Zobacz pełną wersję : Paparapa czyli tam gdzie oczy poprowadzą.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
.
Jeszcze się nie wypadało....
1857
254823
.
.
Vagaån Kirke w Kabelvåg, czyli katedra Lofotów.
1859
254843
Przynajmniej dom parafialny malutki :wink:
Przynajmniej dom parafialny malutki :wink:
yac ale wstęp płatny poza nabożeństwami..... dwoma w tygodniu.:mrgreen:
Dwa lata temu skończył się remont, więc trzeba zbierać na kolejny. :)
.
Nauka fotografii, czyli w oczekiwaniu na dobre światło...
1860
254966
1861
254969
.
Zrobić ciekawe zdjęcie przy złym świetle to jeszcze większa sztuka...
Ech... Pięknie tam...
Zrobić ciekawe zdjęcie przy złym świetle to jeszcze większa sztuka...
Dzięki.
No cóż, co robić jak nie ma pogody. I na dodatek złego literatura na niepogodę została już przeczytana....
No tylko włóczyć się nocami i fotki robić. :)
Tak tak, to jest noc...
I jak tu na bezsenność nie zapaść..
1862
255021
1863
255022
1864
255023
.
Wszyscy napawają się tym krajobrazem, to i ja nerwy poleczę ;-) 1853 i 1854 bardzo fajne.
Wszyscy napawają się tym krajobrazem, to i ja nerwy poleczę ;-) 1853 i 1854 bardzo fajne.
Na zdrowie. :)
1865
255714
1866
255718
1867
255729
.
Tadeusz Jankowski
18.06.23, 15:47
Dwa pierwsze - ciekawie wypełnione kadry.
Trzeci też, tylko szarego nieba obfitość nie przyciąga oka.
TJ
Dwa pierwsze - ciekawie wypełnione kadry.
Trzeci też, tylko szarego nieba obfitość nie przyciąga oka.
TJ
Dzięki Tadeuszu za otrzeźwienie mnie. Zakiwałem się w poprawkach ...
Teraz pewnie przegiąłem w drugą stronę. :)
kóń na szczycie :)
Jaki szczyt, taki kóń. :mrgreen:
Tadeusz Jankowski
18.06.23, 20:47
Zdjęcie z końmi mi się podoba, a niebo nie jest zgrzytem, tylko w mojej opinii bardzo subiektywnej rozleniwia oglądacza.
TJ
Zdjęcie z końmi mi się podoba, a niebo nie jest zgrzytem, tylko w mojej opinii bardzo subiektywnej rozleniwia oglądacza.
TJ
W takim razie bardzo, ale to bardzo nie przepraszam. Miało to być zdjęcie relaksujące i przyjemne w odbiorze. Jeśli choć trochę to "rozleniwienie" idzie w tym kierunku, to odniosłem jakiś maleńki sukcesik. :)
1868
255756
1869
255757
1870
255758
.
Kolejne piękne miejsca. Ostatnio rzadziej komentuję Twoje skandynawskie krajobrazy - gdyż ile można chwalić w podobny sposób:-) Ale zapewniam że systematycznie z dużą przyjemnością wątek przeglądam.
Kolejne piękne miejsca. Ostatnio rzadziej komentuję Twoje skandynawskie krajobrazy - gdyż ile można chwalić w podobny sposób:-) Ale zapewniam że systematycznie z dużą przyjemnością wątek przeglądam.
wyszomirze dzięki za pozostawienie śladu. Ostatnio mało tu pokazywałem zdjęć. Jednak zbliża się czas urlopu i myśli coraz częściej uciekają w tamte miejsca. Już całkiem dobrze znane przeze mnie. W chwili obecnej nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić, że mógłbym spędzić
czas letniej kanikuły w innym miejscu. Odstrasza mnie i męczy tłum ludzi obsiadujący każde znane i mniej znane miejsce, w naszej części świata.
Miałem w planie wiosennym wyjazd w Alpy. Ciekawe jak nasz kolega ToTom poczyna sobie w Dolomitach? Ale pogoda była dość paskudna. Śnieg, deszcz a w nocy temperatury grubo poniżej zera. :( Odpuściłem sobie.
Teraz jest już gorąco. Może uda się jesienią. Kto wie.
Zdjęć z północy mam mnóstwo. Spędziłem tam łącznie bardzo dużo czasu. Więc zawsze, coś w miarę ciekawego, da się z mojej szuflady wykopać. :)
1871
255789
1872
255790
1873
255791
.
@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/members/50325-paparapa) - radzę sobie przeciętnie gdyż dopiero jutro raniutko ruszamy na szlak. Z tego co widziałem po drodze, śniegu już prawie nie ma. Ludzi też. Parkingi puste. Miasteczko puste. Plecak, w porównaniu do zeszłego roku, odczuwalnie cięższy. A zatem Czuwaj! i od jutro do boju.
@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/members/50325-paparapa) - radzę sobie przeciętnie gdyż dopiero jutro raniutko ruszamy na szlak. Z tego co widziałem po drodze, śniegu już prawie nie ma. Ludzi też. Parkingi puste. Miasteczko puste. Plecak, w porównaniu do zeszłego roku, odczuwalnie cięższy. A zatem Czuwaj! i od jutro do boju.
@ToTom (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59892) Będzie dobrze. Zasiedziałeś się przez zimę. :)
Ruszysz na trasę i złapiesz wiatr w żagle. Plecak pierwszego dnia zawsze wydaje się cięższy niż ostatnim razem. Nawet jeśli waży tyle samo. :)
Powodzenia, dobrych plenerów i pogody życzę. :)
Ahaaa, naświetlaj na światła. :)
lisiajamka1
21.06.23, 19:24
Piękne miejsca i przyjemne w odbiorze zdjęcia :)
Piękne miejsca i przyjemne w odbiorze zdjęcia :)
Dzięki za opinię i wpis. :)
1874
255849
.
Jak zawsze piękne miejsca i pięknie podane...
Chociaż ostatnie zdjęcie jak dla mnie takie trochę "miękkie" - chyba lekkie podostrzenie by nie zaszkodziło.
Ewentualnie - opcja numer dwa - wymiana okularów u mnie :-)
Jak zawsze piękne miejsca i pięknie podane...
Chociaż ostatnie zdjęcie jak dla mnie takie trochę "miękkie" - chyba lekkie podostrzenie by nie zaszkodziło.
Ewentualnie - opcja numer dwa - wymiana okularów u mnie :-)
Dziękuję @August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762)
I tu mam problem, te ostatnie zdjęcia o których pisałeś robiłem dla odmiany w C1.
Całkiem inaczej się w tm programie wyostrza zdjęcia. LR ma ten moduł ogarnięty lepiej.
Myślę też że problem leży gdzie indziej. Światło nie było jednak najlepsze, bo to fotka z "przelotu".
Ale co tu dużo gadać...
Jak byś to zrobił. Show me.
255939
Jeszcze mało znany przeze mnie kawałek gór, Rondane.
1875
255942
1876
255936
1877
255943
1878
255944
.
Spróbowałem - aczkolwiek nie tak jak bym to zrobił zazwyczaj, bo mój stary LR nie czyta NEFów z Z7, a konwertować mi się nie chciało...
Zatem użyłem mojego drugiego ulubionego programu - PhotoZonera.
Dwie wersje - pierwsza to bezpośrednia praca na nefie i zapisanie go jako jpeg:
1874a
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq70/924/bRLJ0s.jpg (https://imageshack.com/i/pobRLJ0sj)
A drugie to nef najpierw wywołany w Zonerowej wywoływarce do jpega i potem trochę pracy na jpegu:
1874b
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq70/922/DAo3N1.jpg (https://imageshack.com/i/pmDAo3N1j)
Główna różnica - w drugim przypadku użyłem próbnika (gdzieś na którejś szarej skale) żeby ustawić WB i potem filtra gradientowego żeby podciągnąć kontrast na niebie.
Wyszło co wyszło :-)
EDIT - tak patrzę na drugie zdjęcie - i chyba przydałoby się jeszcze lekko podostrzyć to zdjęcie po zmniejszeniu do 1400 pikseli - pierwsza wersja jeśli chodzi o ostrość jest dla mnie lepsza
Spróbowałem - aczkolwiek nie tak jak bym to zrobił zazwyczaj, bo mój stary LR nie czyta NEFów z Z7, a konwertować mi się nie chciało...
Główna różnica - w drugim przypadku użyłem próbnika (gdzieś na którejś szarej skale) żeby ustawić WB i potem filtra gradientowego żeby podciągnąć kontrast na niebie.
Wyszło co wyszło :-)
EDIT - tak patrzę na drugie zdjęcie - i chyba przydałoby się jeszcze lekko podostrzyć to zdjęcie po zmniejszeniu do 1400 pikseli - pierwsza wersja jeśli chodzi o ostrość jest dla mnie lepsza
Dzięki @August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762). Dzięki Twoim fotkom zweryfikowałem podejście do tego zdjęcia.
Bo prawie zakiwałem się przy nim :)
Chciałem na siłę zmienić kolor trawki... I zawaliło się wszystko.
A że robiłem przy złym oświetleniu, to efekt się spotęgował.
Co do ostrości... To jest fota z sigmy 24mm 1.4. Z za mało jak na nią i zdjęcie krajobrazowe tego typu przymkniętą przysłoną.
Ustawiłem też w złym miejscu ostrość i teraz to widać.
Moje wersja ostateczna.... :)
1874 MkII
255941
.
Robiący zdjęcie zazwyczaj ma tę przewagę, że pamięta jak widział scenę - patrząc "z boku" jest trudniej.
Wersja MkII podoba mi się zdecydowanie bardziej - kolory są intensywniejsze a rozjaśnienie dodało zdjęciu "blasku".
Pierwsza wersja była pod tym względem bardzo przytłumiona.
Ale ja bym nadal lekko podostrzył ;-)
Piękne miejsca bardzo ładnie pokazujesz, zaglądam oglądam i podziwiam... Aż bardziej do urlopu zatęskniłem... Już nie mogę się doczkać...
Robiący zdjęcie zazwyczaj ma tę przewagę, że pamięta jak widział scenę - patrząc "z boku" jest trudniej.
Wersja MkII podoba mi się zdecydowanie bardziej - kolory są intensywniejsze a rozjaśnienie dodało zdjęciu "blasku".
Pierwsza wersja była pod tym względem bardzo przytłumiona.
Ale ja bym nadal lekko podostrzył ;-)
Ja mam pewne wątpliwości August68...
Pamiętam doskonale jak wyglądała dana scena. Jasne, tylko nie jestem przekonany czy te zapamiętane kolory są takie jak były tam na miejscu. :)
Jednak czas leci, aparacik trochę przekłamuje i wychodzi jak wychodzi.
Czasem nawet wydaje mi się że ta pamięć jest obciążeniem przy edycji zdjęć. :)
Tak ta druga wersja jest lepsza. Pewnie mi "robale" zaszkodziły , bo przy nich trochę inne priorytety mam. :)
Ściągnij sobie triala C1, i zobaczysz w czym jest problem. To samo zdjęcie ostrzone w LR i C1 wygląda mocno inaczej. I ja nie potrafię zrobić tego w C1, żeby wyglądało tak samo jak po LR.
Gdy doginam bardziej wyłażą artefakty i krawędzie robią się za ostre.
Może ktoś ma na to sposób?
I jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy. Zdjęcia u mnie w kompie w przeglądarce wyglądają dużo lepiej. Są bardziej "przejrzyste", bardziej kontrastowe i z większą ilością detalu. Robią się, jak pisałeś trochę miękkie.
Aby skorygować choć trochę ten efekt, trzeba by korekty robić dla każdej foty.... Dziękuję bardzo , ale to nie przejdzie. :)
Piękne miejsca bardzo ładnie pokazujesz, zaglądam oglądam i podziwiam... Aż bardziej do urlopu zatęskniłem... Już nie mogę się doczkać...
Dziękuję bardzo za dobre słowo yamada. Ja też już nie mogę się doczekać letniej kanikuły.
Oczekiwanie w mieście na ten piękny czas jest niezwykle męczące. :)
1879
255962
1880
255963
1881
255965
.
mmmm w 1880 mógłbym się zatopić w tym widoku... wciąga ;-)
Piękne miejsce.
C1 sobie raczej nie zainstaluję - wystarcza mi LR (muszę sobie jednak upgrade w końcu zrobić) i PhotoZoner.
Nie lubię sobie "mieszać" w głowie innymi "wynalazkami".
Lepsze jak wiadomo jest wrogiem dobrego :-)
mmmm w 1880 mógłbym się zatopić w tym widoku... wciąga ;-)
Piękne miejsce.
C1 sobie raczej nie zainstaluję - wystarcza mi LR (muszę sobie jednak upgrade w końcu zrobić) i PhotoZoner.
Nie lubię sobie "mieszać" w głowie innymi "wynalazkami".
Lepsze jak wiadomo jest wrogiem dobrego :-)
Tiaaaa... a to tylko August68, mniej lub bardziej nieudolna fotka... W tych miejscach można zapaść się w sobie...I zostać aż do zimy. :)
Co do poznawania nowych programów do edycji, to chyba niezbyt dobre podejście. Mimo intelektualnego wysiłku, zawsze przynosi to korzyści.
Bo możemy z innej perspektywy spojrzeć na dotychczasowe podejście do edycji zdjęć.
Ja sobie "popatrzę" na Zonera. :)
Mój belfer w szkółce powiadał. Kto nie idzie do przodu, ten się cofa. :)
Ridderspranget
1882
255983
1883
255984
1884
255985
.
T
Co do poznawania nowych programów do edycji, to chyba niezbyt dobre podejście. Mimo intelektualnego wysiłku, zawsze przynosi to korzyści.
Bo możemy z innej perspektywy spojrzeć na dotychczasowe podejście do edycji zdjęć.
Ja sobie "popatrzę" na Zonera. :)
Mój belfer w szkółce powiadał. Kto nie idzie do przodu, ten się cofa. :)
.
Ja zaś pamiętam z jednej z lektur (z trylogii Karola Bunscha "Olimpias", "Parmenion", "Aleksander" - polecam każdemu by przeczytał) taki cytat:
"Kto jest wszędzie, nie ma go nigdzie..." :-)
I chociaż jestem sam trochę zaprzeczeniem tej tezy, bo nigdy nie skupiałem/ograniczałem się do jednej rzeczy/sprawy/zainteresowania to jednak ostatnimi czasy trochę już wyhamowuję
i rzeczywiście zauważam, że trochę mniej chętnie szukam czegoś nowego, zwłaszcza, kiedy mam w danym zagadnieniu już kilka innych, sprawdzonych rozwiązań.
Akurat z programami do obróbki zdjęć tak mam - wolę korzystać z tych sprawdzonych - czyli LR i Zonera.
Bo po kilku próbach z innymi programami zawsze do nich wracałem.
Ostatnie miejsce też piękne :-)
August68 - czytałem. Jakieś 40 lat temu :mrgreen: Z tych czasów polecam "Egipcjanin Sinuhe". Gorąco polecam :)
I żeby nie było - panie paparapa, przestań mnie zawstydzać. Zdjęcia przepiękne, miejsca przecudne. Jak koledzy pisali - siąść i się zapomnieć.
Ja zaś pamiętam z jednej z lektur (z trylogii Karola Bunscha "Olimpias", "Parmenion", "Aleksander" - polecam każdemu by przeczytał) taki cytat:
"Kto jest wszędzie, nie ma go nigdzie..." :-)
I chociaż jestem sam trochę zaprzeczeniem tej tezy, bo nigdy nie skupiałem/ograniczałem się do jednej rzeczy/sprawy/zainteresowania to jednak ostatnimi czasy trochę już wyhamowuję
i rzeczywiście zauważam, że trochę mniej chętnie szukam czegoś nowego, zwłaszcza, kiedy mam w danym zagadnieniu już kilka innych, sprawdzonych rozwiązań.
Akurat z programami do obróbki zdjęć tak mam - wolę korzystać z tych sprawdzonych - czyli LR i Zonera.
Bo po kilku próbach z innymi programami zawsze do nich wracałem.
Ostatnie miejsce też piękne :-)
August68 Dziękuję bardzo.
ja nie znam jednego programu, którym mógłbym edytować wszystkie zdjęcie. W LR z racji "denojsera" robię makro i nocne lub "trudne" zdjęcia.
W C1 szeroko pojęte krajobrazy. Mz ma wiele przewag nad LR.
ON1RAW już mi nie podchodzi. I właściwie tylko,mam go. Mam jeszcze parę innych programów, ale rzadko już z nich korzystam.
"Kto jest wszędzie, nie ma go nigdzie..." ciekawe co by wyszło zderzając to z powiedzeniem. Jeśli cie tu nie ma, to nie istniejesz. :).
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762) - czytałem. Jakieś 40 lat temu :mrgreen: Z tych czasów polecam "Egipcjanin Sinuhe". Gorąco polecam :)
I żeby nie było - panie @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325), przestań mnie zawstydzać. Zdjęcia przepiękne, miejsca przecudne. Jak koledzy pisali - siąść i się zapomnieć.
Panie Bodzip nie rozumiem dlaczego miałbym Cię zawstydzać. Coś robię nie tak?
A za pochwałę bardzo dziękuję. :)
Mika Waltari popełnił także kilka innych książek, też warto poczytac.
Ja ostatnio powtórzyłem "Czekając na barbarzyńców" Coetzeego. Po obejrzeniu kawałka filmu.
Świetna lektura - polecam.
.
1886
256041
1887
256042
1888
256043
1889
256045
1890
256044
.
ja napiszę 1888 !!!!
Cudo widoczek.
Wszystkie cudne. Ale na 1890 światło osobliwie piękne.
Nic tylko podziwiać! Piękne kadry, dla mnie również 1890 najlepszy :wink:
pstrykacz_smartfonowy
2.07.23, 07:39
1885 to tak z przyłożenia czy z kilku prób najlepszego kadru?
1889 parę skał, a fajne zdjęcie
1886 ladne pokazanie kolejnych planów...perspektywa wycieczki
1888 na jakiej ogniskowej zrobiłeś? pojedyńcze czy składanka?
1890 !!!!! :mrgreen:
ja napiszę 1888 !!!!
Cudo widoczek.
Wszystkie cudne. Ale na 1890 światło osobliwie piękne.
Nic tylko podziwiać! Piękne kadry, dla mnie również 1890 najlepszy :wink:
Dzięki za dobre słowa.
August68 przyjrzałem się temu czeskiemu wynalazkowi, Zonerowi.
I napiszę. No nie wiem...:mrgreen:
1885 to tak z przyłożenia czy z kilku prób najlepszego kadru?
1889 parę skał, a fajne zdjęcie
1886 ladne pokazanie kolejnych planów...perspektywa wycieczki
1888 na jakiej ogniskowej zrobiłeś? pojedyńcze czy składanka?
Dzięki także za dobre słowo.
1885 Jak to ująłeś, z przyłożenia.
1889 Jak dla mnie trudne zdjęcie. Półmrok pod gradową chmurą ze słońcem w kontrze. Nie jestem do tej wersji całkiem przekonany.
1888 17mm pojedyncze zdjęcie. Zresztą mocno ratowane z powodu filtra polaryzacyjnego...
Panoramy robię czasem w pionie szkłem 50mm. Ale gdy jest "równe" niebo.i wiem że nie będę musiał "ciągnąć" cieni.
Szkło !7mm to kąt widzenia około 103 st. To już aż zanadto. A komu mało to może focić szkłem 14mm z kątem widzenia ca. 114 st.:)
.
.
Nie ma czerwonego domku. Ale jest czerwona ... :)
1981
256121
.
.
nie ma czerwonego domku. Ale jest czerwona ... :)
Znaczy się to być niewiasta ? :mrgreen:
Raczej " niewiast".
A ta ona, to kurteczka. :-P
1982
256138
.
Fakt, nie może być "ten kurtek" :wink:
No widzisz jak sam pięknie rozkminiłeś temat...
30 minut...
1983
256189
1984
256190
1985
256191
1986
256192
.
Na 1986 jest wierybol ? :shock:
Bodzip chyba jedna "wyspol"... ale i tak ładne. ten lodowiec w tle robi robotę.
Trzeba to sprawdzić. Może w taki sposób? ;-)
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-niesamowite-zachowanie-wielorybow-w-meksyku-pokazano-nagrani,nId,6886530
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) chyba jedna "wyspol"... ale i tak ładne. ten lodowiec w tle robi robotę.
Trzeba to sprawdzić. Może w taki sposób? ;-)
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-niesamowite-zachowanie-wielorybow-w-meksyku-pokazano-nagrani,nId,6886530
Przecież to Nautilus. Jak mogliście nie poznać? :)
Nie wiem czy ma to sens, ale coś trzeba robić...
1987
256212
.
Ktoś wie co to marka auta na 1985 ?
Nie kojarzę.
1987 bardzo fajne zdjęcie.
Nie kojarzę.
Z ciekawości skierowałem telefon na ekran, użyłem Google Lens - i odpowiedział: Hongqi E-HS9 - luksusowy elektryczny SUV Chińskiej produkcji...
Przy identyfikacji owadów i kwiatów ta aplikacja też często pomaga.
Nie kojarzę.
1987 bardzo fajne zdjęcie.
@koronax (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8606) to melex... tfuuuu Hongqi EHS-9.
Coś dla pracującego ludu miast i wsi. :)
Dzięki za odpowiedzi.
Nie mogłem dopasować tego autka do żadnej znanej marki..:grin:
Tadeusz Jankowski
8.07.23, 12:39
1987 niezłe, norweska nostalgia.
TJ
Dzięki za odpowiedzi.
Nie mogłem dopasować tego autka do żadnej znanej marki..:grin:
No przecież nie sposób znać te wszystkie nowe "jeździdła". Zwłaszcza z azjatyckich firm.
1987 niezłe, norweska nostalgia.
TJ
Tadeusz Jankowski
Nostalgia z odniesieniem do tradycji. Ca. 500mm dalej można znaleźć pomnik.
256256
256257
Co w dość swobodnym tłumaczeniu znaczy.
"Kilku naszych największych poetów odbyło piesze wędrówki przez Sognefjellet.
L. Holberg 1696
H. Wergeland 1832
H. Ibsen 1862
Wędrówka Ibsena przez ta krainę mocno go zachwycił.
Nawiązania do bajkowych wspomnień z wysokich gór odzwierciedlają fragmenty " Brand" i "Peer Gynt"."
"Chcę iść w górę, wysoko, na najbardziej stromy szczyt.
Chcę zobaczyć słońce raz jeszcze.... Itd. :)
...
Parę pływadełek...
1988
256264
1989
256265
1990
256266
1991
256268
.
.
1992
256301
1993
256302
1994
256303
1995
256304
1996
256305
.
Zapomnieli mi domki pomalować. Ale to nic -- zobaczyłem słowo "lager" :mrgreen:
Tam warzą czy tylko sprzedają ? :mrgreen:
Zapomnieli mi domki pomalować. Ale to nic -- zobaczyłem słowo "lager" :mrgreen:
Tam warzą czy tylko sprzedają ? :mrgreen:
Bogdan dwie pierwsze foty są z Folgefony. To południe Norwegii.
A tam nowobogacka maniera wypierania tradycji i kreowanie się na "światowca"
powoduje przyjmowanie trendów z zagranicy. Skąd my to znamy? :)
I na Folgefonie właściwie dominowały białe domy. Czerwone farba była zarezerwowana dla biedoty, czyli dla północy.
Teraz w modzie są paskudne stodoły z szarym impregnatowym wykończeniem. A fujjjj. :)
Napis na fasadzie budynku "Folgefonn Fruktlager" - Magazyn owoców Folgefona.
To zapomniane do niedawna miejsce na świecie. Nie tylko przez Boga. Stało się norweskim zagłębiem owocowym.
Łagodne zbocza fiordu porastają niezliczone ilości sadów. I właśnie co kilka kilometrów stoi magazyn skupujący owoce.
Na ca. 40 kilometrowym odcinku drogi 550 jest ich prawie 10.
A z racji że owoce te nie są wybitnej jakości i ustępują tym z Afryki czy innych Chin. To wykorzystuje się je do wyrobu miejscowego "kalwadosu" i cydru.
Jeśli o pierwszy chodzi, to nawet nie widziałem, a drugim można się raczyć w takich np. miejscach jak to.
Siderhuset- Dom Cydru.
256311
.
Fajnie, bardzo dziękuję - piękny opis. Wart plusa, którego system nie pozwoli :(
Fajnie, bardzo dziękuję - piękny opis. Wart plusa, którego system nie pozwoli :(
Proszę bardzo i na zdrowie. :)
1997
256340
1998
256341
1999
256342
2000
256343
.
I znowu zestaw [pięknych widoczków... ech pojechałoby się gdzieś...
Chyba 1997 mi się podoba najbardziej, fajne światło było.
1982 suuuperowe
No to superownie. :)
I znowu zestaw [pięknych widoczków... ech pojechałoby się gdzieś...
Chyba 1997 mi się podoba najbardziej, fajne światło było.
Dzięki za dobre słowo August68.
Wsiadasz w auto i jedziesz. :) Póki granice otwarte...
To był ciekawy poranek w dość przypadkowym miejscu. Jechaliśmy wieczorem do znanej fajnej miejscówki i okazało się że droga z powodu remontu zamknięta...
Musieliśmy szybko znaleźć miejsce na postój. I wyszło jak wyszło. :)
Fotki mocno poranne. Ale dużo mgły było. A jak się otworzyło niebo, to słońce wszystko "wypaliło" w pięć minut....
A zdjęcia 1997 udało mi się nie "zabić" makabrycznym ciągnięciem cieni. Brawo ja. :)
Czasem się uda.
Fakt, czasem warto cienie zostawić - w tym przypadku zdecydowanie tak było.
A "poranna pora" to akurat dla mnie "chleb powszedni" - moje plenery foto - i to zarówno w domu jak i na wakacjach - to właściwie w 99% poranki.
najbardziej lubię fotografować o tej porze, zazwyczaj jest najspokojniej i pusto... tylko nad rzeką czasem wędkarze są wcześniej. ;-)
.
Lato minęło. Kanikuła się skończyła i najwyższy czas odpocząć. :)
Zwłaszcza że tegoroczne wojaże obfitowały w liczne niespodzianki i "pogodowe zwroty akcji".
Dość niesamowicie wyglądała Szwecja, gdy w połowie lipca nawiedziły ją gigantyczne opady deszczu i wichury. Jej krajobraz przypominał azjatyckie pola ryżowe.
Teraz czas na remanent...
2001
257646
2002
257647
2003
257648
.
.
Góry na 2003 mnie urzekły:-)
Góry na 2003 mnie urzekły:-)Oj tak, bardzo fotogeniczna ta góra. I jeszcze 1997 i 2000... Miodzio :)
Tadeusz Jankowski
18.09.23, 23:30
Szwecja nostalgiczna podoba mi się.
TJ
Góry na 2003 mnie urzekły:-)
Qwyszomirze to rezerwat Junkerdalsura i widok na piękny szczyt Solvagtind.
Oj tak, bardzo fotogeniczna ta góra. I jeszcze 1997 i 2000... Miodzio :)
Też mi się bardzo podoba. ta górka. :)
Szwecja nostalgiczna podoba mi się.
TJ
To bardzo miłe. :)
Oooo, wrócił - dobrze :)
Każde wakacje kiedyś się kończą. :mrgreen:
.
W drodze do Rago...
2004
257670
2005
257671
.
2003 - bardzo fajne. Gotowi na przyjęcie 'statku matki' ;-)
2003 - bardzo fajne. Gotowi na przyjęcie 'statku matki' ;-)
Obawiam się że jednak kosmici nie przybędą... :)
Park Narodowy Rago.
Można śmiało napisać, że większość fajnych norweskich miejscówek znajdziemy w okręgu Nordland. Tam "Rządzą" góry.
Rago leży niedaleko Fauske, opodal drogi E6. Więc dojazd jest łatwy i przyjemny. Stąd też jest blisko do Bødø, skąd odpływają promy na Lofoty.
Na terenie parku jest kilka ścieżek, którymi można wędrować z zachwytem wymalowanym na twarzy. Najbardziej znana jest sześciokilometrowa i zarazem najkrótsza trasa do jeziora Litlverivatnet,
z którego spada w dolinę piękny wodospad Wærivassfossen. Pozostałe ścieżki przekraczają długość 10 km.
Aby dotrzeć do wodospadu. Spędzić tam trochę czasu i wrócić do auta, trzeba zarezerwować cały dzień.
W miejscu tym pogoda jest dość kapryśna i nie wiadomo czy się nie załamie i zacznie lać deszcz. Tak miałem rok temu, i musieliśmy się poddać.
W tym roku trafiliśmy całkiem fajnie.
Jedyną trudnością w robieniu zdjęć jest kierunek spadku wodospadu. Kierunek północno zachodni nie jest za dobry. Wodospad prawie cały dzień jest w cieniu.
Często też trzeba robić zdjęcia w kontrze....
Ale samo miejsce jest piękne i gorąco polecam. Najlepiej w pierwszej połowie lipca.
2006
257714
2007
257715
2008
257716
2009
257717
2010
257718
2011
257723
2012
257720
2013
257721
2014
257722
.
Miejsce faktycznie bardzo piękne. A dron umożliwił zrobienie świetnych kadrów 2012 i 2014 - one są w/g mnie są najlepsze z tej serii.
Popieram Marka, a dodam jeszcze, że bonsai z 2008 jest super :)
Dzięki za wpisy i opinie.
Dron bardzo urozmaica zdjęcia, a także daje nowe możliwości.
Co prawda nie ma szansy na szybkie wychwycenie fajnych "momentów". Bo wysłanie go w powietrze trochę trwa.
Ale generalnie jestem zadowolony z jego możliwości.
Tu się przydał, bo ta stojąca zacieniająca chmura i cień góry, utrudniały "robotę". :)
Jeszcze mała dogrywka... :)
2015
257736
2016
257743
2017
257756
2018
257755
.
.
.
Pierwszy cel zaliczony. Co dalej? Można jechać na Lofoty.... Ale tłok tam niemiłosierny z racji niskiego kursu NOKa. Cała fura Duńczyków, Niemców, Szwedów i Finów zapragnęła spędzić tam w tym roku wakacje.... Aż się lokalesi popłakali, bo nie mieli gdzie parkować swoich aut. :)
Jedyny słuszny kierunek to północ. Chciałem jeszcze raz odwiedzić Senję, bo rok temu była tam wybitnie kiepska pogoda. Teraz też za różowo to nie wyglądało w "pogodynce":). Ale coś trzeba robić.
Po drodze jest jeszcze kilka fajnych miejsc. Najbliżej jest śliczna, pokazywana tu już Kjerna (650moh).
150 km do Bognes. Dalej promem do Skarberget. Kawałek drogi za przystanią jest wioska Ulvik, za którą jest początek ściżki.
Godzina szesnasta... to dobra pora na tą wycieczkę.
2019
257801
2020
257802
2021
257803
Z przepałem na co najmniej milę. :smile:
2022
257804
Widok na oddalonego o piętnaście kilometrów Stetindena.
2023
257805
Dzień się jeszcze nie skończył... Wieczorny widok na Efjord.
2024
257806
.
Fajne zdjęcia. Nie wiem które bym wybrał jako naj naj..
Po szybkim przyjrzeniu się stawiałem na 2022.
No ale po tym jak się na dłużej zatrzymałem na tych zdjęciach, to już nie mam faworyta :grin:
Super zdjęcia.
Rzeczywiscie seria tak świetna że trudno najlepsze wybrać. Po dłuższym zastanowieniu chyba 2019 i 2023. Ale wszystkie robią duże wrażenie.
.
Fajne zdjęcia. Nie wiem które bym wybrał jako naj naj..
Po szybkim przyjrzeniu się stawiałem na 2022.
No ale po tym jak się na dłużej zatrzymałem na tych zdjęciach, to już nie mam faworyta :grin:
Super zdjęcia.
Rzeczywiscie seria tak świetna że trudno najlepsze wybrać. Po dłuższym zastanowieniu chyba 2019 i 2023. Ale wszystkie robią duże wrażenie.
Wielkie dzięki za dobre słowo.
Ta górka to trochę samograj. Najlepiej byłoby tam siedzieć cały dzień i czyhać na fajne światło.
Jeszcze parę fotek z innej perspektywy.
2025
257819
2026
257820
2027
257821
2028
257822
2029
257823
.
Tadeusz Jankowski
24.09.23, 22:20
Bardzo ładna seria. Podoba mi się szczególnie 2020. Ładnie ujęty typowy widok dla Norwegii, z podkreśleniem ogromu skał i przepaści oraz nicości człowieczej - białe kropki siedlisk na dole i czerwona plamka człowieka na samej górze.
TJ
Miejsca piękne, widoki z efektem wow, a światło na 2024 cudnie wykorzystane
Cóż dodać, koledzy wszystko napisali [emoji846]
Ja jak zwykle głupio - jesteś, więc nie skakałeś [emoji38]
Bardzo ładna seria. Podoba mi się szczególnie 2020. Ładnie ujęty typowy widok dla Norwegii, z podkreśleniem ogromu skał i przepaści oraz nicości człowieczej - białe kropki siedlisk na dole i czerwona plamka człowieka na samej górze.
TJ
Tak, bo jesteśmy tylko pyłem marnym... :)
Miejsca piękne, widoki z efektem wow, a światło na 2024 cudnie wykorzystane
Cieszę się, że się podoba. :)
Cóż dodać, koledzy wszystko napisali [emoji846]
Ja jak zwykle głupio - jesteś, więc nie skakałeś [emoji38]
Jakbym chciał skakać to na pewno bym przeżył. :)
Co najwyżej mogła mi się noga omsknąć, jak łaziłem po krawędzi, i zaglądałem w różne zakamarki....
A po trudach dwóch tras i przeskoku w nowe miejsce, oraz wyśmienitej kolacji.
Dostaliśmy dodatkowy deser....
Kjerna od strony fjordu.
2030
257841
.
Miałem napisać że 2022, ale 2030.. muszę zobaczyć na dużym monitorze. Wow.
Tadeusz Jankowski
26.09.23, 00:28
2030 - malownicze, ekspresyjne i romantyczne.
TJ
Miałem napisać że 2022, ale 2030.. muszę zobaczyć na dużym monitorze. Wow.
2030 - malownicze, ekspresyjne i romantyczne.
TJ
Dzięki za opinie. Warun jest, albo go nie ma. Jak jest, to potrafi zaiskrzyć. :)
A i tak ciężko na zdjęciu oddać ten prawdziwy klimat.
Trochę w innym stylu...
2031
257844
Albo zdecydowanie cieplej...
257845
.
Siedzę znów w lesie i na niezbyt dobrym monitorze nie podejmuję się oceniać niuansów kolorystycznych (prawdę powiedziawszy wydaje mi się że obie wersje są identyczne). Ale - widzę że zdjęcie świetne.
Siedzę znów w lesie i na niezbyt dobrym monitorze nie podejmuję się oceniać niuansów kolorystycznych (prawdę powiedziawszy wydaje mi się że obie wersje są identyczne). Ale - widzę że zdjęcie świetne.
Faktycznie to zależy na jakim monitorze się ogląda. Na moim laptopie też mocno trzeba się przyglądać.
Następnych parę ujęć z okolic Kjerny. A właściwie Mr. Stetindena, bo on tam rządzi. :)
Dotarliśmy na parking pod tą szanowna górką po jedenastej. A to za późno, aby zrobić sobie na nią "spacerek". Czas wejścia szacowany jest na 4 do 6 godzin w zależności od kondycji.
Nikt nie uwzględnił w tej kalkulacji robienia zdjęć. :) Powinno stać jak byk 8 godzin. Jak nie patrzył cały dzionek .
Szybkie sprawdzenie prognozy na następny dzień.... Opady deszczu przez trzy dni, od pierwszej w nocy...
Ja chciałem iść, ale moja Towarzyszka doli i niedoli.:), stanowczo sprzeciwiła się temu pomysłowi.
Pozostało do wieczora pozażywać słońca, i jechać dale na północ. Na Senję...
O "wilku" mowa...
Mr. Stetinden.
2032
257931
Jeszcze do tego pana wrócimy.
2033
257932
2034
257922
2035
257923
2036
257927
2037
257928
2038
257926
2039
257929
.
Faktycznie Stetinden rządzi. I 2032 w/g mnie najlepsze z tej serii zdjęć. Poza nim wyróżniłbym 2035. Pozostałe - też bardzo przyjemne dla oka, ale te dwa najbardziej mi przypadły do gustu.
Tadeusz Jankowski
29.09.23, 23:11
Świetna, równa seria. Najbardziej spodobały mi się 2035 - biały domek nad wodą u stóp ogromniastych zalesionych skał oraz 2039 - ostrość kolorów i kształtów statku, migotliwość jego odbić w wodzie z łagodnym majestatem dalekich szczytów.
TJ
Dzięki za odwiedziny i wpisy.
Smutny dzień w Nordlandzie....
2040
258528
2041
258526
2042
258527
.
Eee tam - smutny. Jak nie wiało, a widać że nie, to kapitalny dzień na foty i na lazęgę.
Eee tam - smutny. Jak nie wiało, a widać że nie, to kapitalny dzień na foty i na lazęgę.
Smutny, szary i deszczowy. :)
Ale faktycznie dobrze się w taki dzień przemieszczać, albo "łazęgować".
A foty dobre do "treningu" :)
.
Ciąg dalszy Nordlandu...
2043
258631
2044
258632
2045
258633
2046
258634
2047
258635
.
Ciąg dalszy Nordlandu...
.
Piękny ten Nordland...Pięknie pokazany.. Wątek niezmiennie śledzę z uznaniem :wink:
Ale fajny tyltolek :mrgreen:
Piękny ten Nordland...Pięknie pokazany.. Wątek niezmiennie śledzę z uznaniem :wink:
Miło mi bardzo i zapraszam na więcej. :)
Ale fajny tyltolek :mrgreen:
Chyba "taktorek".... :lol:
Jakbyś nie napisał że Nordland można by pomyśleć że 2043 to jakaś tropikalna plaża:-) A traktorek 2047 faktycznie ciekawy - obstawiam że ponad pół wieku już sobie liczy...
Plaża (2043) i łąka (2045) :-)
Jakbyś nie napisał że Nordland można by pomyśleć że 2043 to jakaś tropikalna plaża:-) A traktorek 2047 faktycznie ciekawy - obstawiam że ponad pół wieku już sobie liczy...
No cóż, powszechnie uważa się że w Norwegii to tylko kamieni kupa....:)
Ale pięknych plaż jest bez liku. Kto chce to znajdzie. I często będzie miał ją wyłącznie dla siebie.
Ba, nawet będzie mógł się wykąpać... Jak się odważy. :mrgreen:
Plaża (2043) i łąka (2045) :-)
O kolega też plażowicz... Łąkowy. :)
No to jeszcze jedna plaża. Przed kolacją po kolacji. Mocno przed śniadaniem, i długo po. :)
2048
258683
2049
258684
2050
258687
2051
258686
.
Tadeusz Jankowski
23.10.23, 10:14
2050 - podoba mi się ten bigosik od dołu do góry: zakręt drogi, kamienie, plaża, zarośla, domki, wzgórze z lasem, góry nagie, chmury.
TJ
Ja to się nawet w Szkocji nie kąpałem brrrr. A jak widziałem jak się kąpią na Wyspach Owczych... masakra :mrgreen:
Choć przyznam, że jak byłem gówniarzem, to się kąpałem w basenie poniemieckim w Leśnej k/Lubania Śląskiego. Woda doprowadzona była ze strumienia w którym pływały pstrągi. Temperatura jakieś 4 - 10 oC
Ależ pięknie się tutaj dzieje, obejrzałem z przyjemnością i - przyznam - z zazdrością, bo u mnie w tym roku przez remonty mieszkania z wyjazdowych planów nic nie wyszło.
Za dużo zdjęć chciałbym wyróżnić, ale o jednym napiszę - 2048 - piękne kolorki wyszły.
2050 - podoba mi się ten bigosik od dołu do góry: zakręt drogi, kamienie, plaża, zarośla, domki, wzgórze z lasem, góry nagie, chmury.
TJ
Ja to się nawet w Szkocji nie kąpałem brrrr. A jak widziałem jak się kąpią na Wyspach Owczych... masakra :mrgreen:
Choć przyznam, że jak byłem gówniarzem, to się kąpałem w basenie poniemieckim w Leśnej k/Lubania Śląskiego. Woda doprowadzona była ze strumienia w którym pływały pstrągi. Temperatura jakieś 4 - 10 oC
Ależ pięknie się tutaj dzieje, obejrzałem z przyjemnością i - przyznam - z zazdrością, bo u mnie w tym roku przez remonty mieszkania z wyjazdowych planów nic nie wyszło.
Za dużo zdjęć chciałbym wyróżnić, ale o jednym napiszę - 2048 - piękne kolorki wyszły.
Dziękuję za wpisy i dobre słowo. :)
2052
258902
2053
258903
2054
258904
2055
258905
2056
258907
.
ja z ostatniego setu wybieram 2053 - piękne światło :-)
Tadeusz Jankowski
31.10.23, 11:42
Najbardziej mi się podoba 2053. Miękkie światełko, trochę posępne chmury, ale nie za bardzo, subtelne odbicie w wodzie, kilka, kilkanaście domków u podnóża. Witaj narodzie, żyjesz w przyrodzie, a ja fotograf jestem w zawodzie.
TJ
Marlin też ładny :)
Tylko jakiś nieco sztuczny:-)
A co do wyboru najlepszego zdjecia z ostatniej wstawki - waham się między 2052 i 2053.
zazdraszczam widoków :smile:
:)
ja z ostatniego setu wybieram 2053 - piękne światło :smile:
Na zdrowie. :)
Najbardziej mi się podoba 2053. Miękkie światełko, trochę posępne chmury, ale nie za bardzo, subtelne odbicie w wodzie, kilka, kilkanaście domków u podnóża. Witaj narodzie, żyjesz w przyrodzie, a ja fotograf jestem w zawodzie.
TJ
Dubel. :)
Marlin też ładny :smile:
To pomnik ku pamięci marynarzy norweskiej łodzi podwodnej. Wysłanej na misję przez angielski wywiad... I w swej wspaniałości, ten doskonały wywiad, wysłał chłopaków na minę.... :(
Tylko jakiś nieco sztuczny:-)
A co do wyboru najlepszego zdjecia z ostatniej wstawki - waham się między 2052 i 2053.
Ach nie masz co robić, tylko się wahać... :)
Nordland jest prawie nieskończony...
2057
259050
2058
259053
2059
259051
2060
259047
2061
259052
2062
259049
.
Fakt... nieskończone źródło kapitalnych fotografii. Sama przyjemność z podziwiania.
pstrykacz_smartfonowy
7.11.23, 23:16
:)
Nordland jest prawie nieskończony...
.
Ten Norland to niczym las. Co kilka "kroków" są kadry. I co drugi miesiąc inne zdjęcia w tym samym miejscu.
Fakt... nieskończone źródło kapitalnych fotografii. Sama przyjemność z podziwiania.
Dziękuję bardzo. :)
Ten Norland to niczym las. Co kilka "kroków" są kadry. I co drugi miesiąc inne zdjęcia w tym samym miejscu.
Inna to kraina od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Ale jak się chce to można znaleźć inny Nordland...
2063
259169
2064
259170
2065
259171
2066
259172
2067
259173
Małe kaliberki też są...
2068
259174
Szyper tego dużego niebieskiego, lubi takie zabawki... :)
2069
259175
.
No wcale się temu szyprowi nie dziwię... sam bym się chętnie czymś takim "pobawił" :-)
No wcale się temu szyprowi nie dziwię... sam bym się chętnie czymś takim "pobawił" :-)
Musisz zostać szyprem... :grin:
Znowu fajne :) paparapa - te białe zbiorniki to rafineria jakaś, czy pozostałości po przetwórstwie tłuszczu wielorybów ?
Tadeusz Jankowski
15.11.23, 19:51
2070 - piękny norweski landszaft. Prawie wieczór, ale światło dogrzewa jeszcze góry, kładzie się na stokach, góry nurzają się w wodzie, nad górami sine chmury, na wodzie łodzie sekundują przyrodzie.
TJ
Znowu fajne :) @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) - te białe zbiorniki to rafineria jakaś, czy pozostałości po przetwórstwie tłuszczu wielorybów ?
2070 - piękny norweski landszaft. Prawie wieczór, ale światło dogrzewa jeszcze góry, kładzie się na stokach, góry nurzają się w wodzie, nad górami sine chmury, na wodzie łodzie sekundują przyrodzie.
TJ
Dzięki za opinie i wpis.
Bodzip to przetwórnia rybna, więc już znasz odpowiedź. :)
2071
259426
2072
259429
.
Tadeusz Jankowski
16.11.23, 21:35
2071, 2072 - oba się podobają, chociaż na pierwszy rzut oka pierwsze przyciąga bardziej, to po dłuższym przyjrzeniu się niż 30 sekund - drugie bardziej. W drugim jest więcej nastroju.
TJ
2071, 2072 - oba się podobają, chociaż na pierwszy rzut oka pierwsze przyciąga bardziej, to po dłuższym przyjrzeniu się niż 30 sekund - drugie bardziej. W drugim jest więcej nastroju.
TJ
Mam takie same wrażenie Tadeuszu. Pierwsze jest dość "powierzchowne". Drugiemu dobrze jest się przyjrzeć. :)
2073
259456
.
Zdjęciu nr 2073 stanowczo mówię TAK. Piękne warunki, pięknie wykorzystane.
Oj nie da się ukryć - 2073 piękne. Te chmurki na niebie to jednak fajna rzecz... to zdecydowanie przewaga północy nad południem.
2073 piękne. I ta spokojna woda z odbiciami. Aż chce sie uciec z miasta na łono natury.
Zdjęciu nr 2073 stanowczo mówię TAK. Piękne warunki, pięknie wykorzystane.
Oj nie da się ukryć - 2073 piękne. Te chmurki na niebie to jednak fajna rzecz... to zdecydowanie przewaga północy nad południem.
2073 piękne. I ta spokojna woda z odbiciami. Aż chce sie uciec z miasta na łono natury.
Dzięki wielkie. :)
Jacek_Z nic prostszego jak pojechać w "siną dal"... :)
Ale jest druga strona medalu. Powrót do "miasta" po kilku, a tym bardziej kilkunastu tygodniach życia w takich okolicznościach.
Wywołuje zestaw symptomów wielu chorób cywilizacyjnych. :mrgreen: Dla niektórych może to być szkodliwe, lub wręcz niebezpieczne. :)
lisiajamka1
21.11.23, 13:34
Z przyjemnością ogląda się Twoje zdjęcia :)
Z przyjemnością ogląda się Twoje zdjęcia :)
Dzięki. :)
2075
259637
.
.
Stare górnicze miasteczko Røros. W dość "ponurych" okolicznościach pogodowych.
2077
259693
2078
259694
2079
259695
.
Jak widać po komentarzach albo ich braku (zaleznie od zdjęcia) to kolor ma duże znaczenie w tym czy zdjęcie sie podoba czy nie. "Cukierkowe" kolory mają branie. BW albo inne prawie monochromatyczne też. Gorzej jeżeli kolory sa takie "brudne".
Trzeba mieć szczęście co do pogody/światła.
Jak widać po komentarzach albo ich braku (zaleznie od zdjęcia) to kolor ma duże znaczenie w tym czy zdjęcie sie podoba czy nie. "Cukierkowe" kolory mają branie. BW albo inne prawie monochromatyczne też. Gorzej jeżeli kolory sa takie "brudne".
Trzeba mieć szczęście co do pogody/światła.
Zgadza się, kolorowe "koraliki" zawsze miały branie. :)
Mimo to jeszcze nie tak dawno temu komentujących było dużo dużo więcej niż teraz.
Piszę oczywiście o wątkach czysto zdjęciowych. Z których wieje "powtórką z rozrywki", sztampą i nudą. :)
Pogoń za "poklepywaniem po plecach" mam już za sobą. Staram się przekazać w moich obrazkach, odczucia mi towarzyszące podczas ich robienia.
Oddać klimat chwili, a nie ujednolicić do miłościwie panującego jedynie słusznego społecznościowego wzorca. A to czy się podoba czy nie, to moje szczęście lub pech. :)
Staram się pracować nad swoimi zdjęciami i poszerzać umiejętności. Bo jak wiadomo samo klepanie w klawiaturę o "d...e Maryny" nic nie daje.
W tym wątku zamieszczam zdjęcia tylko z Norwegii. A Norwegia to zdecydowanie inny świat. Pogoda, światło KOLORY są zupełnie inne niż na południu.
Trzeba samemu tego doświadczyć, aby to zrozumieć.
Można często robić zdjęcia o północy albo w południe. I te pierwsze chyba zawsze będą lepsze. :)
Problemem są odległości i kapryśna pogoda. Przejechanie dystansu 300 kilometrów to 5-6 godzin.
Ale ja biorę ją - Norwegię, taką jaka jest. Nawet cieszę się że jest właśnie taka.
Ps.
Zwróć też uwagę, że uwidacznia się kolejny stopień polaryzacji społeczeństwa. A to wpływa na postawy ludzi w postaci nasilających się zwłaszcza antypatii.
To nie "buduje" dobrej atmosfery na forum.
Koło dziejów zatacza kolejny krąg. I myślę że ostaną tu tylko ludzie najwytrwalsi, dla których fotografia jest ważna.
Wszyscy inni przebierańcy powoli się wykruszą..... I wrócą czasy, jak kiedyś na byłym forum "NIKON". :)
I tym oto optymistycznym akcentem zakończę moje wywody na temat ponurości zdjęć, a właściwie ponurości życia ludzkiego. :)
Przeglądam zdjęcia na tym forum po cichu od dawna. W tym i Twoje. Co do tych ostatnich to chyba wszystkie mi się podobają. Chciałbym takie robić. A dlaczego się nie odzywam? Bo wciąż musiałbym pisać o w ten sam sposób, że świetne, że malarskie itp.
Odezwę się więc dopiero jak sam będę mógł coś tu wrzucić (zdjecia) lub naposac jakąś wartosciowa uwagę. Jak na razie poziom zdjęć na tym forum mnie onieśmiela.
I jest to forum stosunkowo żywe i zgodnie z tematyką bardzo fotograficzne w porównaniu z innymi jakie odwiedzam.
Jeszcze co do zdjęć, to mi nie przeszkadza ponurość. To chyba dobrze, że oddaje nastrój miejsca i czasu.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Przeglądam zdjęcia na tym forum po cichu od dawna. W tym i Twoje. Co do tych ostatnich to chyba wszystkie mi się podobają. Chciałbym takie robić. A dlaczego się nie odzywam? Bo wciąż musiałbym pisać o w ten sam sposób, że świetne, że malarskie itp.
Odezwę się więc dopiero jak sam będę mógł coś tu wrzucić (zdjecia) lub naposac jakąś wartosciowa uwagę. Jak na razie poziom zdjęć na tym forum mnie onieśmiela.
I jest to forum stosunkowo żywe i zgodnie z tematyką bardzo fotograficzne w porównaniu z innymi jakie odwiedzam.
Jeszcze co do zdjęć, to mi nie przeszkadza ponurość. To chyba dobrze, że oddaje nastrój miejsca i czasu.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Dziękuję za miłe słowa.
Czym szybciej się odważysz pokazywać innym swoje prace, tym szybciej możesz robić postępy. Progres przychodzi, gdy masz motywację. Gdy robisz zdjęcia do szuflady, szybko wpadasz w rutynę i stagnację.
Więc odwagi, i cała na przód. :)
2080
259829
2081
259826
2082
259828
.
2080 - przeostrzenie bije po oczach
2080 - przeostrzenie bije po oczach
fret dzięki za zwrócenie uwagi. :)
Podchodziłem do tej foty kolejny raz, i w ferworze walki nie odhaczyłem jednej maski. :cry:
Nie usprawiedliwia mnie to wcale. Ślepi jednak nie powinni robić fotek ani grać w karty.... :)
Podmieniłem zdjęcie, myślę że to jest lepsze.
2080 nadal jest dość silnie podostrzone- na krawędziach nieba widać jasne obwódki - ale mi ten efekt nie przeszkadza - uważam że zdjęcie jest bardzo dobre, chyba najlepsze z tej serii. Sam też często dość silnie podostrzam zdjęcia i przypuszczam ze na wielu pokazywanych przeze mnie zdjęciach też da się takie obwódki znaleźć:-)
2081 jest bardzo ładnie skomponowane i tak sterylnie czyste że kojarzy mi się z grafiką komputerową.
Jest lepsze, ale te białe paski nad górami trochę jednak przeszkadzają...
Ja staram się unikać takich sytuacji, czasem po prostu nieco "odostrzam" samą krawędź.
2080 nadal jest dość silnie podostrzone- na krawędziach nieba widać jasne obwódki - ale mi ten efekt nie przeszkadza - uważam że zdjęcie jest bardzo dobre, chyba najlepsze z tej serii. Sam też często dość silnie podostrzam zdjęcia i przypuszczam ze na wielu pokazywanych przeze mnie zdjęciach też da się takie obwódki znaleźć:-)
2081 jest bardzo ładnie skomponowane i tak sterylnie czyste że kojarzy mi się z grafiką komputerową.
Jest lepsze, ale te białe paski nad górami trochę jednak przeszkadzają...
Ja staram się unikać takich sytuacji, czasem po prostu nieco "odostrzam" samą krawędź.
fret wyszomir no i jest pewien niesmak...
Zdjęcie obrabiałem w nowym C1. I okazuje się że ten program mocno "podkreśla" krawędzie. Inaczej niż Lr.
Samo przyciemnienie świateł tworzy tą krechę.
A już przy maskowaniu nieba robi się bardzo niesympatycznie. Nawet nie trzeba specjalnie ostrzyć aby zaczęło to wyłazić.
Przy sile wyostrzenia sugerowanej przez program, to robi się faktyczne kiepsko...
Chyba faktycznie jedynym sposobem jest jak pisał fret ręczne zmiękczanie krawędzi. Ale to jest trochę upierdliwe.
On1 Raw przynajmniej ma specjalne narzędzie do tego. :)
Tak to wygląda tylko po przyciemnieniu nieba. A co w takim razie z obróbką. :)
259831
paparapa - najnowszy Darkatble też spieprzyli. Wróciłem do poprzedniej wersji. Przynajmniej mam tę możliwość.
Czyż nie jest przypadkiem tak, że to fotograf decyduje o umieszczeniu zdjęcia na forum? Jeśli tak, to jednak fotograf odpowiada za babole, a nie program. Wszak jesteśmy na forum fotograficznym ;)
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) dzięki za zwrócenie uwagi. :)
Podchodziłem do tej foty kolejny raz, i w ferworze walki nie odhaczyłem jednej maski. :cry:
Nie usprawiedliwia mnie to wcale. Ślepi jednak nie powinni robić fotek ani grać w karty.... :)
Podmieniłem zdjęcie, myślę że to jest lepsze.
W sumie mi tam nie przeszkadza bo widze fajne widoki i to jest najwazniejsze ;)
Pamietam jak kiedys dawno temu obrabialem foty i oglalem na zwyklym monitorze i wydawalo mi sie ze obrazek jest ok.
Kupilem Trynitrona o wiekszej przekatnej i znacznie lepszej jakosci obrazu i jak te poprzednie obrobione foty zobaczylem ponownie to okazalo sie ze przeostrzalem a pewne lagodne kolorystyczne przejscia
juz nie byly takie lagodne.
W sumie mi tam nie przeszkadza bo widze fajne widoki i to jest najwazniejsze ;)
...
Gdybyśmy byli na forum turystycznym, to też bym się cieszył ładnymi widokami i nawet bym nie pomyślał, żeby dyskutować o paskach, jeśli jednak trzymamy się wersji, że jesteśmy na forum fotograficznym, to atrakcyjność krajobrazu stawiam na drugim miejscu ;)
Gdybyśmy byli na forum turystycznym, to też bym się cieszył ładnymi widokami i nawet bym nie pomyślał, żeby dyskutować o paskach, jeśli jednak trzymamy się wersji, że jesteśmy na forum fotograficznym, to atrakcyjność krajobrazu stawiam na drugim miejscu ;)
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903), od kiedy tak przywiązujesz uwagę do aspektów technicznych ?:wink: Nie kłóci to się z niedawną wypowiedzią z innego wątku:
Fajny klimat zdjęć. Tak sobie wyobrażałem śp. poprawkę, czyli walkę o klimat zdjęcia. Skończyło się na walce o prostowanie i poprawka poległa :sad:
Akurat w popRAWce było naturalnym i "usprawiedliwionym", że trochę bardziej przykładano wagę do technikaliów jak np. wyostrzenie, odszumianie, prostowanie itp.
Ale mniejsza z tym.
Fajne klimatyczne widoki, podobają się.
Był kiedyś na forum, a nawet był moderatorem taki ktoś co zwał się "smerf maruda" :-P
Fret to raczej Smurf Ważniak : P
Ok, ok, żartowałem, zdjęcia są fajne, widoki super, po prostu zazdrość mnie zżera ;)
@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) - najnowszy Darkatble też spieprzyli. Wróciłem do poprzedniej wersji. Przynajmniej mam tę możliwość.
Bodzip wyciskanie parametrów z czego się da, nie zawsze jest takie dobre jak się może wydawać. Zresztą zobacz co potrafi się dziać z obrazkiem z topowych puszek. Szybciej więcej drożej.... :)
Generalnie chodziło mi o zwrócenie uwagi zainteresowanym osobom, że istnieje taki problem.
Sprawa dotyczy generalnie małych rozdzielczości. Gdybym tą fotę pokazał w większym wymiarze, to nie byłoby to widoczne.
Dzięki koledzy za opinie i wpisy.
Faktem jest, że walnąłem babola. Fakt jest faktem, pisałem już o tym i szkoda dyskutować w tym temacie.
Jestem zadowolony też, że tak się stało. Będę w przyszłości uważniejszy i jest szansa, że zrobię kolejny krok w nauce tej niełatwej sztuki.
Właśnie dzięki uszczypliwości kolegi.
Kolegi który nie omieszkał stracić okazji do pokazania po raz kolejny swojej prawdziwej twarzy. Cóż nie mój to problem. :)
I nie pisałbym tego, gdyby nie wasze reakcje na jego wynurzenia.
fret jest taka przypowieść o wielbłądzie.... " Jak ktoś ci powie że jesteś wielbłądem, to śmiej się z tego.
Jak ktoś kolejny powie ci że jesteś wielbłądem, też się śmiej.
Ale jak ktoś następny powie ci że jesteś wielbłądem, zajrzyj do lustra.
A już całkiem poważnie zapytam się ciebie. Skoro to forum fotograficzne, to czemu twoje komentarze są tak infantylne i nie niosące żadnej treści, jakby je pisała rozwydrzona dwunastolatka?
Dlaczego większość twoich wpisów tutaj nie dotyczy właściwie fotografii?
Z mojej strony to wszystko jeśli chodzi o tą sprawę.
Jeśli ktoś by chciał dalej ciągnąć ten temat, to proszę o nie robienie tego tutaj, a o poszukanie innego i dogodniejszego miejsca.
Dziękuję.
.
2083
260515
2084
260516
2085
260517
.
Powrót do pięknych skandynawskich krajobrazów:-) Z przyjemnością obejrzałem. Najbardziej przypadło mi do gustu 2083.
Ale ta droga jak dywan pofałdowana po horyzont, też jest piękna.
===edit===
Przypomina mi dojazd w Tatry od strony Bukowiny Tatrzańskiej - droga po horyzont i w tle ściana gór.
Dla uściślenia - wszystkie trzy są piękne. Ale najpiękniejsze w/g mnie 2083.
Dla mnie 2084,
a na 2085 odciąłbym z dołu trochę wody. Tak z 50%.
albo nieba od góry :-)
Droga w 2084 jest ciekawa, ale nie pozwala skupić się na dalszym planie ;-)
Powrót do pięknych skandynawskich krajobrazów:-) Z przyjemnością obejrzałem. Najbardziej przypadło mi do gustu 2083.
Ale ta droga jak dywan pofałdowana po horyzont, też jest piękna.
===edit===
Przypomina mi dojazd w Tatry od strony Bukowiny Tatrzańskiej - droga po horyzont i w tle ściana gór.
Droga w 2084 jest ciekawa, ale nie pozwala skupić się na dalszym planie ;-)
Dla mnie 2084,
a na 2085 odciąłbym z dołu trochę wody. Tak z 50%.
albo nieba od góry :smile:
Dzięki za dobre słowo. Za oknem szaro i paskudnie, więc się rozmarzyłem.... :)
DeWuTe a i owszem kadr trochę na "wariata". Miałem inne wersje.
Choćby taką
260535
Ale wydaje mi się zbyt standardowy.
2086
260536
20887
260537
.
.
2088
260552
2089
260553
2090
260554
.
Wygląda to tak jakby w Norwegii morze było zawsze gładkie jak stół :-P
Poproszę z 10 Beauforta :mrgreen:
Miałem inne wersje.
Choćby taką
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=260535&d=1707386051
Wersja bardziej żywa, nasycona. Też ładna.
Ale tak jak pisałem - ja sam uciąłbym więcej wody lub nieba.
Ale to mój gust czy wybór, :-)
Wygląda to tak jakby w Norwegii morze było zawsze gładkie jak stół :-P
Poproszę z 10 Beauforta :mrgreen:
Ha ha Bodzip. Jesteś pewien, że wyciągnąłbyś puszkę w czasie sztormu, gdy wieje tak ze ciężko ustać. A kilku metrowe fale, po załamaniu się o brzeg bryzgają słona wodą na ca 100m. :mrgreen:
No nie wiem... Ale z chęcią bym popatrzył jak sobie radzisz w takich warunkach. :)
A na poważnie próbowałem powalczyć, ale nic poza mokrymi ciuchami nie miałem z tego. Szkoda zdrowia. :)
Miałem inne wersje.
Choćby taką
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=260535&d=1707386051
Wersja bardziej żywa, nasycona. Też ładna.
Ale tak jak pisałem - ja sam uciąłbym więcej wody lub nieba.
Ale to mój gust czy wybór, :-)
Ok, każdy ma inaczej . :)
2091
260577
.
Droga na 2084 bardzo tak :)
i różnorodność kolorów w kadrze 2088
Droga na 2084 bardzo tak :)
i różnorodność kolorów w kadrze 2088
Dzięki dzięki. :)
2092
260650
2093
260651
.
.
2094
260688
Drugie nie wgrało się przez godzinę...
.
2092 - fajne chmury i góry. Przeciwieństwa - ulotność i stałość, lekkość i granit.
I znowu odciąłbym po swojemu dół:
260708
Sorry bardzo, ale taki guścik mam ;-)
2092 - fajne chmury i góry. Przeciwieństwa - ulotność i stałość, lekkość i granit.
I znowu odciąłbym po swojemu dół:
260708
Sorry bardzo, ale taki guścik mam ;-)
To Twój guścik. I nie musisz "sorkać". :)
2095
262330
.
Koniec lenistwa. Czas pobawić się suwaczkami w kompie...
Nocno poranne eksperymenty w Dørålseter Rondane.
2096
263410
2097
263411
2098
263412
.
...
2099
263423
2100
263424
2101
263425
2102
263428
2103
263427
2104
263426
...
Łał, kupiłeś sobie tyltolka ?
Łał, kupiłeś sobie tyltolka ?
A gdzie tam.
Jechałbym na północ takim zaprzęgiem około tygodnia. :lol:
Według pewnych niesprawdzonych artykułów w necie taktorek ma wolny wstęp na płatne drogi krajobrazowe w Norwegii.
Nie wiem czy na wszystkie, czy na wybranych operatorów. ( Bo jest ich kilku, jeśli nie kilkunastu).
Zaprzęgasz przyczepę i wiśta wioooo panie za darmoszkę. :mrgreen:
Jak widać też szukają tańszej alternatywy.
Fajnie że wróciłeś na forum. Ostatnia wstawka miła dla oka ze wskazaniem na 2103.
Eksperymenty świetlne 2096-2098 jakoś mniej do mnie przemawiają.
Fajnie że wróciłeś na forum. Ostatnia wstawka miła dla oka ze wskazaniem na 2103.
Ale za to 2096 wygląda "jak wulkan gorąca" - że zacytuję klasyka :)
Dzięki za dobre słowo.
Wróciłem właśnie z sześciotygodniowego włóczenia się po północny. Bez zaglądania do fona i netu. :) I właściwie mam ochotę spakować się i jechać dalej, ale na południe. :)
Przechodzę adaptację bo miałem dość chłodno na północy, a u mnie około 30st. I jeszcze dziś przyszła burza i zalała moją wieś w niektórych miejscach po kolana...
Co do zdjęć. Te pierwsze to istne wariactwo. Warun jakiego nie widywałem. Gigantyczne kontrasty. Mój Nikoś coś namieszał z WB i nie
mogę tego "odgruzować". Jeszcze wrócę do tych fotek jak ochłonę trochę i nabiorę dystansu.
Zwłaszcza że mam jeszcze foty z Panasa. Powinny być lepsze.
Ale za to 2096 wygląda "jak wulkan gorąca" - że zacytuję klasyka :)
Dobrze to ująłeś. Niesamowity spektakl. Wszystko niemal czarne, tylko wąskie punktowe smugi czerwonego światła.
2105
263445
2106
263447
2107
263448
2108
263449
...
Co do zdjęć. Te pierwsze to istne wariactwo. Warun jakiego nie widywałem. Gigantyczne kontrasty. Mój Nikoś coś namieszał z WB i nie
mogę tego "odgruzować".
Właśnie balans bieli wydaje mi się zafałszowany w zacienionych partiach zdjęć. Podświetlone świecącym nisko nad horyzontem słońcem góry wyglądają świetnie ale dół w/g mnie psuje efekt. Może mniejsze rozjaśnienie cieni by pomogło ale pewności w tej kwestii nie mam.
[/QUOTE]
Jeszcze wrócę do tych fotek jak ochłonę trochę i nabiorę dystansu.
[/QUOTE]
Uważam że zdecydowanie warto wrócić - te zdjęcia na to zasługują.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Piękny wodospadzik na 2105:-) Chętnie też bym go dla porównania zobaczył w słoneczny dzień - zastanawiam się przy jakiej pogodzie efekt byłby lepszy.
Właśnie balans bieli wydaje mi się zafałszowany w zacienionych partiach zdjęć. Podświetlone świecącym nisko nad horyzontem słońcem góry wyglądają świetnie ale dół w/g mnie psuje efekt. Może mniejsze rozjaśnienie cieni by pomogło ale pewności w tej kwestii nie mam.
Jeszcze wrócę do tych fotek jak ochłonę trochę i nabiorę dystansu.
[/QUOTE]
Uważam że zdecydowanie warto wrócić - te zdjęcia na to zasługują.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Piękny wodospadzik na 2105:-) Chętnie też bym go dla porównania zobaczył w słoneczny dzień - zastanawiam się przy jakiej pogodzie efekt byłby lepszy.[/QUOTE]
Jeśli chodzi o WB...
Leniwy byłem i obrobiłem fotki w LR Clasik... Bo nie chciało mi się bawić z importem do C1 i obróbką w nim, z racji większych wymogów czasowych.
I to był błąd.
Samo Rondane to dość unikalne i osobliwe miejsce. Te jasne porosty na ziemi i kamieniach mają dziwne biało seledynowy kolor. Już kiedyś żartowałem że w wyglądają jak zepsuta kiełbasa.
Na dodatek w nocy sprawiają wrażenie, że świecą jak jak wskazówki sowieckiego zegarka.
Wodospad to Mardalsfossen. Ładny dwustopniowy wodospadzik. Jednak bardzo trudny do uwiecznienia na zdjęciach. Powodem jest kierunek spadku wody i jego specyficzne umiejscowienie . NNW powoduje że właściwie światło słoneczne nie zagląda tam prawie wcale....
https://maps.app.goo.gl/kFV3qCGCy1p2ad1Q9
Do wodospadu a właściwie płatnego parkingu dojeżdża się płatną drogą. Nie chcieliśmy zostawać tam na trzeci dzień, bo miał przyjść deszcz... I przyszedł. :) Mieliśmy w planie dotrzeć do wodospadu od góry drogą szutrową z foty 2106.
Pogoda w tym roku niestety mocno utrudniała eksplorację tego zakątka świata. Mokro ślisko na kamieniach... często jeden kilometr bez ścieżki to godzina czasu. A jak by co, to do lekarz trzy dni wołami. :)
Na fotce 2100 to też Mardalfossen. Tam cały czas "pada deszcz" . Czyli rozpylona w powietrzu woda. W tych okolicznościach uszczelnienia w mojej "puszce" poddały się.... :)
Tu widok od góry. Niestety dotarliśmy za późno. Zostać też nie chciałem, bo miało zacząć padać za dwie godziny, a przed nami ponad 30 km szutru...
Padało 2 dni. :)
2109
263451
I jeszcze kilka innych z tej okolicy...
2110
263452
2111
263453
Jezioro z którego wypływa Mardal.
2112
263454
...
Nie da się ukryć że miejsce bardzo urokliwe. Moi faworyci z tej wstawki to 2109 i 2112.
Już pierwsze dwa ( 2096,2097) dały ognia i dalej też fajnie.
6 tygodni wakacji bez elektrosmogu... Szczęściarz
Chyba nie dałbym rady zresztą na swoim tak się nie da.
Nie da się ukryć że miejsce bardzo urokliwe. Moi faworyci z tej wstawki to 2109 i 2112.
Prawie wszędzie są fajne miejscówki. A najlepsze tam gdzie się ludziom nie chce przyjechać i nie ma parkingów. :mrgreen:
Już pierwsze dwa ( 2096,2097) dały ognia i dalej też fajnie.
6 tygodni wakacji bez elektrosmogu... Szczęściarz
Chyba nie dałbym rady zresztą na swoim tak się nie da.
E tam szczęściarz. :) Kwestia wyboru i determinacji. Telefon trzeba mieć na wszelki wypadek. Ale wyłączony.
Zresztą w tym roku dość często wjeżdżaliśmy w rejony gdzie fony nie działają . Brak zasięgu. Tylko gołębie pocztowe.... :)
Kolejne kilka fotek z przedsionka mordorowego raju. :)
2113
263470
2114
263471
2115
263473
...
Twoje potoczki zawsze urzekają :)
Twoje potoczki zawsze urzekają :)
Dzięki.
Jakoś samo tak wychodzi. :)
W tym roku trochę strumyków uwieczniłem. Jedne lepiej inne gorzej bo pogoda płatała figle.
W poniższej "focie" jak widać wszędzie woda. Na dole , na górze i za kołnierzem. Ale jej nie widać. :lol:
2116
263480
Wiele osób zaskoczy zapewne to, że Mardalsfossen (Ten z fotki) "działa" tylko od 20 czerwca do 20 sierpnia. W pozostałym czasie woda jest przekierowywana do hydroelektrowni.
.
.
Romsdalseggen przed przyjazdem autobusów pełnych turystów chcących przejść tym kultowym szlakiem do Åndalsnes.
2017
263489
2018
263490
2019
263491
2020
263492
...
...
2021
263615
2022
263616
2023
263617
2024
263618
...
2022 - zawsze musi wybrzydać, zawsze... :mrgreen: (to o Bodziu)
wolałbym z "prawdziwą" wodą, wiem że masz :)
2022 - zawsze musi wybrzydać, zawsze... :mrgreen: (to o Bodziu)
wolałbym z "prawdziwą" wodą, wiem że masz :)
Sugerujesz że ta woda nie jest prawdziwa?...:shock:
:mrgreen:
Sugerujesz że ta woda nie jest prawdziwa?...:shock:
:mrgreen:Dolewasz mleka i sugerujesz, że prawdziwa? [emoji38]
A mi się 2022 bardzo podoba właśnie w takiej wersji.
Dolewasz mleka i sugerujesz, że prawdziwa? [emoji38]
A Gdzie Ty widzisz mleko? :mrgreen:
Toż to najczystsza woda na świecie.
A mi się 2022 bardzo podoba właśnie w takiej wersji.
Mi też się takie najbardziej podoba. Zwłaszcza że mam parę innych wariantów, mi z nich wybrałem właśnie ten.
2025
263662
2026
263663
2027
263665
2028
263668
.
Na 2025 i 2028 krajobraz jak z innej planety. Chciałoby się powiedzieć 'księżycowy' ale przecież tam chmur nie ma.
Na 2025 i 2028 krajobraz jak z innej planety. Chciałoby się powiedzieć 'księżycowy' ale przecież tam chmur nie ma.
Tiaaaa, księżycowy powiadasz...
Dziwny to zakątek, a i widoki mocno zależne od pogody. Od pięknej górskiej sielanki do mroźnego "Mogadoru" ... :mrgreen:
Zależy jak się trafi. Rok temu mieliśmy rano na dole, na parkingu Spranget w Mysusæter, którego trudno już znaleźć na jedynej słusznej napie nie ma na mapie, -3 st.. W tym roku było ca. 4 st. ale wiało około 80km\h
I rok temu było w górach dużo przyjemnie. :)
2029
263716
2030
263712
2031
263713
Tam daleko daleko, za około 7 km jest parking, auto i obiadek. :lol:
2032
263714
2033
263715
.
2029 - dobre zdjęcie. Chmury robię robotę.
Dużo zdjęć mi się podoba, ale nie będę komentował każdej wrzutki.
Fakt, na 2029 chmury świetne.
Prawdopodobnie na długim czasie przy mocnym wietrze. No i efekt świetny :)
2029 - dobre zdjęcie. Chmury robię robotę.
Dużo zdjęć mi się podoba, ale nie będę komentował każdej wrzutki.
Prawdopodobnie na długim czasie przy mocnym wietrze. No i efekt świetny :)
Dzięki za wpisy i swoje opinie.
Na czym opierasz swoją tezę Bodzip. Jak długi mógłby to być czas?
Nie będę oryginalny i też stawiam na 2029. Natomiast 2033 to mało przyjazna ścieżka spacerowa.
Dzięki za wpisy i swoje opinie.
Na czym opierasz swoją tezę @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250). Jak długi mógłby to być czas?
Nie wiem :roll: Jesteś łobuz, bo nie dajesz exifa :mrgreen:
Zależy jak mocno wiało - pi razy oko 1/30 s
Nie wiem :roll: Jesteś łobuz, bo nie dajesz exifa :mrgreen:
Zależy jak mocno wiało - pi razy oko 1/30 s
Bodzip Ty się tu teraz mistrzu kolorowy nie wykręcaj. :mrgreen:
A co komu po exifdie? Skoro niejednego już wyprowadził na manowce. :shock:
Mz liczy się efekt.
A łobuzem być to przecież nie jakiś wielki wstyd. :lol:
Czy 1/30 s to długi czas.... Nie sądzę. Większość moich zdjęć porannowieczornonocnych to czasy w przedziale 1/15 do 1/30.
Bo wymusza to czułość 64 ISO przy której fotografuję.
Oczywiście, że liczy sie efekt. Nie wiem jakie f, ale chyba był zapas by przymknąć dla wydłużenia czasu, gdybyś chciał więcej. Zresztą w razie czego jakiś słaby ND, 4x. Ja używam ND8X ale do zupełnie czego innego. Po to by z błyskiem nie robić w HSS tylko w normalnej synchronizacji i móc zejść z 1/2000 na 1/250.
Oczywiście, że liczy sie efekt. Nie wiem jakie f, ale chyba był zapas by przymknąć dla wydłużenia czasu, gdybyś chciał więcej. Zresztą w razie czego jakiś słaby ND, 4x. Ja używam ND8X ale do zupełnie czego innego. Po to by z błyskiem nie robić w HSS tylko w normalnej synchronizacji i móc zejść z 1/2000 na 1/250.
F zależnie od tego jaką sobie GO wymyślę, ale staram się jednak nie wychodzić powyżej 11.
Nowe puszki ff dają dużą elastyczność obrazka. Plus inteligentne odszumianie to wprost fantastyczne narzędzia do
zdjęć pejzażu. Oj dużo można wycisnąć. :)
Ostatnio coraz rzadziej używam filtrów. Ewentualnie szare, aby móc w jasny dzień otworzyć przesłonę, albo do zdjęć z płynącą wodą. Całą resztę da się zrobić w sofcie.
A lampy nie używałem już... nawet nie pamiętam. Ostatnio z lustrem... :)
Powyższa fota jest zrobiona bez żadnych kombinacji. Miałem szczęście być w odpowiednim miejscu o odpowiednim czasie.
Ostatnio coraz rzadziej używam filtrów. Ewentualnie szare, aby móc w jasny dzień otworzyć przesłonę, albo do zdjęć z płynącą wodą. Całą resztę da się zrobić w sofcie.
Wydaje mi się ze jeszcze polaryzacyjnego w sofcie nie zrobisz. Szczególnie w sytuacjach gdy trzeba wyeliminować odbicia.
Wydaje mi się ze jeszcze polaryzacyjnego w sofcie nie zrobisz. Szczególnie w sytuacjach gdy trzeba wyeliminować odbicia.
wyszomirze zepsułem polarem parę razy fajne fotki i już nie używam go.
Dotyczy to szczególnie szerokich kątów. Polar generują paskudną kolorystykę.
Potrafią z jasnego niebieściutkiego nieba zrobić ciemnogranatową nierównomierną masakrę nie do naprawienia.
No chyba że podmienię niebo. :)
Jeśli odblaski są nie przepalone, da się je ogarnąć i obraz wygląda mz naturalniej.
Ale to mój sposób widzenia. :) Bo ja stary jestem i mogę bredzić. :mrgreen:
@wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140)ze zepsułem polarem parę razy fajne fotki i już nie używam go.
Dotyczy to szczególnie szerokich kątów. Polar generują paskudną kolorystykę.
Potrafią z jasnego niebieściutkiego nieba zrobić ciemnogranatową nierównomierną masakrę nie do naprawienia.
No chyba że podmienię niebo. :)
Jeśli odblaski są nie przepalone, da się je ogarnąć i obraz wygląda mz naturalniej.
Ale to mój sposób widzenia. :) Bo ja stary jestem i mogę bredzić. :mrgreen:
Ja też filtra polaryzacyjnego używam bardzo rzadko a przy szerokim kącie już ekstremalnie rzadko właśnie ze względu na nierównomierną kolorystykę. Czasem przyciemnienie za jego pomocą nieba lub listowia podnosi atrakcyjność zdjęcia ale fakt że często kolorystyka zdjęć wykonanych przy jego użycia wygląda nienaturalnie. Tym niemniej są sytuacje gdy jego użycie jest bardzo przydatne - np. do eliminacji odbić w wodzie lub szybach.
Zieleń liści też zyskuje. Niektóre mają błyszczącą powierzchnie.
Zieleń liści też zyskuje. Niektóre mają błyszczącą powierzchnie.
Mi taka mocno przygaszona zieleń i nie tylko nie podoba się. Ja takie coś odbieram jak "namalowane" matową farbą. Takie beż życia.
A może to tylko mój polara tak potrafił,
Dla mnie zbyt wiele przeciwwskazań. Ale wiem że są osobom to nie przeszkadza.
...
I jeszcze panorama...
2034
263790
...
Narzekanie na to, że system jest głupi i nie można dać plusa jest... nieracjonalne. Powinni wprowadzić takie łapki jak na FB - szybko i skutecznie.
A tak, hmmm zostało może trzech albo czterechn użytkowników na forum.
-----
A zdjęcie zacne :)
Piękne te chmurki - na panoramie chyba nawet lepsze niż na poprzednim kadrze.
Nie będę oryginalny i też stawiam na 2029. Natomiast 2033 to mało przyjazna ścieżka spacerowa.
Tak się składa, że tam tylko mało przyjazne ścieżki. I nie koniecznie spacerowe.
A wracając do ścieżki z foty to szlak na drygą co do wysokości górę w Rondane Storonden. Tylko 2138 moh. Tylko o 40m niższy od króla tej krainy Rondeslotteta.
Przewyższenie ca. 1200 m ale trzeba zrobić 22 kilometry bo szczyt jest na terenie parku narodowego do którego nie można wjechać samochodem.
Mam wrażenie że na Rysy idzie się łatwiej. :) Przynajmniej kamienie nie kiwają się pod nogami. :lol:
Narzekanie na to, że system jest głupi i nie można dać plusa jest... nieracjonalne. Powinni wprowadzić takie łapki jak na FB - szybko i skutecznie.
-----
A zdjęcie zacne :)
System to system. Czy te punkty maja sens? W tej formie jak to było raczej nie. Nie odzwierciedlały one niczego.
Znaczy odzwierciedlało pochodzenie sofweru... :mrgreen:
Jak byłem mały mówiłem że tatry to góry, a to wszystko z drzewami to nie góry.
Jak widać dzieci znają się najlepiej na górach. :lol:
Piękne te chmurki - na panoramie chyba nawet lepsze niż na poprzednim kadrze.
A bo ciągnę ze sobą mnóstwo sprzętu. Robię zdjęcia na dwie puszki i kilka szkieł. I potem wychodzą ....
... takie przydługie opowieści. :mrgreen:
2035
263811
...
-----
Wylewasz swój żal ?
Mnie to nie dziwi. Odpuściłem sobie forum na jakiś czas. Nie sądzę żeby forum coś straciło z tego powodu.
Czasem zajrzę i pooglądam zdjęcia , jeśli ktoś coś wrzuci.
Co do zdjęć zgadzam się ze zacne.
I system też mi nie pozwala reputacji dać. A szkoda.
przepiękne chmurki i gorki. reczywiście wygladaja na trudne do zdobycia :wink: (http://mazzani.pl/projektowanie-wnetrz/)
...
I jeszcze panorama 2034
Bardzo fajnie to wyszło :)
Wydzieliłem niektóre posty do osobnego wątku, szkoda tego tu psuć.
Zachwycająca panorama
przepiękne chmurki i gorki. reczywiście wygladaja na trudne do zdobycia :wink: (http://mazzani.pl/projektowanie-wnetrz/)
[/CENTER]
Bardzo fajnie to wyszło :)
Dzięki za miłe słowa. Sytuacja bardo nietypowa. Czegoś takiego w takiej skali nie miałem okazji obserwować.
Wydzieliłem niektóre posty do osobnego wątku, szkoda tego tu psuć.
Bardzo mnie to cieszy. :)
2036
263897
2037
263898
2038
263899
2039
263902
2040
263901
...
.
2041
263924
2042
263925
2043
263926
2044
263927
.
.
2045
263930
2046
263939
2047
263932
2048
263933
2049
263935
2050
263936
.
Renifer na 2047 bardzo ładnie się skomponował. 2048 i 2046 też bardzo mi się spodobały.
Fajne klimaty. Muszę tam z bajkiem kiedyś skoczyć :)
Tadeusz Jankowski
11.10.24, 23:15
Podobają mi się wszystkie landszafty. Są celowe, ułożone, zrównoważone kolorystycznie, kontrastowo, kompozycyjnie, z dobrym lub bardzo dobrym wykorzystaniem roli światła.
TJ
Renifer na 2047 bardzo ładnie się skomponował. 2048 i 2046 też bardzo mi się spodobały.
Fajne klimaty. Muszę tam z bajkiem kiedyś skoczyć :)
Podobają mi się wszystkie landszafty. Są celowe, ułożone, zrównoważone kolorystycznie, kontrastowo, kompozycyjnie, z dobrym lub bardzo dobrym wykorzystaniem roli światła.
TJ
Dzięki za wpisy i opinie. :)
2051
264014
2052
264015
2053
264016
2054
264019
2055
264018
.
.
2056
264041
2057
264042
2058
264043
2059
264044
2060
264045
2061
264047
.
Ostatnia wstawka (2056-2061) budzi głęboki podziw. Znów trudno najlepsze wybrać - waham się między 2056, 2057 i 2060 aczkolwiek pozostałe tylko minimalnie im ustępują.
Wciąż fajne widoczki serwujesz.
Ostatnia wstawka (2056-2061) budzi głęboki podziw. Znów trudno najlepsze wybrać - waham się między 2056, 2057 i 2060 aczkolwiek pozostałe tylko minimalnie im ustępują.
Wciąż fajne widoczki serwujesz.
Dzięki za opinie. :)
2062
264129
2063
264130
2064
264131
2065
264132
2066
264133
2067
264134
2068
264135
2069
264136
.
Wszystkie fajne a kamyczki 2064 najfajniejsze.
Wszystkie fajne a kamyczki 2064 najfajniejsze.
Wydaje się że cieplusio i milusio... :)
2070
264187
2071
264188
2072
264189
2073
264190
2074
264191
.
Niesamowite te skandynawskie chmury.
Niesamowite te skandynawskie chmury.
Jest tam duży potencjał. Ale największym problemem jest być we właściwym miejscu o odpowiednim czasie...
Czasem się uda. :)
2076
264421
2077
264422
2078
264423
2079
264424
2080
264425
.
Ten domek na 2076 jest świetny :)
I samotny co widać lepiej na 2080. Tereny piękne widokowo ale życie w takiej surowej przyrodzie łatwe chyba nie jest.
Pogoda jak widać była mocno zmienna. Akurat w tym momencie ładnie zaświeciło.
I samotny co widać lepiej na 2080. Tereny piękne widokowo ale życie w takiej surowej przyrodzie łatwe chyba nie jest.
Nasuwa się pytanie. Czy lepiej żyć w pięknym odległym miejscu o surowym klimacie, czy za przeproszeniem po uszy w "gównie" ale z ciepłą wodą w kranie?
Nikt nie obiecywał że ma być łatwo pięknie i przyjemnie? :)
2081
264562
2082
264563
2083
264565
.
Nasuwa się pytanie. Czy lepiej żyć w pięknym odległym miejscu o surowym klimacie, czy za przeproszeniem po uszy w "gównie" ale z ciepłą wodą w kranie?
Nikt nie obiecywał że ma być łatwo pięknie i przyjemnie? :)
Jak zwykle coś za coś. Możliwy jest jednak kompromis - można żyć gdzieś w cywilizowanym miejscu a w miarę często wyjeżdżać w dzicz by od cywilizacji odpocząć.
Wszystkie ostatnie zdjęcia ciekawe, najbardziej mi odpowiada 2082.
2075 - te chmury, ta woda, to światło. Mniam :)
Jak zwykle coś za coś. Możliwy jest jednak kompromis - można żyć gdzieś w cywilizowanym miejscu a w miarę często wyjeżdżać w dzicz by od cywilizacji odpocząć.
Wszystkie ostatnie zdjęcia ciekawe, najbardziej mi odpowiada 2082.
Sam uciekasz do natury i zapewne wiesz jaka jest różnica w odczuwaniu rzeczywistości tam i tu.
A czy kompromisem są częste wyjazdy? W jakimś sensie pewnie tak. Ale to tylko proteza. :)
2075 - te chmury, ta woda, to światło. Mniam :)
Smacznego :)
2084
264587
2085
264588
2086
264589
2087
264590
2088
264591
.
.
2089
264683
2090
264684
2091
264685
2092
264686
.
Mój faworyt z tej wstawki to 2091.
.
2093
264838
2094
264839
2095
264840
2096
264841
.
Podziwiam. Przecież to wszystko co robisz wymaga ogromnej ilości czasu, no chyba, że to archiwa ze 100 lat ;) Pracujesz poza tym tak w ogóle? Jako przewodnik turystyczny? ;)
Podziwiam. Przecież to wszystko co robisz wymaga ogromnej ilości czasu, no chyba, że to archiwa ze 100 lat ;) Pracujesz poza tym tak w ogóle? Jako przewodnik turystyczny? ;)
Dziękuję, ale nie ma co podziwiać.
Wolę robić zdjęcia i przynajmniej mieć wrażenie że idę do przodu niż bić pianę w "igrzyskach" na temat, jaki jest naj najlepszy i dlaczego tylko taki a nie inny,,, :mrgreen:
Twierdzenie na logiczne stwierdzenie Fafniaka, że jakiś sprzęt może być czymś więcej niż narzędziem zamyka wszelką dyskusję. Obnaża stany umysłu "zawodników". :lol:
Z radykałami religijnymi się nigdy nie wygra. :mrgreen: Żadne argumenty nie są w stanie przebić takiej zbroi.
Jak najbardziej pracuję, Ale mam dobrą pracę i mogę poświęcić dużo czasu na swoje zainteresowania.
Nie nie jestem przewodnikiem, choć nieskromnie napiszę,
że w Norwegii mógłbym już wycieczki oprowadzać. :)
To nie stuletnie zbiory. To pokłosie wyjazdów na północ od ca. dziewięciu lat. Miejsce świetne do wypoczynku i zabawy w naukę foto. Cisza, spokój, znikoma ilość ludzi. Mam na myśli północ Norwegii i Szwecji. Co parę kilometrów ciekawe miejsca.
Czyste powietrze i woda. Czego więcej chcieć. Niektórych może odstraszyć to, że w lipcu można zmarznąć. Zdjęcie 2093 pokazuje powrót ze Storrondena w Rondane. Na zdjęciu nie widać, ale wiał wiatr ca w porywach do 80 km/h a temperatura spadła do ca.4 st.
Odczuwalna była niższa. :) Rok temu na dole na parkingu w nocy był przymrozek. :)
Dla mnie jest super.
2097
264852
2098
264853
2099
264860
2100
264855
2101
264856
2102
264857
.
Niesamowita zapora na 2097. Zastanawiam się czym się kierowali nadając jej taki kształt. A mój faworyt z tej wstawki to 2100 - piękny krajobraz i niesamowite światło.
Zębatka fantastyczna, a 2100 genialne :)
2100 jest bardzo dobre. Gratuluję :)
lisiajamka1
20.11.24, 12:31
Za przedpiszcami, 2100 - ekstra :)
Tadeusz Jankowski
21.11.24, 00:04
Ostatnia seria super. 2099 bardzo ładne obrazkowe, 2100 nastrojowe, klimatyczne, tajemnicze. 2101 też się podoba, świetlistość ujęta, ujarzmiona.
TJ
Dla mnie 2097. Ta woda spadająca z "zębów" jak ktoś to określił. Robi wrażenie. Wygląda jak z filmu S-F.