Zobacz pełną wersję : Olympus OMD E-M1
Jest dobrze...
...to jesli o M1 chodzi.
pozdro
Body bardzo przyjemne.
Krzyżak fajniejszy od tego w E-M5.
Trzyma się równie dobrze, albo i lepiej od ww z połówką gripa.
Jeśli chodzi o ergonomię to jest bardzo dobrze.
Body bardzo przyjemne.
Krzyżak fajniejszy od tego w E-M5.
Trzyma się równie dobrze, albo i lepiej od ww z połówką gripa.
Jeśli chodzi o ergonomię to jest bardzo dobrze.Leżał w mojej ręce świetnie, przestrzeliłem 3 fotki , mam na co przygotowywać fortunę....
No i lista osób, które przestaną mnie kochać (jak sobie uświadomią, że trzeba opylić nerkę) - jest coraz dłuższa;-)
ciekawy jestem ile sztuk się sprzeda w Polsce.
A dlaczego mamy cię przestać kochać, Jacku ? Za wyjętą z realiów cenę E-P5 też Ty odpowiadasz ? Czy może jakiś księgowy zatrudniony przez Yamada-San ?
Podziwiam cierpliwość i czasem zręczność, z jaką odpowiadasz na powtarzające się pytania.
Do następnego razu, ponieważ pożegnaliśmy się tylko przez okno- pozdrów Małżonkę.
Jak będzie dobra cena w zakonie, to nie opędzisz się od adoratorów :)
Ja obecnie biorę pod uwagę dwie opcje:
- zamienić 12-35 na 12-40 i dokupić E-M1
- dokupić GX7
Gdyby w zakonie można było dostać fakturę VAT, to na 100% wybrałbym pierwszą opcję, a tak to zobaczymy. Chociaż czytając Wasze zachwyty zastanawiam się, co Wy tam piliście :)
Pozdrawiam
Tomek
A czemu nie opcja 12-35 + E-M1?
A piliśmy różne fajne rzeczy.
Daje radę (90-250/2.8 )
http://www.dpreview.com/forums/post/52243947
Daje radę (90-250/2.8 )
Potwierdzam, w sumie nie wiem czy jest, i o ile jest lepiej/szybciej niz na e3 jesli o AF chodzi.
Na pewno nie jest gorzej i tak nerwowo.
A juz w przypadku ZD150/f2.0 jest celniej i duzo mniej nerwowo niz na e3.
pozdro
Potwierdzam, w sumie nie wiem czy jest, i o ile jest lepiej/szybciej niz na e3 jesli o AF chodzi.
Na pewno nie jest gorzej i tak nerwowo
Autor ww posta wstawił w dyskusji link do fotek z tej samej imprezy zrobionych D4 z 200-400/4, co ciekawe jest jakiś problem z kolorem czerwonym, na ile poważny nie wiem, nie mam dostępu teraz do Eizo.
Znowu trzeba będzie kupić profile do LR.
A czemu nie opcja 12-35 + E-M1?
A piliśmy różne fajne rzeczy.
Bo jak znam siebie i tak będę chciał mieć te dodatkowe 5 mm i wodoszczelność, a przy kupnie od razu w zestawie będzie taniej.
Na pewno nie jest gorzej i tak nerwowo.
A juz w przypadku ZD150/f2.0 jest celniej i duzo mniej nerwowo niz na e3.
pozdro
150tka z tym aparatem to fajny zestawik. Jeszcze nie taki gigant jak 90-250 cenowo przystępniej i można to ze sobą od biedy zabrać... No i fajnie hula...
Aha, zapomnialem dodac.
Jesli chodzi o kastraty to juz mozna mowic o tym, iz w koncu AF-C jest nie tylko jako wpis w folderze reklamowym i przelacznikiem w body :)
p.s. Zeby dodac lyzki dziegdziu...
...kur.... czemu to takie duze musieli akurat zrobic:(
pozdro
Duże bo zastąpiło (na razie i pewnie na zawsze) E-x. Mniejsza wersje będzie chyba następcą E-M5 z zapewne (nomen omen) wykastrowanymi pewnymi funkcjami.
Co prawda nie znam się na profesjonalnym testowaniu ale sprawdziłem kilka (zupełnie nieprzydatnych;) ) cech tego aparatu, którymi do tej pory chyba się nie zajmowano. Jeśli kogoś interesuje moje subiektywne zdanie to:
- do freelensingu bajka. Focus peaking działa i ze względu na niestandardowy układ głębi ostrości jest znacznie bardziej przydatny niż przy tradycyjnym manualnym ostrzeniu. Freelensowanie na uchylnym ekranie Live view to też nowa jakość, ale to akurat wspólna cecha bezlusterkowców. Trzeba staranniej niż w lustrzance dopasowywać ustawienia obiektywu i zatykanie szpar palcami ponieważ ze względu na mniejszą odległość bagnetu od matrycy konieczne jest większe oddalanie obiektywu i wpuszczanie większej ilości dzikiego światła z boku. Szkoda tylko, że przy focus peakingu podgląd wyraźnie zwalnia.
- aparat sprawdziłem na szybko (przy sztucznym świetle) z dużymi obiektywami PL 25 i 14-50 (jasniejszym). 25 działa wyraźnie szybciej i pewniej niż na L1. Jak na ten obiektyw ostrzenie na mniej kontrastowe powierzchnie wypada bardzo dobrze. 14-50 działa wyraźnie gorzej niż na L1. Nie ma tragedii ale zdarza się małe błądzonko i aparat zazwyczaj musiał doostrzyć. Przy PL 25 przeważnie po prostu dojeżdżał do ostrości i pikał.
Być może da się z tymi niedogodnościami jakoś walczyć ale aparat miał tak strasznie dużo różnych guziczków, napisów i był bardzo nowoczesny, że czułem się zagubiony i onieśmielony. Wciskałem tylko spust migawki (hades mi pokazał gdzie to jest).
Duże bo zastąpiło (na razie i pewnie na zawsze) E-x. Mniejsza wersje będzie chyba następcą E-M5 z zapewne (nomen omen) wykastrowanymi pewnymi funkcjami.
Ja sobie zdaje sprawe, ze czesc osob bedzie takim stanem rzeczy ukontentowana.
Bo fakt faktem, trzymalo sie to calkiem sympatycznie, a i wizualnie to jednak piekniejszy wiele niz m5 jest.
Dla tych, ktorzy jeszcze z jakis powodow trzymali e3/e5 teraz nie ma juz zmiluj, bo ta pucha pozwoli im przeniesc w inny wymiar.
pozdro
Dla tych, ktorzy jeszcze z jakis powodow trzymali e3/e5 teraz nie ma juz zmiluj, bo ta pucha pozwoli im przeniesc w inny wymiar.
pozdro
Puszka jest świetna, ponarzekać można na razie na brak ekranu gibanego we wszystkie strony. Lekcja z ergonomii została odrobiona.
Zdjecie z ręki
0,77s czyli takie 3/4 sekundy. surowe bez wywoływania coby tylko pokazać jak potrafi zadziałać stabilizacja. Oczywiście to też zależy od stabilności uchwytu ale mimo wszystko to zdjęcie można uznać za ostre.
Ogniskowa 25mm bez stabilizacji pewnie pokusiłbym się o 1/15 sekundy... tu mam prawie 1s.
1s już takie ciut poruszone. 1/2 s w zasadzie zawsze bez zarzutu...
Stavbilizacja Działa fajnie !
Balansem bieli proszę sięnie przejmować bo oświetlane to było jakąś straszną sodową lampą z dziurawym widmem, więc nawet nic się nie starałem ustawiać :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101001&d=1380551482
I wycinki kadru.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101002&d=1380551483
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101003&d=1380551484
Zdjecie z ręki
0,77s czyli takie 3/4 sekundy. surowe bez wywoływania
I wycinki kadru.
To jest stabilizator, dzięki za wrzutkę.
To jest stabilizator, dzięki za wrzutkę.
Ten stabilizator jest jakoś wyraźnie lepszy od tego z E-M5?
Czy tylko w porównaniu do kulawego z E-PL5 i i podobnych tak dobrze wypada?
Czy tylko w porównaniu do kulawego z E-PL5 i i podobnych tak dobrze wypada?
wydaje mi się że jest ciut sprawniejszy od tego co w EM5 choć to ciężko porównać bo za każdym razem inaczej drżą łapy przy czasie rzędu 1s...
Aha, zapomnialem dodac.
Jesli chodzi o kastraty to juz mozna mowic o tym, iz w koncu AF-C jest nie tylko jako wpis w folderze reklamowym i przelacznikiem w body :)
p.s. Zeby dodac lyzki dziegdziu...
...kur.... czemu to takie duze musieli akurat zrobic:(
pozdro
Duże? Chyba za małe.. nieco. Mniejsze już masz.. E-M5, i inne takie GX7 chyba tez.
T.
---------- Post dodany o 18:24 ---------- Poprzedni post był o 18:22 ----------
Aaa to świetnie! Wreszcie! :grin:
T.
Duże? Chyba za małe.. nieco. Mniejsze już masz.. E-M5, i inne takie GX7 chyba tez.
No dla mnie za duze.
I fakt, mniejszego juz mam i uzywam z powodzeniem :)
Aaa to świetnie! Wreszcie! :grin:
Zbieraj diengi, zbieraj bo nietanie toto bedzie ;)
pozdro
Eeee, M5 to juz wnet dwa lata na rynku, to ja dziekuje za takie tempo taniecia :p
pozdro
Kupiłem body w B&H, 1400 plus tax 120 razem na złote 4700 plus przejściówka z 4/3 na micro gratis, czekam na realizacje zamówienia. Duża kolejka, nie wiem kiedy zrealizują zamówienie.
Teoria: poprawili skuteczność przy dłuższych czasach.
Praktyka: wystarczy, że ma tryb auto (i nie musisz się bujać po menu przy zmianie z pion na poziom)
Fotki z PL czy PM dużo cierpią na ostrości z powodu drgań spowodowanych migawką i tu jawi się mi drugi (po wideo) duży minus tego korpusu: brak migawki elektronicznej.
Tu (http://www.dpreview.com/forums/post/52237265) masz test pokazujący co i jak potrafi być nie/ostre.
---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post był o 19:06 ----------
Kupiłem body w B&H, 1400 plus tax
OMFG! Jaki ^%$^& tax, który stan? Kupowałeś osobiście w NYC? Nie osłabiaj mnie bo szykuję się na styczeń/luty.
Eeee, M5 to juz wnet dwa lata na rynku, to ja dziekuje za takie tempo taniecia :p
pozdro
no ale tanieeeje. Najpierw musi być cena dla zamożnych i niecierpliwych :) potem jak Ci kupią to będzie jakaś promocja albo coś
i tak będzie tanieć i tanieć.. :) a za dwa lata to ho ho ho.. :) Zobacz jakie E-1 teraz tanie ;) ;)
Wysyłka do Nowego Yorku, kupiłem przez strone interetową, do Doliny Krzemowej jest bez tax-u
To jeszcze jeden, bardzo przypadkowy test stabilizacji. Pstryknięte tak sobie w przestrzeń, w trakcie prezentacji wideo. Ostrość złapana na człowieka, ale ten akurat się poruszył, więc w polu ostrości zostały same butelki. Czas 3,2 sekundy (EXIF). Światło to niestety nie światło portretowe, ale odbity od ekranu obraz z projektora plus wpadające przez okno światło latarni na zewnątrz budynku. Ekspozycja podbita o 1 EV przy wywołaniu by było widać cokolwiek.
Trochę go męczę.
Nie chce mi się bawić w testy zestawienia i porówniania. Według mnie za bardzo nie ma czego z czym porównnywać jeśli chodzi o jakość obrazu.
Skoro OMD EM5 mi styka - a OMD EM1 oferuje więcej bawienie się w robienie tych samcyh kadrów jednym i drugim OMDkiem w moim przypadku jest chyba bez sensu. Może to będzie miało sens dla kogoś kto się będzie wahał czy dopłacić czy brać starszego OMDka ale niestety nie mam czasu póki co na takie testy.
Natomiast stwierdziłem, że rozpoznanie ogniem będzie najlepsze. Trochgę boli mnie, że LR4 jkeszcze nie widzi RAWa. Pewnie kwestia czasu albo dopłacenia do LR5 :D :D ( Mam nadzieję, że jednak Adobe nie pogra tak chamsko ) Tak więc rozpoznanie ogniem miało polegać na zrobieniu nim jakiś zdjęć. Nie martwej natury, nie banknotów, nie plansz tylko zdjęc w terenie.
W zasadzie to co jest straszliwą przewaga nad OMD EM-5 opisałem już tutaj
http://dobas.blogspot.com/2013/09/om-d-e-m1-wrazenia-om-d-e-m1-review-and.html
(http://dobas.blogspot.com/2013/09/om-d-e-m1-wrazenia-om-d-e-m1-review-and.html)
współpraca z 4/3 pewny chwyt, super rolki, wywleczenie ustawień na wierzch, gałka 1/2 i zmiana funkcji guzików i fajniutki EVF. ( Teraz jak zerkam w OMD EM5 to tam takie małe się wydaje ;)
Jeśli chodzi o zdjęcia to wybrałem trochę trudnych kadrów.
Typu krowa pod światło, wodorost pod światło. Ustawienia też częśto nie były zbyt fortunne - np autko wieczorem robiłem na f1.4 więc wiadomo że to nie jest mistrzostwo jeśli chodzi o jakość obiektywu.
Generalnie w moim odczuciu nie ma co rozkładać na czynniki pierwsze. Zdjęcia są. Nie ma się czego wstydzić. Jakość jak ta lalala i w zupełności wystarczająca mi na każdym polu eksploatacji...
Zdjęć nie proszę traktować np jako przykładu możliwości matrycy. Nie są surowe, są wywołane. Wywołane po mojemu.
Można pewnie wywołać lepiej, mozna innaczej. ale wychodzę z założenia że tak jak nikt nie wywołuje moich zdjęć z OMD EM5 i ogląda efekty całej pracy od naciśnięcia spustu do wyeksportowania pliku na dysk nie ma sensu nagle z nowego aparatu pokazywać surowych niewyostrzonych nie wywołanych RAWów :) Taki sam aparat, takie samo narzędzie...
Czasem jest założony ND GRAD bo grzechem było by go nie zakładać :) Wszystkie dane na temat sprzętu i parametrów ekspozycji są w EXIFIE. Wszystkie zdjęcia są z JPGów - więc na pewno z RAWa będzie można wyciągnąć więcej w trudnych scenach. Jednak te JPGi są całkiem całkiem
ND GRAD 0.9
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101065&d=1380637717
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101066&d=1380637719
ND GRAD 0.6 ( strasznie niewygodnie sie śpi w tym aucie :) )
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101068&d=1380637723
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101072&d=1380637732
ND GRAD 0.9
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101070&d=1380637727
ND GRAD 0.6
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101069&d=1380637725
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101073&d=1380637734
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101074&d=1380637736
To zdjęcie jest mocno wołane suwakami shadows i highlights ale wyszło całkiem zacnie
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101067&d=1380637721
W wolnej chwili wrzucę jakieś CROPy - choć w sumie nie ma po co :) Zwłaszcza jeśli do tego korpusu zapnie się dobre szkło jak 25tka, czy 45tka to aparat jest naprawdę potężnym narzędziem. Szukam do czego się doczepić i na siłe narazie znalazłem jedną rzecz - choć ta też potrafi występować w OMD EM5
Czyli przy takim słabym filtrze AA potrafi wyskoczyć mora przy niektórych zdjęciach. Ale z drugiej strony to dwa trzy machnięcia w Lightroomie i śladu po niej nie ma. Natomiast wolę mieć ostrzejsze zdjęcie i jakiś cień szansy na morę niż mieć zdjęcie rozmemłane przez AA :)
A tak aparat "umi" zrobić ładne zdjęcie nawet w jakiś trudniejszych warunkach...
Da się nim zrobić dobre zdjęcie zaś to zdjęcie ma potencjał jeśli chodzi o jego wywołanie. Można używac bez strachu suwaków Shadow Highlights i wyłażą szczegóły zarówno z jasnych jak i ciemnych fragmentow... Ja tam naprawdę jestem zadowolony z tego aparatu i tak jakoś niechętnie już zerkam na pocziwe EM5 ;) zwłaszcza EVF jakis taki nieduży co mocno widać gdy jednym okiem człowiek patrzy w OMD EM5 a drugim w OMD EM1 :)
Natomiast stwierdziłem, że rozpoznanie ogniem będzie najlepsze. Trochgę boli mnie, że LR4 jkeszcze nie widzi RAWa. Pewnie kwestia czasu albo dopłacenia do LR5 :D :D ( Mam nadzieję, że jednak Adobe nie pogra tak chamsko )
O ile wiem to oni zawsze tak graja - jedyne wyjscie to poszukac ich darmowego konwertera do dng. Na update do 4.x nie nalezy raczej liczyc
Photoshop potrafi już wywoływać rawy z omd em1 i Photoninja również. Sprawdzałem na rawach dostępnych w sieci.
@Dobas mógłbyś udostępnić gdzieś kilka rawów do zabawy?
Photoshop potrafi już wywoływać rawy z omd em1 i Photoninja również. Sprawdzałem na rawach dostępnych w sieci.
@Dobas mógłbyś udostępnić gdzieś kilka rawów do zabawy?
Można też skonwertować do DNG. Adobe Digital Negative Converter 8.2.0.94 daje radę.
no ale tanieeeje. Najpierw musi być cena dla zamożnych i niecierpliwych :) potem jak Ci kupią to będzie jakaś promocja albo coś
i tak będzie tanieć i tanieć.. :) a za dwa lata to ho ho ho.. :) Zobacz jakie E-1 teraz tanie ;) ;)
Dwa lata to moje E-30 nie wytrzyma :P
Coby nie powiedziec to jednak Olek ma ceny z kosmosu i jak dla mnie to jest jedyny minus.
Ale spoko moze faktycznie zamowic w B&H i po sprawie.
T.
Dwa lata to moje E-30 nie wytrzyma :P
Coby nie powiedziec to jednak Olek ma ceny z kosmosu i jak dla mnie to jest jedyny minus.
T.
Wytrzyma, wytrzyma !!!
Co do ceny - zgadzam się. 10600?! - z 12-40.
Poczekamy - zobaczymy.
Pozdrawiam.
Najlepiej mieć jeszcze kogoś znajomego w Stanach.
@Dobas - fajne zdjęcia :D
Filtry jakiej firmy używasz?
To jeszcze jeden, bardzo przypadkowy test stabilizacji. Pstryknięte tak sobie w przestrzeń, w trakcie prezentacji wideo. Ostrość złapana na człowieka, ale ten akurat się poruszył, więc w polu ostrości zostały same butelki. Czas 3,2 sekundy (EXIF). Światło to niestety nie światło portretowe, ale odbity od ekranu obraz z projektora plus wpadające przez okno światło latarni na zewnątrz budynku. Ekspozycja podbita o 1 EV przy wywołaniu by było widać cokolwiek.
Chyba źle wyeksportowałem bo mi się EXIF nie zapisał. Na prośbę Gietrzy napisze parametry podstawowe: OM-D EM-1 z kitem, czas 3,2 sekundy, f/4.5, ISO 1600, zdjęcie robione z ręki na spokojnym oddechu jak w szkole uczą.
Chyba źle wyeksportowałem bo mi się EXIF nie zapisał. Na prośbę Gietrzy napisze parametry podstawowe: OM-D EM-1 z kitem, czas 3,2 sekundy, f/4.5, ISO 1600, zdjęcie robione z ręki na spokojnym oddechu jak w szkole uczą.
To wszystko wyjaśnia, jewszcze raz dzięki.
Najlepiej mieć jeszcze kogoś znajomego w Stanach.
@Dobas - fajne zdjęcia :D
Filtry jakiej firmy używasz?
Hitech, ale chodzą mi po głowie Lee ostatnio choć to już chyba troche ekstrawagancja cenowa...
Recenzja na http://www.steves-digicams.com/camera-reviews/olympus/om-d-e-m1/olympus-om-d-e-m1-review.html
Recenzja na http://www.steves-digicams.com/camera-reviews/olympus/om-d-e-m1/olympus-om-d-e-m1-review.html
Fotki testowe niestety straszne.
Janko Muzykant
3.10.13, 09:59
Oj, siedziało się tam lata temu, Canon G3 czy Fuji ileśtam... :)
Zaletą Steve'a było to, że fotki były z tych samych miejsc. Ale dziś obraz już inaczej się ocenia, na tamtej stronie każdy aparat jest już doskonały.
Fotki testowe niestety straszne.
Zawsze uważałem, że warto te wszystkie "testy" przynajmniej przekartkować. Dlaczego? "Wszystkie" recenzje nt. wałkują to samo, wg linii obranej przez oddzial marketingu Oly. Niestety takie czasy i trzeba czytać między wierszami by coś się dowiedzieć i tak:
- tylko kilka osób stwierdziło, że VF4 delikatnie smuży przy panoramowaniu; niestety nie napisały jak był ustawiony tryb evf
- w Polsce ztcw tylko Wieprz napisał, że fokus peaking powoduje zmniejszenie odświeżania obrazu na ekraniku; ja widzę tryb diorama w PL1
- tu offtopik: tylko kilka osób napisało (w tym fotopolis), że IBIS w GX7 to żart
- tu offtopik: jedna osoba (dp review) przetestowała w GX7 shutter shock*, tak popularny niestety w aparatach m43; a propos: wynika z testu, że kiedy można za wszelką cenę należy używać elektronicznej migawki
- na luminous-landscape MR zamieścił filmik z M1, gdzie wyraźnie widać, choć mniejszy, ale jednak jest ten macro blocking, w tym samym artykule stwierdził, że VF4 to jeszcze nie jest TO; choć nie wiadomo co mial na myśli...
- kilka osób używających manuali stwierdza, że nie przy tym cudzie nie ma w zasadzie potrzeby używania fokus peakingu.
* - żeby było śmieszniej to jest zależny od użytego obiektywu, 12-35X nie eksponuje tego efektu.
Kiepskie sample? No cóż , mało jest stron, gdzie testująca redakcja jest w stanie zrobić ładne fotki. Moim zdaniem rutyna, premier za dużo i za często. Pomijam high iso kadry na szarym tle, te portale muszą przeżyć i nikt nie strzeli tam kadru takiego jak wstawił (mi) hades. Dlatego jestem za testami typu (w przypadku EM1): optyczne (techniczny bełkot), Janko/dobas (bez komentarza), Fatman (śluby), fotograf sportowy (szkła 43; jotpeg, na zewnątrz i wewnątrz przy kijowym świetle) i rasowy fotoreporter.
Zawsze uważałem, że warto te wszystkie "testy" przynajmniej przekartkować. Dlaczego? "Wszystkie" recenzje nt. wałkują to samo, wg linii obranej przez oddzial marketingu Oly. Niestety takie czasy i trzeba czytać między wierszami by coś się dowiedzieć i tak:
- tylko kilka osób stwierdziło, że VF4 delikatnie smuży przy panoramowaniu; niestety nie napisały jak był ustawiony tryb evf
- w Polsce ztcw tylko Wieprz napisał, że fokus peaking powoduje zmniejszenie odświeżania obrazu na ekraniku; ja widzę tryb diorama w PL1
- tu offtopik: tylko kilka osób napisało (w tym fotopolis), że IBIS w GX7 to żart
- tu offtopik: jedna osoba (dp review) przetestowała w GX7 shutter shock*, tak popularny niestety w aparatach m43; a propos: wynika z testu, że kiedy można za wszelką cenę należy używać elektronicznej migawki
- na luminous-landscape MR zamieścił filmik z M1, gdzie wyraźnie widać, choć mniejszy, ale jednak jest ten macro blocking, w tym samym artykule stwierdził, że VF4 to jeszcze nie jest TO; choć nie wiadomo co mial na myśli...
- kilka osób używających manuali stwierdza, że nie przy tym cudzie nie ma w zasadzie potrzeby używania fokus peakingu.
* - żeby było śmieszniej to jest zależny od użytego obiektywu, 12-35X nie eksponuje tego efektu.
Kiepskie sample? No cóż , mało jest stron, gdzie testująca redakcja jest w stanie zrobić ładne fotki. Moim zdaniem rutyna, premier za dużo i za często. Pomijam high iso kadry na szarym tle, te portale muszą przeżyć i nikt nie strzeli tam kadru takiego jak wstawił (mi) hades. Dlatego jestem za testami typu (w przypadku EM1): optyczne (techniczny bełkot), Janko/dobas (bez komentarza), Fatman (śluby), fotograf sportowy (szkła 43; jotpeg, na zewnątrz i wewnątrz przy kijowym świetle) i rasowy fotoreporter.
Absolutnie masz racje, też staram się czytać wszystko "ze zrozumieniem". A właśnie pierwsze opinie obecnych tu forumowiczów bardzo mocno mnie przekonują do zakupu. Tak przy okazji orientujecie się który sklep w Łodzi będzie miał go do pomacania?
EM1 umożliwia zmianę punktu AF podczas kręcenia filmiku przy pomocy dotykowego ekraniku. Podobno nowość.
http://www.dpreview.com/forums/post/52263307
ZD 14-35 z EM1
101217
1/6400 s f=2,0 35 mm
Prawdę rzekłszy nie widziałem problemu z odświeżaniem w wizjerze E-M1.
Jednak miałem go tylko przez chwilę w ciemnym pomieszczeniu.
Miejsce na poprawę jeszcze jest, choćby wyeliminowanie blackoutu przy robieniu zdjęcia :wink:
Rozdzielczość też mogłaby być jeszcze lepsza, ale to co jest, mnie wystarcza do robienia zdjęć.
Prawdę rzekłszy nie widziałem problemu z odświeżaniem w wizjerze E-M1.
Jednak miałem go tylko przez chwilę w ciemnym pomieszczeniu.
Miejsce na poprawę jeszcze jest, choćby wyeliminowanie blackoutu przy robieniu zdjęcia :wink:
Rozdzielczość też mogłaby być jeszcze lepsza, ale to co jest, mnie wystarcza do robienia zdjęć.
A co miałes ustawione jesli chodzi o czas wyświetlania zdjęcia po zrobieniu kadru ? bo domyślnie chyba jest jakieś 0,5s ja se wyłączam na zero w większości przypadków choc czasem ( pod wodą - lubie zerknąc co mi się udało ustrzelić )
A co miałes ustawione jesli chodzi o czas wyświetlania zdjęcia po zrobieniu kadru ?
Pojęcia nie mam.
Nie wchodziłem nawet w menu.
W każdym razie mnie wizjer odpowiada i nie zauważyłem żadnych problemów.
Czy ten aparat ma lampę błyskową na wyposażeniu ?
W opisie zawartości pudełka nie ma wyszczególnionej lampki typu błyskadełko do odpalania lamp typu R.
Natomiast na stronach sklepów aparat jest prezentowany z takim błyskadełkiem założonym na sanki.
Czy to błyskadełko jest na wyposażeniu body, czy trzeba sobie je dokupić ???
Czy ten aparat ma lampę błyskową na wyposażeniu ?
W opisie zawartości pudełka nie ma wyszczególnionej lampki typu błyskadełko do odpalania lamp typu R.
Natomiast na stronach sklepów aparat jest prezentowany z takim błyskadełkiem założonym na sanki.
Czy to błyskadełko jest na wyposażeniu body, czy trzeba sobie je dokupić ???
Ma :)
Tak samo jak epele czy inne m5 tki;)
pozdro
Ma :)
Tak samo jak epele czy inne m5 tki;)
pozdro
Dzieki Nyny !
50-200 SWD, test fazowego autofokusu
http://www.youtube.com/watch?v=nnsSFrYeaSc&feature=youtu.be
Olympus o krok od idealnego jotpega; w stylu obrazka brakuje opcji: ziarno/szczegół z PL1. Mam nadzieję, że zejdą z tym w dół, bo dla wielu operatorów korpusów serii PM raw to może być tylko stratą czasu.
Miałem dzisiaj to cacko w rękach. Niestety padły baterie, jak na złość wszystkie cztery, więc zamiast robić zdjęcia aparatem pozostało mi tylko robić zdjęcia aparatu...
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101362&d=1380930728
Miałem dzisiaj to cacko w rękach. Niestety padły baterie, jak na złość wszystkie cztery, więc zamiast robić zdjęcia aparatem pozostało mi tylko robić zdjęcia aparatu...
Prawa Murphy'ego się kłaniają. Nie zazdroszczę takiego ćwiczenia cierpliwości...
A czy któryś z szanownych kolegów mógłby zamieścić jakieś rawy zrobione na niskich czułościach. Tak żeby rozwiać, potwierdzić, to co widać na tych dostępnych w sieci, czyli spadek ostrości w przedziale iso 100-400. Albo, może jakieś porównanie do poprzednika...
Wieczorem będę mógł zamieścić rawy. Nic tam jednak nie zobaczysz, nie ma żadnego spadku ostrości.
Wieczorem będę mógł zamieścić rawy. Nic tam jednak nie zobaczysz, nie ma żadnego spadku ostrości.
Wielkie dzięki, trochę mnie uspokoiłeś
Szczerze to Olek mógłby w swoim flagowcu poprawić czas pracy na akumulatorze, bo juz w M5 jest z tym słabo, a M1 to jednak większy wizjer, ponoć lepsza stabilizacja więc lepiej na pewno nie będzie...
Dwa tygodnie temu przez cały dzień robiłem zdjęcia E-M5 na wyścigach rowerowych. Akumulator padł po ponad 800 zdjęciach, co jest bardzo dobrym wynikiem.
Mam wrażenie, że robienie zdjęć dla akumulatorów w bezlusterkowcach jest najmniejszym problemem. Wszystko zaś zależy od tego, co się robi między zdjęciami, ile czasu aparat jest w gotowości, jak często włącza się i wyłącza ekran i wizjer. Jak testowałem E-M5 rok temu, łażąc z nim przez parę godzin po mieście, to wtedy zrobiłem 300 zdjęć, bo nie waliłem serią, przerwy między zdjęciami były dość długie, a aparat ciągle miałem w ręce i co chwilę wybudzałem go z uśpienia, żeby był ciągle gotowy do pracy.
Szanowni
Stoje przed wyborem zakupu m4/3. Do tej pory wszystko wskazywało na zakup GX7 ponieważ miałem możliwość sprowadzić z USA. Niestety "1-yer Limited Warranty" nie obejmuje PL i tu zgrzyt. trzeba by zakupić go w EUR a tu już cena rośnie. W związku z tym zastanawiam się czy skoro już inwestowac to nie zakupić E-M1 tyle że nie wiem jak jest tutaj z gwarancją - OLY PL respektuję tę z USA ?
Szanowni
Stoje przed wyborem zakupu m4/3. Do tej pory wszystko wskazywało na zakup GX7 ponieważ miałem możliwość sprowadzić z USA. Niestety "1-yer Limited Warranty" nie obejmuje PL i tu zgrzyt. trzeba by zakupić go w EUR a tu już cena rośnie. W związku z tym zastanawiam się czy skoro już inwestowac to nie zakupić E-M1 tyle że nie wiem jak jest tutaj z gwarancją - OLY PL respektuję tę z USA ?
No co ja ci mogę napisać? Jeśli masz możliwość bierz EM1 w USA. Po co gwarancja? Nie ma Oly PL jest ztcp Oly Europe i wcale bym się nie zdziwił gdyby dla EM1 respektowali worldwide warranty, ale najpierw ten musiałby ją mieć a ztcw w B&H, EM1 jej nie ma.
B&H ma gwarancję "Limited 1-Year Warranty" i dokładnie tak samo piszą przy GX7 - czy zatem nalezy przypuszczać że ta gwarancja nie obejmie europy? A może to tylko polityka B&H i gdzie indziej w USA wydają worldwide?
na naszych stronach nie ma nic o tym rodzaju gwarancji:
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/repair_service/warranty_regulation/index.html
Gwarancja powinna obowiązywać przez rok na całym świecie, przynajmniej tak do tej pory było i w Olku, i w Panasie.
Po rejestracji na stronie Olympusa, gwarancja przedłużana jest o . Pół roku. Doczytaj jak to jest ze sprzętem spoza UE
Gwarancja powinna obowiązywać przez rok na całym świecie, przynajmniej tak do tej pory było i w Olku, i w Panasie.
No i troche mam sprzeczne info ponieważ miły pan w Panasie PL powiedział że trzeba mieć karte gwarancyjną "Worldwide" przypuszcam że identycznie jest w olku.
Po rejestracji na stronie Olympusa, gwarancja przedłużana jest o . Pół roku. Doczytaj jak to jest ze sprzętem spoza UE
Mnie interesują prod z USA, to że przedłużają zdziercy w PL to żadna łaska.
Dla tych co narzekają na video u olka:
http://www.43rumors.com/video-will-be-top-priority-for-olympus-guest-post-by-vincent-verwei/
Trochę taki śmiech przez łzy. Ale zobaczymy co dalej.
...miły pan w Panasie PL powiedział że trzeba mieć karte gwarancyjną "Worldwide"...
Czyli pewnie zwykłą kartę jaka jest w każdym zestawie.
Trochę taki śmiech przez łzy. Ale zobaczymy co dalej.
Czyli mamy słowo jakiegoś menedżera lokalnego oddziału Oly vs. Terada.
Zgadnij komu :cry: wierzę bardziej na słowo?
W tym pierwszym wywiadzie z Teradą (który linkowałem) było coś o aktualizacji oprogramowania, jeśli to zrobią i poprawią tryb wideo to chwała im za to, jeśli nie to the song remains the same. Nie wiecie o czym piszę? W odcinku ztcp Wojownik FPBN na bankier.pl jest wywiad Radio z przedstawicielem Sandiska...
A propos tego linka do 43R, w komentarzach można znaleźć perełkę:
Still I don’t believe that Olympus will focus on video soon. I talked with terada on last weekend on a promotional event for the e-m1. And he is really nice and professional, and he said that it’s not planed to focus on video in the near future… But Hey just to give the video guy a some hope-at least they are aware of the ntsc/pal problem, as the light flickering is a problem for casual non professional videos as well. Oh and the”other” thing that a few people yell about: there is no plan in full frame at the moment. He even laugh that some people got his statement this way, a he clearly said that there are no plans, but nobody in electronic business can say for sure what’s in 5years uptodate-so nobody can exclude technology.
Czyli pewnie zwykłą kartę jaka jest w każdym zestawie.
W każdym jest 1YR limited warranty i podobnież obowiązuje tylko dla kraju w którym szprżęt zakupiono.
W każdym jest 1YR limited warranty i podobnież obowiązuje tylko dla kraju w którym szprżęt zakupiono.
różne już widziałem i nie reaguję, ale to jest do kwadratu :mrgreen:
Kiedyś epicuremu pisałem że trzeba ministra oświaty zmienić. Się potwierdza.
(wielka litera) różne już widziałem i nie reaguję, ale to jest do kwadratu :mrgreen:
Kiedyś epicuremu (epicure, nie epicury) pisałem (przecinek) że trzeba ministra oświaty zmienić. Się potwierdza.
A może po prostu lepiej wziąć się za czytanie książek? ;)
różne już widziałem i nie reaguję, ale to jest do kwadratu :mrgreen:
Kiedyś epicuremu pisałem że trzeba ministra oświaty zmienić. Się potwierdza.
Za wcześnie wciśnięty ALT.
Jak narzekasz na brak czasu to referendum rozpisz.EOS.
Miałem i ja "zaszczyt" przestrzelać dzisiaj M1. Wrażenia?:
- pięknie leże w moich dłoniach (bez gripa)
- świetna ergonomia (wszystko co trzeba - pod palcami)
- świetny wizjer
- świetny AF (CF - też)
- pięknie pracuje w trudnych warunkach oświetleniowych (choć to był "tylko 12-50")
Co GO będę jeszcze chwalił.
Nie jestem jakimś "guru" od technikaliów, dla mnie liczy się efekt końcowy - czyli jakość obrazka. A ten - mbsz - świetny w skrajnie różnych warunkach.
Nie był bym jednak "forumowiczem" - gdybym nie miał się do czegoś przyczepić :)
Wyobrażam sobie LCD letnią porą "zaciapany, zapocony" przez nochal :) (jakoś mi wygodniej lukać przez wizjer)
Tak - szkoda, że konstrukcja wyświetlacza nie pozostała tak jak w poprzednich modelach E.
Dzięki wizycie Jacka i Marcina w Zamościu - mam "mniejszego zgryza" :)
Jutro jakieś "przykłady" - bo nie mam czytnika kart :)
Pozdrawiam.
P.S.
Pięknie dziękuję Jacku za udostępnienie tego "cuda" i możliwość "wystrzelania się".
Dla tych co jeszcze lubia papier;)
Fotokurier popelnil test M1, koszt tego periodyka to 19zl.
pozdro
Dla tych co jeszcze lubia papier;)
Powiedziałbym papier is dead, ale póki co ani optyczne ani dp review nie wystawiło swojego testu.
A jak wygląda opóźnienie wizjera względem rzeczywistości? W E-PL5 jest to dość zauważalne i czasem przeszkadza. Tzn. w wizjerze widzę obraz, robię zdjęcie, a na zdjęciu jest już akcja wyraźnie kawałek dalej.
Nie ma żadnego opóźnienia. To najlepszy wizjer, jaki kiedykolwiek widziałem.
Próbki / filmiki pokazujące działanie c-AF focus; przycisk Lfn " Focus stop" na 12-40 z E-M1 i pewnie E-M5.
1. Funkcja nieaktywna
http://youtu.be/59jiqznb1Fs
2. Funkcja Focus stop włączona
http://youtu.be/UI7Q_CTfyHY
Fotopolis ogłosiło konkurs na test EM-1. Niektóre warunki konkursu są przekomiczne(opis kategorii "fotografia kreacyjna") a nagrody to już w ogóle... Faktyczną nagrodą ma być chyba głownie możliwość pobawienia się sprzętem...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17684&przetestuj-aparat-olympus-om-d-e-m1-zaczynamy-konkurs
Fotopolis ogłosiło konkurs na test EM-1. Niektóre warunki konkursu są przekomiczne(opis kategorii "fotografia kreacyjna") a nagrody to już w ogóle... Faktyczną nagrodą ma być chyba głownie możliwość pobawienia się sprzętem...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17684&przetestuj-aparat-olympus-om-d-e-m1-zaczynamy-konkurs
Taką nagrodę to ja sam sobie zafunduje :mrgreen:.
Taką nagrodę to ja sam sobie zafunduje :mrgreen:.
ale to byłoby nieuczciwe :)
Pytanie do znawców tematu.
1 . Czy EM1 z MMF3 współpracuje z EX 25 + obiektyw 4/3
2 . Czy EM1 z MMF3 współpracuje z EC 14 + obiektyw 4/3
2 . Czy EM1 z MMF3 współpracuje z EC 14 + obiektyw 4/3
Jak dostanę do ręki to napiszę na pewno. Ale nie ma żadnego powodu dlaczego by miało nie działać.
EX i EC przenoszą elektronikę, więc nie widzę powodu aby nie działało.
EX i EC przenoszą elektronikę, więc nie widzę powodu aby nie działało.
Też tak myślę, ale... ?
---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post był o 19:08 ----------
Jak dostanę do ręki to napiszę na pewno. Ale nie ma żadnego powodu dlaczego by miało nie działać.
Sam sobie sprawdzę :-), ale może już ktoś coś wie w tym temacie. :-)
Sam sobie sprawdzę :-), ale może już ktoś coś wie w tym temacie. :-)
I tak Ci zazdroszczę :-P
I tak Ci zazdroszczę :-P
Nie ma czego, on jest lżejszy o połowę od tego co mam.
Może łatwiej będzie to targać.
Bogdan, nie zazdraszczaj. :-)
Nie zapomnij o mojej nerce i połowie wątroby. :-D
Nie ma czego, on jest lżejszy o połowę od tego co mam.
Może łatwiej będzie to targać.
Bogdan, nie zazdraszczaj. :-)
O, to na pewno. Lżej to łatwiej i lepiej :)
Zazdraszczam, bo mam sporo szkieł dobrych dużego 4/3, a teraz kupiłem E-PL5 i zmiana dopiero za rok najszybciej. Inaczej śmierć z pięknych rączek mnie czeka :-P
O, to na pewno. Lżej to łatwiej i lepiej :)
Zazdraszczam, bo mam sporo szkieł dobrych dużego 4/3, a teraz kupiłem E-PL5 i zmiana dopiero za rok najszybciej. Inaczej śmierć z pięknych rączek mnie czeka :-P
Weź, codziennie polataj z odkurzaczem po pokojach, może udobruchasz piękniejszą stronę tego zagadnienia. :-)
Może pod choinkę luba go położy, bądź dobrej myśli. :-)
tymczasowy_
10.10.13, 19:48
Mi trochę przeszła ochota na E-M1, właśnie po kilku latach zdecydowałem się zabrać szkła 4/3 na wyjazd. Uczucia mieszane, jakościowo jest bardzo dobrze jak się starą szklarnię założy i nie trzeba niby tracić kasy na nowe szkła mZD. Ale po paru dniach ganiania po plenerach w upale i słońcu, stwierdziłem, że najbardziej mi pasuje E-PM2 i zatczka 15mm/8 :wink: .... mówię całkiem serio. Aha i zdjęcia tylko w jpegu.
PS
Mała dygresja:
Założenie ZD 7-14mm na E-P5 poprawiło mi humor, no i przede wszystkim ludziska przestali wchodzić mi w kadr :wink:
Magia dużego wciąż jednak działa.
Mi najbardziej podoba się to, że bede miał na różne okazje -lekkie małe i ciemne zoomy (9-18, 14-150), duże i fajne ZD (12-60, 50-200) oraz 45/1,8 do tego.
Znowu Olympus przesunął termin dostarczenia aparatów do dystrybutorów w USA, obecnie nowa data jest wyznaczona na 28 pażdziernika, anulowałem zamówienie, kupuje M5 cena z obiektywem w Stanach spadła do niecałe 1000 dol.
2 . Czy EM1 z MMF3 współpracuje z EC 14 + obiektyw 4/3Podobnie, jak moi przedpiścy, obstawiam, że będzie chodzić zgodnie z teorią Bodzipa. Weź jednak pod uwagę, że z wieloma obiektywami zarówno EC-14, jak i EC-20 nastawiają ostrość tylko w manualu. Tu jest tabela: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/e_system_cl.cfm
Natomiast pierścień EX-25 z reguły chodzi tylko w manualu: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/di004042e.cfm
(http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/e_system_cl.cfm)
Podobnie, jak moi przedpiścy, obstawiam, że będzie chodzić zgodnie z teorią Bodzipa. Weź jednak pod uwagę, że z wieloma obiektywami zarówno EC-14, jak i EC-20 nastawiają ostrość tylko w manualu. Tu jest tabela: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/e_system_cl.cfm
Natomiast pierścień EX-25 z reguły chodzi tylko w manualu: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/di004042e.cfm
(http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/e_system_cl.cfm)
Dzięki Jack, te ograniczenia znam. :-)
No właśnie też na to trafiłem. Z jednej strony fajnie, z drugiej, teoria Jacka, że regulacja w ogóle nie będzie potrzebna bardziej mi się podobała.Właśnie szukałem tego posta i znalazłem:-) Moja teoria jest poprawna z uwagi na płaszczyznę matrycy, na powierzchni której badane jest przesunięcie fazowe. Zatem brak jest błędu spowodowanego w lustrzankach zupełnie oddzielnym położeniem czujników AF i matrycy. Jednak popełniłem błąd, ponieważ przeoczyłem możliwość wystąpienia nieprawidłowości pracy silnika AF w obiektywie. Chciałem właśnie napisać o możliwości korekty układu AF dla obiektywów 4/3, ale zobaczyłem, że temat został już opisany:-)
Właśnie szukałem tego posta i znalazłem:-) Moja teoria jest poprawna z uwagi na płaszczyznę matrycy, na powierzchni której badane jest przesunięcie fazowe. Zatem brak jest błędu spowodowanego w lustrzankach zupełnie oddzielnym położeniem czujników AF i matrycy. Jednak popełniłem błąd, ponieważ przeoczyłem możliwość wystąpienia nieprawidłowości pracy silnika AF w obiektywie. Chciałem właśnie napisać o możliwości korekty układu AF dla obiektywów 4/3, ale zobaczyłem, że temat został już opisany:-),
No to moje 12-60 powędruje do serwisu, razem z E-M5, bo w przedziaje 45-60 ostatnio musiałem w morzu za każdym razem ręcznie doostrzać.... Przy ogniskowych mniejszych potwierdzało i było wszystko w porządku.
Do 43R ktoś doniósł o możliwości aktualizacji oprogramowania wewnętrznego zwiększającej atrakcyjność trybu wideo w Europie 8-)
Ciekawe
jozinzbazin
10.10.13, 23:11
Tak rzadko tu zaglądam i gdy wreszcie znalazłem chwilkę czasu, by poczytać me szacowne Koleżanki i szacownych Kolegów, dobrnąwszy do ósmej strony, opuściłem bezradnie ręce, poczułem bezmiar pustki i zapłakałem...... wiem, że nic nie wiem.
Miałem wielką ochotę pojawić się na spotkaniu w Chełmnie, tym bardziej, że nadarzała się okazja osobistego poznania naszej "forumowej" Przekory.:grin: Mam tu na myśli, bez urazy, kolegę Nyny.
Zwracam się teraz do wszystkich. Wiem, że żyjemy w dobie fanpejdźów, lanczów, niusów, szopów i innych bękartów nowomowy. Trudno, ale na litość Olympusa, oszczędźmy nasze kropki, ogonki, przecinki.
Nie będę nic raportował, ale nasi Moderatorzy i Administratorzy stojący na straży wspomnień o ubogiej Maci, bądź odmiennym nazewnictwie pośladków, mogliby wreszcie pochylić się nad problemem nie tylko cenzuralnej Polszczyzny, ale także poprawnej.
Zacznij zatem patrzec dalej i wezej, tak od 150mm w gore, zwlaszcza na takie ogniskowe jak 200mm/300mm/400mm/500mm/600mm przewaznie z VR.
I na tym koncze wywody bo temat nie o tym.
pozdro
O to akurat sie nie musisz bac, bedzie zdecydowanie lepiej, zreszta poprzednia genracja (epl5/pm2/ep5/omd) to pokazala.
pozdro
Przeczytałem te zdania kilka razy i za Chiny ludowe nie wiem co to jest "wezej", "zwlaszcza" i "pokazala" brzmi niczem Hanka Ordonówna, "bedzie" i "sie" troszkę folklorem zalatuje,"przewaznie" wskazuje na wymowę dwulatka, a "patrzec", "koncze" czy "bac", ni ch.. , niczego nie przypomina.:lol: Zaczynam się zastanawiać, czy przypadkiem nie żyjemy cały czas w nieświadomości, że Nyny, to Ńyńy.:mrgreen: Litości, ludzie !
Myślę, że E-M1 całkiem nieźle się zapowiada.:esystem::esystem2:
Do 43R ktoś doniósł o możliwości aktualizacji oprogramowania wewnętrznego zwiększającej atrakcyjność trybu wideo w Europie 8-)
CiekaweCzy kiedykolwiek na rumorsach widziałeś coś nieciekawego? ;-)
jozinzbazin (https://forum.olympusclub.pl/members/6505-jozinzbazin), nie narzekaj na język polskawy, teraz jest jeszcze moda by pisać po angielsku fonetycznie a gdy autor nie umie wymówić choćby it doesn't matter to można w głowę zachodzić o jaki metter mu chodziło ;-)
jozinzbazin (https://forum.olympusclub.pl/members/6505-jozinzbazin), nie narzekaj na język polskawy, teraz jest jeszcze moda by pisać po angielsku fonetycznie a gdy autor nie umie wymówić choćby it doesn't matter to można w głowę zachodzić o jaki metter mu chodziło ;-)
Może o ten, co jest wystawiony w Sèvres ;)
Czy kiedykolwiek na rumorsach widziałeś coś nieciekawego? ;-)
Łał! Super, dzięki.
Kot tak jak zapozowal. Zdjęcie ściągnięte przez Wi-Fi przy użyciu Olympus Share
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/10/11/y6e3ubys.jpg)
Widze, że zjadło Exif. ISO 320, F1.8, 1/100 s.
Po pierwszym dniu jestem oczarowany.
Puszka w pełni konfigurowalna, wygodna jak G2, z 45ka to już w ogóle super.
Muszę poczytać instrukcje , jak uruchomić poziomice w wizjerze.
Moje objawy budzi jedynie klapka karty pamięci , wydaje mi się bardzo delikatna.
Jest super.
A co, nadrabiamy braki z dzieciństwa. :-) :-) :-)
Wtedy takich zabawek nie było. :-)
Był DRUCH, też się cieszyłem jak ... dziecko :shock:
Kot tak jak zapozowal. Zdjęcie ściągnięte przez Wi-Fi przy użyciu Olympus Share
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/10/11/y6e3ubys.jpg)
Widze, że zjadło Exif. ISO 320, F1.8, 1/100 s.
Kot w szoku - też :)
Pozdrawiam.
Był DRUCH, też się cieszyłem jak ... dziecko :shock:
Pierwsza była Agfa 2, potem był Druch, a potem wiele innych. :-)
Ale Agfę mam do dziś. :-)
---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post był o 22:10 ----------
Mój będzie w poniedziałek, dzisiaj został wysłany. Niestety muszę poczekać na HLD-7 i zapasową baterie bo jest jakiś problem.
Baterie nie dotarły, taką informację dostałem.
Tymczasem sprawdziłem, że Camera Raw w wersji 8.2.0.94 otwiera RAWy z E-M1.
Miałem i ja "zaszczyt" przestrzelać dzisiaj M1. Wrażenia?:
- pięknie leże w moich dłoniach (bez gripa)
- świetna ergonomia (wszystko co trzeba - pod palcami)
- świetny wizjer
- świetny AF (CF - też)
- pięknie pracuje w trudnych warunkach oświetleniowych (choć to był "tylko 12-50")
Co GO będę jeszcze chwalił.
Nie jestem jakimś "guru" od technikaliów, dla mnie liczy się efekt końcowy - czyli jakość obrazka. A ten - mbsz - świetny w skrajnie różnych warunkach.
Nie był bym jednak "forumowiczem" - gdybym nie miał się do czegoś przyczepić :)
Wyobrażam sobie LCD letnią porą "zaciapany, zapocony" przez nochal :) (jakoś mi wygodniej lukać przez wizjer)
Tak - szkoda, że konstrukcja wyświetlacza nie pozostała tak jak w poprzednich modelach E.
Dzięki wizycie Jacka i Marcina w Zamościu - mam "mniejszego zgryza" :)
Jutro jakieś "przykłady" - bo nie mam czytnika kart :)
Pozdrawiam.
P.S.
Pięknie dziękuję Jacku za udostępnienie tego "cuda" i możliwość "wystrzelania się".
Mam nadzieję, że exify widoczne.
Foto tylko zmniejszone.
Pozdrawiam.
Podziękowania w imieniu Janka i swoim.
Jak i gdzie wstawić oryginalne jpeg-i?
Recenzja u http://www.stevehuffphoto.com/2013/10/12/the-olympus-om-d-e-m1-full-review-the-most-versatile-mirrorless-camera-ever/
Zwracam się teraz do wszystkich. Wiem, że żyjemy w dobie fanpejdźów, lanczów, niusów, szopów i innych bękartów nowomowy. Trudno, ale na litość Olympusa, oszczędźmy nasze kropki, ogonki, przecinki.
Nie będę nic raportował, ale nasi Moderatorzy i Administratorzy stojący na straży wspomnień o ubogiej Maci, bądź odmiennym nazewnictwie pośladków, mogliby wreszcie pochylić się nad problemem nie tylko cenzuralnej Polszczyzny, ale także poprawnej.
Przeczytałem te zdania kilka razy i za Chiny ludowe nie wiem co to jest "wezej", "zwlaszcza" i "pokazala" brzmi niczem Hanka Ordonówna, "bedzie" i "sie" troszkę folklorem zalatuje,"przewaznie" wskazuje na wymowę dwulatka, a "patrzec", "koncze" czy "bac", ni ch.. , niczego nie przypomina.:lol: Zaczynam się zastanawiać, czy przypadkiem nie żyjemy cały czas w nieświadomości, że Nyny, to Ńyńy.:mrgreen: Litości, ludzie !
A dopusciles do swiadomosci nie posiadania polskojezycznego systemu operacyjnego i braku polskich znakow ?
pozdro
A dopusciles do swiadomosci nie posiadania polskojezycznego systemu operacyjnego i braku polskich znakow ?
Można to chyba obejść:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9JOwEBx9QYM
Od 1:30 sek.
PS.
(mnie też z lekka drzażni brak polskich "ogonków" w pisowni )
Od 1:30 sek.
PS.
(mnie też z lekka drzażni brak polskich "ogonków" w pisowni )
A co jesli ktos nie siedzi na rozwiazaniach systemowych microsoftu?
Swoja droga doskonale wiem jak to sie robi na okienkach...
p.s. Poza tym to watek o M1, a nie o znakach diakrytycznych.
pozdro
Zdjęcie zrobione EM-1 łącznie z ZD ED 14-35. Praktycznie nie widać utraty kontrastu w pracy pod światło.
102078
Nie ma żadnego opóźnienia. To najlepszy wizjer, jaki kiedykolwiek widziałem.
Lepszy niż w A77 ?
Nie wiem jaki jest w A77, ale jest kapitalny.
Nie wiem jaki jest w A77, ale jest kapitalny.
A z VF-4 miałeś może okazję porównać?
w Chełmnie chyba kolega JanS grasował z E-5 i chyba miał też wizjer. Nie miałem go przy oku na tyle długo, by się wypowiedzieć.
Sent from my GT-P7320 using Tapatalk 4
Czy ktoś wie ile baterii wchodzi do gripa HLD7 ???
Czy ktoś wie ile baterii wchodzi do gripa HLD7 ???
2 ????
2 ????
Wydaje mi się, że jedna, ale jest to owiane tajemnicą, nigdzie nie znalazłem tej informacji.
2 ????
Raczej jeden, tak samo jak do HLD-6. Ale głowy nie dam:-)
Znalazłem w Japonii manual HLD7 i wynika z tego, że jedna.
https://support.olympus.co.jp/jp/support/dlc/archive/man_hld7.pdf
Kiedyś beterry/gripy wchodziły w miejsce baterii i miały w sobie dwa sloty na prąd (tak miałem w e-620). Teraz mamy jedną baterię w aparacie i jedną w gripie.
Czyli też mamy dwie baterie, ale w razie czego, żeby wymienić baterię w aparacie trzeba odkręcić grip. W sumie różnica niewielka.
Po pierwszym dniu jestem oczarowany.[...]
Muszę poczytać instrukcje , jak uruchomić poziomice w wizjerze.
[...]
Jest super.
info ciskasz patrząc w EVF
a ewentualnie wcześniej trzeba włączyć
MENU > TRYBIKI> J Built in EVF> Info Settings i tam sobie włączasz level gauge
---------- Post dodany o 00:13 ---------- Poprzedni post był o 00:12 ----------
A z VF-4 miałeś może okazję porównać?
IMHO to samo
Pytanie - pewnie do Jacka.
w instrukcji do E-M1, jako przejściówki z 4/3->m4/3 , wymienione sa tylko MMF2 i MMF3.
Właśnie zakupiłem MMF1 i po podłączeniu do korpusu, zarówno 12-60 jak i 50-200 widziane są tylko w trybie MF !
jestem zdziwiony bo jestem niemal pewien, że w Chełmnie mieliśmy MMF1, a Jack mówił, że MMF1 jest metalowa, MMF2 uszczelniona, MMF3 zwykła, poza tym się niczym nie różnią.
Czy cos trzeba ustawić w aparacie? Czy jest jakis zonk?
-------------------------------------------------------------------------
Edit: nie ma tematu, nieprecyzyjnie założyłem przejściówkę
Ciamajda :p
pozdro
Na lewą stronę ;) :D
Ciamajda :p
pozdro
ciamajda to teraz szuka przejściówki- rozsądne ceny?? skąd?? [ciach]
sądzę, że popyt mocno przewyższa ilość sztuk w drugim obiegu.
Na Allegro wiszą 4 (jedna w komplecie z długim kitem). Wszystkie co najmniej dwa razy droższe niż ja zapłaciłem.
ciamajda to teraz szuka przejściówki- rozsądne ceny?? skąd??
Na Allegro wiszą 4 (jedna w komplecie z długim kitem). Wszystkie co najmniej dwa razy droższe niż ja zapłaciłem.
Tam zaraz szuka...
Nie spieszy mi sie, poki co nie mam zadnego szkla na duze 4/3, a taka przejsciowka to dobry motywator do zakupu owego :p
pozdro
ciamajda to teraz szuka przejściówki- rozsądne ceny?? skąd?? Nawet w OJ nie jest rozsądna.
Jak dobrze kupiłeś, to już nie ciamajda :mrgreen:
Ale fakt, zdarzy się źle zapiąć szkło :roll:
tadzik1231
14.10.13, 22:00
Mój dzisiaj dotarł i mam dwa pytania do Forumowiczów którzy mieli już okazję bawić się tym cudem:
- czy wielkosć wyświetlacza jest taka sama jak w EM5? Chcę kupić folię ochronną na wyświetlacz a dedekowanych do EM1 jeszcze nie ma.
- czy do przycisków kursorów można przypisać dowolną funkcję z menu? Dłubię i dłubię i wydłubać nie mogę, wędruję przez: Menu własne-Przycisk\Pokrętło\Dźwignia - FunkcjaPrzycisku - Funkcja kursorów - Bez. Funkcja i dalej jest zima.
Jak dobrze kupiłeś, to już nie ciamajda :mrgreen:
Ale fakt, zdarzy się źle zapiąć szkło :roll:
Jak źle zapnę szkło to widzę tylko ciemność. Więc raczej źle wpięta przejsciówka. I to tylko tyle, żeby starowania silniczkiem nie złapać.
Jutro wyprowadzę swoje 12-60 z E-M1 na spacer. Zobacze jak AF na świerzym powietrzu. Bo w pomieszczeniu przy takim sobie świetle jakoś mnie nie powalił. Oczywiście w stosunku do 12-35.
Z 14-54 całkiem zgrabnie współpracuje. :-)
Mam już do niego zgrabny futerał olkowy.
Pamięta ktoś takie kabury do serii E-4xx,
pasuje idealnie, jest jeszcze miejsce na dodatkowy np.
obiektyw w bocznej kieszonce. I mieści się z gripem. :-)
Takie coś : http://merlin.pl/Olympus-pokrowiec-E-400-DZK-Case/browse/product/208,848159.html
Mój dzisiaj dotarł i mam dwa pytania do Forumowiczów którzy mieli już okazję bawić się tym cudem:
- czy wielkosć wyświetlacza jest taka sama jak w EM5? Chcę kupić folię ochronną na wyświetlacz a dedekowanych do EM1 jeszcze nie ma.
- czy do przycisków kursorów można przypisać dowolną funkcję z menu? Dłubię i dłubię i wydłubać nie mogę, wędruję przez: Menu własne-Przycisk\Pokrętło\Dźwignia - FunkcjaPrzycisku - Funkcja kursorów - Bez. Funkcja i dalej jest zima.
1. Wymiary wyświetlacza E-M5 i E-M1 są takie same.
2. Dowolną funkcję, ale wybraną z listy dostępnych funkcji dla danego przycisku.
3. Jesteś już bardzo blisko, ale chyba zabrakło Ci wiary, że można nacisnąć jeszcze raz kursor w prawo. Naciśnij, znajdź symbol czterech kursorów, włącz dla nich "Bezpośrednia funkcja" i dopiero zdefiniuj sobie coś pod pojedynczymi kursorami.
Pamięta ktoś takie kabury do serii E-4xx,
pasuje idealnie, jest jeszcze miejsce na dodatkowy np.
obiektyw w bocznej kieszonce. I mieści się z gripem. :-)
Takie coś : http://merlin.pl/Olympus-pokrowiec-E-400-DZK-Case/browse/product/208,848159.html
Mam taką od kilku lat, ale ostatnio odstawiłem na rzecz plecaka :)
Mam taką od kilku lat, ale ostatnio odstawiłem na rzecz plecaka :)
W plecaku, tym mniejszym to upchałem E-kloca z gripem i 12-60, obok 50-200, ec 14, ex 25, a w górnej części fl-50. :-D
Ledwo daje się unieść. :-(
tadzik1231
14.10.13, 23:35
1. Wymiary wyświetlacza E-M5 i E-M1 są takie same.
2. Dowolną funkcję, ale wybraną z listy dostępnych funkcji dla danego przycisku.
3. Jesteś już bardzo blisko, ale chyba zabrakło Ci wiary, że można nacisnąć jeszcze raz kursor w prawo. Naciśnij, znajdź symbol czterech kursorów, włącz dla nich "Bezpośrednia funkcja" i dopiero zdefiniuj sobie coś pod pojedynczymi kursorami.
Dzięki za odpowiedź ale nie da się już bardziej w prawo, mogę się przemieszczać pomiędzy: Bezpośrednia funkcja, Obszarem AF i Wyłączenie.
Dzięki za odpowiedź ale nie da się już bardziej w prawo, mogę się przemieszczać pomiędzy: Bezpośrednia funkcja, Obszarem AF i Wyłączenie.Czytaj uważnie i ze zrozumieniem, dzięki :-)
znajdź symbol czterech kursorów, włącz dla nich "Bezpośrednia funkcja" i dopiero zdefiniuj sobie coś pod pojedynczymi kursorami.czyli:
jak byłeś o krok wcześniej, niż symbole kursorów, to naciśnij w prawo
ustaw "Bezpośrednia funkcja"
cofnij się (to raczej lewym kursorem)
i dopiero zdefiniuj sobie coś pod pojedynczymi kursorami
W taki oto sposób zaoszczędziłem Tobie roboty przy czytaniu instrukcji ;-)
tadzik1231
15.10.13, 08:46
Ok, nie zauważyłem iż po wyjściu z Bezp. Funkcje mam w menu powyżej dwie ikonki strzałek (prawa i w dół) w których mogę sobie mieszać do woli. Dzięki za cierpliwosć, czasami prwdy oczywiste są najmniej oczywiste :)
Ok, nie zauważyłem iż po wyjściu z Bezp. Funkcje mam w menu powyżej dwie ikonki strzałek (prawa i w dół) w których mogę sobie mieszać do woli. Dzięki za cierpliwosć, czasami prwdy oczywiste są najmniej oczywiste :)
no i właśnie... dlaczego dwóch pozostałych kursorów (góra + lewy) nie da się dowolnie oprogramować? Górny włącza kompensację ekspozycji (co jest bez sensu bo do tego łatwiej kółka nastaw używać) a "w lewo" przesuwa punkt AF... Już lepiej było w E-P1 (ISO+WB+migawka+AF)
Przecież kursory służą do bezpośredniego wyboru punktu AF. Co chcecie tam sobie programować?
tadzik1231
15.10.13, 09:17
Wciskasz np Fn1 i masz dostęp do pola wyboru AF a przypisanie dowolnej funkcji dowolnemu kursorowi to inna para kaloszy ale programowalnych guziczków jest tyle iż fakt że personalizowane są tylko dwie strzałki nie stanowi problemu.
Można mieć dostęp do wyboru punktu AF bez wciskania żadnego przycisku funkcyjnego - po prostu od razu wciskasz krzyżak. Takie rozwiązanie ma największy sens.
każdy ma swoje preferencje. Ja przyzwyczaiłem się do tego za czasów E-P1 że pod strzałeczką w górę mam ustawianie ISO. Podpinanie tam kompensacji i to na stałe tak jak zrobili to inżynierowie z Olympusa uważam za bezcelowe i bezsensowne. Fakt, przycisków programowalnych jest sporo ale co szkodziło by pozwolić użytkownikom i te dwa przyciski swobodnie konfigurować? co by się zmieniło? może trzeba by dopisać 0,001% kodu oprogramowania wewnętrznego więcej.
Ja przyzwyczaiłem się do tego za czasów E-P1 że pod strzałeczką w górę mam ustawianie ISO.
W E-M1 iso ustawiasz bezpośrednio kółkiem lub dowolnym przyciskiem funkcyjnym.
Podpinanie tam kompensacji i to na stałe tak jak zrobili to inżynierowie z Olympusa uważam za bezcelowe i bezsensowne.
A jesteś pewien, że kompensacja ekspozycji jest tam na stałe? Jak w takim razie wytłumaczysz możliwość przeprogramowania tego przycisku na ruch punktu AF w górę? Wychodzi jednak, że "na stałe" wcale nie jest na stałe ;) Swoją drogą istnienie osobnego przycisku kompensacji ekspozycji w aparacie, który nie ma do tego osobnego kółka, może być bardzo przydatne w trybie manualnym z wykorzystaniem auto iso.
Fakt, przycisków programowalnych jest sporo ale co szkodziło by pozwolić użytkownikom i te dwa przyciski swobodnie konfigurować? co by się zmieniło? może trzeba by dopisać 0,001% kodu oprogramowania wewnętrznego więcej.
Można wprowadzać dużo niepotrzebnych rozwiązań, które są tylko jedną linijką kodu. Tyle że wtedy aparat nigdy nie ujrzałby światła dziennego, bo programiści ciągle dodawaliby kolejne linijki...
epicure:
(https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure)1) proste pytanie - dlaczego w E-P1 mogłem mieć pod strzałeczką w górę ustawianie ISO a w E-M5 już nie?
2) ustawiłem tak jak sugerujesz - auto ISO, tryb ekspozycji M i funkcja bezpośrednia na przyciskach... no i kupa... strzałeczka w górę przestawia nie kompensację ekspozycji tylko czas i przesłonę :( więc to co sugerujesz, i to co byłoby logiczne nie działa...
1) proste pytanie - dlaczego w E-P1 mogłem mieć pod strzałeczką w górę ustawianie ISO a w E-M5 już nie?
Bo w E-P1 tam właśnie był przycisk iso, a w E-M1 może być on w wielu innych miejscach. Odwrócę pytanie: dlaczego w E-P1 nie mogłeś mieć tego przycisku gdzie indziej?
2) ustawiłem tak jak sugerujesz - auto ISO, tryb ekspozycji M i funkcja bezpośrednia na przyciskach... no i kupa... strzałeczka w górę przestawia nie kompensację ekspozycji tylko czas i przesłonę :( więc to co sugerujesz, i to co byłoby logiczne nie działa...
Mówisz o E-M1?
Przecież kursory służą do bezpośredniego wyboru punktu AF. Co chcecie tam sobie programować?O to, to już bym nie pytał, ponieważ cała frajda, to przypisanie sobie do guziczków, jak się komu podoba, albo jak jest najwygodniej, a każdy to robi według własnego uważania:-) Z drugiej strony, poza kursorami, są jeszcze 6 przycisków funkcyjnych, 2x dwie funkcje na pokrętłach, jeden przycisk na obiektywie 12-50/12-40, o gripie nie wspomnę. Uff, dużo:-D
To było pytanie retoryczne :)
ej ludzie jaja sobie robicie?!
E-M1 pozamawiali, a wysypu na Giełdzie E-M5 nie ma ;(
no ileż można czekać na jakiegoś ładnego, srebrnego, taniego E-M5?
Cieszcie się swoimi, w prawdzie jeszcze pewnie "w drodze", cackami i dajcie się nacieszyć innym ;) ;) ;)
ej ludzie jaja sobie robicie?!
E-M1 pozamawiali, a wysypu na Giełdzie E-M5 nie ma ;(
no ileż można czekać na jakiegoś ładnego, srebrnego, taniego E-M5?
Cieszcie się swoimi, w prawdzie jeszcze pewnie "w drodze", cackami i dajcie się nacieszyć innym ;) ;) ;)
Znajdę wszystkie papierki, zastanowię się czy, za ile ...
Na razie nie mam czasu na takie pierdoły. Próbuję opanować E-M1.
..Na razie nie mam czasu na takie pierdoły. Próbuję opanować E-M1.
Na Twoim miejscu pewnie też bym o innych sprawach nie myślał ;)
Znajdę wszystkie papierki, zastanowię się czy, za ile ...
Na razie nie mam czasu na takie pierdoły. Próbuję opanować E-M1.
E tam fajny aparat i za proponowane ceny może poleżeć, nie bardzo opłaca sie go sprzedawać za 2,5K, niech się rodzina pocieszy.
Dokładnie, gdy ceny sprzetu używanego są nieadekwatne do jego wartości użytkowej, to lepiej pozostawić gdzieś w rodzinie.
Ja już wystawiłem G2 z kitem, ale córka dziś przyjrzała mu się bliżej i stanęło na tym, że zostaje.
Oko ma dobre a aparat jest w sam raz do nauki.. no i wszystkie obiektywy pasują.
Za 800 czy 900 PLN nic lepszego nie kupię.
Tą metodą to ja mam o kilka obiektywów za dużo. Używam sporadycznie, ale może się przyda ....
Fotomaniac
22.10.13, 17:51
Ma ktoś już nową puszeczkę? A jak ma, to może by sample wrzucił?? :)
Ma ktoś już nową puszeczkę? A jak ma, to może by sample wrzucił?? :)
A sample coś dadzą? Obrazek jak obrazek. Dopiero jakieś test porównawczy np. z E-M5 przy ISO6400 itp. mogą cokolwiek wnosić.
Niestety w tym tygodniu z braku czasu raczej nie uda mi się zorganizować nic podobnego.
Na Optyczne.pl przeglądając test aparatu E-P5 http://www.optyczne.pl/233.7-Test_aparatu-Olympus_E-P5_Szumy_i_jakość_obrazu_w_RAW.html na stronie szumy i jakość obrazu w RAW znalazłem w okienku porównującym czułosci ISO, że jest możliwość włączenia OMD E-M1. Dziwna sprawa, ponieważ testu tego aparatu na tej stronie jeszcze nie było. Możliwe że to pomyłka albo Optyczni.pl lada chwila opublikują pełny test.
Fisher7811
23.10.13, 10:19
GX7 też można już włączyć do porównania.
Przecież w necie można znaleźć sporo sampli. jedni chcą zobaczyć wysokie ISO, inni DR na ISO 200, działanie C-AF to już trzeba przetestować samemu.
Z tym ostatnim zmierzyłem się już dzień po zakupie- uważam że jest bardzo dobrze, robiłem zdjęcia przy użyciu 14-150 i odsetek trafionych uważam za zadowalający.
Przecież w necie można znaleźć sporo sampli. jedni chcą zobaczyć wysokie ISO, inni DR na ISO 200, działanie C-AF to już trzeba przetestować samemu.
Z tym ostatnim zmierzyłem się już dzień po zakupie- uważam że jest bardzo dobrze, robiłem zdjęcia przy użyciu 14-150 i odsetek trafionych uważam za zadowalający.
Jeśli dobrze kojarzę to robiłeś kiedyś zdjęcia koni - czy E-M1 jest wstanie utrzymać ostrość na galopującym koniu czy nie nadąży za nim?
Ja jestem ciekaw, czy fakt, że EM-1 ma czułość ISO 100, wpłynie na poprawę zakresu tonalnego. Byłoby miło jakby przekroczyli 7 EV.
Wracając do Panasa to najlepsze wyniki na DXO- praktyczne identyczne z EM-5 - ma jednak GH-3.
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/901%7C0/(brand)/Panasonic/(appareil2)/842%7C0/(brand2)/Panasonic/(appareil3)/793%7C0/(brand3)/Olympus
Czy E-M1 ma funkcję przeglądania zdjęć w wizjerze ?
Czy E-M1 ma funkcję przeglądania zdjęć w wizjerze ?
Po włączeniu podglądu na ekranie, możesz przeglądać zdjęcia.
Po przystawieniu wizjera do oka, aparat powraca do trybu fotografowania. :-(
i czy gotuje i sprząta?
Portfel zapewne wysprząta do czysta :wink:
i czy gotuje i sprząta?
A skąd ta ironia dotycząca pytania o wizjer bo nie bardzo rozumiem? W moim aparacie jest taka opcja i czasami z niej korzystam więc nie dziwię się pytaniu.
Po włączeniu podglądu na ekranie, możesz przeglądać zdjęcia.
Po przystawieniu wizjera do oka, aparat powraca do trybu fotografowania. :-(
Pod warunkiem, że się ma włączoną funkcje wykrywania oka. Ja przełączam ręcznie. Wtedy mogę przeglądać w wizjerze.
Tak samo działało to w E-M5.
Pod warunkiem, że się ma włączoną funkcje wykrywania oka. Ja przełączam ręcznie. Wtedy mogę przeglądać w wizjerze.
Tak samo działało to w E-M5.
Trzeba sprawdzić. :-)
Jeśli dobrze kojarzę to robiłeś kiedyś zdjęcia koni - czy E-M1 jest wstanie utrzymać ostrość na galopującym koniu czy nie nadąży za nim?
To muszę jeszcze trochę potestować. Na razie byłem na wyścigach tylko raz z tym aparatem i to dosyć krótko (4 podejścia do tematu).
Przy E-M5 to nawet nie próbowałem CAF. Tutaj jednak coś działa.
A skąd ta ironia dotycząca pytania o wizjer bo nie bardzo rozumiem? W moim aparacie jest taka opcja i czasami z niej korzystam więc nie dziwię się pytaniu.
ke manuel?
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/10/omd_www_price-2.png
źródło (http://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2013/10/omd_www_price.png)
Jestem dumny, że mieszkam w Polsce. To taka Szwecja po drugiej stronie Bałtyku.
Zerknąłem na porównywarki - skąpca i idealo (bo Niemcy prezentują się na wykresie tanio). Jeżeli o E-M1 + 12-50 chodzi - lepiej w Niemczech zamówić - prawie 1000,- PLN "do przodu". Natomiast E-M5 + 12-50 - taniej wychodzi w PL, nie wiem skąd te ceny wzięli. Przyjąłem na dziś 1 Euro = 4,2 PLN (jakoś tak wychodzi z wykresu nawet).
http://fotoblogia.pl/97,olympus-om-d-e-m1-test
A tutaj jedna z ciekawszych recenzji (według mnie) na temat E-M1, ogólnie systemu m/43, porównanie do aps-c/FF, itp.
http://www.amazon.com/review/R1EH99U3YSY33R/ref=cm_cr_pr_viewpnt#R1EH99U3YSY33R
i czy gotuje i sprząta?
I po co takie głupkowate docinki ?
Normalne pytanie. Wizjer w A77 ma taką funkcję od dawna i dla mnie to rewelacja. Widziałeś ? Nie widziałeś !- bo byś się w jęzor ugryzł zamiast głupio komentować.
Sprawdziłem, aby oglądać zrobione fotki w wizjerze, należy najpierw przystawić oko do wizjera, a następnie przycisnąć przycisk podglądu.
Przewijanie fotek klawiszami lewo, prawo.
witam
czy ktoś już testował e-m1 z zd 14-54 ver.1 ?
czy AF jest w miarę szybki ? interesuje mnie porównanie do 620 z tym obiektywem
zastanawiam się czy nie będę musiał zamienić 15-54 v1 na v2 ?
pozdrawiam
witam
czy ktoś już testował e-m1 z zd 14-54 ver.1 ?
czy AF jest w miarę szybki ? interesuje mnie porównanie do 620 z tym obiektywem
zastanawiam się czy nie będę musiał zamienić 15-54 v1 na v2 ?
pozdrawiam
Ostro zasuwa, nie miałem 620, ale jak przyciśniesz spust do połowy to już pipczy, że gotowe. :-)
Ostro zasuwa, nie miałem 620, ale jak przyciśniesz spust do połowy to już pipczy, że gotowe. :-)
:)
dzieki wielkie, więc kasa zaoszczedzona :)
pozdrawiam
To ja również zadam pytanie odnośnie współpracy ze szkłami z dużego 4/3.
Jak taką współpracę wytrzymuje bateria?
Czytałem że korpusem można wykonać ok 300 zdjęć, to i tak trochę mało...
No to mamy test na optycznych:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=245
Pozdrawiam
Tomek
Oraz wyniki testu na DXO:
http://www.dxomark.com/Reviews/Olympus-OM-D-E-M1-review-Pro-grade-body-Pro-grade-Sensor
R (http://www.dxomark.com/Reviews/Olympus-OM-D-E-M1-review-Pro-grade-body-Pro-grade-Sensor)oznice w stosunku do E-M5 pomijalnie male, ergo jak sie mozna bylo spodziewac pewnie ten sam sensor.
A to ciekawe.
O ile obydwa testy pokazują przewagę starego E-M5 przy wysokich ISO, to przy pomiarze zakresu tonalnego wyniki są rozbieżne. W teście Optycznych E-M1 wypada gorzej niż E-M5, a w dxomark odwrotnie...
Pozdrawiam
Tomek
Te wszystkie testy można o kant d*** potłuc. Wystarczy sobie pobrać rawy, otworzyć w LR i nie trzeba żadnej aparatury pomiarowej, żeby dostrzec, że E-M1 zachowuje się od poprzedników lepiej, w każdej kategorii.
A to ciekawe.
O ile obydwa testy pokazują przewagę starego E-M5 przy wysokich ISO, to przy pomiarze zakresu tonalnego wyniki są rozbieżne. W teście Optycznych E-M1 wypada gorzej niż E-M5, a w dxomark odwrotnie...
Pozdrawiam
TomekKtoś się znowu pomylił , ciekawe która redakcja?
Mnie akurat interesuje najbardziej to co wypluwa z 12-40. Szkoda że tak mało zdjęć z f 2,8. Na f 4 - 5,6 wygląda ok. W jpg nie widzę dużej poprawy ale wierzę na słowo ;). Słabszy filtr = lepszy raw ale czasem wskoczy mora. Optyczni zawsze testują po swojemu ale jakieś wnioski można wyciągnąć. Z niecierpliwością czekam na grudzień choć wydaje mi się ze któryś z pary 45 - 17 trafi do mnie wcześniej. Coś mi rozum podpowiada że pełna dziura z 12-40 będzie dobra ale nie wybitna ;(
Zdjęcia na pełnej dziurze z 12-40 już były. Jest przynajmniej tak samo dobrze, jak w 12-60.
Zdjęcia na pełnej dziurze z 12-40 już były. Jest przynajmniej tak samo dobrze, jak w 12-60.
Ale od tego czasu cisza, czekamy więc na dostawę - spodziewałem się więcej zdjęć z optycznych
Odpowiadając na pytania- również te otrzymane na prv :)
Sobotnie przedpołudnie spędziłem z E-M1 + 12-60
Warunki, delikatnie mówiąc, kijowe. Mglisto, mokro, szaroburo..
Obiektyw spisywał się naprawdę dobrze- w większości przypadków ostrzył szybko i pewnie. pogubił mi się dosłownie raz na zdjęciu szyby. Tak pewnie, że zostaje ze mną i nie wymieniam go na 12-40.
Oczywiście, wada są gabaryty razem z przejściówką- robi się kawał aparatu.
Jesli chodzi o testy, smarki i inne- dla mnie pytania o matryce są już zamknięte.
Dla mnie to jest przesiadka z malucha do Ferrari.
Załączam zdjęcie, ISO 3200 z ręki. JPG z puszki, zmniejszony w PSE12
Żałuję, że w tym miejscu nie zrobiłem zdjęcia testowego - ISO 16 000. Mam takie, ale zdjęcie korytarza w bunkrze niewiele wnosi. Na ekranie jest akceptowalne.
Obiektyw spisywał się naprawdę dobrze- w większości przypadków ostrzył szybko i pewnie. pogubił mi się dosłownie raz na zdjęciu szyby. Tak pewnie, że zostaje ze mną i nie wymieniam go na 12-40.
Jesli chodzi o testy, smarki i inne- dla mnie pytania o matryce są już zamknięte.
Żałuję, że w tym miejscu nie zrobiłem zdjęcia testowego - ISO 16 000. Mam takie, ale zdjęcie korytarza w bunkrze niewiele wnosi. Na ekranie jest akceptowalne.
Cieszę się, żeś zadowony. Mam nadzieję dołączyć do grona szczęśliwych pocsiadaczy E-M1 wiosną,ale mam także inne plany...
To zdjęcie z Szymbarku ?
tak, z bunkra TOW "Gryf Pomorski".
Jest też teścik na dpreview: http://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1
Zmowa jakaś czy co, wszyscy jednego dnia?
Trzeba zainteresować tym UOKiK :)
Zmowa jakaś czy co, wszyscy jednego dnia?
Trzeba zainteresować tym UOKiK :)
Naucz się. Nie piszę się zmowa tylko spisek ....
Jak zwał, tak zwał. Byle się żadnej brzozie nie oberwało...
Naucz się. Nie piszę się zmowa tylko spisek ....
Noooo.Zmowa moze i sie pisze,ale my piszemy ......(i tu se wstaw co se chcesz):mrgreen:
Kurde dalej nie pisze bo jakies echo slysze.Jak by beczka a moze to wiadroo nawet byc.Albo to jest ten Natenczas z rogiem centkowanym.
Ktoś się znowu pomylił , ciekawe która redakcja?
A może po prostu testowali inne egzemplarze?
A może po prostu testowali inne egzemplarze?Nie bardzo wierzę w tak duży rozrzut jakościowy elementów do montażu jednego modelu aparatu, źle świadczyłoby to o selekcji dostawców. Zwłaszcza, ze praktycznie są to wszystko aparaty z początku serii, prawie prototypy lub seria przedprodukcyjna. Musza być jakieś różnice np w samej metodyce testów.
Słowo klucz: wołarka. Resztę sobie dopowiedzcie.
Słowo klucz: wołarka. Resztę sobie dopowiedzcie.
Nie tylko wołarka. Istotne jest również co mierzymy. Optyczny mówią DR 6.3, DXO 12.7. Już to powinno zastanawiać.
Z praktyki wiem, że dwa pomiary różnymi metodami mogą dawać różne wyniki. I to nie jest błąd.
Optyczny mówią DR 6.3, DXO 12.7. Już to powinno zastanawiać.
Optyczni mają kilka pomiarów DR, w zależności od tego, jaki przyjęli stosunek sygnału do szumu. DXO ma jeden, odpowiadający mniej więcej temu, co Optyczni pokazują jako DR dla niskiej jakości obrazu.
Zamiast tych wykresów wystarczyłoby pokazać scenkę testową i zrobić suwak, którym przyciemniałoby się światła i rozjaśniało cienie. Oczywiście ten suwak nie zmieniałby bezpośrednio krzywej, tylko ładował już wcześniej wywołane zdjęcia.
Optyczni mają kilka pomiarów DR, w zależności od tego, jaki przyjęli stosunek sygnału do szumu. DXO ma jeden, odpowiadający mniej więcej temu, co Optyczni pokazują jako DR dla niskiej jakości obrazu.
Zamiast tych wykresów wystarczyłoby pokazać scenkę testową i zrobić suwak, którym przyciemniałoby się światła i rozjaśniało cienie. Oczywiście ten suwak nie zmieniałby bezpośrednio krzywej, tylko ładował już wcześniej wywołane zdjęcia.
Tylko jeśli posadzisz kogoś, przed tym samym monitorem, w tym samym pomieszczeniu, to wyniki dla każdego będą inne. Jeden bardziej przesunie suwaki w prawo inni mniej. Ale fakt każdy by sobie sprawdził ile może przesunąć do własnego poziomu akceptacji.
Mi te testy pokazały, że to co zauważyłem po pierwszych zdjęciach wywołanych po swojemu, że lepiej już było.
Choć dla użytkownika e510 to i tak jest dobrze. Tyle że trzeba na to spojrzeć przez pryzmat ceny...
co oznacza "własny poziom akceptacji"? przecież on się będzie zmieniał choćby w zależności od nastroju, zmęczenia etc...
Rozbieżności w wynikach pomiarów są zastanawiające jeśli ktoś chce bardzo dokładnie cyferki czytać i cyferkom wierzyć... Moim zdaniem, różnice w pomiarach wynikają z błędów pomiaru (dlaczego nikt ich nie podaje?) a wszystkie ostatnie nowości m4/3 prezentują równy i raczej przyzwoity poziom... chociaż do najlepszych matryc APS-C czy FF wciąż jeszcze trochę brakuje
i druga konkluzja - patrząc na specyfikację i zdjęcia E-M1 mam wrażenie że będzie się ten aparat bronił ergonomią... owszem, w zakresie menu ekranowego jest sporo do poprawienia... ale guzikologia, uchwyt... pierwsza klasa... no może tylko pokrętło trybów wolałbym mieć na lewej stronie...
Menu ekranowe jest całkiem OK. Ergonomia jest już pierwsza klasa- od kilku lat nie leżały mi w ręce żadne Peny, zmniejszane puzki Pasikonika, ani nawet OMD-5.
Jak wziąłem w rękę OMD-1 wiedziałem że będzie mój- ale nie myślałem że tak szybko. Jedyne życzenie jak na razie to jednak w pełni gibany ekranik.. i zapis filmów AVCHD zamiast MOV
Menu ekranowe jest całkiem OK. Ergonomia jest już pierwsza klasa- od kilku lat nie leżały mi w ręce żadne Peny, zmniejszane puzki Pasikonika, ani nawet OMD-5.
Jak wziąłem w rękę OMD-1 wiedziałem że będzie mój- ale nie myślałem że tak szybko. Jedyne życzenie jak na razie to jednak w pełni gibany ekranik.. i zapis filmów AVCHD zamiast MOV
Wrzuć proszę tutaj parę ORF-ów, bo widzę, że jakieś legendy o DR powstają.
Najlepiej lekko prześwietloną i niedoświetloną fotę na Iso 200 i 3200 i będzie OK. Jak dasz radę , bo z prognozy widzę, że u was leje i wieje.
Jesteś tester, to możesz, jako załącznik.
Menu ekranowe jest całkiem OK....
mi brakuje:
1) linijka odległości przy ręcznym ostrzeniu
2) podgląd zdjęć - pełne zdjęcie w trybie pełnoekranowym z informacją o migawce przesłonie i ISO
3) Tryb LV gdzie dane o ekspozycji są wyświetlane na czarnym pasku poniżej podglądu kadru a nie bezpośrednio na kadrze (ciekawe że w wizjerze ten tryb jest dostepny)
to tak na szybko trzy punkty...
W tej chwili nie jest źle. Niestety nie mam aparatu ze sobą w pracy.
chyba nie było:
http://www.youtube.com/watch?v=pLvsfMUEnOQ
Całkiem fajna ta puszka, ale faktycznie cena jest przerażająca, chora:shock:.
Nie rozumiem polityki olympusa, przecież to po prostu odstraszanie od siebie klienta!!!
Może ten aparacik jest super, hiper i w ogóle, ale do diaska nie jest wart 7k
[ciach]
Czy ktoś ze szczęśliwych już posiadaczy aparatu może przedstawić swoją opinię jak faktycznie ma się praca z dużymi szkłami 4/3 ?
Czy pod kątem AF EM1 osiąga poziom np E3?
Pytam jako posiadacz fajnych szkiełek 4/3, który nie jest na razie zainteresowany szkłami m4/3, a chciałby skorzystać z dobrodziejstw nowej matrycy :wink:
przejrzyj watek 3 strony wstecz
Całkiem fajna ta puszka, ale faktycznie cena jest przerażająca, chora:shock:.
A moze to jest cena przerażająca, chora wg ktorej sprzedajesz swoja prace.Albo ta wykonywana praca jest przerażająca, chora i malo warta??Dlatego Ci to tak wychodzi.
tymczasowy_
29.10.13, 16:32
A moze to jest cena przerażająca, chora wg ktorej sprzedajesz swoja prace.Albo ta wykonywana praca jest przerażająca, chora i malo warta??Dlatego Ci to tak wychodzi.Nie powiem co w naszym kochanym kraju (i najbliższej okolicy, czytaj UE) jest najbardziej chore bo mnie zbanują :wink: Aha i jest to raczej związek chorobowy niż jedna choroba.
A moze to jest cena przerażająca, chora wg ktorej sprzedajesz swoja prace.Albo ta wykonywana praca jest przerażająca, chora i malo warta??Dlatego Ci to tak wychodzi.
Z całym szacunkiem do Ciebie Mirku, ale troszkę pierniczysz.... mam nadzieję że żartujesz :wink:
tadzik1231
29.10.13, 17:14
Mirek nie pierniczy. Masz potrzebę, akceptujesz cenę - kupujesz, nie akceptujesz ceny, na całe szczęście masz wybór, zawsze możesz kupić coś innego. Ja dzielę rzeczy na dwie proste kategorie, te którę chcę mieć ale mnie na nie nie stać i te które chce mieć i mogę sobie na nie pozwolić więc idę do sklepu, płacę i jestem szcęśliwym człowiekiem :) co widać na miniaturze z lewej strony.
Mirek nie pierniczy. Masz potrzebę, akceptujesz cenę - kupujesz, nie akceptujesz ceny, na całe szczęście masz wybór, zawsze możesz kupić coś innego. Ja dzielę rzeczy na dwie proste kategorie, te którę chcę mieć ale mnie na nie nie stać i te które chce mieć i mogę sobie na nie pozwolić więc idę do sklepu, płacę i jestem szcęśliwym człowiekiem :)
i to zdanie które wytłuściłem jest kluczem... mamy wybór, rynek jest naprawdę zapchany fajnymi, naprawdę fajnymi aparatami. Nie ma co płakać że cena OMD jest wysoka... jeśli jest za wysoka to jest tylko i wyłącznie problem producenta który musi towar sprzedać a nie klienta który po pierwsze być może wcale nie musi kupić (bo to nie produkt pierwszej potrzeby) a po drugie zawsze może wybrać coś innego...
Trzeba wszak przyznać że Olympus bardzo ambitnie z ceną zawalczył... za kasę którą trzeba by wydać na E-M1 można mieć np.:
D7100 + Sigma 18-35/1,8
D600
Sony A7 (wkrótce w sprzedaży)
GX7 + kilka stałek
.... długo by jeszcze wyliczać.
tadzik1231
29.10.13, 17:28
Sądząc po miniaturce Mirka też jest szczęśliwym człowiekiem, bo micha mu się śmieje od ucha do ucha :) :) :)
Tylko problem w tym, że NIE MAM WYBORU !!!
Mam bardzo fajną szklarnię 4/3 której nie chcę się pozbywać i chcę do niej dokupić aparat z dobrym wizjerem, nową matrycą, który będzie sprawnie działać z moimi obiektywami...
Tu z tym wyborem trochę można by polemizować. Dotyczy głównie posiadaczy (mnie nie) szkieł z dużego systemu 4/3, a chcieli by mieć nowszą puszkę. Głównie o matrycę chodzi, a do tego sprawnie działający AF (na zbliżonym poziomie jak w lustrzankach było)
tadzik1231
29.10.13, 17:41
Wybór masz zawsze:
- możesz poczekać aż ceny spadną
- możesz sprzedać dużą szklarnię i kupić coś innego
- możesz .... tutaj ktoś dopisze jeszcze parę innych opcji
Nasze horyzonty są ograniczone tylko i wyłącznie naszą wyobraźnią:)
Niestety cena E-M1 JEST z kosmosu (porównując do sprzętu innych producentów). W Polsce jest jeszcze bardziej kosmiczna niż gdzie indziej.
Wujek Olek się ceni. Jego prawo. Choć głupie, bo pewnie dostosowując cenę do konkurencji (by z nia powalczyć) mógłby ugrać więcej na rynku.
Mnie się nie pali osobiście. Nie zarabiam na życie fotografią.. poczekam aż pierwszy szał po E-M1 minie i się zobaczy. Na razie powyciskam co się da z mojego starego E-30.
T.
tadzik1231
29.10.13, 17:50
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - dla jednego siedem klocków to kosmos, dla kogoś innego to drobne. Pracuję w firmie, która sprzedaje kawałki mosiądzu i plastiku po kilkadziesiąt tysięcy złotych za sztukę - w Polsce pukają się w głowę, ale są miejsca na tej planecie gdzie ludzie za to płacą i się cieszą jak dzieci.
tymczasowy_
29.10.13, 17:54
Wracając do wypowiedzi Mirka o wycenie własnej pracy.
Niestety nie ma tak dobrze, że to my decydujemy o cenie naszej pracy, niestety jak i w przypadku innych dóbr (materialnych i niematerialnych) decyduje rynek (ten rzeczywisty i ten wykreowany). Nie wycenie swojej pracy na więcej (czytaj: szef nie da podwyżki, bo jest armia takich co wezmą moją pracę z pocałowaniem dłoni szefa za te pieniądze co sam dostaję) nie ma mowy. Powiesz idź (jedź) tam gdzie dają więcej - tam jest podobnie - niby dostaniesz więcej, ale takich jak ja to sobie biorą kiedy mają taką potrzebę (czytaj: kiedy potrzebują murzyna z tej części Europy).
I w ten sposób nasza kochana Ojczyzna jest wspaniałym krajem, gdzie zarabiający 4x mniej pasjonaci kupują sprzęt 2x drożej (prawie) ... to takie Polskie, ułańska fantazja jednak nas nie opuściła ... jeszcze :wink:
PS
Faktycznie, wujek Olek się ceni, trzyma ceny, nie popuści ... a tymczasem w pewnych rejonach świata bez problemu (wy)sprzedaje się za połowę tego co u nas chce. Nawet jakby dodać nasze (chore) podatki, to na dobrą sprawę cena powinna być o te 25% mniejsza.
I tylko dlatego mam E-P5 bo mi się trafiła cena, jak ślepej kurze ziarno, za polską cenę (nawet tą z OJ) nigdy bym się nie zdecydował na zakup.
Niektórzy naprawdę widzą świat przez różowe okulary....
Wg mnie półkowa cena za EM-1 jest absurdalna i sporo osób zapewne podzieli moją opinię.
Mam nadzieję, że po jakimś czasie zejdzie do normalnego poziomu, albo olek wyda jeszcze na świat jakieś lustro z nową matrycą w "normalnej" cenie, choć w to już można bardzo wątpić :)
tadzik1231
29.10.13, 18:00
A zastanawiałeś się kiedyś dlaczego ludek w Polsce zarabia x a ludek w Niemczech x ale w Euro? Jak już się zastanowisz to będziesz wiedział dlaczego wiele rzeczy u nas jest droższych niż tam.
tymczasowy_
29.10.13, 18:05
A zastanawiałeś się kiedyś dlaczego ludek w Polsce zarabia x a ludek w Niemczech x ale w Euro? Jak już się zastanowisz to będziesz wiedział dlaczego wiele rzeczy u nas jest droższych niż tam.Wiem, i to bez zastanawiania się ... zarabia tyle ile zarabia z własnej nieprzymuszonej wielkiej zbiorowej głupoty.
tadzik1231
29.10.13, 18:12
Głupota nie ma tu nic do rzeczy tylko proste prawa ekonomi działające w każdym miejscu w ten sam sposób. Poza tym mamy to szczęście iż teraz nic nas tu nie trzyma oprócz grawitacji. Nie podoba się - pakujesz manele i szukasz szczęścia gdzie indziej. Ja pamiętam te czasy kiedy po powrocie z "zapada" trzeba było paszport zdać na milicji a dzieci zbierały kolorowe pudełka po fajkach i puszki po piwie. Nie było wtedy fajnie.
Z całym szacunkiem do Ciebie Mirku, ale troszkę pierniczysz.... mam nadzieję że żartujesz :wink:
Pohamuj swoje wycieczki kolego! Na tym forum nie jest w zwyczaju tak sie do kogokolwiek zwracać.
Głupota nie ma tu nic do rzeczy tylko proste prawa ekonomi działające w każdym miejscu w ten sam sposób. Poza tym mamy to szczęście iż teraz nic nas tu nie trzyma oprócz grawitacji. Nie podoba się - pakujesz manele i szukasz szczęścia gdzie indziej. Ja pamiętam te czasy kiedy po powrocie z "zapada" trzeba było paszport zdać na milicji a dzieci zbierały kolorowe pudełka po fajkach i puszki po piwie. Nie było wtedy fajnie.
Niestety ale ekonomia we współczesnym świecie nie ma wiele do rzeczy.
A Twój tekst, że "nie podoba się to pakuj manele" jest co najmniej... nie na miejscu tym razem. Żyję w TYM kraju i ogólnie lubię tę "miejscówkę" tylko zastanawia mnie dlaczego gdzie indziej gość robiący to samo zarabia 2-3 razy więcej niż ja, a jednocześnie pewne dobra ma dużo tańsze (choć pochodzą z tego samego źródła). I tym bardziej mam prawo narzekać, ba nawet próbować to zmienić. Niestety beton polityczno-ekonomiczny u nas jest taki, że zwykły szarak chcący coś zmienić szybko zostanie zmieszany z błotem.
No ale zaczynamy wchodzić na grząski polit-grunt.
T.
---------- Post dodany o 17:35 ---------- Poprzedni post był o 17:31 ----------
Pohamuj swoje wycieczki kolego! Na tym forum nie jest w zwyczaju tak sie do kogokolwiek zwracać.
Jakkolwiek Mirek (przy całym szacunku do niego, bo fajny gość z niego) też się trochę zagalopował w tym temacie, zresztą nie pierwszy to już raz.
Więc tym bardziej się nie dziwię arthusowi, że tak zareagował.
T.
tadzik1231
29.10.13, 18:39
OK. jeżeli Cię uraziłem to przepraszam - chciałem tylko zauważyć że kiedyś nasze możliwości odmiany swego losu był dużo bardziej ograniczone niż teraz. A tak ekonomicznie to podam prosty przykład:
- firma x sprzedaje towar y w Polsce i zatrudnia 30 osób - uzysk "na ryj" u nas wynosi milion złotych
- firma z sprzedaje towar y w Niemczech i zatrudnia 30 osób - uzysk "na ryj" wynosi półtora miliona euro
Niemiec może mieć lepsze ceny zakupu (bo kupuje więcej), niższe marże i lepiej płacić ludziom bo pracują wydajniej. Nie wynika to z faktu iż oni dylaja lepiej lub więcej, mają to szczeście że pracują na dużo bogatszym rynku.
To tak w bardzo wielkim uproszczeniu, niestety jesteśmy biednym krajem z olbrzymią presją na cenę.
A ja bym chciał mieć świadomość, że kupując model flagowy, pomijając kwestię ceny, dostaję możliwie najwyższą jakość zdjęć w systemie. Powiedzmy równą najlepszemu modelowi. Wtedy cena byłaby łatwiejsza do przełknięcia. A tak, już nie mam „parcia” na E-M1. Teraz to aparat musi kosztować tyle, żebym go kupił. Co podejrzewam może nie nastąpić prędko...
...
Jakkolwiek Mirek (przy całym szacunku do niego, bo fajny gość z niego) też się trochę zagalopował w tym temacie, zresztą nie pierwszy to już raz.
T.
Chodzi mi o formę - mozna swoją ocenę, chęć lub niechęć zawrzeć w kulturalnych słowach, trzeba się tylko trochę postarać.
A ja bym chciał mieć świadomość, że kupując model flagowy, pomijając kwestię ceny, dostaję możliwie najwyższą jakość zdjęć w systemie. Powiedzmy równą najlepszemu modelowi. Wtedy cena byłaby łatwiejsza do przełknięcia. A tak, już nie mam „parcia” na E-M1. Teraz to aparat musi kosztować tyle, żebym go kupił. Co podejrzewam może nie nastąpić prędko...
Nie o najwyższą jakość tu chodzi a o funkcjonalność. Zakładam, że przez dłuższy czas będzie to jedyny aparat MILC wspierający stare szkła 4/3 i stąd ta cena, zresztą z E-5 było tak samo.
Coz, biorac pod uwage, ze jakosc obrazu w E-M1 jest porownywalna do E-M5 a cena rynkowa okolo 2x wyzsza, to juz po prostu kazdy sam musi sobie odpowiedziec na pytanie, czy dla tych rzeczy, ktore nowszy model ma "lepiej" warto dolozyc te ~4000 zl, czy nie. Poza tym mam wrazenie (brak "twardych" dowodow), ze jednak E-M5 dobrze sie sprzedawal, stad dlugo utrzymywala sie jego cena, i moze na fali tego sukcesu dali taka, a nie inna cene E-M1? No nic, jesli faktycznie bedzie dla wiekszosci za wysoka, to Olek szybko zweryfikuje te cene, podobnie jak niedawno Sigma z SD1 (tu chyba nawet o 1/2 cena spadla). Szczegolnie w obliczu nowej konkurencji jak Sony A7, ktore w kicie z 28-70 bedzie na starcie kosztowalo taniej u nas.
Jakkolwiek Mirek też się trochę zagalopował w tym temacie, zresztą nie pierwszy to już raz.
T.
No to z innej beczki,skoro uwazacie,ze sie zagalopowalem.Moze ja jestem bardzo zly,ale jesli cos mam na rzeczy to mowie.Czy kazdy z nas musi miec zawsze najnowszego grata do focenia.Czy z chwila kiedy wyjdzie nowy model to ten stary przestaje automatycznie dzialac.Powiedz mi w czym sie zagalopowalem.Czy w tym,ze nie znajac warunkow kalkulacji ceny nie wrzaslem,ze za drogo.Jesli cos mi jest za drogo to mysle nie o nich jak by ich wykrecic z cena tylko mysle dlaczego mi a nie innym jest za drogo.Ja nie wrzeszcze ze cena butelki dobrego lyskacza jest za duza,kupuje taka na jaka mnie stac,albo wale wino z kartona.
Oczywiscie powiecie,ze nie musze pic.A fotografowac tym najnowszym gratem musze??
Ktos tam napisal,ze calej dobrej szklarni nie chce sie pozbywac .Skoro chce miec to nie moze uzywac tego co mial.Musi byc akurat to nowe .Bo co.Nagle sie umiejetnosci poprawia?.Zejdzmy na ziemie.Kupujmy to na co nas stac a nie to co najnowsze na rynku,bo sasiad ma.
Wybor mamy zawsze.Ja w ostatnim czasie tez mialem wybor,albo nowe aparaty i szkla abo co innego.Pozostalem przy starym sprzecie.Jednak wiem,ze to co umialem wyciagnac z niego 3 lata temu to teraz wyciagne troche wiecej.
Dlaczego zawsze jest tak,ze jak pojawi sie cos nowego to pierwsze uwagi to to ze za drogo,pozniej dlaczego tak drogo,jeszcze pozniej dalczego u nich jest taniej,a na koncu dopiero -no w zasadzie to ten nowy za duzo nie odbiega od tego ktorego mialem.
Dla mnie to juz normalka,ze jak komus napisze"ze jak Ci za drogo to nie kupuj"to sie zagalopywuje.Tak tak,powinienem tez biadolic ,ze czemu to takie za drogie,ja taki biedny a ini tak duzo chca.Wtedy mirek bedzie cacy,bo bedzie biadolic razem z innymi.
Nie, ja biadolic nie bede.
e tam, trzeba poczekać do Świąt....
pamiętam (i pewnie nie tylko ja to pamiętam bo kilka minusów do rep za to dostałem) że po debiucie E-M5 narzekałem że drogi... i że go kupię jak spadnie cena do 3 tysiaków. Wtedy to było nie do pomyślenia bo oficjalnie było gdzieś pod 5 koła... ale cierpliwość została nagrodzona - w grudniu pojawiła się promocja z obiektywem za złotówkę... okazało się też że jeden ze sklepów bardziej chciał sprzedać niż ja kupić... krótkie negocjacje i... kupiłem OMD za tyle za ile sobie zaplanowałem...
Cierpliwość to trudna cecha ale można się jej uczyć... dzięki niej, mam trochę sprzętu foto taniej, czasem sporo taniej niźli bym musiał za niego zapłacić napalając się na kolejne nowości...
Tak, E-M1 jest drogawy... ale z drugiej strony, nie ma aparatu z którym mógłby bezpośrednio konkurować.. nie ma innego aparatu który łączyłby w sobie odchylany ekran tudzież możliwość sterowania via WiFi, uszczelnienia i odporność na mróz i do tego skuteczny (tak mówią) ciągły autofocus... Więc albo się z czegoś rezygnuje albo płaci tyle ile sprzedawca sobie życzy, albo się czeka, na okazję, na promocję, na kolejne premiery....
W sumie... są zapowiedzi jakiegoś super aparatu od Fuji, Samsung też już dawno nic nie pokazywał nowego... zresztą, sam Sony A7 też jest bardzo, bardzo kuszący...
Tak, planuję kupić E-M1 ale... może też być tak, że całe m4/3 pójdzie do ludzi a ja zakupię zupełnie coś innego :)
Mam nadzieję, że ci którzy jeszcze chcą wyciągnąć wnioski, pobawią się tym ORFem.
ISO 3200, 1/4 s, 12 mm F2.8 (ZD 12-60).
Dobrej zabawy.
No to z innej beczki,skoro uwazacie,ze sie zagalopowalem.Moze ja jestem bardzo zly,ale jesli cos mam na rzeczy to mowie.Czy kazdy z nas musi miec zawsze najnowszego grata do focenia/.../
No! I postawić na półce za szybką, na wprost drzwi i sąsiada(znajomego) szlag trafi albo inna zaraza mu serce zeżre, że on nie ma! :cool:
Ale się dyskusja zrobiła :-) Ja tam się ze wszystkimi zgadzam ;-) Jest za drogo - pewnie dla sporego grona osób jest. Z drugiej strony są tacy dla których wcale nie jest za drogo, ba może nawet za tanio i nawet na nowego Olympusa nie spojrzą. Jest lepszy od poprzedniego modelu - pewnie tak, czy dwa razy lepszy - pewnie nie.
Przeglądałem ostatnio kilka różnych wątków zdjęciowych i tak po prawdzie to zmiana sprzętu czy też zakup nowego obiektywu są w zasadzie pomijalne w odbiorze zdjęć.