Zobacz pełną wersję : Esystem M42.
yes, stabilization works in the wide range focal( but efficiency decreases) !
see test photo (dandelion = 51 mm) and IS also work wiht Jupiter-6 180mm and CZ Sonnar MC 135/3.5 ;)
http://oly43club.ru/forum/index.php?s=&showtopic=171&view=findpost&p=1552
If I have my own adapter I need dandelion (40$)? Am I right? It looks like the dandelion has to be sticked to the adapter.
yes, dandelion with holders
Ok, so I need only dandelion, without adapter. I have E-330, so I don't have IS. I'm interested only in AF confirm :) Thanks, I'll think about buying this dandelion and probably soon you will be given an anserw. When do you have to know, whether I'm buying this dandelion, ro not?
yes, dandelion with holders
Holders are these yellow things, lying in the box?[/quote]
who really want to buy mail me : vr17(A)front.ru
my ICQ : 162748571
Witam :smile:
Śledzę uważnie wątek o M42, ale nigdzie nie znalazłem opisów obiektywów, które właśnie do mnie jadą. Wprawdzie kupiłem je po okazyjnej cenie, głównie dla przejściówek, ale warto o nie zapytać. Są to:
- Optomax f=135mm/1:2.8
- Sigma widemax f=28mm/1:2.8
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek opinie.
pozdrawiam :smile:
Nie znam tych obiektywów, a skoro właśnie do Ciebie jadą, to może właśnie Ty je przetestujesz?
głównie dla przejściówek
Jak to? Nie rozumiem :roll:
Obiektywy + dwie przejściówki (M42 i T/M42) kosztowały ok. 200zł. Traktowałem to jako wstęp do M42. Przecież 2 przejściówki kosztują ok. 100zł więc obiektywy wyszły mnie również 100zł. Przy tak niskiej cenie warto było zaryzykować. Chciałbym jednak wiedzieć w co się wpakowałem :smile:
Hallo!
Ja tez bylbym zainteresowany tym dandelionem ale bez przejsciówki. Tylko nie wiem jak rozwiazac sposob zakupu. Moze jeszcze ktos by chcial na forum i kupic ich wiecej - moze byloby taniej ?
PS.
Czy ja dobrze zrozumialem ze ów dandelion bedzie działał nie tylko z obiektywami 50mm ale i 135mm i innymi ? Na forum ru widzialem fotki przykladowe i sa tez z obiektywu 135mm wiec powinno działac, ale chcialem sie upewnic zanim kupie.
Ja rezygnuję jednak. Mam tylko Heliosa i właśnie zamówiłem przejściówkę do Zuiko 50/1.8, więc nie ma dla mnie ta przejściówka sensu.
Rafał Czarny
25.10.07, 15:29
Ile w końcu ten dinks kosztuje (bez przelotki). Wysłał ktoś maila do gościa?
wyraźnie napisał:
dandelion (pack) - $40
M42-4/3 adapter with dandelion - $60
Rafał Czarny
25.10.07, 15:36
wyraźnie napisał:
dandelion (pack) - $40
M42-4/3 adapter with dandelion - $60
Dzięki, przeoczyłem.
Że zacytuję sam siebie:
- Optomax f=135mm/1:2.8
- Sigma widemax f=28mm/1:2.8
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek opinie.
pozdrawiam :smile:
Testowałem nieco drugi z nich. Mam wrażenie że obraz z niego jest (o ile dobrze go ustawię) znacznie ostrzejszy niż z kitowego 14-42. Obiektyw ostrzy w nieskończoność już od (połowy deklarowanej na obiektywie) wartości 2,5m, co w praktyce oznacza, że na mieście jest bez obsługowy. Na razie bardzo mi się podoba. Póki co to sigma zostaje koniem roboczym do fotek w mieście.
Szkoda że nikt nie ma doświadczeń z tymi obiektywami.
Małe pytanko: Czy również w przypadku obiektywów na M42 ogniskową obiektywu należy pomnożyć przez 2?
pozdrawiam :)
Witam,
mam szybkie pytanko - czy redukcja powinna podczas zakładania stawiać wyraźny opór (zwłaszcza w ostatniej fazie - przed blokadą)? dzięki temu nie ma żadnych luzów, ale czy przy okazji nic się nie "wyciera"?
Pozdrawiam
mam szybkie pytanko - czy redukcja powinna podczas zakładania stawiać wyraźny opór (zwłaszcza w ostatniej fazie - przed blokadą)? dzięki temu nie ma żadnych luzów, ale czy przy okazji nic się nie "wyciera"?
Moja stawia.
Prędzej body rozpadnie się ze starości, niż wytrzesz sobie bagnet...
Moja stawia.
Prędzej body rozpadnie się ze starości, niż wytrzesz sobie bagnet...
A kobiety zawsze maja racje :mrgreen:W koncu tez im na trwalosci bagneta zalezy.
dziekuję bardzo za błyskawiczne odpowiedzi - będę spał spokojniej :)
Pozdrawiam
Jupiter 135/3.5 (http://oly43club.ru/forum/index.php?s=&showtopic=64&view=findpost&p=2541)
Ja się chciałem zapytać.. Przejściówkę kupić TĄ (http://allegro.pl/item261230381_redukcja_olympus_4_3_m42_z_blokada_k olka.html) ? Czy są jakieś lepsze, bardziej warte zakupu? Jakie macie wy?
Pozdrawiam i proszę o linki : )
Ja kupiłem moją tu http://www.foto-akcesoria.com.pl/index.php?i=produkt&nr=1 i sprawuje się bardzo dobrze, nie mam żadnych zarzutów.
Hmm.. ale ta co pokazałem (link (http://allegro.pl/item261230381_redukcja_olympus_4_3_m42_z_blokada_k olka.html) ) jest ok? Słyszałem o jakimś słynnym panu z Lublina.. To jego? I tam są dwie wersje - różnią się posiadaniem blokady kołka przysłony - o co dokładnie chodzi?
Pozdr
Chodzi o to, ze sa wersje obiektywów z przełącznikiem ustawiania przysłony manualnie i bez tego przelącznika.
Jesli masz ten drugi, to zeby domknąć przysłonę potrzebujesz adaptera z blokadą.
To, co ja podałem to właśnie Pan z Lublina. Kupiłem z blokadą (mam Heliosa), za 50zl i jest ok. Sprawdzone przez wielu :)
Z M42 miałem niewiele do czynienia.. Chodzi o to, że niektóre obiektywy mają podgląd głębi ostrości?
Łopatologicznie proszę.
Czyli ogólnie lepiej mieć ten z blokadą? Bo on spasuje do wszystkich obiektywów, a ten tańszy, bez - już niekoniecznie? Dobrze rozumiem?
I ostatnie pytanie - to co podałem - to jest to samo co z linku Suchara? Bo jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać? ; )
Konkretnie chodzi o to, że tak jak napisał Wojtek, niektóre obiektywy maja przełącznik ustawiania przysłony Auto/Manual. W przypadku Manual sprawa jest prosta, przysłona jest przymknieta jak tylko ustawimy odpowiednią wartość.
Tylko, że w przypadku niektórych szkieł jest wyłącznie Auto i w takim przypadku przymkniesz przysłonę tylko jeżeli ten bolec będzie wciśnięty. I dlatego blokada bolca (w zasadzie to jest pierścień na tej przelotce) jest tutaj ważna. Bo jeżeli masz tryb A/M to wszystko jedno ;)
PS. Pewnie to samo. Ja mam redukcję od tego gościa, którego aukcje wkleiłeś i jest ok.
Chodzi o ten wystający bolec?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.g-gauge.jp/jpg/fav/camera-helios44m4-2.jpg)
Czyli np do tegoż Heliosa, muszę mieć tę z blokadą? czyli ogólnie lepiej tę z blokadą mieć?
Ja zaspany jeszcze ;)
Tak, to ten bolec :P Ja dodatkowo odkręciłem te 4 śrubki co tam widać i zablokowałem bolec kawałkiem papieru :P Ale jeśli nie chcesz się bawić w takie majsterkowanie to potrzebny będzie adapter z blokadą. Niektóre obiektywy nie mają ani przełącznika ani bolca jak np. Jupiter 37A i przesłona jest cały czas taka, jaką się ustaw.
kupił ktoś ten dandalion Made in Russia?
kusi mnie, kusi, ale mam dylemat, czy kupować go samego (mam już adapter), czy jednak razem z adapterem. bo jeśli tylko dandalion, to jak dokładnie trafić we właściwe miejsce na adapterze żeby pasowało...
O ile wiem, to nikt nie kupił.
Przymierzalem się do kompletu z adapterem ale...kupuję Zuiko 50 f/2 :mrgreen:
Dandelion on ebay
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=120181214577&ssPageNa
ja z chęcią kupię w przyszłości, ale niestety nie mam teraz szkiełka które w pełni wykorzysta możliwości dandeliona.
zdecydowałem się
teraz tylko czekać tydzień, dwa, trzy na przesyłkę :-)
Dandelion on ebay
Wygląda na to, że będzie sprzedawany w kilku wersjach zależnie od ogniskowej obiektywu.
Sądzę jednak iż ważne to będzie tylko w E510 (stabilizacja) zaś w innych ten sam egzemplarz będzie potwierdzał ostrość dla różnych ogniskowych. Czy się mylę??
Dandelion on ebay
Wygląda na to, że będzie sprzedawany w kilku wersjach zależnie od ogniskowej obiektywu.
Sądzę jednak iż ważne to będzie tylko w E510 (stabilizacja) zaś w innych ten sam egzemplarz będzie potwierdzał ostrość dla różnych ogniskowych. Czy się mylę??
Z opisu wunika, ze własnie jest tak jak piszesz.
nie działa też z E-1, ale nie mieli z tego powodu zbyt wielu uwag, bo ten model nie jest zbyt popularny w Rosji.
jest/był też projekt, aby sprzedawać w komplecie dla trzech różnych ogniskowych z bonifikata dla kupującego.
[wyczytane na różnych watkach]
Olympus 4/3 AF confirm and Image Stabilize emulator chip
FULL description on English and HOW to BUY:
http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=231
Pozdrawiam z pierwszym postem na tym forum! Sam mam szajsunga GX-10, ale pozwole sobie dopisac cos w kwestii szkiel M42 oraz lapania ostrosci:
Potwierdzenie ostrosci to jedno ale mozna tez sprobowac wymienic matowke na taka z klinem i rasterkiem. Nie wiem, czy ktos z was probowal wymieniac matowke w swoim sprzecie, ale nawet gdybym nie mial potwierdzenia, to na matowce (mam w GX-10) z klinem tez sie spoko ostrzy.
Rzucam tylko taki temat, nie wiem jak to wyglada w puszce Olkowej, moze ktos sie wypowie.
Nie wiem, czy ktos z was probowal wymieniac matowke w swoim sprzecie, ale nawet gdybym nie mial potwierdzenia, to na matowce (mam w GX-10) z klinem tez sie spoko ostrzy.
Gdybyś przeczytał ten wątek cały to nie pisałbyś tego.
Kolumb - odkrywca Ameryki :evil:
Co chcesz?
Chlopak świeży ;)
Było już duużo o wymiennych matówkach z klinem (i nie tylko).
Trzeba tylko poszukac...
Nie wiem, czy ktos z was probowal wymieniac matowke w swoim sprzecie, ale nawet gdybym nie mial potwierdzenia, to na matowce (mam w GX-10) z klinem tez sie spoko ostrzy.
Gdybyś przeczytał ten wątek cały to nie pisałbyś tego.
Kolumb - odkrywca Ameryki :evil:
Tiaaaa, a Ty przeczytales Pedro Álvares Cabral :razz:? Nie bylo tutaj takiego pomyslu, dlatego chcialem podpowiedziec alternatywne rozwiazanie.
dzisiaj przyszedł :-).
trochę za ciemno, aby przetestować. na razie ładuje baterię.
Witam. Ok. 2-a tygodnie temu kupiłem polecaną przejściówkę, "od producenta z blokadą". Działa bardzo dobrze, ale do wykonania mam jedno zastrzeżenie. Otóż, po wyciągnięciu z worka bardzo się kleiła. Wydało mi się to dziwne? Zostawiłem do następnego dnia. Niestety nadal się kleiła i palce po krótkim kontakcie z nią również. Pomyślałem może jest czymś pokryta, -jakimś „smarem”. Zwilżyłem szmatkę (wodą) i przetarłem ją. Przejściówka... puściła kolor, czarno-niebieski. Wygląda na to że została pokryta jakimś preparatem w stylu „oksydy na zimno”. Cóż całość dokładnie wymyłem i wysuszyłem. Teraz ma ciemno metaliczny kolor, a nie czarny. Przypuszczam że, można by ją wymienić, ale mi się już nie chce :? . Ciekawe czy „Ktoś” też tak miał?
Od kogo, od pana z Lublina?
Od kogo, od pana z Lublina?
Niestety tak
Ou, a już sie przymierzałem...
No ale kupiłem Zuiko 50/2 więc temat manuali się oddalił.
Moja się leciutko lepi, ale na tyle mało, że tego nie zauważam.
Miałem to samo, również miałem wrażenie pokrycia przejściówki jakąś lepką substancją.
Ja mam już ok 6- miesięcy i nic się z nią nie dzieje . Może trzeba zadzwonić do Pana z Lublina i wyjaśnić .
na starym firmware (1.3) aparat nie widział obiektywu. po zainstalowaniu nowego (1.5) wygląda, że jest dobrze, z małym wyjątkiem -- nie umiem szukać ostrości ręcznie i zielone światełko nie chce mi zaświecić... :| muszę trochę poćwiczyć.
Krótko: nabyłem ostatnio szkiełko Mayer-Optik Gorlitz 2,8/50 - ok 30 zł, super ostre od pełnej dziury a cena śmieszna - jak znajdę chwilkę zarzucę fotkami - Helios się chowa :)
pzdr
Dziekan
Ciemne.
50-ka to jest fajna do portretów i przydałoby sie jaśniej.
Ciemne.
e tam ciemne nie ciemne - fotki sieka przednie i to nie tylko portrety a za 30 zł to nie ma co narzekać tym bardziej że po cropie to 100 ze światłem 2,8
No właśnie po cropie, do portretów :)
Ciemne.
Chyba że to jakiś tessarek :>
Tez stawiam, ze jakis tessarek. 30PLN - dobra cena za szkielko. Daje pewno ladny bokeh no i mozna go mocno przymknac bez efektu dyfrakcji. Pierscien jeszcze jakis i fajne makro sie zrobi. Raczej nie ma co porownywac do jasnych gaussowych, inna konstrukcja i inaczej maluje.
mam 3 obiektywy m42
Pentacon 1.8/50:
Super Takumar 1.4/50 (ten z radioaktywnymi soczewkami)
Carl Zeiss Jena 1.8/50
zrobilem wstepny test na przeslonach f4
porownujac z kitowym 14-42 na 6.7 i 42mm
w swietle oswietlenia domowego w nocy, takze warunki dokladnie te same, oczywiscie statyw
fotografowalem obiekt z odleglosci 50cm
okazalo sie iz
najwiekszy kontrast ma obiekt kitowy, potem jak mozna bylo sie spodziewac
Super Takumar, potem Carl Zeiss
i najmiej kontrastowy jest Pentacon
a roznice sa dosyc spore, widoczne na 1 rzut oka
szczegoly i ostrosc tych obiektywow m42 sa bardzo podobne, ciezko zobaczyc roznice
robilem to na 510 ustawiajac dokladnie ostrosc w live view
zdziwil mnie nawet kitowy obiektyw bo obraz jest najostrzejszy i najbardzej kontrastowy
i tak sie zastanawiam, czy mozna traktowac jako zalete czy wade nizszy kontrast Pentacona?
bo wydaje mi sie ze kitowy latwo przeswietli obraz skoro jest taki kontrastowy
natomiast z pentacona mozna wiecej wyciagnac potem w ps i mniejsza szansa na przeswietlenie
okazalo sie iz najwiekszy kontrast ma obiekt kitowy, potem jak mozna bylo sie spodziewac
Super Takumar, potem Carl Zeiss
i najmiej kontrastowy jest Pentacon
a roznice sa dosyc spore, widoczne na 1 rzut oka
szczegoly i ostrosc tych obiektywow m42 sa bardzo podobne, ciezko zobaczyc roznice
robilem to na 510 ustawiajac dokladnie ostrosc w live view
zdziwil mine nawet kitowy obiektyw bo obraz jest najostrzejszy i najbardzej kontrastowy
i tak sie zastanawiam, czy mozna traktowac jako zalete czy wade nizszy kontrast Pentacona?
Pentacona ... używać do portretu, miękkość bez nadmiernego
kontrastu dodaje obrazowi więcej tajemniczości tudzież plastyki.
Swego czasu jak nie było jeszcze filtrów zmiękczających,
mazało się obiektyw wazeliną - coby uzyskać subtelniejszy obraz.
Mam tego pentacona 50/1.8. Chyba jest troche popsuty bo jest super ostry. Moj kit od sama przy nim wysiada.
Marcin510, gratuluje kita, skoro wymiekaja przy nim stalki :mrgreen: :mrgreen:
Moze bys wkleil jakies zdjecia, nie robiles przypadkiem pod swiatlo ( :roll: )?
Pozdrawiam.
nie robilem pod swiatlo, robilem przy swietle z halogenow i 1 zarowki w kuchni :)
powtorze dokladnie ten test na czyms ciekawym i zapodam wyniki bo ten wstyd wklejac
czelkam jeszcze na carla zeissa 200m f4, ponoc super ostry :)
wiec tego tez chce przetestowac - porownam z 40-150mm kitowym :)
[..]czelkam jeszcze na carla zeissa 200m f4, ponoc super ostry :) [..]
O, zazdroszcze! Nie wiem jak 200-tka, ale mam takiego calkowitego kundla 135mm/2.8, porownywalem go do Carl Zeiss Sonnara, bo znajomy ma i moj kundel wypadl bardzo slabiutko przy nim. Moze ta 200 bedzie OK. Wiem, ze Takumar 200mm/4 tez powinien byc spoko.
przepraszam pomylka, czekam na takumara smc 200mm f4 :)
widzialem kilka fotek z tego i opini ze jest mega ostry
carl zeiss 200mm jest bardzo drogi, za drogi :)
mam tylko nadzieje ze bedzie dzialal z olkiem
bo kupilem jakis czas temu 135mm jupitera 11 na m39 i niestety nie ostrzy w ogole, nie wiem czy nie zwalony jest, bo na canonach ponoc robia niezle makra na tym
przepraszam pomylka, czekam na takumara smc 200mm f4 :) [...]
:mrgreen: Hehe, tez zazdroszcze. Trzeba sie wybrac na gielde chyba :idea: a co!
edit: Tylko jak go chcesz porownac z dluzszym kitem, skoro sie wczesniej konczy?
no tak, idealnie sie porownania nie zrobi :) ale bedzie zblizone
czytam sobie wlasnie dyskusje o dynamice na e510
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=25729044
i ktos zauwazylk to samo co ja, ze kitowy obiektyw przyczynia sie do przepalen
bo jest wiekszy kontrast i ostrosc w porownaniu do topowych ale starych manualnych obietywow
ja podejrzewam ze to jest picowane softwarowo, aparat jak zorientuje sie ze podpielismy mu obiektyw kitowy moze podbija specjanie kontrast i ostrosc zeby ladnie wypadac na tle konkurencji... :) co sie dzieje w srodku nigdy sie nie dowiemy :)
wątpie żeby to byla prawda. ale mozesz zrobic test: zablokuj styki ZD i pstryknij probne foto
czytam sobie wlasnie dyskusje o dynamice na e510
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=25729044
bo jest wiekszy kontrast i ostrosc w porownaniu do topowych ale starych manualnych obietywow
ja podejrzewam ze to jest picowane softwarowo, aparat jak zorientuje sie ze podpielismy mu obiektyw kitowy moze podbija specjanie kontrast i ostrosc zeby ladnie wypadac na tle konkurencji... :) co sie dzieje w srodku nigdy sie nie dowiemy :)
:D :D Na pewno. A ze szkłami ZD robi "lepsze" zdjęcia niż z manualnymi, by ludzie kupowali tylko ZD :D
Ja zaś "podejrzewam" iż brak wiedzy operatora sprzętu
powoduje tego typu dywagacje.
Jest instrukcja ... inne publikacje - które spowodują poznanie
sprzętu z którym zamierzamy współpracować - niekiedy potrzeba
czasu coby mieć własną komunikację z aparatem ... zajrzeć do
menu aparatu i ustawić wedle własnych oczekiwań !
ZD to nowe konstrukcje, nowe powłoki.
Wczoraj porównywałem obiektyw "TELON 135mm F2.8" przyciemniony do F5.6 przegrał z ZD 40-150 (F3.5). żeby nie było wątpliwości z założona tekturką ograniczającą odbicia spowodowane za duża szerokością pola światła z ob.
Witam. Podejrzenia na temat wplywu zwarcia stykow w body na zdjecia moze niektorym wydawac sie absurdalnie smieszny. Dla mnie to ma sens, w szajsungu zwarcie stykow w niektorych starych szklach, ktorych dupki nie przewodza"pomaga na ekspozycje", to znaczy troche lepiej naswietla (dluzsze czasy). Bez tego zdjecia sa niedoswietlone. Podejrzewam jednak, ze pewnie juz by Olkowcy wiedzieli o tym, gdyby tak Olek swirowal i Ci podpowiedzieli.
ZD to nowe konstrukcje, nowe powłoki.
Wczoraj porównywałem obiektyw "TELON 135mm F2.8" przyciemniony do F5.6 przegrał z ZD 40-150 (F3.5). żeby nie było wątpliwości z założona tekturką ograniczającą odbicia spowodowane za duża szerokością pola światła z ob.
Witam ponownie. Przydalyby sie fotki. Ale najpiej by bylo porownac dluzszy kit z jakims lepszym szklem manualnym 135mm, np Sonnar, Takumar albo APO Telezenitar. TELON to chyba straszny kundel. :D No i co znaczy przegral, szybciej tonie w wannie? :D
dla zainteresowanych polem widzenia białoruskiego rybiego oka porównanie ze standardem (no, może odrobinę dłuższym), czyli sigmowską trzydziestką. miejsce robione z jednego miejsca z dokładnością do kilku(nastu) kroków :-). najpierw w RawShooterze wywołałem na ustawieniach domyślnych z aparatu zdjęcie z Sigmy, a następnie przy tym samym ustawieniu temperatury barwy (5100 K) oraz odcienia (tint) Pelenga. generalnie zauważyłem, że Peleng bardzo ociepla zdjęcia (automat wybrał ponad 7000 K), może to kwestia powłok, nie wiem.
PS. zdjęcia nie są w żaden sposób przycinane, prostowane etc; po prostu to, co "wyszło" z aparatu
Do kupienia Helios + przejściówka na m42 -> https://forum.olympusclub.pl/topics15/sprzedam-heliosa-44m-7-2-58-adapter-na-m42-vt12626.htm
test:
ZD 50/2 vs Russian M42 lens 50mm (http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=253)
and
DANDELION RELEASE 2.0 (http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=229) with AF-beep and IS on any lens 8/29/35/50/85/100/135/180/200/300/400/500/650/1000 mm !
Rafał Czarny
30.11.07, 21:24
Fajny ten Peleng, tylko drogi jak na ruskie manualne szkiełko.
Ja zastanawiam sie nad jakims M42 do portretu ale przeraza mnie mysl o recznej ostrosci w małym wizjerze E-330
powie mi ktoś czy mozna to robic sprawnie :D?
Dobra sprawa z tym "dendalionem" tylko czy jest mozliwe dostac go gdzies w polsce??
Prosze o jakas odpowiedz:)
krzyo88
how to buy DANDELION (http://oly43club.ru/index.php?p=howtobuy)
or write me vr17(gaf)front.ru (I live on border with Poland)
Ja zastanawiam sie nad jakims M42 do portretu ale przeraza mnie mysl o recznej ostrosci w małym wizjerze E-330
powie mi ktoś czy mozna to robic sprawnie :D?
Dobra sprawa z tym "dendalionem" tylko czy jest mozliwe dostac go gdzies w polsce??
Prosze o jakas odpowiedz:)
do mnie doszedł szybko pocztą (kwestia kilku dni) z Brześcia. nie byłbym zdziwiony gdyby okazało się, że wysyłał go vr. jak pisałem, początkowo nie działał, na szczęście po zaktualizowaniu firmware'u "odpalił". przy okazji przetestowałem serwis posprzedażny :-).
PS. nie wiem, jak dandelion vel oduwanczyk ;-), ale Peleng jest białoruski :-)
(chciałem dodać do poprzedniego postu, ale upłynęło już 360 minut i...
odmowa)
wykorzystując dzisiejszą pogodę (nawet słońce sie pojawiło :-) ) postanowiłem przetestować trochę moją nową przelotkę w duecie z Tessarem 50/2.8. Pokazane zdjęcia tutaj robione były na pełnej dziurze aby jak najdokładniej wychwycić błędy MF. pokazuję pełne klatki po zmniejszeniu oraz wycinki (100 %). ostrość łapana była na gołębia (któremu dziękuje za cierpliwość ;-) ) oraz pierś Floriana.
PS. @krzyo88 - ja w weekendy zawyżam średnią wieku studentów UŚ ;-) - można się kiedyś umówić lub (wg mnie lepiej) wyskoczyć gdzieś w beskidzki plener spróbować w ciekawszych warunkach.
Tessar na pełnej dziurze mydli.
Specjalnie nie zachwyca :|
właściwie to niewiem czy warto inwestowac w m42 nawet takich groszy, bo niedlugo planuje kupic 14-54, To nie jest portretówka ale czy moża nim zrobic dobre rozmycie?
Na 50mm i przysłonie 3,5 daje dość fajne rozmycie i portrety wychodzą przednio. Czasem jednak kusi obiektyw 50mm z światłem 1,7. Można dostać bardzoe fajny efekt.
Kupiłem w końcu tę przelotkę. Zapiąłem na razie Yashinona 50 f/1.7. I powiem tak - dużo frajdy to daje. Ostrzenie manualne jest proste - jeśli focimy portrety, a więc sceny statyczne, nie ma z tym problemu. Choć z tunelikiem e500 mogłoby być ciężko. Z wizjerem dziadka ostrzy się przyjemnie i ta praca z MF sprawiła mi dużo frajdy. Fotki wrzucę na dniach - jeszcze nie wywołałem rawów, a ostatnio jakoś dużo zajęć.
Polecam każdemu tę przelotkę. Fajna rzecz - na razie nie stać mnie na ZD50 - więc można poeksperymentować z manualami. Myślę, że jest to bardzo dobra alternatywa dla ludzi posiadających jedynie ciemne kity - stosunkowo tanio można kupić dobre optycznie i tanie szkła, które są bardzo jasne. Polecam każdemu. Jeszcze kupię kiedyś dendalion - przydałoby się potwierdzenie ostrości. Ale poczekam, aż stanieje :)
Pozdrawiam
Wiem że cena nie jest wyznacznikiem jakości, ale po tym jak te Tessary chodzą choćby na allegro spodziewałem się dużo lepszego efektu. A tutaj widzę że jest porażka.
Heliosy sprawują się znacznie lepiej :) No chyba że masz jakiś felerny egzemplarz.
Wiem że cena nie jest wyznacznikiem jakości, ale po tym jak te Tessary chodzą choćby na allegro spodziewałem się dużo lepszego efektu. A tutaj widzę że jest porażka.
Tessar nie jest szkłem do robienia zdjęć banknotom na pełnej dziurze!
Jeśli macie kupować M42 żeby oceniać ostrość na pełnej dziurze w 1:1, to lepiej dajcie sobie z tym spokój.
E-1 + Helios 44M-6 (wszystko na pełnej dziurze)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/12/cz-1.jpg
źródło (http://bp1.blogger.com/_9Pvl1Ks2ABo/R0x9D9mEXQI/AAAAAAAAAC4/UTqiBChJ7AA/s1600/cz.jpg)
źródło (http://img512.imageshack.us/img512/6108/ag2of2.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/12/ga-1.jpg
źródło (http://bp2.blogger.com/_9Pvl1Ks2ABo/R0x_2NmEXSI/AAAAAAAAADI/tXTKQe4e3a8/s1600/ga.jpg)
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/5826/ag1hf7.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/12/agg-1.jpg
źródło (http://bp2.blogger.com/_9Pvl1Ks2ABo/R0x8ZNmEXOI/AAAAAAAAACo/-mQDx5uRHR4/s1600/agg.jpg)
mathu, próbujesz tłumaczyć to co widzimy na zdjęciach w jakiś dziwny sposób, skoro ze zdjęć wrzuconych chociażby przez mariusha widać że w Heliosie wszystko wygląda dobrze na pełnej dziurze.
Z tym felernym egzemplarzem troche źle się wyraziłem, chodziło mi o to że byc może osiołek źle trafił ;)
mathu, próbujesz tłumaczyć to co widzimy na zdjęciach w jakiś dziwny sposób, skoro ze zdjęć wrzuconych chociażby przez mariusha widać że w Heliosie wszystko wygląda dobrze na pełnej dziurze.
Z tym felernym egzemplarzem troche źle się wyraziłem, chodziło mi o to że byc może osiołek źle trafił ;)
Mój Tessar jest tak samo ostry jak ten Helios.
W felerny egzemplarz nie wierzę, zauważ że na zdjęciu z gołębiem jest front focus (bruk na samym dole zdjęcia jest ostry).
zauważ że na zdjęciu z gołębiem jest front focus (bruk na samym dole zdjęcia jest ostry).
Jasne, nie trafione z ostroscia. Florian chyba tez sie na ostrosc nie zalapal.
właściwie to niewiem czy warto inwestowac w m42 nawet takich groszy
Zerknij na test popelniony przez vr, masz tam ZD 50 kontra heliosy.
a ja bardzo lubie pentacona 1.8/50
ma bardzo ladny bokeh, ladniejszy niz takumar czy carl zeiss
i ma mniejszy kontrast od reszty, wychodza lagodne fotki
i tanio mozna dostac, okolo 100zl
mam cos takiego pod reka :)
nie pamietam na jakiej dziurze robilem, ale raczej na 1.8
http://img212.imageshack.us/img212/1950/kocurbk4.jpg
Mamy chyba podobne koty. To tez z Pentacona 50.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/12/9c19bc35c316470a-1.jpg
źródło (http://images33.fotosik.pl/36/9c19bc35c316470a.jpg)
hehe, no :) oba burasy, ale moj grubszy, tylko spi i je
potem wkleje jego inne zdjecie gdzie widac super bokeh z tego pentacona
Ten Pentacon potrafi sie strasznie zachowac pod swiatlo (flary albo fioletowe mazy, czesto spadek kontrastu), wiec trzeba uwazac. Moge potem zamiescic miniaturke z fioletowa poswiata na 2 palce :mrgreen:.
testował ktoś jeszcze dandeliona od vr? Chciałbym zobaczyć jak działa na innym szkiełku niż Tessar.
Pewnie i tak kupię po wypłacie :)
Ten Pentacon potrafi sie strasznie zachowac pod swiatlo (flary albo fioletowe mazy, czesto spadek kontrastu), wiec trzeba uwazac. Moge potem zamiescic miniaturke z fioletowa poswiata na 2 palce :mrgreen:.
To normalne przy starych szklach. Zauwaz, ze rowniez nowe konstrukcje, ale slabsze jakosciowo wymiekaja pod swiatlo. W zasadzie tylko obiektywy z najwyzszej polki daja sobie rade w takich warunkach.
Obiecałem, więc wrzucam. Yashinon DS-M f/1.7
Zdjęcie nie ruszane żadnymi PolepSzaczami (jedynie lekko podciągnąłem w górę ekspozycje, wywoływane z RAWa i zmniejszane - bez wyostrzania!)
Pełna dziura (f/1,7 1/320s ISO400, E1)
źródło (http://img137.imageshack.us/img137/4215/pb271007smalldh4.jpg)
i crop
źródło (http://img137.imageshack.us/img137/5471/cropws9.jpg)
TUTAJ (http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00FiJT) dyskusja o tym szkle na photo.net
Pozdrawiam
Przemek
portrait with M42 E330 + ZENITAR 50/1.7(with dandelion) - F5.6:
F5.6:
http://oly43club.ru/forum/index.php?act=attach&type=post&id=684
F4:
http://oly43club.ru/forum/index.php?act=attach&type=post&id=683
obiecany bokeh z pentacona :)
http://img253.imageshack.us/img253/1465/kotekse8.jpg
teraz zauwazylem ze poprzednia fotka z kocurem jest blada bo w adobe rgb, ta jest ok :)
Faktycznie - bardzo malowniczy. Ja dzisiaj w raz z pierwszym podpięciem Heliosa, dołączam do grona użytkowników M42 ;)
Faktycznie - bardzo malowniczy. Ja dzisiaj w raz z pierwszym podpięciem Heliosa, dołączam do grona użytkowników M42 ;)Witaj wśród dewiantów ;-)
Czekam na zdjęcia!!!
Faktycznie - bardzo malowniczy. Ja dzisiaj w raz z pierwszym podpięciem Heliosa, dołączam do grona użytkowników M42 ;)Witaj wśród dewiantów ;-)
Czekam na zdjęcia!!!
Mam nadzieję, że jutro będzie dobra pogoda ;)
Hehehe... a generalnie to o mały włos i bym pomyślała, że przyszły same gazety ;) a potem inteligentnie zastanawiałam się gdzie jest konwerter :mrgreen: Dopiero mnie oświeciło, jak zaczęłam grzebać przy obiektywie :twisted: ;) :oops:
Jeronimo: zmienilem czcionke na czytelna
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/12/fela-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/14931/fela.jpg)
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/14931/fela2.jpg)
teraz czas zobaczyć, jak sobie radzi 44M-6 na dworze :)
Wie ktoś moze jak działa potwierdzanie ostrości w E-500? Czy jest to sprawa body i tylko nie jest aktywne bo aparat nie wykrywa obiektywu, czy jest to sprawa związana z konstrukcją obiektywu. Moze dałoby sie dorobić troche elektroniki ktora załatwiałaby sprawę potwierdzania ostrosci, co znacznie ułatwiłoby pstrykanie biorąc pod uwage problemy z ostrzeniem w M42 w E500.
Tak, to jest tylko kwestia kawalka elektroniki doczepionej do przejsciowki i puszka zaczyna potwierdzac ostrosc. Nazywa sie to "dandelion" i jak poczytasz watek to znajdziesz informacje jak to kupic. (pierwszy post 2 strony wczesniej). Tak - to ZNACZNIE ulatwia pstrykanie. :mrgreen:
Pozostaje tylko kwestia stabilizacji. Pewnie pucha mysli, ze to jest obiektyw 50mm albo jakas inna okreslona ogniskowa, wiec stabilizacja nie bedzie dzialac efektywnie na dluzszym/krotszym szkle. Pewnie nalezalo by ja wylaczyc, zeby nie pogarszac sytuacji.
A to E-500 ma w ogóle stabilizację? :)
Pewnie że ma:
http://www.fotal.pl/images/Sprzet/artykuly/statyw/velbon.jpg
Tyle, ze osobno ;)
E500 nie ma stabilizacji.
Natomiast myslałem zeby samemu coś wydziergać, jestem elektronikiem i wykonać taką płytkę to nie problem, kwestia zamocowania mechanicznego na przejściówce - no i najważniejsze poznać zasadę działania tego potwierdzania ostrości.
Gdyby ktoś miał o tym jakieś pojęcie to mile widziane info.
Gdyby ktoś miał o tym jakieś pojęcie to mile widziane info.
Z elektroniki jestem noga. Na chlopski rozum to musi byc bardzo prosty mechanizm. Doklejona przejsciowka "nie wie" czy krecisz pierscieniem ostrosci, wiec to musi byc staly schemat "odpowiedzi" dandeliona na sygnaly wysylane z puszki. Trzeba by zmierzyc co wysyla puszka na stykach. Potem wyslac to samo do obiektywu kitowego olka ustawionego na 50mm i zobaczyc co odpowiada na stykach. Taki kawaleczek elektroniki wykombinowac i voila, mamy dandeliona :mrgreen:. Powinno byc wykonalne, prawda? Czy cos bredze :?:
Ale czytałeś w ogóle kilka ostatnich stron tego tematu?
Ale czytałeś w ogóle kilka ostatnich stron tego tematu?
Ja tak, jakis konkret? Ze dandelion istnieje to wiem, tak jak pisalem wczesniej. Chodzi raczej o pomysl jak go sfabrykowac samemu.
Tak - to ZNACZNIE ulatwia pstrykanie. :mrgreen:
Dla mnie póki co to zabiłoby przyjemność z wyników pracy. ;) Odczuwam jakąś dziwną satysfakcję, kiedy uda mi się zrobić zdjęcie z tym punktem ostrości, jakim chcę. :oops:
HrabiaMiod
14.12.07, 01:36
Właśnie.. ręczne ostrzenie, ta precyzja, powolne obserwowania przesuwania się tego ostrego punktu po twarzy modela w moim wizjerze jest strasznie przyjemne;d Dużą frajdę daje mi zabawa z tymi szkiełkami.
Dziś przyniosłem do domu 135 f/2.8 i 200 f/3.5 - się pobawię jutro : )
Pozdrawiam
A czy ktoś zetknął się z adapterem M42-4/3 sprzedawanym na Allegro przez firmę "Janusz Ratecki - Fotografia" z Łodzi? Czy jest to ten adapter "lubelski", o którym tu wiele czytałem? Prosiłbym też o wskazówki - może ktoś ma już doświadczenie w stosowaniu obiektywów M42 do E-500?
Czekam na zdjęcia!!!
Mam nadzieję, że jutro będzie dobra pogoda ;)
Hehehe... a generalnie to o mały włos i bym pomyślała, że przyszły same gazety ;) a potem inteligentnie zastanawiałam się gdzie jest konwerter :mrgreen: Dopiero mnie oświeciło, jak zaczęłam grzebać przy obiektywie :twisted: ;) :oops:
Jeronimo: zmienilem czcionke na czytelna
Czy jako początkujący w używaniu obiektywów M42 do Olka mogę liczyć na kilka wskazówek?
Moja rada - nie kupuj niczego poniżej 50mm. W tym wątku było już wystarczająco dużo napisane. Ktoś nawet (chyba Rafał) podlinkował mały przewodnik po M42. Wszystko jest, wystarczy poczytać.
Rafał Czarny
16.12.07, 01:07
Ktoś nawet (chyba Rafał) podlinkował mały przewodnik po M42.
Przypomnę linę, co by nie musiał przekopywać się przez setki postów:
Obiektywy M42 (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/Stare_obiektywy_M42.pdf)
A czy ktoś zetknął się z adapterem M42-4/3 sprzedawanym na Allegro przez firmę "Janusz Ratecki - Fotografia" z Łodzi?
Ja się zetknąłem, solidna firma i dobry towar.Mam od niego przejściówkę na OM-a i jest naprawdę dobrej jakości .Możesz śmiało kupowac.Tą na M42 miałem już wcześniej z innego źródła
Ktoś nawet (chyba Rafał) podlinkował mały przewodnik po M42.
Przypomnę linę, co by nie musiał przekopywać się przez setki postów:
Obiektywy M42 (http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/Stare_obiektywy_M42.pdf)
Dzięki. Już wiem nieco więcej.
Witam
Takie pytanie natury techniczej o połączenie.
Chodzi mi o odwrotne mocowanie obiektywu.
To mam:
Aparat:
E-500
Obiektyw:
Helios 44M
Adapter:
M42 na 4/3
Chciałbym zamontować odwrotnie ten obiektyw w taki sposób:
Aparat -> Adapter m42 na 4/3-> (coś co musze kupić) -> Obiektyw odwrotnie wkręcony Helios
Czy tym czymś będzie to ? :
KLIK (http://allegro.pl/item281805810_redukcja_odwrotnego_mocowania_42_52. html)
Czy to ?
KLIK 2 (http://allegro.pl/item281795770_redukcja_gwintowa_52_0_75_42_1.html)
Pozdro
Chodzi Ci o to, żeby swoje obiektywy E-systemu zamocować do korpusów na M42? Osobiście nie spotkałem się z czymś takim. Prawdę mówiąc nie wiem czy to będzie dobrze współpracowało. Optyka Zuiko cieszy się dobrą marką, ale właśnie dzięki temu, że została stworzona z myślą o rzucaniu obrazu na matryce. Choć z drugiej strony kisza jest bardziej tolerancyjna.
Nie,
Żadne obiektywy zuiko
Mam dawa Zuiko tele i kitowy i jestm z nich zadowolony
Chce poprostu wiedzieć za pomocą czego swojego Heliosa zamontować odwrotnie do E-500.
Moża was to zainteresuje - grupowy zakup matówek na forum Pentaksa:
http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=8365
Moża was to zainteresuje - grupowy zakup matówek na forum Pentaksa:
http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=8365
Do E-510 tez podpasuje?
Nie,
Żadne obiektywy zuiko
Mam dawa Zuiko tele i kitowy i jestm z nich zadowolony
Chce poprostu wiedzieć za pomocą czego swojego Heliosa zamontować odwrotnie do E-500.
pierścień odwrotnego mocowania
no właśnie wiem, że takowy pierścień muszę kupić ,
ale
na allegro są tylko pierścienie o rozmiarach 52/52 co oznacza, że go się podpina w obiektyw zuiko, a ja chciałbym Heliosa bezpośrednio podpiąć do korpusu.
Gdzieś był taki fajny artykuł jak z Heliosa 44M wyrwać pare soczewek i wtedy jest podobno OK, ma ktoś może linka bo nie moge tego znaleść.
Pozdro
Też kiedyś o tym czytałem.Wystarczy wykręcic tylną soczewkę.Zwiększy się GO ale powiększenie bedzie chyba ciut mniejsze
a czy tak nie będzie prościej i taniej
http://allegro.pl/item285769681_konwerter_makro_dcr_250_raynox_gw_36 _m_statyw.html
Hm, to ja się zapytam czy ktoś ma Sonnara 180mm 2.8 ?
:mrgreen:
(mikołaj był fajny w tym roku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )
Mysikrólik --Ja mam tego Sonnara --robiłem próbę z E1. Jakość zdjęć dość dobra, ale niewygoda obsługi tej armaty jest zniechęcająca...--pozdrawiam
Trudno, najwyżej się załamię pod jego ciężarem. ;)
Polecam wstawienie do adaptera takiej maski z tekturki :)
https://forum.olympusclub.pl/topics27/tylna-maska-do-obiektywow-manualnych-plus-oslona-vt5765,24.htm#135775
Polecam wstawienie do adaptera takiej maski z tekturki :)
https://forum.olympusclub.pl/topics27/tylna-maska-do-obiektywow-manualnych-plus-oslona-vt5765,24.htm#135775
Dzięki za info. :) Zdaję sobie sprawę, że to będzie "ciężki kaliber" ;) z drugiej strony jednak przecież kiedyś tak się fotografowało i dawało radę. ;)
Masz rację. Kiedyś taki obiektyw był świetny, ale pracował najczęściej z Pentacon'em Six TL (Kiev'em 6, 6C, 60). Do dyspozycji było chyba z 6 różnych łatwo wymienialnych matówek i ostrzenie nie sprawiało takich kłopotów jak przy czystej matówce w cyfrówkach. Również mam ten obiektyw i traktuję go już jako zabytek, ale to trochę dłuższe tele niż standardowy i ciemniejszy kit 40-150mm, więc można spróbować.
Pozdrawiam.
Mam małe pytanie może ktoś z was mi pomoże.
Posiadam obiektyw LENS AF 50 f1.8 http://www.ompl.org/lens,af-pf,7
i zastanawiam sie jaki potrzebny jest adapter, żeby pasował do E-1 i ustawiał AF (czy jest to możliwe)
Pozdrawiam.
To obiektyw z serii OM AF. Nie posiadają one pierścienia manualnego ostrzenia i współpracują jedynie z korpusami OM-707AF (wbudowana lampa w gripie), OM-77AF (wersja amerykańska bez lampy), OM-101PF (zamiast AF pokrętło w korpusie do ręcznego sterowania ostrością). Tych obiektywów nie da się nawet fizycznie założyć do pozostałych korpusów serii OM, bo i po co, jeżeli AF z innymi korpusami nie działa, a manualnego pierścienia brak. Są one obecnie praktycznie bezwartościowe (użytkowo) i traktuj je jako ciekawostkę i wielki niewypał w historii Olympusa.
Pozdrawiam.
Dzięki za wyczerpującą wypowiedz.
Mam tego Sonnara już w domciu, czas ćwiczyć mięśnie rąk. ;)
Zrób trochę światecznych zakupów, pobiegaj z siatkami i trening z głowy ;)
Życzę udanych fotek :)
Zrób trochę światecznych zakupów, pobiegaj z siatkami i trening z głowy ;)
Życzę udanych fotek :)
Wystarczy, że byłam dzisiaj. I to tylko dlatego, że jutro wyjeżdżam i chciałam mieć z głowy. To było ciężkie przeżycie :roll: - i nie o wagę zakupów mi chodzi. :mrgreen:
Może jutro uda mi się przed wyjazdem coś pstryknąć, chociaż tak długo ciemno jest. :? Na pewno jednak nie obędzie się bez monopodu. :? Ręka mi niestety drży ;) Za to jestem bardzo zadowolona ze stanu sprzedanego sprzętu - nawet zewnętrznie na nim nie widać zęba czasu. Po prostu igiełka. Oby było więcej tak uczciwych sprzedawców na Allegro - świat byłby piękny. ;)
super :) dobrze, że jesteś zadowolona z zakupu. Ja do tej pory jestem pod ogromnym wrażeniem optyki mojego Takumara, no i ostrzenie manual bez potwierdzenia, daje dużo większą frajdę i satysfakcję.
Z dandelionem narazie poczekam - teraz zbieram na 14-54.
Jeśli chodzi o jakość redukcji z Lublina, porównując ją do redukcji z Łodzi (mam obie), zdecydowanie polecam tą drugą - jest dużo lepiej dopracowana - nie ma aż tak dużych oporów (problem poruszany w tym wątku) - idealna.
Pozdrawiam
chcialem zapytac, co radzicie uzyc aby zrobic naprawde duze makro, ale zeby miec duza glebie ostrosci
bawilem sie szklem raynox i obiektywami m42
zrobilem pare fotek na pentaconie 50mm, glebia jest nawet duza przy duzych fach, ale malo mi bylo powiekszenia
i uzylem takumara 200mm f4
frajda ogromna, ale glebia jest baardzo waska nawet na f22
http://bluexxx.info/inside-flower.jpg
czego uzyc aby glebia byla wieksza przy tak duzym powiekszeniu? czy pierscienie m42 wraz z krotszymi obiektywami m42 beda miec wieksza glebie?
Głębia fatycznie za mała jak na ten temat.
Za to z nasyceniem chyba trochę przesadziłaś ;)
Nie wiem na pewno, jak to będzie z głębią przy krótkszym obiektywie i pierścionkach ale będzie jeszcze ciemniej w wizjerze.
Zdjęcie fantastyczne. Kolory, plastyka. COs na pograniczu sci-fi. Faktycznie głębia mogla by być ciut wieksza
czego uzyc aby glebia byla wieksza przy tak duzym powiekszeniu? czy pierscienie m42 wraz z krotszymi obiektywami m42 beda miec wieksza glebie?
Czesc. Pentacon z pierscieniami tez ma malutka GO (potwierdzone doswiadczalnie).
Ja bym sprobowal jakies M42 do makro. Np Wolna-9, czy Industar 61L Macro.(czy jakos tak) One daja bez zadnego dopalania skale 1:2, wiec juz jest niezle. GO jest duza. Jak chcesz miec lepsza skale to nie trzeba tylu pierscieni zakladac co przy Pentaconie, wiec GO sie tak mocno nie skurczy. Poza tym one sa lepsze do makro, bo nie ma takiego efektu dyfrakcji (chyba tak to sie zwie) przy przymykaniu (maja jasnosc 3.5 i inna konstrukcje niz pentacon), wiec mozna spokojnie uzyskac lepsza GO przy zachowaniu "jakosci" obrazu przymykajac blende. Niestety nie mam zandego z tych szkiel, wiec nie bedzie sampli. Mam Pentacon + pierscienie tylko.
tomaszka: Wprowadzasz w błąd kolegę niestety... Obiektywy macro dają mniej błędów optycznych (przy małych odległościach), lecz głębia ostrości zależy tylko od trzech czynników : ogniskowej obiektywu, odległości fotografowania oraz zastosowanej przysłony... Nie ma znaczenia czy stosujesz wyciąg mieszkiem , pierścieniami czy wydłużasz tubus obiektywu (przy obiektywach macro)--Najłatwiej otrzymać dużą głębię ostrości za pomocą kompaktów cyfrowych, gdyż używa się w nich obiektywów o bardzo krótkiej ogniskowej---pozdrawiam
hm, czyli jedyne wyjscie na dosc duza glebie to krotkie ogniskowe i ewentualnie bardzo bliska odleglosc od obiektu
czyli nie da rady zrobic takiej fotki aby byla cala ostra lustrzanka
a to zrobilem pentaconem + raynox, na jakis f8, iso 400, oczywiscie e510 :)
tzn przed podpicowaniem :)
glebia jest dobra, jakbym przymknal do f16 pewnie byla by akurat, z tym ze powiekszenie nie to :)
http://bluexxx.info/live-brain.jpg
Możesz sobie zasymulować kompakt - odsuń się od obiektu i zrób crop.
tomaszka: Wprowadzasz w błąd kolegę niestety... Nie ma znaczenia czy stosujesz wyciąg mieszkiem , pierścieniami czy wydłużasz tubus obiektywu (przy obiektywach macro)
Nie komplikujmy sprawy. Podczas oddalania obiektywu od korpusu glebia ostrosci sie kurczy. Nie wprowadzam w blad i nie sieje zamentu. Do poczytania na dobranoc: wpisac w googlu "Dobre zdjęcia makro - poradnik" i nacisnac szukaj.
Szybki cytacik: "Jeśli jednak korzystamy z urządzeń dystansujących, [..] Najwygodniej ustawić ostrość na minimalna odległość i przybliżając lub odsuwając aparat od fotografowanego przedmiotu ustawić właściwą ostrość. Przy takim wysunięciu obiektywu głębia ostrości jest minimalna, więc pamiętajmy, że ostrość musi być ustawiona perfekcyjnie.". Polecam jednak wykonac doswiadczenie samodzielnie.
Chociaz to nie temat makro to jeszcze dodam, ze warto pokombinowac z odwrotnym mocowaniem obiektywu.
tomaszka: Wprowadzaniem w błąd jest Twoja sugestia, że obiektywy makro dają większą GO (proponujesz Wołnę itd)---Większy wyciąg tubusa w obiektywie macro daje ten sam efekt co "urządzenie dystansujące". Także strata światła związana ze zwiększeniem odległości obrazowej jest taka sama ,więc to nie jest rozwiązanie problemu. ---pozdrawiam
ps: Proponowanie mi czytania poradników i wykonania samodzielnych prób to niezły dowcip --zajmuję się fotografią zawodowo od 30lat :)
tomaszka: Wprowadzaniem w błąd jest Twoja sugestia, że obiektywy makro dają większą GO (proponujesz Wołnę itd)
No to sie musialem podszkolic i poczytac :mrgreen:. Moj blad, zwracam honor. W usyzkaniu wiekszej GO obiektyw makro nie pomoze :(. Wszyscy dla uproszczenia przyjmuja ze obiektyw to jedna soczewka i moze sa roznice wynikajace z budowy obiektywu, ale chyba tak male, ze pomijalne.
Pozdrawiam.
Hej!
W dniu dzisiejszym odebrałem przesyłkę z przejściówka od pana z Wodzisławia Śląskiego.
Wydaje sie TO to wykonane bardzo starannie, niema żadnych luzów na bagnecie (jak już czytałem, zdarzało się u innych). Koszt całej zabawki wraz z wysyłką bagatela 45 zł. Zdjęcie przejściówki ALLEGRO (aukcja zakończona) (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=284741172) .
Poniżej zamieszczam pierwsze zdjęcie (oj LIVE PREVIEW sie przydaje w takich momentach), wykonane HELOSem 44M-4 z mojego ZENITa TTL - czym dołączam do waszego grona! :mrgreen:
Ostrzone na nos przysłona otwarta maksymalnie f:2, zdjęcie zmniejszone i (delikatnie) wyostrzone.
źródło (http://www.raptor.mewy.net/e-410/elvis01.jpg)
Wpadł mi w ręce MIR 37mm 2,8. Znacie ten obiektyw? Warto go zatrzymać?
rodia: Zrób parę zdjęć i oceń sam czy nie mydli za bardzo --to jest niestety bardzo prawdopodobne ---zrób maskę z tekturki na adapter --pozdrawiam
tomaszka: Twoja uwaga na temat odwracania obiektywu jest słuszna--choć także nie ma to wpływu na większą GO, ale zmniejsza (teoretycznie) błędy geometryczne w przypadku dużej skali odwzorowania czyli przy dodatkowych pierścienich lub mieszku.--pozdrawiam
Poszukuję obiektywu na M42 do fotografowania ciasnych, krakowskich uliczek, scenek rodzajowych i plenerów. Najlepiej, żeby obiektyw łączył w sobie następujące cechy:
- ogniskowa ok. 28mm.
- ostry już przy mniejszych numerach przysłony.
- jak najbliższe ostrzenie w nieskończoność.
Obecnie fotografuję powyższe tamaty Sigmą 28mm f/2.8. Obiektyw sprawuje się nieźle, ale żeby był ostry muszę go przymknąć min. do f/8. Trochę światła brakuje. Według skali ostrzy w nieskończoność powyżej 5m, ale przy przeliczniku jest to ok. 2.5-3m. Poszukuję czegoś takiego, tylko w lepszej jakości (ostrości) przy mniejszych przysłonach.
pozdrawiam :)
Kup sobie Zuiko OM 28/2.8, czasami bywa na Allegro w sensownej cenie (250 zł).
Do M42 nie znajdziesz niczego sensownego poniżej Flektogona za jakieś chore pieniądze.
Ja aktualnie używam Danubii 28/2.8 OM, kupiłem nową (tak) za 60 zł. Może na pełnej dziurze nie ma żyletki, ale nie jest źle, przymykać raczej nie trzeba.
Da się obliczyć hiperfokalną, czy trzeba testować?
Skoro ogniskowa się liczy x2, to pomyślałem sobie że ta odległość nieskończoności może być 2x krótsza i rzeczywiście jest :)
zrób maskę z tekturki na adapter
A co to takiego ta "maska na adapter" ??
Specjalna tekturka, która wpuszcza mniej światła do środka, przez co światło nie odbija się wewnątrz aparatu i w wyniku mamy lepszy kontrast. Mam nadzieję, że się nie pomyliłem. Irek50 o tym pisał - w szukarce znajdziesz wątek - nie pamiętam jak się nazywał...
Pozdr
Link (https://forum.olympusclub.pl/topics27/tylna-maska-do-obiektywow-manualnych-plus-oslona-vt5765.htm)
rodia : wystarczy jak przeczytasz ostatnie posty na ten temat
https://forum.olympusclub.pl/topics27/tylna-maska-do-obiektywow-manualnych-plus-oslona-vt5765,24.htm
-pozdr
http://oly43club.ru/forum/index.php?showforum=39
Witam, jestem nowy na forum, bawię się heliosem i nową 510 ale nie kumam jak tu wkleić zdjęcie. Może tak:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=1523&pos=1
Roślinka na pełnej dziurze... helios 44m-4 mc
adapter kupiłem od pana z lublina i nie narzekam, a kupiłem ze względu na przywiązanie do plasyki mojego heliosa no i wpadł mi do ręki tair 3S więc pokusa była spora, jak coś nim popełnię w miarę dobrego to wrzucę,
Witam, jestem nowy na forum, bawię się heliosem i nową 510 ale nie kumam jak tu wkleić zdjęcie. Może tak:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=1523&pos=1
Roślinka na pełnej dziurze... helios 44m-4 mc
Cześć Jogi!
W galerii pod zdjęciem znajduje sie coś takiego jak KODY PODLINKOWAŃ (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=1523&pos=1&event=show_bbcode) .
Kliknij tam i zobacz jak to wygląda. Natomiast TU (https://forum.olympusclub.pl/topics13/co-to-sa-kody-podlinkowan-w-galerii-vt9684.htm) znajdziesz wątek o podlinkowywaniu zdjęć który spłodził willow32
Ja ostatnio tez wojuje z HELIOSem i jestem nim zachwycony!
Gliwice pozdrawiają Zabrze!
E500 +smc takumar 50 1.4 f 2.0
Piękny bokeh, zupełnie jak namalowany.
te stare szkiełka dają dużą frajdę fotografującego.
To zresztą bardzo udany kadr, z przyjemnością zobaczyłbym go w galerii.
PS
Moj komentarz dotyczył kwiatu koniczyny.
Wstawiłeś drugi kadr tak szybko, że znalazł się pod nim.
HrabiaMiod
20.01.08, 19:30
Cudowny bokeh. Mniaam.
Zakupiłem Zuiko OM 50mm/f 1.4 - świetne.
Woland85 - ten Twój pentacon jest MALINA!
BOKECH naprawdę malowniczy, zdjęcie ładuj do galerii.
ale ta koniczynka już od września w galerii sie znajduje:)
Jesli chodzi o malarskie fotki makro , kwiatuszki itp to pentacon jest niezastapiony. Co prawda wychodzi średnio ejdno zdjecie na 80 - taki fajny bokeh jest tylko na pełnej dziurze:D Do portretów wspaniale nadaje sie SMC Takumar 50 1.4. Wstawie zaraz przykładowe fotki!
Pozdrawiam:)
E500 +Takumar 50 1.4
kosztował mnie krocie ten obiektywik ale sądze że warto było:)
Ładna tonacja na ostatnim
E500 +Takumar 50 1.4
Krocie?
Czy Ty aby nie przesadzasz ?
Pozdrówka
Nie takie znowu krocie, na Allegro od 200-400 złotych ;)
http://www.allegro.pl/item298179596_pentax_smc_takumar_1_4_50_superjasny _.html
http://www.allegro.pl/item297239665_super_multi_coated_takumar_1_1_4_50_ smc_50mm.html
http://www.allegro.pl/item298773872_portret_std_asahi_opt_co_smc_takumar _1_1_4_50.html
Jesli komus nie zalezy tak bardzo na 1.4 to polecam przeszukanie allegro pod katem SMC Takumar 55/1.8 - bardzo dobry, ostry obiektyw ze swietnymi powlokami, pieknie przenosi kolory i daje naprawde ladna plastyke.
E500 +Takumar 50 1.4
Krocie?
Czy Ty aby nie przesadzasz ?
Pozdrówka
Ano krocie Krocie...bo:
1. jestem studentem:D
2. w porównaniu z innymi 50 na M42..
przypominam ze to KOMPENDIUM proszę nie dyskutować o pojęciach względnych czy wartościach pieniędzy itp....
OLYMPUS E-330 + Carl Zeiss Tessar 50/2.8
all f/2.8
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/01/gallery_6_82_85775-2.jpg
źródło (http://oly43club.ru/forum/uploads/1200586531/gallery_6_82_85775.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/01/gallery_6_82_214167-2.jpg
źródło (http://oly43club.ru/forum/uploads/1200586531/gallery_6_82_214167.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/01/gallery_6_82_161001-2.jpg
źródło (http://oly43club.ru/forum/uploads/1200586531/gallery_6_82_161001.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/01/gallery_6_82_62635-1.jpg
źródło (http://oly43club.ru/forum/uploads/1200586531/gallery_6_82_62635.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/01/gallery_6_82_143477-2.jpg
źródło (http://oly43club.ru/forum/uploads/1200586531/gallery_6_82_143477.jpg)
full size:
http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=135
ale ładnie rysuje...podoba mi się.
Przymierzam się do zakupu heliosa, ale jak widzę to są różne rodzaje tego obiektywu. Pytanie jakie są między nimi różnice i który wybrać??
Jak najnowszy. Wszystkie to identyczne konstrukcje.
Za najlepszy uważany jest ten z końcówką 7 ze względu na powłoki MC.
Poprzednie maja zwykłe, jednowarstwowe powłoki.
Poza tym, jak to w radzieckich obiektywach bywało, jest spory rozrzut jakosciowy.
Jak trafisz na dobry egzemplarz to nie bedziesz narzekal.
MZ nieprawda. Mam Heliosa 44M-4 i ma on powłoki MC.
Mam Mc Helios 44M-4 2/58 - polecam (cena ok. 40zł) radości jak za 140 ;)
MC HELIOS 44M - 6, 2/58 będzie dobrym wyborem ?? Pomijając oczywiście loterie ;)
edit:
nie mogłem się powstrzymać od naciśnięcia "kup teraz", mam nadzieje ze nie będę żałował
http://www.allegro.pl/item303533813_obiektyw_mc_helios_44m_6_2_58_bdb_st an.html
MZ nieprawda. Mam Heliosa 44M-4 i ma on powłoki MC.
Poszperałem i okazało się, ze prawda leży po obydwoch stronach, jest wersja tego obiekywu bez powłok, jest i z powłokami.
http://digital-m42.com/archives/helios-44m-4-nawet-bez-mc-jest-frajda/
http://www.fotografowac.pl/obiektywy/standardowe/m42/helios-44m-4-mc-258.html
jak już będziecie mieć te swoje M42-ki, to może będziecie chcieli je podpiąć przez coś takiego (http://www.filmprocess.ru/oduvanchik/olympus/index.html)
może ktoś z forum się zdecyduje, kupi i opisze wrażenia
jak już będziecie mieć te swoje M42-ki, to może będziecie chcieli je podpiąć przez coś takiego (http://www.filmprocess.ru/oduvanchik/olympus/index.html)
może ktoś z forum się zdecyduje, kupi i opisze wrażenia
Jest o tym wątek, wpisz w wyszukiwarkę forumową słowo "dandelion".
W dziele sprzedam jest też oferta.
Jak najnowszy. Wszystkie to identyczne konstrukcje.
Nie z końcówką, a z początkiem - 77M-4 ze światłem 1.8
Przeczytalem juz ponad 35 stron tego tematu, ale wymieklem juz :P
Ten adapter od pana z Lublina bedzie dzialal z e-510?
dla porównania industar-61l/3-MC 50/2,8 contra ZD 14-54.
Bo jakoś nie czuję różnicy...
Maksymalna skala odwzorowania, maksymalna przesłona.
dla porównania industar-61l/3-MC 50/2,8 contra ZD 14-54.
Maksymalna skala odwzorowania, maksymalna przesłona.
swietne kolory, bardzo cieple
Trudno będzie zobaczyć jakąś szczególną różnicę między szkłami dedykowanymi do 4/3, a starymi klamotami do analogów. Porównań (na własne potrzeby) zrobiłem już kilka i zoomy (14-54 i 40-150) nie ustępowały manualnym stałkom, a w pełni otwarte często je przewyższały. Plusy manuali to niewielkie gabaryty i często duża jasność za małe pieniądze. Efekty jakościowe nawet jeśli będą, to raczej dość subtelne.
Olympus jakością optyki raczej nie zachęca do szukania świętego gralla w ruskich manualach co często czynią np. canonierzy zdani często na podłej jakości kity.
liczyłem że stałka jednak lepiej ostrzy...
a jak się ma sprawa między zd50/2 a zd14-54 przy ogniskowej 50? jest różnica?
Iwor: Jest duża różnica ostrości na korzyść ZD-50 oczywiście.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/02/oduvan_V3-1.jpg
źródło (http://oly43club.ru/_images/oduvan/oduvan_V3.jpg)
20 EUR
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/02/XXX_mod_Minolta_MD_bottom-1.jpg
źródło (http://oly43club.ru/_images/adapters/XXX/_mod/XXX_mod_Minolta_MD_bottom.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/12/revers52_bottom-1.jpg
źródło (http://oly43club.ru/_images/revers_lens/revers52_bottom.jpg)
Olympus 4/3 AF confirm and Image Stabilize emulator chip (DANDELION 3.0), description on English (http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=351)
próbował już ktoś wykonać tego dandeliona samemu?? Mam trochę pojęcia o elektronice i programowaniu układów i tak sie zastanawiam czy się do tego nie zabrać.
Fr3dzia: Teraz funkcja ustawiania ogniskowej jest nieaktualna po nowym firmware. Pozostaje zrobić tylko potwierdzenie ostrości -- ciekawe ile byś to wycenił? :)
no właśnie bardziej mi chodzi o to żeby było potwierdzenie ostrości. Jak bym wycenił? O tym jeszcze nie myślałem to wszystko zależało by od kosztów ale o tym na razie nie myślę, w głowie w tej chwili mam jak do tego podejść i zrobić.
Jeśli wyjdzie tanio to kupię --pozdrawiam :)
posiada ktoś może jakieś schematy, informacje o elektronice jakiegoś obiektywu ZD ewentualnie jakiś obiektyw stary uszkodzony pożyczyć do testów, fajnie by było jak by się ktoś odezwał z posiadaczy tego wynalazku jakim jest dandelion.
posiada ktoś może jakieś schematy, informacje o elektronice jakiegoś obiektywu ZD ewentualnie jakiś obiektyw stary uszkodzony pożyczyć do testów, fajnie by było jak by się ktoś odezwał z posiadaczy tego wynalazku jakim jest dandelion.
Napisz może do Dobasa, on się przymierzał do kupna, ale nie jestem pewna czy nabył?
Czy przypadkiem zamiast potwierdzenia ostrości nie wystarczy właściwa matówka?
hmm ... od wczoraj mam pierwszy manual a od dziś przejściówkę na M42.
Byłem ciekawy jak to jest i chciałem w tańszej wersji popróbować dużej dziury (Takumar 50 1,4).
Jak na razie to ostrość wypada całkiem inaczej niż ja to widzę. Lamerstwo i ślepota :mrgreen:
Pozostaje wspomaganie sprzętowe, ale matówka jest jedna a dandeliony muszą być w każdym adapterze (M42, OM, etc). Pytanie czy matówka załatwia w sposób wygodny i skuteczny ostrzenie?
Syd Barrett
1.02.08, 23:01
Czy przypadkiem zamiast potwierdzenia ostrości nie wystarczy właściwa matówka?
hmm ... od wczoraj mam pierwszy manual a od dziś przejściówkę na M42.
Byłem ciekawy jak to jest i chciałem w tańszej wersji popróbować dużej dziury (Takumar 50 1,4).
Jak na razie to ostrość wypada całkiem inaczej niż ja to widzę. Lamerstwo i ślepota :mrgreen:
Pozostaje wspomaganie sprzętowe, ale matówka jest jedna a dandeliony muszą być w każdym adapterze (M42, OM, etc). Pytanie czy matówka załatwia w sposób wygodny i skuteczny ostrzenie?
Ja tam od dość dawna szaleję na moim Takumarze i nie widzę żadnego problemu - no może po za f1.4 - ostrość jest ale nie dość dużo. Uważam, że kwestia wprawy. 90% wszystkich zdjęć robię właśnie nim.
próbował już ktoś wykonać tego dandeliona samemu??
owszem, ale z opinii na forum wyszło mi, że jest front focus albo inne paskudztwo, a w ogóle to obiektyw do niczego ;-).
Uważam, że kwestia wprawy. 90% wszystkich zdjęć robię właśnie nim.
Zgadzam się z Sydem. Myślę, że jeśli masz ten obiektyw raptem 2 dni, to są to normalne efekty ;) ćwicz, ćwicz, ćwicz i na pewno będzie dużo lepiej. :) i oczywiście pochwal się nam tutaj efektami ;)
"Settings the focal lens in menu is invalid when the FourThirds lens is atached! "
AF/IS emulator chip(DANDELION) = FourThirds lens
Kris-> Trenuj - może na największej dziurze ciężko wyostrzyć, gdyż GO jest minimalna, ale przymknij trochę i będzie ok.
Są też specjalne matówki - z mikrorastrem chyba? Ale to zdaje egzamin tylko wtedy, gdy w kadrze masz jakieś linie. (poprawcie gdy się mylę)
Pozdrawiam
Ok, jak juz przyznałem się do lamerstwa i ślepoty :D to mogę zadać parę głupich pytań:
1. Po zrobieniu zdjęcia na pewno przeglądacie na monitorku aparatu jak to wyszło. Ponieważ to ostrzenie manualne, najlepiej obraz powiększyć i ocenić. Do jakiego powiększenia dochodzicie przy ocenie? 10x i 14x zawsze mam rozmyte, bez względu na przysłonę (mam na myśli te z którymi przypadkowo udało mi sie trafić z ostrością).
2. Czy drobne paprochy w środku obiektywu, na każdej soczewce mają duży wpływ na zdjęcia? Stare obiektywy mają tego trochę i zastanawiam się czy warto i jak to oczyścić.
3. Czy istnieje jakaś metoda na uzyskanie ostrego zdjęcia na pełnej, dużej dziurze 1:1.4 ?
Bardzo podoba mi się kolorystyka i plastyka jaką daje ten Takumar w niewielkim świetle zastanym a tak mała przysłona daje pole do popisu przy zabawie z GO. Tylko ta ostrość .... hmm. Trenuję cały czas. :D
4. GO. Rozmycie nieostrości jest znacznie delikatniejsze niż w obiektywach AF do cyfry, szczególnie te o dłuższych ogniskowych. Nie bokeh, ale obszar w okolicy płaszczyzny ostrości. Niestety wychowany na cyfrowym AF - ten podoba mi się bardziej. Co myślą o tym ci którzy od dawna pracują na manualnych obiektywach?
5. Zamówiłem matówkę. Czy ktoś z posiadaczy może podpowiedzieć - do jakiej przysłony działa ok? Czy funkcjonalność spada bardziej zależnie od przysłony czy światła w wizjerze?
Wpadł mi w ręce taki obiektyw:
http://img149.imagevenue.com/loc612/th_28449_tom_2_122_612lo.jpg (http://img149.imagevenue.com/img.php?image=28449_tom_2_122_612lo.jpg) http://img124.imagevenue.com/loc663/th_28455_tom_1_122_663lo.jpg (http://img124.imagevenue.com/img.php?image=28455_tom_1_122_663lo.jpg)
Czy ktoś orientuje się, co to warte i jak sprawuje się w e-sytemie?
Ok, jak juz przyznałem się do lamerstwa i ślepoty :D to mogę zadać parę głupich pytań:
1. Po zrobieniu zdjęcia na pewno przeglądacie na monitorku aparatu jak to wyszło. Ponieważ to ostrzenie manualne, najlepiej obraz powiększyć i ocenić. Do jakiego powiększenia dochodzicie przy ocenie? 10x i 14x zawsze mam rozmyte, bez względu na przysłonę (mam na myśli te z którymi przypadkowo udało mi sie trafić z ostrością).
Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że w e-510 na telewizorku obraz jest interpolowany powyżej jakiejś krotności. Ostatnim "prawdziwym" jest chyba 7
To normalne i występuje nie tylko w e510...
Ktoś wie coś o tym Tomioka?
Guglałem i wyczytałem że Tomioka to świetna marka a Revenon to marka dla niemieckich supermartetów.
Ktoś wie coś o tym Tomioka?
Guglałem i wyczytałem że Tomioka to świetna marka a Revenon to marka dla niemieckich supermartetów.
moze masz zcrackowane google :mrgreen:
Pierwsze zapytania i
http://canon-board.info/showthread.php?t=29837
http://m42.artlimited.net/lens_detail.php?lid=124
http://m42.artlimited.net/site_lenses.php
Moze te linki Ciebie naprowadza.
Dzięki chociaż dwa pierwsze linki to do innych modeli ;)
Myślałem że może ktoś miał na forum i używał ale jeśli nie to nie będę zawracał gitary.
Witam, przetrzepalem cale forum, ale nigdzie nie znalazlem info na temat czy istniejace adaptery do np e510 pasuja do e410? Na chlopski rozum nie powino byc problemu poniewaz gwint jest ten sam, ale lepiej sie upewnic przez zakupem:), moze ktos juz probowal takich konbinacji?
Na chlopski rozum nie powino byc problemu poniewaz gwint jest ten sam
Chłopski rozum Cię nie zawiódł. Jak najbardziej - wszystko rozbija się o gwint, czyli z jednej strony masz pasujący do 4/3, z drugiej do M42 i to wszystko. :D
rocco, ja używam 50-ki f1,8 Revuenon'a - i to moje ukochane maleństwo, nie sprzedam go za żadne pieniądze :-) Bierz!!!
M.in. te zdjęcia nim robiłem:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/02/136792_884542-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12525/136792_884542.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/02/jul-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12525/jul.jpg)
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12525/mar3%7E0.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/02/pat-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12525/pat.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/02/sennoscwl6-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12525/sennoscwl6.jpg)
Dwa środkowe (z dzierwczynką) najładniejsze a to przedostatnie: bomba :)
Fajny bokeh, z 1.4 powinno być też swietnie.
Nie mam na czym tego szkiełka przetestować, mogę je wziąc "w ciemno".
Nie lubie dzieci w takich pozach jak ta dziewczynka w sukieneczce na jednej fotce z lalką a drugiej zbliżenie. Powodują ze popadam w zadumę i ogarnia mnie smutek, na fotkach dzieci powinny być wesołe takie jak ich dzieciństwo powinno być...
Zdjęcie starszej pani jest piękne!
To i ja coś wrzucę z m42, na razie (na szybko robione) tylko kilka krzaczków które rosną koło mojego domu. Pancolar 1.8/50. Wszystkie tylko wywołane z RAW.
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b70af38bda6b5dc5)
crop
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=27d3b690fd9dd61e)
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=dea0a39df470984b)
crop
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=60f0c343ee18935c)
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b54571323ab2a86b)
Witam ;) Mam pytanie nie cierpiące zwłoki i byłbym bardzo wdzieczny za odpowiedź. Kupiłem właśnie Jupitera 9 i szukam adaptera M42 do niego. I nie wiem co wybrać czy http://www.allegro.pl/item303913467_adapter_konwerter_4_3_e_1_e_500_m42. html czy może http://www.allegro.pl/item306341646_adapter_bagnetowy_olympus_seria_e_m4 2_z_blokada.html bo różnica w cenie i wykonaniu widoczna ale ja sie całkowicie na tym nie znam i nie wiem który wybrać. Z góry dzieki za odpowiedź ;) PS. Mam Olympusa E-510.
Te po 110 wszyscy tu chwalą.
Ja mam ten za 45 i też nie narzekam ;)
Bierz ten za 45 zł, jest to adapter od legendarnego Pana z Lublina, działa świetnie, kupiłem ze dwa tygodnie temu i nie narzekam :)
Aczkolwiek na Allegro jest taniej niż w sklepie :P
Dzięki Bardzo za odpowiedzi, już kupiłem ten adapter. Ale mam jeszcze pytanie co do mieszków który wybrać?? Czym sie kierować?? http://www.allegro.pl/item309195458_mieszek_makro_m42_zenit_praktica_i_i nne_.html http://www.allegro.pl/item309491805_mieszek_makro_m42.html Bo strasznie zapragnełem spróbowac swoich sił w makro. PS. I czym sie kierować przy wyborze pierścienia odwrotnego mocowania?? I jaka soczewke raynox?? Wiem ze to juz pytania z pogranicza innego działu ale jak już tu jestem to skorzystam ;)
paskud_nick
9.02.08, 18:29
Ale mam jeszcze pytanie co do mieszków który wybrać?? Czym sie kierować?? http://www.allegro.pl/item309195458_mieszek_makro_m42_zenit_praktica_i_i nne_.html http://www.allegro.pl/item309491805_mieszek_makro_m42.html
Te akurat mieszki są identyczne, więc wybór niewielki ;)
Na początek kup może pierścienie pośrednie... mniejszy wydatek i poręczniej się tym posługiwać.
A które pierścienie polecasz?? Najlepiej na allegro jakiś link by się przydał ;)
Obojętnie jakie pierścienia na M42.
Najtańsze, nie ma tu różnicy. Są też takie ze stykami i przeniesieniem elektryki do Praktiki ale to u nas jest zbędne.
Jeśli kupisz adapter bez blokady przysłony (chociaz takich ostatnio nie widzę na Allegro) i obiektyw z przełącznikiem Auto/Manual to możesz pokusic sie o zakup pierścieni z popychaczem przysłony.
Jeśli nie, tak jak pisałem, najtańsze.
http://www.allegro.pl/item306375713__aj]_pierscienie_makro_7_14_28mm_pudlo_j_nowe.html
http://www.allegro.pl/item304935584__trzy_pierscienie_makro_na_m42_tanio _.html
www.foto-akcesoria.com.pl
sprawdzone
Sebastian_T
11.02.08, 15:42
A ja pozwolę sobie troszkę z innej beczki (no ale dotyczy M42 w E-systemie ;-) ).
Mam do wyboru: Pentacon 1:8/50 MC i Takumar 1:2/55 ASAHI.
Na który się zdecydować?... Czy może zostawić sobie oba, do różnych warunków (obecnie jestem w posiadaniu obu).
A ja pozwolę sobie troszkę z innej beczki (no ale dotyczy M42 w E-systemie ;-) ).
Na który się zdecydować?... Czy może zostawić sobie oba, do różnych warunków (obecnie jestem w posiadaniu obu).
Jak jesteś w ich posiadanie, to po co nas się pytasz? Przecież widzisz, który bardziej Ci odpowiada.
Sebastian_T
11.02.08, 16:17
Jak jesteś w ich posiadanie, to po co nas się pytasz? Przecież widzisz, który bardziej Ci odpowiada.
Bo jestem w posiadaniu od paru chwil i właśnie nie wiem... ;-)
OK, to inaczej, gdybyście mieli wybrać, nie będąc w posiadaniu, to który? Pentacon 1:8/50 MC czy Super Takumar 1:2/55 (jak wyczytałem, to ten "radioaktywny")?
Jestem w posiadaniu obu, ale za żadnego jeszcze nie zapłaciłem, próbuję, próbuję, ale... "osiołkowi w żłobie", nie wiem, czy wziąć oba, czy zdecydować się na jeden ;-)
dog_master
11.02.08, 16:22
Panlocar jest bardzo przyjemny :) Ladnie rozmazuje tlo, moj jest ostry od pelnej dziury. Ale o T. nic nie wiem, wiec nie pomoge... :/
BTW jakby ktos sie natknal na Pelengusia Fiszaja Pięknego gdzies na sprzedaz ;) [Peleng 8mm f/3.5 M42] to dajcie znac prosze :)
Panlocar jest bardzo przyjemny :) Ladnie rozmazuje tlo, moj jest ostry od pelnej dziury. Ale o T. nic nie wiem, wiec nie pomoge... :/
BTW jakby ktos sie natknal na Pelengusia Fiszaja Pięknego gdzies na sprzedaz ;) [Peleng 8mm f/3.5 M42] to dajcie znac prosze :)
Zajrzyj tam:
http://search.ebay.com/search/search.dll?ht=1&from=R4&satitle=Peleng&sacat=625%26catref%3DC6
Sebastianowi chodzi o pentacona a nie pancolara.
dog_master
11.02.08, 19:24
Dzieki Pi-er :) Szkoda tylko, ze to nie w Polsce... :/
Tfu, sorry, zle przeczytalam :/
HrabiaMiod
11.02.08, 20:09
f/1.2 robi wrażenie :) pokaż bokeh na pełnej dziurze z tego takumara.
Sebastian_T
11.02.08, 20:21
Za 2-3 dni, bo dziś wybyłem "w delegacje" i jestem gdzie indziej, a aparat gdzie indziej ;-)
Mnie znajomy chwalił Takumara, wziąłem i jestem wręcz zachwycony, ale to inne nieco szkiełka: 50/1.4 i 28/3.5.
Sebastian_T: zrób kilka fotek jednym obiektywem, potem tak samo drugim, i porównaj. Jak nie masz swojego aparatu, to możesz przecież zrobić innym - dowolnym.
Do celów porównania szkiełek - wystarczy.
paskud_nick
12.02.08, 01:18
Pentacon 1:8/50 MC czy Super Takumar 1:2/55
Koledzy się chyba nie zrozumieli :D Myślę, że mowa o Pentaconie 1.8/50 i Takumarze 2/55 bo o ile mi wiadomo, to najjaśniejsze Takumary z ogniskową 55 miały światło 1.8, z ogniskową 50 światło 1.4, a Takumarów o świetle 1.2 w ogóle nie było dla M42.
Pentacona nie mam, zaś Takumary mam dwa: 1.8/55 i 1.4/50 i choć nie do końca są mi oba potrzebne, to trudno mi się rozstać z jednym z nich, bo oba są zajefajne jak na moje skromne potrzeby... chyba jednak 1.8/55 pójdzie na sprzedaż... ale jeszcze nie teraz:)
Sebastian_T
12.02.08, 01:50
Pentacon 1:8/50 MC czy Super Takumar 1:2/55
Koledzy się chyba nie zrozumieli :D Myślę, że mowa o Pentaconie 1.8/50 i Takumarze 2/55 bo o ile mi wiadomo, to najjaśniejsze Takumary z ogniskową 55 miały światło 1.8, z ogniskową 50 światło 1.4, a Takumarów o świetle 1.2 w ogóle nie było dla M42.
Jak wrócę do dom, to zrobię fotki i Pentaconem, i Takumarem, no i pooglądam sobie porządnie.
A co do pomyłki, to masz rację, takumar 2, a pentacon 1.8, gdzieś musiało mi wyskoczyć przekłamanie na początku (przy pentaconie, przepraszam) i tak już poszło...
Dla PrzemkQ_09 - â sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2221/2078706062_e8fc8d7128_m.jpg@@AMEPARAM@@2078706062@ @AMEPARAM@@e8fc8d7128 (http://www.flickr.com/photos/ippy_ippy/2078706062/) (nie moja)
Witam, przymierzam sie do zakupu jakiegos szkiełka do portretu (nie za drogo)
Ktos mówił że revuenon'y są dosyć ostre, i łatwo jest trafić z ostrością, znalazłem takie 2 na allegro, który mi polecacie?
Revuenon 55mm f1.7
http://allegro.pl/item311983156_m42_revuenon_55_1_7_w_bdb_stanie_.ht ml
Revuenon 50mm f2
http://allegro.pl/item309670147_jasny_japonski_auto_revuenon_2_50_m4 2.html
Jeśli możesz wybierać, to warto wziąć jaśniejszy.
Czasem przyda się f/1.7, będzie mial mniejsza głębię ostrości i zapewne ładniejszy bokeh. Chociaz to akurat niekoniecznie, Tessar ma światło 2.8 a jego bokeh uchodzi za jeden z najładniejszych.
Pamiętaj tylko, że oba szkiełka to stara optyka, bez powłok MC i zawsze będzie gorzej spisywać się pod światlo.
Mam pytanie, bo chciałbym kupić sobie jakiś tani a dobry obiektyw portretowy, myślę nad Tessarem 2.8/50 i znalazłem na allegro jego różne wersje:
http://www.allegro.pl/item306154392_tessar_2_8_50_mm.html
http://www.allegro.pl/item306109023_carl_zeiss_tessar_50_2_8.html
http://www.allegro.pl/item310580668__aj%5D_carl_zeiss_jena_tessar_2_8_50 _sliczny.html
Tzn te dwie ostatnie aukcje to widać, że to ten sam model jest - DDR. Czym on się różni od wersji bez DDR? Na pierwszy rzut oka to wyglądają inaczej, i ta wersja bez DDR nie ma tego wihajstra z boku... ale szkła chyba mają te same?
Mam pytanie, bo chciałbym kupić sobie jakiś tani a dobry obiektyw portretowy, myślę nad Tessarem 2.8/50 i znalazłem na allegro jego różne wersje:
http://www.allegro.pl/item306154392_tessar_2_8_50_mm.html
http://www.allegro.pl/item306109023_carl_zeiss_tessar_50_2_8.html
http://www.allegro.pl/item310580668__aj%5D_carl_zeiss_jena_tessar_2_8_50 _sliczny.html
Tzn te dwie ostatnie aukcje to widać, że to ten sam model jest - DDR. Czym on się różni od wersji bez DDR? Na pierwszy rzut oka to wyglądają inaczej, i ta wersja bez DDR nie ma tego wihajstra z boku... ale szkła chyba mają te same?
1. To bagnet do EXAKTY - nie znam adaptera na Olka z tego sprzętu
2. Stary model - nie warto
3. Jest najlepsza i na gwint m42. Cena za wysoka bo widziałem sporo takich po 100.
Jeżeli już to to 3 ale poszukaj tańszej- jest ich sporo.
Aha no to będę już wiedział jakiego szukać. Najwyżej poczekam i może się trafi coś taniego, wczoraj jeszcze był jakiś za 70 zeta do kupienia i widocznie znalazł nowego posiadacza.
A jakie jeszcze szkła w polecacie (tak koło 100 zł)? :)
Znalazłem takie:
http://www.allegro.pl/item309670147_jasny_japonski_auto_revuenon_2_50_m4 2.html
http://www.allegro.pl/item312156685__obiektyw_pentacon_auto_mc_50mm_f_1_ 8_50%5D_.html
Są jaśniejsze od tego Tessara, ale jak się sprawdzają w praktyce? Bo o Tessarze dużo świetnych opinii wyczytałem. :)
1.Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8 - koło 200:(( ja kupiłem za 130:)) z Prakticą:))
2. Zenitar 1.7 - koło 100 zł - ten jest niezły
oraz Practicar-y , Yashinony i pochodne jak Cosina itp
Droższe i potrzebujące innych adapterów to Carl Zeiss Planar ze światłem 1.7 i 1.4 (adapter Contax/Yashica)
oraz bardzo dobre Tacumary Pentaxa (Pentax - Bagnet K)
Podsumowując rekomenduje Zenitara 1.7
Witam :)
Sowieckie obiektywy to loteria. Kilka lat bawiłem się Practicą i podpinałem różne radzieckie szkła. Dopiero jak kupiłem tessara to byłem zadowolony. Ma jedna wadę f=2,8.
Egzemparz pokazany na allegro wygląda na szkło w dobrym stanie i zakup może sie opłacać.
Ja mając E-puszkę skłaniał bym się ku Zuiko. Koszty większe, ale jakość zupełnie inna.
Practikary miały w czasch gdy były produkowane kiepską prasę. Znacznie lepsza opinia krążyła o Pancolarach.
pozdr.