PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OMD E-M1

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7

droplet
4.08.14, 17:40
Myślałem, że dało by się zastąpić zdane sterowanie spustem migawki telefonem. Czasami ustawiam sobie aparat i jadę w kierunku aparatu rowerem. Telefonem udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie. Strasznie długo było przesyłane zdjęcie i zdarza się problem z zasięgiem WiFi. No cóż muszę się przeprosić z pilotem na USB.

Jan_S
4.08.14, 17:52
a jak z AF? ustawiasz jakiś pre-focus?

droplet
4.08.14, 18:46
a jak z AF? ustawiasz jakiś pre-focus?
Opcja z telefonem miała być lepsza bo można kliknąć na osobę.
Natomiast z wyzwalaczem przez USB nic kombinuje - ustawiam AF, szeroki kąt (9-18 ) i przesłona ok f/5.
Głębia ostrości zazwyczaj wystarcza, poza tym zdjęć jest więcej to zawsze coś przypasuje.

lcj
5.08.14, 22:13
AF może też z telefonu ustawić.

zimoch
13.08.14, 15:16
Czy mógłby ktoś w krótki treściwy sposób wykazać różnice pomiędzy E-M5 a E-M1. Chodzi mi o to czy skłaniać się do wymiany body czy poczekać na następnego flagowca.

Jan_S
13.08.14, 15:41
Czy mógłby ktoś w krótki treściwy sposób wykazać różnice pomiędzy E-M5 a E-M1. Chodzi mi o to czy skłaniać się do wymiany body czy poczekać na następnego flagowca.

ponad 1200 postów w wątku, kilka testów i ciągle takie wątpliwości?
ja popełniłem kiedyś taki test: https://forum.olympusclub.pl/threads/89849-OlyTest-Sceptyka-s%C5%82%C3%B3w-kilka-o-E-M1?highlight=

w skrócie:
1) dużo lepsza ergonomia
2) świetna szybkość działania (naprawdę rewelacja)
3) AF porównywalny
4) uważam że wysokie ISO jest nieznacznie lepsze w E-M1 (E-M5 nieco wycina niebieski kolor)
5) kilka fajnych bajerów - timelapse, HDR, WiFi...
6) migawka 1/8000 - (dlaczego w E-M5 tego nie ma!!!)

Z kolei jeden z Forumowiczów, nie pamiętam już kto to był, zauważył że przy długich czasach E-M1 w większym stopniu degraduje obraz szumem termicznym

Wymiania z E-M5 (zwłaszcza gdy ma się gripa) nie jest specjalnie racjonalna, no chyba że w myśl zasady że "kto bogatemu zabroni" bo gdybym ja był bogaty to pewnie bym wymienił :) zwłaszcza ze względu na punkty 2, 5 i 6

szafir51
13.08.14, 16:07
7) Wbudowane czujniki fazowe do współpracy E-M1 ze szklarnią "dużego" 4/3 przez MMF-2/3 = większa szybkość działania AF.

Z kolei jeden z Forumowiczów, nie pamiętam już kto to był, zauważył że przy długich czasach E-M1 w większym stopniu degraduje obraz szumem termicznym

8) Matryca od Panasonic a nie od Sony jak w E-M5

apz
13.08.14, 16:47
7) Wbudowane czujniki fazowe do współpracy E-M1 ze szklarnią "dużego" 4/3 przez MMF-2/3 = większa szybkość działania AF.

8) Matryca od Panasonic a nie od Sony jak w E-M5I to może wystarczyć by także bogaty się zastanowił czy warto, tym bardziej, że na pewno będą nowe modele....

Jan_S
13.08.14, 17:17
I to może wystarczyć by także bogaty się zastanowił czy warto, tym bardziej, że na pewno będą nowe modele....

Mnie tam akurat obrazek z matrycy E-M1 się bardziej podoba... I chyba nie byłem odosobniony w tym poglądzie dopóki się nie okazało że to jest produkt Panasonic'a

lcj
15.08.14, 15:34
Jaskółki donoszą że po wakacjach będzie znacznie poszerzony tryb filmowania (chociaż mam nadzieję że nie tylko) w E-M1, m.in. 120fps w HD oraz... 4K 30fps. Wszystko przez aktualizację firmware. Zobaczymy...

gietrzy
15.08.14, 19:06
Jaskółki donoszą że po wakacjach będzie znacznie poszerzony tryb filmowania (chociaż mam nadzieję że nie tylko) w E-M1, m.in. 120fps w HD oraz... 4K 30fps. Wszystko przez aktualizację firmware. Zobaczymy...

Jeśli lista z 43R się potwierdzi Oly wraca do gry.

banc
15.08.14, 22:10
Do różnic dorzuciłby jeszcze 9 - wizjer.

szafir51
16.08.14, 01:24
ciekawe, czy to okaże się prawdą:
http://www.43rumors.com/ft3-this-is-the-amazing-list-of-new-features-coming-with-the-next-e-m1-firmware-upgrade/

Nowy Firmware, w którym będzie m.in.:
- nagrywanie wideo z rozdzielczości 4k (ze stabilizacją)
- tryby High Speed i Slow Motion (240p lub 120p)
- nowy kodek z innym trybem nagrywania (24p, 25p, 30p, 60p)
- trym Filmowy (?)

lcj
16.08.14, 09:45
Tu chodzi o INNY (w znaczeniu różny) kodek do kompresji przy różnych fps. Może to nie tyle oznaczać że nie będzie to AVC czy HEVC ale raczej może oznaczać różny bitrate dla nich.

zimoch
17.08.14, 08:15
To ja dodam od siebie pomarańczowe body :) w edycji jakiejś tam. Strasznie mi sie podoba.
A tak na poważnie jedyne co mnie do niego ciagnie to ergonomia. Ma więcej przycisków i lepiej leży w łapie.

Szklarni 4/3 nie mam.
Matryca jest prawie taka sama.
Zobaczymy moze jakąś premia wpadnie to z USA sprowadze. Bo ceny w Polsce zupełnie mi nie pasują.

Dzięki za porównanie.

gietrzy
17.08.14, 12:08
ciekawe, czy to okaże się prawdą:

Zapomniałeś o bardzo istotnej sprawie - "spłaszczacz obrazu", coś na kształt S-log z A7s, coś na co czeka również GH4, coś czego protezą do tej pory jest cofnięcie kontrastu/nasycenia do minimum plus (już od czasu PM2) S-krzywa +/-3 powiedzmy.
Jeżeli jest szansa na większy bitrate i 25 kl/s plus S-log to nie mam pytań, oczywiście nie w kontekście jakości vs A7s czy GH4, ale w kontekście IBIS (bezkarne filmowanie z ręki), wizjera (widoczność progu ostre/nieostre bez powiększania obrazu; ważne przy szkłach bez AF) oraz ogólnego odbioru obrazu (patrz stop klatki z filmiku Janka z jakiegoś hepeningu w Krak, jak tylko ludzie zaczynają biec jest mega utrata jakości).
W 4K wierzę, za moment każda komórka będzie to miała. Albo w to wejdą albo pożegnamy "mój" system.

---------- Post dodany o 12:08 ---------- Poprzedni post był o 12:06 ----------

Zobaczymy moze jakąś premia wpadnie to z USA sprowadze. Bo ceny w Polsce zupełnie mi nie pasują.

Ceny w USA ostatnio też skoczyły. O około $ 100-125 za LNIB. Szkoda, że nie kupiłem za $900 :(

epicure
17.08.14, 12:27
W 4K wierzę, za moment każda komórka będzie to miała.

W komórkach to niech się zajmą bateriami, żeby trzymały dłużej, niż pół dnia, a nie jakimś 4K.

gietrzy
19.08.14, 12:12
W komórkach to niech się zajmą bateriami, żeby trzymały dłużej, niż pół dnia, a nie jakimś 4K.

Trzeba było sobie kupić normalne ppi (widziałem N5, ekran robi wrażenie na osobie pstrykającej fotki) :)

Troszeczkę dreszczyku - jest nowa aktualizacja, ale bez 4K?. Źródła na 43R prześcigają się w zmianach funkcjonalności trybu wideo po owej aktualizacji i tak mamy dostać:

- 4K@100mbit
- poszerzony klatkarz: 24, 25, 50, 60
- slomo - 120/240 w rozdzielczościach 720/1080
- tak jak w przypadku 4K, wyższy bitrate również 1080
- coś na kształt S-log z A7s (Cine-D z GH4) czyli "spłaszczacz obrazu"
- inne pierdoły.

Jeśli powyższe nie nastąpi nie bardzo sobie wyobrażam sprzedaż tej puszki w kontekście dostępności M10.

epicure
19.08.14, 12:21
Trzeba było sobie kupić normalne ppi (widziałem N5, ekran robi wrażenie na osobie pstrykającej fotki) :)

Ekran nie jest problemem, bo jak wyłączę 4G, to telefon trzyma nawet 3 dni przy lekkim obciążeniu. A z 4G pada po kilkunastu godzinach. Baterie są za mało wydajne dla zapewnienia ciągłej komunikacji przez czas dłuższy, niż kilka godzin. Ekran to pikuś...

gietrzy
19.08.14, 14:19
Jest i srebrny

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/08/silver_em1_zps8d5641a3-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/silver_em1_zps8d5641a3.jpg)

epicure
19.08.14, 14:26
Nie mogę się doczekać wersji z pomarańczową okleiną i paskiem moro ;-)

szafir51
19.08.14, 14:33
Nie mogę się doczekać wersji z pomarańczową okleiną i paskiem moro ;-)

to bierz się za K-S1:
http://photorumors.com/2014/08/18/this-is-the-upcoming-pentax-k-s1-dslr-camera/

: (http://photorumors.com/2014/08/18/this-is-the-upcoming-pentax-k-s1-dslr-camera/))

Jan_S
19.08.14, 14:37
Jest i srebrny

brzydal :P

epicure
19.08.14, 14:39
to bierz się za K-S1:
http://photorumors.com/2014/08/18/this-is-the-upcoming-pentax-k-s1-dslr-camera/

: (http://photorumors.com/2014/08/18/this-is-the-upcoming-pentax-k-s1-dslr-camera/))

Fajna choinka :-D

gietrzy
19.08.14, 14:51
Ee tam nie kumasz czaczy. Co ma zrobić ktoś, kto ma (od początku) srebrne stałki - 12-45-75? Do takiego kompletu nie wypada nie kupić 25, oczywiście srebrnej. Cykneli serię srebrną i tyle. Fotki z/robi takie same.
Poza tym jeśli prognozy aktualizacji z 4K się sprawdzą to do idealnej maszynki zabraknie mu chyba tylko audio wg. Janko plus "mój" multi aspekt (nigdy w życiu).

nightelf
19.08.14, 15:31
brzydal :P

Mi się podoba :wink:

Ciekawe jak będzie z tym 4K.
Tryb Slow-Mo też by się przydał :) Trochę efekciarstwa nie zaszkodzi.

figiel
23.08.14, 09:19
jeżeli soft wyjdzie do momentu mojego wyjazdu do jpn i video będzie na poziomie nieshackowanego panasa, jeszcze w tym roku zmienię ff na to micro,
pozdrawiam

gietrzy
27.08.14, 13:48
4K jednak nie dla M1. Szczegóły jutro o 7 wszędzie w foto necie.

Jan_S
27.08.14, 16:46

no i dobrze, też uważam że 3K do E-M1 dużo lepiej pasuje. Gwoli wyjaśnienia - mam na myśli sklepową cenę 3 kPLN za aparat bez obiektywu.

nightelf
27.08.14, 17:21

I tak skończyły się marzenia :(

MAF
27.08.14, 17:28
I tak skończyły się marzenia :(

Możliwe że ten procesor nie jest w stanie podołać kodowaniu 4K. Mnie osobiście to tam mało przeszkadza, FullHD to aż nadto jak na moje potrzeby.
Fajnie że EVF podczas peakingu przyspieszy.

nyny
27.08.14, 20:15
Jak ktos szuka na sile super hiper kamery to mu sie chyba zdrowo we lbie poprzewracalo, ze mysli o aparacie jako substytucie takowej...
Aparat jest do robienia zdjec, a jak ktos tego nie rozumie to niech sie czym predzej wezmie za siebie, bo jak bedzie myslal w tych kategoriach to raczej nie zostanie drugim Wajda.

pozdro

Janko Muzykant
27.08.14, 21:08
Jak ktos szuka na sile super hiper kamery to mu sie chyba zdrowo we lbie poprzewracalo, ze mysli o aparacie jako substytucie takowej...
Aparat jest do robienia zdjec, a jak ktos tego nie rozumie to niech sie czym predzej wezmie za siebie, bo jak bedzie myslal w tych kategoriach to raczej nie zostanie drugim Wajda.
O ho, ho, co za odważne tezy. Aparaty filmujące zrobiły rewolucję na rynku i parę dobrych filmów tym nakręcono. Zresztą kręci się je nadal, a miesiąc po miesiącu pojawiają się coraz lepsze maszynki, których głównym zadaniem jest fotografowanie. Za chwilę pojawią się rawy filmowe jako standard i właściwie kwestią tylko kształtu samego body będzie wybór tego czy owego do filmowania.

nyny
27.08.14, 21:23
Aparaty filmujące zrobiły rewolucję na rynku i parę dobrych filmów tym nakręcono.
Na jakim rynku?
Fotograficznym, co dodanie tego trybu zmienilo w przypadku robionych zdjec?
Czy jednak Video, na ktorym egzystuja rowniez kamery, i przez ten pryzmat nalezy postrzegac ta dodatkowa funkcjonalnosc aparatu?
Czy wreszcie na rynku placzacych lamusow co musza miec wszystko w jednym, i to najlepiej w promocji za psi grosz, bo nie stac na dedykowane rozwiazania?

I wreszcie na koniec, ile z tych placzacych nad video jest wstanie zrobic cos wiecej niz fimowego gniota, nie wspominajac juz o fotografii nieco lepszej niz poprawnej...

Mam nieodparte wrazenie, ze teraz w aparacie dla niektorych miszczuf jak nie jest minimum 4k, to dyskwalifikuja takie urzadzenie do tego do czego zostalo przede wszystki zrobione, czyli robienia zdjec...

pozdro

Jan_S
27.08.14, 21:35
nyny (https://forum.olympusclub.pl/members/11286-nyny) - nie zawrócisz kijem Wisły. Trend jest taki że aparaty muszą nadawać się do filmowania. Nie jestem entuzjastą tego rozwiązania bo w ogóle nie jestem entuzjastą filmików i filmów amatorskich ale... kilka razy mi się to przydało (a oddzielnej kamery to raczej bym nie kupił) więc wolę mieć dobre filmy niż liche...

a jak ktoś jest purystą to Nikon ma dla niego coś odpowiedniego. Df się to chyba nazywa?

nyny
27.08.14, 21:40
Alez nie zamierzam niczego zawracac...

Taki przyklad dam, mam rodzinke duzo zakupow, siakies wozki, i takie tam rodzinne sprawy, i jak chce kupic praktyczne kombi, to nie psiocze na producenta dlatego, ze nie ma takich osiagow jak bolid F1, a jak do tego mam pod maska +200KM to ciesze sie niezmiernie :)

I o to mi glownie chodzi, bo widze ze niektorym to sie niezle swiatopoglad sfiksowal, dyskredytuja aparat, wiedza lepiej niz ksiegowi producenta bo kuzwa nie kreci w 4k, normalnie zal.pl ...

pozdo

Janko Muzykant
27.08.14, 21:47
Na jakim rynku?
Hmm... przeanalizujmy zdanie: "Aparaty filmujące zrobiły rewolucję na rynku i parę dobrych filmów tym nakręcono."

Czy jednak Video, na ktorym egzystuja rowniez kamery, i przez ten pryzmat nalezy postrzegac ta dodatkowa funkcjonalnosc aparatu?
Czy wreszcie na rynku placzacych lamusow co musza miec wszystko w jednym, i to najlepiej w promocji za psi grosz, bo nie stac na dedykowane rozwiazania?
I wreszcie na koniec, ile z tych placzacych nad video jest wstanie zrobic cos wiecej niz fimowego gniota, nie wspominajac juz o fotografii nieco lepszej niz poprawnej...
Brakuje pytania piątego: czy na rynku filmowym, na którym do czasu powstania pierwszego aparatu filmującego w HD królowały matryce 1/3'' max z pięcioma EV, nie licząc tych za kilkadziesiąt tysięcy (bliżej stu), czytaj: niedostępnych zupełnie dla większości filmowców.

Mam nieodparte wrazenie, ze teraz w aparacie dla niektorych miszczuf jak nie jest minimum 4k, to dyskwalifikuja takie urzadzenie do tego do czego zostalo przede wszystki zrobione, czyli robienia zdjec...
A ja mam wrażenie, że siedzicie, towarzyszu, gdzieś tam głęboko na prowincji i nie wiecie, co się na świecie dzieje :) Ludzie robią wspaniałe rzeczy filmującymi aparatami i mogą to robić tylko dlatego, że te aparaty kosztują jedną pensję, a nie trzydzieści. A to, że film robić jest trudno, znaczy tyle, że mało komu się to udaje. Większość chciałaby, ale generuje tylko koszmarki wypełniające youtuba, bo tu nie jest jak w foto - tydzień i już umiem. Ale na szczęście choćby z samej ilości, jednemu na tysiąc wychodzi i to już jest dużo.

Mam wrażenie pewnego deja vu: naście lat temu pojawiły się cyfrówki i liderzy tych technologii obrywali od tradycjonalistów, a tak naprawdę w ruch poszły kompleksy, bo trzeba było ogarnąć szopa i generalnie przestawić się z myśleniem ''slajdem'' na myślenie ''rawem'', a jak wiadomo, nie każdemu uczenie się nowego wychodzi łatwo i przyjemnie. Film to coś innego, ale trochę jakby krewny fotografii. Dziś podobne zjawisko mamy na tym polu: co niektórzy fotografowie zaczynają bawić się filmem, a ci, którym to nie pasuje bądź nie wychodzi czują się... odrzuceni. Rynek foto zrobił się wielki jak ocean i naprawdę dziś trudno zachwycić. Już nawet na cycki mało kto chce patrzyć, lajki dajemy z czystej sympatii do fotografa. A film to jednak coś tam więcej, przynajmniej takie jest odczucie. Oczywiście zjawisko dotyczy to tylko części osób parających się fotografią, głównie tych, którzy zawsze robili to tylko po to, żeby zaistnieć.

Dla mnie film jest kolejną przygodą, a ponieważ tak wyszło, że zająłem się komercyjnie edukacją w tej dziedzinie, będę chciał popularyzować owo medium właśnie wśród fotografów przede wszystkim: tych, którzy szukają czegoś jeszcze oprócz foto i niezależnie, tych, którzy żyli z foto, ale teraz im kiepsko z powodu finansowej korozji rynku fotografii.

adambieg
27.08.14, 21:49
Nyny, z radością ogłaszam, że w pełni się z Tobą zgadzam. To co jest w E-M5 do uwiecznienia dzieciaka w przedszkolu czy innej tam imprezki wystarczy. A pędu do 4K nie rozumiem. Już FHD daje tak duży objętościowo materiał, że nie wiadomo co z tym robić a i kompy coraz mocniejsze zadyszki przy 4K dostawać będą. Rozumiem osoby którym zależy na super jakości ale idąc tym tropem to za 3 lata bedziemy o 8 albo i 16K rozmawiać. Po co?

nyny
27.08.14, 21:54
Odniose sie w skroocie do tego elaboratu @Janka....

Jak bede chcial sobie pofilmowac cos wiecej niz dokazywanie moich dzieciakow, to kupie sobie odpowiednie do tego urzadzenie. Na pewno nie bede wylewal zali do producentow moich nikonow, olka czy sonego ze nie filmuja w najnowszych technologiach. Pomijam juz fakt ilu z tych lamusow bedzie jak slusznie zauwazyles umialo wykorzystac ta technologie i zrobic cos naprawde fajnego. Nie wspomne tez o fakcie calej dalszej technologicznej infrastruktury, by te 4K w naprawde wykorzystac, i cieszyc sie w pelni z tej technologii...

Ja nie mam nic do entuzjastow video, tylko do lamusow co marudza byle marudzic.

pozdro

Janko Muzykant
27.08.14, 21:54
I o to mi glownie chodzi, bo widze ze niektorym to sie niezle swiatopoglad sfiksowal, dyskredytuja aparat, wiedza lepiej niz ksiegowi producenta bo kuzwa nie kreci w 4k, normalnie zal.pl
Ano, nie filmujesz, to nie wiesz w czym rzecz. 4k nikomu nie jest potrzebne dla tej rozdzielczości wprost, a wyłącznie do otrzymania gładkiego, czystego HD. Większość aparatów interpoluje w zawiły sposób HD z jakiejś dziwnej rozdzielczości pośredniej, wynikającej z całkowitych ułamków rozdzielczości rzeczywistej matrycy (np. w Nexach było chyba 1440px oryginału w poziomie). W pionie jest jeszcze gorzej, bo odrzuca się dwa z trzech wierszy i obraz wygląda jakby był nagrywany przez żaluzje. To się zmienia, każdy kolejny model interpoluje lepiej, ale wciąż film z 5DIII może czyścić buty temu z BM, gdzie mamy natywną rozdzielczość. 4k będzie problem rozwiązywał jak typowy downsampling zdjęć, robiących cuda z przeciętnej aparatury.

nyny
27.08.14, 22:06
@Janko: to jeszcze raz powtorze, jaki problem kupic dedykowane urzadzenie video do tych spraw?

Bo narzekac na producenta aparatu, gdy nie stac mnie na odpowiednia kamere, jest zenujace...

pozdro

Janko Muzykant
27.08.14, 22:17
@Janko: to jeszcze raz powtorze, jaki problem kupic dedykowane urzadzenie video do tych spraw?
Problem. Nie licząc Blackmagica, który namieszał ostro, ale wciąż ma monopol, kamera filmowa dająca obraz porównywalny powiedzmy do D5300 to kilkanaście tysięcy złotych. Dziwnym zbiegiem okoliczności (inżynierskiej i księgowej) wyszło, że w świecie foto można znaleźć kamery o jakości obrazu świata filmu, za to kilkakrotnie tańsze.
Co do "nie stać mnie", żenujące to jest pisanie takich słów. Nie każdego stać na hobby, w które trzeba wsadzić trzydzieści tysięcy na dzień dobry.

nyny
27.08.14, 22:24
Problem. Nie licząc Blackmagica, który namieszał ostro, ale wciąż ma monopol, kamera filmowa dająca obraz porównywalny powiedzmy do D5300 to kilkanaście tysięcy złotych. Dziwnym zbiegiem okoliczności (inżynierskiej i księgowej) wyszło, że w świecie foto można znaleźć kamery o jakości obrazu świata filmu, za to kilkakrotnie tańsze.
Znaczy sie jest alternatywa, to pytam sie dlaczego te zale do Olka i jego M1?

Co do "nie stać mnie", żenujące to jest pisanie takich słów. Nie każdego stać na hobby, w które trzeba wsadzić trzydzieści tysięcy na dzień dobry.
Taaa, czyzby?
To czemu jad wylewa na bogu ducha winnego producenta aparatu, zamiast jojczyc na producentow kamer?

pozdro

Janko Muzykant
27.08.14, 22:40
Znaczy sie jest alternatywa, to pytam sie dlaczego te zale do Olka i jego M1?
Ponieważ braki wynikają wyłącznie z braku woli, niczego więcej. I głównie mam na myśli stały klatkaż i ograniczenia w audio, pal licho już to 4k. Jest to zresztą głupie i krótkowzroczne, w chwili dzielenia rynku filmowego czyjaś duma i upór rozwalają przyszłość marki. Ale to wynika z bardzo złożonej sytuacji w biznesie japońskim, o których my tu nie mamy zielonego pojęcia, a wszelkie analogie, które na forach próbuje się stosować z rynków naszych nie mają sensu.

To czemu jad wylewa na bogu ducha winnego producenta aparatu, zamiast jojczyc na producentow kamer?
A czemu mamy jojczyć na producentów kamer? Niby dlaczego mieliby obniżyć ceny skoro konkurencji nie ma? Blackmagic jest jeden, ale to wciąż kamera - beta (wskaźnik wysterowania i histogram mam od dwóch dni, po półtora roku od produkcji kamery), a do tego niewygodna bardzo. Mały BM ma wyświetlacz jak z nawigacji z biedronki, trzeba nosić czarną chustę i zakładać na głowę w czasie filmowania, bo nic nie widać.

gietrzy
27.08.14, 23:03
czyjaś duma i upór rozwalają przyszłość marki.

Dziękuję.

wyszomir
27.08.14, 23:05
A pędu do 4K nie rozumiem. Już FHD daje tak duży objętościowo materiał, że nie wiadomo co z tym robić a i kompy coraz mocniejsze zadyszki przy 4K dostawać będą. Rozumiem osoby którym zależy na super jakości ale idąc tym tropem to za 3 lata bedziemy o 8 albo i 16K rozmawiać. Po co?

By nakręcać koniunkturę. Wmówienie ludziom, ze potrzebują 4k spowoduje, ze kupią nowe aparaty, nowe monitory, telewizory, komputery, zapewne też producenci oprogramowania też troche grosza przy okazji zarobią - i rynek bedzie sie rozwijał - produkcja wzrośnie, gospodarka bedzie się rozwijać, ludzie będą mieli pracę...

jagger
27.08.14, 23:05
mam małe pytanie, czy jak chcę zaktualizować M1 to muszę go wcześniej zarejestrować, czy wystarczy zrobić aktualizację poprzez Olympus viwer3? I czy takie aktualizacje długo trwają i nic się nie powinno zawiesić? pytam, bo nie rejestrowałem swojego omd a i aktualizacji nigdy nie robiłem... pozdrawiam.

gietrzy
27.08.14, 23:11
Przez program Olympusa, od chwili dostępności aktualizacji dobrze jest odczekać 2 tygodnie, jednocześnie śledząc fora (polecam te po angielsku, ludzie jakby mniej vul bull agresywni). Kiedyś nie wiedziałem o czym pisze apz, po tygodniu okazało się, że Oly coś, gdzieś... i ludzie po blokowali sobie em5-tki.

jagger
27.08.14, 23:18
a co z rejestracją puszki? jest wymagana?

gietrzy
27.08.14, 23:22

Zarejestrujesz i będzie ci przychodził list na @-skrzynkę co kwartał, namawiający do zakupów. O szybkim serwisie dla flagowców też już czytaliśmy na forum.
Imho bez sensu, tylko problem przy sprzedaży.

nyny
27.08.14, 23:30
Nie musisz.
Mozesz apgrejdnac przez OV bezpieczne, i mozesz apgrejdnac bez jego pomocy.
Trwa to roznie, czasami moze sie wydawac, ze zwiecha tylko bron boze cos robic jak na ekranie jest stosowny komunikat, bo sobie kuku zrobisz, czekaj cierpliwie na finito...

A wracajac do meritum tematu.
Takie te zale sensowne, jak ten gdybym mial do producenta kamer pisac anonse, ze mi nie robi zdjec i nie ma takiego AF jak chocby D800.
Dla mnie to caly czas bedzie chore...

pozdro

gietrzy
27.08.14, 23:55
Nyny, z radością ogłaszam, że w pełni się z Tobą zgadzam. To co jest w E-M5 do uwiecznienia dzieciaka w przedszkolu czy innej tam imprezki wystarczy. A pędu do 4K nie rozumiem. Już FHD daje tak duży objętościowo materiał, że nie wiadomo co z tym robić a i kompy coraz mocniejsze zadyszki przy 4K dostawać będą. Rozumiem osoby którym zależy na super jakości ale idąc tym tropem to za 3 lata bedziemy o 8 albo i 16K rozmawiać. Po co?

Pisał kiedyś o tym Janko, wszystko pięknie do czasu naciśnięcia pauzy. Pęd do 4K? Nie, ale skoro wszem i wobec się ogłasza, że flagowy model raczej nie doczeka się następcy w ciągu najbliższych 12 miesięcy to następuje załamanie sprzedaży czytaj zakup używek z niższej półki, z równie wydajnym sensorem, IBIS, również z wbudowanym wizjerem, w super stanie za 1/3 ceny flagowego modelu. To się teraz dzieje z M1, zrobili idealny aparat stworzony do wideo tylko nie ma klimatu (gdzieś w Japonii) do podniesienia lekko bitrate i jankowego audio. Ja wolałbym to sto razy od GH4, nawet bez UHD.

Objętość: GH4 ma mniejsze zapotrzebowanie na magazyn od topowych hacków GH2 - tylko 1080p :)

Po co? Ano np. po to by mieć 25 fotografii wykonanych w jednej sekundzie, w miarę przyzwoitej jakości (GH4) o wielkości 8 MPx każda.

UHD a komp: byle J1900 Intela pięknie odtwarza pliki GH4. Póki co raw-kamer w normalnych pieniądzach nie ma. BMDPCC to jest żart, a Panas - po aktualizacji wrześniowej - potrzebować będzie Atomos cośtam za $2k i czar pryska (nie wiem jak dla nylepszych, ale dla gietrzy tak).

figiel
28.08.14, 10:57
nyny, myślę że skoro ktoś decyduje sie na mikro ceni sobie wygodę (nie koniecznie cenę) pracy całym zestawem. Z normalny na tle konkurencji 'Panas G6, Nikon D5300 i wyżej,,) bitragem E-M1 byłb świetną kamerą dla okreslonej grupy odbiorców (hobbystów) ze względu na stabilizajce w body, której w szkłach jasności f0,95 nie znajdziesz. Profesjonalista nie bedzie kręcił materiału z łapy, amatorzy - owszem, choć ostatnio nawet serialom z tv nadaje się w ten sposób dynamiki..
W moim przypadku chodzenie bez spider riga, który jest chyba najbardziej kompaktowym rozwiązaniem, które pozwoli zaoszczędzić kolejne 0,5kg oraz czas na jego złożenie i rozłożenie na wycieczkach bylo by decydującym argumentem do zakupu tego body.
Czy 4k jest potrzebne ? -z rozsądnym bitrage TAK, to chyba naturalne że potrzeby konsumenta rosną, zwłaszcza, że pryzwyczaja nas do do tego konkurencja.

Myślenie w ten sposób, że aparat ma robić szjęcia, kamera kręcić filmy doprowadzi do sytuacji kiedy musisz nosić ze sobą min 5 kg sprzętu a jego rozpakowanie zniecheca do używania, jak w moim przypadku (5Dmk1 foto,Pans GH2/G6 video).

nyny
28.08.14, 11:27
nyny, myślę że skoro ktoś decyduje sie na mikro ceni sobie wygodę (nie koniecznie cenę) pracy całym zestawem. Z normalny na tle konkurencji 'Panas G6, Nikon D5300 i wyżej,,)
No to w czym problem?
Jak sie nie podoba to sie szuka gdzie indziej, po co jojczyc?

bitragem E-M1 byłb świetną kamerą dla okreslonej grupy odbiorców (hobbystów) ze względu na stabilizajce w body, której w szkłach jasności f0,95 nie znajdziesz.
Ale jest aparatem fotograficznym z opcja filmowania, a nie kamera z opcja fotografowania. I widzisz tutaj ta jakze subtelna roznice?

Myślenie w ten sposób, że aparat ma robić szjęcia, kamera kręcić filmy doprowadzi do sytuacji kiedy musisz nosić ze sobą min 5 kg sprzętu a jego rozpakowanie zniecheca do używania, jak w moim przypadku (5Dmk1 foto,Pans GH2/G6 video).
Przede wszystkim nic nie musze, jedynie jesli chce to moge...
Z waszych postow wynika, ze za kare nosicie szpej, ze dzwiganie 5 kilogramow to juz gehenna. To pytam sie po co?
Bo jesli pisze to hobbysta/amator to sobie byle czym mozeuwieczniac wiekopomne chwile, jesli robisz cos za co kase bierzesz to po ki czort marudzisz, nie podoba sie to zmien profesje, przejdz do konkurencji, a nie biadol w necie jaki to ktos jest zly bo nie ma czegos co tak naprawde nie jest niezbedne...

pozdro

Bodzip
28.08.14, 11:34
Ja stwierdzę tylko fakt. Na wszystkich zlotach, Krakman latał z kamerą (chyba Sony). I wyszły super fajne filmiki.
Się zapytowywowuję :mrgreen: dlaczego nikt nie kręcił zlotów PEN-em lub OMD-em ? A tyle tego było :roll:

gietrzy
28.08.14, 11:45
Myślenie w ten sposób, że aparat ma robić szjęcia, kamera kręcić filmy doprowadzi do min 5 kg sprzętu a jego rozpakowanie zniecheca do używania

Dziękuję.
Dolicz do tych 5 kg kable, czytniki, ładowarki... Na lotnisku masz takie koko-dżambo, że ból głowy a można by mieć M1, trzy Vojtki, trzy naleśniki, trzy FL-600R, 5 baterii, jeden kabel, jedną ładowarkę, 5 kart w paczce razem z filtrami.

nyny
28.08.14, 11:55
Dziękuję.
Dolicz do tych 5 kg kable, czytniki, ładowarki... Na lotnisku masz takie koko-dżambo, że ból głowy a można by mieć M1, trzy Vojtki, trzy naleśniki, trzy FL-600R, 5 baterii, jeden kabel, jedną ładowarkę, 5 kart w paczce razem z filtrami.
A nieprosciej wziasc w kieszen ajfona, albo siakiegos samsunga czy lumie?

Litosci....

p.s. Chetnie zobacze jakies Twoje dzielo, bo chcialbym uwierzyc, ze to wszystko naprawde jest niezbedne by sie spelnic i pokazac w pelni talenty,pozwalajace istniec nadal w multimedialnej dziedzinie....

pozdro

gietrzy
28.08.14, 12:02
Ale jest aparatem fotograficznym z opcja filmowania, a nie kamera z opcja fotografowania. I widzisz tutaj ta jakze subtelna roznice?

Wszyscy akcjonariusze Oly to widzą co rok, zawsze pod koniec kwietnia.
M5 chciałem kupić, PM2 kupiłem używane, M-10? Wolałbym (skoro i tak kupię sobie używkę) kupić M1. Chrzanić to UHD, wciąż wierzę, że chociaż odrobinkę podniosą ten bitrate i 25 kl/s.

Odbijam piłeczkę: widzisz ile okazji umknęło Oly? Wiesz ile osób (szczególnie w Europie) o to prosi, czytaj wstrzymuje się z zakupem? Pamiętaj proszę, że nie miauczę o "stop-klatkę" rodem z GH2@hacked; wtedy Oly wyłączyłby się szybciej niż Sony.

---------- Post dodany o 12:02 ---------- Poprzedni post był o 11:59 ----------

A nieprosciej wziasc w kieszen ajfona, albo siakiegos samsunga czy lumie?

Litosci....

O to samo proszę znajomych jak oglądam te fotki pstryknięte wewnątrz Ajfonem 5, uwierzysz?

p.s. Chetnie zobacze jakies Twoje dzielo, bo chcialbym uwierzyc, ze to wszystko naprawde jest niezbedne by sie spelnic i pokazac w pelni talenty,pozwalajace istniec nadal w multimedialnej dziedzinie....

Nice try, keep on tryin' co po naszemu tłumaczę ci tak: nie potrafię tak ładnie jak ty czy Janko.

/edit: w dobie przelotki speedbooster np. EF-> m43 bardzo zdziwiła mnie wczorajsza wypowiedź wyszomira nt. UHD.

wyszomir
28.08.14, 22:37
w dobie przelotki speedbooster np. EF-> m43 bardzo zdziwiła mnie wczorajsza wypowiedź wyszomira nt. UHD.

A co cię w niej tak zdziwiło?

gietrzy
29.08.14, 09:18
A co cię w niej tak zdziwiło?

Komu jak komu, ale chyba tobie powinno zależeć na bugobraniu w 4K.

wyszomir
29.08.14, 13:17
Mi bezpośrednio 4K nie jest do niczego potrzebne, ale 4K jest (jak zresztą wiele innych nowych standardów i wyrobów) sposobem na nakręcenie sprzedaży i poprawienie koniunktury. Niestety tak ten nasz świat działa - np. rynek telewizorów sie nasyca i trzeba coś nowego wymyślić, by ludzie zaczęli zmieniać sprzęt na nowy. Wymyśla sie zatem nowe funkcje typu 3d, możliwość przeglądania stron www na telewizorze (jaki procent użytkowników to wykorzystuje?), teraz filmy 4K, potem znów coś nowego się wymyśli - i za pomocą umiejętnej reklamy wmawia się ludziom, ze właśnie to jest im niezbędne do szczęścia. To i tak w sumie lepsze, niż alternatywna (niestety też stosowana) metoda polegająca na takim konstruowaniu sprzętu, by rozleciał się tuż po zakończeniu gwarancji. A skutek - rosnące w szybkim tempie góry śmieci - ponoć bardziej ekologicznych, gdyż zgodnie z obowiązującym prawem stosowane stopy lutownicze nie mogą już zawierać ołowiu - i dzięki temu połączenia lutowane korodują znacznie szybciej - co też sprzyja nakręcaniu sprzedaży :-(
Jakoś dziwnym trafem zapomina się o tym, że jednym z najlepszych sposobów poprawy stanu środowiska jest produkowanie wyrobów trwałych które mogłyby służyć dłużej...

gietrzy
29.08.14, 17:18
Nadzieja umiera ostatnia :mrgreen:

Sony po myku z plikiem ustawień z wyższego modelu oraz po zaprezentowaniu FZ1000 zmuszony zostaje do aktualizacji KODEKA do xavc s w swojej rx10.
Znaczy da się przeorać dosyć istotnie tryb wideo tylko firmwarem.

Oly Oly Oly!

gietrzy
30.08.14, 14:35
Nowa aktualizacja ma dodać rewolucyjną funkcję dla foto- architektów :)
Ma prostować w locie budynki, w locie czyli efekt obróbki przez Trupika widoczny jest już na ekraniku (live view).
Oly udostępni ową aktualizację tuż przed targami.

Poproszę użytkowników M1 o następujące info: jakie symbole baterii pasują do M1, ile fotek można pstryknąć realnie, nie wg. **** nie wyłączając wizjera i ekraniku.

WUJEK MARO
31.08.14, 18:03
Mój E-M1 od zakupu w grudniu robi zdjęcia dość dzielnie. Zaliczył już sporo wyjazdów, w tym dwukrotnie śródziemnomorskie upały i miesięczną wilgoć na Svalbardzie. Cenię go głównie za AF - to jest mistrzostwo świata, choć może niekoniecznie w trybie ciągłym. Mam pewne zastrzeżenia do nastawiania balansu bieli i logiki działania przycisków górnych, bo wiele razy uruchomiłem nieopatrznie bracketing, hehe. Sukcesywnie wymieniam obiektywy na micro. Zastawiłem sobie ze starego sprzętu jedynie 7-14, czekam z niecierpliwością na 40-150, chwaląc w tym czasie głównie 75 1.8 oraz 60 2.8 macro. Testuję też ciekawą ładowarkę do BLN-1, polecam ją osobom podróżującym, bo niemal nic nie waży, a zasila się ją przez kabel micro USB, który i tak wozimy do ładowania telefonu TUTAJ LINK (http://www.amazon.co.uk/USB-Charger-Olympus-BLN-1-PEN-E-P5/dp/B00K0MBLLK).
Po drodze zdarzył się też i serwis. Od momentu zakupu w body szwankowało tylne kółko nastawcze i jakiś miesiąc temu niemal całkiem padło. Podczas naprawy wymieniono górną część obudowy (tak to przynajmniej opisano). Mimo niedogodności kilku dni (naprawa tego modelu wykonywana w Czechach nie trwa dłużej niż 3 dni robocze) mam pozytywne wrażenia. Muszę pochwalić Olympusa za profesjonalizm i podejście do klienta. Może m.in. za to tyle płaciliśmy :-)
Pozdrawiam!

---------- Post dodany o 16:03 ---------- Poprzedni post był o 14:58 ----------

Nowa aktualizacja ma dodać rewolucyjną funkcję dla foto- architektów :)
Ma prostować w locie budynki, w locie czyli efekt obróbki przez Trupika widoczny jest już na ekraniku (live view).

Z Samyangiem 7,5 zadziała? :-) :-) :-)

gietrzy
31.08.14, 20:27
Z Samyangiem 7,5 zadziała? :-) :-) :-)

Nie wiem, ale dam znać co i jak z P8/3.5.

arhtus
31.08.14, 21:49
Witam
Od paru dni posiadam ten nowy cud techniki :mrgreen: choć nie miałem ostatnio zbyt wiele czasu na okiełznanie bestii:grin:
Chciałbym zapytać, czy jeśli chodzi o pracę wizjer/wyświetlacz da się korzystać z tego ustrojstwa tak jak ze zwykłej lustrzanki?
Konkretnie chodzi mi o to, że chcę używać tylko wizjera, a gdy potrzebuję, włączam sobie główny wyświetlacz..
Niby da się coś takiego zrobić przyciskiem INFO, ale wyświetlacz wtedy jest tylko wyciemniony, a nie wyłączony.

---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:10 ----------

hmmm
buszuję sobie po menu i odkryłem, że gdy się wyłączy czujnik zbliżenia oka, włączając wizjer wyłącza się główny wyświetlacz i odwrotnie, ale chodzi mi bardziej o opcję - czujnik zbliżeniowy włączony i wizjer uruchamia się gdy przykładam oczko, a w tym czasie cały czas główny wyświetlacz ma być wyłączony, a gdy chcę skorzystać z wyświetlacza uruchamiam go ręcznie :)

WUJEK MARO
1.09.14, 14:58
chodzi mi bardziej o opcję - czujnik zbliżeniowy włączony i wizjer uruchamia się gdy przykładam oczko, a w tym czasie cały czas główny wyświetlacz ma być wyłączony, a gdy chcę skorzystać z wyświetlacza uruchamiam go ręcznie :)

Nikt nie wie :-)

arhtus
2.09.14, 14:15
A to sam sobie odpowiem co wywnioskowałem,może komuś się przyda :-)
Można włączyć czujnik zbliżeniowy i przyciskiem INFO wyciemnić główny wyświetlacz jednocześnie ustawiając w menu podświetlania na minimalną wartość czyli 8 sekund, szkoda że nie można ustawić krótszego czasu.
Co ma na celu takie działanie? Wg mnie to jakaś oszczędność akumulatora oraz przede wszystkim to, że nie lubię jak mi się cały czas coś świeci w aparacie :-)

A teraz jeszcze jedno pytanko, czy OLYMPUS IMAGE SHARE dostępne jest także pod Windows Phone? Z tego co widzę to chyba nie:-(

gietrzy
2.09.14, 14:22
A teraz jeszcze jedno pytanko, czy OLYMPUS IMAGE SHARE dostępne jest także pod Windows Phone? Z tego co widzę to chyba nie:-(

Niestety, ale nie.

arhtus
3.09.14, 08:36
A wiadomo może czy pojawienie się IS na WP to kwestia czasu czy raczej nie ma na co liczyć

gietrzy
3.09.14, 08:40
A wiadomo może czy pojawienie się IS na WP to kwestia czasu czy raczej nie ma na co liczyć Moim zdaniem prędzej uskładasz na Note 4 niż oni pokochają WP.

gietrzy
5.09.14, 23:09
Troszeczkę polityki: nowa aktualizacja udostępni pierścień przysłony na systemowych Pana-Lajkach.

nightelf
6.09.14, 18:35
Mogli by taką samą aktualizację zrobić dla reszty aparatów.

gietrzy
9.09.14, 13:41
Nie do końca rozumiem stronę 42 instrukcji, pomożecie? Czy M1 ma tryb Manualny w filmikowym trybie?

bartmika
11.09.14, 11:44
Ale mieszają w głowach z tym nowym firmware :)

http://www.43rumors.com/ft4-surprise-4k-is-really-coming-with-the-e-m1-firmware-update/

banc
11.09.14, 16:29
Nie do końca rozumiem stronę 42 instrukcji, pomożecie? Czy M1 ma tryb Manualny w filmikowym trybie?

Jeśli ręczne ustawienie czasu, przysłony i ISO nazywasz manualnym to tak.

gietrzy
11.09.14, 21:14
Jeśli ręczne ustawienie czasu, przysłony i ISO nazywasz manualnym to tak.
Dziękuję.

---------- Post dodany o 21:14 ---------- Poprzedni post był o 21:07 ----------

http://www.43rumors.com/ft4-surprise-4k-is-really-coming-with-the-e-m1-firmware-update/

Jestem dobrej myśli. Moim zdaniem to będzie KO, używki w USA zdarza się wyrwać za $8xx!
Ciekawe (nikt o tym nie wspomina) czy w tej aktualizacji rozszerzą zakres iso w wideo do chociaż 6400.

MAF
11.09.14, 22:49

Czyżby jednak? http://www.43rumors.com/ft4-image-of-the-4k-video-setting-on-the-e-m1/ :-)

A na koniec okaże się że jednak nic z tego :-P

epicure
11.09.14, 23:11
Co za emocje! :D

gietrzy
11.09.14, 23:15
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/09/4K_zps6f6def43-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/picrumors001052/4K_zps6f6def43.jpg)

Oly przywali z grubej dwururki, jeżeli to prawda.
Pytanko: czy jotpeg F w Oly to ten z najmniejszą kompresją?
Szkoda, że cały cyrk marketingowy myli 4K z UHD, ludzie mogą mieć zawroty głowy przy sprawdzaniu specyfikacji kart grafiki, rzutników, częstotliwości odświeżania na poszczególnych złączach w monitorach, etc.

MAF
11.09.14, 23:26
Swoją drogą ciekawe jaki procent użytkowników będzie umiało zrobić sensowny użytek z tego hipotetycznego 4K...

gietrzy
11.09.14, 23:32
Swoją drogą ciekawe jaki procent użytkowników będzie umiało zrobić sensowny użytek z tego hipotetycznego 4K...

To nie jest istotne, nie każdy musi być nylepszym czy Jankiem by kręcić SOBIE filmiki. Lepiej ocalać od zapomnienia w UHD niż w FHD, przynajmniej dzisiaj jest już wybór w mikro, jeśli chodzi o wideo. Do tej pory było tylko GH. Przypominam, że jestem optymistą.

Dlaczego piszesz hipotetycznego?

/edit: o Boziu! Wygrałem :)
Silnik UHD nowego oprogramowania to - podobno - kodek Panasonika, bitrate ten sam co w GH4!!!
Aktualizacja - podobno - dotyczyć będzie także gniazda kart sdxc, które po tej aktualizacji będzie w stanie wykorzystać Sandiska 280 MB/s!!!
Jeżeli Oly nie zapomni o m5, m10 to trzeba być panem pawianem, żeby nie wejść w m43 tylko dla tych puszek, najlepiej kupionych na rynku wtórnym.

MAF
11.09.14, 23:56
Dlaczego piszesz hipotetycznego?

Bo ta plotka już się ze dwa, jak nie trzy razy zmieniała. Najpierw miało być 4K, potem nie być, teraz znowu ma być.

Mnie tam, jak już pisałem, FullHD aż nadto wystarczy (ale ja jestem zacofany, nawet telewizor mam tylko HD Ready), ale nie obraziłbym się gdyby te 4K dodali też do EM-10 :-)

Ciekawe swoją drogą czy zastosowana matryca narzuca też jakieś ograniczenia w temacie filmowania...

gietrzy
12.09.14, 00:08
Bo ta plotka już się ze dwa, jak nie trzy razy zmieniała. Najpierw miało być 4K, potem nie być, teraz znowu ma być.

Mnie tam, jak już pisałem, FullHD aż nadto wystarczy (ale ja jestem zacofany, nawet telewizor mam tylko HD Ready), ale nie obraziłbym się gdyby te 4K dodali też do EM-10 :-)

Ciekawe swoją drogą czy zastosowana matryca narzuca też jakieś ograniczenia w temacie filmowania...

Myślałem, że piszesz o line skiping vs pixel bining lub o rozdzielczości obiektywów.

Wydarzenia poprzedzające Targi w Koloni czas zacząć!
Nareszcie ktoś z redaktorów zapytał o .dng. Terada jednak nie pozostawia złudzeń - wywoływarka Oly jest najszybsza..
http://www.photoreview.com.au/stories/general/olympus-designers-speak

MAF
12.09.14, 00:16
Myślałem, że piszesz o line skiping vs pixel bining lub o rozdzielczości obiektywów.

No co Ty, ja się na tym nie znam :-D Nawet nie rozumiem tego co napisałeś...

Nareszcie ktoś z redaktorów zapytał o .dng. Terada jednak nie pozostawia złudzeń - wywoływarka Oly jest najszybsza..

Cóż, DNG nie jest chyba jakoś szalenie popularny?
Czy oprócz Pentaxa ktoś jeszcze stosuje ten format?

gietrzy
12.09.14, 00:29
Cóż, DNG nie jest chyba jakoś szalenie popularny?
Czy oprócz Pentaxa ktoś jeszcze stosuje ten format?

Mam PSE 8, 2x10 i LR 5.6, na kilku kompach oczywiście, pstrykam w raw (.orf) tylko, źe potem muszę się bawić w konwersję .orf -> .dng by móc pliki z PM2 otworzyć w starym Adobe. O to mi chodzi.

MAF
12.09.14, 06:32
Mam PSE 8, 2x10 i LR 5.6, na kilku kompach oczywiście, pstrykam w raw (.orf) tylko, źe potem muszę się bawić w konwersję .orf -> .dng by móc pliki z PM2 otworzyć w starym Adobe. O to mi chodzi.

Ja sobie zdaję sprawę z tego że dng byłoby niewątpliwe przydatny wielu osobom. Sama idea uniwersalnego formatu RAW jest fajna. Tylko ze w aparatach zastosował ja chyba tylko Pentax. Z jakiegoś powodu producenci preferują własny format pliku RAW.

gietrzy
12.09.14, 07:41
Z jakiegoś powodu producenci preferują własny format pliku RAW.

Z powodu wyników finansowych (wspomniany w Samyangowym wątku przez Janka sentyment) powinni zacząć preferować rozwiązanie użytkowników, dodam skromnie: swoich użytkowników. Mała rzecz dla programisty a odbiła by się w Sieci takim echem jak Robin Wong czy inne Oly spektakle artystyczne właśnie z powodu tego, że tylko Pentax i Oly takie udogodnienie mają w swoich puszkach.
Wymówek raczej nie mają. Na logikę: Terada mówi (link u góry), że nie wchodzą w wideo bo nie ma ustanowionych wspólnie standardów a czymże innym jak nie standardem ztcp otwartym jest .dng? Ile osób procentowo używa tylko tego Olympus Viewer Master a ile Adobe... no nic jak dadzą dobre video w naszym klatkarzu, to tak już wcześniej wspomniałem ja już wygrałem :mrgreen:

/edit: Nowy zrzut

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/09/jpUlqAB-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/jpUlqAB.jpg)

epicure
12.09.14, 10:58

Trzeba kupić nowy soft :)

gietrzy
12.09.14, 11:17
Trzeba kupić nowy soft :)

Oby tylko nie (firmware) od Olympusa.

nightelf
12.09.14, 12:03
Jeśli wprowadzą wideo 4K to będzie dobry ruch :)
Jeszcze lepiej, jak wprowadzą to w starszych body.

gietrzy
12.09.14, 12:15
Jeśli wprowadzą wideo 4K to będzie dobry ruch :)
Jeszcze lepiej, jak wprowadzą to w starszych body.

Jeśli wprowadzą to do M10, P5 to dla mnie znaczyć to będzie tyle co matryca nowej generacji w kolejnej puszce, może 20 MPx. Tak czy siak użytkownik końcowy czyli np. ja zyskuje (wreszcie) wybór.

szafir51
12.09.14, 12:23
IMHO UHD do E-M5/M10/P5 nie wprowadzą. Z dwóch powodów:
1. Robią firmware dla matrycy Panasonica z E-M1 i pewnie oprogramowanie tego trybu dla matryc Sony wymagałoby dodatkowej pracy.
2. Muszą jakoś segmentować rynek, w przypadku wyboru korpusu pomiędzy E-M5/M10 a E-M1 to może być dodatkowy haczyk na nabycie droższego modelu.

Po cichu liczę na lepsze tryby filmowe (i większy bitrate!!!) dla E-M10 z racji tego, że ma ten sam procesor co E-M1. Ale raczej się nie napalam, szanse oceniam na 20-30%.

gietrzy
12.09.14, 12:35
Po cichu liczę Ale raczej się nie napalam, szanse oceniam na 20-30%.

W tym australijskim linku (patrz mój post wyżej) koleś z Oly (nie Terada) mówi, że Oly inaczej segmentuje swoje produkty od pozostałych, mówił o M10, imho jest duża szansa, bo to ten model, nie M1 robi im sprzedaż.

luc4s
12.09.14, 12:40
Nie zdziwiłoby mnie, jakby poszli trendem np. profesjonalnych odbiorników GPS. Masz sprzęt za 10k zł, ale możesz co najwyżej nim mierzyć z dokładnością, jak smartfonem, a jak chcesz lepiej, to zapłać (za każdą pierdołę 2-5k) to przyślemy ci kod odblokowujący.

gietrzy
12.09.14, 12:52
Nie zdziwiłoby mnie, jakby poszli trendem np. profesjonalnych odbiorników GPS. Masz sprzęt za 10k zł, ale możesz co najwyżej nim mierzyć z dokładnością, jak smartfonem, a jak chcesz lepiej, to zapłać (za każdą pierdołę 2-5k) to przyślemy ci kod odblokowujący.

Tu raczej chodzić może o to, że świadomie wypuścili M1 jako model flagowy, z nie do końca zamkniętą specyfikacją (patrz 7D soft ztcp 2.0) z różnych powodów. Mi najbardziej kojarzy się to z tym, że Panas w swojej aktualizacji do GH4 idzie w s-log czy wręcz cineDNG czyli wideo w rawie, po takiej aktualizacji, nie ma bata, musi pozwolić Oly, na bycie konkurencyjnym na rynku hybryd.
Dla mnie najważniejsze jest to, że do GH4 Panas nigdy nie wypuści "mojej aktualizacji" czyli nie zlikwiduje jeszcze większego mnożnika (2.3x) w trybie C4K, już przemilczę 24 kl/s ;).

inkoguto
12.09.14, 13:23
Wciąż ciekawe i wciąż nie wiadomo co będzie w nowym firmware E-m1

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/09/4K_zps6f6def43-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/picrumors001052/4K_zps6f6def43.jpg)
http://www.43rumors.com/ft4-image-of-the-4k-video-setting-on-the-e-m1/

banc
12.09.14, 20:31
Wszyscy lecą teraz tylko na 4K. Moim zdaniem równie ciekawe będzie dodanie Slow Motion na HD i FullHD.

epicure
12.09.14, 20:39
Zrobiliby lepiej kompensację ekspozycji w trybie manualnym, a nie bawią się w takie pierdółki.

MAF
12.09.14, 21:05
Zrobiliby lepiej kompensację ekspozycji w trybie manualnym, a nie bawią się w takie pierdółki.

A jakby to miało działać?

epicure
12.09.14, 22:14
A jakby to miało działać?

Tak jak w Nikonach: migawka i przysłona ręcznie, iso na automacie, a korekcja ekspozycji zmienia iso o +/- tyle EV, o ile chcesz mieć jaśniej lub ciemniej względem wskazania światłomierza.

gietrzy
12.09.14, 22:31
Troszeczkę informacji nt. beta testów nowej wersji oprogramowania do M1 od samego testera!

Moje słowa kluczowe: slog, większy bitrate (pi razy drzwi jakość), pełny wybór kl/s, slomo, zer0 problemów z przegrzewaniem się, ograniczenie długości pliku wideo (prawo unijne) i te bardzo niepokojące: brak M2 w planach, dużo większe problemy finansowe niż się może wydawać i między wierszami: słaba lub bardzo słaba sprzedaż modelu flagowego, ograniczenie strat finansowych poprzez "dozbrojenie" M1 w funkcje przydatne filmowcom z nadzieją na zwiększenie sprzedaży.

Zanim ktoś mnie zminusuje: koleś ujawnił swoje dane, także to nie jest żaden anonim tylko człowiek z ekipy Iron Man 2.

Mówił Janko, ja prosiłem, cały świat się dziwił, jak można było skaleczyć 30 kl/s taką... kamerę. Trzeba było kolejnego tąpnięcia, żeby japoński beton skruszał.

http://www.eoshd.com/2014/09/4k-olympus-om-d-e-m1/

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:22 ----------

Tak jak w Nikonach: migawka i przysłona ręcznie, iso na automacie, a korekcja ekspozycji zmienia iso o +/- tyle EV, o ile chcesz mieć jaśniej lub ciemniej względem wskazania światłomierza.

Jak pstrykałem D3 bardzo mnie zdziwiło jak ten aparat w trybie tylko dla nylepszych czyli M... pomaga użytkownikowi. Każde zdjęcie pięknie dociągnięte do prawej, ostre (czas się nie zmieniał tylko iso). Bajka, w sumie ten tryb mógłby się nazywać AUTO-PRO. Potem gdzieś przeczytałem, że firma to (auto iso) jeszcze ulepszyła.

wyszomir
13.09.14, 12:45

Nie tylko w Nikonach - w Pentaxach też jest taki tryb. Pentax go nazywa 'priorytet migawki i przysłony' - oznaczenie na pokrętle trybów pracy aparatu TAv.

epicure
13.09.14, 12:49
Od niedawna jest też w Fuji.

Pawel92
13.09.14, 18:49
Jest tez w Canonie.

gietrzy
13.09.14, 18:57
No to nie mam pytań
http://www.43rumors.com/ft4-one-more-e-m1-firmware-upgrade-info/

inkoguto
13.09.14, 21:39
W informacji do której link dał Gietrz, jest jeszcze czarniejsza informacja. Olympus nie tyle nie planuje na razie następcy e-m1, co ze względu na problemy finansowe firma nie ma w planach nowego korpusu z serii o-md "The next OMD is not even on their plan, they had a financial issue and they need to make profit from the OMD E-M1, so what’s the best way "

Generalnie firma jest w dołku i liczy, że poprawka firmware e-m1 napędzi sprzedaż i zyski "...if they will release a new OMD right now, the Olympus company will die, it is not the right moment, the gear OMD E-M1 + new firmware update will boost both market (videography and photography) and more recently they had a strong interest towards the cinema industry, etc.

MAF
13.09.14, 21:58
E-M1 jest drogi. Owszem ma kilka zalet względem konkurencji, ale jednak kosztuje tyle co EOS 6D. Topowe modele APS-C są od niego zauważalnie tańsze.

X-T1, A77mk2, D7100, EOS 7D - wszystkie znacznie tańsze. Jeśli ktoś nie zna doskonale swoich potrzeb i jeśli akurat E-M1 nie wstrzeli się w te potrzeby idealnie to nie dziwię się że trudno jest mu przebić się przez taką konkurencję.

Możliwe że nowy firmware poprawi sytuację. Tak samo premiery nowych szkieł z serii Pro powinny trochę zwiększyć sprzedaż. 40-150 2.8 pasuje do E-M1 dużo bardziej niż do E-PL7 :-)

Jan_S
13.09.14, 22:00
po raz kolejny postawię niepopularną na tym forum tezę - aparaty Olympusa są za drogie! Ok, niech na debiucie mają wysoką cenę - napaleńców których można skroić jest mnóstwo, ale nie aż tyle by utrzymywać przeszacowaną cenę przez 2 czy 3 lata... Aparaty są świetne (mój jak pamiętacie "nielubiany" E-M5 co chwila mnie zachwyca) ale wołanie za ten aparat 4,5 tysiaka to jednak była przesada... zdecydowałem się na zakup tylko dlatego że w promocji był dobry obiektyw w gratisie. Równie wspaniały jest E-P5 - ale znów, cena zabijała... może jeszcze gdyby mi ktoś rok temu powiedział że w połowie tego roku stanieje o 25% to bym nań poczekał i kupił... a tak to zarobiło Fuji... E-M1 ma wiele cech które zachwycają. Ale za te pieniądze można mieć semi-pro lustrzankę APSC z dobrym obiektywem, "mityczną tzw. pełną klatkę" albo jakiegokolwiek flagowca konkurencji (w tym przypadku jeszcze na obiektyw zostanie).

Klienci potrafią liczyć pieniądze, a własne pieniądze zawsze liczy się najdokładniej. Myślę że gdyby ceny aparatów Olympusa, tak jak produkty konkurencji, taniały o 25 - 30 % po 9 - 12 miesiącach od debiutu to sprzedaż i zyski byłyby dużo większe.

---

ale... ja się tam nie znam, ja zawsze wszystko wszystkim chętnie za darmo bym porozdawał, taki Janosik ze mnie :)

nyny
13.09.14, 22:01
Te niusy nie brzmia dobrze, juz tam pal licho M1, ale ogolnie nieciekawie sie w Olku dzieje, oby to byly tylko ploty i szybko sie z tego podniesli.

pozdro

MAF
13.09.14, 22:17
po raz kolejny postawię niepopularną na tym forum tezę - aparaty Olympusa są za drogie!

Może E-M10 jest pierwszą oznaką zmiany polityki? Kosztuje mniej więcej tyle co Sony A6000.
Jeśli cena "sklepowa" E-PL7 będzie w okolicach Sony A5100 to by też była jakaś wskazówka.

Zobaczymy też jakie będą ceny nowych Pro szkieł. Jeśli jednak zażądają za 7-14 więcej niż Nikon za Nikkora 14-24mm 2.8 to super sukcesu raczej nie będzie.
40-150 to inna sprawa, bo zakres jednak ciekawszy niż klasyczne 70-200, ale mimo wszystko nie powinien być moim zdaniem znacznie droższy niż pełnoklatkowy Canon (Nikon) 70-200 4.0 IS (VR) USM (AF-S) - szczególnie że patrząc po zdjęciach to nie będzie od nich mniejszy.

fret
14.09.14, 00:24
...
40-150 to inna sprawa, bo zakres jednak ciekawszy niż klasyczne 70-200, ale mimo wszystko nie powinien być moim zdaniem znacznie droższy niż pełnoklatkowy Canon (Nikon) 70-200 4.0 IS (VR) USM (AF-S) - szczególnie że patrząc po zdjęciach to nie będzie od nich mniejszy.

Jeśli Olek chce się sprzedawać, to w ogóle nie powinien być droższy, bo to dość dokładny odpowiednik 70-200/4 na aps-c. Udawanie, że ten obiektyw ma coś wspólnego z 80-300/2,8 skończy się udawaniem sprzedaży.

inkoguto
14.09.14, 13:44
fret to nie tak. Obiektyw olka to 40-150/2.8 koszt produkcji nie jest powiązany z tym czego to jest odpowiednik. Jeśli zaś chodzi o kąty widzenia jest to odpowiednik 80-300/2.8 dla małego obrazka(35mm), nie dla APS-C. To że GO będzie większa to kwestia matrycy a nie obiektywu.
Natomiast co do odpowiednika to może to być uwzględnione przy określaniu ceny sprzedaży i tyle.

---------- Post dodany o 13:44 ---------- Poprzedni post był o 13:37 ----------

po raz kolejny postawię niepopularną na tym forum tezę - aparaty Olympusa są za drogie! Ok, niech na debiucie mają wysoką cenę - napaleńców których można skroić jest mnóstwo, ale nie aż tyle by utrzymywać przeszacowaną cenę przez 2 czy 3 lata... Aparaty są świetne (mój jak pamiętacie "nielubiany" E-M5 co chwila mnie zachwyca) ale wołanie za ten aparat 4,5 tysiaka to jednak była przesada... zdecydowałem się na zakup tylko dlatego że w promocji był dobry obiektyw w gratisie. Równie wspaniały jest E-P5 - ale znów, cena zabijała... może jeszcze gdyby mi ktoś rok temu powiedział że w połowie tego roku stanieje o 25% to bym nań poczekał i kupił... a tak to zarobiło Fuji... E-M1 ma wiele cech które zachwycają. Ale za te pieniądze można mieć semi-pro lustrzankę APSC z dobrym obiektywem, "mityczną tzw. pełną klatkę" albo jakiegokolwiek flagowca konkurencji (w tym przypadku jeszcze na obiektyw zostanie).

Klienci potrafią liczyć pieniądze, a własne pieniądze zawsze liczy się najdokładniej. Myślę że gdyby ceny aparatów Olympusa, tak jak produkty konkurencji, taniały o 25 - 30 % po 9 - 12 miesiącach od debiutu to sprzedaż i zyski byłyby dużo większe.

zgadzam się z przedmówcą, sprzęt Olympusa jest drogi, choć wydaje mi się że Fuji jeszcze droższy (małe to pocieszenie). Tylko że przy mniejszym wolumenie sprzedaży trzeba nadrabiać wyższą marżą.

Jest jednak wyjątek od wysokiej ceny Olka w postaci forumowych zakupów, w przypadku których może się okazać, że zakup Olympusa jest bardzo konkurencyjny cenowo. Dla przykładu przy zakupie zestawu e-m5+12-40 korpus wychodzi w cenie dolnej półki lustrzanek aps-c (a jak dodać do tego grip to już jest bargain jak mawiają "sąsiedzi" za wielkiej wody).

Olympus i cały system m4/3 jest stosunkowo niszowy i jak sądzę wysoka cena stanowi tu istotną barierę, o czy dość już napisał Jan_S.

epicure
14.09.14, 14:20
...wydaje mi się że Fuji jeszcze droższy (małe to pocieszenie).

Cenę można porównać wtedy, gdy się podliczy, co tak naprawdę się za nią dostaje. Fuji może być droższy (chociaż X-T1 jest tańszy od E-M1), tyle że zazwyczaj w pakiecie masz wyższą jasność i większą matrycę. Może być również tańszy, oferując podobną jakość obrazu. Z drugiej zaś strony tańszy może okazać się Olek, jeśli zależy nam tylko na skompletowaniu najtańszych szkieł i korpusów kosztem realnych możliwości fotograficznych. Jest tyle różnych kombinacji, że trudno tutaj o jakiekolwiek ogólne wiarygodne tezy odnośnie kosztów.

Byłoby miło, gdyby Olek uwzględnił różnice wynikające z wielkości matrycy w stosunku do konkurencji i nieco bardziej rekompensował je ceną lub jasnością szkieł. Nie chociaż będzie widać, że stara się to robić. Nie oczekuję dokładnego przeliczenia 1:1 a'la fret, z uwzględnieniem GO, iso i czego tam jeszcze... Ale dobrze byłoby widzieć, że Olek ma tego świadomość. No bo rynek miłośników marki, którzy wierzą w to, że Olek oferuje naprawdę wyjątkowe produkty premium, może być już bliski nasycenia. A jak chce przekonać tych, którzy nie pocą się z wrażenia na samą myśl o marce Olympus, a liczą każdą wydaną złotówkę? Zadziwia mnie to, jak producenci bezlusterkowców - wszyscy, nie tylko Olek - oddają pola lustrzankom pod względem ekonomii zakupu. Mnie stać, mogę sobie kupić drożej zabawkę, która mi się podoba, ale takim z takim podejściem nie zwojuje się rynku. Trzeba by produkować naprawdę pionierskie/szpanerskie zabawki i wstrzelić się w koniunkturę, której póki co chyba jeszcze nie ma :)

inkoguto
14.09.14, 14:32
epucture zgadzam się z tym co piszesz. Zastawiam się tylko nad tymi cenami i może po prostu bezusterkowe nie są tańsze w produkcji niż klasyczne lustrzanki? Może ta wyższa cena bierze się z technologicznych nowinek, nie wiem. Może wizjer LCD jest droższy niż układ luster, czy pryzmat (choć w to drugie akurat mocno wątpię). Generalnie wydaje mi się jednak, że największy wpływ na cenę ma wielkość rynku. Może bezlusterkowy rynek jest na tyle mniejszy, że ceny jednostkowe produktów muszą być wyższe, by produkcja i sprzedaż była opłacalna. Kolejnym czynnikiem są wydatki na B+R. W końcu przypuszczam, że wyprodukowanie 5 osiowej stabilizacji nie było ani tanie ani proste (skoro nikt inny tego nie ma), takie koszty też muszą się zwrócić.

Tak przy okazji GO to jej wielkość użyteczna też jest względną wartością. Np w macro czy fotografii na szerokim kącie większa GO m4/3 jest dla mnie wyraźną zaletą i przewagą na małym obrazkiem. W przypadku fotografii rodzinnej możliwość uchwycenia wszystkich, rozbieganych po kadrze krewnych, w GO też jest zaletą. Wszystko zależy od wymagań i preferencji. Swoja drogą miałem okazję bawić się i podziwiać zdjęcia ze średniego formatu. Tam to dopiero jest GO do portretu i separacja obiektu od tła. No i te ceny...

Reasumując, może właśnie kłopoty finansowe Olka spowodują, że w poszukiwaniu nowej strategii sprzedaży, ceny pójdą w dół (o ile pozwoli to utrzymać rentowność produkcji).

fret
14.09.14, 14:36
...
Nie oczekuję dokładnego przeliczenia 1:1 a'la fret, z uwzględnieniem GO, iso i czego tam jeszcze...

Po prostu wszystkiego, na tym polega ekwiwalent.

Jak ktoś nie rozumie tego trudnego słowa lub ma na mnie alergię, to tutaj może sobie poczytać :)

http://www.dpreview.com/articles/2666934640/what-is-equivalence-and-why-should-i-care

Iwo
14.09.14, 15:06
Mniejszy niż z funkcji automatycznego łączenia zdjęć w panoramy, ale było by miło chociaż to.

Jeżeli Oly nie zapomni o m5, m10 to trzeba być panem pawianem, żeby nie wejść w m43 tylko dla tych puszek, najlepiej kupionych na rynku wtórnym.
Em10 ma ten sam procesor, więc jest nadzieja. Co do em5 byłbym mniejszym optymistą.

Dla mnie istotniejsze jest dodanie 25p i 50p oraz iso 6400 w wideo, a potem 4k, bo obecna w em10 jakość wideo FHD już jest niezła.

dng jest otwartym formatem (http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Negative) a orf nie i tyle w temacie Panie Terada.

epicure
14.09.14, 15:09
Zastawiam się tylko nad tymi cenami i może po prostu bezusterkowe nie są tańsze w produkcji niż klasyczne lustrzanki? Może ta wyższa cena bierze się z technologicznych nowinek, nie wiem. Może wizjer LCD jest droższy niż układ luster, czy pryzmat (choć w to drugie akurat mocno wątpię).

Wątpię... Chyba bardziej wynika to ze strategii marketingowej. Producenci próbują sprzedać swoje bezlusterkowce tym, którzy znają zalety tego typu aparatów i chcą je mieć, nawet płacąc za nie nieco więcej. Nie robią zaś nic, aby przekonać do swoich produktów tych, którym wisi, czy będą mieli lustrzankę, czy bezlusterkowca, byle tylko stosunek jakości do ceny był na poziomie, który ich satysfakcjonuje.

Generalnie wydaje mi się jednak, że największy wpływ na cenę ma wielkość rynku. Może bezlusterkowy rynek jest na tyle mniejszy, że ceny jednostkowe produktów muszą być wyższe, by produkcja i sprzedaż była opłacalna.

W jakimś stopniu na pewno, ale nie przesadzałbym. Większa produkcja to też wyższe koszty dystrybucji.

W końcu przypuszczam, że wyprodukowanie 5 osiowej stabilizacji nie było ani tanie ani proste (skoro nikt inny tego nie ma), takie koszty też muszą się zwrócić.

Nie przekonuje mnie ta stabilizacja. Panas jej nie ma, a też leci w kulki z cenami.

Tak przy okazji GO to jej wielkość użyteczna też jest względną wartością. Np w macro czy fotografii na szerokim kącie większa GO m4/3 jest dla mnie wyraźną zaletą i przewagą na małym obrazkiem. W przypadku fotografii rodzinnej możliwość uchwycenia wszystkich, rozbieganych po kadrze krewnych, w GO też jest zaletą. Wszystko zależy od wymagań i preferencji. Swoja drogą miałem okazję bawić się i podziwiać zdjęcia ze średniego formatu. Tam to dopiero jest GO do portretu i separacja obiektu od tła. No i te ceny...

Mi nie chodzi o GO, a o świadomość tego, że płaci się adekwatnie do osiągów sprzętu.

inkoguto
14.09.14, 15:40
Mi nie chodzi o GO, a o świadomość tego, że płaci się adekwatnie do osiągów sprzętu. wiesz siła firmy Apple przeczy tej teorii :wink:. Cały widz polega na tym czy producent przekona cię, że warto zapłacić za jego produkt tyle ile sobie zażyczy.

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post był o 15:23 ----------

Co do cen Panasonica to z tego co pamiętam, od zawsze bardzo się cenili, choćby wziąć za przykład cenę ich pierwszego aparatu z matrycą 4/3 DMC-LC1 był horrendalnie drogi.

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post był o 15:26 ----------

Fret, bez urazy jeśli to było do mnie to nie mam alergii na twoją osobę. Trudne słowo również rozumiem, po prostu miałem również w szkole lekcje fizyki. Co do teorii ekwiwalentu, cały problem polega na mieszaniu kwestii fizycznej konstrukcji obiektywy z kwestią wielkości sensora i tyle. Spróbuj wpasować w tą teoryjkę choćby ten obiektyw: SMC Pentax-D FA 645 55mm F2.8 AL

---------- Post dodany o 15:40 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------

Natomiast ekwiwalent ma sens jeżeli chcesz uzyskać identyczny obrazek co do GO, tu się w pełni zgadzam.

epicure
14.09.14, 16:09
Tyle, że Olympus ma się do Apple'a tak, jak Lumia do iPhone'a :) Niby podobna, tyle samo może, brand rozpoznawalny, a mimo to musi być dużo tańsza, żeby kupił ją ktokolwiek oprócz zatwardziałych miłośników marki. Żeby pozwalać sobie na takie rzeczy, jakie wyprawia Apple, to trzeba być ikoną pop-kultury. Jak to mówią: co wolno wojewodzie, to nie tobie, smrodzie :D Leice wolno, Olkowi nie.

inkoguto
14.09.14, 17:57
"True story" niestety.

MAF
14.09.14, 20:16
Po prostu wszystkiego, na tym polega ekwiwalent.
Jak ktoś nie rozumie tego trudnego słowa lub ma na mnie alergię, to tutaj może sobie poczytać :)

Ale to nigdy nie będzie to samo. Na FF "wystarczy" szkło 5.6 żeby GO była tak płytka jak 2.8 na m43, ale przy tym samym ISO czasy na FF będą dłuższe i ruchome obiekty mogą inaczej wyglądać. Przy tych samych czasach GO będzie inna.

Karol
14.09.14, 20:37
Ale to nigdy nie będzie to samo. Na FF "wystarczy" szkło 5.6 żeby GO była tak płytka jak 2.8 na m43, ale przy tym samym ISO czasy na FF będą dłuższe i ruchome obiekty mogą inaczej wyglądać. Przy tych samych czasach GO będzie inna.
No ale jeżeli ekwiwalent uczyni się paradygmatem można napisać, że na fufu do ISO trzeba doliczyć ze 2 EV żeby było to samo i na jedno wyjdzie. Od razu piszę, że takie myślenie to IMHO absurd, ale nie każdy musi to podzielać. Jakby się uparł to i ekwiwalent wagi, rozmiaru, ergonomii itp. też można wymyślić ;-).
Odbiegamy jednak od tematu bo tu wątek o E-M1 jest.

fret
14.09.14, 20:41
wiesz siła firmy Apple przeczy tej teorii :wink:. Cały widz polega na tym czy producent przekona cię, że warto zapłacić za jego produkt tyle ile sobie zażyczy.

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post był o 15:23 ----------

Co do cen Panasonica to z tego co pamiętam, od zawsze bardzo się cenili, choćby wziąć za przykład cenę ich pierwszego aparatu z matrycą 4/3 DMC-LC1 był horrendalnie drogi.

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post był o 15:26 ----------

Fret, bez urazy jeśli to było do mnie to nie mam alergii na twoją osobę. Trudne słowo również rozumiem, po prostu miałem również w szkole lekcje fizyki. Co do teorii ekwiwalentu, cały problem polega na mieszaniu kwestii fizycznej konstrukcji obiektywy z kwestią wielkości sensora i tyle. Spróbuj wpasować w tą teoryjkę choćby ten obiektyw: SMC Pentax-D FA 645 55mm F2.8 AL

---------- Post dodany o 15:40 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------

Natomiast ekwiwalent ma sens jeżeli chcesz uzyskać identyczny obrazek co do GO, tu się w pełni zgadzam.

Bzdurzysz, ekwiwalent poza go i kadrem zapewnia taką samą ilość światła docierającego do matrycy, czyli takie same szumy i dynamikę jeśli technologie wykonania matryc nie są istotnie rózne, a z pewnością nie są różne jeśli dostawcą wszystkich porównywanych matryc jest Sony :D.

gietrzy
14.09.14, 20:50
Odbiegamy jednak od tematu bo tu wątek o E-M1 jest.

Dziękując podaje godzinę: 9. rano jutro. Wtedy mija embargo na wszelkie info dotyczące aktualizacji. Muszę przyznać, że super rzeczą w dzisiejszych czasach jest widzieć cykl życia produktu dłuższy niż 18 miesięcy. Ja na miejscu redaktorów nie odpuszczałbym Oly i miauczał o firmware 2.1 z .dng obok .orf. Komu jak komu, ale grupie docelowej tego aparatu taki ewenement by się bardzo spodobał.

fret
14.09.14, 20:54
Ale to samo iso wygląda nieco inaczej na FF i 4/3 :D Nie widzisz różnicy? Kupuj Olka i nie sugeruj się opiniami innych.

figiel
14.09.14, 22:01
Nie przekonuje mnie ta stabilizacja. Panas jej nie ma, a też leci w kulki z cenami.
Panas wrzuca konkretne funkcje z GH4 do nowych puszek, narazie do tych z calową matrycą.., mam nadzieję, ze to samo trafi do G7.

frost
14.09.14, 23:21
Tak sie zastanawiam, czy firmware załatwi temat rozbudowania funkcji filmowych w M1. Moj kolega, ktory nabył M1, szybko doprowadził ten aparat do awarii, wykorzystując go tylko do filmowania - musze sie dokladnie dopytac co stwierdził serwis, z pobieżnych informacji wynikalo ze przegrzal bebechy.

gietrzy
15.09.14, 00:04
Tak sie zastanawiam, czy firmware załatwi temat rozbudowania funkcji filmowych w M1. Moj kolega, ktory nabył M1, szybko doprowadził ten aparat do awarii, wykorzystując go tylko do filmowania - musze sie dokladnie dopytac co stwierdził serwis, z pobieżnych informacji wynikalo ze przegrzal bebechy.

Jeśli to zawali... Jak przegrzał? Kupiony w EU czy poza, bo to tutaj może dużo mówić. Ztcp to Oly jak każdy gwarantuje poprawną pracę urządzenia w określonych warunkach, w określonym (przez EU) czasie. Trzeba doczytać instrukcję i warunki instalacji firmware. Tester stwierdzał kilkukrotnie, że kręcił non stop 4K+IBIS, w ztcp 40-70 (to chyba nie nasz Celsjusz ;)), przez 8 godzin. Zer0 zacięć. Dopytaj proszę czy kolega płacił za naprawę i co wpisali w nocie serwisowej.

Jan_S
15.09.14, 09:17
no i... o 4K cisza:

http://www.dpreview.com/articles/6900398940/olympus-announces-e-m1-firmware-version-2-0-and-silver-body-version

ale jest inna ciekawa funkcja - shift matrycy / symulacja obiektywu typu "shift". Ma to działać poprzez mechanizm stabilizacji. To teraz pewnie będziemy czekać na funkcję "tilt" bo matryca ma podobno 5 stopni swobody

gietrzy
15.09.14, 09:44
no i... o 4K cisza

Poczekajmy do 24 września. Potem ktoś sobie tanio kupi flagowca.

epicure
15.09.14, 09:59
Poprawili rzecz, którą krytykowałem w E-M10: brak kompensacji ekspozycji w trybie HDR. No i ten shift matrycy brzmi obiecująco. Cieszę się, że skupili się na dużo ważniejszych rzeczach, niż robienie 4K pod publiczkę ;)

bartmika
15.09.14, 10:47
U Robina trochę więcej info...

Keystone Compensation tylko w jpg-ach co w sumie jest zrozumiałe...

http://robinwong.blogspot.it/2014/09/multiple-olympus-announcements-mzuiko.html

epicure
15.09.14, 10:50
Keystone Compensation tylko w jpg-ach co w sumie jest zrozumiałe...

No właśnie nie jest zrozumiałe... Jeśli to matryca się przesuwa, efekt powinien być widoczny w rawach. Chyba, że przesunięcie jest na tyle małe, że do akcji musi wkroczyć soft - wtedy mamy zwykłą programową korekcję perspektywy zaszytą w puszce. Niemniej jednak dobrze, że coś takiego jest. Może się przydać.

Karol
15.09.14, 11:13
No właśnie nie jest zrozumiałe... Jeśli to matryca się przesuwa, efekt powinien być widoczny w rawach.
Co jest niezrozumiałe? Skąd wniosek, że matryca się przesuwa? Olympus w swoich materiałach wspomina o Digital Shift czyli po prostu o programowej korekcji. Ot nowe softwarowe ficzery realizowane podobnie jak korekcja świateł i cieni w aparacie.
Shift realizowany dzięki skłonom matrycy byłby genialnym rozwiązaniem, nie sądzę jednak żeby matryca mogła się wychylać aż w takim stopniu, poza tym komora matrycy musiałaby być taka duża jak komora lustra ;-)

szafir51
15.09.14, 11:13
Poprawili rzecz, którą krytykowałem w E-M10: brak kompensacji ekspozycji w trybie HDR.

właśnie wczoraj się zdziwiłem, że nie działa. Czytałem Twój (świetny) test ale rzadko korzystam z HDR-ów, wczoraj nadarzyła się okazja i zonk :)

bartmika
15.09.14, 11:18
Co jest niezrozumiałe? Olympus w swoich materiałach wspomina o Digital Shift czyli po prostu o programowej korekcji. Ot nowe softwarowe ficzery realizowane podobnie jak korekcja świateł i cieni w aparacie.
Shift realizowany dzięki skłonom matrycy byłby genialnym rozwiązaniem, nie sądzę jednak żeby matryca mogła się wychylać aż w takim stopniu, poza tym komora matrycy musiałaby być taka duża jak komora lustra ;-)

Mogli by jeszcze dołożyć do nowego softu filtr połówkowy szary... Przy włączonym LV przeciągałbym sobie palcem od góry zakres gdzie chciałbym przyciemnić zdjęcie. Do tego wybór stopnia zmian np. -0,9 i zapis do RAW-a ;)

Karol
15.09.14, 11:24
Mogli by jeszcze dołożyć do nowego softu filtr połówkowy szary... Przy włączonym LV przeciągałbym sobie palcem od góry zakres gdzie chciałbym przyciemnić zdjęcie. Do tego wybór stopnia zmian np. -0,9 i zapis do RAW-a ;)
Może kiedyś będzie ;-) - Olek idzie w stronę wbudowanego w aparat Lightrooma. Taki filtr połówkowy byłby i tak ograniczony zakresem dynamicznym matrycy w światłach. Nie byłoby to jednak głupie, oznaczałoby tę samą funkcjonalność w OV.

Janko Muzykant
15.09.14, 11:24
Cieszę się, że skupili się na dużo ważniejszych rzeczach, niż robienie 4K pod publiczkę ;)
Wbrew pozorom pod filmowców. Konkretnie, to sprawa zasadnicza: nadaje się albo się nie nadaje do robienia profesjonalnego filmu w HD (bynajmniej nie w 4k).
A szkoda, bo z najsprawniejszym abw na rynku (oraz interpretowaniem barw z zadanych wb) byłby wygodnym narzędziem do szybkiego zdobywania materiału filmowego. Uszczelnienia dodatkowo zdobyłyby rynek filmu robionego w ciężkich warunkach.

epicure
15.09.14, 11:26
Jedno zasadnicze pytanie: czy w E-M1 w trakcie filmowania działa stabilizacja sprzętowa, czy programowa?

gietrzy
15.09.14, 11:30
Jedno zasadnicze pytanie: czy w E-M1 w trakcie filmowania działa stabilizacja sprzętowa, czy programowa?

No pomyślmy razem przez chwilę. Czy byłoby tyle miauczenia o programową...

frost
15.09.14, 11:55
Jeśli to zawali... Jak przegrzał? Kupiony w EU czy poza, bo to tutaj może dużo mówić. Ztcp to Oly jak każdy gwarantuje poprawną pracę urządzenia w określonych warunkach, w określonym (przez EU) czasie. Trzeba doczytać instrukcję i warunki instalacji firmware. Tester stwierdzał kilkukrotnie, że kręcił non stop 4K+IBIS, w ztcp 40-70 (to chyba nie nasz Celsjusz ;)), przez 8 godzin. Zer0 zacięć. Dopytaj proszę czy kolega płacił za naprawę i co wpisali w nocie serwisowej.

Po 70 godzinach pracy M1 jako kamera - padł elektromagnes od migawki.

hades
15.09.14, 12:15
Ja na miejscu redaktorów nie odpuszczałbym Oly i miauczał o firmware 2.1 z .dng obok .orf. Komu jak komu, ale grupie docelowej tego aparatu taki ewenement by się bardzo spodobał.

DNG powinien być w każdej puszce jako opcja obok ORF. To zaczyna być irytujące, że kupując aparat coraz częściej trzeba doliczyć koszty wymiany oprogramowania.

---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post był o 12:07 ----------

Może kiedyś będzie ;-) - Olek idzie w stronę wbudowanego w aparat Lightrooma.

Wreszcie na coś ta "cyfrowość" aparatu się przyda ;). Ale swoją drogą pomysł Bartmika jest genialny.

gietrzy
15.09.14, 12:15
Po 70 godzinach pracy M1 jako kamera - padł elektromagnes od migawki.

Spoko, jak kręcę to 30-60 minut/wieczór.

frost
15.09.14, 12:34
Jesli Olympusowi uda sie zrobic M1 z funkcjami filmowymi zblizonymi do GH4 - jestem przekonany ze aparat bedzie mial duze wziecie u filmowcow

Mirek54
15.09.14, 12:43
Jesli Olympusowi uda sie zrobic M1 z funkcjami filmowymi zblizonymi do GH4 - jestem przekonany ze aparat bedzie mial duze wziecie u filmowcow:shock::shock::shock::shock::shock:
Piszesz o filmowcach czy o Ziutkach ich udajacych i krecacych filmiki typu "wjazd pociagu na peron"

frost
15.09.14, 12:47
myślę o filmowcach ślubnych i okolicznosciowych

luc4s
15.09.14, 12:56
Wszystkim wątpiącym w filmowe możliwości aparatów i uważającym, że aparat jest od zdjęć polecam obejrzeć kilka realizacji tego gostka https://www.youtube.com/user/devinsupertramp/videos
Co prawda tam głównie Canon, a taraz chyba black magic, oraz GoPro.

Mirek54
15.09.14, 13:00
myślę o filmowcach ślubnych i okolicznosciowych
Aaaa.Czyli prawie trafilem z tym pociagiem.Zadko ktory z nich uzywa "ruchomej" kamery czyli sanek podnosnikow wozkow.......

ja nie watpie.Ale uwazam ze uzycie slowa filmowiec to tak jak nazwanie modelka kolezanki fotografowanej lub wlasnej wnuczki przy okazji spaceru sfotografowanej.Nawet z papierowa GO.

wyszomir
15.09.14, 16:23
no i... o 4K cisza:

http://www.dpreview.com/articles/6900398940/olympus-announces-e-m1-firmware-version-2-0-and-silver-body-version

ale jest inna ciekawa funkcja - shift matrycy / symulacja obiektywu typu "shift". Ma to działać poprzez mechanizm stabilizacji. To teraz pewnie będziemy czekać na funkcję "tilt" bo matryca ma podobno 5 stopni swobody

U Pentaxa to się nazywa 'dostosowywanie kompozycji'. Do dobrej symulacji obiektywu shift zakres ruchów matrycy jest trochę za mały, bywa ta funkcja natomiast pzrydatna w precyzyjnym ustawianiu kompozycji aparatem ustawionym na statywie - czasem zamiast ruszać całym aparatem wygodniej jest przesunąć samą matrycę.

---------- Post dodany o 16:23 ---------- Poprzedni post był o 16:17 ----------

Co jest niezrozumiałe? Skąd wniosek, że matryca się przesuwa? Olympus w swoich materiałach wspomina o Digital Shift czyli po prostu o programowej korekcji. Ot nowe softwarowe ficzery realizowane podobnie jak korekcja świateł i cieni w aparacie.

U Pentaxa działa to właśnie poprzez przesunięcia matrycy za pomocą siłówników stabilizacji - i masz rację, ze zakres ruchów jest zbyt mały (ok. 1.5mm w każdą stronę dla matrycy APSC) aby funkcja ta zastąpiła obiektyw shift.

Janko Muzykant
15.09.14, 17:46
Aaaa.Czyli prawie trafilem z tym pociagiem.Zadko ktory z nich uzywa "ruchomej" kamery czyli sanek podnosnikow wozkow
Obawiam się, że jest już odwrotnie. Filmowiec to ten, co używa statywu i niczego więcej. W sieci jest mnóstwo rozhuśtanych, rozslajderowanych, ropanoramowanych i roznawznoszonych filmów o... niczym :)

Mirek54
15.09.14, 19:43
Obawiam się, że jest już odwrotnie. Filmowiec to ten, co używa statywu i niczego więcej. W sieci jest mnóstwo rozhuśtanych, rozslajderowanych, ropanoramowanych i roznawznoszonych filmów o... niczym :)
Chociaz by tego pociaga nakrecili.:mrgreen::mrgreen:
A tak to pradziadek naginal z sali ze strachu

gietrzy
16.09.14, 06:42
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/09/EM1_4k_zps1bf87085-1.png
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/picrumors001083/E-M1_4k_zps1bf87085.png)

lista zmian w oprogramowaniu o numerze 2.0

http://dl01.olympus-imaging.com/ww/ud2/ENU/0001/1090/index20a.html

When the firmware is updated to version 2.0, settings other than AF Focus adjustments are reset. (http://dl01.olympus-imaging.com/ww/ud2/ENU/0001/1090/index20a.html)

gietrzy
16.09.14, 19:34
Efekt przesunięcia cyfrowego w praktyce.

Przed

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/09/6ef4424f72054111af238c529d6dc86e-1.jpg
źródło (http://2.static.img-dpreview.com/files/p/TS560x560~forums/54393733/6ef4424f72054111af238c529d6dc86e)

Po

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/09/534a9b34ad1d4d20ac06421557c87ce4-1.jpg
źródło (http://4.static.img-dpreview.com/files/p/TS560x560~forums/54393733/534a9b34ad1d4d20ac06421557c87ce4)

http://www.dpreview.com/forums/post/54393733

blade100
17.09.14, 00:06
nie widze nigdzie 4k ani slow motion..wiec chyba nie ma

banc
17.09.14, 05:16

Wow. To mi się podoba.

gietrzy
17.09.14, 07:45
Wow. To mi się podoba.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/09/fd34c4e3c01047a889435ec794766ac7-2.jpg
źródło (http://1.static.img-dpreview.com/files/p/TS560x560~forums/54399897/fd34c4e3c01047a889435ec794766ac7)

Janko Muzykant
17.09.14, 09:47
Tylko, że to nie jest tilt shift, a soft - jeszcze jeden efekt więcej na pokładzie. Kto szopa nie lubi, może korzystać, ale generalnie żadna rewolucja.

szafir51
17.09.14, 09:54

Przed

Po

Przecież na tym zdjęciu "po" spora część góry jest wycięta. Czy gdyby zamiast podnosić obiektyw ku górze skierować go na wprost fotografowanego budynku efekt nie byłby ten sam bez ingerencji żadnego oprogramowania?

epicure
17.09.14, 11:16
Przecież na tym zdjęciu "po" spora część góry jest wycięta. Czy gdyby zamiast podnosić obiektyw ku górze skierować go na wprost fotografowanego budynku efekt nie byłby ten sam bez ingerencji żadnego oprogramowania?

Musiałbyś wejść na drabinę albo miałbyś podłogę zajmującą połowę kadru.

MAF
17.09.14, 11:54
Musiałbyś wejść na drabinę albo miałbyś podłogę zajmującą połowę kadru.

A jak wykadrujesz to nie wyjdzie na to samo?

Przecież ten soft też fizyki nie zmienia?

epicure
17.09.14, 12:11

Zależy jaki kąt obiektywu i w jakiej odległości od fotografowanego obiektu jesteś.

fret
17.09.14, 14:45

Przecież ten soft też fizyki nie zmienia?

Oczywiście, że nie zmienia fizyki i po obróbce (nie ważne, czy optycznej w obiektywie, czy w kompie) nadal widzisz obiekt od dołu, ale z prostymi ścianami. Po wejściu na drabinę obraz jest inny, a ściany też proste :)

Janko Muzykant
17.09.14, 15:09
Ale nie zawsze się da. A konkretniej: najczęściej się nie da (za wąsko), chyba że jest się zielonym fotografem, który tej zasady nie zna.

fret
17.09.14, 15:23
I dlatego nie przepadam za pełnym prostowaniem perspektywy, bo to najczęściej widać i jako widz czuję się wtedy oszukany. W każdej obróbce trzeba zachować umiar :) Coś jak z nadmiarnym blurkiem na twarzy :)

Bodzip
17.09.14, 17:32
Że tak powiem, do dυpy ten program. Strasznie dużo się traci.
Zrobiłem programowo...

z aparatu 129921 moje z Gimpa 129922

Saboor
17.09.14, 17:41
Zrobiłem programowo...
Tak to każdy umi, nie masz aparatu to marudzisz.:-P

Jan_S
17.09.14, 18:39
Zrobiłem programowo...

z aparatu 129921 moje z Gimpa 129922

ale na tym z aparatu jest więcej dołu...

Bodzip
17.09.14, 19:45
Można sobie przesunąć. Tu akurat góra ładniejsza. Ale przy prostowaniu, można tak ciągnąć aby uwypuklić tę część zdjęcia, która nam najbardziej pasuje.

Mirek54
17.09.14, 20:16

Masz i z dolem.Wiadomo,ze wiecej dolu jest lepsze jak wiecej gory129931

epicure
17.09.14, 20:24
I wyprodukowaliście obrazek, który nie mieści się w pierwotnych proporcjach kadru :)

Saboor
17.09.14, 20:29
I wyprodukowaliście obrazek, który nie mieści się w pierwotnych proporcjach kadru :)
Aj tam, no trochę:

129932

:mrgreen:

Mirek54
17.09.14, 20:31
Ach .Masz i taki co sie miesci:mrgreen:129933:-P

epicure
17.09.14, 20:33
No, teraz wygląda "pięknie" :D

MAF
22.09.14, 20:34
- 4K will not come on the E-m1. But maybe on future cameras

http://www.43rumors.com/terada-interview-says-fast-aperture-prime-lenses-are-in-the-works/

Czyli nie będzie jednak 4K w E-M1.

Koriolan
22.09.14, 20:36
No własnie- po wgraniu nowego softu, nie ma opcji 4k w video

MAF
22.09.14, 21:03
No własnie- po wgraniu nowego softu, nie ma opcji 4k w video

To że 2.0 nie udostępniał 4K to już wiadomo było od jakiegoś czasu, ale wygląda na to że następne firmware - o ile będzie - też nie udostępni 4K.

Nie mam i nie będę miał E-M1, ale szkoda. Do tego z wypowiedzi wynika że nawet w następcy nie jest takie pewne że będzie 4K. Czyżby Olympus miał jakiś problem z implementacją 4K?

Janko Muzykant
22.09.14, 22:38
Czyżby Olympus miał jakiś problem z implementacją 4K?
Tak, prawny.

banc
23.09.14, 04:57
Myślę, że wielu osobom by wystarczył dobry tryb FHD i 120kl/s.
Wolę jakość blackmagic pocket niż 4k w wersji smartfon.

MAF
23.09.14, 07:03
Tak, prawny.

O, to dla mnie nowość. Na czym ten prawny kłopot polega?

gietrzy
23.09.14, 08:39
Wolę jakość blackmagic pocket niż 4k w wersji smartfon.

Również podczas pracy? Kilo akumulatorków w kieszeni, ekran o którym pisał ostatnio Janko... Histogram? Wreszcie jest!
A szeroki kąt? No kiedyś mają być, CV 10.5 SLR Magic 10 czy Kowa 8.
Przepraszam, ale w tym segmencie - nie wierzę, że to piszę - wolę M1 z jego dziwnym klatkarzem i sztucznie ograniczoną przepływnością.

Co innego tematy, gdzie by nakręcić filmy buduje się rusztowania np. takie

http://vimeo.com/106364875

Janko Muzykant
23.09.14, 09:42
O, to dla mnie nowość. Na czym ten prawny kłopot polega?
Na umowach. Na 100 procent. Z punktu widzenia sprzętowego, 25fps nie było żadnym problemem już w ep-1.
Większość ludzi myśli: ''Olympus robi...''. A tak naprawdę robi kilkadziesiąt podwykonawców, z których niektórzy obsługują kilka firm. Być może olek dostał matryce od /kogoś, kto produkuje dla/ Sonego pod warunkiem, że nie zrobi z tego kamery. Być może dostał na coś patent od /kogoś, kto produkuje dla/ Panasa, pod takim samym warunkiem. A być może coś innego, tego się nie dowiemy, ale mechanizm tak działa.

Jan_S
23.09.14, 09:54
i jakby ze szkodą dla Olympusa i jego P.T. Użytkowników :(

Janko Muzykant
23.09.14, 10:19
Może dzięki temu mamy świetne matryce? Gdyby wsadzano te z olympusowych luster, szumiące i rozmemłane, byłoby marniutko. A może coś zupełnie innego, o czym nie mamy pojęcia...

Koriolan
23.09.14, 10:48
Janko pewnie ma rację.
Olympus bierze matryce od Panasonica i ostatnio od Sony. Sony jest największym udziałowcem Olympusa. I Panas i Sony są dużymi graczami na rynku wideo. Prawdopodobnie Olympus ma w umowie ograniczenie dotyczące funkcji wideo w swoich aparatach.

Przyznam, że mnie to bardzo nie boli, funkcji video uzywam incydentalnie- czyli Olympus jest dla mnie.

Karol
23.09.14, 11:33
Może dzięki temu mamy świetne matryce?
Może. Mam nadzieję, że masz rację i stoją za tym jakieś racjonalne, dobrze skalkulowane przesłanki, bo to oznacza, że mają głowy na karkach. Jest jeszcze druga opcja - myślenie japońskich inżynierów, pomimo zglobalizowania współczesnego świata, ciągle odbiega od europejskich, czy zachodnich standardów i podejmują decyzje według własnych kryteriów, niekoniecznie racjonalnych z naszego punktu widzenia. Znam kilka dość zabawnych, ale i dość prawdopodobnych anegdot, sięgających jeszcze E-systemu...

MAF
23.09.14, 12:33
Znam kilka dość zabawnych, ale i dość prawdopodobnych anegdot, sięgających jeszcze E-systemu...

Dawaj, dawaj :-)

gietrzy
23.09.14, 13:44
Na umowach. Na 100 procent. Z punktu widzenia sprzętowego, 25fps nie było żadnym problemem już w ep-1.
Większość ludzi myśli: ''Olympus robi...''. A tak naprawdę robi kilkadziesiąt podwykonawców, z których niektórzy obsługują kilka firm. Być może olek dostał matryce od /kogoś, kto produkuje dla/ Sonego pod warunkiem, że nie zrobi z tego kamery. Być może dostał na coś patent od /kogoś, kto produkuje dla/ Panasa, pod takim samym warunkiem. A być może coś innego, tego się nie dowiemy, ale mechanizm tak działa.

Kolejna możliwość jest taka: jak donosi 43R Olympus jest gotowy do premiery E-M5 II, być może po tej premierze zaktualizują E-M1 (o nowe funkcje wideo dostępne w M5 II) jako flagowca.
Nie wierzę, że te obrazki wrzucane na 43R, pokazujące 4K (UHD) menu na ekraniku M1 są manipulacją wykonaną szopie.
Osobiście nie mam z tym brakiem zaangażowania się w wideo przez Olympusa problemu*, ale po takiej akcji pogonię wszystko, może oprócz PM2**. Jednak od tej pory nie wesprę tej firmy swoimi biletami płatniczymi NBP.

* - bo wyjdę na swoje
** - do czasu dostępności używanych GM1 w cenie poniżej $300.

---------- Post dodany o 13:44 ---------- Poprzedni post był o 13:41 ----------

Użytkownicy na szczęście mają wybór, z roku na rok coraz większy.

Janko Muzykant
23.09.14, 17:34
Szczęście jest, że to system otwarty. Bylibyśmy Samsungami, to byśmy płakali :)

gietrzy
23.09.14, 17:46
Bylibyśmy Samsungami, to byśmy płakali :)

Nie mów nic, ja tam kibicuje (sprzedaży) NX1 w nadziei na szybszy spadek cen GH4 lub wręcz GH5, wreszcie z mnożnikiem x2, daj Bóg 1.86x w 16:9.

Pawel92
23.09.14, 21:05
Mnie ten brak "obiecywanego" 4K trochę zjeżył. Liczyłem na tę opcję, wyobrażając sobie iż w połączeniu z doskonałą stabilizacją wideo M1 przyda mi się to na najbliższym wyjeździe. Samo 4K jest naprawdę warte grzechu, o czym się przekonałem używając Panasa FZ1000. Poza wideo dostajesz "darmową" opcję 8MPix przy 25fps.

gietrzy
23.09.14, 22:26
Mnie ten brak "obiecywanego" 4K trochę zjeżył.

Oly sam sobie wykopie dołek jak da 4K (czytaj lepsze wideo; może to być tylko FHD) w modelach tańszych od M1 jednocześnie sprzedając ten jako model flagowy.
Żadne promocje typu: otwarte pudełko czy odświeżony; jak nowy tego nie zmienią. Wnioski bossów z Oly, cytowane przez m. in. 43R świadczą póki co przeciw firmie. Zauważyli, że komórki zjadły sprzedaż kompaktów za wyjątkiem Stylus 1, XZ-2 czy Tough a nie zauważyli, że Świat wszedł w hybrydę? Tralalala... Poczekajmy spokojnie na kolejny korpus lub aktualizację M1, nie całej linii OMD, jak wyraźnie zaznaczał autor fotki z postu #1402.
Obawiam się, że wręcz wysyp bardzo tanich eM-Jedynek Za Wodą to nie przypadek.

Pawel92
23.09.14, 22:36
... Poczekajmy spokojnie na kolejny korpus lub aktualizację M1...
Narobili mi apetytu i nic, a ja się zbieram za dwa tygodnie:grin: Biedny, kto w głowie uradzi... :mrgreen:

gietrzy
24.09.14, 20:47
Jest! Pierwszy - NIEOFICJALNY FIRMWARE CZYTAJ HACK - do M1

http://lightsnowdev.blogspot.com/2014_09_01_archive.html?m=1

ziemia01
25.09.14, 10:18
Jest! Pierwszy - NIEOFICJALNY FIRMWARE CZYTAJ HACK - do M1
ciekawostka. Jest napisane, że jest też wersja na M10 ale nie mogę nigdzie znaleźć jakie daje nowe opcje czy co robi. Widział ktoś?

MAF
25.09.14, 10:22
ciekawostka. Jest napisane, że jest też wersja na M10 ale nie mogę nigdzie znaleźć jakie daje nowe opcje czy co robi. Widział ktoś?

Z tego co zrozumiałem to trzeba flashować aparat. Ciekawe czy dałoby się zrobić tak jak kiedyś miałem z CHDK do kompaktu Canona, gdzie nieoficjalny firmware startował z karty SD.

gietrzy
25.09.14, 11:02
Z tego co zrozumiałem to trzeba flashować aparat. Ciekawe czy dałoby się zrobić tak gdzie nieoficjalny firmware startował z karty SD.

Są dwie opcje:

- przez kartę; ciśnie mi się na usta what the duck, Oly*?
- używając programiku autorskiego niezależnego programisty ;)

* - ten dziwny programik Oly (aparat <-> kabel<-> komp <-> program Oly) w ogóle nie jest potrzebny!

szafir51
25.09.14, 11:22

póki co jest hack dodający inne wartości ISO (80, 125, 160 ztcp). Gość coś pisze o możliwości odblokowania migawki 1/8000, ale cały czas nie wiem czy on tylko zmienia to, co pokazuje aparat czy rzeczywiście wpływa na parametry aparatu.

ziemia01
25.09.14, 11:24
Są dwie opcje:

- przez kartę; ciśnie mi się na usta what the duck, Oly*?
- używając programiku autorskiego niezależnego programisty ;)

* - ten dziwny programik Oly (aparat <-> kabel<-> komp <-> program Oly) w ogóle nie jest potrzebny!
ale co daje ten autorski firmware ?

gietrzy
25.09.14, 11:43
ale co daje ten autorski firmware ?

Bardzo poważne zmiany, wymagające dużo roboczo-godzin kilku? programistów. Nadworny hacker Panasoników GH1/2 i ztcw wkrótce GH3, bardzo sceptycznie podchodzi do listy zmian, które nieautoryzowany przez Oly firmware wnosi. Za linkiem, który wkleiłem wczoraj (wystarczyło kliknąć ;))

1. The Auto Focus in videos should be smoother.
2. Full Sensor read in video mode. No crop.
3. Better ISO performance in low light video situations
4. More Dynamic Range in video
5. This firmware is based on the official version 2.0.

Po samej liście zmian widać, że coś tu jest nie tak. Dla samej 2. dałbym się pokroić.

ziemia01
25.09.14, 12:06
Za linkiem, który wkleiłem wczoraj (wystarczyło kliknąć ;))
klikałem, czytałem i pytałem o M10 :) a tam chyba tylko jak narazie dodatkowe ISO, ale pewny nie jestem więc pytam Ciebie jako bardziej oblatanego w temacie :) w M10 nie ma jak narazie 2.0 jest 1.1

gietrzy
25.09.14, 12:09
klikałem, czytałem i pytałem o M10 :) a tam chyba tylko jak narazie dodatkowe ISO, ale pewny nie jestem więc pytam Ciebie jako bardziej oblatanego w temacie :)

A to przepraszam, M10 mnie nie interesuje. Nie ma wizjera M1, jest mały co pod Voitki byłoby zabójcze dla stawów.

ziemia01
25.09.14, 12:19
Z ciekawości, wgrałeś już? Ciekawe jak to się będzie spisywało.
Przypomina mi się wgrywanie nieoficjalnych firmwerów do odtwarzacza manta :)

gietrzy
25.09.14, 12:24
Z ciekawości, wgrałeś już? Ciekawe jak to się będzie spisywało.
Przypomina mi się wgrywanie nieoficjalnych firmwerów do odtwarzacza manta :)

Nie, nie mam jeszcze swojego M1. Wgram na bank, po kilku tygodniach, bo Czechy raczej nie będą honorować gwarancji USA, poza tym ciekawe czy będzie limit 29:59 w wideo?
Fri13 na 43R dosyć dokładnie omawia obawy osób zatroskanych ewentualnym zepsuciem aparatu. W oprogramowaniu jest furtka przywracania do życia :) czyli: recovery. Wrzucamy Olkowy firmware na kartę, jednocześnie: 1) wciskamy OK i 2) włączamy aparat i uruchamiamy aktualizację do... stanu fabrycznego.

gietrzy
25.09.14, 19:35
Biorę w ciemno; jak na korpus Oly jest moc

https://www.youtube.com/watch?v=qZUUer2CVXQ

Teraz tylko podnieść bitrate do 28-36 mega i jest dostatecznie.

pebe
26.09.14, 12:03
Czy może mi ktoś wyjaśnić co to znaczy "Full Sensor read in video mode. No crop."? Gdyby filmy były czytane z cropa matrycy to przecież miałyby inny kąt widzenia niż fotki. Czy ten zhackowany firmware to może być jakaś ściema żeby sobie wgrać do aparatu jakieś śmieci?

banc
26.09.14, 12:09
Czy może mi ktoś wyjaśnić co to znaczy "Full Sensor read in video mode. No crop."? Gdyby filmy były czytane z cropa matrycy to przecież miałyby inny kąt widzenia niż fotki. Czy ten zhackowany firmware to może być jakaś ściema żeby sobie wgrać do aparatu jakieś śmieci?

Chodzi o wybiórcze czytanie matrycy. Np .tylko niektóre piksele i niektóre linie.
W tym wypadku aparat czyta całą matrycę i dopiero zmniejsza rozdzielczość pojedynczej klatki do zadanej wielkości. Przy 4k będzie można nic nie robić i wrzucać jak leci.

gietrzy
26.09.14, 12:10

Sony przy okazji premiery RX10 pochwaliło się, że w trybie filmików ta kamerka ma odczyt z całego sensora, co wyraźnie wpływa na zwiększenie rozdzielczości. W Olku no crop może oznaczać, że nie ma przycinaniania. Kiedy jest? Weź sobie aparat Oly, popatrz na ekranik i kliknij w czerwony przycisk uruchamiający nagrywanie filmiku, kąt zauważalnie się zmniejsza. Może w tym hacku tego nieporządanego zjawiska nie ma.

MikolajN
11.01.15, 13:22
Odgrzeję kotleta, ale muszę o coś zapytać.
Czy w Waszych E-M1 też nie idzie włączyć funkcji Antishock? U mnie jest tak, że można ją ustawić na 0s ale nie idzie jej włączyć. Okienko z wł/wył pokazuje tylko wył i nie ma nic do wyboru.
Dopiero rozgryzam E-M1 więc proszę o wyrozumiałość jeżeli już było takie pytanie. Szukałem i nie znalazłem nic.

Edit, już sobie poradziłem :) Gdyby ktoś miał taki problem to Antishock włącza się dwukrotnie naciskając ok po ustawieniu jego czasu bo nie ma wyboru pomiędzy wł/wył.

Koriolan
6.02.15, 20:54
Nie znajduję lepszego wątku- ale czy to oprogramowanie ver 3.0 jest już dostępne? Jak na razie soft do aktualizacji mówi że nie.

tomtomek
6.02.15, 21:03
Koniec lutego, tak podano w zapowiedzi.

arhtus
9.02.15, 11:56
Witam
Mam mały problem z E-M1
Zaktualizowałem firmware do wersji 2,2 i w ciągłym AF zauważyłem dziwne zachowanie aparatu.
Gdy wcisnę spust do połowy aparat ustawia ostrość, ale robi to w taki szarpany, skokowy sposób, a dodatkowo obraz w wizjerze, czy na wyświetlaczu tak rwie, klatkuje, dopiero po paru sekundach trzymania spustu wszystko się normuje, obraz staje się płynny, również ostrość ustawiana jest z płynnymi przejściami tak jak podczas filmowania. Podczas wspomnianego filmowania AF działa w porządku, od początku płynnie.
Nie wiem czy tak miałem przed aktualizacją, bo CAF nie używam, raz chyba po zakupie puszki z ciekawości sprawdziłem czy działa i tyle, nie pamiętam czy było podobnie.
Z obiektywów m4/3 posiadam tylko 12-40, więc nie mam możliwości sprawdzić czy to nie szkło coś paskudzi.
Jeśli ktoś z posiadających jedynkę mógły sprawdzić jak zachowuje się jego puszka w CAF byłbym wdzieczny.

Dodatkowo zauważyłem, że w obiektywie na początku korzystania z CAF słychać dźwięki jakby się korzystało z SAF czyli taką skokową pracę, a właśnie dopiero po paru sekundach wydobywa sie z niego jednostajny szum i praca AF staje się wtedy płynna, tak jakby dopiero po jakims czasie CAF zaczynał pracować tak jak należy.

nyny
9.02.15, 12:02
Poczekaj chwile pojawi sie lada moment 3.0, a tam zapowiadali poprawe AF :)

pozdro

arhtus
9.02.15, 12:16
A mogłem coś schrzanić podczas aktualizacji?
Przyznam, że dziwnie przebiegała. Do 49% wszystko szło wolno zajęło to jakieś 10min, po czym na 49% zatrzymała się dłużej, a gdy znowu ruszyło, do 100% poleciało bardzo szybko w tempie sekund. Na 100% okienko aktualizacji zaczęło migotać, a właściwie tylko grafika 100% z kropeczkami dookoła :-) i przycisk anuluj czy tam dalej, nie pamiętam co tam wtedy było konkretnie. Odczekałem chwilkę w takim stanie, aż w końcu pojawiło się okienko docelowej aktualizacji, potem wyskoczyło na wyświetlaczu OK i komunikat o rozłączeniu aparatu.

Moje największe obawy budzi moja głupota ;-( aktualizację przeprowadzałem na body z gripem. Jeden aku był naładowany, ale drugi taki chyba niepewny, nie wiem z którego szło zasilanie podczas aktualizacji ;-(
Mogło to mieć wpływ na aktualizację?

nyny
9.02.15, 12:30
Nie sadze, jakbys mocno cos spartolil to aparat by sie nie podniosl...
Generalnie wstrzymaj sie na ta nowa aktualizacje.

pozdro

arhtus
9.02.15, 12:37
Tak zrobię, generalnie nic podczas aktualizacji nie wciskałem, postępowałem zgodnie z poleceniami.
Aparat wykrywa nowy firmware i poza wspomnianym CAF nie zauważyłem nic co budzi moje obawy.
To tylko te aku mnie trochę martwią. Po aktualizacji jeden był ok, ale drugi wykazywał już oznaki częściowego rozładowania, a po kilkunastominutowej zabawie aparatem całkowicie padł..

arhtus
10.02.15, 10:40
Niestety chyba coś popaprałem przez tą aktualizację ;-(
Dzisiaj zauważyłem, że po aktualizacji mam zablokowaną jedną opcję w menu, a mianowicie częstotliwość odświeżania, mam ja ustawioną na normalna i jest niedostępna, pamiętam że przed aktualizacją była ona dostępna :-(
Generalnie nie wiem czy to moje przewrażliwienie, ale wydaje mi się, że obraz w wizjerze w słabszych warunkach, ale jeszcze nie najgorszych radzi sobie słabiej, o wiele bardziej odczuwa się smużenie i często obraz szarpnie :-(
Może jest jakaś możliwość wgrania softu na nowo domowymi sposobami, albo przeprowadzenie aktualizacji firmware jeszcze raz ?

gietrzy
10.02.15, 10:50
Niestety chyba coś popaprałem przez tą aktualizację ;-(

Wszyscy narzekają na te aktualizacje Oly zazwyczaj z jednego powodu: po aktualizacji wszystkie nastawy trzeba ustawiać od nowa.

arhtus
10.02.15, 11:10
Wiem że ustawienia się resetują..
Czyli coś blokuje mi tą funkcję? tylko co ?

---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 09:58 ----------

Bardzo bym był wdzięczny jakby ktoś sprawdził czy po aktualizacji do 2,2 ma zablokowaną opcję odświeżania wizjera w pozycji NORMALNA

nyny
10.02.15, 11:31
Rob reset do fabryki ustawien.
Ja tez mialem cyrki z M1, opisywalem gdzies nawet na forum przy okazji jakiegos testu, tylko to bylo na starszym sofcie niz 2.2.

pozdro

arhtus
10.02.15, 11:43
A da się zrobić jakiś głębszy reset niż ten dostępny w pierwszej zakładce menu, Reset/Moje Ust / Kasowanie pełne ?
Nic innego nie mogę znaleźć, a nawet ten reset zostawia wiele ustawień nietkniętych, więc raczej musi być jeszcze głębszy reset.

droplet
10.02.15, 11:52
Jeśli to trybiki->D->Frame Rate to mogę przestawić Normal<->High.

Co ciekawe upgrade na 2.2 nie zresetował mi ustawień w aparacie

nyny
10.02.15, 11:55
A da się zrobić jakiś głębszy reset niż ten dostępny w pierwszej zakładce menu, Reset/Moje Ust / Kasowanie pełne ?
Nic innego nie mogę znaleźć, a nawet ten reset zostawia wiele ustawień nietkniętych, więc raczej musi być jeszcze głębszy reset.

Turn on your Olympus OM-D E-M1
Press [MENU] button
Select “Reset/Myset” in Shooting Menu 1
Highlight “Reset” and then press >
Select “Full” and press OK

Zaznaczylem najwazniejsza rzecz.

I twardy reset:
http://www.dpreview.com/forums/post/41521416

pozdro

arhtus
10.02.15, 12:06
Dzięki za wskazówki
Taki reset właśnie robiłem, ale nic nie zmienił :-(
Przed aktualizacją miałem tą opcję dostępną i były do wyboru ustawienia, o których wspomniał droplet, teraz mam tam ustawione tylko normal i opcja ta jest nieaktywna/niepodświetlona
Jak się odważę to może później zrobię jeszcze ten twardy reset.

epicure
10.02.15, 12:08
Masz wyłączoną opcję symulacji ekspozycji?

arhtus
10.02.15, 12:16
Jeszcze przychodzi na myśl to, że być może to, że robiłem skok z 1,1 do 2,2 mógł mieć wpływ na to co sie dzieje, ale program aktualizacyjny nie wykrył mi poprzednich aktualizacji możliwych do zainstalowania, więc pewnie 2,2 zawiera te które były wcześniej..

---------- Post dodany o 11:16 ---------- Poprzedni post był o 11:12 ----------

a co to i gdzie tego szukać ?

epicure
10.02.15, 12:24
To się chyba nazywa "Nocne kadry".

arhtus
10.02.15, 13:42
Niestety nie ma ona wpływu na opcję odświeżania :-(
przez chwilę myślałem że menu mi się całkiem już posypało, bo po naszemu to właśnie "Nocne Kadry" :-) kto to tłumaczył :-)
no nic może telefon do serwisu z prośbą o pomoc coś wskóra

Qurczątko naprawdę jest coś nie tak z tym aparatem po aktualizacji.
W CAF w słabszych warunkach (pokój, sporo światła przez okno, włączone światło) przy pierwszych kilku, kilkunastu sekundach trzymania spustu, obraz w wizjerze tak szarpie, rwie, że jest praktycznie nieużywalny (wizjer/wyświetlacz)
Nie chodzi o smużenie, tylko skokowy, szarpany obraz.
Na zewnątrz jest lepiej, ale nadal CAF jakby zaczynał prawidłowo działać dopiero po kilku sekundach pracy.

---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------

Dobra, odzyskałem już tą opcję :-)
Wstyd mi się przyznać do swojej głupoty więc może nie będę dalej ciągnął tego tematu :oops: :lol:
Dzięki wszystkim za próby pomocy, można też usunąć moje ostatnie posty w wątku :mrgreen:

nyny
10.02.15, 13:46
Dobra, odzyskałem już tą opcję :-)
Kolko trybow nie na tej pozycji gdzie PRO uzywaja ;)?

pozdro

Jan_S
13.02.15, 11:12
zmieniając temat - taka ciekawostka o tytułowym aparacie - właśnie nim redakcja optyczne.pl robi zdjęcia relacjonując targi CP+

Optyczne nigdy nie słynęło z dobrych zdjęć, ale tym razem jest spora kicha. Mam wrażenie że aparat zupełnie sobie nie radzi z trudnym oświetleniem targowym.

jagger
13.02.15, 11:46
Witam
Mam mały problem z E-M1
Zaktualizowałem firmware do wersji 2,2 i w ciągłym AF zauważyłem dziwne zachowanie aparatu.
Gdy wcisnę spust do połowy aparat ustawia ostrość, ale robi to w taki szarpany, skokowy sposób, a dodatkowo obraz w wizjerze, czy na wyświetlaczu tak rwie, klatkuje, dopiero po paru sekundach trzymania spustu wszystko się normuje, obraz staje się płynny, również ostrość ustawiana jest z płynnymi przejściami tak jak podczas filmowania. Podczas wspomnianego filmowania AF działa w porządku, od początku płynnie.
Nie wiem czy tak miałem przed aktualizacją, bo CAF nie używam, raz chyba po zakupie puszki z ciekawości sprawdziłem czy działa i tyle, nie pamiętam czy było podobnie.
Z obiektywów m4/3 posiadam tylko 12-40, więc nie mam możliwości sprawdzić czy to nie szkło coś paskudzi.
Jeśli ktoś z posiadających jedynkę mógły sprawdzić jak zachowuje się jego puszka w CAF byłbym wdzieczny.

Dodatkowo zauważyłem, że w obiektywie na początku korzystania z CAF słychać dźwięki jakby się korzystało z SAF czyli taką skokową pracę, a właśnie dopiero po paru sekundach wydobywa sie z niego jednostajny szum i praca AF staje się wtedy płynna, tak jakby dopiero po jakims czasie CAF zaczynał pracować tak jak należy.
Mam to samo od pół roku... aparat był w serwisie i nic nie poradzili na to... Dzieje się to ze wszystkimi szkłami gdzie przysłona szarpie skokowo a na wizjerze są dziwne skoki napięcia, założyłem oddzielny wątek ale nikt mi nie pomógł... serwis umywa ręce może razem coś wskóramy bo Czesi mają to w d....! Moją największą obawą jest to że puszka przy takich wariacjach może zniszczyć obiektyw....

---------- Post dodany o 10:46 ---------- Poprzedni post był o 10:34 ----------

Ja tę opcję mogę znaleźć w aparacie?

epicure
13.02.15, 11:47
To się nazywa "Nocne kadry" chyba.

jagger
13.02.15, 11:55
Ok znalazłem....

---------- Post dodany o 10:55 ---------- Poprzedni post był o 10:51 ----------

Jeśli wybrano 'wł' efekty kompensacji ekspozycji nie będą widoczne na monitorze...
Czyli gdy włączę tę opcję to na wiświetlaczu nie powinienem już dostrzegać skoków natężenia światła? Dobrze to zrozumiałem?

epicure
13.02.15, 12:01
Sam miałem problem za zrozumieniem tego w E-M10. Sprawdź i porównaj, na czym polega różnica.

jagger
13.02.15, 12:07
Szybko nie sprawdzę gdyż problemy z wyświetlaczem pojawiają się nagle i nie zawsze od razu po włączeniu... np. teraz wszystkomdziała ok... ale jak wychodzi w kilkugodzinnym plener to po godzinie pstrykania wizjer wariuje... to bardzo utrudnia kadrowanie.... Gdy oddałem do serwisu z załączonym opisem i filmem, to wymienili mi gumę... nie wiadomo jaką bo nie napisali, problem jednak pozostał...

gietrzy
21.02.15, 13:57
Dobas, jagger, Peter, T. i inni do raportu!
Mam nadzieję, że nyny dostanie to co chciał ;)
Firmware 3.0 dostępny, ściągać, wgrywać i walić seriami w c-af.

Po aktualizacji wszystkie ustawienia zostają nie nadpisane, to do dobasa :mrgreen:

tomtomek
21.02.15, 14:39
Mój program aktualizacyjny jeszcze nie widzi wersji 3.0.

Jack
21.02.15, 14:56
Mój program aktualizacyjny jeszcze nie widzi wersji 3.0.To nie jest żadnym zaskoczeniem, ponieważ: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/#omd -
"We are planning to release the firmware update service version 3.0 on February 24, 2015. Firmware version 3.0 includes revisions regarding the AF tracking."

tomtomek
21.02.15, 14:58
Zgadza się, po prostu odpowiadam koledze gietrzy.

Jack
21.02.15, 16:14
Zgadza się, po prostu odpowiadam koledze gietrzy.A ja, zamiast sprawdzić empirycznie, z całkowitym zaufaniem przyjąłem słowo pisane ;-) Pozdrawiam :-)
Edit: Pozwoliłem sobie jednak na empirię, która potwierdziła słowo pisane. Najnowsza dostępna wersja, to 2.2.

gietrzy
21.02.15, 16:30
Link w linku

http://www.43rumors.com/new-e-m1-3-0-firmware-gets-released/

Jack
21.02.15, 17:33
Link w linku

http://www.43rumors.com/new-e-m1-3-0-firmware-gets-released/Mówimy o najdogodniejszej formie aktualizacji - czyli Olympus Digital Camera Updater - tu jest oprogramowanie 2.2 do dyspozycji. Nagrywanie plików .bin na kartę pamięci cechowało do tej pory inne systemy aparatów cyfrowych. Każdemu wedle wyboru i gustu. Osobiście uważam, że stosowanie ODCU do aktualizacji jest wygodniejsze i bezpieczniejsze, ale to jest mój prywatny pogląd.

nyny
21.02.15, 21:13
Takie tam cos cosie o M1

https://www.youtube.com/watch?v=pzMwDLixZ6w

I galeria goscia:
https://www.flickr.com/photos/sl33stak/sets/72157605723372302/

pozdro

Jan_S
22.02.15, 00:09
Mówimy o najdogodniejszej formie aktualizacji - czyli Olympus Digital Camera Updater - tu jest oprogramowanie 2.2 do dyspozycji. Nagrywanie plików .bin na kartę pamięci cechowało do tej pory inne systemy aparatów cyfrowych. Każdemu wedle wyboru i gustu. Osobiście uważam, że stosowanie ODCU do aktualizacji jest wygodniejsze i bezpieczniejsze, ale to jest mój prywatny pogląd.

Rykoszetem niestety obrywają linuxiarze bo nie mają jak zaktualizować aparatu :-( Nagrywanie softu na kartę nie jest obarczane tym problemem.

gietrzy
22.02.15, 01:51
Nie zapomnijcie naładować baterii ;)

https://www.youtube.com/watch?v=zxrkch6BX4I&amp;list=UUzqoRQUWIYHYcF_9B3Tikuw

pudlox
22.02.15, 14:23
Zamiast C-AF w H mogliby dopieścić C-AF w L. Szkoda, że nic z funkcjami filmowymi się nie zmienia (60p, 4K)

piaseczek
22.02.15, 14:30
Nie wiadomo, być może poprawili też C-AF w trybie L.
Mam nadzieję, że za jakiś czas poprawa C-AF spotka również omd e10.

pudlox
22.02.15, 14:59
Pytanie tylko na ile pozwala technologia kontrastowego AF, bo E-M1 ze szkłami M. Zuiko nie używa chyba fazy.. Tak czy inaczej, sprawdzę dopiero gdy dadzą oficjalnie przez soft Oly.

piaseczek
22.02.15, 15:10
W kontraście też poprawili z tego co piszą użytkownicy na 43rumors.com.

MikolajN
22.02.15, 20:13
Czy zdarzyło Wam się kiedyś, że EM1 nagrzał się po wyłączeniu? Ostatnio zauważyłem ,że po używaniu MZD 60mm body nagrzewa się po wyłączeniu. Dzieje to się losowo i nie zawsze, ale jeżeli już to tylko po używaniu z wcześniej wymienionym obiektywem.