PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OMD E-M1

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7

henry1
29.10.13, 19:49
No! I postawić na półce za szybką, na wprost drzwi i sąsiada(znajomego) szlag trafi albo inna zaraza mu serce zeżre, że on nie ma! :cool:

Tak, tak, idę zamówić do szklarza, kryształową gablotę, będę szczuł znajomych. :-D :-D :-D

tadzik1231
29.10.13, 19:52
Ja kupując EM-1 z góry zakładałem że nie będę robił lepszych zdjęć, ale jestem gdżeciarz i uwielbiam zabawki które mają mnóstwo różnych dziwnych guziczków i dźwigienek :)

henry1
29.10.13, 20:03
Dziwne, że nikt nie biadoli, że Maybach jest taki drogi.
Każdy jeździ tym na co go stać, i jest szczęśliwy.
Jedni kupują tańsze autka, inni te szrotowe, ale i tak się cieszą z nowego nabytku.
Już kiedyś pisałem, aby nie biadolić o ekonomii w naszych kieszeniach.
Skupmy się na możliwościach sprzętu.
Wiem, jednych stać na taki zakup, innych nie, nie mamy wpływu na cenę.
O niej decyduje sprzedający, jeśli mu sprzedaż spadnie to cenę obniży albo i nie.
Wszelkie nowości na rynku, zawsze mają cenę wziętą z kosmosu,
która z czasem normalnieje.
A takie pseudoekonomiczne dyskusje kończą się nieciekawą atmosferą.
I to byłoby na tyle, jak mawiał pewien profesor.

sylwiusz
29.10.13, 20:03
No i gites Tadzik, kazdemu wedle potrzeb :-)

Mirek54
29.10.13, 20:12
Dobrej zabawy.

A dziekuje.Sie pobawilem,bez odszumiania,bo i po co.103586103587103588

Bodzip
29.10.13, 20:20
NO dobrze, ja też. A co :mrgreen:

103591

maestro
29.10.13, 20:31
Niestety cena E-M1 JEST z kosmosu (porównując do sprzętu innych producentów). W Polsce jest jeszcze bardziej kosmiczna niż gdzie indziej.
Wujek Olek się ceni. Jego prawo. Choć głupie, bo pewnie dostosowując cenę do konkurencji (by z nia powalczyć) mógłby ugrać więcej na rynku.
Mnie się nie pali osobiście. Nie zarabiam na życie fotografią.. poczekam aż pierwszy szał po E-M1 minie i się zobaczy. Na razie powyciskam co się da z mojego starego E-30.

T. Ten pierwszy szał to potrwa co najmniej rok ... oby tylko rok i cena zapewne nie drgnie, albo nieznacznie. Dodam jeszcze dlaczego ... Dlatego że nie ma konkurencji dla E-M1 - a sam sobie tej konkurencji zapewne przez najbliższe dwa lata Olympus nie stworzy. Nie ma konkurencji, bo żaden inny producent nie oferuje tak solidnej obudowy. Z GX7 czy A7 nie wyjdzie się w deszcz w góry popstrykać fotki. W A7 zapewne mimo lepszych osiągów matrycy jest problem żeby cokolwiek pod niego podpiąć i jeszcze sporo czasu upłynie zanim to się zmieni.

viruuss
29.10.13, 21:07
co tu dużo gadać , e-m1 jest drogi i tyle
na forach zagranicznych też jest ujadanie na cenę
rynek w ostatnich dniach został zalany nowościami i w to nam graj, potencjalnym nabywcom
rynek zweryfikuje cenę e-m1, Olympus to raczej "ciekawostka" na rynku foto, duży potencjał i całkowity brak umiejetności przekucia dobrego pomysłu w sukces
usmiercili 4/3 , w to miejsce wrzucili m4/3 pomysł fantastyczny, tylko co dalej ? jaki kawałek tortu wyrwali ?
dużo szkieł , kilka korpusów, suppppeeerrrrr !!
nie oszukujmy się Sony załatwia sprawę bezlusterkowców , w wakacje wybrałem się na spacer po starówce Gd, wszędzie C i N (lustra), bezlusterkowce w przewadze Sony, Nikon
na palcach jednej ręki O
S, N nie są "lepsze" od O, tylko lepiej się sprzedają , wszedzie widać w sklepach aparaty tych marek, a nie gdzieś wciśniete w kąt Olympusy
za kilka tygodni "szał"e-m1 minie, emocje na forum opadną , wszyscy zamieszcza recenzje jak to jest wspaniale
wygranym bedzie i tak sony z puszkami A7/A7r, które mają cenę (A7) podobną do e-m1, na dodatek S szykuje wysyp szkieł,moim zdaniem O jest w stanie tylko i wyłacznie powalczyć ceną
ze smutkiem to piszę , ale tak to widzę, z drugiej strony się cieszę bo postanowiłem sobie kupić e-m1 za 1000 USD, jezeli moje wizje sie spełnia to bedzie całkiem szybko :)
z innej beczki
u nas cena e-m1 to (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-om-d-e-m1-body.html) 6990 zł, moze nie jest to najtańszy sklep ?
USA, (http://www.amazon.com/Olympus-Compact-System-Camera-3-Inch/dp/B00EQ07PG2/ref=sr_sp-atf_image_1_1?ie=UTF8&qid=1383073221&sr=8-1&keywords=e-m1) przy kursie 3,10, około 4350 zł
pozdrawiam

ps. Sony Alpha 7
http://www.amazon.com/Sony-ILCE7-Full-Frame-Interchangeable-Digital/dp/B00FRDUZXM/ , preorder , róznica 300 dolków

tymczasowy_
29.10.13, 21:14
To tak w bardzo wielkim uproszczeniu, niestety jesteśmy biednym krajem z olbrzymią presją na cenę.
"Dlaczegoś biedny, boś głupi,
dlaczegoś głupi, boś biedny"

Czy jakoś tak jest w obiegowym powiedzonku ... a o czyją głupotę mi chodzi, zapewne Wszyscy wiedzą :wink:

Co do wielkiego uproszczenia to mam taki przykład:

Chciał Jaś zbudować sobie drogę, pojazd do własnego domu. Spotkał Tadzia, co mu powiedział, że mu pomoże. Tadzio powiedział tak, jak dasz swoje 50% to dołożę ci drugie 50% na drogę. Jaś z propozycji się ucieszył, ale musiał zlecić robotę krewnemu Tadzia (bo dał najlepszą ofertę). Tadzio się ucieszył bo krewny nie miał roboty od jakiegoś czasu, i Tadzio musiał utrzymywać jego rodzinę. Tak więc generalnie rodzina Tadzia i sam Tadzio dostali z powrotem swoje 50%, i 50% Jasia. Jaś ma drogę i jak się w niej zrobi dziura to poprosi krewnego Tadzia o naprawę, normalka, bo w okolicy Jasia nie ma już nikogo kto umie budować drogi.

Aha, i z tymi 50% Tadzia to nie do końca prawda, bo Jaś coś tam obiecał rok rocznie od 2004 coś tam płacić do wspólnego Tadziowego worka św. Mikołaja ... :wink:

Ciekawe kiedy Jaś wpadnie na pomysł, że może by tak własnymi siłami za te swoje 50% coś wybudować i dać przy okazji zarobić swoim sąsiadom, co aktualnie nie mają roboty .... i za marne grosze podnajmują się u krewnego Tadzia :wink:

tadzik1231
29.10.13, 21:17
Do ceny US dolicz transport i VAT :)

PS Tadzio sobie doskonale radzi, generalnie jest pogodnym człowiekiem i nigdy nie narzeka a jak coś można zrobić razem to zawsze pomoże :)

tymczasowy_
29.10.13, 21:20
Do ceny US dolicz transport i VAT :)Ale amerykaniec transportu, cła i naszego Vatu 23% nie musi doliczać :wink: i o to w tym wszystkim chodzi.

epicure
29.10.13, 21:24
Rynek tak samo zweryfikuje cenę E-M1, jak zweryfikował cenę E-5 - tanio nie będzie, nigdy. To produkt luksusowy, głównie dla tych, którzy uparli się na szkła 4/3 - skąpiło się na nowy system i używało starych gratów, nie dając Olkowi zarobić na mikrusach, no to teraz wyskakiwać z kasy :-D A przeciętnemu użytkownikowi m4/3, nawet bardziej ambitnemu, ten E-M1nie jest do niczego potrzebny.

viruuss
29.10.13, 21:26
Do ceny US dolicz transport i VAT :)
Polak potrafi :)
nic nie doliczam, aparatem robie kilka zdjęć , tak aby były na karcie , pakuje do walizki i w takim stanie laduje w PL :) mam ten komfort, że kilka razy w roku ktos z rodziny jest za wielką wodą :) więc cena transportu odpada

tadzik1231
29.10.13, 21:48
..... i płaci za galon benzyny nieco ponad dolara - raj na ziemi, nic tylko emigrować bo tam wszyscy maja duże domy, jeżdżą super furami a za żony mają laski że palce lizać :)

PS Ty masz taką możliwość, ja się tam specjalnie po aparta nie wybiorę

epicure
29.10.13, 21:51
No, biorąc pod uwagę to, że już 2/3 Amerykanów cierpi na otyłość, to faktycznie laseczki, że palce lizać :-D

fret
29.10.13, 21:59
A moze to jest cena przerażająca, chora wg ktorej sprzedajesz swoja prace.Albo ta wykonywana praca jest przerażająca, chora i malo warta??Dlatego Ci to tak wychodzi.

Piramidalna bzdura. Szkoda klawiatury... Jak ktoś będzie chciał na targu sprzedac kilo kartofli za 100zł, a ja ich nie kupię, to znaczy, że za mało zarabiam??? Oczywiscie zawsze się znajdzie kilku takich, co kupią. Jeden dla snobizmu, inny sra kasą i nie zauważy róznicy w cenie, ale to ciągle nie znaczy, że za mało zarabiam. To jednak cena jest chora.

Mirek54
29.10.13, 22:05
Piramidalna bzdura. Szkoda klawiatury... Jak ktoś będzie chciał na targu sprzedac kilo kartofli za 100zł, a ja ich nie kupię, to znaczy, że za mało zarabiam???

Tak.Bo jak bys zarabial 100 tys miesiecznie to za stowke kartofle bys kupil i nie narzekal na cene.To normalne,ze cena jest temu za wysoka co dysponuje mniejszym budzetem.Czy to tez bzdura??

Mozesz tez nie kupic bo akurat kartofle nie sa Ci niezbedne.Jadasz kluski.

PS:Ile w usa kosztuje operacja slepej kiszki??Albo jaskry??

epicure
29.10.13, 22:15
Wysoka cena jest większym problemem dla tych, których stać, niż dla tych, których nie stać. Tych pierwszych bolą tzw. utracone korzyści, a tych drugich nie boli nic, bo w ogóle ich ten temat nie interesuje, skoro i tak nic nie kupią.

Koriolan
29.10.13, 22:15
Mirku, po raz kolejny piszesz z pozycji wieloletniego mieszkańca najbogatszego kraju Europy, masz pracę która przynosi dochody o których większość w naszym kraju może jedynie przeczytać.
Widzisz, mówiąc obrazowo, tłum pasażerów na stacji jest nieco tylko mniejszy dwadzieścia lat temu. Ale metro jeździ rzadziej a pociąg ma dwa składy a nie trzy.

Wielu ludzi nigdy do tego pociągu się nie wciśnie.
Takie kijowe czasy. Nie tylko w Polsce.

And.N
29.10.13, 22:16
Niemiec może mieć lepsze ceny zakupu (bo kupuje więcej), niższe marże i lepiej płacić ludziom bo pracują wydajniej
Z tym, że Niemiec pracuje wydajniej to jest tylko po małej części prawda. Jakby Polak miał (ma) mądrego pracodawcę to by pracował (pracuje) wydajniej od Niemca. Ta wydajność to jest mit moim zdaniem i niestety głupota mówiąc, że Polak pracuje mniej wydajnie, jeśli już to nie z swojej winy, pomijam kilka procent co powiedzmy w pracy lubią procenty:)
Też się pobawiłem RAW-em EM-1 i tak mnie wyszło:

103615

kris12
29.10.13, 22:19
odnośnie rozmowy o kosztach aparatów - to może zaproponuje taki podział na amatorów i zawodowców? jeśli twoje zdjęcia przyniosą ci odpowiednie dochody - to sprzęt kupimy najlepszy ( czytaj najdroższy niestety). jeśli jesteś amatorem masz na co cie stać , bo to hobby. oczywiście teraz można się zastanowić ile dorosły facet - i nie tylko - jest w stanie wydać na swoje hobby.:wink: natomiast do poziomu Europy czy Stanów będziemy dochodzic latami i z tym trzeba się pogodzić - ich stać na droższe zabawki:wink:

tadzik1231
29.10.13, 22:20
PS:Ile w usa kosztuje operacja slepej kiszki??Albo jaskry??

Mirek, co to kogo obchodzie - przecież tam jest tanio i nie ma VAT ani jakiejś kretyńskiej obowiązkowej składki na ubezpieczenie zdrowotne, pisałem już - raj na ziemi.

fret
29.10.13, 22:21
Tak.Bo jak bys zarabial 100 tys miesiecznie to za stowke kartofle bys kupil i nie narzekal na cene...

Jeśli Olek liczy na takich klientów, to ok, ale nie wciskajmy sobie kitu, że to rozsądna cena pozwalająca umacniać pozycję na rynku jeśli takie same kartofle kosztują 2 zł.

Mirek54
29.10.13, 22:23
Mirku, po raz kolejny piszesz z pozycji wieloletniego mieszkańca najbogatszego kraju Europy, masz pracę która przynosi dochody o których większość w naszym kraju może jedynie przeczytać.
Widzisz, mówiąc obrazowo, tłum pasażerów na stacji jest nieco tylko mniejszy dwadzieścia lat temu. Ale metro jeździ rzadziej a pociąg ma dwa składy a nie trzy.

Wielu ludzi nigdy do tego pociągu się nie wciśnie.
Takie kijowe czasy. Nie tylko w Polsce.

Oj nie.Nie tak jest jak myslisz.
Z moich dochodow i zony zostaje nam przy skromnym normalnym zyciu 50€ miesiecznie.Tyle moge odlozyc.Nie mowmy ile kto zarabia i gdzie.Mowmy ile nam zostaje przy normalnych wydatkach.
Kurde,Dlaczego Helmut i K@czy nie sa milionerami do tej pory??Odpowiedz mi,co???

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------

Jeśli Olek liczy na takich klientów, to ok, ale nie wciskajmy sobie kitu, że to rozsądna cena pozwalająca umacniać pozycję na rynku.

A to juz jego banan i czy sie nim nakarmi.
Jest roznica jesli krzycze,ze za drogo i jesli mowie,ze dla mnie za drogo.

apz
29.10.13, 22:23
Wysoka cena jest większym problemem dla tych, których stać, niż dla tych, których nie stać. Tych pierwszych bolą tzw. utracone korzyści, a tych drugich nie boli nic, bo w ogóle ich ten temat nie interesuje, skoro i tak nic nie kupią.O tych, których stać nie martwilbym się wcale. Tyle, ze u nas często wiele opowiadają ci którzy zainteresowani
potem nie są w ogóle...

And.N
29.10.13, 22:26
Kurde,Dlaczego Helmut i K@czy nie sa milionerami do tej pory??Odpowiedz mi,co???
Pewnie dlatego bo pracują mniej wydajniej od Niemca:wink: jak napisał tadzik1231?, a oni Polacy są...
(kradniemy, dwie lewe rece do pracy itp.)

tadzik1231
29.10.13, 22:32
Nie wszytkie Niemce są milionerami aczkolwiek znam kilku (osobiście) którzy są i nigdy byś nawet nie pomyśla że mają taką kasę,

viruuss
29.10.13, 22:32
Tak.Bo jak bys zarabial 100 tys miesiecznie to za stowke kartofle bys kupil i nie narzekal na cene.To normalne,ze cena jest temu za wysoka co dysponuje mniejszym budzetem.Czy to tez bzdura??

Mozesz tez nie kupic bo akurat kartofle nie sa Ci niezbedne.Jadasz kluski.

chyba nie do końca ?
cenę ustala rynek, nie dotyczy to dóbr luksusowych, ziemniaki takimi nie są :)
i nie chodzi tutaj o jednostkowe zachowania, bo mozna przyjąć, że znajdzie się jakiś "wariat" który kupi ziemniaki w cenie 100zł/kg, tylko trzeba by było sprawdzić ilu ludzi nie kupi
e-m1 jak dla mnie nie jest dobrem luksusowym
gdybym zarabiał 100 tyś/miesiąc to bym nie wiedział ile kosztują ziemniaki :)
juz widzę jak po pracy tłum Niemców szturmuje MM, Saturn , czy inny sklep i kupuja jak leci bez patrzenia na cenę
natura ludzka jest wszedzie taka sama, po co płacić wiecej, jak mozna mniej

Koriolan
29.10.13, 22:33
Może mają żony i fury zbyt drogie w utrzymaniu ?
(oczywiście żartowałem)

Sent from my GT-P7320 using Tapatalk 4

viruuss
29.10.13, 22:35
Oj nie.Nie tak jest jak myslisz.
Z moich dochodow i zony zostaje nam przy skromnym normalnym zyciu 50€ miesiecznie.Tyle moge odlozyc.Nie mowmy ile kto zarabia i gdzie.Mowmy ile nam zostaje przy normalnych wydatkach.
Kurde,Dlaczego Helmut i K@czy nie sa milionerami do tej pory??Odpowiedz mi,co???[COLOR="Silver"]

.

jakaś definicja normalnych wydatków ?

tomtomek
29.10.13, 22:36
To i ja wtrącę swoje 0,03 zł. do tej gorącej dyskusji o E-M1.
Z perspektywy osoby znającej dość dobrze realia amerykańskie (byłem tam wielokrotnie, a siostra mieszka od wielu lat) uważam, że różnica w cenach wynika z przyjętego modelu gospodarczo-socjalnego, związanego bezpośrednio z t.zw. redystrybucją dochodu narodowego:
- w USA wszelkie obciążenia są niższe: pracownicze, społeczne, podatki dochodowe, podatki bezpośrednie i pośrednie związane z obrotem itd. Ceny produktów mogą więc być niższe. Ale w związku z tym państwo daje nam mniej - brak bezpłatnego szkolnictwa, leczenia, brak płatnych zwolnień chorobowych itp.
- w Eurolandzie, państwie opiekuńczym, wszelkie obciążenia są wysokie, ale w zamian mamy leczenie, szkolnictwo, social itp
Co jest lepsze?
Moim zdaniem model amerykański, bo tam Państwo nie decyduje za nas, co jest dla nas lepsze i pozostawia nam prawo do dysponowania własnymi pieniędzmi. A w modelu europejskim pieniądze w znacznej mierze przechodzą przez łapy urzędników, którzy je przynajmniej w 50% marnują i rozkradają.
Tak upraszczając: ludziom przedsiębiorczym tam się żyje łatwiej, nieudacznikom i leniuchom tutaj. Ale to moje prywatne zdanie...

Pozdrawiam
Tomek

Mirek54
29.10.13, 22:39
juz widzę jak po pracy tłum Niemców szturmuje MM, Saturn , czy inny sklep i kupuja jak leci bez patrzenia na cenę
natura ludzka jest wszedzie taka sama, po co płacić wiecej, jak mozna mniej

Dlatego napisalem,ze najwazniejsze jest to ile Ci zostaje.Wiadomo,ze lepiej placic mniej jak wiecej.Jednak powtorze raz jeszcze.Jest roznica w stwierdzeniu,ze jest za drogie a jest mi za drogie.Nie robie badan rynku,zeby wypowiadac sie za ogol,srodowisko.Robie badanie mojego konta i to ono jest mi wyznacznikiem.

Ziemniaki to tylko przyklad,mozna zamiast nich uzyc perel,robinow,gruszek.

tadzik1231
29.10.13, 22:41
Nie uważam siebie za leniuch i nieudacznika a żyje mi się całkiem nieźle (TO CO NAPISAŁEM TO JEST ŻART :) :) :))

Mirek54
29.10.13, 22:42
jakaś definicja normalnych wydatków ?

Normalne zakupy,zywnosc,zadnych zbednych rzeczy.Przyslowiowe obracanie kilka razy jednego ojro zanim sie go wyda.

viruuss
29.10.13, 22:47
Mirek, co to kogo obchodzie - przecież tam jest tanio i nie ma VAT ani jakiejś kretyńskiej obowiązkowej składki na ubezpieczenie zdrowotne, pisałem już - raj na ziemi.
słyszałeś o Obamacare ?
" Zgodnie z zapisami ustawy kilka milionów osób poniżej 26. roku życia już zostało objętych ubezpieczeniem zdrowotnym ich rodziców. Ten element reformy bardzo się Amerykanom podoba. Ogromne kontrowersje od początku wzbudza jednak obowiązek wykupienia przez każdego obywatela USA ubezpieczenia medycznego do 2014 roku, a także obowiązek zapewnienia opieki medycznej pracownikom przez pracodawców zatrudniających powyżej 50 osób."

nie ma VAT , ale jest tzw sale tax (6-9%)

tadzik1231
29.10.13, 22:49
Słyszałem - a kto za to zapłaci bo darmo to nic nie ma i jak ktoś zachoruje na raka to będę go leczyli do wyleczenia czy do wysokości ubezpieczenia ???

tomtomek
29.10.13, 22:50
Nie uważam siebie za leniuch i nieudacznika a żyje mi się całkiem nieźle (TO CO NAPISAŁEM TO JEST ŻART :) :) :))

Ale prawdopodobnie przy swojej wiedzy i ilości włożonej pracy w USA żyłoby Ci się lepiej.
Natomiast gdybyś był żulem udającym, że chce pracować, to tam miałbyś znacznie gorzej...

nie ma VAT , ale jest tzw sale tax (6-9%)

Pewnie mówisz o podatku stanowym, ale on nie dotyczy wszystkich transakcji. Poza tym sam widzisz, jest 3 razy niższy

tadzik1231
29.10.13, 22:57
Prawdopodobnie masz rację ale ja lubię się cieszyć z małych rzeczy :) i cenię tu i teraz ;) - jestem w miarę zdrowy, prcuję, stać mnie nawet na EM-1, uwielbiam deszcz ogladany za szyby mojego mieszkania, kolor żółty, Forum, moje książki, misto w którym mieszkam i jeszcze parę innych rzeczy :)

viruuss
29.10.13, 23:06
Pewnie mówisz o podatku stanowym, ale on nie dotyczy wszystkich transakcji. Poza tym sam widzisz, jest 3 razy niższy

jakie ma to znaczenie,ze jest 3 razy mniejszy, ale jest , więc nie jest tak rózowo :)
na Wegrzech jest podatek vat w wysokości 27 % i co ?

And.N
29.10.13, 23:23
...na Wegrzech jest podatek vat w wysokości 27 % i co ?
ale zdaje się nie maja (już) żadnych zobowiązań zagranicznych powiedzmy i nikt im niczego nie dyktuje...
a nam tak, choćby głupia emisja CO2...

gietrzy
29.10.13, 23:30
Poraz kolejny ktoś dyskusją: Gulczas, a u nas... wyprowadza wątek na manowce i przyznam szczerze apz, że aż dziw bierze, że tak delikatną odpowiedź do Mirka "skarciłeś". Dzięki chłopaki za te ostatnie kilka stron, jak siądę do kompa to sobie wyedytuję odpowiednie listy.
W USA nawet leniom jest łatwiej to tak na marginesie a i tam też krzyczą, że drogi.

And.N
29.10.13, 23:31
Naprawdę? To jest dopiero bzdura. Nie pomyliłeś ich czsem ze Szwajcarami?
ich?, nie rozumiem, raczej nic nie pomyliłem, taki mały przykład:
...Węgry spłaciły resztę swego zadłużenia wobec MFW, prawie 721 milionów euro - poinformował węgierski bank centralny...
a jaki dług ma Polska? moze wiesz?

apz
29.10.13, 23:37
ich?, nie rozumiem, raczej nic nie pomyliłem, taki mały przykład:
...Węgry spłaciły resztę swego zadłużenia wobec MFW, prawie 721 milionów euro - poinformował węgierski bank centralny...
a jaki dług ma Polska?

Przecież tu chodzi tylko o 7,5 MLD pożyczone od MFW. Długi u inwestorów innych pozostały bez zmian i rosną.
Polskie długi odlicza Balcerowicz i jego fundacja.

Ta rozmowa nie ma sensu, jest późno i czas na sen.

And.N
29.10.13, 23:46
Przecież tu chodzi tylko o 7,5 MLD pożyczone od MFW. Długi u inwestorów innych pozostały bez zmian i rosną.
Polskie długi odlicza Balcerowicz i jego fundacja.
Ta rozmowa nie ma sensu, jest późno i czas na sen.
Już nawet nie przywiązuję wagi do kwot, liczb i tu nie mam zamiaru się spierać:) Chodzi o sam fakt, że tak się uzależniliśmy od tej unii, ze niby taka dobra ale już wcześniej ktoś na ten temat pisał ile trzeba wyłożyć aby coś "zyskać" i ten zysk jest bardzo wątpliwy moim zdaniem.

sylwiusz
29.10.13, 23:51
Ale sie zrobil gigantyczny OT :-)

And.N
29.10.13, 23:55
Ale sie zrobil gigantyczny OT :-)
Co prawda to prawda:) Może ktoś posprząta, a by się przydało:) wszystko co nie ma związku z E-M1 usunąć.

Koriolan
29.10.13, 23:55
No dobrze, czekam na wnioski z orfa wywołanego przez naszych forumowych speców.
Podoba się ? Czy musi być FuFu jak czytam w komentarzach na optycznych ?

koronax
29.10.13, 23:59

Czytając komentarze na Optycznych odniosłem wrażenie że EM-1 nie jest przychylnie odbierany.

And.N
30.10.13, 00:04
Jak dla mnie nie musi być FuFu. Fakt jakiś tam szumek był ale trzeba przyznać iso 3200 i czas też zbyt krótki nie był, także jest OK i to iso można mz. uznać za użyteczne.
Jeśli ktoś potrzebuje większej matrycy to chyba bardziej dlatego aby uzyskać mniejszą głębię ostrości, tak uważam...

Fotomaniac
30.10.13, 00:13
Ciśnienie wzrasta, czas ochłonąć i spać. :)

---------- Post dodany o 23:13 ---------- Poprzedni post był o 23:11 ----------

Czytając komentarze na Optycznych odniosłem wrażenie że EM-1 nie jest przychylnie odbierany.

Zapewne przez tych, którzy z Olympusem nie mieli nigdy nic wspólnego.

Thomasso
30.10.13, 00:15

Bo jest za dobry i o tym ludzie wiedzą. I nie da się już tak swawolnie wyśmiewać z użytkowników Olympusów.
Może dalej nie jest to sprzęt dla super-profesjonalistów, ale wyrównał poziom do światowych standardów i tyle.

T.

sylwiusz
30.10.13, 00:53
Jest dla profesjonalistow, czy nie jest, rzecz wzgledna. Zalezy czego profi oczekuje od sprzetu. Ale mysle, ze kawal porzadnej, zawodowej roboty fotograficznej mozna na tym sprzecie spokojnie wykonac, w 90% wypadkow bez ogladania sie na ff.

Thomasso
30.10.13, 01:16
Jest dla profesjonalistow, czy nie jest, rzecz wzgledna. Zalezy czego profi oczekuje od sprzetu. Ale mysle, ze kawal porzadnej, zawodowej roboty fotograficznej mozna na tym sprzecie spokojnie wykonac, w 90% wypadkow bez ogladania sie na ff.

Ano tak! Zagoda.

T.

gietrzy
30.10.13, 08:57
Podoba się ?

W wydaniu Mirka bardzo.

Czy musi być FuFu jak czytam w komentarzach na optycznych ?

Nie, nie musi, ale chciałoby się, aby top puszka w zasadzie A.D. 2014 dobiła wreszcie poziomem do D5100 jeśli chodzi o to coś w obrazku, co powala odrazu oglądających fotki z D5100. Poza tym za dużo wyższą cenę względem EM5 chciałoby się mieć "w specyfikacji/na papierze" przysłowiową kropkę nad i czyli nie móc się do niczego przyczepić a tymczasem brak drugiego gniazda na karty a tryb wideo wciąż kuleje i niezależnie jak Oly ten korpus pozycjonuje to będzie korpus kupowany częściej przez konsumentów niż zawodowców.

Koriolan
30.10.13, 09:26
Gietrzy, w kwestii video nastąpiła segmentacja rynku a raczej podział tortu. Idź do Panasonica. Choćby na tym forum jest wiele osób piszących, że video im "wisi". Ja oczekuję tylko, bym mógł kartę z aparatu mógł włożyć do tv i mógł odtworzyć film. Na razie nie mogę.

Bodzip
30.10.13, 09:32
Ja oczekuję tylko, bym mógł kartę z aparatu mógł włożyć do tv i mógł odtworzyć film. Na razie nie mogę.
Chyba musisz sobie kupić taki telewizor :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

dzarro
30.10.13, 10:11
T
Co jest lepsze?
Moim zdaniem model amerykański, bo tam Państwo nie decyduje za nas, co jest dla nas lepsze i pozostawia nam prawo do dysponowania własnymi pieniędzmi. A w modelu europejskim pieniądze w znacznej mierze przechodzą przez łapy urzędników, którzy je przynajmniej w 50% marnują i rozkradają.
Tak upraszczając: ludziom przedsiębiorczym tam się żyje łatwiej, nieudacznikom i leniuchom tutaj. Ale to moje prywatne zdanie...

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/22/american-dream-wages-stagnate-delusional-myth

(http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/22/american-dream-wages-stagnate-delusional-myth)

gietrzy
30.10.13, 10:23
Gietrzy, w kwestii video nastąpiła segmentacja rynku a raczej podział tortu. Idź do Panasonica.

Za $1399, w 2014 roku oczekuję pełnego pakietu, Panas AD 2014 to nie większy bitrate czy bardzo sprytne (mar sensor) skalowanie w dół (teraz także w RX10), dzisiaj Panas to 1080p25 w cineDNG. Rolę fajnych filmików z normalnym bitrate w sprytnej kompresorze powinien przejąć Oly, imho właśnie w E-M1. Jeśli nie poprawią tego aktualizacją imho ucieknie im okazja dziesięciolecia; kompakty już Lumie zaorały...

Choćby na tym forum jest wiele osób piszących, że video im "wisi".

To forum się w ogóle nie liczy. Ma ile? z 10 tysi użytkowników? Kupi M1 z 10, 15 Rycerzy. Jedna aktualizacja i nie byłoby płaczu pod koniec kwietnia...

Ja oczekuję tylko, bym mógł kartę z aparatu mógł włożyć do tv i mógł odtworzyć film. Na razie nie mogę.

Ja też :mrgreen:

Jan_S
30.10.13, 10:45
Nie, nie musi, ale chciałoby się, aby top puszka w zasadzie A.D. 2014 dobiła wreszcie poziomem do D5100 jeśli chodzi o to coś w obrazku, co powala odrazu oglądających fotki z D5100.
Możesz podesłać jakiegoś linka gdzie zobaczę jak zdjęcia z D5100 powalają? To dobry aparat, nie przeczę, do tego do nabycia obecnie "za grosze", ale z tym powalaniem to chyba troszeczkę przesada

Poza tym za dużo wyższą cenę względem EM5 chciałoby się mieć "w specyfikacji/na papierze" przysłowiową kropkę nad i czyli nie móc się do niczego przyczepić a tymczasem brak drugiego gniazda na karty a tryb wideo wciąż kuleje i niezależnie jak Oly ten korpus pozycjonuje to będzie korpus kupowany częściej przez konsumentów niż zawodowców.

oj tak, tak... tutaj w pełni zgoda.... drugie gniazdo, video... to rzeczy z których pewnie bym nie korzystał ale skoro są w o połowę tańszym D7100 to powinny być też i w OMD...
Od siebie by dodał że chciałbym inny układ wyświetlanych informacji na ekranie... chciałbym tryby własne na pokrętle trybów (ciekawe że w XZ-2 dało się to zrobić), chciałbym żeby pomiar punktowy / ważony światła był "połączony" z aktualnie wybranym punktem AF (tak, w lustrzance trudne do zrobienia ale w bezlusterkowcu nie!)... żeby lampka błyskowa była wbudowana na stałe a nie doczepiana... żeby był wbudowany GPS z wyprowadzonym na obudowę przyciskiem / przełącznikiem "geotaguj zdjęcie"

No i żeby matryca była multi-aspect, kadrując do 3/2 trochę tych pixeli się traci...

Koriolan
30.10.13, 11:34
To wszystko o czym piszecie, pojawi się w następnych wersjach aparatu.
Nie wszystko naraz rzecz jasna. Co więcej- pewnie jak puszka dostanie ficzer X, to wytną ficzer Y i tak w kólko.

---------- Post dodany o 10:34 ---------- Poprzedni post był o 10:12 ----------

Chyba musisz sobie kupić taki telewizor :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bodzio, TV Panasa bez mrugnięcia okiem odtwarza filmy zrobione np Panasem G2.

Bodzip
30.10.13, 11:45
To wszystko o czym piszecie, pojawi się w następnych wersjach aparatu.
Nie wszystko naraz rzecz jasna. Co więcej- pewnie jak puszka dostanie ficzer X, to wytną ficzer Y i tak w kólko.

---------- Post dodany o 10:34 ---------- Poprzedni post był o 10:12 ----------

Bodzio, TV Panasa bez mrugnięcia okiem odtwarza filmy zrobione np Panasem G2.
Na forum.dug.net.pl jest facet ilin, ktry jest guru jeśli chodzi o multimedia. Przekonwertujesz każdy film na każdy film. Oczywiście jeśli się bawisz Linuxem.
Wiem np. że Olkowe filmiki wymagają kodek Sony

Koriolan
30.10.13, 11:55
Mam taki guru chiński soft do konwertowania video, dobrał się bez problemu nawet do nagrań z tunera satelitarnego, więc i z tym sobie poradzi.
Pod Windowsem.

Koriolan
30.10.13, 20:27
Podsumowując wczorajszego orfa
Tu wersja Mirka Mistrza Fotoszopa
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=103586&d=1383070336
A tu wersja prosto z puszki -resize only.

alnico
31.10.13, 19:40
Możesz podesłać jakiegoś linka gdzie zobaczę jak zdjęcia z D5100 powalają? To dobry aparat, nie przeczę, do tego do nabycia obecnie "za grosze", ale z tym powalaniem to chyba troszeczkę przesada
Też jestem tego zdania. Kumpel ma 5100, nieraz robiliśmy zdjęcia razem, ale jak dotąd jakoś jego fotki jeszcze mnie nie powaliły.

piaseczek
31.10.13, 22:09
Powalające fotki to i na Olkach na starej matrycy panasonica można zrobić. Kwestia chęci i umiejętności. Ciężko, mi laikowi, było to kiedyś pojąc, ale jak widzę zdjęcia np. Mirka to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że taka jest prawda.

tymczasowy_
1.11.13, 12:57
Powalające fotki to i na Olkach na starej matrycy panasonica można zrobić. Kwestia chęci i umiejętności. Ciężko, mi laikowi, było to kiedyś pojąc, ale jak widzę zdjęcia np. Mirka to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że taka jest prawda.Porównując fotki z dziadka E-1 i z nowego nabytku E-P5 dostrzegam to co następuje:
- wielką "niedbałość" E-P5 (czytaj Olympusa) o niskie ISO, przejawiające się kaszką na błękitnym niebie, ziarnem wychodzącym z szumów - nawet tylko po lekkim ciągnięciu ... itp.
- kolosalną przewagę E-P5 nad E-1 w dziedzinie "high ISO" - czasami, owszem, się przydaje ... ale to taka konkurencja sportowa się zrobiła, bez sensu dla fotografii.

Wg. mnie, jak ktoś nie czuje potrzeby fotografowania ciemnych piwnicznych zakamarków, to spokojnie może używać stare zabawki.
Np. E-300 (tu w kooperacji z Sigmą 30mm1.4).

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i.minus.com/iZ7BCzC7VG4Fg.jpg)

Tak nawiasem mówiąc, to E-300 z Sigmą 30mm1.4 @1.4 spokojnie był w stanie konkurować, w nocnych fotkach, z NEX-3 uzbrojonym w E Sigmę 30mm/2.8 @2.8

Czekam, kto z producentów pierwszy podzieli swoje aparaty na klasę "low ISO" (np. od 25 do 1600) i "high ISO" (z natywnym ISO od 200). Wtedy np. ja kupiłbym coś klasy E-Px z "low ISO" możliwościami i jako backup np tak GM1 z opcją "high ISO" (głównie na imprezki).

apz
1.11.13, 13:02
Powalające fotki to i na Olkach na starej matrycy panasonica można zrobić. Kwestia chęci i umiejętności. Ciężko, mi laikowi, było to kiedyś pojąc, ale jak widzę zdjęcia np. Mirka to coraz bardziej dochodzę do wniosku, że taka jest prawda.

Nikt nie mówi, że na starych matrycach Kodaka zdjęć się nie da zrobić , tak samo jak na dostępnych wciąż filmach analogowych, Tyle, że wyższość kolorów to już dzisiaj mit w zaawansowanej erze cyfrowej. Usunięcie filtra AA poza poprawą szczegółu przynosi także cyfrowy szum i morę.

PS. Tu Koriolan dał kilka RAW-ów: https://forum.olympusclub.pl/threads/13348-Koriolan-zdjęcia-rozmaite?p=1021262&viewfull=1#post1021262

Jan_S
1.11.13, 13:49
..........(cięcie)...........

Czekam, kto z producentów pierwszy podzieli swoje aparaty na klasę "low ISO" (np. od 25 do 1600) i "high ISO" (z natywnym ISO od 200). Wtedy np. ja kupiłbym coś klasy E-Px z "low ISO" możliwościami i jako backup np tak GM1 z opcją "high ISO" (głównie na imprezki).

nie mów głośno bo ktoś usłyszy i zamiast jednego aparatu będziemy musieli kupować dwa... marketing każdego producenta będzie na taki zabieg łasy... zresztą poniekąd to się już dzieje - u Soniaka będziesz miał do wyboru albo fazowy AF (czyt. szybki autofocus) albo matryce bez filtru AA i o rozdzielczości która do niedawna była zarezerwowana dla ścianek cyfrowych dla średniego formatu

tymczasowy_
1.11.13, 20:37
nie mów głośno bo ktoś usłyszy i zamiast jednego aparatu będziemy musieli kupować dwa... marketing każdego producenta będzie na taki zabieg łasy... zresztą poniekąd to się już dzieje - u Soniaka będziesz miał do wyboru albo fazowy AF (czyt. szybki autofocus) albo matryce bez filtru AA i o rozdzielczości która do niedawna była zarezerwowana dla ścianek cyfrowych dla średniego formatuAle ja właśnie chcę body do światła, a nie do piwnicznych klimatów :wink: I pewnie takich jak jak to kilku by się znalazło.

PS
Matryca FF jest wspaniała, tylko te szkła do niej ... duże i drogie niestety.

Ar2
2.11.13, 22:22
E-M1 w rękach zespołu DigitalRev TV:

http://www.youtube.com/watch?v=HSqLQLCwA_E&feature=c4-overview&list=UUuw8B6Uv0cMWtV5vbNpeH_A

Thomasso
2.11.13, 22:28
E-M1 w rękach zespołu DigitalRev TV:

Ubiegłeś mnie :)

Kai ogólnie tak na letnio podszedł do sprzętu. Narzekał przez 1/3 odcinka na paskudny "dizajn" jakby to było naj naj.
W zasadzie odniosłem wrażenie, że jakoś specjalnie go sprzęt nie ujął.

T.

viruuss
3.11.13, 20:01
Ubiegłeś mnie :)

Kai ogólnie tak na letnio podszedł do sprzętu. Narzekał przez 1/3 odcinka na paskudny "dizajn" jakby to było naj naj.
W zasadzie odniosłem wrażenie, że jakoś specjalnie go sprzęt nie ujął.

T.

dostac za darmo do testów to i sodówa w łeb uderza :)

Fotomaniac
3.11.13, 21:44
Kai ogólnie "lekko" podchodzi do większości "testów". Ale lubię go oglądać, uwielbiam uliczki i widoki HK. :)

sando
3.11.13, 23:54
Ciekawe, że już w drugim zdaniu porusza kwestię ceny E-M1. Takie nawiązanie do dyskusji która się tu przed chwilą odbyła :-P "Here is new Olympus OM-D E-M1. What you want yo know is: should you pay a stupidly high amount for mirrorless camera?". Wygląda więc, że E-M1 jest drogi nie tylko dla Kowalskiego.

Co do samej recenzji to mam niedosyt. Scena pokazującą wysokie ISO moim zdaniem do poprawy, bo jak ocenić szumy gdy prawie wszystko jest poza głębią ostrości? Mogli by też pokazać jak spisuje się AF ze szkłami 4/3 bo to jedna z ważniejszych zmian. Reszta ok, było lekko i było też trochę śmiesznych tekstów :-)

A co do aparatu to z jednej strony zmiany w porównaniu do E-M5 mi się podobają, wreszcie jest grip, dali też lepszy wizjer (chyba tej klasy co w A99 i A7 i NEX-6), AF lepiej działa ze szkłami 4/3. A z drugiej strony te zmiany wycenione są dość słono. Nie podoba mi się też to, że nie wbudowali flasha, a przecież jest to spory korpus i nie było potrzeby kompromisów związanych z miniaturyzacją.

tymczasowy_
4.11.13, 00:18
Nie podoba mi się też to, że nie wbudowali flasha, a przecież jest to spory korpus i nie było potrzeby kompromisów związanych z miniaturyzacją.Sam tak myślę, ale może wtedy trudniej byłoby z "wodoszczelnością"?

banc
4.11.13, 00:53
Sam tak myślę, ale może wtedy trudniej byłoby z "wodoszczelnością"?

Jakoś w dużym 4/3 dawali radę uszczelnić. Lampę wyrzucili zarówno z OMD jak i z penów. Może bali się, że z lampą jeszcze mniej zdjęć wyjdzie na baterii?

Thomasso
4.11.13, 02:13
Ciekawe, że już w drugim zdaniu porusza kwestię ceny E-M1. Takie nawiązanie do dyskusji która się tu przed chwilą odbyła :-P "Here is new Olympus OM-D E-M1. What you want yo know is: should you pay a stupidly high amount for mirrorless camera?". Wygląda więc, że E-M1 jest drogi nie tylko dla Kowalskiego.

Dokładnie tak. Dobrze wychwycone.

T.

wulf
4.11.13, 09:47
Cena musi spaść. Konkurencja jadąca na magii fufu nie da żyć Olympusowi z tak wyżyłowanymi cenami. Teraz Sony, za chwilę Nikon ze swoim pokrakiem a za rok Fuji też wejdzie z bezlustrem z klatką 24x36.
Więc za co klient musi zapłacić tak wysoka cenę? Za uszczelnienia?
Uszczelnienia w ponad 90% sytuacji są bez znaczenia.
Aparat zapakowany w woreczek strunowy i uszczelniony na końcu obiektywu taśmą klejącą może nie wygląda super profesjonalnie ale jest tak samo "szczelny"
Uważam, że cena na rynku powinna być porównywalna z cenami uszczelnionych Pentaxów.

Może moje słowa są gorzkie i zostanę za to obdarzony całym naręczem minusów ale tak to odbieram, zwłaszcza w świetle obcięcia funkcjonalności AF ze starymi szkłami w trybie video.

sylwiusz
4.11.13, 10:10
Sam tak myślę, ale może wtedy trudniej byłoby z "wodoszczelnością"?
Chyba nie o to chodzi - patrz Pentaxy K10/K20/K7/K5/K3/K30 ;-)

banc
4.11.13, 10:11
Cena musi spaść. Konkurencja jadąca na magii fufu nie da żyć Olympusowi z tak wyżyłowanymi cenami. Teraz Sony, za chwilę Nikon ze swoim pokrakiem a za rok Fuji też wejdzie z bezlustrem z klatką 24x36.
Więc za co klient musi zapłacić tak wysoka cenę? Za uszczelnienia?
Uszczelnienia w ponad 90% sytuacji są bez znaczenia.
Aparat zapakowany w woreczek strunowy i uszczelniony na końcu obiektywu taśmą klejącą może nie wygląda super profesjonalnie ale jest tak samo "szczelny"
Uważam, że cena na rynku powinna być porównywalna z cenami uszczelnionych Pentaxów.

Może moje słowa są gorzkie i zostanę za to obdarzony całym naręczem minusów ale tak to odbieram, zwłaszcza w świetle obcięcia funkcjonalności AF ze starymi szkłami w trybie video.

Po co szukać gdzie indziej. Wystarczy spojrzeć na wewnętrzną konkurencje. GH3 + 12-35 kosztuje tyle co samo body E-M1. Pod wieloma względami olek jest lepszym aparatem, tylko czy dopłata ponad 3tys do zestawu E-M1 + 12-40 jest na miejscu.

Koriolan
4.11.13, 10:45

hm, a w jaki sposób została obcięta funkcjonalność video?
Stare szkła (jak rozumiem duże ZD) były raczej słabo przystosowane do video.

wulf
4.11.13, 11:10
hm, a w jaki sposób została obcięta funkcjonalność video?
Stare szkła (jak rozumiem duże ZD) były raczej słabo przystosowane do video.
Tak, chodzi o duże ZD.
Wiem, że silniki swd i starsze (bzyczki) też nie są idealne do video. Ale wystarczyłoby żeby dało się ustawić ostrość automatycznie przed rozpoczęciem nagrania bez wchodzenia do trybu foto.
Ostrzenie manualne jest wnerwiające: ustawić ostrość zgrubnie, wejść w duże powiększenie, ustawić precyzyjnie, wyjść z dużego powiększenia, rozpocząć sekwencję video. :???:
Jest tylko jeden szkopuł o którym już gdzieś pisałem, gdyby się nie dało to ok. Ale w Canonie (100D, 700D, 70D), który od zawsze miał najbardziej badziewny AF ze wszystkich producentów (poza serią 1D) w trybie video działa AF nawet z obiektywami usm - to fakt, szarpie w trybie ciągłego AF, nie jest płynny jak w obiektywach z silnikami krokowymi. ALE JEST! Dało się?
Co stało na przeszkodzie zaimplementowania takiej funkcjonalności w M-1?

hades
4.11.13, 14:26
Nic nowego nie dowiedziałem o EM-1.

Ps. Trzeba będzie przeczytać ten wątek raz jeszcze i nieco go oczyścić z dyskusji zahaczających o politykę... ekonomiczną.

Mirek54
4.11.13, 14:33
Ps. Trzeba będzie przeczytać ten wątek raz jeszcze i nieco go oczyścić z dyskusji zahaczających o politykę... ekonomiczną.

Czysc czysc.Bo tak czytajac watek i odnoszac sie do muzyki to sluchamy glosnikow zamast jej .

Koriolan
4.11.13, 14:38
Cena jest takim samym atrybutem aparatu jak ilość rolek, przycisków czy wielkość matrycy.

I nie z samej matrycy składa się aparat- jak tu co niektórzy sugerują.

epicure
4.11.13, 21:41
Wszyscy psioczą na cenę, a nikt nie wspomniał o jednej fajnej funkcji, jaką ma OM-D. Nazywa się to "Hand-held Starlight" i pozwala robić zdjęcia nocne z ręki bez żyłowania iso. Aparat robi serię ośmiu zdjęć przy niższej czułości i sumując ich ekspozycję tworzy jedno zdjęcie, które wykonane w zwykły sposób byłoby albo niedoświetlone, albo poruszone. Coś takiego miałem w kompakcie (Sony i Fuji to stosowało) i korzystałem z tego bardzo często.

tymczasowy_
4.11.13, 21:51
Jakoś w dużym 4/3 dawali radę uszczelnić. Lampę wyrzucili zarówno z OMD jak i z penów. Może bali się, że z lampą jeszcze mniej zdjęć wyjdzie na baterii?Co Ty nie powiesz, pewnie wbudowaną lampę w moim E-P5 przeoczyła (i nie usunęła) kontrola jakości (o chwała wam małe żółte rączki...).

PS
Nawet całkiem ładnie doświetla ...

Nazywa się to "Hand-held Starlight" A ja przestałem używać, bo bez statywu zdjęcia na tyle się różniły między sobą, że po sklejeniu sprawiały wrażenie całkiem mocno poruszonego.

fret
4.11.13, 22:00
Wszyscy psioczą na cenę, a nikt nie wspomniał o jednej fajnej funkcji, jaką ma OM-D. Nazywa się to "Hand-held Starlight" i pozwala robić zdjęcia nocne z ręki bez żyłowania iso. Aparat robi serię ośmiu zdjęć przy niższej czułości i sumując ich ekspozycję tworzy jedno zdjęcie, które wykonane w zwykły sposób byłoby albo niedoświetlone, albo poruszone. Coś takiego miałem w kompakcie (Sony i Fuji to stosowało) i korzystałem z tego bardzo często.

Czym to się różni w efekcie od jednej dłuższej ekspozycji? Tak na chłopski rozum, to jakości obrazu powinno być obojętne, czy kadr jest naświetlany na raty, czy jednorazowo.

epicure
4.11.13, 22:08
Tym się różni, że jednej dłuższej ekspozycji nie zrobisz z ręki tak, żeby była nieporuszona, a osiem krótszych zrobisz.

And.N
4.11.13, 22:11
Fajna funkcja przyznam. Tak się tylko zastanawiam ta seria 8 zdjęć musi być zrobiona w bardzo krótkim czasie jeśli to ma być z ręki. Po prostu jestem ciekaw bo dane techniczne coś tam mówią o szybkości zdaje się 9kl/s. Przez czas 1 sekundy raczej nie utrzyma się w ręku aparatu bez poruszenia. Czy to się odbywa kosztem rozdzielczości zdjęć...? W sumie nawet jeśli to i tak przydatna rzecz.

tymczasowy_
4.11.13, 22:17
Czym to się różni w efekcie od jednej dłuższej ekspozycji? Tak na chłopski rozum, to jakości obrazu powinno być obojętne, czy kadr jest naświetlany na raty, czy jednorazowo.Szum jest przypadkowy i się "odejmie" / zredukuje przy złożeniu kilku fotek, obraz właściwy się z sumuje i wyjdzie taki jakby z jednej długiej ekspozycji ... Generalnie poczytaj sobie o tzw. image stacking. Jedyny problem to "poruszenia" pomiędzy kolejnymi kadrami ...

Jednym słowem, przy nocnym zdjęciu lepiej zrobić image stacking z 10 fotek o czasach naświetlania 1sek każda niż jedno ujęcie 10sekundowe - więcej roboty, dużo mniejszy szum.

fret
4.11.13, 22:17
Tym się różni, że jednej dłuższej ekspozycji nie zrobisz z ręki tak, żeby była nieporuszona, a osiem krótszych zrobisz.

Załapałem, czyli aparat tak poprzesuwa kadry, żeby składanka była ostra. Przy landszaftach faktycznie fajna sprawa.

Jan_S
4.11.13, 23:33
będę złośliwy i zauważę że Sony umiało takie czary już dawno robić, i to nawet w bezlusterkowcach, i to nawet w takich które nie kosztowały 7 tysiaków.

ale fakt, to może być fajna opcja i pewnie czasami się przyda

banc
4.11.13, 23:58
będę złośliwy i zauważę że Sony umiało takie czary już dawno robić, i to nawet w bezlusterkowcach, i to nawet w takich które nie kosztowały 7 tysiaków.

ale fakt, to może być fajna opcja i pewnie czasami się przyda

Coś mi się wydaje, że podobnie do HDR wole to poskładać w komputerze. Czyli każdy aparat dobry. -3EV i serią ....
Oczywiście jak będzie mi się chciało zawalczyć o taką jakość.

tymczasowy_
5.11.13, 00:36
Coś mi się wydaje, że podobnie do HDR wole to poskładać w komputerze. Czyli każdy aparat dobry. -3EV i serią ....
Oczywiście jak będzie mi się chciało zawalczyć o taką jakość.Panoramki a'la Sony, sklejanki nocne a'la Sony są bardzo dobre dla tych, co nie lubią obrabiać swoich fotek w komputerze lub lubią szybko opublikować fotkę w pejsie.

ad. panoramki - kilka fotek (nawet z ręki) i obróbka w darmowym ICE Microsoft'a "zabija" każdą automatyczną panoramkę z aparatu.

ad. fotki nocne - lepiej wziąć statyw (wniosek po tym jak oglądam swoje struteńkie fotki nocne z Minolty A1).

banc
5.11.13, 03:02
Panoramki a'la Sony, sklejanki nocne a'la Sony są bardzo dobre dla tych, co nie lubią obrabiać swoich fotek w komputerze lub lubią szybko opublikować fotkę w pejsie.

ad. panoramki - kilka fotek (nawet z ręki) i obróbka w darmowym ICE Microsoft'a "zabija" każdą automatyczną panoramkę z aparatu.

ad. fotki nocne - lepiej wziąć statyw (wniosek po tym jak oglądam swoje struteńkie fotki nocne z Minolty A1).

Jak aparat coś mi składa automatycznie to zawsze wychodzi, że są jakieś ograniczenia. Np. rozdzielczość jest przycięta. Jak sobie zrobię 5 albo więcej fotek w RAW to mam o wiele więcej materiału do walki.
Ale da tych co nie chcą/nie mają czasu obrabiać wbudowane automaty są przydatne. Oczywiście o ile prawidłowo zadziałają. Tylko pracę z takimi trybami trzeba przećwiczyć wcześniej,
Na razie wypróbowałem HDR i wyszło mi, że wolę zrobić w RAW i poskładać w kompie. Wielki plus dla olka, że zrobił tryb automatycznego robienia całej serii za naciśnięciem spustu. Poprzednie wersje jakie znam (sam sobie pilnuj ile już się wystrzelało) były męczące.

tomtomek
5.11.13, 19:29
Witam
Nie mogąc się doczekać aparatu jako rycerz, postanowiłem zignorować swoją pozycję społeczną i kupić E-M1 jak zwykły Kowalski, czyli w sklepie…
Pierwsze wrażenie, porównując z GX7:
- ooooo, jaki wielki wizjer, znacznie większy niż w GX7 (w obydwóch mam format zdjęć 3:2). Ale ten punkt oczny na poziomie 21 mm to jakieś życzenie projektantów. Przy Stylu 1 nie obejmuję całego wizjera w okularach. Ale przy Stylu 2 wizjera już tak, o obraz jest nadal sporo większy niż w GX7. Ostrość, odświeżanie, kolory, lagi - wszystko bez zarzutu.
- tak straszyli, że taki ogromny, że spodziewałem się gabarytów Nikona D600 a on jest niewiele większy od Gx7:
W ręce mi leży świetnie, praktycznie jak EM5 z gripem, ale obsługa pokręteł i przycisków jest o trzy klasy lepsza. Lubię takie wyprofilowanie gripa, bardziej mi pasuje, niż w GX7, gdzie grip jest grubszy, ale mniej odstający od korpusu.
- miejsce na wizjer jest gorsze niż w GX7 - wyświetlacz cały czas dostaje nosem.
- rozmieszczenie przycisków rewelacyjne - dla mnie lepsze niż w Gx7 i znacznie lepsze niż w EM5. A dwa dodatkowe przyciski funkcyjne z przodu, obok obiektywu to świetna sprawa.
- migawka cichsza i taka przyjemniejsza w odbiorze.
- lampę jednak mogliby wbudować, w GX7 się dało…
- włącznik w GX7 jest w lepszym miejscu, daje się włączyć jedną ręką - tą trzymającą aparat. W EM1 jest z drugiej strony i trzeba użyć lewej ręki. Może to mieć duże znaczenie przy pracy z lekkimi stałkami.
- jakość wykonania porównywalna ze wskazaniem na EM1

To tyle, jeśli chodzi o obsługę i pierwsze wrażenia. Wrażenia z jakości fotek niestety nieprędko z uwagi na notoryczny brak czasu.

Pozdrawiam
Tomek

źródło (http://imageshack.us/a/img89/3117/viyw.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img820/2910/mebb.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img834/3262/d0z6.jpg)

Mirek54
5.11.13, 19:44
To tyle, jeśli chodzi o obsługę i pierwsze wrażenia. Wrażenia z jakości fotek niestety nieprędko z uwagi na notoryczny brak czasu.

Nie spiesz sie.Wazne,ze masz.A jakosc fotek i tak bedzie taka sama jak z poprzedniej puszki.:grin:

henry1
5.11.13, 19:47
Nie spiesz sie.Wazne,ze masz.A jakosc fotek i tak bedzie taka sama jak z poprzedniej puszki.:grin:

Eeee tam, nie wierzę. :-D

tomtomek
5.11.13, 19:51
Eeee tam, nie wierzę. :-D

I słusznie, bo u Mirka zawsze trzeba dopatrywać się sensu ukrytego… :)

witia
5.11.13, 21:35

Ożżżżżżżżżżżżesz :),:),:)
Pozdrawiam.

Olo73
6.11.13, 23:10
No to drogi kolego jeśli chodzi o korpusy to ma pan najlepsze co może micro 4/3 zaoferować. Ja myślę, że te korpusy dobrze mogą współistnieć ze sobą.

gietrzy
9.11.13, 03:33
Pełne wsparcie dla EM1 ogłosiło właśnie Adobe w swoich wersjach testowych ACR (8.3) i LR (5.3).

Koriolan
9.11.13, 08:23
Wtyczka ACR czyta ORF z EM1 od przeszło miesiąca.

tymczasowy_
9.11.13, 13:41
Dzięki tomtomek za porównanie.
Mam coraz większą ochotę na sprzedanie E-P5 i zakup E-M1 plus GM1 jako maluch do kieszeni.

C+
11.11.13, 11:32
Widział ktoś jpg makro w pełnym rozmiarze zrobione ZD50 i ZD35?

Moominek
11.11.13, 11:45
Tudzież jak się ma mZD60 do ZD50 plus adapter i pierścienie? Bo się zastanawiam między oboma. mZD mniejszy, ma normalny AF z bezlustrami, limiter, 1:1 bez pierścienia, ale 50tka jaśniejsza i pewnie lepsza optycznie. 35 odrzucam, za krótki.

C+
11.11.13, 12:11
Ja mam w szafie oba i zastanawiam się jaki obrazek dają z E-M1.

Koriolan
11.11.13, 12:13
Na gorąco , praca ze szkłami ZD bardzo szybko pożera baterię. Miałem dwie kreski i po kilkudziesięciu zdjęciach czerwono. Przy WYŁĄCZONYM ekranie. Druga bateria do kupienia od zaraz.

BBartek
11.11.13, 12:19
Na gorąco , praca ze szkłami ZD bardzo szybko pożera baterię. Miałem dwie kreski i po kilkudziesięciu zdjęciach czerwono. Przy WYŁĄCZONYM ekranie. Druga bateria do kupienia od zaraz.

I to są bardzo istotne informacje dla posiadaczy starszych szkieł. Do ceny korpusu trzeba dodać przejściówkę i dodatkowe baterie i to kilka...

Koriolan
11.11.13, 12:35
Kilka to bez przesady. W domu sprawdzę w miarę dokładnie ile zdjęć z12-60 zrobiłem na jednym ładowaniu.

nightelf
11.11.13, 12:45
Niestety ogólnie bezlusterkowce więcej żrą baterii od lustrzanek.

apz
11.11.13, 12:48
I to są bardzo istotne informacje dla posiadaczy starszych szkieł. Do ceny korpusu trzeba dodać przejściówkę i dodatkowe baterie i to kilka...

Posiadacze starych szkieł znają tą konieczność zapwne z pierwszych foilmików o aparacie z netu. Wiadomo inny bagnet...

epicure
11.11.13, 12:48
Z drugiej strony obiektywy do lustrzanek żrą więcej baterii, niż obiektywy do bezlusterkowców.

Moominek
11.11.13, 12:52
Dzięki Koriolan, mam trzy. Swoją drogą, nie zauważyłem u siebie w E-M5 jakiegoś tragicznie małego czasu pracy na baterii (w każdym razie z 12-50 i 75-300), powiem że jest niewiele gorzej niż w E-620 czy D5100. Za to wyraźnie lepiej niż E-PL3 - może inaczej używam niż dawniej.

MichuP
11.11.13, 13:03
Potwierdzam powyższe u siebie. W em5 jest wyraźnie lepiej niż epl3. Do em5 mam zapasowy aku, który użyłem może z 5 razy od pół roku gdy nie miałem dostępu do 230V.

Iwo
11.11.13, 13:09
Pełne wsparcie dla EM1 ogłosiło właśnie Adobe w swoich wersjach testowych ACR (8.3) i LR (5.3).
a jakie(kolwiek) obiektywy Olympus Mikro4/3 już są lub mają być w nowej wersji wspierane przez Adobe...?

epicure
11.11.13, 13:15
Wszystkie obiektywy m4/3 mają wsparcie Adobe. Widzieliście kiedykolwiek winietę albo beczkę w LR?

adambieg
11.11.13, 13:23
http://helpx.adobe.com/x-productkb/multi/lens-profile-support-lightroom-4.html

Powyżej lista obiektywów, które mają profile w LR. Niestety olka i panasa tam nie ma.

droplet
11.11.13, 13:28
http://helpx.adobe.com/x-productkb/multi/lens-profile-support-lightroom-4.html

Powyżej lista obiektywów, które mają profile w LR. Niestety olka i panasa tam nie ma.

Może nie muszą tam być skoro informacje o wadach program może sobie odczytać z obiektywu

adambieg
11.11.13, 13:37
Może nie muszą tam być skoro informacje o wadach program może sobie odczytać z obiektywu

Być może, co nie zmienia faktu, że ręcznie muszę usuwać winietowanie które na pełnej dziurze pokazuje panas 100-300. Zdjęcia wykonane m.zd 9-18 mają natomiast dystorsję beczkowatą. Może to są jakieś zgrubne dane o wadach obiektywu albo każda sztuka lekko odbiega od wzorca wad, jakie zapisał producent?

nyny
11.11.13, 14:27
Widział ktoś jpg makro w pełnym rozmiarze zrobione ZD50 i ZD35?
A z czym jest klopot?

IMHO: ja bym wymienil oba na jeden mZD60 - oczywiscie jesli tylko macro wchodzi w gre.

pozdro

C+
11.11.13, 15:12
A z czym jest klopot?

Kłopotu w tym że nie mam pod ręką E-M1, a chciałbym zobaczyć efekt. :wink:

nyny
11.11.13, 15:15
Kłopotu w tym że nie mam pod ręką E-M1, a chciałbym zobaczyć efekt. :wink:

Jaki efekt?

pozdro

tymczasowy_
11.11.13, 21:53
Na gorąco , praca ze szkłami ZD bardzo szybko pożera baterię. Miałem dwie kreski i po kilkudziesięciu zdjęciach czerwono. Przy WYŁĄCZONYM ekranie. Druga bateria do kupienia od zaraz.A bateryjkę w E-M1 masz już "uformowaną"? Bo ja szkła ZD miałem podpięte pod E-PM2 (a wiadomo jaka tam licha bateryjka) i jakoś nie miałem wrażenia, że bateria szybko się kończy.

Natomiast po zakupie E-P5 i po pierwszym ładowaniu, bateryjka skończyła się na tyle szybko, że od razu pobiegłem do sklepu i kupiłem drugą na zapas. Po kilku ładowaniach, wszystko wróciło do normy.

PS
Czy ktoś wie, gdzie w Poznaniu można "pomacać" E-M1?

Koriolan
11.11.13, 21:56
Wspólczesnych baterii już się nie formuje.

tymczasowy_
11.11.13, 22:03
Wspólczesnych baterii już się nie formuje.Owszem, w sensie, że przy kilku pierwszych ładowaniach nie należy zbyt rygorystycznie przestrzegać naładowania do pełna i rozładowania do zera, bo nie ma efektu pamięci ... natomiast w dalszym ciągu akumulator uzyskuje pełnię swoich możliwości po kilku ładowaniach (nawet w jakiejś instrukcji, chyba powerbanku, producent o tym informował).

MARSCooL
11.11.13, 22:10
Podobnie miałem z e-m5 bateria z początku nikła w oczach. Po kilku ładowaniach było już przyzwoicie. Myślę że to też nałożone efekty korzystania z nowego zakupu i dogrzania baterii.

tymczasowy_
11.11.13, 22:17
Podobnie miałem z e-m5 bateria z początku nikła w oczach. Po kilku ładowaniach było już przyzwoicie. Myślę że to też nałożone efekty korzystania z nowego zakupu i dogrzania baterii.Ja to sprawdziłem w normalnym użytkowaniu. Na drugi dzień po zakupie nowego E-P5, z w pełni naładowanymi akumulatorami, wybrałem się z wspomnianym E-P5 i E-PM2 w plener. E-P5 się "skończył" podczas gdy E-M2 robił fotki i robił ... aż do końca zaplanowanego pleneru i jeszcze trochę.

Po kilku dniach wyrównało się i teraz nie mam problemy z "krótką" baterią w E-P5.

PS
Gdzie w Poznaniu można pomacać E-M1?

skow
12.11.13, 09:19
Być może, co nie zmienia faktu, że ręcznie muszę usuwać winietowanie które na pełnej dziurze pokazuje panas 100-300. Zdjęcia wykonane m.zd 9-18 mają natomiast dystorsję beczkowatą. Może to są jakieś zgrubne dane o wadach obiektywu albo każda sztuka lekko odbiega od wzorca wad, jakie zapisał producent?

Efekt ten występuje już na zdjęciach w 100% prosto z aparatu
czy już PopSutych?

stef
12.11.13, 09:23
Witam. Jestem świeżakiem na forum, ale E-systemu używam chyba z 8 lat. Przyszedł czas na zmianę sprzętu. Po przebrnięciu 88 stron forum w zasadzie mam tylko pytanie, czy kupię gdzieś w pl taniej niż 6499, które znalazłem? Jeśli tak to poproszę o wskazówkę, tak czy inaczej w tym tygodniu nabędę to cudo. Pozdrawiam

adambieg
12.11.13, 09:26
Efekt ten występuje już na zdjęciach w 100% prosto z aparatu
czy już PopSutych?

Miałem na myśli zdjęcia (RAWy) zaimportowane do LR.

apz
12.11.13, 09:36
Miałem na myśli zdjęcia (RAWy) zaimportowane do LR.A możesz to pokazać?

And.N
12.11.13, 09:49
Miałem na myśli zdjęcia (RAWy) zaimportowane do LR.
Wydaje mnie się, ze to normalne zjawisko w Lightroom z tą dystorsją beczkową czy winietą w RAW-ach. Gdyby LR miał w sekcji Lenss Corrections wsparcie dla obiektywów Olympusa wystarczyłoby wybrać dany obiektyw z listy i korekcja zaszłaby automatycznie. Tak pozostaje zrobić to ręcznie.

adambieg
12.11.13, 10:24
Wiem, że LR wczytując zdjęcie dokonuje jakiejś korekty - słynny przykład z panasem 14/2,5, który w rzeczywistości ma ogniskową 12-13 mm i ogromną dystorsję (na podstawie plików wywołanych w dcraw) a po wczytaniu do LR tego nie widać, jednak dystorsja nie jest idealnie skorygowana, winietowanie również.

tymczasowy_
12.11.13, 13:43
[ciach] Co do tematu czy LR koryguje czy nie, to wg mnie LR koryguje na 100% dystorsję (i może inne kwestie) tak jak to robi silnik jpega w body.

Oddzielny profil szkła wg. mnie gwarantuje korekcję AC, winiety i może innych kwestii. Wydaje mi się, że wszystko zależy od podejścia producenta, np. Sony dla NEX profiluje chyba wszystkie swoje szkła i po aktywacji korekty w cudowny sposób naprawianych jest wiele rzeczy od razu ... a jak ktoś chce zostawić sobie oryginalną szklaną winietkę to ma problem, bo ona znika i trzeba dodawać sztuczną :wink:

PS
Wie ktoś gdzie w Poznaniu można popróbować E-M1?

stef
13.11.13, 10:09
Na pw zostałem poinformowany co to jest OJ :) i jakie są zasady. Dziękuje ale nie mam ani tyle cierpliwości ani takiej wiedzy , żeby się udzielać na forum. Po prostu pstrykam zdjęcia, mega amatorsko. Chętnie za to czytam forum i dużo wiedzy z niego wynoszę, za co dziekuję. Oczywiście postaram się zdać relację jak juz nabędę Em-1.

bartmika
13.11.13, 12:29
Ogólnie to chyba samo body E-M1 w polskich sklepach potaniało... Cena początkowa była 6990zł, a teraz jest po 6490zł. W zestawie z nowym obiektywem 12-40/2.8 cena była w okolicach 10.590zł. Obecnie widzę, że można nabyć za 9.590zł :) ale jest chyba niedostępny.

tymczasowy_
13.11.13, 14:41
Ogólnie to chyba samo body E-M1 w polskich sklepach potaniało... Cena początkowa była 6990zł, a teraz jest po 6490zł. W zestawie z nowym obiektywem 12-40/2.8 cena była w okolicach 10.590zł. Obecnie widzę, że można nabyć za 9.590zł :) ale jest chyba niedostępny.I będzie chyba dalej taniał, i to w szybszym tempie niż np. E-P5 czy E-M5. Powód? To body, o funkcjonalności potrafiącej w akceptowalny sposób obsługiwać szkła 4/3 powinno pojawić się na rynku rok, dwa lata wcześniej, np. jako pierwsze body z nową 16Mpix matrycą, wtedy to byłby ruch w interesie. Teraz wielu ludzi decyduje się na całkowite przejście na m43, puszek w bród, obiektywów w bród (różnych, różnistych) ... tym bardziej, że nowe szkła to tylko i wyłącznie m43. Myślę, że Olympus to zauważy i matryca z E-M1 szybko trafi do PENów, bo wielkiego biznesu na M1 nie zrobi, ze względu na zaporową jednak cenę. Ktoś kto "jedzie" wyłącznie na szkłach m43 wybierze raczej E-M5 (tańsze 2x). A patrząc z perspektywy "upgrade" z E-M5 do E-M1 to tych poprawek aż tak wiele nie ma, aby wytłumaczyć 2x większą cenę nowej puszki.

Koriolan
13.11.13, 15:15
Po pojawieniu się mZD 12-40, największym argumentem jest ZD 50-200 :) Za rok pojawi się 40-150 /2.8, co dla wielu rozwiąże i tę kwestię.
Ale np dla mnie ergonomia EM5 była i jest nie do zaakceptowania w puszce za tak konkretne pieniądze.

tymczasowy_
13.11.13, 16:16
Ale np dla mnie ergonomia EM5 była i jest nie do zaakceptowania w puszce za tak konkretne pieniądze.No proszę, jak mało musi zrobić Olympus, dodatkowe "dwa guziki i pokrętło" = 2x większa cena --> mistrz bussines'u :wink:

dzarro
13.11.13, 16:33
Fakt, że jak Panas wrzuci tę nową matrycę do serii G to Olo może mieć ciężkie życie...

adambieg
13.11.13, 17:07
Fakt, że jak Panas wrzuci tę nową matrycę do serii G to Olo może mieć ciężkie życie...

Do G7 :-) Czekam na to, bedzie fajne body za przystępną cenę.

banc
13.11.13, 17:08
No proszę, jak mało musi zrobić Olympus, dodatkowe "dwa guziki i pokrętło" = 2x większa cena --> mistrz bussines'u :wink:

Jeśli E-M1 tylko tym dla ciebie się różni to faktycznie nie kupuj.

tymczasowy_
13.11.13, 17:09
Jeśli E-M1 tylko tym dla ciebie się różni to faktycznie nie kupuj.A co dali lepsze filmy niż w GM1?

Koriolan
13.11.13, 17:12
Za to ty jesteś miszczem rachunków :P

tymczasowy_
13.11.13, 17:27
miszczemCzyżbym trafił w punkt z tymi filmami ...? Sorry nie podejrzewałem, że taka droga zabaweczka ...

PS
A tak całkiem na serio, mi tam od razu filmidła z E-PM2 czy E-P5 wydały się jakieś mocno podejrzane w porównaniu z tymi z NEX-3 czy LX5 ... serio, serio.

sando
13.11.13, 17:40

Niech wrzuci też stabilizację matrycy.

Koriolan
13.11.13, 17:44
Nie widzę dwa razy wyższej ceny EM1 nad EM5. Szczególnie w momencie wejścia.
O tym, co mi personalnie nie pasuje w EM5, pisałem kilka razy i nie będę się powtarzał.
Filmy.. sa mi dośc obojętne. Nie wiem czy nakręciłem w życiu 10.
Dodam, że Jack sugerował jakąś aktualizację dotycząca video, zaś, Tamada San sugerował wprost, że lepsze video będzie w Panasie.

adambieg
13.11.13, 17:58
Czyżbym trafił w punkt z tymi filmami ...? Sorry nie podejrzewałem, że taka droga zabaweczka ...

PS
A tak całkiem na serio, mi tam od razu filmidła z E-PM2 czy E-P5 wydały się jakieś mocno podejrzane w porównaniu z tymi z NEX-3 czy LX5 ... serio, serio.

A cena E-P5 Ci nie przeszkadza? To dopiero jest absurd. [ciach]

Jan_S
13.11.13, 20:02
no tak przy cenie E-P5 cena E-M1 jest naprawdę okazyjna... ale po prawdzie to obie mocno odjechane...

I mam problem, bo oba aparaty kuszą :) bardziej ten E-M1 z racji lepszej ergonomi i "podobno wreszcie działającego" AF-C. To taka nadzieja że ustrzelenie ładnej foty galopującego konia będzie łatwiejsze niż E-M5... ba wogóle możliwe...

tymczasowy_
13.11.13, 20:16
A cena E-P5 Ci nie przeszkadza? To dopiero jest absurd. Biorąc pod uwagę ceny OJ, cena E-M1 jest całkiem niezła.No jasne, że mi przeszkadza, szczególnie ta jaka panuje w Polsce. I na pewno bym nie kupił gdybym nie trafił na taką cenę co jest 2x niższa niż w naszym sklepie. Gdzieś już tu pisałem, że ceny Olympusa, szczególnie w Polsce są mocno przesadzone, a tam gdzie kupiłem E-P5, zniżka na Olympusa była kolosalna, duuuuużo większa niż zniżki na inne aparaty np. NEX-6. Podejrzewam, że Olympus płaci za montaż w naturze (czyli sprzętem) skoro w tamtych sklepach Olympus jest tak tani.
Olkiem byłem zainteresowany bo mam szklarnię 4/3, trafił się to kupiłem.
Panasem GX7 byłem zainteresowany bo jest generalnie fajny i "gada" z osprzętem 4/3 np.lampa błyskowa, ale nie trafiłem w tak atrakcyjnej cenie i "obsługa" szkieł 4/3 nie tak "dobra" jak w puszkach Olka.
NEX-6 byłem zainteresowany bo fajna puszka, używam NEX-3 i nie mam zarzutów, a PZ16-50 i S60mm/2.8 zaspokoiły by moje szklane potrzeby - E16 i S30mm już się "dorobiłem" a i "turbo lensy" z pleśniakami lepiej pasują ogniskowymi niż w m43 (a mam kilka fajnych pleśniaków).
Gdyby nie trafił mi się E-P5, to jeśli padło by na Olka to byłby pewnie E-PM2 bo najtańszy, a matryca niczym się (jak dla mnie) nie różni od tych PL5, P5, M5 czy M1.

Filmy w wykonaniu Olka są nie najlepsze i to nawet dla takiego amatora jak ja, bazującego na porównaniu z NEX-3 i LX-5, dlatego planuję zrobić porządek w moim sprzęcie i jako rezerwową puszkę dla mnie (a dla żony podstawową) zakupić Panasonic'a GM1 z 12-32mm. Bedzie coś małego do kieszeni i będzie czym dobre filmiki pokręcić. Ale jak na razie jego cena też jest zwariowana, ale na szczęście Panas w miarę szybko tanieje.

gietrzy
14.11.13, 02:06
Bananowy song Michaela Reichmanna
http://www.luminous-landscape.com/reviews/lenses/one_upon_a_time.shtml

apz
14.11.13, 02:18
no tak przy cenie E-P5 cena E-M1 jest naprawdę okazyjna... ale po prawdzie to obie mocno odjechane...

I mam problem, bo oba aparaty kuszą :) bardziej ten E-M1 z racji lepszej ergonomi i "podobno wreszcie działającego" AF-C. To taka nadzieja że ustrzelenie ładnej foty galopującego konia będzie łatwiejsze niż E-M5... ba wogóle możliwe...

Szybka karta i tryb seryjny, hyperfokalna i zawsze coś wybierzesz....

fret
14.11.13, 16:08
Szybka karta i tryb seryjny, hyperfokalna i zawsze coś wybierzesz....

Koń w galopie na hiperfokalnej? Jakoś brakuje mi odwagi, jeśli miałby wypełniać kadr :D

apz
14.11.13, 17:59
Koń w galopie na hiperfokalnej? Jakoś brakuje mi odwagi, jeśli miałby wypełniać kadr :D A co w systemie jest tylko 15/8?

fret
14.11.13, 22:34
A co w systemie jest tylko 15/8?

Chodziło mi o to, że hiperfokalna rośnie z kwadratem ogniskowej, czyli koń w kadrze będzie malał więc nie da się poszaleć z ogniskową. Stawiam na okolice 50mm.

jerryg3
16.11.13, 01:41
Mam go wreszcie. Jutro planuję zrobić test mikrusa, mikrusa szybkiego podczas fotografii sportowej.
Do wyboru mam trzecioligową piłkę na wyjeździe, albo siatkówkę na ciemnej hali (jako wyjście awaryjne mistrzostwa w szachach).
Brakuje mi tylko programu do wywoływania orf (jakoś sport też robię w RAW-ach).
Pomożecie w odszukaniu darmowych ciemni ?

A dzisiaj na szybko:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/11/_B150011_01001-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-hPikkEgTphA/UoawLZpleEI/AAAAAAAAPH8/KF-qnDY2LVk/w958-h639-no/_B150011_01-001.jpg)

banc
16.11.13, 02:10
OlympusViewer albo jak chcesz więcej pogrzebać RawTherapee.

jerryg3
16.11.13, 02:23
OlympusViewer albo jak chcesz więcej pogrzebać RawTherapee.

No właśnie nowa płytka OV3 mi nie podchodzi. W ogóle nie widzę co robię, odświeżanie na monitorze jest koszmarne, stąd to zdjęcie ( OlympusViewer3 plus Picasa).
Do tej pory pracowałem Adobe LR.5 plus Gimp lub CS. Za LR.5.2 nie zamierzam dopłacać, bo mnie już nie stać. Może w przyszłym roku.
Coś jednak podobnego, tymczasowego ?

apz
16.11.13, 07:39
No właśnie nowa płytka OV3 mi nie podchodzi. W ogóle nie widzę co robię, odświeżanie na monitorze jest koszmarne, stąd to zdjęcie ( OlympusViewer3 plus Picasa).
Do tej pory pracowałem Adobe LR.5 plus Gimp lub CS. Za LR.5.2 nie zamierzam dopłacać, bo mnie już nie stać. Może w przyszłym roku.
Coś jednak podobnego, tymczasowego ?to weż go pobierz na nr aparatu ze srony Olympusa http://support.olympus-imaging.com/ov3download/index

jerryg3
17.11.13, 01:12
Póki co poradziłem sobie konwerterem do dng Adobe. Chyba jednak marny byłby mój test, bo nie przeczytałem wcześniej instrukcji.
Jak (czy w ogóle się da) wyłączyć podgląd zdjęcia w wizjerze ? Chodzi o to, że robię szybką serię zdjęć, przerywam migawkę, szukam innego kadru
ale nie widzę ułamek sekundy co się dzieje, bo w wizjerze mam ostatnie zdjęcie wyświetlane. Jest możliwość to wyłączyć ? Bo to wielki minus, bardzo wielki.
Jedno ze zdjęć na iso 6400 poniżej:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/11/jargal135-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-5sM5tXj3ENU/Uof7eOL8prI/AAAAAAAAPI0/uVXtPfNc5eY/w957-h633-no/jargal-135.jpg)

gietrzy
17.11.13, 01:21
Jedno ze zdjęć na iso 6400 poniżej

Jaka migawka?

pebe
17.11.13, 07:51
Jak (czy w ogóle się da) wyłączyć podgląd zdjęcia w wizjerze ?

menu -> menu ustawien (setup menu) -> podglad (rec view) -> wylacz (off)

jerryg3
18.11.13, 17:34
Jaka migawka?

EM-1, ob. 50-200, iso 6400, f.2.9, s.1/640, korekta -0.7 piorytet przysłony.
Tak, że widać na jak kiepsko oświetlonych halach przychodzi pracować. Nie wyobrażam sobie tego ze starym E-30.

Vindex
18.11.13, 17:40
Coś jednak podobnego, tymczasowego ?

Nie bardzo rozumiem - jesli masz LR5 to czemu mialbys doplacac do 5.2? Ten upgrade powinien byc zupelnie darmowy

frost
18.11.13, 21:16
Czytałem gdzieś, że do M1 można otrzymać za free grip. Czy to plotka, czy prawdziwa informacja ?

anmael
18.11.13, 21:35
Czytałem gdzieś, że do M1 można otrzymać za free grip. Czy to plotka, czy prawdziwa informacja ?
Prawdziwa: https://forum.olympusclub.pl/threads/88510-E-M1-promocja-na-akcesoria-MMF-3-i-HLD-7

frost
18.11.13, 22:10
Dzieki anmael. byc moze niebawem skorzystam :-)

frost
19.11.13, 00:26
Jeszcze jedno pytanie. wiem ze istnieje magiczne, tajemne OJ. Jaka cena jest za zestaw M1 + 12-40/2,8 w tym kosmicznym "sklepie"

adambieg
19.11.13, 00:32
Jeszcze jedno pytanie. wiem ze istnieje magiczne, tajemne OJ. Jaka cena jest za zestaw M1 + 12-40/2,8 w tym kosmicznym "sklepie"

Bezkonkurencyjna. Poszukaj odpowiedniego wątku i zgłoś udział w OJ.

---------- Post dodany o 23:32 ---------- Poprzedni post był o 23:30 ----------

https://forum.olympusclub.pl/threads/84321-Zg%C5%82oszenia-do-OlyJedi

easy_rider
19.11.13, 09:33
... wiem ze istnieje magiczne, tajemne OJ. Jaka cena jest...Najwyraźniej kosmici inaczej niż ludzie rozumieją słowo "tajemne"... :mrgreen:

frost
19.11.13, 13:01
Pisałem to z przymrużeniem oka, a swoją drogą to już nie tajemne :-)

Najwyraźniej kosmici inaczej niż ludzie rozumieją słowo "tajemne"... :mrgreen:

gietrzy
19.11.13, 13:22
a swoją drogą to już nie tajemne :-)

W takim razie czekam/y na pierwsze kadry pstryknięte M1 :mrgreen:

frost
19.11.13, 13:35
99% jutro powinienem miec, o ile nie zmienie decyzji i nie wezme P5

frost
19.11.13, 22:33
było ? http://partner.olympus.pl/aktualnosci/2013.11.19_Olympus_Days/Olympus_E-M1_ulotka.pdf

frost
21.11.13, 11:31
Jeśli ktoś ma ochotę do obejrzenia kilku zdjęć prosto z puszki M1 - to zapraszam. ISO 1600. Automatyczny balans. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.552849308139628.1073741840.486294374795122&type=1&l=50e922dfed

Thomasso
21.11.13, 13:01
Jeśli ktoś ma ochotę do obejrzenia kilku zdjęć prosto z puszki M1 - to zapraszam. ISO 1600. Automatyczny balans. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.552849308139628.1073741840.486294374795122&type=1&l=50e922dfed

Doceniam inicjatywę, ale... ISO 1600 i jeszcze FB do tego, to raczej zdjęciom nie służy :)
W tej wielkości i na FB takie zdjęcia wyglądałyby równie dobrze zrobione moim Galaxy SIII ;-)

T.

gietrzy
26.11.13, 22:20
28 listopada Olympus zaprezentuje aktualizację oprogramowania wewnętrznego. Wersja 1.1 wniesie następujące zmiany:

- poprawa jakości obrazu dla fotek wykonanych w trybie live bulb (lepszy algorytm odszumiania),
- poprawa pracy autofokusu,
- poprawa pracy stabilizatora w trybach fotografia sportu, fotografia dzieci oraz w trybie C-AF,
- poprawa korekcji aberracji chromatycznej kiedy używany jest obiektyw Panasonic H-FS14140

banc
26.11.13, 23:46
28 listopada Olympus zaprezentuje aktualizację oprogramowania wewnętrznego. Wersja 1.1 wniesie następujące zmiany:

- poprawa jakości obrazu dla fotek wykonanych w trybie live bulb (lepszy algorytm odszumiania),
- poprawa pracy autofokusu,
- poprawa pracy stabilizatora w trybach fotografia sportu, fotografia dzieci oraz w trybie C-AF,
- poprawa korekcji aberracji chromatycznej kiedy używany jest obiektyw Panasonic H-FS14140

Ciekawe co chcą poprawiać w AF?

henry1
26.11.13, 23:48
Ciekawe co chcą poprawiać w AF? Nim naciśniesz paluchem przycisk, AF już będzie gotowy na zrobienie foty.:mrgreen:

frost
27.11.13, 00:04
Doceniam inicjatywę, ale... ISO 1600 i jeszcze FB do tego, to raczej zdjęciom nie służy :)
W tej wielkości i na FB takie zdjęcia wyglądałyby równie dobrze zrobione moim Galaxy SIII ;-)

T.
Może tak lepiej https://copy.com/PSFwAbVPw7eU

bahtek83
28.11.13, 00:08
Panie i Panowie jak to w końcu z tym AF przy dużych szkłach ZD, jestem zdecydowany na zakup E-M1 w 99% ...ale co czytam na ten temat to opinie różne, mieszane ;)
Jak wypadł z porównanie z E-5 no bo innego konkurenta nie widzę ;)

jagger
28.11.13, 00:10
ja słyszałem tylko dobre opinie o współpracy EM1 z dużymi 4/3...

bahtek83
28.11.13, 00:22
potrzebuje szybkiego aparatu do focenia na ulicy z moim naj 50-200:esystem: ale tez rozwija się taki temat aby łapać tez pląsających tancerzy na weselnych parkietach :cool: hehe

tak na marginesie mam e450 wiec duzego przeskoku nie zrobie na gabarytach :wink:

pebe
28.11.13, 16:22
Panie i Panowie jak to w końcu z tym AF przy dużych szkłach ZD, jestem zdecydowany na zakup E-M1 w 99% ...ale co czytam na ten temat to opinie różne, mieszane ;)

Nie miałem E-5 ale w porównaniu do E-30 S-AF chodzi jak dla mnie tak samo a C-AF chyba lepiej,
czyli wszystko jest OK. Na razie testowałem 12-60 i 70-300.

tymczasowy_
28.11.13, 16:47
Jak wypadł z porównanie z E-5 no bo innego konkurenta nie widzę ;)Proponowałem pewnej kompetentnej osobie na tym forum, że zabiorę E-M1 w otoczeniu kilku swoich szkieł ZD, w październiku na wycieczkę kilkudniową i zdam relację jak się spisuje z nimi .... ale widać bardziej były potrzebne testy i wrażenia z gałko i guziko logii robione przez tutejszych speców od macania i testów wszelakich.

E-5 nie mam, ale AF z E-3 chyba nie jest wiele wolniejszy, o ile jest wolniejszy niż w E-5. Tak więc byłoby porównanie ZD szklarnia z E-3 vs. ZD na E-M1. Sam jestem ciekaw takich opinii na podstawie "zwykłego" użytkowania, a nie na podstawie "testowego macalstwa".

Koriolan
28.11.13, 19:32
Jako spec od testowego macalstwa, który wymienił E30 na EM1, uważam, że taki 12-60 pracuje podobnie na obu korpusach. Jednak ewidentnie AF w bezlustrze był konstruowany z myślą o szklach o mniejszych masach, na E30 wszystko działo się jakby płynniej.

bahtek83
28.11.13, 19:38
Jako spec od testowego macalstwa, który wymienił E30 na EM1, uważam, że taki 12-60 pracuje podobnie na obu korpusach. Jednak ewidentnie AF w bezlustrze był konstruowany z myślą o szklach o mniejszych masach, na E30 wszystko działo się jakby płynniej.

płynniej znaczy szybciej...?

Koriolan
28.11.13, 19:46
Szybciej raczej nie. mniej szarpie.

Moominek
28.11.13, 19:54
Ale tylko obiektywy SWD czy wszystkie? Bo poniżej E-620 Olki SWD i Sigmy HSM mi szarpały.

Mirek54
28.11.13, 20:44
Troche obrazkow testowych:mrgreen:Dawno nic nie wstawialem :-P1054281054291054301054311054321054331054341054351 05436

Do kitu takie wstawianie.Kazdy wstawiany ma u mnie 4608x3456 i waza ponad 7,6 mega kazdy.A tu???ech.

Wesley
28.11.13, 21:24
Nie miałem E-5 ale w porównaniu do E-30 S-AF chodzi jak dla mnie tak samo a C-AF chyba lepiej,
czyli wszystko jest OK. Na razie testowałem 12-60 i 70-300.
Właśnie przyjechał M-1 zrobiłem kilka fotek w domu bo ciemnica na zewnątrz . AF podobnie jak w M-5 ale jak pierwszy raz ziornąłem w wizjer to woooow, ogromny ,w okularach aż robi się w nim winieta musiałem przekalibrować wizjer i cykać bez okularów. Po godzinie zabawy jest cacy :)

jagger
30.11.13, 01:02
A jaki typ kart pamięci jest wymagany do omd em1 ?

Koriolan
30.11.13, 01:06
SD. Im szybsza tym lepsza

jagger
30.11.13, 01:36
Dzięki

zulka
1.12.13, 16:51
A czy któryś z posiadaczy nowego OMD sprawdzał jak spisuje się z nim zd 70-300?

:)

viruuss
1.12.13, 21:17
A czy któryś z posiadaczy nowego OMD sprawdzał jak spisuje się z nim zd 70-300?

:)
szłu pewnie nie bedzie ?
body tutaj nic nie zmieni przy ciemnicy :)

jerryg3
2.12.13, 01:38

Nie wiem czy już kupiłeś, ja kupiłem i robię z przejściówką. Moje ostatnie zdjęcia wystawiane nawet tutaj są z dużymi szkłami.
Ja osobiście nie narzekam w ciemnych pomieszczeniach, jest dość szybko, szybciej jak E-30 i duże obiektywy. Pewnie, że chciało by się szybciej ostrzenia w ciemnym pomieszczeniu, ale wtedy zmiana na mikro 4/3. Mz jest szybciej, i trafia z ostrością. Do sportu, reportu, foto ulicy, czy codziennej fotografii to bajka. Co innego, co my z tym zrobimy.

---------- Post dodany o 00:38 ---------- Poprzedni post był o 00:31 ----------

A jaki typ kart pamięci jest wymagany do omd em1 ?

Ja kupiłem SanDisk klasy 10 w ciemno. Nie mogę narzekać, ale wiem, że są lepsze i szybsze.

banc
10.12.13, 19:35
Kilka dni temu dxo w pokrętny sposób oświadczyło, że E-M1 to jest jednak wyższa klasa niż E-M5 i obsługa tego korpusu dostępna będzie tylko w wersji ELITE.
Do tej pory dotyczyło to tylko aparatów FF.

Cena tej radości to dodatkowe 100Euro.

nightelf
10.12.13, 19:37
Wow, to Olympus skoczył w notowaniach u nich.
Niesamowite czego to ludzie nie zrobią, żeby zarobić parę groszy.

sylwiusz
12.12.13, 11:23
Wczoraj E-M1 zostal zwyciezca plebiscytu Fotopolis na bezlusterkowiec roku. Mysle, ze w pelni zasluzenie i w sumie konkurencja byla zbyt slaba, choc gdyby plebiscyt rozpoczal sie po premierze Soniakow A7, to mialby trudna konkurencje do pokonania ;-)

Thomasso
12.12.13, 12:04
Wczoraj E-M1 zostal zwyciezca plebiscytu Fotopolis na bezlusterkowiec roku. Mysle, ze w pelni zasluzenie i w sumie konkurencja byla zbyt slaba, choc gdyby plebiscyt rozpoczal sie po premierze Soniakow A7, to mialby trudna konkurencje do pokonania ;-)

Niekoniecznie byłoby tak źle. Soniacze poza byciem FF nie są aż takie dobre, chociażby chyba pod względem ilości dostępnych szkieł.

T.

sylwiusz
12.12.13, 13:23
Ja nie mowie, ze byloby zle, ale pewnie po prostu trudniej. Mimo wszystko A7-ki sa innowacja. W sytuacji sprzed A7, konkurencja dla E-M1 byla po prostu slaba ;-)

Wesley
18.12.13, 18:28
Konkurencja słaba czy nie ,co nie zmienia faktu że jest najlepszym bezlusterkiem tego roku na rynku :)

epicure
18.12.13, 19:23
A pomidorowa została wybrana najlepszą zupą tego roku ;-)

Mirek54
18.12.13, 19:41
A pomidorowa została wybrana najlepszą zupą tego roku ;-)

Boli,ze nie jakis fudzii abo jaki inny wulkan.

epicure
18.12.13, 19:45
Boli,ze nie jakis fudzii abo jaki inny wulkan.

Puknij się w główkę... Gdyby to było Fuji czy cokolwiek innego, w dalszym ciągu ten plebiscyt miałby tyle samo sensu, co ogłoszenie najsmaczniejszej zupy roku.

Mirek54
18.12.13, 19:57
Puknij się w główkę... Gdyby to było Fuji czy cokolwiek innego, w dalszym ciągu ten plebiscyt miałby tyle samo sensu, co ogłoszenie najsmaczniejszej zupy roku.

no pukam sie:mrgreen:.Ale musisz mi uwierzyc ,ze czytajac posta bylem prawie pewny,ze to Ty w taki sposob zareagujesz.Przypadek,czy jakas inna cholera:grin:
Ale tez mam takie zdanie o krawatach roku czy jakiejs innej garderoby.

grizz
18.12.13, 20:01
Ja też jestem zdania, ze takie nagrody, to jak zupa pomidorowa… przynajmniej dla forumowiczów. Bo oblepienie pudełek ilomaś tam medalami i „awardsami" jakiś tam zapewnie wpływ na gawędź ma.

Zwróciłbym uwagę na co innego - to kolejny model olka (i to w ostatnim czasie), przy którym praktycznie nie ma marudzenia!

adi_jm
18.12.13, 20:46
...Zwróciłbym uwagę na co innego - to kolejny model olka (i to w ostatnim czasie), przy, którym praktycznie nie ma marudzenia!

Co można interpretować jako smaczną zupę pomidorową ;)

grizz
19.12.13, 19:41
Co można interpretować jako smaczną zupę pomidorową ;)

Ale to się liczy! Jakość zawartości, a nie nalepka!

BBartek
20.12.13, 14:03
Nie wiem czy już gdzieś na forum o tym nie było, ale po kilku letniej przerwie wrócił Pan Andrzej Wrotniak
http://www.wrotniak.net/photo/news.html
I napisał dużo ciekawych rzeczy na temat omd.

tymczasowy_
20.12.13, 14:43
Nie wiem czy już gdzieś na forum o tym nie było, ale po kilku letniej przerwie wrócił Pan Andrzej Wrotniak
http://www.wrotniak.net/photo/news.html
I napisał dużo ciekawych żeczy na temat omd.... no to faktycznie ładne rzeczy :wink:

gietrzy
21.12.13, 12:02
Test na http://www.swiatobrazu.pl/olympus-om-d-e-m1-test-bezlusterkowca-30688.html

WUJEK MARO
21.12.13, 15:47
Drodzy forumowicze
Pani Joanna z firmy Olympus zrobiła mi piękną świąteczną niespodziankę, którą muszę się z Wami podzielić. Przeczekałem E-3, E-5, choć z wielkim trudem. Zobaczymy jak sprawdzi się nowy maluch.

Biorąc pod uwagę zbliżające się święta, obraz mógłbym zinterpretować, jako dziadka z wnuczkiem bieżących do Betlejem. W zawiniątku po prawej nie ma mirry, jest FL-LM2 :-) Życzę wszystkim wesołych świąt i radości z fotografowania w Nowym Roku 2014. MK

źródło (http://imageshack.us/a/img27/2363/ipft.jpg)

zulka
21.12.13, 16:17
PRzepiękne zdjęcie rodzinne :)

Namor1
21.12.13, 17:02
Test na http://www.swiatobrazu.pl/olympus-om-d-e-m1-test-bezlusterkowca-30688.html
Z przyjemnością przeczytałem ten obszerny test - przy okazji parę kwestii mi się wyjaśniło.

Namor1
22.12.13, 00:31
Jakiś wysyp artykułów, co prawda sponsorowany, ale ciekawe niektóre komentarze:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=343 (http://www.optyczne.pl/index.php?art=343)

Janko Muzykant
22.12.13, 11:11
Zwłaszcza ciekawe jest mierzenie przekątnej matrycy w EV :)
Komentarze na optycznych to typowy trolling. Szkoda, że admini wolą odsłony od merytoryki i nie włączą kosiarki.

jurekg
22.12.13, 11:59
PRzepiękne zdjęcie rodzinne :)

Ja preferuję model wielodzietny ;)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/12/zy7epu-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/zy7epu.jpg)

Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich forumowiczów :)

nightelf
22.12.13, 13:18
Ja preferuję model wielodzietny ;)

Piękna rodzinka, ale brakuje tam wątkowego juniora :)

adambieg
22.12.13, 13:29
Piękna rodzinka, ale brakuje tam wątkowego juniora :)

Wystarczy:grin: Spróbuj utrzymać taką rodzinkę, temu naładuj akumulator, drugiemu wymień kartę a jeszcze innemu kup nowe ubranko, bo z nowym obiektywem już do starego się nie mieści:wink:
Dobrze, że przynajmniej lustrami nie kłapią:mrgreen:

Ciekawe, czy kuzyn P wpada czasem w odwiedziny?

WUJEK MARO
22.12.13, 14:14
Wystarczy:grin: Spróbuj utrzymać taką rodzinkę, temu naładuj akumulator, drugiemu wymień kartę a jeszcze innemu kup nowe ubranko, bo z nowym obiektywem już do starego się nie mieści:wink:
Dobrze, że przynajmniej lustrami nie kłapią:mrgreen:

Ciekawe, czy kuzyn P wpada czasem w odwiedziny?

:-) :-) :-) celne uwagi. Niby można ubierać smarkaczy w lumpeksach, ale to jednak nie to... :esystem:

źródło (http://imageshack.us/a/img600/7599/znjd.jpg)

Pawel92
22.12.13, 15:12
...

źródło (http://imageshack.us/a/img600/7599/znjd.jpg)
Nie wygląda to zbyt proporcjonalnie... Ciekawe jak leży w rękach?

Chciałem się także przewitać i życzyć wszystkim Wesołych Świat i Szczęśliwego Nowego Roku.

WUJEK MARO
22.12.13, 21:39
Nie wygląda to zbyt proporcjonalnie... Ciekawe jak leży w rękach?

Ergonomii EM1 nie można za wiele zarzucić, ale fotografującym lustrzankami trudno będzie przyzwyczaić się do małego korpusu, o ile nie zakupią gripa. Z gripem rewelacja. Obiektyw na poprzednim zdjęciu, podobnie jak inne które posiadam z systemu 4/3, z przejściówką pasuje i działa. To tyle, bo używanie dużych szkieł z małym body w mojej subiektywnej ocenie sensu nie ma (dążę do ograniczenia masy sprzętu fotografując w terenie).
Mogę dorzucić jeszcze kilka spostrzeżeń, które niekoniecznie pojawiają się w dostępnych testach i opisach EM1. Jako dotychczasowy użytkownik lustrzanek jestem zirytowany (ale tylko lekko), że włączony aparat słychać. Tylny ekran jest dotykowy, ale w trybie dotyku jedne wyświetlane funkcje działają (np. włączenie Wi-Fi), a inne nie. Ekran w wizjerze jest faktycznie ogromy, jednak nie rozumiem zachwytów nad jakością widzianego obrazu. Jest on dobry wystarczająco, to tyle. Zgadzam się natomiast, że podgląd przetworzonego już obrazu ma pewną przewagę nad obrazem z lustra. Funkcji w aparacie, delikatnie mówiąc, nie brakuje, i trzeba spędzić nieco czasu na ich poznanie, podobnie jak na spersonalizowanie przycisków funkcyjnych. Dodana do zestawu lampka błyskowa naprawdę fajnie pełni funkcję wyzwalania błysku na odległość w mojej FL-50R. Niestety 2 zaślepki na sanki i styk do lampy mogłyby być zastąpione innym rozwiązaniem. Można je zgubić. Podobnie niedobrym rozwiązaniem jest konieczność ściągnięcia osobnej zaślepki nad stykami do połączenia z gripem. Jest to malutki kawałek gumy. Zgubisz go i kwestia odporności aparatu na wilgoć stoi pod znakiem zapytania. Nie jest wygodne, że grip mieści jedną baterię, a druga pozostaje w body (w ustawieniach wybierasz, w jakiej kolejności mają być wykorzystywane). Skutkuje to tym, że zawsze przed ładowaniem baterii aparatu istnieje konieczność odkręcenia gripa.
Bezsprzecznie wskazywanie punktu AF z ekranu i wyzwalanie migawki to bardzo przydatna i dobrze przemyślana funkcja. Nie wspominając o tym, że precyzja ostrzenia wzrasta dzięki możliwości powiększenia obrazu. Ostrzenie z obiektywem 12-40 to bajka - błyskawicznie i bardzo celnie, a do tego wykrywanie twarzy i oczu (w tym lewego, prawego lub najbliższego, jak sobie zażyczysz w ustawieniach). Z 12-60 ostrzy również bardzo szybko i dobrze. Z poczciwym 7-14 (bez SWD) już gorzej, czasem jeździ po całym zakresie, ale to ciemniejszy obiektyw, nie można oczekiwać cudów. Świetne jest też połączenie Wi-Fi aparatu ze smartfonem, proste, łatwe, a aplikacja na telefon użyteczna. Nie mogę nie pochwalić także jakości wykonania, na duży plus m.in. mocowanie ekranu wyświetlacza na solidnych metalowych zawiasach. Bez odchylenia ekranu nie otworzysz zaślepek kryjących gniazda USB i HDMI. Bez opamiętania zmieniam także geometrię ujęć: 4:3, 16:9, 1:1, 3:2 :-)
Jakość zdjęć - po dwóch dniach zabawy jeszcze z ostrożności się nie wypowiem, ale już pochwalić mogę pomiar światła, także w scenach nocnych.

Pawel92
22.12.13, 22:24
Bardzo dziękuję za opinie i spostrzeżenia. Puszkę nabyła moja Pani, używająca "na codzień" lustrzankę z gripem. Dała się przekonać, iż na wakacje (a może i nie tylko...:wink:) taki Olek jest lepszym pomysłem.
Niestety puszka jest z kitem 12-50 (12-40 jest u mnie w obecnej chwili nieosiągalny: niby jest, ale go nie ma :lol:). Do tego doszedł 45/1.8.
Osobiście gabaryty nawet mi odpowiadają, a obawiałem się że aparat będzie po prostu za mały, a co za tym idzie kiepski ergonomicznie. Nie jest tak.
Z innych spostrzeżeń, to masz absolutnie racje a propos tych zaślepek na sanki i kontakt do lampy: to chyba jakiś pomysłowy Dobromir wymyślił.
Puszkę skonfigurowalem i jest w miarę OK. Pewnie po jakimś czasie ta konfiguracja pewnie jeszcze nieco się zmieni.
Jakość obrazka z 12-50 nie rzuca na kolana, ale były to pierwsze zdjęcia z nieznaną puszką, wiec może jeszcze będzie lepiej :wink:
Natomiast 45mm zrobił na nas bardzo pozytywne wrażenie: ostry od pełnej dziury, kontrastowy i ... mały.
Jakość obrazka wreszcie mnie zadowala gdyż muszę się przyznać, iż moja pierwsza styczność z formatem 4/3 przed trzema laty była raczej porażką.
Tak więc i moje pierwsze wrażenie są pozytywne, a dostrzeżone minusy raczej bez większego znaczenia. Systemu Olympusa zupełnie nie znam więc przede mną jeszcze długa droga :smile:

jagger
22.12.13, 23:34
ja bez problemu się przyzwyczaiłem trzymać OMD w ręku... może dla tego że miałem jeszcze 5 lat temu E400... tzn mam nadal ale w szafie ;-) OMD EM1 świetnie leży w łapach... pozdrawiam.

apz
22.12.13, 23:37
ja bez problemu się przyzwyczaiłem trzymać OMD w ręku... może dla tego że miałem jeszcze 5 lat temu E400... tzn mam nadal ale w szafie ;-) OMD EM1 świetnie leży w łapach... pozdrawiam.Miałem w łapach i w pełni się zgadzam. Ergonomia jest wystarczająca.

Namor1
23.12.13, 14:54
Niestety 2 zaślepki na sanki i styk do lampy mogłyby być zastąpione innym rozwiązaniem. Można je zgubić. Podobnie niedobrym rozwiązaniem jest konieczność ściągnięcia osobnej zaślepki nad stykami do połączenia z gripem. Jest to malutki kawałek gumy. Zgubisz go i kwestia odporności aparatu na wilgoć stoi pod znakiem zapytania.
2 zaślepki do lampy to rzeczywiście chyba bardziej bezsensownie trudno byłoby wymyślić. Jednak ta zaślepka do styków to chyba ma przeznaczone dla niej miejsce do umieszczenia w gripie [widziałem to na jakimś filmiku, chyba że to dotyczyło EM5].

Pawel92
23.12.13, 16:37
Niestety nie ma nic na umieszczenie tej zaślepki od kontaktu E-M1 w grupie HDL-7, a szkoda :???: Szkoda też, że nie można tam schować zaślepek do kontaktów puszki i gripa. Prędzej czy pózniej się je zgubi...
Zaś sam grip wykonany na medal.

ajan
23.12.13, 21:41
Zdjęcie nocne przedświąteczne.

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/9832/g73e.jpg)

jagger
23.12.13, 21:51
przy iso 1600 cłakiem ładnie się prezentuje balans bieli chyba za ciepły... pozdro.

banc
24.12.13, 01:11
przy iso 1600 cłakiem ładnie się prezentuje balans bieli chyba za ciepły... pozdro.

Przeglądam swoje ostatnie nocne próby i widzę, że AWB nadal sobie nie do końca radzi z takim oświetleniem.

Mirek54
24.12.13, 01:46
Moze trza mu pomoc.Tylko jak?sugerowalem sie kolorem opon samochodowych.106650W nocy wszystkie koty sa czarne,najlepiej to kolorowe w dzien a czarno biale w nocy.:mrgreen:

PanMarecq
24.12.13, 02:31
taki na poprawę humoru,komentarz kogoś z optyczne.pl :D :

" Adam_Karwan | 2013-12-16 23:53:54

Kupiłem ten aparat na Allegro, niestety bez zaznajomienia się z jego działaniem przed zakupem. Nie polecam nikomu, zdjęcia wychodzą słabe."

Wesley
24.12.13, 03:39
taki na poprawę humoru,komentarz kogoś z optyczne.pl :D :

" Adam_Karwan | 2013-12-16 23:53:54

Kupiłem ten aparat na Allegro, niestety bez zaznajomienia się z jego działaniem przed zakupem. Nie polecam nikomu, zdjęcia wychodzą słabe."
Środek nocy ,humor poprawiony ,gość napisał rzeczowy komentarz po przeczytaniu parsknąłem że aż się moja małżonka obudziła z komentarzem 'a ten znowu na ipadzie':)

jagger
24.12.13, 09:17
Ja ustawiał BW na 3200 K.... Choć w miestach to teraz każda żarówka inna w domu i balans punktowo wariuje... Ostatnio tak miałem przy fotografowaniu nocnym elewacji Bristolu

Bodzip
24.12.13, 11:02
Zdałem się na Darktable, i jak ten program widzi balans...

106676

Moominek
24.12.13, 14:46
A ja się zdałem na PSE i wyszło tak (tylko kolor, nie ruszałem kontrastów, wyostrzania i czego sie jeszcze da ruszyć):

106683

Inna sprawa, że balans w takim wypadku "nieustawialny" dla całości - sporo źródeł światła, różne temperatury i widma.

gietrzy
24.12.13, 21:49
Z punktu widzenia Eizo Mirek mistrz.

Thomasso
24.12.13, 22:38
Zdałem się na Darktable, i jak ten program widzi balans...

Tragicznie to widzi. Ale może jakbyś miał RAWa to lepiej by wyszło.

T.

Thomasso
24.12.13, 22:42
ACR z marnego JPG:
106702

T.

epicure
24.12.13, 22:44
Snapseed na smartfonie, 25 sekund roboty:

źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/12/25/everupyj.jpg)

And.N
25.12.13, 10:27
Jak dla mnie wizualnie najbardziej odpowiada wersja Moominka choć nie wiem czy w realu nie było tak jak pokazał Thomasso. U mnie LR4 na auto WB w zasadzie taką samą (jak u Thomasso) kolorystykę zaproponował.
Mirka trochę za czerwono mz. Najmniej trafiony WB (lub właściwsze chyba określenie podoba sie najmniej) u Bodzipa później epicure. To czysto subiektywna opinia na podstawie tego co wyświetla mi skalibrowany nieprofesjonalnie:) monitor dell IPS.

apz
25.12.13, 13:24
Jak dla mnie wizualnie najbardziej odpowiada wersja Moominka choć nie wiem czy w realu nie było tak jak pokazał Thomasso. U mnie LR4 na auto WB w zasadzie taką samą (jak u Thomasso) kolorystykę zaproponował.
Mirka trochę za czerwono mz. Najmniej trafiony WB (lub właściwsze chyba określenie podoba sie najmniej) u Bodzipa później epicure. To czysto subiektywna opinia na podstawie tego co wyświetla mi skalibrowany nieprofesjonalnie:) monitor dell IPS.

Ładne wariacje kolorystyczne, ja jednak polecam tradycyjnie białą kartkę i własny balans bieli przed zdjęciem.

WUJEK MARO
25.12.13, 17:10
... Jednak ta zaślepka do styków to chyba ma przeznaczone dla niej miejsce do umieszczenia w gripie [widziałem to na jakimś filmiku, chyba że to dotyczyło EM5].
Tak, jest takie miejsce :-)

Pawel92
27.12.13, 14:41
Ciąg dalszy eksploracji E-M1. AutoISO trudno nazwać wyszukanym. Można wybrać minimalną i maksymalna wartość ISO i ... już. Brak konfiguracji logiki wyboru czasu ekspozycji lub choćby jego minimalnej wartości. W trybie M nie można z poziomu aparatu skorygować wartości ekspozycji. Jest co prawda taka funkcja w menu, ale to nie to samo.
Sama konfiguracja przycisków puszki jest całkiem znośna, choć daleko jeszcze do momentu, kiedy do każdego przycisku (choćby tylko funkcyjnego) można będzie przypisać każdą funkcję. Pytanie, czy to ma sens?
Po dodaniu gripa, aparat trzyma się jeszcze lepiej niż przed. Przydały by się może druga bateria w gripie i dotarkowy wybierak. Całość robi się niestety większa, co prowadzi, MZ, w przeciwnym kierunku niż logika puszek m43, ale jest nadal "do zniesienia" :grin:

nightelf
27.12.13, 21:47
W trybie M nie można z poziomu aparatu skorygować wartości ekspozycji. Jest co prawda taka funkcja w menu, ale to nie to samo.

Po co korekta ekspozycji w trybie M?
Przecież zmienia się po prostu czas, albo migawkę i ekspozycja jest już inna.

Jak dla mnie to by było jednak lepiej, gdybym mógł dowolnie podpiąć funkcję pod każdy przycisk, a nie być ograniczonym przez widzimisię producenta.

nyny
27.12.13, 21:57
Po co korekta ekspozycji w trybie M?

Tez mnie to zastanawia.

pozdro