Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Paparapa czyli tam gdzie oczy poprowadzą.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11

paparapa
19.09.22, 21:45
.

1436

248182

1437

248183

1438

248184

1439

248185

.

wyszomir
19.09.22, 23:11
Piękne tereny i mimo niesprzyjającej pogody bardzo ładnie pokazane.

paparapa
22.09.22, 18:03
Piękne tereny i mimo niesprzyjającej pogody bardzo ładnie pokazane.

Dzięki, staram się jak potrafię najlepiej. :)

Parę fotek z miejsca które przeistoczyło się z pełnoprawnego portu rybackiego w skansen i bazę dla zapalonych wędkarzy.

1440

248232

1441

248233

1442

248234

1443

248235

1444

248236

1445

248237

1446

248238

1447

248239

.

Bodzip
22.09.22, 21:27
Ha, moje domki... wszystkie :mrgreen:
Skansen super :)

Tadeusz Jankowski
22.09.22, 22:03
Krajobrazy b. ładne mimo że mnie w pełnym słońcu, to światło jest. Na północy chmury więcej światła przepuszczają.
Seria od 1440 wystylizowana na reportaż i bardzo rozmaita. Przyciąga oko.
TJ

koronax
22.09.22, 22:18
Fajny ten skansen.
:grin:
Pozostałe miejsca też . :mrgreen:

Koriolan
22.09.22, 23:16
Nieźle niosą cię oczy :) obiektyw też wiesz gdzie skierować

wyszomir
23.09.22, 08:23
Ciekawe miejsca, dobre światło i umiejętność wypatrzenia w nich tego co najbardziej interesujące to kwintesencja dobrego fotoreportażu. I to wszystko tu widać.

paparapa
23.09.22, 12:16
Ha, moje domki... wszystkie :mrgreen:
Skansen super :)

Krajobrazy b. ładne mimo że mnie w pełnym słońcu, to światło jest. Na północy chmury więcej światła przepuszczają.
Seria od 1440 wystylizowana na reportaż i bardzo rozmaita. Przyciąga oko.
TJ

Fajny ten skansen.
:grin:
Pozostałe miejsca też . :mrgreen:

Nieźle niosą cię oczy :) obiektyw też wiesz gdzie skierować

Ciekawe miejsca, dobre światło i umiejętność wypatrzenia w nich tego co najbardziej interesujące to kwintesencja dobrego fotoreportażu. I to wszystko tu widać.

Dzięki chłopaki za dobre słowo. :)
Bodzip bierz je wszystkie. Ja mam ich jeszcze trochę w zanadrzu. :)

To dorzucę jeszcze parę fotek bo miejsce zasługuje na to, i bardzo je lubię. :)

1448

248256

1449

248257

1500

248258

1501

248261

1502

248260

1503

248262

1504

248263

1505

248265

Parę zdjęć z galerii w której pokazywane są prace miejscowych twórców.

1506

248266

1507

248267

1508

248268

.

paparapa
29.09.22, 12:52
.

Widok na Reine o północy.

1509

248475

.

Tadeusz Jankowski
29.09.22, 14:11
1508 - z ptakiem na oparciu krzesła wygląda na pierwszy rzut oka przypadkowo, jak porzucony eksponat, śmiesznie, absurdalnie, ale na drugi i trzeci rzut oka mnie urzekło.
TJ

cissic
29.09.22, 19:25
Na 1440 jest fajny klimat. Ogólnie ten reportaż fajnie wyszedł, ale to z rowerami bardzo mi się podoba

paparapa
30.09.22, 11:08
1508 - z ptakiem na oparciu krzesła wygląda na pierwszy rzut oka przypadkowo, jak porzucony eksponat, śmiesznie, absurdalnie, ale na drugi i trzeci rzut oka mnie urzekło.
TJ

Ja znalazłem w tej instalacji odniesienie do kolorów i krajobrazu lofockiej natury. I faktycznie im dłużej się tej instalacji przyglądałem, tym bardziej stawałę sie intrygująca.
Szkoda tylko, że oświetlenie nie było zbyt przemyślane i utrudniało uwiecznienie tej kompozycje.

Na 1440 jest fajny klimat. Ogólnie ten reportaż fajnie wyszedł, ale to z rowerami bardzo mi się podoba

Cieszy mnie to bardzo. :)

Zagubione gdzieś w lofockim bezmiarze... :)

1510

248514

1511

248515

.

paparapa
2.10.22, 16:49
.

1512

248584

1513

248585

1514

248586

.

Bodzip
2.10.22, 17:01
Ostatnie (1514) jak otwarte usta leżącego olbrzyma :) Piękna ta klasyka :)

August68
3.10.22, 23:56
Taaaa.... Jest moc w tych zdjęciach. Ale z połączenia gór i morza nie może wyjść nic złego.
Pięknie, mimo że na ostatnich trzech praktycznie bezchmurnie.

paparapa
4.10.22, 12:41
Ostatnie (1514) jak otwarte usta leżącego olbrzyma :) Piękna ta klasyka :)

O!.. Jaakurat wypatrzyłem coś innego. :)
A jeśli sie podoba to super.

Taaaa.... Jest moc w tych zdjęciach. Ale z połączenia gór i morza nie może wyjść nic złego.
Pięknie, mimo że na ostatnich trzech praktycznie bezchmurnie.

Masz na myśli Nikkora Z 24-200? Jak oceniasz to szkło? Ja obecnie do uniwersalnych zastosowań (w tym wakacyjnych) używam OMD EM1/II z obiektywem 12-100/4.0 czyli właśnie 24-200. I na ostatnich wakacjach praktycznie go nie zdejmowałem z aparatu - 90% zdjęć pochodzi z tego szkła. Lustro ze względu na wagę zostaje w domu - jeździ ze mną na plenerki samochodowe i w przypadku imprez rodzinnych, kiedy potrzebne są jaśniejsze szkła i mniejsza GO. Chodzi po mnie czasem zamiana lustrzankowego D750 na bezlustro Z6/Z7 ale boję się o budżet - bo nie dość że sprzęt i tak dość drogi, to przy obecnym kursie złotówki robi się jeszcze gorzej. Przy moich potrzebach i środkach które mogę/chcę przeznaczyć wystarczyłoby na aparat z jednym szkłem jaśniejszym (50, 85) i z jakimś uniwersalnym zoomem. I najbardziej by mi pasował ten 24-200, bo zakres ma akurat na podróże. Miałem kiedyś podobne szkło pod analogowego Pentaxa (28-200) i bardzo je lubiłem. Zastanawiam się tylko, czy gdybym przeszedł na "Zetki" to będę jeszcze chciał używać m4/3, w które wszedłem przede wszystkim ze względu na wielkość/wagę sprzętu.

Dzięki za dobre słowo

August68 pozwolę sobie odpowiedzieć tutaj na Twoje pytania zadane u naszego kolegi.
Tak mam na myśli Z 24-200 . I muszę przyznać że podchodziłem do tego szkła dość sceptycznie. Zwłaszcza jego budowa, absolutnie mnie nie przekonywała. Po zrobieniu nim paru kzdjęć muszę przyznać że jestem z niego bardzo zadowolony. Zakres idealny, i nie muszę jeśli nie jest to bezwzględnie potrzebne zabierać do plecaka 70-200. ;) Do obrazka jeśli chodzi o wakacje, zdjęcia krajobrazowe czy codzienne, nie mam większych zastrzeżeń. Jest dobrze. :) Jedyne co czasem doskwiera to to ze trochę za ciemne. Ale szkło w takich gabarytach, wadze i cenie Jaśniejsze nie będzie. :) I jest to do przyjęcia. Zawsze można zabrać ze sobą dla "podparcia" jakąś jasną stalkę. O tyle jest fajnie, że da się dzięki stabilizacji korpusu zejść mocno z czasem ekspozycji. 1/8s na 24mm i 1/25s na 200mm. Nie jest jakimś dużym problemem. Oczywiście z ręki. :) I jasnym jest że nie wszystkie są nie poruszone.
Poprzednie lustrzane wersje spacerzoomów nie maja mz startu. Jak na takie ogniskowe, jest zadziwiająco równy w całym zakresie.
Nawet z Z7 nie ma biedy. A korekta geometrii w puszce ułatwia życie.

Moje lustra leżą w szufladzie. I poza D500 są używane sporadycznie przez gości, nie mających własnego sprzętu, a chcących zrobić parę zdjęć uzupełniających fotki z komórki. Nie widzę za bardzo powrotu do lustra. A najbardziej co mi w nich teraz przeszkadza. to nawet nie klepanie lustra, ale brak możliwości kontroli fotki w wizjerze po jej zrobieniu. :)
Mniejszy gabaryt też jest miły. Dzięki temu mieszczą mi się do plecaka nie jeden, a dwa korpusy i dwa trzy szkła.

Raczej po przejściu na Z zapomnisz o MFT. Ja jeszcze biorę czasem ze sobą MFT, ale po zrobieniu zdjęć zetka i MFT... nie mam za wiele motywacji aby edytować te z MFT. Owszem w pogodny słoneczny dzień jest ok. I jeśli nie potrzebujemy detalu, szczegółów czy dużej dynamiki obrazu można żyć. Ale.... :)
Z5 Z6 Z7 jest w wadze i gabarytach OM-D-E-M1-mII. Cięższe i większe są tylko szkła, ale nie wszystkie. https://cameradecision.com/compare/Nikon-Z5-vs-Olympus-OM-D-E-M1-Mark-II
Kurdupel Z50 jest jeszcze mniejszy i lżejszy, a byłem zdziwiony jaki obrazek daje dopóki nie zaskoczyłem że ma matrycę z D500. :)

Więc nie zazdroszczę Ci twojej sytuacji. Ja obkupiłem się wcześniej, jeszcze w normalnych cenach. I teraz nie mam ciśnienia na nowości w cenie "nowalijek". :)

August68
4.10.22, 12:58
paparapa dzięki za odpowiedź. :-)

Na szczęście ja w tej chwili też nie mam jakiegoś strasznego ciśnienia na zmiany - to co mam w zupełności mi wystarcza i pewnie na jeszcze jakiś czas wystarczy.
Poza tym - może to niedzisiejsze, ale ja bardzo lubię robić zdjęcia lustrzanką.
Dla mnie nadal dużo przyjemniej patrzy się w wizjer optyczny niż w elektroniczny, nie wspominając o kadrowaniu na ekranie (może poza makro, bo tutaj się to jednak czasem przydaje).
I dzisiaj pewnie chętniej kupiłbym taki D780 niż Z6/Z7. Do DX już nie wracam, więc Z50 odpada. Może pomyślę o używanym D850, bo ceny zaczynają być sensowne...

Dlatego dopóki się świat trochę nie ustatkuje - w tym także w cenach (w co słabo wierzę, niestety) - będę jeździł na wakacje z m4/3 a na plenery bliżej domu z lustrzanką.

paparapa
4.10.22, 13:14
.

1515

248624

1516

248625

.

@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) dzięki za odpowiedź. :-)

Na szczęście ja w tej chwili też nie mam jakiegoś strasznego ciśnienia na zmiany - to co mam w zupełności mi wystarcza i pewnie na jeszcze jakiś czas wystarczy.
Poza tym - może to niedzisiejsze, ale ja bardzo lubię robić zdjęcia lustrzanką.
Dla mnie nadal dużo przyjemniej patrzy się w wizjer optyczny niż w elektroniczny, nie wspominając o kadrowaniu na ekranie (może poza makro, bo tutaj się to jednak czasem przydaje).
I dzisiaj pewnie chętniej kupiłbym taki D780 niż Z6/Z7. Do DX już nie wracam, więc Z50 odpada. Może pomyślę o używanym D850, bo ceny zaczynają być sensowne...

Dlatego dopóki się świat trochę nie ustatkuje - w tym także w cenach (w co słabo wierzę, niestety) - będę jeździł na wakacje z m4/3 a na plenery bliżej domu z lustrzanką.
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762) je nie wchodziłbym w używki typu D850. To były konie robocze zawodowców. A jeśli ktoś strzelał seriami to już nie chcę nawet myśleć. :)
Widziałem już parę takich sztuk zanim kupiłem Zetki i sobie odpuściłem . Masz dużą szansę kupić podrasowaną i przekręconą sztukę w kiepskim stanie z perspektywą drogiej, nie koniecznie skutecznej naprawy.
Aparat fajny, ale duży i ciężki i na wycieczki, zwłaszcza w góry średnio się nadaje.

August68
4.10.22, 13:53
Niestety, co do używanych i zajeżdżonych aparatów masz całkowitą rację.
Raz się wpuściłem w taki kanał (mimo, że z 7 cyfrowych aparatów jakie miałem tylko jeden był kupiony jako nowy - i w dodatku miał fabryczną wadę i trzeba był go wymienić ;-) ) - i niestety jest to właśnie D750 który aktualnie mam.
Kupiłem go nieco "przypadkiem" - bo podałem na alledrogo swoją cenę minimalną i tak się złożyło, że wygrałem aukcję.
Aparat jest zazwyczaj ok - ale potrafi mi się "zawiesić" - szczególnie kiedy mam już mocno rozładowany akumulator.
Nie mam jednak do niego 100% zaufania, stąd kombinuję nad zmianą.
Jak pilnuję naładowania akumulatora to działa i ze zdjęć jestem zadowolony, więc jeszcze trochę musi posłużyć, ale wymiana jest nieuchronna, to tylko kwestia czasu.
W moim przypadku zakup nowego sprzętu jest związany ze sprzedażą starszego - tak sobie przyjąłem chociaż pewnie spokojnie dałbym radę sfinansować zakupy bez odsprzedaży.
Ale wolę przeznaczyć kasę na fajny wyjazd, fotografia to tylko hobby.

Cóż myślę, że prędzej czy później jednak się to skończy sprzedaniem wszystkiego co mam (z pominięciem tego co jeszcze może mi posłużyć) i przejściem na jeden system.
Na razie się waham, czy zostać w m4/3 czy pójść w "Zetki", ale w miarę jak Nikon rozwija swój system skłaniam się w stronę przejścia w bezlustra FF Nikona...

Dobra, dość bajdurzenia o sprzęcie, mimo że to przecież forum "sprzętowe" to jednak najważniejsze są zdjęcia.

Lubię takie minimalistyczne ujęcia jak 1515 - też zawsze takiego kadru na wyjazdach szukam i zazwyczaj coś się uda przywieźć.

PS. Dałbym Ci punkciki za wskazówki, ale jak wiadomo ... system :-)

Tadeusz Jankowski
4.10.22, 16:33
1516 - bardzo ładny, wzorcowy przykład wykorzystania skandynawskiego światła. Na niebie ciemne, kłębiaste chmury, na ziemi białe domki skąpane w słońcu. I woda ciemno niebieska.
TJ

paparapa
5.10.22, 19:22
Niestety, co do używanych i zajeżdżonych aparatów masz całkowitą rację.
Raz się wpuściłem w taki kanał (mimo, że z 7 cyfrowych aparatów jakie miałem tylko jeden był kupiony jako nowy - i w dodatku miał fabryczną wadę i trzeba był go wymienić ;-) ) - i niestety jest to właśnie D750 który aktualnie mam.
Kupiłem go nieco "przypadkiem" - bo podałem na alledrogo swoją cenę minimalną i tak się złożyło, że wygrałem aukcję.
Aparat jest zazwyczaj ok - ale potrafi mi się "zawiesić" - szczególnie kiedy mam już mocno rozładowany akumulator.
Nie mam jednak do niego 100% zaufania, stąd kombinuję nad zmianą.
Jak pilnuję naładowania akumulatora to działa i ze zdjęć jestem zadowolony, więc jeszcze trochę musi posłużyć, ale wymiana jest nieuchronna, to tylko kwestia czasu.
W moim przypadku zakup nowego sprzętu jest związany ze sprzedażą starszego - tak sobie przyjąłem chociaż pewnie spokojnie dałbym radę sfinansować zakupy bez odsprzedaży.
Ale wolę przeznaczyć kasę na fajny wyjazd, fotografia to tylko hobby.

Cóż myślę, że prędzej czy później jednak się to skończy sprzedaniem wszystkiego co mam (z pominięciem tego co jeszcze może mi posłużyć) i przejściem na jeden system.
Na razie się waham, czy zostać w m4/3 czy pójść w "Zetki", ale w miarę jak Nikon rozwija swój system skłaniam się w stronę przejścia w bezlustra FF Nikona...

Dobra, dość bajdurzenia o sprzęcie, mimo że to przecież forum "sprzętowe" to jednak najważniejsze są zdjęcia.

Lubię takie minimalistyczne ujęcia jak 1515 - też zawsze takiego kadru na wyjazdach szukam i zazwyczaj coś się uda przywieźć.

PS. Dałbym Ci punkciki za wskazówki, ale jak wiadomo ... system :-)

Mimo wszystko jeden system jest najlepszym rozwiązaniem. Ja przestałem już rozwijać MFT, bo ani to dla mnie znacząco mniejsze ani lżejsze jeśli chodzi o zdjęcia krajobrazowe. Tylko tele zostaje duże i ciężkie, ale tu z kolei jakość się przydaje.
Zostawiam co mam i nic nie dokupuję.
Więc obecnie główny moim systemem jest nikon z bagnetem F i Z. Szkła F z zetkami dostają drugiej młodości i to mnie bardzo cieszy. :) Z lustrami miałem ciągłą walkę z kalibracją szkieł, zwłaszcza od Sigmy. Teraz mam spokój.
A i jakość wizjerze duuuuuużo lepsza niż w innych bezlustrach.

O, dzięki za dobre słowo. Też lubię robić takie zdjęcie, ale nie zawsze potrafię coś takiego wypatrzyć.

1516 - bardzo ładny, wzorcowy przykład wykorzystania skandynawskiego światła. Na niebie ciemne, kłębiaste chmury, na ziemi białe domki skąpane w słońcu. I woda ciemno niebieska.
TJ

Dzięki Tadeuszu. :)

1517

248653

.

paparapa
9.10.22, 20:04
.

Kościół w Aurlandzie. O dość surowym i minimalistycznym wystroju.

1518

248715

1519

248717

1520

248716

1521

248718

1522

248719

1523

248720

1524

248721

.

m_a_g
9.10.22, 20:49
Mimo wszystko jeden system jest najlepszym rozwiązaniem. Ja przestałem już rozwijać MFT, bo ani to dla mnie znacząco mniejsze ani lżejsze jeśli chodzi o zdjęcia krajobrazowe. Tylko tele zostaje duże i ciężkie, ale tu z kolei jakość się przydaje.
Zostawiam co mam i nic nie dokupuję.
.

Również szczerze polecam mieć jeden główny system i ewentualnie coś na boku. Co za dużo to niezdrowo, człowiek wyrabia sobie pewne nawyki odnośnie używania aparatu i żonglując wieloma aparatami w różnych systemach sami stwarzamy sobie niepotrzebne problemy - stwierdzone empirycznie :-)
U mnie również na pierwsze miejsce obecnie wychodzi Nikon, pozbyłem się Fuji, Sony i Canona używam tylko okazjonalnie ablo jak ostatnio z manualnymi szkłami. Pozbyłem się też większości sprzętu MFT, za wyjątkiem tele o którym wspomniałeś (M1X z 300f4 PRO) oraz lekkiego zestawu mini do noszenia zawsze przy sobie, czyli EM-5 MK III z 12-45f4PRO.
Ten ostatni jednak jest znacząco mniejszy niż Nikon Z7 z 24-120f4, co mnie robi jednak różnicę bo z Olympusem nie muszę brać plecaka foto, pasuje mi do zwykłego lekkiego plecaka wspinaczkowego który wszędzie ze sobą noszę na wakacjach. Tak więc wyżej wymieniony sprzęt MFT raczej u mnie zostanie i pozbywać się go nie zamierzam.

paparapa
13.10.22, 14:48
Również szczerze polecam mieć jeden główny system i ewentualnie coś na boku. Co za dużo to niezdrowo, człowiek wyrabia sobie pewne nawyki odnośnie używania aparatu i żonglując wieloma aparatami w różnych systemach sami stwarzamy sobie niepotrzebne problemy - stwierdzone empirycznie :-)
U mnie również na pierwsze miejsce obecnie wychodzi Nikon, pozbyłem się Fuji, Sony i Canona używam tylko okazjonalnie ablo jak ostatnio z manualnymi szkłami. Pozbyłem się też większości sprzętu MFT, za wyjątkiem tele o którym wspomniałeś (M1X z 300f4 PRO) oraz lekkiego zestawu mini do noszenia zawsze przy sobie, czyli EM-5 MK III z 12-45f4PRO.
Ten ostatni jednak jest znacząco mniejszy niż Nikon Z7 z 24-120f4, co mnie robi jednak różnicę bo z Olympusem nie muszę brać plecaka foto, pasuje mi do zwykłego lekkiego plecaka wspinaczkowego który wszędzie ze sobą noszę na wakacjach. Tak więc wyżej wymieniony sprzęt MFT raczej u mnie zostanie i pozbywać się go nie zamierzam.

Może i dalej bym brnął w trzy systemy, ale ze względu na wygodę dałem sobie spokój. Ilość różnych akumulatorów, ładowarek i akcesoriów zaczęła zajmować zbyt wiele miejsca. Panowanie nad tym wszystkim zaczęło robić zbyt upierdliwe.
A gdzie puszki i obiektywy? :)
Telefon nikony i panasonic całkowicie mi wystarczy. :mrgreen: A i jeszcze latadło.:)

1522

248774

1523

248780

1524

248776

1525

248781

1526

248777

.

Bodzip
13.10.22, 15:02
Na ostatnim można się pośliznąć i zaliczyć wstrzasdupy :roll:
Fajne zdjęcia. Słońca brak, a obrazek jak z bajki.
ps. to latadło to miotła ? :mrgreen:

Tadeusz Jankowski
13.10.22, 22:55
Bardzo fajna seria, zgrabnie złożone kadry, tematycznie wyraziste, harmonijne w geometrii i przekazie.
TJ

paparapa
14.10.22, 14:55
Bardzo fajna seria, zgrabnie złożone kadry, tematycznie wyraziste, harmonijne w geometrii i przekazie.
TJ

Dzięki za opinię, tak fajną opinię. :)

Na ostatnim można się pośliznąć i zaliczyć wstrzasdupy :roll:
Fajne zdjęcia. Słońca brak, a obrazek jak z bajki.
ps. to latadło to miotła ? :mrgreen:
Bodzip parę razy złapałem tam poślizg. Raz o mało nie rozwaliłem puszki... albo głowy. :)
Dzięki za dobre słowo.
Jak wiesz lubię zdjęcia z miejsc, gdzie nie koniecznie rządzi słonce. :)

No jasne że miotła.... Skąd wiedziałeś? :mrgreen:

1527

248796

1528

248797

1529

248798

1530

248800

.

koronax
14.10.22, 15:05
Bardzo ładne miejsca pokazujesz.
Piękne. :grin:
Ładne zdjęcia.

paparapa
16.10.22, 15:02
Bardzo ładne miejsca pokazujesz.
Piękne. :grin:
Ładne zdjęcia.

Dziękuję Ci za piękne słowa. :)

Spacerkiem po Reine...

1531

248869

1532

248873

1533

248868

I coś takiego....

1534

248875

.

.

August68
16.10.22, 15:15
I coś takiego....1534.
Coś pięknego :-)
Super światło Ci przyświeciło i pięknie zostało wykorzystane. 15331 i 1532 też są świetne, ale ja wolę dzieła natury :-)

Bodzip
16.10.22, 15:47
1534 oczywiście :)
mroczne jak w dreszczowcu.

Koriolan
16.10.22, 20:22
góry sa przereklamowane, reszta jest śliczna

Tadeusz Jankowski
16.10.22, 20:52
Dwie ostatnie serie są super. Oglądam fotki, które świadczą o wrażliwości estetycznej autora (twórczej) i o jego solidnym przykładaniu się do roboty zarówno w plenerze jak i na etapie postprodukcji.
TJ

lisiajamka1
18.10.22, 18:30
Widowiskowe zdjęcia :)

paparapa
20.10.22, 12:35
Coś pięknego :-)
Super światło Ci przyświeciło i pięknie zostało wykorzystane. 15331 i 1532 też są świetne, ale ja wolę dzieła natury :-)

Dzięki. :)
Ja też wolę dary natury, ale czasem trzeba brać co jest. :)

1534 oczywiście :)
mroczne jak w dreszczowcu.

:)

góry sa przereklamowane, reszta jest śliczna

A u mnie tyle gór...... :mrgreen:

Dwie ostatnie serie są super. Oglądam fotki, które świadczą o wrażliwości estetycznej autora (twórczej) i o jego solidnym przykładaniu się do roboty zarówno w plenerze jak i na etapie postprodukcji.
TJ

Piękne opinie piszesz Tadeuszu. Dzięki:)

Widowiskowe zdjęcia :)

Teraz znowu pogoda mi się popsuła, i co gorsza droga się skończyła...
Tylko siąść i płakać. :mrgreen:

1535

248969

1536

248970

1537

248971

.

wyszomir
20.10.22, 18:07
Widoki piękne, ale w noc polarną musi tam być straszliwie smutno...

paparapa
20.10.22, 22:00
Widoki piękne, ale w noc polarną musi tam być straszliwie smutno...

No Panie... ale nie. Można bez problemu bałwanka za oknem ulepić, pośmigać na łyżwach lub pobiec na nartkach na nocną zmianę... co by to nie znaczyło, zwłaszcza o tej porze roku. :mrgreen:
I zapomniałem dodać, że można pooglądać jakieś spektakle na niebie. Ponoć. :)

wyszomir
20.10.22, 22:56
I pewnie takie wichury że śnieg poziomo pada...

paparapa
20.10.22, 23:14
I pewnie takie wichury że śnieg poziomo pada...

Tak to potrafi być już jesienią. :)
Ale szukaj pozytywów. Biegniesz na nartach do pracy jak wieje w odpowiednim kierunku.
Wracasz do domu jak wieje też w odpowiednim kierunku. I masz prawie jak z górki. :mrgreen:

zigger
21.10.22, 12:02
Oczywiście, góry i jednostki pływające robią wrażenie, ale wrócę do 1523 - świetne otoczenie na spacer :-)

wyszomir
21.10.22, 15:14
Oczywiście, góry i jednostki pływające robią wrażenie, ale wrócę do 1523 - świetne otoczenie na spacer :-)

Wróciłem do 1523 by zobaczyć gdzie chciałbyś spacerować i się bardzo zdziwiłem... Dopiero później zorientowałem się że wystąpił błąd w numeracji - numery 1522, 1523 i 1524 zostały użyte dwa razy.

paparapa
22.10.22, 19:32

Co fakt to fakt. ) Dzięki. :)

Wróciłem do 1523 by zobaczyć gdzie chciałbyś spacerować i się bardzo zdziwiłem... Dopiero później zorientowałem się że wystąpił błąd w numeracji - numery 1522, 1523 i 1524 zostały użyte dwa razy.

Moja wina.... Przykro mi bardzo. Coś mi się po.... myliło. :(

1538

249011

1539

249012

1540

249013

1541

249009

1542

249010

.

August68
22.10.22, 19:39
Jak zwykle miodny zestawik... ale tak łatwo to Ci nie popuszczę ;-)
Na pewno kilka ujęć tych gór w chmurach z 1540 znajdziesz na dysku... niesamowite rzeczy się tam dzieją.

wyszomir
22.10.22, 19:46
1540 - pierwsze wrażenie - chmury czy tsunami nadchodzi? ;-)

Bodzip
22.10.22, 21:08
O ! Specjalnie dla mnie - i czerwone domki i mostecek :mrgreen:
A krajobrazy i przestrzeń bajkowe :)

Tadeusz Jankowski
22.10.22, 22:25
Bardzo ładna seria, dopięta estetycznie. Różne miejsca, różnie ujęte, każde warte wpatrzenia się i wyobraźnia pracuje.
TJ

paparapa
23.10.22, 17:36
Jak zwykle miodny zestawik... ale tak łatwo to Ci nie popuszczę ;-)
Na pewno kilka ujęć tych gór w chmurach z 1540 znajdziesz na dysku... niesamowite rzeczy się tam dzieją.

Z tymi chmurnymi górami to nie tak prosto. To są dwie ostatnie mało zamieszkałe wyspy archipelagu Lofotów Sørland i Røstandet. Zdjęcia możliwe są z daleka, albo jeśli popłynie się tam łodzią. Takie chmury czasem utrzymują się pół godziny, a czasem
pół dnia. Tym razem rozpadły się szybko, a ja nie zdążyłem dojechać z Leknes do Å.
Znalazłem jakiś ersatz. :)

1540 - pierwsze wrażenie - chmury czy tsunami nadchodzi? ;-)

To tylko zmiana pogody po kilku deszczowych dniach. :)

O ! Specjalnie dla mnie - i czerwone domki i mostecek :mrgreen:
A krajobrazy i przestrzeń bajkowe :)

Tak, specjalnie dla Ciebie. :)

Bardzo ładna seria, dopięta estetycznie. Różne miejsca, różnie ujęte, każde warte wpatrzenia się i wyobraźnia pracuje.
TJ

Tptalny miszmzsz.... :)

1543

249040

1544

249041

1545

249042

1546

249043

1547

249044

1548

249045

.

August68
23.10.22, 21:09
Może i misz masz, ale kilka perełek i tu jest :-)
Ja wyróżnię 1545, ale przede wszystkim 1548. Trochę szkoda, tych szczytów drzew na pierwszym planie, ale sam wiem, że czasem choćbyś nie wiem co robił - nie da się skadrować inaczej.
Mam jakąś książkę o fotografii krajobrazu, gdzie autor jeździ na zdjęcia wysokim Landroverem ze specjalną platformą na dachu - dzięki czemu uzyskuje zupełnie inną perspektywę.
Ale i tak ten odbijające się w wodzie białe ściany i czerwony dach kościoła (?) na tle potężnych gór z tyłu - miodzio. :-)

Bodzip
23.10.22, 21:52
Ale i tak ten odbijające się w wodzie białe ściany i czerwony dach kościoła (?) na tle potężnych gór z tyłu - miodzio. :-)
Prawda ? Też mi w oko wpadło :)

Tadeusz Jankowski
23.10.22, 22:40
Wszystkie z ostatniej serii podobają się, a 1545 najbardziej ze względu na rozrzucone szczyty i bezładne chmury w tle.
TJ

paparapa
24.10.22, 12:24
Może i misz masz, ale kilka perełek i tu jest :-)
Ja wyróżnię 1545, ale przede wszystkim 1548. Trochę szkoda, tych szczytów drzew na pierwszym planie, ale sam wiem, że czasem choćbyś nie wiem co robił - nie da się skadrować inaczej.
Mam jakąś książkę o fotografii krajobrazu, gdzie autor jeździ na zdjęcia wysokim Landroverem ze specjalną platformą na dachu - dzięki czemu uzyskuje zupełnie inną perspektywę.

Mam inne zdjęcia z tego miejsca w trochę innej perspektywie, ale nie z takim światłem. Platforma na auto jednak nie przejdzie. Wolę zapuścić latadło , choć jakość spada po całości. :(
A jak jest deficyt w oświetleniu, to bez mocnego ciśnięcia w kompie jest słabiutko, a czasem bywa dramat.
Co do wspomnianej foty, miałem inny dylemat. Zostawić ten badziew czy wyciąć z korzeniami? :)

249064

Wszystkie z ostatniej serii podobają się, a 1545 najbardziej ze względu na rozrzucone szczyty i bezładne chmury w tle.
TJ

Mi z tego zestawu, ta fota też podoba się najbardziej.

1549

249061

1550

249062

1551

249063

.

zigger
24.10.22, 12:40
Wróciłem do 1523 by zobaczyć gdzie chciałbyś spacerować i się bardzo zdziwiłem... Dopiero później zorientowałem się że wystąpił błąd w numeracji - numery 1522, 1523 i 1524 zostały użyte dwa razy.A tego, to nawet nie zauważyłem - warto więc dobrze sprawdzić otoczenie przed postawieniem kroku ;-)
Rzeka z 1550 urokliwa, to muszę przyznać.

ogc13
24.10.22, 16:02
Nie wiem jak to robisz ale każda fotka przyciąga uwagę. Niesamowite.

paparapa
25.10.22, 11:38
A tego, to nawet nie zauważyłem - warto więc dobrze sprawdzić otoczenie przed postawieniem kroku ;-)
Rzeka z 1550 urokliwa, to muszę przyznać.

Słuszna uwaga. Wszak norweskie odludzia bywają niebezpieczne i zdradliwe. Trzeba bacznie spoglądać gdzie się stawia kolejny krok.... Zwłaszcza gdy ktoś jeszcze pomaga zabłądzić.:mrgreen:
Dzięki.

Nie wiem jak to robisz ale każda fotka przyciąga uwagę. Niesamowite.

Jakoś samo mi tak wychodzi. Dzięki za tak wielki komplement. :)

I znowu coś z miotły... znaczy latawca. :)

!552

249083

1553

249084

.

paparapa
25.10.22, 21:25
.

1553

249100

1554

249101

1555

249102

.

wyszomir
25.10.22, 22:23
Z tej wstawki najbardziej przypadło mi do gustu 1555.

August68
25.10.22, 22:30
A ja wybieram 1552 i 1553 - moje klimaty, uwielbiam takie widoki.

paparapa
26.10.22, 13:45
Z tej wstawki najbardziej przypadło mi do gustu 1555.

Podziękował za opinię. :)

A ja wybieram 1552 i 1553 - moje klimaty, uwielbiam takie widoki.

A widzisz, jeden lubi góry, drugi rybki a trzeci pisze że góry są przereklamowane. :) Samo życie.

1556

249109

1557

249106

1558

249107

.

Bodzip
26.10.22, 14:59
1558 to nasi czy Słowacy ? :mrgreen:

wyszomir
26.10.22, 16:55

Norwedzy. Oni takie ustawianki z kamyków uwielbiają.

A mnie w tej wstawce urzekło 1557.

paparapa
26.10.22, 20:32

Norwedzy. Oni takie ustawianki z kamyków uwielbiają.

A mnie w tej wstawce urzekło 1557.

Tak masz rację wyszomirze. Tak bawią się "Norki" . Trenują cierpliwość, bo po każdej zimie muszą stawiać te maszkary na nowo. :mrgreen:

wyszomir
26.10.22, 20:50
Pamiętam ze swojego (niestety jedynego) wyjazdu do Norwegii sprzed ok. 20 lat że przy drogach mnóstwo takich kamiennych piramidek stało. Podobno nazywali je trollami.

paparapa
26.10.22, 21:30
Pamiętam ze swojego (niestety jedynego) wyjazdu do Norwegii sprzed ok. 20 lat że przy drogach mnóstwo takich kamiennych piramidek stało. Podobno nazywali je trollami.

Tam to troll trolla trollem pogania. :)
U nas wszystko kojarzy się z .... A tam z trollami :mrgreen:

Bodzip
26.10.22, 21:40
Wspomniałem o Słowakach bo cała droga na Rysy z ich strony była upstrzona takimi maszkarkami. Nawet córka mnie pytała czy to drogowskazy (szlakowskazy) :-P Faktem jest, że przy ich znakowaniu szlaków to było pomocne. Nie znaczy to że na Rysy bym nie trafił :mrgreen:
Czesi za to podpierają głazy małymi patyczkami. A "nasi" wszystko to zapożyczają :)

zigger
27.10.22, 01:02
A ja wybieram 1552 i 1553 - moje klimaty, uwielbiam takie widoki.Podzielam :-)

paparapa
27.10.22, 17:12
Wspomniałem o Słowakach bo cała droga na Rysy z ich strony była upstrzona takimi maszkarkami. Nawet córka mnie pytała czy to drogowskazy (szlakowskazy) :razz: Faktem jest, że przy ich znakowaniu szlaków to było pomocne. Nie znaczy to że na Rysy bym nie trafił :mrgreen:
Czesi za to podpierają głazy małymi patyczkami. A "nasi" wszystko to zapożyczają :smile:

Ach @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) jesteś niesprawiedliwy dla "naszych". Wiesz jak "nasi", pięknie nauczyli wielu ludzi z innych krajów, pewnych polskich słów. Ja tak nie potrafię nimi władać.... :mrgreen:

Podzielam :smile:

Chcę odpisać Ci @zigger (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4058)... ale o co tu chodzi ?.... "Podzielam"... Na opłatek jeszcze za wcześnie, no i mówi się "dzielę się"... :mrgreen:
Aż zajrzałem na górę i już wiem.

Miło mi bardzo. :)

1559

249118

1560

249119

1561

249120

1562

249128

.

Bodzip
27.10.22, 18:16
1559 jest cudne. I miejsce i zdjęcie :)

wyszomir
27.10.22, 22:47
1559 i 1562. Chyba jednak ze wskazaniem na 1562.

zigger
28.10.22, 00:19
Chcę odpisać Ci @zigger (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4058)... ale o co tu chodzi ?.... "Podzielam"... Na opłatek jeszcze za wcześnie, no i mówi się "dzielę się"... :mrgreen:
Aż zajrzałem na górę i już wiem.

Miło mi bardzo. :)
Faktycznie, trochę za wcześnie, ale będę pamiętać o opłatku ;-) Z nowej wrzutki wszystkie kadry fajne, 1560 i 1562 zwłaszcza.

paparapa
30.10.22, 18:22
1559 jest cudne. I miejsce i zdjęcie :)

1559 i 1562. Chyba jednak ze wskazaniem na 1562.

Faktycznie, trochę za wcześnie, ale będę pamiętać o opłatku ;-) Z nowej wrzutki wszystkie kadry fajne, 1560 i 1562 zwłaszcza. [/CENTER]

Dziękuję kolegom za opinie. :)

1563

249195

1564

249196

1565

249197

.

Bodzip
30.10.22, 21:18
Znowu latałeś na miotle :roll:

August68
30.10.22, 22:27
To latanie to coraz popularniejsze, widzę jest :-)
Ale trzeba przyznać, że efekty warte wysiłku zabierania "miotły" ze sobą.
Z ostatnich dwóch wrzutek wyróżnię 1559 - ten kadr ma w sobie i moc i spokój.

paparapa
31.10.22, 11:41
Znowu latałeś na miotle :roll:

A co nie wolno?
Mam to latam.:mrgreen:

To latanie to coraz popularniejsze, widzę jest :-)
Ale trzeba przyznać, że efekty warte wysiłku zabierania "miotły" ze sobą.
Z ostatnich dwóch wrzutek wyróżnię 1559 - ten kadr ma w sobie i moc i spokój.

Efekty s a fajne, ale temat jest jednak dość upirdliwy...

1566

249200

1567

249201

.

koronax
31.10.22, 15:45
Ładne miejsca. Ładne widoki. Ładne zdjęcia.
Miło popatrzeć. :grin:

paparapa
1.11.22, 00:18
Ładne miejsca. Ładne widoki. Ładne zdjęcia.
Miło popatrzeć. :grin:

Dzięki dobry człowieku. :)

1568

249212

.

paparapa
1.11.22, 11:00
.

1569

249214

.

paparapa
2.11.22, 13:25
.

1570

249259

1571

249260

1572

249261

1573

249262

1574

249263

.

zigger
2.11.22, 13:32
1574 - bardzo kojące, sympatyczny odbiór :-)

wyszomir
2.11.22, 17:38
Też mi 1574 przypadło do gustu. I jeszcze 1571 z tą maleńka samotną chatką na brzegu. Ale mieszkać jednak wolałbym w takiej rezydencji z 1570:-)

paparapa
2.11.22, 22:18
.

Dziękuję koledzy :) . Nie jestem mocny w takich klimatach jak na zdjęciu 1574, ale nie poddaję się. :) wyszomirze podejrzewam, że w tym małym domku nikt nie mieszka. :) Trzymają tam zapewne jakieś graty do łodzi.

1575

249298

1576

249299

1577

249300

.

Bodzip
2.11.22, 23:22
1575 - czy przy tak dużym natężeniu ruchu - ludź przechodzi po pasach czy po skosie ? :mrgreen:

paparapa
3.11.22, 12:52
1575 - czy przy tak dużym natężeniu ruchu - ludź przechodzi po pasach czy po skosie ? :mrgreen:

@Bodzip
Ach drogi Bogdanie...
Gdybym dostąpił zaszczytu stania się uczestnikiem komuny, do której należy to miasteczko. To pierwszą rzeczą jaką... No może nie pierwszą, Ale jako jedną z pierwszych które bym zrobił, byłaby prośba do lokalnych władz w sprawie postawienia
na rzeczonym skrzyżowaniu systemu sygnalizacji świetlnej.
Prośbę swoją motywowałbym zwiększeniem bezpieczeństwa w strefie zagrożenia , jakim jest ruchliwe skrzyżowanie. Szczególnie dla ludzi pochłoniętych treściami sączącymi się z ekranu smartfona, czy też ust ukochanej małżonki.
Zapewne tą grupę można by jeszcze spokojnie powiększyć o dowolną grupę społeczna i nie tylko...
Na razie jednak w oczekiwaniu na znalezienie odpowiedniego domu w tej zacnej okolicy:), mogę sobie tutaj popisać trochę głupotek.:mrgreen:

Fajnie by się tam mieszkało, bo ludzie tam bardzo przemyślni. Popatrz, nie pchają się na ruchliwą ulicę. Czekaja cierpliwie na ławeczce , aż minie nasilenie ruchu komunikacyjnego. Podoba mi się to. :mrgreen:

1578

249319

1579

249320

1580

249321

1581

249322

1582

249323

1583

249324

1584

249325

1585

249326

.

Bodzip
3.11.22, 13:44
Faktycznie, tłumy się przewalają :mrgreen:
Bardzo ładna seria :)

paparapa
3.11.22, 18:40
Faktycznie, tłumy się przewalają :mrgreen:
Bardzo ładna seria :)

Tak tak Bodzip , mniej więcej jak przez mój wątek. :mrgreen:

zigger
5.11.22, 17:57
.@wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140)ze podejrzewam, że w tym małym domku nikt nie mieszka

I tutaj mógłbyś się mocno zdziwić! Weź pod uwagę wielkość i kolor domku a będziesz od razu wiedział, kogo mógłbyś spotkać w środku :lol:

paparapa
6.11.22, 14:47
.

Ciąg dalszy norweskiej riwiery...

1586

249472

1587

249473

1688

249474

1689

249475

1690

249476

1691

249479

1692

249478

.

ks143
6.11.22, 15:17
Z ostatniej serii 1691 wspaniałe światło, kadr z domkami 1587 bardzo ciekawy

Koriolan
6.11.22, 15:50
1568 i 1569- świetne :)
1572- dom po lewej jest dla mnie nieakceptowalnie nieostry

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

chyba 100 zdjęć gdzieś Ci zaginęło :)

paparapa
7.11.22, 13:27
.

Z ostatniej serii 1691 wspaniałe światło, kadr z domkami 1587 bardzo ciekawy

Dzięki za dobre słowo. :)

1568 i 1569- świetne :)
1572- dom po lewej jest dla mnie nieakceptowalnie nieostry

Koriolan miło że się podoba. :)
1572 jest faktycznie w głębi kadru "mięciutkie". Miewam słabość do sigmy 24mm 1.4...
I mimo że szkło jest tragicznie miękkie na brzegach przy prawie całkowitym otwarciu. I do krajobrazu właściwie nie nadaje z takimi ustawieniami.
Ja bardzo lubię taki efekt. A domek wyszedł mniej ostry od prawej strony kadru, bo to 2/3 kadru popełnione na F 2 i czasie 1/13 sek. :)
Taki los jak światło "zabrali'. Albo albo :mrgreen:

Dalej Riwiera...
Oj nie było mi łatwo te fotki edytować....Co wyszło to wyszło. Lepiej w chwili obecnej nie potrafię.

1693

249514

1694

249515

1695

249516

1696

249518

.

paparapa
14.11.22, 23:21
.

1697

249800

1698

249801

1699

249805

1700

249803

.

zigger
15.11.22, 01:59
Dobrze jest wskoczyć tutaj i pocieszyć oczy tymi widokami :-)

paparapa
17.11.22, 14:21
Dobrze jest wskoczyć tutaj i pocieszyć oczy tymi widokami :-)

Na zdrowie. :)

1701

249873

1702

249874

1703

249875

1704

249876

1705

249877

.

Bodzip
17.11.22, 14:39
O!!! "Dar Pomorza" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

wyszomir
17.11.22, 16:45
Jak zwykle w Twoim wątku piękne krajobrazy. Szczególnie urzekły mnie 1702 i 1705.

paparapa
18.11.22, 00:43
.

Jak zwykle w Twoim wątku piękne krajobrazy. Szczególnie urzekły mnie 1702 i 1705.

Dziękuję bardzo. :)

O!!! "Dar Pomorza" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bodzip to "Christian Radich". Możesz porównać "Darem Pomorza". Można rzec na pierwszy rzut oka, że są niemal identyczne.

249902

Jak jesień, to jesień... Słoneczna...

1706

249903

1707

249904

1708

249905

1709

249906

.

Bodzip
18.11.22, 09:34
Fajny redyk :mrgreen:

pstrykacz_smartfonowy
18.11.22, 23:56
1703, 1704,1705 w sam raz na plakat A2 (takie jak były modne pod koniec lat 80-tych przed erą fototapet).

m_a_g
19.11.22, 00:27
Nie wiem czy mi się wydaje czy na kilku ostatnich wrzutach kolory jakby trochę mniej nasycone są?

paparapa
19.11.22, 22:17
Fajny redyk :mrgreen:

Ale taki malutki... :)

1703, 1704,1705 w sam raz na plakat A2 (takie jak były modne pod koniec lat 80-tych przed erą fototapet).

Nie wiem czy mi się wydaje czy na kilku ostatnich wrzutach kolory jakby trochę mniej nasycone są?

Dzięki m_a_g , to ważny sygnał dla mnie. Miałem "małą" awarię z kompem.... Wydaje się że wychodzę na prostą. :)
Czy to dobrze ,czy źle według Ciebie, że są mniej nasycone?

1710

249987

1711

249990

1712

249991

.

m_a_g
19.11.22, 22:45
Dzięki @m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557) , to ważny sygnał dla mnie. Miałem "małą" awarię z kompem.... Wydaje się że wychodzę na prostą. :)

.
Trudno powiedzieć, jednak przyznam że lubię wyraźne, nasycone kolory.
Przykładowo ostatnia wrzuta 1710-1712 bardzo mi się podoba i moim zdaniem kolory na tych zdjęciach są dobrze oddane.
To nie znaczy że poprzednie wrzuty były gorsze, po prostu były inne.

Rysiek_O
20.11.22, 11:56
Ale taki malutki... :)

Dzięki @m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557) , to ważny sygnał dla mnie. Miałem "małą" awarię z kompem.... Wydaje się że wychodzę na prostą. :)

1710
1711
1712

Niby kałuża, ale jak ładnie pokazana :wink::grin:

paparapa
20.11.22, 16:06
Trudno powiedzieć, jednak przyznam że lubię wyraźne, nasycone kolory.
Przykładowo ostatnia wrzuta 1710-1712 bardzo mi się podoba i moim zdaniem kolory na tych zdjęciach są dobrze oddane.
To nie znaczy że poprzednie wrzuty były gorsze, po prostu były inne.

Dzięki, tak myślałem. :)
Wydaje mi się że jeśli kolory są "trafione" to nawet mocniejsze ich podkreślenie za bardzo nie przeszkadza. Gorzej jest gdy kolory gdzieś odjechały. Wtedy może coś takiego nie wyglądać fajnie.

Niby kałuża, ale jak ładnie pokazana :wink::grin:

1713

250011

1714

250008

1715

250009

1716

250010

.

paparapa
21.11.22, 10:04
.

1717

250048

.

paparapa
21.11.22, 23:52
.

1718

250072

.

August68
22.11.22, 10:29
Lubię takie szerokie ujęcia jak 1717, ale z ostatnich wrzutek wyróżnię 1716 - niebo robi tutaj robotę.
Piękna jest ta góra i to z każdej strony.

wyszomir
22.11.22, 11:22
A mi z ostatnich najbardziej się podoba 1717. na 1716 faktycznie neibo wspaniałe, ale ciemny dół zdjęcia jednak jakiś taki ponury. Z drugiej strony rozjaśnienie dołu mogłoby chyba spowodować że zdjęcie (w końcu nocne) wyglądałoby nienaturalnie.

paparapa
22.11.22, 21:34
Lubię takie szerokie ujęcia jak 1717, ale z ostatnich wrzutek wyróżnię 1716 - niebo robi tutaj robotę.
Piękna jest ta góra i to z każdej strony.

Ja też August. To jest bardzo szerokie, bo aż z pięciu kadrów. I jeszcze na dodatek po zachodzie słońca.:)
Takie zdjęcia jak 1716, jak zwrócił uwagę wyszomir są dość specyficzne. To akurat jest zrobione tuż przed północą, więc musi być ciemno. Ale jak ciemno? To już wedle indywidualnej interpretacji. Sam mam mieszane uczucia. Ciemniejszy dół, czy jaśniejszy?
Zrobiłem z podobnego kadru inną wersję. Ciekawe czy według was, i nie tylko, jest lepiej czy gorzej.

A mi z ostatnich najbardziej się podoba 1717. na 1716 faktycznie neibo wspaniałe, ale ciemny dół zdjęcia jednak jakiś taki ponury. Z drugiej strony rozjaśnienie dołu mogłoby chyba spowodować że zdjęcie (w końcu nocne) wyglądałoby nienaturalnie.

Tak jak napisałem wyżej to dość trudna sprawa. :) Jest jeszcze jeden ważny aspekt tej sprawy. Kompresja zdjęć przez silnik forum. Bardzo mocno cierpią przez nią mikrokontrasty i ogólna klarowność zdjęcia, co szczególnie w takich ujęciach mocno odbija się na efekcie końcowym.
Można wprowadzać korektę. Ale to trochę puder na s..a. :)

Jak ktoś ma ochotę pobawić się tą fotką, to udostępnię RAWa.

1719

250088

1720

250089

1721

250091

.

wyszomir
22.11.22, 21:57
Chyba jednak jaśniejsza wersja 1719 bardziej do mnie przemawia. Przy okazji drzewa i słupy się na niej wyprostowały:-)
Ale z ostatniej wrzutki mój faworyt to 1721. Piękne połączenie płynącej wody i podświetlonych słońcem gór.

ks143
22.11.22, 22:03
Cudowne światło w ostatniej serii i te góry...:)

August68
22.11.22, 23:35
też wolę wersję z jaśniejszym dołem.
a dwa ostatnio - cud, miód i orzeszki :-)

paparapa
23.11.22, 19:43
Chyba jednak jaśniejsza wersja 1719 bardziej do mnie przemawia. Przy okazji drzewa i słupy się na niej wyprostowały:-)
Ale z ostatniej wrzutki mój faworyt to 1721. Piękne połączenie płynącej wody i podświetlonych słońcem gór.
wyszomirze drzewa i słupy zginęły w mroku i nie było widać że się pogięły. :)
A na serio wtopiłem omyłkowo wrzucając nie wyprostowaną fotkę... i jest mi bardzo wstyd :oops:.

Cudowne światło w ostatniej serii i te góry...:)

Dziękuję bardzo.
Jak byś się pytał... to wiesz... to Norwegia... :mrgreen:

też wolę wersję z jaśniejszym dołem.
a dwa ostatnio - cud, miód i orzeszki :-)

No no no. Dziękuję bardzo August68. :)

Parę spontanów z drogi gdzieś w Telemarku, w porze uciekającego światła....

1722

250123

1723

250124

1724

250125

1725

250126

.

Bodzip
23.11.22, 20:05
Powiem tak - jeśli w państwach skandynawskich bardzo restryjcyjnie przestrzega się ograniczeń szybkości, to ja się wcale nie dziwię. Taaakie widoki mogą spowodować, że wjedziemy w dziurę. Brawo "Pampalini łowca zwierząt" :mrgreen:

ks143
23.11.22, 20:13
Z ostatniej serii 1722, widać na nim to światło uciekające drogą :grin:

paparapa
23.11.22, 21:13
Powiem tak - jeśli w państwach skandynawskich bardzo restryjcyjnie przestrzega się ograniczeń szybkości, to ja się wcale nie dziwię. Taaakie widoki mogą spowodować, że wjedziemy w dziurę. Brawo "Pampalini łowca zwierząt" :mrgreen:
Bodzip teraz dokładnie nie pamiętam, bo zapoznawałem się z przepisami drogowymi "Norek" przed pierwszym moim wyjazdem na "północny szlak". A to było ładnych parę lat temu...
Ale z tego co pamięam bez większego problemu i mocnego wysilania się można "łyknąć" mandacik około 1000 euro. Zwłaszcza będąc obywatelem kraju, gdzie ludziska potrafią wykazać się nieskrępowaną ułańska fantazją. :)
A szczerze mówiąc nie chce się tam jeździć szybko. Mimo że dozwolona prędkość na normalnej drodze to 80km?h, widoki są takie, że mimowolnie jeszcze bardziej zwalniam i staję się często "upierdliwym" ślamazarnym kierowcą z południowego zaścianka.

A cóż to Bodziu... "Pampalini" to jakaś nowa ksywka? Tylko czyja, bo ja co najwyżej owce ganiam z drogi.

Z ostatniej serii 1722, widać na nim to światło uciekające drogą :grin:

Bardzo słuszne spostrzeżenie.
Bo to już nie Lofy czy Troms. W telemarku słońce ucieka i trzeba go pilnować i mocno się za nim uganiać....:)

No to jeszcze raz Telemark. Taka małą fajna chatka w dwóch odsłonach. Bez magicznego światła i blichtru. :mrgreen:

1726

250127

1727

250129

.

DeWuTe
23.11.22, 21:31
Trochę wrócę do 1716, ono bardziej do mnie przemawia, jest większe napięcie między ciemną ziemia a czerwonawym niebem. |Rozjaśnienie dołu zdjęcia gubi dramatyzm ujęcia.
A generalnie, piękna ta przyroda tam, a Tobie świetnie udaje się to przekazać :-)

wyszomir
23.11.22, 21:59
Piękne te spontany z Telemarku ze wskazaniem na 1722 i 1723.

[...] Taaakie widoki mogą spowodować, że wjedziemy w dziurę. [...]

Pewnie dlatego słupki ptrzydrożne z solidnych głazów mają:-)

Bodzip
23.11.22, 23:30
Na mnie 1723 - te kamienie zrobiły wrażenie. Niby u nas też można, ale na zdjęciu kapitalnie się komponują z dogą.
Podobne wychodnie skalne są u mnie w BN jak się idzie "na Czertyżne" tyle że w skali mikro :)
ps.1 Dzięki za "domek" i to z mchem :D
ps.2 Czertyżne - wioska Łemkowska wysiedlona w 47 r.

zigger
24.11.22, 00:39
1727 - fajne zestawienie: mknące samochody i ta chatka .
Nad wcześniejszymi ujęciami typu "kaldera" nie będę się już rozwodzić, ale i tak świetne :-)

paparapa
24.11.22, 22:48
Trochę wrócę do 1716, ono bardziej do mnie przemawia, jest większe napięcie między ciemną ziemia a czerwonawym niebem. |Rozjaśnienie dołu zdjęcia gubi dramatyzm ujęcia.
A generalnie, piękna ta przyroda tam, a Tobie świetnie udaje się to przekazać :-)

Dzięki
Jesli chodzi o fotkę 1716 ja raczej też skłaniam się ku wersji ciemniejszej. Ale to rzecz gustu.

Piękne te spontany z Telemarku ze wskazaniem na 1722 i 1723.
Pewnie dlatego słupki ptrzydrożne z solidnych głazów mają:-)

Na mnie 1723 - te kamienie zrobiły wrażenie. Niby u nas też można, ale na zdjęciu kapitalnie się komponują z dogą.
Podobne wychodnie skalne są u mnie w BN jak się idzie "na Czertyżne" tyle że w skali mikro :)
ps.1 Dzięki za "domek" i to z mchem :D
ps.2 Czertyżne - wioska Łemkowska wysiedlona w 47 r.

To są stare drogi. Teraz przepisy nie pozwalają na ustawianie takich "ozdób" przy drogach.
Jak pisałem domków ci u mnie mnóstwo, więc niech na zdrowie Ci wyjdą. :)

1727 - fajne zestawienie: mknące samochody i ta chatka .
Nad wcześniejszymi ujęciami typu "kaldera" nie będę się już rozwodzić, ale i tak świetne :-)

Dziękuję bardzo za dobre słowo. :)

1728

250161

1729

250162

1730

250159

1731

250160

.

DeWuTe
24.11.22, 23:49
Na 1728 skały po lewej skojarzyły mi się z jakimś leżącym gadem czy płazem. :shock:

paparapa
26.11.22, 12:06
Na 1728 skały po lewej skojarzyły mi się z jakimś leżącym gadem czy płazem. :shock:

Na szczęście nie ma tam takich olbrzymich płazów....:)

1732

250211

1733

250217

1734

250213

1735

250214

1736

250215

1737

250216

.

Bodzip
26.11.22, 12:16
1735 - widać że prawdziwe łąki też mają :mrgreen:

paparapa
27.11.22, 21:03
1735 - widać że prawdziwe łąki też mają :mrgreen:
Bodzip parę takich łąk się znajdzie. Dla kilku koni wystarczy. :)

1738

250270

1739

250271

1740

250272

1741

250273

1742

250274

.

pstrykacz_smartfonowy
27.11.22, 21:11
1738 - osiedle łanowe na wodzie?
1740 - z folderu turystycznego?
1742 - całkiem,całkiem...

Bodzip
27.11.22, 23:16
Ooooo :mrgreen: moje domki - chyba mnie lubisz :lol:
i czerwone kajaki
i... i znowu latałeś na miotle :-P

paparapa
28.11.22, 21:34
Ooooo :mrgreen: moje domki - chyba mnie lubisz :lol:
i czerwone kajaki
i... i znowu latałeś na miotle :-P
Bodzip jasne że Cie lubię. :)
Masz jeszcze trochę domków.

1743

250298

1744

250299

1745

250300

.

yac
29.11.22, 17:09
Czy tam nie ma brzydkich krajobrazów :?:. Na emeryturze się tam przeniosę i zus zapewni mi świetlaną przyszłość :mrgreen:
( Na wszelki wypadek pomalowałem w "norweskim" kolorze drewutnię u siebie na wsi ...)

koronax
29.11.22, 17:31
Super widoki.
Ładne zdjęcia. Strasznie przyjemnie się ogląda. :mrgreen:

Czy tam nie ma brzydkich krajobrazów :?:. Na emeryturze się tam przeniosę i zus zapewni mi świetlaną przyszłość :mrgreen:
( Na wszelki wypadek pomalowałem w "norweskim" kolorze drewutnię u siebie na wsi ...)

Na ZUS bym nie liczył :-P.
Mógłbyś pokazać fotkę te drewutni swoją drogą :wink:

yac
30.11.22, 01:27
.......
Mógłbyś pokazać fotkę te drewutni swoją drogą :wink:
Lepiej nie, bo ludziska zamiast do Nowegii to na Kaszuby będą jeździć :cool:

paparapa
30.11.22, 11:35

Lepiej nie, bo ludziska zamiast do Nowegii to na Kaszuby będą jeździć :cool:

Dziękuję bardzo yac
Ależ oczywiście że są. Jest ich tak dużo, że aż przytłaczają. Dlatego nie pchajcie się tam na północ. Daleko, bo ze trzy dni wołami... Zimno i drogo jak jasny gwint.
Po jakiego czorta się tam ciągnąć. Nie rozumiem tego, po co tam ludzie jeżdżą. Lepiej wyskoczyć na Kaszuby albo Pomorze. Ciepło i ponoć można tam znaleźć szopy w norweskim stylu. :mrgreen:

Super widoki.
Ładne zdjęcia. Strasznie przyjemnie się ogląda. :mrgreen:

Dzięki za dobre słowo i komentarz. :)

1746

250338

1747

250343

1748

250342

1749

250340

.

.

paparapa
30.11.22, 21:48
.

1750

250358

1751

250359

1752

250360

.

Bodzip
30.11.22, 22:04
I jak tu nie zakochać się w Norwegii ? :grin:

wyszomir
1.12.22, 00:07
Piękne kadry. Te trzy ostatnie z ziemi czy z drona?

August68
1.12.22, 13:42
Oj widać, że Rudolf jeszcze nie gotowy, nosek coś mało czerwony ;-)
Bardzo dobra jakość tych zdjęć z drona trzeba przyznać.

Tadeusz Jankowski
1.12.22, 14:05
Superlandszafty rozmaite, woda, ogrom, domki, skały, człowiek przy nich taki mały.

paparapa
1.12.22, 22:05
I jak tu nie zakochać się w Norwegii ? :grin:

No nie da się nie zakochać.... :mrgreen:

Piękne kadry. Te trzy ostatnie z ziemi czy z drona?

Dzięki, te ostatnie z "latawca".

Oj widać, że Rudolf jeszcze nie gotowy, nosek coś mało czerwony ;-)
Bardzo dobra jakość tych zdjęć z drona trzeba przyznać.

No bo to był lipcowy Rudolf. Jest szansa, że teraz ma już odpowiedni kolorek noska. :)
Tak, na jakość nie ma co narzekać. Choć przyznam że, są programy które z tych zdjęć robią masakrę.

Superlandszafty rozmaite, woda, ogrom, domki, skały, człowiek przy nich taki mały.

Jesteśmy tacy mali..... Ale ilu nas? :mrgreen:

1753

250397

1754

250398

1755

250399

.

Rysiek_O
1.12.22, 22:26
Piękne widoki. Na 1754 to jakaś sztuczna wyspa?

wyszomir
1.12.22, 22:53
Jesteśmy tacy mali..... Ale ilu nas? :mrgreen:

W porównaniu z np. owadami strasznie mało...

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Sądzę że to pływający pomost oparty na czterech stalowych pływakach w kształcie walców.

paparapa
3.12.22, 14:31

Dzięki, Wyszomir już mnie uprzedził.
Zabawa polega na tym, aby dopłynąć do tego pomostu.
Skoczyć z niego parę razy do wody. I wrócić na brzeg w pełni zadowolonym i zdrowym.
A dodam, że trzeba szybko płynąć, nawet bardzo... :):):)

W porównaniu z np. owadami strasznie mało...

No nie da się zaprzeczyć.... :mrgreen:

1756

250426

1757

250438

1758

250428

.

koronax
3.12.22, 14:39
Oczu nie mogę oderwać od 1756 :mrgreen: .
Cudo miejsce. ładne foty.

Bodzip
3.12.22, 15:12
Zabawa polega na tym, aby dopłynąć do tego pomostu.
Skoczyć z niego parę razy do wody. I wrócić na brzeg w pełni zadowolonym i zdrowym.
A dodam, że trzeba szybko płynąć, nawet bardzo... :):):)

Nie mówimy oczywiście o zimnej wodzie i piance... tylko o ichniej Nessi która łapie za zadek :mrgreen:
ps. a w "zimnej wodzie" to tylko kaczorowi staje (bez polityki ) :-P

paparapa
7.12.22, 18:37
Oczu nie mogę oderwać od 1756 :mrgreen: .
Cudo miejsce. ładne foty.

Dziękuję uprzejmie. :)

[/CENTER]
Nie mówimy oczywiście o zimnej wodzie i piance... tylko o ichniej Nessi która łapie za zadek :mrgreen:
ps. a w "zimnej wodzie" to tylko kaczorowi staje (bez polityki ) :-P
Bodzip przecież wiadomo, że dżentelmeni nie rozmawiają o..... zimnej wodzie. Może kaczory tak. :)
Tak dla porządku oczywiście dodam, że jezioro nazywa się Nisservatnet.. Co pewnie w miejscowym dialekcie znaczy. Jezioro w którym Nessi łapie za tyłek.:mrgreen:

1759

250525

1760

250526

1761

250527

1762

250528

.

Bodzip
7.12.22, 20:25
A tak sobie pomyślałem, że 1760 to w Tatrach robione :mrgreen:

250532

paparapa
7.12.22, 21:27
A tak sobie pomyślałem, że 1760 to w Tatrach robione :mrgreen:

250532

No prawie to samo Bodzip. :)

1763

250533

1764

250534

1765

250541

1766

250542

.

Rysiek_O
7.12.22, 21:30
Ładny ten strumyczek na 1745

paparapa
21.12.22, 14:38
Ładny ten strumyczek na 1745

Cieszy mnie to bardzo. :)

1767

250792

.

majeczek78
21.12.22, 14:54
Łoooo matko -ale niebo !...

wyszomir
21.12.22, 15:36
Niebo faktycznie niezwykłe. I ten czerwony blask słońca na skalistych zboczach.

paparapa
30.12.22, 16:30
Dziękuję za komentarze.

1768

250978

1769

250979

1770

250980

1771

250981

.

paparapa
30.12.22, 22:44
.

1772

251004

1773

251005

1774

251006

.

ks143
31.12.22, 20:46
Z kilku ostatnich serii najbardziej przypadł mi do gustu nr 1768, piękne kolory i ten śnieg na szczytach:)

Wiejo
31.12.22, 21:59
Wspaniałe krajobrazy i tak optymistycznie działają na odbiorcę.

paparapa
5.01.23, 13:06
Z kilku ostatnich serii najbardziej przypadł mi do gustu nr 1768, piękne kolory i ten śnieg na szczytach:)

Dzięki. Aurlandsdalen to dość ciekawe miejsce. Najfajniej jest jesienią. Wystarczy zatrzymać się na jeden dzień, aby przejść najciekawszą część doliny.

Wspaniałe krajobrazy i tak optymistycznie działają na odbiorcę.

Dziękuję bardzo . :)

1775

251156

1776

251157

1777

251158

.

Bodzip
5.01.23, 16:08
Znowu o północku robisz zdjęcia ? :mrgreen:

paparapa
5.01.23, 17:47
Znowu o północku robisz zdjęcia ? :mrgreen:
Bodzip zawsze robię zdjęcia w nocy, ale nie zawsze pokazuję.
Bo tam na północy, latem. Można robić zdjęcia 24/7. :mrgreen:

Mam dziwne wrażenie, że za chwilę to miejsce zostanie "zamknięte"....
Może nie całkowicie, ale jednak. Zostanie tylko "ring" do pojedynków
mistrzów internetowej elokwencji, ukrytych za swoimi klawiaturami i monitorami w domowych pieleszach.
Którzy chcą przekonać innych, ze tylko oni maja jeden, jedyny i najsłuszniejszy
pogląd. Nie tylko w temacie foto, ale na każdy temat. :)

To jest zbyt męczące. Codzienna pyskówka o byle co. Nawet Tobie spokojnemu człowiekowi się oberwało...
No cóż mój dawny koleś mawiał. Gdy Bóg chce kogoś ukarać, odbiera mu rozum.....

A zdjęcia? A co to są zdjęcia?... I po cholerę one.:lol:

1778

251179

1779

251177

1780

251176

.

August68
5.01.23, 18:57
Ludziska w domach siedzą bo na zewnątrz ciemnica i chlapa to się nudzą i marudzą.
W dodatku zaraz Blue Monday, więc nastroje najpodlejsze w roku.
Ale jeszcze trochę, dnia teraz po kilka minut przybywa, niedługo będzie lepiej :-)
A zdjęcia... cóż piękne jak zazwyczaj, szczególnie 1776 - cudny i kadr i złapane światełko.
Z ostatniej trójeczki chyba 1780 wybiorę :-)

paparapa
6.01.23, 16:36
Dziękuję bardzo za dobre słowo. :)

1781

251195

.

zigger
8.01.23, 02:14
1778 - świetna woda i do tego w takim ładnym "zamknięciu".

paparapa
9.01.23, 20:57
1778 - świetna woda i do tego w takim ładnym "zamknięciu".

Czasem się uda... :)

1782

251321

1783

251322

1784

251324

.

majeczek78
9.01.23, 21:19
fajne serie.... bardzo spodobały mi się zdjęcia ukazujące fiordy widziane z góry :)

August68
9.01.23, 22:01
No proszę szanownego Pana - za te złoto na 1782 to się złoty medal należy, żadne tam za-Fajd-ane 9 miejsce w plebiscycie ;-)
Śliczne kolorki na niebie i na wodzie.

yamada
10.01.23, 02:08
Fajny wątek, dużo dobrych krajobrazowych zdjęć. Fajnie, jakbyś pisał co pokazujesz, chyba że to tajemnica [emoji6]

paparapa
10.01.23, 14:02
.

fajne serie.... bardzo spodobały mi się zdjęcia ukazujące fiordy widziane z góry :)
@majeczek78 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=11674) na ostatnich moich zdjęciach nie ma fiordów. Te z góry to są zdjęcia zrobione w Besseggen w Jotunheimen i są to jeziora. Ale faktycznie wyglądają jak fjordy.
Co ciekawe Norwegowie w niektórych regionach swojego kraju jeziora też nazywają fiordami, więc właściwie się nie pomyliłeś. :)

No proszę szanownego Pana - za te złoto na 1782 to się złoty medal należy, żadne tam za-Fajd-ane 9 miejsce w plebiscycie ;-)
Śliczne kolorki na niebie i na wodzie.
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762) te zdjęcia tez są z Jotunheimen. Konkretnie z okolic Beitostølen, przy kultowej drodze 51. Kto nie przejechał tą drogą i drogą 55 ten nie był w Norwegii.... :mrgreen:
To cytat z przewodnika, ale wyjątkowo zgadzam się z nim. :)

Fajny wątek, dużo dobrych krajobrazowych zdjęć. Fajnie, jakbyś pisał co pokazujesz, chyba że to tajemnica [emoji6]

Dziękuję za dobre słowo @yamada (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15287).
Jakieś 200 stron temu napisałem, że poświęcam ten wątek zdjęciom z moich wyjazdów do Norwegii. Stało się tak, ponieważ od wielu lat ten piękny kraj jest moim głównym celem
wyjazdów urlopowych. Nie zawsze chce się podpisywać zdjęcia. A to z powodu jesienno zimowej chandry, a to z powodu bolącego paluszka....:) Samo życie. Myślę że wiesz jak to jest.
Jak chcesz się coś konkretnego dowiedzieć, to śmiało pytaj.
Ostatnich kilka wrzut to wspomniane wcześniej najwyższe góry Norwegii Jotunhęimen. Późno jesienny Aurland i trochę kadrów z Lofotów.

Wszelkie inne zdjęcia zamieszczam w https://forum.olympusclub.pl/threads/120320-O-wszystkim-i-o-niczym .

Besseggen w dzień i w nocy

1785

251334

1786

251332

Lustrafjorden

1787

251333

.

wyszomir
10.01.23, 14:07
Zachwyciła mnie woda na 1785. Wspaniały kolor i zarówno piękne odbicia jak i cienie chmur.

yamada
10.01.23, 19:07
Norwegia, coraz bardziej mam chęć ją zobaczyć. Piękne miejsca, pięknie pokazane.

majeczek78
11.01.23, 08:53
1787 - ach to światełko ....

Koriolan
12.01.23, 09:49
Norwegia chyba jest piękniejsza na Twoich zdjęciach niż w rzeczywistości :)
wszedłem w wątek i przykuło moją uwagę 1775.. a dalej już tylko oglądałem z otwartą paszczą - nie pierwszy raz.

Jako że byłem tu i ówdzie i parę zapierających dech krajobrazów widziałem- wiem że wcale nie jest łatwo je pokazać tak jak na to zasługują.

Będę się starał.

paparapa
12.01.23, 15:57
Zachwyciła mnie woda na 1785. Wspaniały kolor i zarówno piękne odbicia jak i cienie chmur.

Dzięki za opinię. :)

Norwegia, coraz bardziej mam chęć ją zobaczyć. Piękne miejsca, pięknie pokazane.

Tam jest pięknie. I co śmieszne, za każdym razem inaczej pięknie. Dynamika w pogodzie potrafi to uwypuklić, albo całkowicie spaprać.
Na pewno trzeba mieć tam dużo cierpliwości, a co za tym idzie dużo czasu.
I Norwegię polecam jak najbardziej.

1787 - ach to światełko ....

Norwegia chyba jest piękniejsza na Twoich zdjęciach niż w rzeczywistości :)
wszedłem w wątek i przykuło moją uwagę 1775.. a dalej już tylko oglądałem z otwartą paszczą - nie pierwszy raz.

Jako że byłem tu i ówdzie i parę zapierających dech krajobrazów widziałem- wiem że wcale nie jest łatwo je pokazać tak jak na to zasługują.

Będę się starał.

Dziękuję za tą piękna opinię.
Ja z kolei mam wrażenie że moje obrazki nie sięgają nawet do pięt oryginałowi.
I pokazywanie tych miejsc faktycznie do łatwych nie należy. Owszem zdarzają się "samograje", ale większość miejsc ze specyficznym światłem wymaga przynajmniej zastanowienia
przed zrobieniem zdjęcia. A nie zawsze ma się na to ochotę np. o drugiej w nocy. :)

Z miotły....

1788

251415

1789

251416

1790

251418

.

.

Wiejo
12.01.23, 22:19
Z przyjemnością zagłębiałem się oczyma wyobraźni w zamieszczone zdjęcia. One działają na widza, wprowadzają w dobry pogodny nastrój.

wyszomir
12.01.23, 22:41
Niesamowity krajobraz na 1790. I bardzo ładnie pokazany.

paparapa
13.01.23, 17:51
Z przyjemnością zagłębiałem się oczyma wyobraźni w zamieszczone zdjęcia. One działają na widza, wprowadzają w dobry pogodny nastrój.

Niesamowity krajobraz na 1790. I bardzo ładnie pokazany.

Dzięki za miłe komentarze. :)

Parę starych racuchów w nowszej wersji. :)

1791

251446

1792

251443

1793

251444

.

paparapa
20.01.23, 00:22
.

1794

251635

.

wyszomir
20.01.23, 01:14
Bajeczne miejsce i piękne światło. Nawet szyby złote wyszły:-)

Bodzip
20.01.23, 10:10
Brawo panie, brawo :)

paparapa
20.01.23, 12:50
Bajeczne miejsce i piękne światło. Nawet szyby złote wyszły:-)

Brawo panie, brawo :)

Dzięki piękne. :)
To teraz was troszkę zmrożę... :)

1795

251639

.

paparapa
23.01.23, 11:15
.

Kjerna

1796

251766

.

paparapa
24.01.23, 00:54
.

Ach ten Jotunchęimen.... Miód i orzeszki. :)

1797

251795

.

paparapa
25.01.23, 14:53
.

1798

251829

.

paparapa
25.01.23, 23:21
.

Dzięki @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) :)

1799

251862

1800

251860

1801

251861

1802

251859

.

August68
25.01.23, 23:36
Kurczę, piękna ta Norwegia jest i bardzo ładnie nam ją pokazujesz.
Ja wyróżnię 1793 i - nie będę oryginalny - 1794, światło cudo.
Ale mam za to "problem" z odbiorem 1798.
Mam wrażenie, że dość mocno "wygasiłeś" na zdjęciu tę lampę - podczas gdy jest tu ona chyba głównym źródłem światła.
Światło sięga daleko - za daleko jak na tak zgaszoną lampę.
Chyba że za plecami była jeszcze jedna lampa (albo inne źródło światła), które rozjaśniło okolice tego trapu.
Ale to tylko takie moje wrażenie - możliwe, że błędne, wzrok już mocno dzisiaj zmęczony... ;-)

yac
26.01.23, 00:08
Na 1794 można się dłuuugo gapić... superowe.

paparapa
26.01.23, 01:43
Kurczę, piękna ta Norwegia jest i bardzo ładnie nam ją pokazujesz.
Ja wyróżnię 1793 i - nie będę oryginalny - 1794, światło cudo.
Ale mam za to "problem" z odbiorem 1798.
Mam wrażenie, że dość mocno "wygasiłeś" na zdjęciu tę lampę - podczas gdy jest tu ona chyba głównym źródłem światła.
Światło sięga daleko - za daleko jak na tak zgaszoną lampę.
Chyba że za plecami była jeszcze jedna lampa (albo inne źródło światła), które rozjaśniło okolice tego trapu.
Ale to tylko takie moje wrażenie - możliwe, że błędne, wzrok już mocno dzisiaj zmęczony... ;-)
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762) fajnie , że coś znalazłeś dla siebie.
Jeśli chodzi 1798 to jest już nas dwóch. :)
Poniosła mnie fantazja upierając, się że to zdjęcie zrobię jak trzeba na lapku. Co jaaaa nie zrobię? :mrgreen:
I to nie był dobry pomysł. :)
Usiadłem sobie wieczorem i popatrzyłem cożem narobił. :) Masakra
Zrobię to jeszcze raz , ale na blaszaku.

Na 1794 można się dłuuugo gapić... superowe.

Bardzo mi miło. :)

1803

251872

.

Bodzip
26.01.23, 09:15
ktoś zajumał deski :mrgreen:

paparapa
26.01.23, 10:43
ktoś zajumał deski :mrgreen:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) jeśli masz na myśli mostek, to nikt nie zajumał. Tak ma być.
W zimie jest tam duże sporo śniegu. Celowo zostawia się taki odstęp.
To ma zapobiegać zaleganiu śniegu między mostkiem a skałą.
Dzięki temu mostek, a właściwie jego część drewniana, może przetrwać kilka sezonów, a nie tylko dwa.
Pierwszy i ostatni. :)

1804

251880

.

Bodzip
26.01.23, 12:16
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) jeśli masz na myśli mostek, to nikt nie zajumał. Tak ma być.
W zimie jest tam duże sporo śniegu. Celowo zostawia się taki odstęp.
To ma zapobiegać zaleganiu śniegu między mostkiem a skałą.
Dzięki temu mostek, a właściwie jego część drewniana, może przetrwać kilka sezonów, a nie tylko dwa.
Pierwszy i ostatni. :)
.
A już myślałem, że "nasi" tam byli :mrgreen:

paparapa
26.01.23, 21:57
A już myślałem, że "nasi" tam byli :mrgreen:

Jacy nasi łobuzie? :)
Naszych to ja widziałem przez kilka lat ze trzy sztuki.....

1805

251903

.

zigger
27.01.23, 02:18
1798 - właśnie w takiej wersji bardzo przydało mi do gustu.

paparapa
27.02.23, 12:50
1798 - właśnie w takiej wersji bardzo przydało mi do gustu.

"Tyż dobrze."... :)

1806

252934

.

Bodzip
27.02.23, 15:11
O kurde, UFO lądowało :mrgreen:

paparapa
27.02.23, 19:47
O kurde, UFO lądowało :mrgreen:

A nie. kolego... To Bodzip na Jawie. :mrgreen:

wyszomir
27.02.23, 20:03
Ciekawy efekt ze światłami samochodów. Zastanawiało mnie że niektóre są rozmyte na bardzo długim odcinku a kilka jest punktowych - jakby te samochody stały na drodze (a nie wydaje mi się by miejsce zachęcało do parkowania) lub tylko na moment mrugały światłami. Ale chyba po prostu były tam wyższe głazy poboczu przez które tylko w niektórych miejscach przebłyskiwały światła.

epicure
27.02.23, 20:30
Na pewno mrugali światłami, żeby ostrzec przed suszarkami

zigger
28.02.23, 01:50
1806 - Prometeusz, zdjęcia próbne ;-)

yamada
1.03.23, 16:28
1793, 1975, 1976, mostek też...Ładne miejsca, góry i jeziora... super. Oglądam z przyjemnością.

paparapa
2.03.23, 12:43
Dziękuję za dobre słowo Koledzy. No no, Prometeusz... To brzmi dumnie. :mrgreen:
Faktycznie przerwy w smudze świateł zrobiły kamienie stojące przy drodze. A powód że widać dwa światła, jest taki że w tm miejscu jest zakręt drogi. I przez kilka chwil samochód jechał na wprost mnie.

Tafjord dość traumatyczne miejsce dla norwegów. Zwłaszcza tych żyjących wokół fiordów. Mimo że ci ludzie nie żyją na wulkanie, ich życie jest wciąż zagrożone.
Rok 1934 był bardzo zły dla mieszkańców tej miejscowości. https://www.lifeinnorway.net/tafjord-tsunami/
Obecnie zagrożonych miejsc w Norwegii jest kilka.

Ponury deszczowy Tafjord dziś. Z osuwiskiem na wprost. Z lotu kamienia oczywiście...:)

1807

253025

I na dokładkę kawałek Drogi Atlantyckiej. Niestety pogoda, jak przeważnie, nie rozpieszcza w ty miejscu.

1808

253023

1809

253024

.

Bodzip
2.03.23, 13:31
No niestety, ci co mieszkają w fiordach i zatokach mają pod górkę.
Zatoka Lituya na Alasce - rok 1958 ... upss miałem 3 latka :-P Fala miała od 520 do 540 m wysokości
Fiord Taan na Alasce - rok 2015. Fala miała ok 190 m wysokości.

paparapa
3.03.23, 21:30
No niestety, ci co mieszkają w fiordach i zatokach mają pod górkę.
Zatoka Lituya na Alasce - rok 1958 ... upss miałem 3 latka :-P Fala miała od 520 do 540 m wysokości
Fiord Taan na Alasce - rok 2015. Fala miała ok 190 m wysokości.

Bogdan tam nie było dużo ofiar. Co najwyżej pięć osób. Owszem fala "wylazła" na brzeg na wysokość 500m ale z racji swojego impetu. Jej wysokość nie mogła przekraczać 30 m .
Nie mniej jest to dość paskudny żywioł.

1810

253057

1811

253050

.

paparapa
5.03.23, 10:58
.

1812

253084

I w trochę większym wymiarze...

1813

253085

.

August68
5.03.23, 14:32
Ostatnie trzy świetne, a już panoramka - cud, miód i orzeszki. Śliczna.

gulasz
6.03.23, 00:53
trochę nadrobiłam zaległości w tym wątku - ale się kolega lenił albo urlopował w lutym ;)
nie to żebym ja była płodna fotograficznie na forum ;)
trza będzie conieco się poprawić (to do mnie nie do Ciebie ;) )

niezmiennie uwielbiam tu zaglądać :)

zigger
6.03.23, 01:53
1808 - urzekła mnie droga "rowerowa". Przynajmniej taka jej funkcja byłaby bardzo interesująca :mrgreen:

paparapa
6.03.23, 11:19
Ostatnie trzy świetne, a już panoramka - cud, miód i orzeszki. Śliczna.

Dziękuję bardzo. Fajnie że się podoba.

trochę nadrobiłam zaległości w tym wątku - ale się kolega lenił albo urlopował w lutym ;)
nie to żebym ja była płodna fotograficznie na forum ;)
trza będzie conieco się poprawić (to do mnie nie do Ciebie ;) )
niezmiennie uwielbiam tu zaglądać :)

gulasz ależ wpadłaś tu jak bomba... Powymiatałaś jesienne liście ze wszystkich kątów. :mrgreen:

Drugi wątek relaksuje się i nabiera sił, Bo ja byłem trzy tygodnie z kurtuazyjną wizytą w berlinie.
Pozostawiając ślad w drugim wątku.
Miałem ze sobą tylko mały laptop i deficyt czasu. :)

A i lepiej się nie poprawiaj. Lepiej trzymaj jakąś dobra dietę. :)
No i zajrzyj od czasu do czasu.

1808 - urzekła mnie droga "rowerowa". Przynajmniej taka jej funkcja byłaby bardzo interesująca :mrgreen:

No popatrz zigger. Rowerowa piszesz...
Pięć lat temu jak byłem tam, na Atlantik Road, pierwszy raz. Próbując robić zdjęcia w strugach deszczu. Wjechał mi w kadr jegomość na rowerze.
Już chciałem głośno wyrazić swoje niezadowolenie, ale coś mnie tknęło... Powiedziałem tylko do stojącej obok małżonki. Patrz jaki twardy zawodnik.
W tym momencie przemoczony pan zatrzymał się i z uśmiechem na twarzy powiedział, dzień dobry.
Okazało się, że to emerytowany Kapitan Żeglugi Wielkiej ze Szczecina. Który co roku spędza "urlop" w Norwegi przemierzając ją rowerem.
Trasa tamtego sezonu zaczęła się w Kristiansandzie. I miała zakończyć na Nord Kappie. 2300 km
Powrót pociągiem.
Wielki szacun Kapitanie.

paparapa
6.03.23, 13:59
.

Z innej perspektywy. Mimo czasem paskudnej pogody.
W czasie lotu napinka czy go nie zaleje zbytnio deszczyk...
A po locie wycieranie śmigiełek :mrgreen:

1814

253139

1815

253140

1816

253141

1817

253142

.

yamada
6.03.23, 14:44
Foty z perspektywy tej, z której nie dane jest nam osobiście oglądać widoków lubię oglądać... Ostatnio kusił mnie mały dron, brak jakiegokolwiek doświadczenia kolejny raz jednak mnie zniechecił. Nie lubię kupować czegoś co potem okaże się kiepskie, a odsprzedawanie też już mnie wnerwia.
Panorama super :) foty z drona fajne :)

Bodzip
6.03.23, 17:36
A pisałeś kiedyś, że tam nie wolno z dronami... :roll:
To z mgiełką jest zajefajne.

paparapa
6.03.23, 20:40
Foty z perspektywy tej, z której nie dane jest nam osobiście oglądać widoków lubię oglądać... Ostatnio kusił mnie mały dron, brak jakiegokolwiek doświadczenia kolejny raz jednak mnie zniechecił. Nie lubię kupować czegoś co potem okaże się kiepskie, a odsprzedawanie też już mnie wnerwia.
Panorama super :) foty z drona fajne :)

Nie nie nie yamada . Z tej perspektywy też możemy oglądać świat. Możliwości jest sporo, ale to już inna bajka i inne koszta. :)

Nie ma czegoś takiego jak mały dron do robienia zdjęć. Albo wchodzisz w to albo nie. Nie ma czegoś w stylu pół na pół. Wszystkie tanie drony to "kupa" której nie należy dotykać, bo będą kłopoty.
Minimum to DJI AIR2S.
Jeśli jesteś w stanie zaakceptować 12 mpx to tańszy i mniejszy mini 3 lub mini 3 pro.( Jak to pro brzmi znajomo. :) ) Ten drugi teoretycznie wypluwa z matrycy Quad 48 mpx foty. :)
Tylko że są one mz gorsze jakościowo od tych 12 mpx . I na dodatek nie za bardzo lubią jak się je obrabia.

Samo posługiwanie się taką zabawką jest banalnie proste i nie przysparza specjalnie dużo problemów.

A pisałeś kiedyś, że tam nie wolno z dronami... :roll:
To z mgiełką jest zajefajne.

Bogdan pisałem że w Szwecji nie wolno robić zdjęć z powietrza. I jest to tam karalne.
W Niemczech nie wolno latać w miastach i nad osiedlami ....

A poza tym gdzie tu widzisz drona?
Ja pokazuje zdjęcia z latawca. :)

Tak z mgiełką jest fajne. Oj zmoczyłem wtedy latawiec. Bardzo , bardzo., aż się papier pomarszczył. :)

Tadeusz Jankowski
6.03.23, 23:01
1814 - Dróżka owijająca biały kościółek plus odbicia gór w wodzie fiordu - piękne. Pozostałe tez są ładne.
TJ

yamada
6.03.23, 23:20
Dron z tych dji mini pro, itp, chodziło mi o taki na który nie trza "prawalotu" tylko styka zgłoszenie latania... Tanie badziewia to mnie nie interesują. Tylko nie mam nawet znajomego nikogo, kto miałby takiego i mógłbym naocznie, własnoręcznie objadać... Czy mi to w ogóle przypasi... Bo ja generalnie w trawach i krzaczorach siedzę [emoji16]

paparapa
6.03.23, 23:39
Dron z tych dji mini pro, itp, chodziło mi o taki na który nie trza "prawalotu" tylko styka zgłoszenie latania... Tanie badziewia to mnie nie interesują. Tylko nie mam nawet znajomego nikogo, kto miałby takiego i mógłbym naocznie, własnoręcznie objadać... Czy mi to w ogóle przypasi... Bo ja generalnie w trawach i krzaczorach siedzę [emoji16]

Mija kolejny rok i w krainie prostych bananów nadal z uprawnieniami jest zamieszanie.
"Szanowna" komisja kolejny raz odłożyła tą sprawę na następny sezon. :))))
Przecież możesz wypożyczyć i się przekonać czy Ci to odpowiada. Ja traktuję to jako uzupełnienie sprzętu foto.
Albo jako przedłużenie mojej ręki. :) Nie wszędzie da się wejść.
I tak najwięcej swojego noszę. I od czasu do czasu dam mu się przewietrzyć.

zigger
7.03.23, 12:59
1814 i 1815 b. fajne.
Co zaś do "morskiego rowerzysty", to ciekawa historia pokazująca, że cały czas coś nas zaskakuje i to pozytywnie :-)

paparapa
10.03.23, 00:18
.

1818

253262

1819

253267

Czy to jeszcze dzień, czy to już noc...

1820

253264

.

yamada
10.03.23, 00:27
Ładnie, środkowe mi się bardzo podoba.

August68
10.03.23, 00:31
Wodospad śliczny. Nic tylko się gapić i gapić... :-)

wyszomir
10.03.23, 00:42
Z ostatniego zestawu również na mnie wodospad wywarł największe wrażenie.

Bodzip
10.03.23, 09:54
1819 oczywiście. Gdyby jeszcze piękna pani siedziała na tej skale to już super wypas by był :mrgreen:

paparapa
10.03.23, 14:09
Ładnie, środkowe mi się bardzo podoba.

Wodospad śliczny. Nic tylko się gapić i gapić... :-)

Z ostatniego zestawu również na mnie wodospad wywarł największe wrażenie.

Dzięki wielkie. :)Jeśli się spodobało to pociągnę ten temat do końca, bo to jest Tännforsen w Szwecji. Parę kilometrów od granicy z Norwegią.
Ponoć jest to w Szwecji wodospad o największym przepływie wody. Na wiosnę potrafi się przewalać przez ten próg skalny 600 m3 wody na sekundę.
Pył wodny i światło w kontrze utrudniały robienie fotek, ale takie też mają swój urok.

1821

253271

1822

253272

1823

253273

1824

253274

1819 oczywiście. Gdyby jeszcze piękna pani siedziała na tej skale to już super wypas by był :mrgreen:
Bodzip, nie mogła tam usiąść, bo była bardzo zajęta. :)

1025

253275

.

yamada
10.03.23, 15:19
Pył wodny zrobił tęczę, czyli nie przeszkadzał a uatrakcyjnił, fajne miejsce

And.N
10.03.23, 15:56
Ładne zdjęcia, podobają się, może tylko odrobinę bym podostrzył.

wyszomir
10.03.23, 16:17
Kolejna piękna seria. Najbardziej przypadły mi do gustu 1821 i 1822.

paparapa
10.03.23, 23:15
Pył wodny zrobił tęczę, czyli nie przeszkadzał a uatrakcyjnił, fajne miejsce

Ładne zdjęcia, podobają się, może tylko odrobinę bym podostrzył.

Kolejna piękna seria. Najbardziej przypadły mi do gustu 1821 i 1822.

Dzięki, czasem coś fajnego wpadnie w obiektyw. :)

1826

253280

1827

253281

1828

253282

1829

253283

1830

253284

.

August68
10.03.23, 23:24
Ech te ... chmurki ;-)

yamada
10.03.23, 23:28
1827 piękne

wyszomir
11.03.23, 00:26
A mi bardziej odpowiada ta sama góra na 1826.

yamada
11.03.23, 00:28
1826 to "nuda", na następnym, się dzieje...

paparapa
11.03.23, 16:03
Ech te ... chmurki ;-)

1827 piękne

A mi bardziej odpowiada ta sama góra na 1826.

1826 to "nuda", na następnym, się dzieje...

Dzięki chłopaki.
Czy się dzieje czy nie, to już preferencje osobiste. Ja już się zagubiłem w tym wszystkim.
Związek emocjonalny do odwiedzanych miejsc zaślepia, tak samo jak kobiety. :)

1831

253293

1832

253294

Od tego miejsca nie mogę się uwolnić. A że jest koło drogi którą często jeżdżę....

1833

253295

Trzy siostry, chciałoby się powiedzieć.

1834

253296

.

yamada
11.03.23, 16:18
1833, wcale się nie dziwię...

Bodzip
11.03.23, 18:57
T
rzy siostry, chciałoby się powiedzieć.1834

253296

.
Wprawdzie to nie ta skała, ale zawsze :D

paparapa
12.03.23, 00:30
1833, wcale się nie dziwię...

yamada z roku na rok tego wraku jest coraz mniej. Pamiętam jak był w dużo lepszej kondycji. Zastanawiam się, czy teraz zostało coś więcej niż stępka na dnie.
Miejsce ma jedną wadę. Meszki i komary. W tamtym roku było dość mokre lato. Kawę piłem szybko spacerując po parkingu i oganiając się od wampirów.

Wprawdzie to nie ta skała, ale zawsze :grin:

Ale trzy. :)

1835

253313

1836

253314

1837

253315

1838

253316

.

yamada
12.03.23, 10:39
1829 i 1830 zapomniałem wyróżnić, takie miejsca lubię (na pewno znalazłbym tam ważki...) no i 1838, światło zrobiło wspaniałą robotę i dobrze to wykorzystałeś.

Tadeusz Jankowski
12.03.23, 14:47
Ładne serie. Podobał mi się niszczejący na odludziu okręt wikingów i w tle kłębiaste chmury. Trzy siostry kontemplujące krajobraz też.
TJ

paparapa
12.03.23, 17:10
1829 i 1830 zapomniałem wyróżnić, takie miejsca lubię (na pewno znalazłbym tam ważki...) no i 1838, światło zrobiło wspaniałą robotę i dobrze to wykorzystałeś.
@yamada (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15287) dzięki.
Co do pierwszego miejsca, faktycznie znalazłem rano parę ważek.
Tak się złożyło, że obiektyw macro był niedostępny, więc foty tylko ze 135mm i mocno cropowane.

253327

253328

Ta druga była cała czarna. Nie widziałem jeszcze takiej.

A co do foty 1838, to zdjęcie wyczekane po kąpieli, dobrej kolacyjce, pieczonych ziemniaczkach i nalewce od żonki. :)

1839

253329

Ładne serie. Podobał mi się niszczejący na odludziu okręt wikingów i w tle kłębiaste chmury. Trzy siostry kontemplujące krajobraz też.
TJ

Dziękuje bardzo. :) Bardzo lubię to miejsce z wrakiem.

yamada
12.03.23, 17:20
Ooo, i to jest pełniejszy obraz tych miejsc. Piękne ważki, to mi się podoba... :)

paparapa
12.03.23, 20:38
Ooo, i to jest pełniejszy obraz tych miejsc. Piękne ważki, to mi się podoba... :)

Trzy puszki, trzy obiektywy i trzy godziny....
I tu robaków nie było. Ja przynajmniej nie widziałem. :mrgreen:

1840

253333

1841

253334

1842

253335

1843

253336

1844

253337

.

Bodzip
12.03.23, 22:20
Jeju, moje domki :mrgreen:

yamada
12.03.23, 23:03
Jeju, moje domki :mrgreen:No weź, i jeszcze żadnego zlotu tam nam nie zrobiłeś [emoji16]

paparapa
13.03.23, 12:39
Jeju, moje domki :mrgreen:

No weź, i jeszcze żadnego zlotu tam nam nie zrobiłeś [emoji16]

To teraz kolego @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) już wiesz, gdzie będzie następny zlot. I kto go będzie organizował...:mrgreen:
Mogę Ci coś niecoś zasugerować w wyborze lokalizacji. :)

Trollstigen w puszystym ubranku...

1845

253364

.

yamada
13.03.23, 13:08
To ja się już zapisuję, i te wszystkie piękne widoki, wraz z przejazdem Drogą Troli (najlepiej kabrioletami) proszę uwzględnić [emoji16][emoji16][emoji16]

Bodzip
13.03.23, 16:05
Ekchm... ja zrobiłem dwa zloty, czas na kolejnych chętnych :) Droga Troli - no ja gut, zehr gut.

paparapa
13.03.23, 20:25
To ja się już zapisuję, i te wszystkie piękne widoki, wraz z przejazdem Drogą Troli (najlepiej kabrioletami) proszę uwzględnić [emoji16][emoji16][emoji16]

Znalazłem taki. Nie wiem yamadaa, czy to nie byłoby poniżej Twoich oczekiwań....
Ale w każdym razie jest Trollstigen, jest kabriolet, a na widoki jak na dżentelmenów przystało, nie będziemy narzekać. :)

1846

253366

Ekchm... ja zrobiłem dwa zloty, czas na kolejnych chętnych :) Droga Troli - no ja gut, zehr gut.

Eeee Panie, nie wiedziałem Bodzip, że organizowałeś zlot już dwa razy. To chyba masz wprawę, i wiesz co w trawie piszczy...
Szkoda żeby ta wiedza miała się zmarnować.... :mrgreen:

yamada
13.03.23, 21:39
Znalazłem taki. Nie wiem yamadaa, czy to nie byłoby poniżej Twoich oczekiwań....
Ale w każdym razie jest Trollstigen, jest kabriolet, a na widoki jak na dżentelmenów przystało, nie będziemy narzekać. :) ależ bardzo spoko kabrio...[emoji16] Przejazd takim Drogą Troli byłby za...sty. A widok z tego parkingu, nie ma sobie nic do zarzucenia.

paparapa
27.03.23, 00:13
.

Jotunheimen po raz kolejny...

1847

253727

1848

253728

1849

253729

1850

253730

.

Bodzip
27.03.23, 09:44
Ładnie tam, oj ładnie :)

paparapa
6.05.23, 21:01
Ładnie tam, oj ładnie :)

Oj ładnie Bogdanie. Mimo że jest wiele pięknych miejsc, mi bardzo przypadły do gustu te miejsca i ich klimaty.

1851

254739

.

yac
6.05.23, 21:11
Widzę że przegapiłem kilka wpisów i znowu to samo.. pięęękne widoczki.
Patrząc na ostatnie przypomniał mi się stary film o domku w Karkonoszach (https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=film+%22domek+w+karkonoszach%22&ie=UTF-8&oe=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:10ae01a8,vid:81dd6lXMQLI) (jak ktoś nie zna to polecam ;) )

paparapa
7.05.23, 12:48
Widzę że przegapiłem kilka wpisów i znowu to samo.. pięęękne widoczki.
Patrząc na ostatnie przypomniał mi się stary film o domku w Karkonoszach (https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=film+%22domek+w+karkonoszach%22&ie=UTF-8&oe=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:10ae01a8,vid:81dd6lXMQLI) (jak ktoś nie zna to polecam ;) )

Dzięki.
Do "mojego" domku zimą autem się nie dostaniesz. Dwu trzy metrowe zaspy. Tylko "śmigło". :)
Chyba takie zimy ns razie w Karkonosze nie przyjdą. : ) A i jelcz z filmu wydaje się być czymś nie na miejscu w czasach Scanii, DAFów i innych SRAffów.
Dla młodzieży to może być szok poznawczy, że nasz kraj, mimo że systematycznie rabowany. To mimo wszystko, po wielu latach niewoli., był w miarę samowystarczalny.
Ale to historia. Teraz w dobie wacików z Chin już nic nam nie grozi. Poza nami samymi.:)

1852

254757

1853

254758

1854

254759

1855

254760

.

Tadeusz Jankowski
7.05.23, 13:02
Bardzo urocze foteczki, krajobrazy pyszne, chmurne, górskie i zaciszne.
TJ

yac
7.05.23, 15:29
Chciałem Ci podnieść reputację dowalając punktem ale system..
Nie idzie się nudzić przy tych fotach.

August68
8.05.23, 09:17
Wiem, że z "latadła" można zobaczyć świat zupełnie inny niż widziany własnymi oczami z ziemi, ale ja jednak bardziej lubię takie klasyczne ujęcia jak 1854.
Piękne miejsce, piękne światło, pięknie złapane.

paparapa
8.05.23, 12:18
Bardzo urocze foteczki, krajobrazy pyszne, chmurne, górskie i zaciszne.
TJ

Chciałem Ci podnieść reputację dowalając punktem ale system..
Nie idzie się nudzić przy tych fotach.

Wiem, że z "latadła" można zobaczyć świat zupełnie inny niż widziany własnymi oczami z ziemi, ale ja jednak bardziej lubię takie klasyczne ujęcia jak 1854.
Piękne miejsce, piękne światło, pięknie złapane.

Dzięki za odwiedziny i wpisy.

System to system.
Wszystko chce mieć pod kontrolą i modelować rzeczywistość. . :mrgreen:

Ja jednak bardzo lubię zdjęcia z latadeł. Wzniesienie się dodaje obrazowi trzeci wymiar. Niewielkim kosztem zyskuje się bardziej całościowe spojrzenie na scenę.
Stojąc przed budynkiem i robiąc zdjęcie, otrzymujesz tylko płaski obraz fasady. Unosząc się w powietrze i spoglądając z góry otrzymujesz informacje o fasadzie, kształcie budynku jako bryły i o jego otoczeniu, :)
Trzy w jednym . :)

Przywołane przez Ciebie zdjęcie byłoby trudne do zrobienia dronem.
Po pierwsze godzina pierwsza w nocy. :)
Po drugie zrobiona z czyjegoś podwórka.
Jeszcze sprawia mi kłopoty latanie latadłem w ciemności.
Może kiedyś...

1856

254795