kolory z Olympusa są zupełnie inne. Pewnie kwestia balansu bieli.

szafir51
15.09.15, 09:31
Nowy firmware dla E-M1:

Olympus E-M1 VER.4.0.

New upgrades on the Olympus E-M1:
• Focus Stacking
• Focus Bracketing
• Silent Mode
• 4K Time Lapse movie
• Live Composite on OI.Share
• Advanced Focus Peaking (with 4 colors)
• S-OVF (Simulated OVF)
• MF Clutch Disable
• 24 & 25p Movie Frame Rate’s
• 5-axis IS for Movie
• Movie Time Code Setting
• Movie Slate Tone
• Movie info Display
• Advanced Olympus Capture
• Synchronized PCM Audio Rec with Movie Rec

źródło:
http://www.olympus-global.com/en/news/2015b/nr150915omde.jsp

tłumaczyć na polski chyba nie ma sensu? Widać Olympus nie śpi i trochę dopompował swojego flagowca - dobry ruch.

pudlox
15.09.15, 10:37
Zmiana ilości klatek w filmie to duży postęp. Szkoda, że nie ma 50, które dałoby możliwość jakiegoś posmaku slowmo

blade100
16.09.15, 14:25
kiedy bedzie dostepny?

Jack
16.09.15, 14:42
kiedy bedzie dostepny?Zgodnie z zawiadomieniem: https://forum.olympusclub.pl/threads/100591-Fotografuj.pl-Olympus-aktualizuje-oprogramowanie-aparat%C3%B3w-OM-D?p=1217833#post1217833 - na koniec listopada

blade100
16.09.15, 14:45
No to jescze trochę ;)

Koriolan
16.09.15, 14:49
Muszę się zdoktoryzowac bo więcej niż połowa tych pojęć jest mi obca :) poproszę lepszą pracę AF z detekcja fazy :)

gietrzy
16.09.15, 15:12
Muszę się zdoktoryzowac bo więcej niż połowa tych pojęć jest mi obca :)

Zawsze coś ;)
Nie wiem kto to tłumaczy w Oly Poly :mrgreen:, ale już spieszę ci pomóc moim tłumaczeniem:

Po jesiennych aktualizacjach M1 znowu będzie Królem.

szamaniec
16.09.15, 19:02
Zawsze coś ;)
Nie wiem kto to tłumaczy w Oly Poly :mrgreen:, ale już spieszę ci pomóc moim tłumaczeniem:

Po jesiennych aktualizacjach M1 znowu będzie Królem.

Tylko żeby nie został Królem, Królem wśród szczurów :)

elaniusz
16.09.15, 21:46
Witam wszystkich;
Nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Po aktualizacji firmware w E-M1 do wersji 3.1 w trybie M nie widzę ani w wizjerze ani na LCD zmian. Chodzi o to, że wizjer i LCD zachowuje się jak w typowej lustrzance, gdzie efekt mogę zobaczyć dopiero po zrobieniu zdjęcia. Nie wiecie może gdzie się włącza, żeby podgląd w wizjerze i na LCD był taki jak później zdjęcie?? Z góry dziękuję za podpowiedź.

Jack
16.09.15, 22:43
...Chodzi o to, że wizjer i LCD zachowuje się jak w typowej lustrzance, gdzie efekt mogę zobaczyć dopiero po zrobieniu zdjęcia. Nie wiecie może gdzie się włącza, żeby podgląd w wizjerze i na LCD był taki jak później zdjęcie?? ...Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie, jednak przypuszczam, że chodzi o podgląd jasności obrazu proporcjonalny do ekspozycji? Jeżeli tak, to trzeba wyłączyć funkcję menu "Nocne kadry" i wtedy jasność wizjera (albo ekranu) będzie adekwatna do ustawionych parametrów. Zmiana kolorystyki i innych parametrów (Art, korekta balansu bieli, Kreator kolorów, itp) będą stale widoczne w trakcie dokonywania poprawek, niezależnie od tej funkcji "Nocne kadry".

elaniusz
17.09.15, 06:54
Jack bardzo dziękuję, o to właśnie chodziło mi. Przepraszam za pytanie dyletanta, ale pojęć się uczę i nie zawsze potrafię dobrze określić o co mi chodzi. Jeszcze raz bardzo dziękuję za podpowiedź.

klikacz
23.09.15, 09:05
Na prośbę Sikora wstawiam kilka darków z E-M1

gietrzy
23.09.15, 09:56
Dziękuję.

sikor
24.09.15, 07:49

Dziękuję :)

blade100
29.09.15, 15:29
niedługo ma wyjsc fm 4.0 do em-1 i jest opcja Focus Stacking myslicie ze bedzie działąła z 50mm macro z duzego 4/3 ?

elaniusz
15.10.15, 22:10
Witam serdecznie;
Czy używał ktoś E-M1 z obiektywem Olympus 14-54mm f/2.8-3.5?? Chodzi mi po głowie, żeby sprzedać kita m4/3 14-42mm II i dołożyć właśnie do 14-54. Pierścień już zamówiłem przy okazji innego obiektywu.
Warto taki obiektyw do E-M1. Sprawdzi się??

Muminek
15.10.15, 22:39
Witam serdecznie;
Czy używał ktoś E-M1 z obiektywem Olympus 14-54mm f/2.8-3.5?? Chodzi mi po głowie, żeby sprzedać kita m4/3 14-42mm II i dołożyć właśnie do 14-54. Pierścień już zamówiłem przy okazji innego obiektywu.
Warto taki obiektyw do E-M1. Sprawdzi się??
Używałem, działa bardzo dobrze, zapraszam na podpięcie i potestowanie, jeżeli oczywiście bywasz w Bielsku:).

elaniusz
15.10.15, 22:42
Jeżeli pozwolisz to kiedyś chętnie się wybiorę i podepnę. Często bywam w Bielsku:) Ja jestem początkującym amatorem więc rada "foto-wyjadacza" się przyda:)

gietrzy
14.11.15, 13:46
Raport użytkownika M1+PRO szkła z gorrrącej wycieczki; po angielsku.
http://www.dpreview.com/forums/post/56781156

---------- Post dodany o 12:46 ---------- Poprzedni post był o 12:43 ----------

niedługo ma wyjsc fm 4.0 do em-1 i jest opcja Focus Stacking myslicie ze bedzie działąła z 50mm macro z duzego 4/3 ?

https://www.youtube.com/watch?v=0hSxF3iGnng

4:13; 6:57

luc4s
14.11.15, 17:17
Czy to znaczy, że cena wzrośnie? :)

luc4s
29.11.15, 13:46
Jako długotrwały posiadacz E-M5 i E-M10 (ten już poszedł bawić kogoś innego), a od kilku dni posiadacz E-M1 mam kilka przemyśleń. Na temat tego co w środku nie ma sensu się wypowiadać, bo wiadomo, E-M1 ma więcej bajerów i zjada E-M5 na dzień dobry, zwłaszcza wizjer tu robi robotę i nowy soft, ale ale guzikologię wolę tę z E-M5. Dlaczego ktoś przycisk podglądu zdjęć dał poniżej przycisku OK? W E-M5 jestem w stanie jedną ręką operować wszystkim, co mi potrzebne, w E-M1 żeby nacisnąć podgląd, muszę cofnąć kciuk (zrobienie przycisku w zagłębieniu dodatkowo utrudnia jego wciskanie), co osłabia chwyt. Z ciężkim szkłem jest to bardzo niewygodne rozwiązanie. Nie rozumiem dlaczego też kółko zmiany trybów poszło na prawo. Akurat ono i tak na tyle ciężko się przekręca, że trzeba użyć lewej ręki, żeby je przestawić. W E-M5 jest to o wiele wygodniejsze. Kolejny minus za przełącznik ON/OFF. Znów trzeba użyć lewej ręki. E-M5 wyciągam z torby, kciukiem przełączam na ON i robię zdjęcia, lewa ręka pozostaje wolna. To tyle narzekania, w normalnej fotografii to nie przeszkadza, ale w podróży, gdzie ręce ma się często spocone, brudne, trzyma tysiąc innych rzeczy, takie z pozoru błahe sprawy potrafią irytować, dlatego też E-M5 ma u mnie dożywocie :) Jeżeli ktoś się zastanawia, co kupić w cenie do 2000 zł, to moim zdaniem w tej cenie jest to najlepszy aparat dla podróżnika i osób używających go w trudnym terenie.

apz
29.11.15, 15:33
Jako długotrwały posiadacz E-M5 i E-M10 (ten już poszedł bawić kogoś innego), a od kilku dni posiadacz E-M1...

Jako długotrwały posiadacz masz swoje przyzwyczajenia, po prostu...

ayu
29.11.15, 15:42
Moim zdaniem ten włącznik w M1 i M5 II to największa porażka ergonomiczna tych body dla mnie masakra. W M5 i tak było lepiej.

witia
29.11.15, 18:23
Przesadzacie z tymi "porażkami" - kwestia przyzwyczajenia i już.
Pozdrawiam.

ayu
29.11.15, 18:54
To nie jest kwestia przyzwyczajenia. Albo coś jest ergonomiczne albo nie. Akurat włącznik to jest bardzo ważny "guzik" tak jak spust migawki którego nie wyobrażam sobie po lewej stronie. Przykład ekstremalny aby przejaskrawić i tym samym wydobyć problem. Wisisz na pionowej ścianie, półce skalnej itp , musisz trzymać się jedną ręką aby nie odpaść i masz zrobić zdjęcie, sięgasz po aparat prawdopodobnie tak się ustawisz żeby było to wykonane prawą ręką i co..... masz aparat i nie robisz fotki bo włącznik jest po lewej stronie. Między innymi dlatego mój szwagier nie ma olympusa tylko panasa i samsunga. Canonierzy też marudzą na ten włącznik po lewej stronie. Jak komuś pasuje to się cieszy ja już przy E-M5 i E-M10 marudziłem , że w dziwnym miejscu ale w nowszych body dla mnie osobiście to ergonomiczna porażka , jak Olympus nie zmieni położenia tego włącznika koło spustu migawki to następne body będzie Fuji tam jest gdzie moim zdaniem to powinno być :-)

luc4s
29.11.15, 18:56
No nie kwestia przyzwyczajenia, bo osłabienie uchwytu trzymając jedną ręką to nie przyzwyczajenie. Może jak się ma czas to nie ma to znaczenia, ale w podróży owszem.
@elaniusz warto, 14-54 kupisz za 600 zł, a działa to całkiem przyzwoicie.

PiKa
29.11.15, 19:01
Przyzwyczaisz się włączać aparat językiem ;)

luc4s
29.11.15, 19:12
Nie chodzi o włączanie, bo włącza się dość rzadko, ale o podgląd zdjęć. Ale dobra, nie jojczmy, aparat ma dużo innych zalet, po prostu napisałem o wadach, bo zalet jest dużo więcej.

luc4s
29.11.15, 23:14
Znalazłem babola w sofcie 4.0, komu to zgłosić? ;)
Jak mam włączony focus peaking, to ze szkłami m4/3 włącza się on tylko w momencie ustawiania ostrości na pierścieniu, natomiast w 50-200 włącza się przy zmianie ogniskowej, mimo iż pierścienia nie dotykam. Taka pierdółka:)

elaniusz
29.11.15, 23:26
@luc4s już mam 14-54 na pokładzie wersję II - zakupiona w Wielkiej Brytanii - stan idealny a zdjęcia bajka:D

epicure
30.11.15, 01:09
Wisisz na pionowej ścianie, półce skalnej itp , musisz trzymać się jedną ręką aby nie odpaść i masz zrobić zdjęcie, sięgasz po aparat prawdopodobnie tak się ustawisz żeby było to wykonane prawą ręką i co..... masz aparat i nie robisz fotki bo włącznik jest po lewej stronie.

Urocze :-D

gietrzy
30.11.15, 07:29
To nie jest kwestia przyzwyczajenia. Albo coś jest ergonomiczne albo nie. Wisisz na pionowej ścianie, półce skalnej itp , musisz trzymać się jedną ręką aby nie odpaść i masz zrobić zdjęcie, sięgasz po aparat prawdopodobnie tak się ustawisz żeby było to wykonane prawą ręką i co..... masz aparat i nie robisz fotki bo włącznik jest po lewej stronie.

Kupujesz od lucasa dodatkowe baterie a w menu wyłączasz uśpienie/ekranik aparatu?

Canonierzy też marudzą na ten włącznik po lewej stronie.

Canonierzy póki co nie mają ef-s 15/2.0 czy ef-s 35/1.8, Canonierzy mają western z autofokusem przy kilku korpusach i jasnych szkłach. Ten western - uwierz mi proszę na słowo; wywaliłem już ten stos fv z żytniej - jest lepszy niż Rio Bravo. Dlatego jestem w m43.

jak Olympus nie zmieni położenia tego włącznika koło spustu migawki to następne body będzie Fuji

Go ahead dog... Porównywanie M1, gdzie po czwartej możesz cuda na kiju, jotpegowym kiju (dziś świat ma w de rawy) do Rebelków mniejszych lub większych (zakładam, że nie uprawiasz wspinaczki z 1DX@200/2IS na szyi) nie ma sensu.

Dostajesz plusa, twój post jest lepszy niż poniedziałkowa kawa z rana.

apz
30.11.15, 09:05
To nie jest kwestia przyzwyczajenia. Albo coś jest ergonomiczne albo nie. Akurat włącznik to jest bardzo ważny "guzik" tak jak spust migawki którego nie wyobrażam sobie po lewej stronie. Przykład ekstremalny aby przejaskrawić i tym samym wydobyć problem. Wisisz na pionowej ścianie, półce skalnej itp , musisz trzymać się jedną ręką aby nie odpaść i masz zrobić zdjęcie, sięgasz po aparat prawdopodobnie tak się ustawisz żeby było to wykonane prawą ręką i co..... masz aparat i nie robisz fotki bo włącznik jest po lewej stronie...

Przekonałeś mnie tylko trochę. W większości sytuacji nie korzystam z tego włącznika, wystarcza mi uśpienie.
W pozostałych sytuacjach lokalicja włacznika ma dla mnie znikome znaczenie.
Ale ja chodzę nie wiszę....

epicure
30.11.15, 10:04
Wisisz na skale, trzymasz się jej lewą ręką. Wolną masz tylko prawą... Chcesz zrobić zdjęcie, ale na szczęście masz Fuji, który ma włącznik przy spuście migawki. Włączasz go więc i przykładasz oko do wizjera, aby uwiecznić te piękne widoki i...

...kur*a, jeszcze dekielek! :-D

MikolajN
30.11.15, 10:24
A nie lepiej zrobić zdjęcie jak juz się wejdzie na te skałę? W sumie w pół drogi bez sensu. Jak bym wisiał na skale trzymając się jefna reka jak Tom Cruise w Mission Impossible to wolalbym by mi robiono zdjęcia :) Chyba że wczesniej chodzilo o selfi a nie o robienie zdjęć widoku...

rados
30.11.15, 10:49
Wisisz na skale, trzymasz się jej lewą ręką. Wolną masz tylko prawą... Chcesz zrobić zdjęcie, ale na szczęście masz Fuji, który ma włącznik przy spuście migawki. Włączasz go więc i przykładasz oko do wizjera, aby uwiecznić te piękne widoki i...

...kur*a, jeszcze dekielek! :-D

Do wiszenia jedną ręką na skałach i robienia fotek najlepszy jest chyba XZ-2. Wszystko po prawej stronie: włącznik, kółko PASM, dźwigienka zoom i nawet filmik można nagrać. No i oczywiście automatyczny dekielek :grin:

ayu
30.11.15, 11:59
Widzę że mój post robi furorę ;-) Mam m4/3 i na razie mi odpowiada pomimo tego włącznika :-)

luc4s
30.11.15, 12:37
Kupujesz od lucasa dodatkowe baterie a w menu wyłączasz uśpienie/ekranik aparatu?

Baterii nie sprzedaję, sam bym kupił, bo ta bestia ma spory apetyt :)

henry1
30.11.15, 16:08
Jeśli wisisz na skale, trzymając się jedną , lewą ręką, to gwarantuję, najlepsze zdjęcie zrobi Tobie patolog sądowy u podnóża skały. :shock::mrgreen:
On nie będzie miał problemów z wyłącznikiem i innymi duperelami w aparacie, a złośliwością z jego strony, że zrobi je w JPG na programie I-AUTO. :mrgreen:
I nie da się poprawić wyglądu Twojej twarzy tak jak umożliwia to zapis plików w formacie RAW. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

szamaniec
30.11.15, 17:55
Jeśli wisisz na skale, trzymając się jedną , lewą ręką, to gwarantuję, najlepsze zdjęcie zrobi Tobie patolog sądowy u podnóża skały. :shock::mrgreen:
On nie będzie miał problemów z wyłącznikiem i innymi duperelami w aparacie, a złośliwością z jego strony, że zrobi je w JPG na programie I-AUTO. :mrgreen:
I nie da się poprawić wyglądu Twojej twarzy tak jak umożliwia to zapis plików w formacie RAW. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Szmatkę do monitora poproszę :)

thorgal
4.12.15, 12:10
hej, mam pytanko. Jaki jest najkrótszy czas otwarcia migawki? Czy w któryś updatecie zostaładodana elektroniczna migawka?

tomtomek
4.12.15, 12:12
Mechaniczna 1/8000
Elektroniczna (nowe oprogramowanie 4.0) 1/16000.

gietrzy
4.12.15, 12:13
hej, mam pytanko. Jaki jest najkrótszy czas otwarcia migawki? Czy w któryś updatecie zostaładodana elektroniczna migawka?

https://forum.olympusclub.pl/threads/100854-Firmware-4.0-dla-EM-1

thorgal
4.12.15, 12:28
Mechaniczna 1/8000
Elektroniczna (nowe oprogramowanie 4.0) 1/16000.

Tomek, jesteś pewny, że jest 1/16000? W opisie firmware nie znalazłem takiego usprawnienia. Stąd moje pytanko.

epicure
4.12.15, 12:32
Tak, migawka elektroniczna 1/16000 s.

tomtomek
4.12.15, 12:34
Tak, jestem pewny, w silent mode możesz ustawić 1/16000 sekundy.

thorgal
4.12.15, 12:38
dzięki Panowie, to jeszcze dopytam, czy zmiana jest ręczna czy również można ustawić automatyczną zmianę. No i od jakiego czasu włącza się automatyczna :)

Mcarto
12.02.18, 13:37
Czy w obecnym czasie jest sens zakupu używanego E-M1 za 1200 z roczną gwarancją?

Puszkę zakupiłbym do zdjęć krajobrazowych i nocnych, do tego doszedł by obiektyw Olympus 9-18mm ew. Laowa 7.5mm?

wyszomir
12.02.18, 13:54
Cena znacznie niższa od typowych. Jeżeli nie ma jakichś wad prawnych lub technicznych - w/g mnie warto.

luc4s
12.02.18, 14:15
Bardzo dobra cena, mój się sprzedał za 3 tyś. z gripem miesiąc temu. To ciągle bardzo dobry aparat, dziwię się, że ludzie wolą EM10III zamiast EM1.

Mcarto
12.02.18, 15:05
Cena znacznie niższa od typowych. Jeżeli nie ma jakichś wad prawnych lub technicznych - w/g mnie warto.
1200 może 1300 w zależności od przelicznika. Sprzedaje go jeden b.dobry i sprawdzony Angielski sklep, oni często przyjmują używane aparaty od klientów w zamian za upusty na zakup nowych.

Bardzo dobra cena, mój się sprzedał za 3 tyś. z gripem miesiąc temu. To ciągle bardzo dobry aparat, dziwię się, że ludzie wolą EM10III zamiast EM1.
To też jedyny Olek który mi sie zawsze podobał:wink: . Wspomógłby a może i zastąpił mojego GX7?

Chcę na dobre porzucić lustrzanki i zostać w jednym systemie bezlusterkowym.

klikacz
30.07.18, 21:47
Czy w E-M1 focus peaking działa z manualnymi szkłami? Nie umiem tego znaleźć.

Sebu$
31.10.18, 19:33
Witam,
mam pytanie czy ktoś miał już podobny problem.
Użytkowałem OMD-EM1 przez półtora roku i nagle "zawiesił" się :(

Po włączeniu go, jest delikatnie podświetlony ekran i po 2 sekundach automatycznie się wyłącza.
Próbowałem go załączyć trzymając równocześnie przycisk "OK". Wtedy na ekranie są widoczne wszystkie funkcje oraz na czerwono miga ikona stabilizacji.
Wyjęcie aku na 48 godzin nie pomogło. Nic nie działa. Żaden przycisk, pokrętło, po prostu nic.

Czy czeka mnie serwis czy jest jakiś sposób, aby przywrócić ustawienia fabryczne lub body do życia.

staryman
10.11.18, 12:52
Miałem przypadek zawieszenia się w moim EM1 MII gdy założyłem Panasonica 25mm 1.7, po jakiejś godzinie robienia zdjęć, ani wyłączyć, ani zrobić fotki, za to live view non-stop, wyjęcie akumulatora pomogło.
Potem wgrałem nowszy firmware i więcej problem się nie pojawił.
A jak skończył twój aparat, w serwisie czy mu minęło?

Sebu$
11.11.18, 20:45
Aparat wylądował parę dni temu w serwisie. Czekam na info w sprawie kosztów naprawy.
Nie pomogło nawet pozostawienie go bez aku przez 8 dni. Dalej blokada działania.

staryman
11.11.18, 21:23
Ciekawy jestem co będzie dalej, opisz sytuację jak coś się zmieni

Sebu$
16.11.18, 18:23
W dniu dzisiejszym odebrałem aparat :)

Jestem pod mega pozytywnym wrażeniem !!!
Dostałem info co było zrobione oraz list od Technika, który wykonywał naprawę.
Do całości dołączona była ulotka z obiektywami oraz mikrofibra Pro Serwis ;)

Wykaz czynności serwisowych :
Został założony zaczep / uchwyt paska, który samoczynnie odpadł (przykręcany od wewnątrz)
Wymienione pokrętło trybów
Stabilizator obrazu został naprawiony i wyregulowany
Wymieniona migawka.
Produkt został sprawdzony i wyczyszczony.

Przyczyną awarii okazał się stabilizator obrazu.
Teraz wszystko działa jak należy.

Podziękowania dla Jacka za wskazówki :)

staryman
18.11.18, 15:55
Najważniejsze, że jesteś zadowolony:) Ile, czy na gwarancji?

Sebu$
24.11.18, 12:34
Nic nie zapłaciłem.
Odkupiłem aparat po dwóch latach używania przez poprzedniego właściciela.
Załączyłem dowód zakupu, który dostałem w komplecie.
Nie sądzę, aby body miało 5 lat gwarancji, ale może była wykupiona jakaś opcja dodatkowej gwarancji.

Hrr
20.12.18, 00:36
Witam forumowiczów, mam pytanie do użytkowników em-1. Doświadczyliście problemu znanego na forach zagranicznych jako "shutter shock"?

Przyfarciło mi się kilka miesięcy temu i za śmieszne pieniądze nabyłem em-1 w doskonałym stanie. Natychmiast stał się głównym wołem pociągowym odwalającym całą robotę na powierzchni podczas gdy em-5 dostał stały etat w obudowie podwodnej.

Początkowo byłem bardzo z zakupu zadowolony, lecz po czasie niejakim zacząłem dostrzegać, że podejrzanie często otrzymuję nieostre zdjęcia i to w warunkach gdzie nie powinny raczej występować. Problem był na tyle duży, że niemal zawalił mi dwie poważne fuchy.
Po pierwszej takiej wpadce sprawdziłem czy to nie wina filtrów. Umyłem polara, zostawiłem porysowanego Cokina na w domu, wyczyściłem nieco bardzo usyfione szkła. Jako iż foty były wyraźnie "dygnięte" a nie rozmyte obawiałem się że to stabilizacja miesza i na wszelki wypadek wyłączyłem niemal na stałe. Niestety efekty były takie same. (Czyżby zagadka niskiej ceny aparatu rozwiązana? ;] )

Wkurzyłem się bardziej, przestudiowałem temat konkretniej i okazuje się, że skopane są tylko foty o czasach z przedziału 1/60 - 1/320s. Wszystko co wolniejsze bądź szybsze było cacy. Po tej nici trafiłem do kłębka: opasły wątek (https://www.dpreview.com/forums/thread/3651827) na dpreview z rzeszą zakłopotanych użytkowników em-1. Winowajcą jest migawka powodująca drgania matrycy co najwyraźniej widać na wspomnianych wyżej czasach.
Okazuje się, że Olympus nie w ciemię bity i zaproponował rozwiązanie w postaci opcji "Anti Shock 0s" gdzie to pierwsza kurtyna jest elektroniczna, a druga mechaniczna. Proste i diabelnie sprytne.

Ustawiłem, lecz nie miałem jeszcze okazji w boju przetestować. Wykonałem trochę zdjęć w okolicach 1/160 - 1/200 ale były to foty przedmiotów z lampą błyskową. Wyszły ładnie ostre, ale to zupełnie inne kalosze.

Jako iż przez najbliższe 3 tygodnie nie będę miał jak tej ciekawości zaspokoić chciałem się dowiedzieć czy spotkaliście się z tym problemem? Elektroniczna pierwsza kurtyna rozwiązuje sprawę?

Podrzucę kilka kropów 1:1 dla zobrazowania problemu

1/200s
206925

1/250s
206924

Dla porównania fota z tego samego dnia co powyższa, wykonana niemal jedna po drugiej. Te same warunki tylko czas migawki krótszy:
1/640
206923

Koriolan
20.12.18, 13:30
Hm.. no właśnie ja od czasu do czasu też maam problemy z ostrością zdjęć. Z domu wstawię kilka przykładów. Oby sposób który znalazłes, rozwiazywał problem.

viruuss
20.12.18, 15:30
wie ktoś może jak jest z AF w em1 ? czy działa po kontraście i detekcji fazy ze szkłami m4/3, czy tylko kontrast ? bo zastanawiam się em5v2 czy em1v2 ?

DzejPi
20.12.18, 17:21
wie ktoś może jak jest z AF w em1 ? czy działa po kontraście i detekcji fazy ze szkłami m4/3, czy tylko kontrast ? bo zastanawiam się em5v2 czy em1v2 ?
w EM 1mk II jest detekcja fazy AF-121 punktów krzyżowych.

viruuss
20.12.18, 17:41
w EM 1mk II jest detekcja fazy AF-121 punktów krzyżowych.

121 punktów ale to jest AF hybrydowy więc faza+ kontrast w poprzedniej 1 było jasno podane- 81/kontrast, 37/faza, podobno faza działała tylko ze starymi szkłami? więc jak jest w v2 ?

DzejPi
20.12.18, 19:08
Tutaj nie znalazłem nic takiego (podziału) . Jest zapis "Detekcja fazy i kontrast AF 121 typu krzyzowego".

Koriolan
20.12.18, 20:10
Witam forumowiczów, mam pytanie do użytkowników em-1. Doświadczyliście problemu znanego na forach zagranicznych jako "shutter shock"?

Przyfarciło mi się kilka miesięcy temu i za śmieszne pieniądze nabyłem em-1 w doskonałym stanie. Natychmiast stał się głównym wołem pociągowym odwalającym całą robotę na powierzchni podczas gdy em-5 dostał stały etat w obudowie podwodnej.

Początkowo byłem bardzo z zakupu zadowolony, lecz po czasie niejakim zacząłem dostrzegać, że podejrzanie często otrzymuję nieostre zdjęcia i to w warunkach gdzie nie powinny raczej występować. Problem był na tyle duży, że niemal zawalił mi dwie poważne fuchy.
Po pierwszej takiej wpadce sprawdziłem czy to nie wina filtrów. Umyłem polara, zostawiłem porysowanego Cokina na w domu, wyczyściłem nieco bardzo usyfione szkła. Jako iż foty były wyraźnie "dygnięte" a nie rozmyte obawiałem się że to stabilizacja miesza i na wszelki wypadek wyłączyłem niemal na stałe. Niestety efekty były takie same. (Czyżby zagadka niskiej ceny aparatu rozwiązana? ;] )

Wkurzyłem się bardziej, przestudiowałem temat konkretniej i okazuje się, że skopane są tylko foty o czasach z przedziału 1/60 - 1/320s. Wszystko co wolniejsze bądź szybsze było cacy. Po tej nici trafiłem do kłębka: opasły wątek (https://www.dpreview.com/forums/thread/3651827) na dpreview z rzeszą zakłopotanych użytkowników em-1. Winowajcą jest migawka powodująca drgania matrycy co najwyraźniej widać na wspomnianych wyżej czasach.
Okazuje się, że Olympus nie w ciemię bity i zaproponował rozwiązanie w postaci opcji "Anti Shock 0s" gdzie to pierwsza kurtyna jest elektroniczna, a druga mechaniczna. Proste i diabelnie sprytne.

Ustawiłem, lecz nie miałem jeszcze okazji w boju przetestować. Wykonałem trochę zdjęć w okolicach 1/160 - 1/200 ale były to foty przedmiotów z lampą błyskową. Wyszły ładnie ostre, ale to zupełnie inne kalosze.

Jako iż przez najbliższe 3 tygodnie nie będę miał jak tej ciekawości zaspokoić chciałem się dowiedzieć czy spotkaliście się z tym problemem? Elektroniczna pierwsza kurtyna rozwiązuje sprawę?

To ja mam cos takiego
f7.1; 1/125s

Hrr
21.12.18, 21:27
viruuss

Ze szkłami m4/3 ostrzy po kontraście, a z dużymi 4/3 po fazie. Przy AF-C wspomaga się fazą (z małymi szkłami).

Jeśli nie masz jakichś szkieł z dużego 4/3 których koniecznie chcesz używać to chyba nie ma sensu na siłę em-1 kupować. Nie wiem jak one cenowo wypadają, ale em-5v2 ma lepsze filmy, hi res i pewnie jeszcze jakieś bajery. Em-1 za to da lepszą ergonomię.

Korolian

Właśnie o czymś takim mówię. Zdjęcie poruszone o parę pixeli.

Podobno najbardziej jest to widoczne w em-1 i ep-5 (ta sama migawka)

W em-5 nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem, a 95% zdjęć podwodnych wykonuję w tym przedziale czasów migawki.

Hrr
12.07.19, 10:59
Jeżeli kogoś jeszcze gnębił problem Shutter Shock'a to z radością informuje, iż funkcja Antishock 0s rozwiązuje kłopot w całości. Mam to włączone na stałe i zapomniałem o całej sytuacji.

PiXeL91
20.03.20, 21:13
Czy ktoś się orientuje ile kosztuje naprawa, bądź wymiana migawki? Moja po 60k pada już od jakiegoś czasu.

Muminek
20.03.20, 22:06
Czy ktoś się orientuje ile kosztuje naprawa, bądź wymiana migawki? Moja po 60k pada już od jakiegoś czasu. PiXeL91 Naprawiałem aparat w Serwis Olympus w drugiej połowie zeszłego roku, poniżej cytat z serwisu :

"...Koszty naprawy wszystkich produktów marki Olympus są w naszym serwisie stałe i zryczałtowane dla konkretnego modelu sprzętu.

Przesłany przeze mnie kosztorys obejmuje:
- usunięcie wszystkich usterek z przesłanego do nas sprzętu i przywrócenie sprzętu do jego pełnego działania
- wystawienie na sprzęt 6-miesięcznej gwarancji producenta
- czyszczenie oraz aktualizację oprogramowania do jego najnowszej wersji (tam gdzie jest to możliwe)
- transport w obydwie strony (do i z serwisu) oraz podatek..."

Naprawa kosztowała 765 złotych.
Pozdrawiam