PDA

Zobacz pełną wersję : Paparapa czyli tam gdzie oczy poprowadzą.

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11

paparapa
28.01.20, 22:13
Powoli zbliżamy się do celu. Drgnęło coś w warunkach atmosferycznych... Pojawił się silny wiatr i zaczął wydmuchiwać na zachód te paskudne chmury.

224
218393

225
218394

226
218395

...

gulasz
29.01.20, 21:14
eheh - i dobrze że rozdmuchał ;)
ostatnie się podoba naj ;) (ciekawe dlaczego ;) )

wyszomir
30.01.20, 00:22
Też mi się ostatnie najbardziej podoba. Sądząc po pasku gołych skał wokół wody po wiosennych roztopach poziom wody w tym jeziorku bywa sporo wyższy...

paparapa
30.01.20, 01:17
eheh - i dobrze że rozdmuchał ;)
ostatnie się podoba naj ;) (ciekawe dlaczego ;) )
Pierwsze dwa były robione przed "obiadkiem" jak jeszcze wyglądało to...... jak widać :)
Miałem wtedy szczęście :) .... Rano padało i stopniowo się rozpogadzało. Okazało się to bardzo pozytywne. Z racji takiej pogody było jak na to miejsce mało ludzi.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Też mi się ostatnie najbardziej podoba. Sądząc po pasku gołych skał wokół wody po wiosennych roztopach poziom wody w tym jeziorku bywa sporo wyższy...

Tak masz rację. To jest "sztuczne" jezioro. Zapora i mała elektrownia jest od strony Tyssedalu. "Zbierają" wodę podczas roztopów, a potem do jesieni przepuszczają przez turbinę...różnica poziomów wody to ca 20-30 m.

Jak pisałem pogoda ograniczyła napływ zbyt dużej ilości turystów.
Mimo to nie da się sfotografować głównej atrakcji bez wyczyniającego różne "wygibusy" czynnika ludzkiego. Właściwie przez cały czas przed skałą stała kolejka około 30 osób, czekających na swoje pięć minut na niej :). Zastanawiam się, co tam się dzieje w pogodny dzień :mrgreen:..... albo gdy przybiegną skośnookie załogi dziesięciu autokarów, :).
Pod względem fotograficznym, jeśli nie przybędzie się rano, miejsce jest trudne. Przez większą część dnia słońce mamy przed sobą, a skała na przeciw jest w cieniu :). Wiele osób zostaje tu na noc. Śpią w namiotach, a rano mają duży komfort robiąc zdjęcia bez tłumu turystów i w dobrym świetle.
Narzekałem wcześnie że byle jaka pogoda, teraz mogę pomarudzić,że to słońce ...... Jak nie urok .... to przemarsz wojsk ....:).

227
218428

228
218429

229
218430

230
218431

231
218432

...

gulasz
30.01.20, 07:54
To namiocik i dawaj ;)
faktycznie duży potencjał fotograficzny - ładnie to się prezentuje na Twoich kadrach

wybierz urok - przypuszczam ze sr... to drugie w górach może być nieprzyjemne :roll: :mrgreen:

apz
30.01.20, 08:23
To "oczko" dodaje urody tej dolince.
A co do autokarów, myślę że jest nie gorzej niż w godzinach szczytu np. w Barcelonie czy Oii.

Lilen
30.01.20, 13:50
A ja tam lubię te Twoje zachmurzone zdjęcia. Dla mnie mają więcej klimatu niż te słoneczne, trochę przez to pocztówkowe.

lisiajamka1
30.01.20, 19:40
Kolejna porcja bardzo fajnych zdjęć :)

abir
30.01.20, 20:39
widoki zapierają mój dech, jest moc
choć zdjęcia wieją zimnem i ciągle pod górkę....:wink: a ja nie lubię się męczyć:mrgreen:

fajna relacja

paparapa
30.01.20, 21:34
Dziękuję wam Moi Drodzy za zaglądanie do "mojego małego świata" i za miłe słowa. Bardzo miło czyta się przychylne opinie. :)

Zdjęcia jakie tu umieszczam mają pokazywać prawdziwy charakter miejsc odwiedzanych przeze mnie. Niezależnie od pory dnia czy pogody.
Staram się nie upiększać za bardzo tych obrazków, aby umożliwiały realny wgląd w te miejsca.

CZAS NA REKLAMĘ

To teraz dla tych co marzną patrząc na te lipcowe fotki z Norwegii zmieniam na chwilę miejsce. Zapraszam do szalonego miasta... o którym przypomniał mi niedawno nasz kolega pokazując parę swoich fotek.

232
218457

233
218458

234
218459

235
218460

236
218461

237
218465

...

Tadeusz Jankowski
31.01.20, 21:15
Bardzo fajne pejzażyki. Ostatni polubiłem najbardziej. Ruch na wodzie, zieleń, czerwone dachy, perspektywa z fasad, z lewej cień, z prawej światło, niebo z chmurkami wdzięczne.
Oraz 235.
Pzdr, TJ

paparapa
1.02.20, 17:53
Bardzo fajne pejzażyki. Ostatni polubiłem najbardziej. Ruch na wodzie, zieleń, czerwone dachy, perspektywa z fasad, z lewej cień, z prawej światło, niebo z chmurkami wdzięczne.
Oraz 235.
Pzdr, TJ

Dzięki Tadeuszu, to trochę inne spojrzenie na miasto kojarzące się przede wszystkim z ruchem ulicznym i autami. Taka mała odskocznia od stereotypów :).

Cóż czas wrócić do miejsca, w którym skończyłem opowieść i zmusiłem was do krótkiego pobytu w Amsterdamie.
Mimo lata w górach przez cały rok zalega śnieg. Zależnie od miejsca jest go więcej albo mniej . Jest on paliwem dla nieskończonej ilości wodospadów wyzierających z każdego stoku.
Można śmiało powiedzieć że przebycie paru km drogi w Norwegii wiąże się z zobaczeniem co najmniej jednego wodospadu. :)
Ale o wodospadach pogadamy innym razem. Teraz jeszcze parę fotek z trasy i "wielki finał" :mrgreen: .
Uważam, że te zdjęcia były jednymi z trudniejszych jakie obrabiałem. Właściwie wszystkie pod światło słoneczne i chmury nim rozświetlone. Na dole zaś głęboka zacieniona dolina.
Używałem filtra połówkowego, ale nie był najlepszej jakości jak się okazało. I był jednak źle dobrany ( za ciemny ). Nic to, człowiek uczy się całe życie...

238
218544

239
218545

Aby zrobić tą fotkę z jednym "ludziem" trochę musieliśmy się sporo naczekać. Mały relaks w SPA, obiadek w dobrym lokalu..... Upsss rozmarzyłem się :mrgreen:. Naczekać, aby wszyscy którzy tego dnia tam przybyli, nafocili się do bólu i ruszyli w drogę powrotną. Pozostawiając mnie tylko z kilkoma osobami pozostającymi tam na nocleg.
Stanowiło to małą niedogodność, bo powrót musiał być "skazany" na nocne łażenie po górach . Szczęściem w nieszczęściu noce tam nie są ciemne, i udało się nam doczołgać w jednym kawałku do parkingu.

240
218546

W drodze powrotnej ...

241
218547

...

Bodzip
1.02.20, 18:05
Faaaajne, szkoda, że nie masz jednego plaskatego na dole :mrgreen: Ale zdjęcia mniam mniam :)

paparapa
1.02.20, 18:28
Faaaajne, szkoda, że nie masz jednego plaskatego na dole :mrgreen: Ale zdjęcia mniam mniam :)

Dzięki wielkie :)
Z tym plaskatym na dole.... W wielu miejscach w Norwegii nie było płotków i barierek w takich miejscach. Zaczynają się pojawiać, bo czarne worki są coraz częściej potrzebne , a tanie nie są :).
Mi na Preikestolen zabrakło trzech kroków i nie byłoby tego wątku.
Zasada jest prosta. Albo zdjęcia, albo łażenie. Obu rzeczy w takich miejscach robić nie wolno.

wyszomir
1.02.20, 18:28
Dla takiego widoku jak na 240 warto było poczekać... Alternatywą było wykonanie ze statywu serii zdjęć z kilkusekundowymi odstępami czasu i potem składanie w komputerze tak, by pozbyć się ludzi.

paparapa
1.02.20, 18:59
Dla takiego widoku jak na 240 warto było poczekać... Alternatywą było wykonanie ze statywu serii zdjęć z kilkusekundowymi odstępami czasu i potem składanie w komputerze tak, by pozbyć się ludzi.

Tak tak, dźwigałem statyw jak .... nie powiem kto :mrgreen:. Mógł się co najwyżej przydać do odganiania natrętów poszukujących taniego sprzętu fotograficznego:). Nie było za bardzo szansy go użyć, bo chmury jechały po niebie jak auta po autostradzie :). Po "złożeniu" miałbym na niebie budyń :).
Na tych fotkach niebo jest "takie sobie", ale budyniu bym nie zniósł :mrgreen:

wyszomir
1.02.20, 23:38
Ale... jeśli już składamy w komputerze to niebo można podłożyć z dowolnie wybranej jednej klatki.

paparapa
2.02.20, 17:54
Ale... jeśli już składamy w komputerze to niebo można podłożyć z dowolnie wybranej jednej klatki.

No tak, racja ... tak też można. Ale robię coraz bardziej leniwy :). A przy tych foteczkach troszkę by zajęcia było...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ale teraz uciekam z Trolltungi, bo mnie zmęczyła :)....

Patrzę za okno i wierzyć się nie chce, że jest u mnie 12 st. i chyba już zimy tej zimy nie zobaczę. :shock: A co mówić o jakiś zimowych fotkach....
Z racji szeroko rozumianego deficytu na zimę, śnieg i lód jedziemy na Jostedalsbreen :mrgreen:. Tam zawsze można liczyć na powyższe i mroźny oddech "lodowego płuca" :). Jeszce się nie zawiodłem. I zawsze, nawet
w lecie wykorzystywałem wszystkie rezerwowe ubranka, aby nie ciągnęło po .....:).

Jostedalsbreen to ponoć największy lodowiec Europy. Nie wiem czy to prawda, ale faktycznie mały nie jest. Niestety, jak dla mnie jest za bardzo skomercjalizowany ....
Można w Norwegi znaleźć dojścia do lodowca, gdzie nikogo nie spotkacie przez cały tydzień i nie ma zasięgu telefonii komórkowej. Pierwsze jest bezcenne i piękne. Drugie już niekoniecznie, zwłaszcza gdy eksplorujecie takie miejsca samotnie.
Dość często mi się to zdarza :). I w takich projektach priorytetem jest zachowanie ostrożności. W razie godziny W jest się skazanym na samego siebie, bez możliwości otrzymania pomocy z "zewnątrz".

No to do lodówki :mrgreen: marsz.....

242
218591

243
218592

244
218593

245
218594

246
218595

Ostatnia prosta ca. 700-800 m.... :)

247
218596

248
218597

249
218598

...

Bodzip
2.02.20, 19:00
No bajko ty moja, ładniutkie :)
Czy te mróweczki na 242 to ludziowie czy trole ?
Światło w "jaskiniach" cudne :)

paparapa
2.02.20, 20:37
No bajko ty moja, ładniutkie :)
Czy te mróweczki na 242 to ludziowie czy trole ?
Światło w "jaskiniach" cudne :)

Cieszę się bardzo :)

Panie.... w Norwegi są tylko Trolle, Norki i turyści :mrgreen:

gulasz
2.02.20, 20:52
Norki gites - uwielbiam ten błękit pochodzenia lodowcowego :)
może kiedyś uda się go zobaczyc przez własny wizjer - choć w tym wypadku mam takie - chciałabym a boję się ;)

paparapa
2.02.20, 21:05
Na lodowiec od rana do wieczora wchodzą dziesięcioosobowe grupy turystów z przewodnikiem. Każdy uczestnik po uiszczeniu opłaty dostaje raki i czekan wraz z błogosławieństwem głównego Trolla Jostedalsbreen. :) Przewodnika rozpoznacie bez żadnych problemów na kilometr. Przeważnie ci wysportowani młodziieńcy ubrani są w koszulki z krótkim rękawem i krótkie spodnie. Obowiązkowo ładny plecak i zwój liny na "wszelki wypadek". Dobre okulary, wszak lód odbija światło, które atakuje oczy.
Kolor skóry ich gołych części ciała to coś pomiędzy bordo i fioletem. I w ostatnich sezonach coraz częstsza broda. Mniej więcej taka jaką noszą ci co przybywają z południa :).
Chłopaki kroczą dumnie opiekując się powierzonymi im "sierotkami" i baczą, aby krzywda nie stała się żadnej z nich, a zwłaszcza co ładniejszym przedstawicielkom płci odmiennej :mrgreen:.
Otrzymują w zamian przeciągłe spojrzenia, co po niektórych podopiecznych. :)

Bez przewodnika wstęp na lodowiec jest zabroniony. Pamiętajcie ... lodowiec żyje i może wam zrobić krzywdę :).

Jeśli chodzi o zdjęcia.... mi najłatwiej było je robić, jak był pochmurny dzień, albo wieczorem gdy słońce schowało się za zachodnią grań. W innych porach dnia fajnie jest tam sobie pochodzić, coś przekąsić i pogapić się na podopieczne przewodników :).

Norki gites - uwielbiam ten błękit pochodzenia lodowcowego :)
może kiedyś uda się go zobaczyc przez własny wizjer - choć w tym wypadku mam takie - chciałabym a boję się ;)

Ja też się boję :). Ludzie nagminnie robili sobie fotki pamiątkowe w "miejscu" z fotki 244. Włażąc tam pod ten lód ....
Ja bym tam nie wlazł... nie w lecie "

lisiajamka1
3.02.20, 18:48
Wspaniałe widoki, piękne zdjęcia, ludziki bardzo fajnie oddają skalę tego monumentalnego krajobrazu.

Lilen
3.02.20, 20:40
Widok z 240 niby znany i oswojony a jednak znowu jestem zaskoczony tym niesamowitym cudem natury - bardzo ładnie pokazany!

abir
3.02.20, 22:25
Norłej robi wrażenie. Podobno ten język teściowej z 240 utlenia się i jak ktoś ma pecha to .... córki teściowej może już nie zobaczyć:mrgreen:

paparapa
5.02.20, 00:22
Norłej robi wrażenie. Podobno ten język teściowej z 240 utlenia się i jak ktoś ma pecha to .... córki teściowej może już nie zobaczyć:mrgreen:

Ponoć podobne coś urwało się, na szczęście nie robiąc nikomu krzywdy.... a lokalne władze czym prędzej zarządziły "reanimację" na klej i kotwy :mrgreen:

Dzięki lisiajamka i Lilen. Fajnie móc zadowolić "widzów" :).

Jeszcze potrzymam was przez chwilę w tej lodóweczce :). Mam trochę zdjęć z poprzedniego sezonu, więc je dorzucę .....

250
218704

251
218705

252
218712

253
218707

254
218709

255
218708

256
218710

...

Rabbit
5.02.20, 00:28
Bardzo ładne norweskie górki te w zimowym i trochę cieplejszym klimacie w Twoim wydaniu. Cieszą oczy i miło się je zwiedza. :)

gulasz
5.02.20, 22:10
poprzednia wrzutka bardziej przyjemna dla oka mego - ale i tak chętnie tu zaglądam :)

DeWuTe
5.02.20, 23:25
Na tych ostatnich widać jak ładnie przeszlifował lodowiec podłoże, ale chyba też ile tego lodowca ubyło w stosunku do dawnych lat.
Czy się mylę?

paparapa
6.02.20, 21:20
Bardzo ładne norweskie górki te w zimowym i trochę cieplejszym klimacie w Twoim wydaniu. Cieszą oczy i miło się je zwiedza. :)

Dzięki Rabbit, bardzo miło czyta się takie komentarze :).

Na tych ostatnich widać jak ładnie przeszlifował lodowiec podłoże, ale chyba też ile tego lodowca ubyło w stosunku do dawnych lat.
Czy się mylę?

To akurat są bardzo nasłonecznione miejsca, a pod koniec lipca jest tam mało lodu. Na skale widać ślady wyryte przez posuwający się lodowiec.
Wszystkie lodowce w Norwegii są coraz krótsze. Nie wiązałbym jednak tego efektem cieplarnianym, ponieważ ten proces zauważono i odnotowano ponad 100 lat temu. Są lodowce poza Europą, które powiększają się.

poprzednia wrzutka bardziej przyjemna dla oka mego - ale i tak chętnie tu zaglądam :)

Moja Droga ... nie można być codziennie na "wypasionej imprezce urodzinowej" :). Czasami trzeba zadowolić się razowcem .....
... a dziś to posunę się jeszcze dalej i poczęstuję Was sucharami :mrgreen:.

Jesień 2008, wycieczka na Pilsko.... Oj jak ja mało wtedy widziałem o robieniu zdjęć aparatem cyfrowym ....i teraz kiepsko to się obrabia......:)

257
218774

258
218775

259
218776

260
218777

...

Tadeusz Jankowski
6.02.20, 22:21
"Jesień 2008, wycieczka na Pilsko.... Oj jak ja mało wtedy widziałem o robieniu zdjęć aparatem cyfrowym ....i teraz kiepsko"
Na moje oko sensowne fotki.
Pzdr, TJ

paparapa
8.02.20, 12:57
"Jesień 2008, wycieczka na Pilsko.... Oj jak ja mało wtedy widziałem o robieniu zdjęć aparatem cyfrowym ....i teraz kiepsko"
Na moje oko sensowne fotki.
Pzdr, TJ

Dzięki Tadeuszu :).

Jeszce parę sucharów z 2009 roku. Włochy ... gdzieś niedaleko Meduno....

261
218839

262
218840

263
218841

...

Tadeusz Jankowski
8.02.20, 19:35
Bardzo malownicze, chmury jak na obrazach Ruszczyca.
Pzdr, TJ

paparapa
8.02.20, 23:21
Bardzo malownicze, chmury jak na obrazach Ruszczyca.
Pzdr, TJ

A to wcale nie moja zasługa :). Stare matryce tak nam pięknie malowały. Były całkiem przewidywalne.....
Teraz te nowe w kosmicznych technologiach produkowane nie szumią, ale i słabo malują :).

paparapa
9.02.20, 10:31
.

Dziś dwa różne poranki w wiosce Bovec. Miejsce zagubione wśród gór, o którym nikt nie słyszał i przez które rzadko kto przejeżdża.
Można by powiedzieć, że codziennie leci tam niezły film ... tylko za każdym razem inny :)

264
218890

265
218891

...

Bodzip
9.02.20, 13:47
Ten błysk światła na grzbiecie robi te zdjęcia :)

paparapa
9.02.20, 14:14
Ten błysk światła na grzbiecie robi te zdjęcia :)

Zgadza się .. no i trochę te chmurki też.... no i aparacik też się przyczynił co nie co ....:mrgreen:

lisiajamka1
9.02.20, 19:44
Chmury prawie w roli głównej... fajnie się ogląda :)

abir
9.02.20, 20:32
262 rozgrzewa we mnie emocje,:shock:
gratuluję, jestem na tak

Muminek
9.02.20, 21:38
Piękne te lodowcowe błękity :)
Z wyjścia na Pilsko bardzo przyjemne kolorki, zwłaszcza 259. a i widok na Babią robi wrażenie.

paparapa
10.02.20, 12:16
Chmury prawie w roli głównej... fajnie się ogląda :)

Dzięki, :)
Potrafi być tam naprawdę ładnie i trwa to bardzo krótko. Trzeba się uwijać :)

262 rozgrzewa we mnie emocje,:shock:
gratuluję, jestem na tak

Bardzo mi miło,że znalazłeś coś, co Ci się podoba :).

Piękne te lodowcowe błękity :)
Z wyjścia na Pilsko bardzo przyjemne kolorki, zwłaszcza 259. a i widok na Babią robi wrażenie.

Te kolorki też mi się podobają :). A Babia chyba zawsze robi wrażenie, zwłaszcza wcześnie rano.

Nie mogę się napatrzeć na zimę u Bogdana.... :)
Ja takiej nie mam. Gdzieś głęboko w szufladzie są jakieś białe kadry, ale to nie to.

Za to mam zimę z czerwca. A co? :mrgreen:

266

218974

...

gulasz
10.02.20, 14:16
piękna ta zima z czerwca :)
poprzednie łądnie oświetlone też fajne
ale nie wiem czy bym nie próbowała nieco ich przekadrować by więcej tych śtwietlistych prześwitów uchwycić na fotce

DeWuTe
10.02.20, 20:26
Nie da się dodać punktów, a na ostatnim te czarno-białe plamy śniegu i skał, są jak zawieszone i bardzo graficzne.
(cokolwiek by to znaczyło) dla mnie świetne.

abir
10.02.20, 20:43
... Bardzo mi miło,że znalazłeś coś, co Ci się podoba :).
...

Podoba mi się dużo zdjęć w Twoim wątku.[emoji4]
Tylko szeroko pojęte góry, zima, spacery po górach, wędrówki, to nie mój klimat.
A wątek odwiedzam i oglądam[emoji106]

paparapa
10.02.20, 22:23
piękna ta zima z czerwca :)
poprzednie łądnie oświetlone też fajne
ale nie wiem czy bym nie próbowała nieco ich przekadrować by więcej tych śtwietlistych prześwitów uchwycić na fotce

Wykadrowałbym, a jakże.... tylko z matrycy 12 Mpix i po wyprostowaniu, i tak został przekroczony margines bezpieczeństwa, co widać w chmurach. A dodam, że nie cierpię jakiegokolwiek odszumiania fotek i go nie stosuję ....:)

Nie da się dodać punktów, a na ostatnim te czarno-białe plamy śniegu i skał, są jak zawieszone i bardzo graficzne.
(cokolwiek by to znaczyło) dla mnie świetne.

Dzięki za miły komentarz :).
To teraz wyobraź sobie, te czarne plamy nie są całkowicie czarne, a na śniegu widać fakturę .....
Tak to zdjęcie wygląda na monitorze UHD. Tu na forum te smaczki nam uciekają. Zmniejszanie zdjęć i wyostrzanie też jest nie łatwe i są dużym kompromisem. Te operacje zabijają mnóstwo detalu i "jakości".

Podoba mi się dużo zdjęć w Twoim wątku.[emoji4]
Tylko szeroko pojęte góry, zima, spacery po górach, wędrówki, to nie mój klimat.
A wątek odwiedzam i oglądam[emoji106]

No to teraz Łaskawco skomplementowałeś mnie pięknie :). Bardzo mi miło.
Ja z kolei góry, góry i góry :) ...i dalej jak sił wystarczy znowu góry. Kiedyś fociłm ptaki, potem robaki. Przeszło mi to na rzecz szeroko rozumianej fotografii, jak nazwa mojego drugiego wątku - "O wszystkim i o niczym" :)... I pewnie tak zostanie bo lubię zmiany.
A na robaki swoją drogą, czas jeszcze przyjdzie.....
...jak się przeniosę do krainy wiecznych łowów :mrgreen:.

DeWuTe
10.02.20, 23:23
@To teraz wyobraź sobie, te czarne plamy nie są całkowicie czarne, a na śniegu widać fakturę .....
Tak to zdjęcie wygląda na monitorze UHD. Tu na forum te smaczki nam uciekają. Zmniejszanie zdjęć i wyostrzanie też jest nie łatwe i są dużym kompromisem. Te operacje zabijają mnóstwo detalu i "jakości".
I tak świetnie wygląda, a szczegóły to do pokazania na dużym wydruku i na wystawie (czego Ci życzę).
:grin:

paparapa
12.02.20, 12:02
@To teraz wyobraź sobie, te czarne plamy nie są całkowicie czarne, a na śniegu widać fakturę .....
I tak świetnie wygląda, a szczegóły to do pokazania na dużym wydruku i na wystawie (czego Ci życzę).
:grin:

Dzięki :)

Jeszcze jedno podejście do miejsca które tu gościło. Quiraing, ozdoby wyspy Skye . Zestawienie kolorów nie za bardzo fajne :). Niebieskości i zieleń ..... pasują do kolorów "starej kiełbasy" w świetle lampy z prosektorium :).
Ale tym razem z odrobina prześwitów słonecznych wywołujących uśmiech na twarzach, poprawiających nastroje i uatrakcyjniających zdjęcia :).

267
219055

268
219056

269
219057

270
219058

...

Krakman
12.02.20, 13:20
Piękne miejscówki.

Lilen
12.02.20, 16:59
264 i 265 Fajny moment złapałeś z słońcem na zboczu góry a od 268 piękne przestrzenie nam prezentujesz...

lisiajamka1
12.02.20, 18:45
Przestrzeń robi niesamowite wrażenie.

paparapa
13.02.20, 12:34
Dzięki koledzy za dobre słowo :).

Widzę że w galerii tylko zima i zima :), więc ja też trochę zimy , ale czerwcowej ...

271
219085

...

sikor
13.02.20, 20:35
Całkiem ładna ta czerwcowa zima. Fajne miejsce.

paparapa
13.02.20, 21:15
Trochę cofnę się w czasie... do jesieni. Jesień w tym wydaniu cieszy moje oczy i duszę :). Chciałbym aby takiej postaci trwała ze dwa miesiące ...

Okolice Osterbo, najbliższe mi miejsca Norwegi ...

272
219105

273
219106

...

Bodzip
13.02.20, 22:18
Jesień, pięknie tam :)

sikor
14.02.20, 09:41
Fajne kolory jesieni.

paparapa
14.02.20, 19:59
Jesień, pięknie tam :)

.

:).

Fajne kolory jesieni.

Dzięki :).

... cd

274
219135

275
219136

...

lisiajamka1
14.02.20, 22:28
Piękne jesienne kolory i tak fajnie kontrastujące z zimnymi szaroniebieskimi chmurami - super :)

Krakman
15.02.20, 16:06
Ja Norwegię znam tylko z "Sagi ludzi lodu" Też można sporo poznać. :wink:

paparapa
17.02.20, 12:51
Dziękuję koledzy:).
Czasu ostatnio mało ... wiosna idzie :):):).

Poranek przy bramie do krainy Jotunów :).

276
219217

...

wyszomir
17.02.20, 13:40
Warto było wcześnie wstać dla zrobienia takiego zdjęcia.

paparapa
18.02.20, 12:16
Warto było wcześnie wstać dla zrobienia takiego zdjęcia.

Dzięki :) ...
...ponoć zawsze warto wcześnie rano wstać. Wtedy można czasem zrobić fajną fotkę.... Tylko to nie jest takie proste :).

277
219234

278
219235

279
219236

...

Bodzip
18.02.20, 12:19
Ja się tak nie bawię, ja też chcę drona :mrgreen:

paparapa
18.02.20, 13:01
Ja się tak nie bawię, ja też chcę drona :mrgreen:

Ale to dodatkowe problemy.... Ładowanie baterii, omijanie zakazów używania, dodatkowe miejsce i plecak. Chociaż ja nie wiem, czy to coś na drona, to też byłoby plecakiem skoro plecy już zajęte. Jedyne wolne miejsce zostaje z przodu.
Jakby to miało się nazywać.... cycak? :mrgreen:.

ogc13
18.02.20, 14:22
Fajowe te widoczki.

paparapa
19.02.20, 11:37
Fajowe te widoczki.

Dzięki ogc13 :)

Gdzieś nad fiordem.... :)

280
219354

...

Bodzip
19.02.20, 14:53
280 - > sosna reliktowa. Coś a'la Sokolica w Pieninach.

Lilen
19.02.20, 18:05
Fajne kolory ale najbardziej podoba mi się 279 z płonącym niebem :shock:

paparapa
19.02.20, 18:24

Bawiąc się tą fotką, też mi to przyszło do głowy. Zastanawiałem się czy ktoś na to zwróci uwagę .... i proszę :)

Fajne kolory ale najbardziej podoba mi się 279 z płonącym niebem :shock:

No to super, dzięki . Tamtejszy "zestaw kolorów" cały czas wprawia mnie w zdumienie :). Zwłaszcza z tym światłem, a właściwie niemal ciągłym jego "deficytem", poza krótkim okresem letnim ...

Tadeusz Jankowski
19.02.20, 18:49
Góry, chmury, woda, kilka zatoczek, pogoda, czerwień nieba, bardzo ładny widoczek, co więcej trzeba. Sosna nad wodą bardzo pasująca do surowego krajobrazu.
Pzdr, TJ

gulasz
19.02.20, 19:08

Bawiąc się tą fotką, też mi to przyszło do głowy. Zastanawiałem się czy ktoś na to zwróci uwagę .... i proszę :)

-.

patrze i myślę oooo sosne nam zajumali z Sokolicy - już wiem gdzie jest
a ta śpiewka że helikopter urąbał to pewnie taka ściema do mediów żeby nikt nie węszył :roll:

super te ostatnie :)

Bodzip
19.02.20, 20:06
patrze i myślę oooo sosne nam zajumali z Sokolicy - już wiem gdzie jest
a ta śpiewka że helikopter urąbał to pewnie taka ściema do mediów żeby nikt nie węszył :roll:

super te ostatnie :)
Ula, tam ich jeszcze kilka stoi, może kilkanaście - tak na prawo od wejścia na szczyt. Ale ta najsłynniejsza, fakt - urąbana :(

wyszomir
20.02.20, 08:29

Też miałem dokładnie takie skojarzenie - że sosnę z Sokolicy podwędzili i nad fiord przesadzili:-)

paparapa
20.02.20, 10:52
Też miałem dokładnie takie skojarzenie - że sosnę z Sokolicy podwędzili i nad fiord przesadzili:-)

Jest jeszcze inna, katastroficzna opcja, tfuuuu. Zmienił się poziom wody w Dunajcu....
Ale bez głupich żartów :).

W pogoni za uciekającym światłem.....

281

219382

...

Bodzip
20.02.20, 11:32
Fajne masz te obrazki, aż zazdroszczę :)

paparapa
20.02.20, 17:23
Fajne masz te obrazki, aż zazdroszczę :)

Dzięki wielkie :), ale ja też mam tak jak Ty .... Co jakiś czas zazdroszczę innym, że robią super fotki .... :)

paparapa
21.02.20, 11:26
Pogoń za uciekającym światłem zmieniła się w ucieczkę przed nawałnicą :).....

282

219400

...

paparapa
21.02.20, 17:43
.

283
219403

284
219404

...

Krakman
21.02.20, 19:55
Fajne miejsca.... Spokój.

paparapa
24.02.20, 13:07
Fajne miejsca.... Spokój.

Wszak spokój i cisza to "podstawa" .... :)

Jedna z "bram" do serca gór Jotunheimen . Droga do schroniska Leirvassbu nad jeziorem Leirvatnet w dolinie o tej samej nazwie. Droga szutrowa, płatna i często trudna do przejazdu. Przydałoby się czasem 4x4 :)

285
219535

287
219536

...

Lilen
24.02.20, 18:56
Fajnie, na niektórych zdjęciach aż prosi się o wydłużenie czasu i rozmycie wody ale i bez tego kadry że palce lizać...

gulasz
24.02.20, 19:20
dokładnie :)
pięknie - się tu zagląda z przyjemnością

paparapa
24.02.20, 21:55
dokładnie :)
pięknie - się tu zagląda z przyjemnością

Zawsze drzwi otwarte, i miło że zostawiłaś ślad,że tu byłaś :).
Znakomitej większości szkoda czasu albo brak chęci, aby coś skrobnąć.... jak "gapowicze" w tramwaju :mrgreen:
Chyba trzeba dodać przyciski "lubię to" i "nie lubię" :)

Fajnie, na niektórych zdjęciach aż prosi się o wydłużenie czasu i rozmycie wody ale i bez tego kadry że palce lizać...

Dzięki Lilen
Mam takie zdjęcia...Ostatnio wyciągnąłem z "piwnicy" i po krótkiej zabawie z nim, doszedłem do wniosku, że bardziej podchodzą mi zdjęcia z "normalną" wodą.
Lubię budyń, ale nie za często :mrgreen:

Gdyby dalej pojechać wspomnianą wcześniej drogą w dolinie wzdłuż rzeki. Możemy liczyć na takie klimaty nawet w lecie.
Jak widać pogoda tam jest ściśle reglamentowana i przy każdej próbie zjazdu z głównego traktu pojawia się jakiś malutki Trollik. Zagląda Ci głęboko w oczy.... i skrzeczącym głosem mówi.
Oj oj oj , a dokąd to? Byłeś w tym roku niegrzeczny .....i pogodę będziesz miał na jaką zasłużyłeś..... A jak chcesz lepszej, to popraw się i spróbuj za rok ....:mrgreen:

Może trzeba zaopatrzyć się w specjalne "pozwolenie" na pogodę. Ale nie wiem gdzie o nie pytać, no i ten język ...... :mrgreen:

288

219553

Skoro ten mały Trollik pilnował wjazdu do swojej krainy w tej dolinie. To pomyślałem sobie, że pojadę do następnej, gdzie stoi od lat duże schronisko Spiterstulen i jest "dzikie" pole namiotowe. Zawsze to jakaś szansa na trochę lepszą pogodą... :)
I wiecie co .... to przypomina impas w bridge z komputerem :). Wyszło na to, że łobuz umie latać, albo ma jakieś metro pod ziemią... No chyba, że to był brat bliźniak. :mrgreen:

Midtre Helstutinden wieczorową porą ...

289

219552

Spiterstulen o wschodzie słońca... A jednak chyba byłem grzeczny bo zapowiada się piękna pogoda ... albo wykołowałem Trollka :mrgreen:

290

219562

...

Bodzip
24.02.20, 23:52
Na ostatnim aut jak mrówków :)

paparapa
25.02.20, 10:51
Na ostatnim aut jak mrówków :)

Jak mrówków ... powiadasz :)

A teraz? :mrgreen:

291

219566

Schronisko oferuje ponad 200 miejsc noclegowych. A na parkingu ponoć ze sto aut się zmieści :).
Ale to też nie problem, bo przed schroniskiem przy drodze jest miejsce na jeszcze "parę autek".

Bodzip
25.02.20, 12:03
Jak mrówków ... powiadasz :)

A teraz? :mrgreen:

Termitiera :mrgreen:
...
To zamiast na nóżkach to wszyscy dupki autkami przywożą i idą w góry ? :-P

paparapa
25.02.20, 13:05
Termitiera :mrgreen:
...
To zamiast na nóżkach to wszyscy dupki autkami przywożą i idą w góry ? :-P

To nie takie proste... :) Zobacz na mapie jak to wygląda. Do najbliższej miejscowości z oficjalnym przystankiem autobusowym w Fossbergom jest ca. 33 km. Autem to około 40 minut. Z buta troszkę więcej :mrgreen:.
Można próbować dojechać do "odejścia" szutrówki do schroniska przy drodze 56. Ale tam jadą w lecie tylko dwa autobusy na dobę. Pozostaje jechać "okazją".... :)
Ostatnio jak zjeżdżałem tam z góry, to zwiozłem dwóch studentów z wielkimi plecakami do drogi 56. To ca. 17 km :). Mówili, że uratowałem im trzy godziny życia :). Zwłaszcza, że zaczynało padać.
Sam dojazd z Bergen na tą wyprawę, kosztował ich cały dzień jazdy komunikacją komercyjną.
Tam bez auta nie opłaca się ruszać dupci z domu. Spore odległości i w sumie kiepska infrastruktura komunikacyjna na mniej uczęszczanych drogach.

Druga sprawa to to, że Norwegowie dużo chodzą po górach i nie tylko. Jest tam wiele długich szlaków liczących na dzień dobry 100 km. Aby taki szlak przejść, trzeba mieć cały dobytek na plecach ze spaniem i wyżywieniem ....to około 20 kg. Schronisk za dużo nie ma. Przerażająca pustka Panie :mrgreen:

Tu trochę łatwiej :). Tylko 6 kg na pleckach, słonko w pysk .... i niestety zamglone powietrze.

291

219569

...

Bodzip
25.02.20, 13:41
Z tym słonkiem w pysk, to mi przypomniałeś jak na Rysy właziłem. Miałem tylko podkoszulek na sobie, bez czapki. Łysą pałę mi spaliło, obrączka na szyi i na rękach na czerwono. Potem bąble. Na dokładkę buty mi się zepsuły w połowie zejścia - to mi się odbit na śródstopiu zrobił. Masakra to była wyprawa :mrgreen:
Ale jak żona zadzwoniła i pyta czy dużo ludzi, to powiedziałem, że skał nie widać :grin:

paparapa
25.02.20, 21:27
Nas też spaliło na maxa tego dnia. Wyżowa pogoda nie oszczędziła nikogo ma trasie :). Trasa na Galdopiggen dość trudna. Dla nowicjuszy w tym terenie trudna i niedoszacowana czasowo.
Jeszcze jedna uwaga. Trzeba brać ze sobą dużo wody, bo po drodze nie ma gdzie nabrać. Jest tylko śnieg i to co z niego się wytapia. A to do picia chyba średnio się nadaje. :)

292
219613

293
219597

294
219598

295
219614

296
219616

297
219612

298
219615

299
219604

...

lisiajamka1
26.02.20, 20:28
Fajnie się z Tobą wędruje, chociaż tylko wzrokiem, ale jest co podziwiać :)

paparapa
26.02.20, 22:13
Fajnie się z Tobą wędruje, chociaż tylko wzrokiem, ale jest co podziwiać :)

Bardzo dziękuję :). I zapraszam na więcej.

Dziś parę zdjęć z miejsca przypadkowego. Gdzieś parę km od drogi E136 w dolinie rzeki Ulvaa.
Dużo przyjemniej spędza się noc w takiej scenerii, niż gdzieś przy drodze czy na kempingu :).

300
219641

301
219642

302
219643

303
219644

304
219640

...

wyszomir
27.02.20, 00:25
Miejsce przypadkowe, ale bardzo urokliwe. Rzadko się w tym wątku ostatnio odzywam, ale śledzę systematycznie z dużym zainteresowaniem.

Bodzip
27.02.20, 10:14
Dziś parę zdjęć z miejsca przypadkowego. Gdzieś parę km od drogi E136 w dolinie rzeki Ulvaa.
Dużo przyjemniej spędza się noc w takiej scenerii, niż gdzieś przy drodze czy na kempingu :).

Przyjemniej na pewno, a wolno ? nikt nie pogoni ? misie nie zjedzą ? :mrgreen:

wyszomir
27.02.20, 11:47
W Norwegii nie ganiają. O ile wiem, prawo tam pozwala nie pytając nikogo o zgodę biwakować na dowolnym miejscu pod warunkiem zachowania odpowiedniej odległości (nie pamiętam już jakiej, ale niezbyt dużej - pewnie ze 100m) od budynków. Oczywiście należy po sobie miejsce zostawić w takim stanie w jakim je się zastało.

paparapa
27.02.20, 12:27
Przyjemniej na pewno, a wolno ? nikt nie pogoni ? misie nie zjedzą ? :mrgreen:

Na terenie prywatnym i na terenie parków narodowych gdzie jest płatny wstęp biwakować nie wolno. Są tam stosowne tablice informacyjne, najczęściej w języku norweskim :).
Generalnie z rozbijaniem namiotów nie ma problemów.

W Spiterstulen, mimo że znajduje się w parku narodowym też można biwakować. Fajne jest to, że mimo braku kubłów na śmieci na każdej ścianie budynku, jest tam czysto i nie walają się po ziemi śmieci.
Wielkie brawa za to dla Norwegów.

305
219654

306
219655

A z misiów to największe chyba są lisy. Nie ma też co za bardzo liczyć na renifera czy łosia, aby "ludzia" "przetrącił" w ramach wieczornej przekąski...
Więc spokojna Twoja rozczochrana. Nic cię tam nie pożre. No prawie nic .... poza meszkami :mrgreen:.

W Norwegii nie ganiają. O ile wiem, prawo tam pozwala nie pytając nikogo o zgodę biwakować na dowolnym miejscu pod warunkiem zachowania odpowiedniej odległości (nie pamiętam już jakiej, ale niezbyt dużej - pewnie ze 100m) od budynków. Oczywiście należy po sobie miejsce zostawić w takim stanie w jakim je się zastało.

To jest stare niepisane prawo zwyczajowe funkcjonujące tam od "zawsze" :). Z tym, że te 100 m to pewnie wymyśliła jakaś biurwa w ministerium :mrgreen:. Pierwotnie ponoć chodziło o to, że biwakując w jakimś miejscu masz być "niewidoczny" dla mieszkających tam ludzi.
Mieszkający tam ma prawo i oczekuje tego, aby rano wyglądając przez okno swojego domu nie widzieć Twojego obozu.
I w takiej sytuacji te 100 metrów robi się śmieszne. Bo w mieście to sporo, ale już w interiorze niekoniecznie :). Co widać na moich zdjęciach.

majeczek78
28.02.20, 10:12
Jak zwykle świetne ostatnie wrzuty. Niesamowitą ilość ciekawych miejsc odwiedziłeś. Gratki !

paparapa
28.02.20, 22:04
Jak zwykle świetne ostatnie wrzuty. Niesamowitą ilość ciekawych miejsc odwiedziłeś. Gratki !

Może nie jest to ogromna ilość miejsc, ale zrobiłem dużo zdjęć.
Cieszą mnie Twoje słowa, dzięki :).

307
219698

...

yac
29.02.20, 01:26
"Zmarnowałeś" mi całą godzinę na czytanie i oglądanie tych 35 stron ;)
Foty świetne, kadry wysmakowane i dobrze opisane. Z przyjemnością będę śledził wątek.

gulasz
29.02.20, 02:11
"Zmarnowałeś" mi całą godzinę na czytanie i oglądanie tych 35 stron ;)
Foty świetne, kadry wysmakowane i dobrze opisane. Z przyjemnością będę śledził wątek.
u mnie tam jedynie 18 stron ;) wystarczyło zwiększyć liczbę postów na stronę i będzie mniej :mrgreen:

PS - ostatnie miodne :) :) :)

Miło mi poinformować że poniższa fota została zgłoszona do konkursu na najlepsze foto Lutego
gratulacje :)

266

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=218974&d=1581330163

...

Bodzip
29.02.20, 10:58
307 kapitalne - jak leżące "foczki" - znaczy "gołe baby" 219708

waruga
29.02.20, 13:27
Może nie jest to ogromna ilość miejsc, ale zrobiłem dużo zdjęć.
Cieszą mnie Twoje słowa, dzięki :).

307..
Podoba mi się.

paparapa
29.02.20, 18:17
307 kapitalne - jak leżące "foczki" - znaczy "gołe baby" 219708

Widzę, że Ci gorączka "zeszła" i zacząłeś gadać jak mężczyzna :mrgreen:.

lisiajamka1
2.03.20, 19:57
Interesująco cały czas :) za Bodzipem - 307 bardzo fajne.

paparapa
3.03.20, 19:39
Interesująco cały czas :) za Bodzipem - 307 bardzo fajne.
Cieszy mnie to bardzo. Dzięki :).

Kolejne miejsce, które przypadło mi bardzo do gustu. Do którego chętnie, jak będzie taka możliwość po raz kolejny pojadę. Właściwie to nie miejsce a odcinek drogi 550 pomiędzy Oddą i Jondalem. Piękny skalisty brzeg fiordu. Zawsze wygląda inaczej :).
No i do ciekawego lodowca tylko rzut beretem.
Dziś fotki robione na pograniczu nocy i dnia po dość pochmurnym i deszczowym wieczorze i oczywiście nocy. Ale u mnie to już norma :mrgreen:

Tu w sąsiedztwie fiordu nic nie zdradza, że w wyższych częściach Norwegii jest już biało. Tu nadal panuje schyłek lata....

308
219851

309
219852

310
219853

...

gulasz
3.03.20, 19:45
Piękne kadry zwłaszcza dwa ostatnie kadrowo siadły idealnie ;)
jakby tak jeszcze promyk światła tam padł ku radości fotografa :)
ale nie zawsze dz się mieć wszystko

waruga
3.03.20, 19:46
Super widoki i piękne kadry.

Bodzip
3.03.20, 19:56
Tak skojarzeniowo:
309 - grzbiet narwala
310 - płetwa orki
Kurcze, fajne masz miejscówki :)

paparapa
3.03.20, 22:02
Piękne kadry zwłaszcza dwa ostatnie kadrowo siadły idealnie ;)
jakby tak jeszcze promyk światła tam padł ku radości fotografa :)
ale nie zawsze dz się mieć wszystko

Pierwszy kadr troszkę odstaje, ale pasuje to dobrze :). Mi najbardziej podoba się ostatni.
Słonko powiadasz ... o tej porze ono było pod horyzontem, a w zasadzie za :). A gdy pokazało się pomiędzy górami a chmurami, można było iść na śniadanie:).

Super widoki i piękne kadry.

Dziękuję kolego za taka fajna opinię :)

Tak skojarzeniowo:
309 - grzbiet narwala
310 - płetwa orki
Kurcze, fajne masz miejscówki :)

Coś w tym jest ... :). Na szczęście takie "cosie" tam nie pływają, bo bałbym się wleźć tam do wody. A woda jest .... nad wyraz orzeźwiająca. Ma ca. 11-13 st. C :mrgreen:

Miejscówki,że się tak wyrażę, są "pochodną" przejechanej ilości kilometrów i coraz mniejszy pośpiech w ich wyszukiwaniu :). Nic prostszego Bogdan. Potrzebne są auto, prowiant i czas. :mrgreen:

yac
3.03.20, 22:12
Ostatnie zdanie jest kluczowe dla tych fajnych zdjęć; mniejszy pośpiech i czas, czas..

paparapa
3.03.20, 22:16
Ostatnie zdanie jest kluczowe dla tych fajnych zdjęć; mniejszy pośpiech i czas, czas..

Pierwsze dwa to "podkład" :)

Bodzip
4.03.20, 08:51
Pierwsze dwa to "podkład" :)
Kwintesencją - pieniądze 219861

paparapa
4.03.20, 11:23
Kwintesencją - pieniądze 219861

...mówisz? :).

Trzy kolejne zdjęcia z tego samego miejsca. Pierwsze z późnego wieczora. Już było mocno ciemno ....

311

219868

To zrobiłem przed świtem , wschodem słońca....

312

219869

... a to czas, po zachodzie i wschodzie słońca. i po emeryturze .....:)

313

219865

...

DeWuTe
4.03.20, 19:18
Ostatnie 313; bardzo bardzo przypadło do gustu.
:lol:

Krakman
4.03.20, 20:10
Mnie tam się podobają te bardziej "zalesione"

paparapa
5.03.20, 18:55
Ostatnie 313; bardzo bardzo przypadło do gustu.
:lol:

No to super :).

Mnie tam się podobają te bardziej "zalesione"

To teraz zła wiadomość ... będzie chwilowy brak drzew :).

Jakimś dziwnym trafem znowu dotarłem w okolice lodowca Folgefona. I jak tu nie przyjrzeć mu się ponownie? :) I jego okolicom także .....

314

219900

315

219901

...

paparapa
6.03.20, 18:15
.

316

219934

...

waruga
6.03.20, 19:29
Piękne miejsca i świetne zdjęcia.

Bodzip
6.03.20, 20:19
316 - to białe coś w tle to fala tsunami oczywiście ? :-P

lisiajamka1
6.03.20, 20:23
Bogdan, bez Ciebie nawet nie wyobrażam sobie tego naszego forum :grin: Zdjęcia oczywiście wyśmienite :)

Bodzip
6.03.20, 20:28
Bogdan, bez Ciebie nawet nie wyobrażam sobie tego naszego forum :grin: Zdjęcia oczywiście wyśmienite :)
Wiem, wariat jestem :mrgreen:

lisiajamka1
6.03.20, 20:33
Wiem, wariat jestem :mrgreen:
Niejeden chciałby takim "wariatem" być... Saboora mi jeszcze brakuje :cry:

gulasz
6.03.20, 22:22
Niejeden chciałby takim "wariatem" być... Saboora mi jeszcze brakuje :cry:

no nie
a Ojciec mam nadzieje będzie na zlocie
kto wie może i na forum kilka ludzi wróci
tak się łudzę ;) ale lubię to miejsce :mrgreen:

a fotki piękne :)

aga_piet
6.03.20, 23:15
Piękne miejsca, sporo fajnych zdjęć. Oko me przykuły zwłaszcza te oszczędniejsze w szczegóły (szkockie widoczki, samotne góry).

paparapa
7.03.20, 10:22

No tak,....na to nie wpadłem :). Całe szczęście że lodowe ... :mrgreen:

Zdjęcia oczywiście wyśmienite :)

Dzięki :)

no nie
a Ojciec mam nadzieje będzie na zlocie
kto wie może i na forum kilka ludzi wróci
tak się łudzę ;) ale lubię to miejsce :mrgreen:

a fotki piękne :)

Próbuje się starać :)

Piękne miejsca, sporo fajnych zdjęć. Oko me przykuły zwłaszcza te oszczędniejsze w szczegóły (szkockie widoczki, samotne góry).

Cieszy mnie,że koleżanka znalazła coś ciekawego w moim wątku. Zapraszam na więcej :).

Bodzip
7.03.20, 10:44
Cieszy mnie,że kolega znalazł coś ciekawego w moim wątku. Zapraszam na więcej :).
Muszę przyznać, że ładny ten kolega. I taki mięciutki :mrgreen:

219950

lisiajamka1
7.03.20, 10:46
Cieszy mnie,że kolega znalazł coś ciekawego w moim wątku. Zapraszam na więcej :).
Nie, nie kolega :grin: aga_piet to nasza nasza forumowa bardzo sympatyczna koleżanka i mam nadzieję, że wróciła na dłużej do nas :)
Bodzip mnie wyprzedził :grin:

paparapa
7.03.20, 12:30
Dobrze, że ktoś trzyma rękę na pulsie .Dzięki chłopaki :). A koleżankę przepraszam,że ją od" facetów" nawyzywałem :mrgreen:

Folgefona w jesiennym przybraniu....

Ostatni słoneczny i ciepły, tamtej jesieni, tydzień w Vestlandzie. Potem już prawie tylko deszcz, wiatr, szaruga i śnieg........
Oczywiście ciepły to pojęcie względne... Jesteśmy na wysokości ca. 1000 metrów nad poziomem morza. Temperatura w słońcu w granicach 10 stopni, ale wieje zimny przenikliwy wiatr, a kałuże ścięte są lodem.

219952

318

219953

319

219954

...

paparapa
8.03.20, 16:23
Zrobiło się jesiennie. Całe szczęście, że ta jesień uśmiecha się do nas słońcem i ładnymi kolorami. Miejsca wysoko położone nad poziomem morza pierwsze informują nas, że czas kanikuły zbliża się ku końcowi i władzę nad tą piękną okolicą przejmie Królowa Śniegu. :)
Zanim to nastąpi, a ja ucieknę stąd na południe, zdążę jeszcze zrobić trochę fotek...

320

219992

321

219993

...

Bodzip
8.03.20, 16:56
Szczyty już białe :)
Chmury, błękit, słońce - mniam :)

paparapa
8.03.20, 17:04
Szczyty już białe :)
Chmury, błękit, słońce - mniam :)

Coś takiego widziałem w takiej skali po raz pierwszy. Mam parę zdjęć, które nie wiem jak "ugryźć". To były dwa niesamowite dni :)

To tu masz jeszcze więcej śniegu, ale "pod słońce" ....

322

220019

...

Lilen
9.03.20, 19:53
Pięknie u Ciebie w wątku... Wszystkie kolory, wszystkie pory roku... zaglądam z przyjemnością.

gulasz
9.03.20, 21:07
o Panie - te ostatnie kilka kadrów to miód na me oczy - pyszności :)

paparapa
10.03.20, 10:31
Pięknie u Ciebie w wątku... Wszystkie kolory, wszystkie pory roku... zaglądam z przyjemnością.

Dzięki Lilen, takie wpisy dodają siły i cieszą ogromie. Staram się nie zamykać w jednej "niszy" fotograficznej i szukam różnorakich tematów do zdjęć.

o Panie - te ostatnie kilka kadrów to miód na me oczy - pyszności :)

Świetnie, że się podoba. Dzięki wielkie :).
Góry w jesiennym słonecznym przybraniu to radość wielka zawsze i wszędzie.

Dziś parę zdjęć w zgoła odmiennym klimacie i z innego miejsca.
Mała osada w przedwiosennej scenerii. Wciśnięta w zbocza alpejskich zboczy na północ od jeziora Lago di Mezzola.
Miejsce bardzo skąpe w światło przez cały rok. Nawet w lecie jest tam dość ponuro . :)

323

220053

324

220052

325

220047

326

220048

I jeszcze z dojazdu do osady...

327

220051

...

Bodzip
10.03.20, 11:11
Nie trzeba słońca - piękne te ostatnie. Dachy kryte kamiennymi płytami - podobnie jak w Szkocji. No i kapitalny mural na 323.

Krakman
10.03.20, 21:47
Te zdjęcia z osady do mnie bardzo przemawiają. Lubię podglądać jak inni żyją :)

gulasz
10.03.20, 22:12
zaiste mądrze rzecze kolega Krzysztof Krakmanem zwany
osada zacna. - dobrze jest czasem popodglądać tubylców

paparapa
12.03.20, 12:23
Nie trzeba słońca - piękne te ostatnie. Dachy kryte kamiennymi płytami - podobnie jak w Szkocji. No i kapitalny mural na 323.

Świetnie, bardzo się cieszę :). Miałem wątpliwości czy wrzucać te foty.
W takich okolicach wystarczy zjechać z głównej drogi, a księga historii otwiera się przed nami ukazując to, co w codziennym galopie za mamoną ucieka nam bezpowrotnie.
W całej Europie można spotkać stare domy wybudowane według takiego "schematu". Są do siebie bardzo podobne.

Te zdjęcia z osady do mnie bardzo przemawiają. Lubię podglądać jak inni żyją :)

To bardzo fajnie ..... podglądaczu :).

zaiste mądrze rzecze kolega Krzysztof Krakmanem zwany
osada zacna. - dobrze jest czasem popodglądać tubylców

To pięknie skoro tak piszesz :).

Dziś dorzucę parę fotek zrobionych późnym wieczorem, kiedy zrobiło się szaro i ponuro. W górach wystarczy parę chwil... i mamy noc :).
Można by pomyśleć, że nikt tam nie mieszka... gdyby nie co chwila poruszające się firanki i zasłony w oknach..... Byłem cały czas pod kontrolą :)

328
220084

329

220085

330

220086

331

220087

332

220089

...

Krakman
12.03.20, 13:32
Kamienna osada..

gulasz
16.03.20, 11:24
329 - Lubie bardzo

paparapa
16.03.20, 11:29
Kamienna osada..

No to teraz betonowo szklana "dżungla" :).

333

220224

334

220225

335

220226

...

Bodzip
16.03.20, 13:47
329 - Lubie bardzo
Ja tam świnia jestem, ale ta latarnia mnie denerwowała, to sprzedałem złomiarzom. No psuła ten sielski klimacik :-P

220230

paparapa
16.03.20, 19:09
Ja tam świnia jestem, ale ta latarnia mnie denerwowała, to sprzedałem złomiarzom. No psuła ten sielski klimacik :-P

220230

Pewnie wieczorem nadaje jeszcze więcej klimatu, a i miejscowym oszczędza guzów na głowach, ale że zrobiłeś to w dzień nie widzę problemu :).
...ale czajniczka proszę nie ruszać. On ci mój i nie tykać go :mrgreen:.

paparapa
16.03.20, 22:57
Gdzieś w Szkocji ....gdzieś w lesie.... późnym wieczorem.
Może dlatego że daleko od cywilizacji, to jeszcze nie zrobiono tu sklepu albo knajpy...

336

220270

337

220271

...

henry1
16.03.20, 23:15
A czajniczek pasował do mojej kolekcji, wiec go sobie podkradłem. :mrgreen:
i co mi zrobisz ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

220268

gulasz
16.03.20, 23:22
Lubie budynki z tego kamienia co na 337 - fajne :)

paparapa
17.03.20, 00:11
A czajniczek pasował do mojej kolekcji, wiec go sobie podkradłem. :mrgreen:
i co mi zrobisz ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja nic Ci nie zrobię....
Ale podszepnę Bogdanowi, gdzie może być szabla jego dziadka kolekcjonerze ....:mrgreen:

henry1
17.03.20, 00:14
Ja nic Ci nie zrobię....
Ale podszepnę Bogdanowi, gdzie może być szabla jego dziadka kolekcjonerze ....:mrgreen:

Bogdan zajęty jest pilnowaniem Blondynki. :mrgreen:

paparapa
17.03.20, 00:16
Lubie budynki z tego kamienia co na 337 - fajne :)

Tiaaaa .... ja też lubię, Tak lubię, że zrobiłem eksperyment :). pociągnąłem cienie prawie 3 EV, i niestety d.... nie urywa....sama odpada :mrgreen:

Bogdan zajęty jest pilnowaniem Blondynki. :mrgreen:

Oj łaskawco grabisz sobie ... blondynka, czajnik, szabla. Czort wie co jeszcze,pewnie jakaś zastawa.....:mrgreen:
I jak już chcesz zajumać komuś czajnik, to zrób to tak,aby nie było śladów...

sikor
17.03.20, 08:59
336, 337 świetne miejsce. Fajnie musi wyglądać od strony jeziora.

paparapa
17.03.20, 09:52
336, 337 świetne miejsce. Fajnie musi wyglądać od strony jeziora.

Wygląda bardzo fajnie, tylko że bardzo ciasno i remont tam był. Musiałby trochę posprzątać... :)

henry1
17.03.20, 16:15

Oj łaskawco grabisz sobie ... blondynka, czajnik, szabla. Czort wie co jeszcze,pewnie jakaś zastawa.....:mrgreen:
I jak już chcesz zajumać komuś czajnik, to zrób to tak,aby nie było śladów...

Tere, fere, latarnię zajumał Bodzip, teraz stoi pewnie w jego ogródku. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

paparapa
17.03.20, 19:05
Tere, fere, latarnię zajumał Bodzip, teraz stoi pewnie w jego ogródku. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Fakt, zapomniałem ....
Muszę wysłać do niego ekipę do odzyskiwania mienia, w drodze powrotnej chłopaki wpadną do Ciebie :mrgreen:.

Bodzip
17.03.20, 19:55
Fakt, zapomniałem ....
Muszę wysłać do niego ekipę do odzyskiwania mienia, w drodze powrotnej chłopaki wpadną do Ciebie :mrgreen:.
Ekipa musi być mocna, wiesz... złomiarze. To silna grupa jest :-P

Krakman
17.03.20, 21:13

Latarnia to tak dla niepoznaki. Jemu chodziło o te obok anteny telewizyjne.... Teraz wreszcie może oglądać TVP :grin::grin::mrgreen: I może coś do niego dotrze... :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen::mrgreen:

Obśmiałem się jak norka....

Bodzip
17.03.20, 23:23
Latarnia to tak dla niepoznaki. Jemu chodziło o te obok anteny telewizyjne.... Teraz wreszcie może oglądać TVP :grin::grin::mrgreen: I może coś do niego dotrze... :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen::mrgreen:

Obśmiałem się jak norka....
Te anteny też złomiarze - aluminium kosztuje :-P Pamiętaj !! TVP to zuo !!

paparapa
17.03.20, 23:36
Mimo wszystko jesteście koledzy łaskawi. Dziękuje za to, że nikt nie zwędził tych pięknych kamieni, zwłaszcza z dachów :mrgreen:.

henry1
17.03.20, 23:59
Mimo wszystko jesteście koledzy łaskawi. Dziękuje za to, że nikt nie zwędził tych pięknych kamieni, zwłaszcza z dachów :mrgreen:.

Nie prowokuj. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

paparapa
18.03.20, 00:01
Uderz w stół .....
A co masz jakiegoś kamieniarza w rodzinie :lol:.

henry1
18.03.20, 00:04
Uderz w stół .....
A co masz jakiegoś kamieniarza w rodzinie :lol:.

Nie, ale na ścieżkę w ogródku byłyby idealne. :lol:

paparapa
18.03.20, 00:44
No cóż już milczę.... pozostaje tylko szkło, metal i beton.....

paparapa
18.03.20, 10:47
Jak obiecałem szkło, metal i beton z "czynnikiem" . :lol:
A jak znowu kogoś łapy zaswędzą, to latarnia za "lotnikiem" cholernie mnie wkurza.....
I starać się robić tak, abym nie musiał się wstydzić :mrgreen:...

Nauka latania....

338220288

...

henry1
18.03.20, 15:28
Bodzip, do roboty, latarnie to Twoja specjalność. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Bodzip
18.03.20, 19:16
Bodzip, do roboty, latarnie to Twoja specjalność. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie mam czasu, walczę z wirusem, piorę, prasuję, Jagę wyprowadzam. O, meble nowe złożyłem - fajne są.
ps. złomiarze już wiedzą :mrgreen:

lisiajamka1
18.03.20, 19:44
Ciekawe miejsca, ciekawe zdjęcia, 388 też bardzo fajne :)

paparapa
19.03.20, 00:14
Dziś w szkockim stylu i typie :)... i na pewno wyspiarskim.

328

220322

329

220323

330

220324

331

220325

332

220326

333

220327

...

DeWuTe
19.03.20, 01:06
Pogoda jak widać typowo wyspiarska, a zdjęcia pikne. :grin:
Na 328 jakieś tory do wody szły?

wyszomir
19.03.20, 10:42

Może służyły do wyciągania łodzi na brzeg?
A zdjęcia bardzo przyjemne - mimo niezbyt przyjaznej pogody podczas ich powstawania.

paparapa
19.03.20, 11:28

Widocznie mają takie tajemne wyspiarskie metro :mrgreen:.

Może służyły do wyciągania łodzi na brzeg?
A zdjęcia bardzo przyjemne - mimo niezbyt przyjaznej pogody podczas ich powstawania.

Część tych zdjęć robionych była spod parasola :smile: . Osłona na obiektywie nie wystarczała bo wiało dość mocno i zachlapywało obiektyw. :smile:

Szkocja leży w strefie pływów. Podczas odpływu poziom wod w tej zatoce obniża się o ca. 2m. Tory pewnie prowadzą do zameczku umożliwiając przewóz ciężkich rzeczy.
Wygląda to dziwnie gdy wieczorem pomost pływa na wodzie, a w nocy podczas odpływu leży na dnie zatoki pośród kałuż :).

Marek61
19.03.20, 13:07
330. zamek wykorzystany w filmie "Nieśmiertelny"
Ciekawie się ogląda.
Dobrego dnia :)

paparapa
20.03.20, 17:23
Jadąc w nowe miejsce czy do nieznanego miasta, najważniejsze to aby pogoda dopisała i aby na pysku malował się duży radosny "banan".
Nas których bawi uwieczniane tych miejsc, plucha czy niepogoda doprowadza do stanów przed depresyjnych, a ewentualnych współtowarzyszy podróży do szału. Oczywiście z całkowicie innego powodu :mrgreen:.

Tajemniczy i mroczny Edynburg ...
....oczywiście nie zawiódł :mrgreen:. Tylko kogo?

345

220380

346

220381

347

220382

348

220383

...

Bodzip
20.03.20, 19:03
Ja bardzo przepraszam, ale czy musisz się plątać tymi samymi uliczkami ?? hę ?
i z pogodą coś cyganisz :-P

220389

paparapa
20.03.20, 19:49
Ha ha ha w Edynburgu są tylko ze cztery takie uliczki, więc jak tu nimi nie chodzić :)... I ta Twoja fota.... to pewnie
pocztówka z tamtejszego kiosku "ruchu", albo "CPN u". :-P.
To niemożliwe abyś trafił na taką pogodę, bo występuje tylko trzy razy w roku...
Wczoraj, jutro i za miesiąc :mrgreen:.

Rabbit
20.03.20, 20:03
Miło się dzięki Tobie zwiedza, mimo że pogoda nie dopisała fotki bardzo fajne :)

paparapa
20.03.20, 20:12
Miło się dzięki Tobie zwiedza, mimo że pogoda nie dopisała fotki bardzo fajne :)

Dzięki Rabbit :). Czasem i u mnie słońce zaświeci.

Teraz muszę odeprzeć zarzut Bogdana, bo mnie chce wkręcić ....
Oj Bodziu nie plątałem się po Cockburn Street, bo z tej wegańskiej knajpeczki jakoś dziwnie zalatywało :mrgreen:.
Dwie ulice dalej tak, ale nie tu.

Bodzip
20.03.20, 20:24
Oj Bodziu nie plątałem się po Cockburn Street....
A chciałem tę fotę dać do OlyRulez :) Coś wymyślę - może z jakiego Glasowa albo św. Andrzeja :-P

paparapa
21.03.20, 10:53
A to peszek ... Nie masz innych pocztówek? :mrgreen:
Ponoć Glasgow jest paskudne i leją tam w.... dziób. Ale nie chodzi o łyskacza :).

Różne oblicza Loch Lomond ...

349

220421

450

220422

451

220423

...

waruga
21.03.20, 10:56
Widoki fajne. 450 super.

Bodzip
21.03.20, 10:56
349 - mniam :)

Lilen
21.03.20, 17:14
Od miejskich krajobrazów zdecydowanie wolę te stworzone przez naturę dlatego ostatnia wrzutka dla mnie najlepsza :)

gulasz
21.03.20, 21:01
Od miejskich krajobrazów zdecydowanie wolę te stworzone przez naturę dlatego ostatnia wrzutka dla mnie najlepsza :)

cytując klasyka "Mam tak samo jak Ty..."
choć dobrym strettem nie pogardzę ;)

niemniej przyroda to to co tygryski lubią najbardziej :)

majeczek78
22.03.20, 22:09
Ech.... Co tu dużo pisać...

paparapa
23.03.20, 11:31
Widoki fajne. 450 super.

Dzięki, cieszę się. :)

349 - mniam :)

Smacznego :lol:

Ja również, tylko że nie chcę zamknąć się w jednej szufladce. Choćby na siłę. Raz tak zrobiłem, i więcej już tak nie chcę.

cytując klasyka "Mam tak samo jak Ty..."
choć dobrym strettem nie pogardzę ;)

niemniej przyroda to to co tygryski lubią najbardziej :)

To bardzo ładnie tygrysko.
Bo pisząc "tygryski" domniemywam, że masz na myśli zdrobniałą formę słowa tygrys rodzaju żeńskiego.:mrgreen: Czy jakoś tak.....

Ech.... Co tu dużo pisać...

A co dopiero ja mam napisać.... kolego. :mrgreen:

Ten koleś swoją służbę już zakończył.
Już raczej nigdzie nie popłynie... Pewnie zrobią z niego piękne, lśniące i ostre jak czort żyleteczki.
Salut

452

220522

Jak to górale mówią, ci szkoccy też... Trochę ... wieje :mrgreen:

453

220521

...

paparapa
24.03.20, 11:17
.

Elgol....

454

220571

Na wyspach jest "uroczo". Nawet w czarnej d...... :mrgreen:
Jakby ktoś zapomniał w domu wysłać list, wyrzucić śmieci lub zadzwonić, nic straconego....

455

220574

....

majeczek78
26.03.20, 21:42
Zdjęcie 454 - mam wrażenie że w tym miejscu jest nie skończona ilość tematów do zdjęć

August68
26.03.20, 22:20
Zdjęcie 454 - mam wrażenie że w tym miejscu jest nie skończona ilość tematów do zdjęć
Oj tak... Normalny samograj.
Piękny wątek, zaglądam i podziwiam.:grin:

paparapa
26.03.20, 23:01
Oj tak... Normalny samograj.
Piękny wątek, zaglądam i podziwiam.:grin:

Dziękuję dziękuję . Miejsce z potencjałem, czasem zbyt dużym. Niestety bardzo kapryśne pogodowo.

paparapa
27.03.20, 11:11
.

456

220684

...

Bodzip
27.03.20, 11:15
Myczkowce ?

paparapa
27.03.20, 17:59
Myczkowce ?

...pudło....i nie w poprawce.:mrgreen:

Lilen
27.03.20, 18:23
Fajne, chmurzaste krajobrazy, podobają się :)

paparapa
28.03.20, 13:35
Fajne, chmurzaste krajobrazy, podobają się :)

Super :)....

457

220730

458

220731

...

paparapa
28.03.20, 19:47
Dzień powoli kończy się. Nad Folgefoną hula zimny, wręcz lodowaty wiatr. Trzeba szukać miejsca na nocleg....

459

220743

460

220744

...

Marek61
28.03.20, 20:00
Sobota, radio i takie wspaniałości -miód malina:grin:

paparapa
29.03.20, 11:28
Sobota, radio i takie wspaniałości -miód malina:grin:

To bardzo mi miło. Dzięki :).

Folgefona, kolejny dzień....

461

220753

462

220754

463

220755

...

DeWuTe
29.03.20, 23:07
Piękne te krajobrazy.

paparapa
30.03.20, 10:27
Piękne te krajobrazy.

Dzięki, cieszy to bardzo. Zwłaszcza teraz. :)

Jedna z nieskończonej ilości pięknych dolin. Przybierającej co parę chwil inny wygląd i nastrój. Można siedzieć w takim miejscu cały dzień i obserwować zmiany w krajobrazie.....

464

220826

...

DeWuTe
30.03.20, 11:48
@464 Jedna z nieskończonej ilości pięknych dolin. Przybierającej co parę chwil inny wygląd i nastrój. Można siedzieć w takim miejscu cały dzień i obserwować zmiany w krajobrazie.....

Fakt, można patrzeć i patrzeć, i cieszyć się tym pięknem.
Skłania do kontemplacji jaki piękny jest ten świat.
Dzięki że nam go prezentujesz.

majeczek78
30.03.20, 14:13
Popieram Dobrze że na to wszystko pokazujesz.

Camilo
30.03.20, 14:31
Ciekawy wątek i piękne zdjęcia:wink:

wyszomir
30.03.20, 15:30
Piękne krajobrazy i bardzo dobrze pokazane.

paparapa
30.03.20, 19:02
Ciekawy wątek i piękne zdjęcia:wink:

Dzięki Camilo :).

@464 Jedna z nieskończonej ilości pięknych dolin. Przybierającej co parę chwil inny wygląd i nastrój. Można siedzieć w takim miejscu cały dzień i obserwować zmiany w krajobrazie.....

Fakt, można patrzeć i patrzeć, i cieszyć się tym pięknem.
Skłania do kontemplacji jaki piękny jest ten świat.
Dzięki że nam go prezentujesz.

A ja dziękuje, że zostawiasz ślad po swoich wizytach tutaj. :)

Popieram Dobrze że na to wszystko pokazujesz.

Miło mi to czytać i zapraszam ponownie :).

Piękne krajobrazy i bardzo dobrze pokazane.

Dzięki wyszomirze :).

Gdzieś daleko w północnej Szwecji...

465

220843

466

220844

467

220845

...

paparapa
1.04.20, 10:40
Dalszy ciąg "gniotów" z czarnej d.... :mrgreen:

Jedno miejsce, ale jak inne o różnych porach i "stronach" patrzenia...

468

220892

469

220894

470

220893

...

gulasz
1.04.20, 11:44
alez mi trzeba bylo na tą przestrezeń sie napatrzeć :)

yac
1.04.20, 11:47
Cudo, uwielbiam takie widoczki / Lofoty?/
Na 464 nie doczekałeś się gościa z kosiarką na dachu, szkoda :wink:

DzejPi
1.04.20, 14:58
Dobrze, że ls ponownie rzucił mnie do .... tego wątku. Mozna oglądać, oglądać i cieszyc oczy i duszę. Świetni pokazane uroki wydawało by się na pierwszy rzut oka nieciekawych miejsc. A ileż w nich piękna.

Wiejo
1.04.20, 17:44
Ta odmienna od naszej przestrzeń wciaga, zaciekawia, zmusza do podziwiania swej inności. Świetnie to przedstawiłeś i pozwól, że od czasu do czasu będę tu wracał głodny wrażeń.

paparapa
1.04.20, 21:26
alez mi trzeba bylo na tą przestrezeń sie napatrzeć :)

Patrzeć i nie żałować sobie, póki wzorem Adobę nie ma miesięcznego abonamentu :mrgreen:

Cudo, uwielbiam takie widoczki / Lofoty?/
Na 464 nie doczekałeś się gościa z kosiarką na dachu, szkoda :wink:

Tak Lofoty, ale już powyżej Trondheim jest już bardo fajne wybrzeże. A za Mo i Raną zaczyna się kraina z bajki. Lofoty to mała wisienka na torcie. Znana i uznana bo wszystkie atrakcje są na małym obszarze. Dając możliwość ekspresowego ich zaliczenia. :mrgreen:
Wybrzeże poniżej i powyżej wymaga więcej, dużo więcej czasu i trzeba wozić się promami. Ale jest jeszcze ciekawiej :)
Fota zrobiona na wiosnę, więc musiałbym chyba trochę długo czekać na "kosiarza" :).

Dobrze, że ls ponownie rzucił mnie do .... tego wątku. Mozna oglądać, oglądać i cieszyc oczy i duszę. Świetni pokazane uroki wydawało by się na pierwszy rzut oka nieciekawych miejsc. A ileż w nich piękna.

Cieszy mnie to co piszesz :). Dziękuję bardzo.
Nie żałuj sobie i oglądaj do woli. :)

Ta odmienna od naszej przestrzeń wciaga, zaciekawia, zmusza do podziwiania swej inności. Świetnie to przedstawiłeś i pozwól, że od czasu do czasu będę tu wracał głodny wrażeń.

Ta inność, albo egzotyka, wciąga jak bagno. Coś na ten temat o Afryce pisał @Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688) :).
Oczywiście zapraszam częściej.

paparapa
2.04.20, 11:03
Teraz jedno miejsce na Vestvagoy w różnych ujęciach, różnymi obiektywami z polarem i bez..... :).

Coś dla miłośników kąpieli, zimnych kąpieli. A właściwie bardzo zimnych kąpieli ... Temperatura wody około 8 stopni... :mrgreen:

471

220914

472

220915

473

220920

A to już kawałek dalej, wieczorem...

474

220917

Niekończący się sunset.... ca. godzina 23 :)
Tu mi dobrze, tu mi ciepło. Nie jadę dalej ..........

475

220919

...

Bodzip
2.04.20, 19:18
471, 472, 473 - fajny ten kamyk w tle :)

DeWuTe
2.04.20, 19:38
Jak płetwa grzbietowa rekina,

majeczek78
2.04.20, 21:12
No w końcu jakiś portret a nie tylko (piękne) krajobrazy i krajobrazy ;)
A tak na poważnie jak zwykle piękne zdjęcia pięknych miejsc.

paparapa
3.04.20, 10:37

Bardzo fajny, ale ciągle trafiałem tam w kiepskiej porze dnia. Muszę się poprawić :)

No w końcu jakiś portret a nie tylko (piękne) krajobrazy i krajobrazy ;)
A tak na poważnie jak zwykle piękne zdjęcia pięknych miejsc.

Hmmmm ...
Od portretów to mamy nadwornego mistrza z garażu. I nawet nie będę próbował myśleć o konkurowaniu :).
Staram się uwolnić z tych bezdusznych cyferek w RAWach na dysku trochę piękna :)

Z wody też widoki są fajne. Gdyby tylko nie ten zimny przenikliwy wiatr....A właściwie jego lekka letnia wersja :mrgreen:
Norwegowie to zahartowani twardzi ludzie :). Chodzą uliczkami w letniej odzieży i sandałkach jedząc lody, gdy ja zahartowany mors z południa ściągam windstopper z puchówki :mrgreen:.

Widok na ośnieżone Lofoty z zatoki Storgunnen.

476

220965

...

paparapa
3.04.20, 17:41
Jedno jest bardzo ważne wybierając się w tamte strony. Filtr UV :) ....
Bez niego robi się nieprzyjemnie niebiesko. Co skutkuje katowaniem siebie i foty w edycji.

477

220972

A to dla Krakman -a miłośnika lasu :). Aby nie czuł się przytłoczony tu stertą kamieni :lol:

478

220975

...

Muminek
3.04.20, 18:32
Zawsze z przyjemnością tutaj zaglądam, Lofoty pięknie pokazane.

paparapa
3.04.20, 19:14
Zawsze z przyjemnością tutaj zaglądam, Lofoty pięknie pokazane.

Dzięki Muminku :).

A teraz zmiana kodu.... Jesień w Westlandzie z przodu :)....

479

220981

...

Bodzip
3.04.20, 19:38
478 - piękne miejsce
479 - drzewo robi zdjęcie

paparapa
3.04.20, 19:46
478 - piękne miejsce
479 - drzewo robi zdjęcie

Drzewo jak najbardziej, ale skała w głębi po lewej też robi swoje. Dodaje trochę głębi .... chyba :lol:

Bodzip
4.04.20, 08:37
Dodaje trochę głębi .... chyba :lol:
Chyba :-P Jakby tam było morze i samotny biały żagiel to byłaby głębia :mrgreen:

paparapa
4.04.20, 14:04
Chyba :-P Jakby tam było morze i samotny biały żagiel to byłaby głębia :mrgreen:

Wtedy to byłby niewątpliwie Wielki Błękit :mrgreen:

480

221002

...

waruga
4.04.20, 18:21
.
456 ...

Moje klimaty. Woda i łódki...

koronax
4.04.20, 19:22
Fajne zdjęcie 480 . Fajne miejsce.
Ciekawe jakby się żyło w domku na takim odludziu.

paparapa
4.04.20, 19:59

Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie. Wszystko zależy od preferencji i potrzeb. Ten domek ze zdjęcia, to akurat domek letni przeznaczony na wypady niedzielne lub świąteczne. W zimie może tam być ze dwa metry śniegu. :)
Domy całoroczne z małymi wyjątkami zawsze stoją w pobliżu odśnieżanej drogi. Ta tutaj nie należy do takich.

Samotne w ostatnich promieniach zachodzącego słońca. Za chwile zacznie się pierwsza jesienna zimna noc w górach Telemarku ....

481

221022

...

wyszomir
4.04.20, 21:23

Tak też się zastanawiam. My się takimi miejscami ekscytujemy, bo to dla na s egzotyka, ale gdybym miał siedzieć w takim domku pzrez kilka miesięcy - podejrzewam, ze po pewnym czasie by sie mi te widoki znudziły i zatęskniłbym za naszymi lasami, czy obrośniętymi nieco inną roślinnością jeziorami. A co do samego zdjęcia - bardzo przyjemne.

paparapa
5.04.20, 09:46
Tak też się zastanawiam. My się takimi miejscami ekscytujemy, bo to dla na s egzotyka, ale gdybym miał siedzieć w takim domku pzrez kilka miesięcy - podejrzewam, ze po pewnym czasie by sie mi te widoki znudziły i zatęskniłbym za naszymi lasami, czy obrośniętymi nieco inną roślinnością jeziorami. A co do samego zdjęcia - bardzo przyjemne.
Wyszomirze jest tak jak piszesz. Gdy powiesz mieszkańcowi "cudownego" dla siebie miejsca, że mieszka w "edenie" to spojrzy na Ciebie jak na dziecko specjalnej troski i zapyta się. A co tutaj jest takiego pięknego hmmmmm? Spotkałem się z tym wielokrotnie.
Jestem przekonany, że jedynym marzeniem wielu z tych ludzi obdarowanych przez los, jest ucieczka do największego miasta w okolicy i "normalne życie"..... gdyby tylko finanse pozwoliły.

Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :lol:

apz
5.04.20, 10:53
W Lofoty jeszcze nie dotarłem, pewnie poczekają do mojej emerytury... Zwłaszcza jurto i pojutrze...

paparapa
5.04.20, 11:07
W Lofoty jeszcze nie dotarłem, pewnie poczekają do mojej emerytury... Zwłaszcza jurto i pojutrze...

Polecam :),
Powinieneś się spieszyć. Widziałem projekt budowy autostrady wzdłuż wybrzeża z południa na północ... Jeśli weźmie się za to "Państwo Środka" tak jak za inne inwestycje drogowe w Norwegii, to za niedługo z Lofotów pozostanie kupka rozdeptanych i śmierdzących kamieni z koniecznością rezerwacji terminu, aby móc je zobaczyć :???:

DeWuTe
5.04.20, 20:35
Polecam :),
Powinieneś się spieszyć. Widziałem projekt budowy autostrady wzdłuż wybrzeża z południa na północ... Jeśli weźmie się za to "Państwo Środka" tak jak za inne inwestycje drogowe w Norwegii, to za niedługo z Lofotów pozostanie kupka rozdeptanych i śmierdzących kamieni z koniecznością rezerwacji terminu, aby móc je zobaczyć :???:

Lepiej tera wyruszyć - dwa tygodnie murowanego pobytu :lol:

paparapa
5.04.20, 21:06
Gdyby promy pływały, już bym tam był :).
Dwa tygodnie pod kluczem? :)

paparapa
8.04.20, 09:07
Cd...

482

221144

483

221146

484

221150

485

221149

486

221153

...

wyszomir
8.04.20, 09:23
Piękne te krajobrazy. Przede wszystkim 484 mnie urzekło, ale i 485 niewiele mu ustępuje.

Bodzip
8.04.20, 11:32
484 - górskie strumienie, wodospady, tęcza... szukałeś złota ? :mrgreen:

DeWuTe
8.04.20, 19:58
Tak, krajobrazy przepiękne i pięknie podane, gdzie nie spojrzysz tam oko się raduje. :lol:

paparapa
13.04.20, 17:14
484 - górskie strumienie, wodospady, tęcza... szukałeś złota ? :mrgreen:

Szukałem, jak najbardziej. I uważam że znalazłem :grin:

henry1
13.04.20, 17:16
Szukałem, jak najbardziej. I uważam że znalazłem :grin:

Pewnie piryt, też ładnie się błyszczy. :mrgreen:

paparapa
13.04.20, 17:24
Piękne te krajobrazy. Przede wszystkim 484 mnie urzekło, ale i 485 niewiele mu ustępuje.

Voringfossen jeden z większych a na pewno ciekawszych wodospadów Norwegii. Wysoki na około 180 i 160 metrów. Zawsze z ogromną ochota wracam do niego .....

Tak, krajobrazy przepiękne i pięknie podane, gdzie nie spojrzysz tam oko się raduje. :lol:

Dzięki, miło że się podoba.

Pewnie piryt, też ładnie się błyszczy. :mrgreen:

Różne rzeczy, różnym ludziom się błyszczą :mrgreen:

Powrót do przeszłości ....

487

221281

488

221282

489

221283

...

Bodzip
13.04.20, 18:22
O widzisz, ten gnój na 487 jest piękny. Tzn nie gnój tylko zdjęcie :mrgreen:

paparapa
13.04.20, 18:58
O widzisz, ten gnój na 487 jest piękny. Tzn nie gnój tylko zdjęcie :mrgreen:

Oj łobuz z Ciebie. Tak się nabijać ze zdjęcia..... upssss znaczy się z natury :lol:
Ale Ty się śmiej.... ten gnój nie ma być piękny. On powinien być smaczny. Bo jak by co, to tylko to nam zostanie z trawą i korzeniami do jedzenia :???:

wyszomir
13.04.20, 19:43
Widać, że trochę czasu przy tej łódce spędziłeś - przypływ zdążył przyjść...

paparapa
13.04.20, 19:58
Widać, że trochę czasu przy tej łódce spędziłeś - przypływ zdążył przyjść...

Spędziłem o rzut beretem od niej noc. Jak jadę tamtędy, to zatrzymuje się tam na nocleg. Na parkingu jest budynek techniczny z ciepłą wodą i toaletami, oraz stoliki przy których wygodnie można zjeść i ewentualnie zakąsić :cool:

paparapa
14.04.20, 09:28
I znowu dotarłem do Giende :)....

490

221312

491

221313

492

221314

493

221316

....

lisiajamka1
14.04.20, 09:45
Smakowite zdjęcia, tak w kolorze, jak i kadrze :)

Bodzip
14.04.20, 11:32
Że grzecznie zapytam - moczyłeś zadek w którymś z tych stawów ?

paparapa
14.04.20, 18:18
Że grzecznie zapytam - moczyłeś zadek w którymś z tych stawów ?

Co Ty taki grzeczny się zrobiłeś :)....
Ale wracając do tematu, to rzecz całkiem oczywista. :). Może nie codziennie ale co drugi, trzeci dzień obowiązkowo. :lol:

221337

Całkiem dobrze taka kąpiel robi, włosy się nie przetłuszczają przez tydzień, szybciej goją się rany i wygładza się skóra :mrgreen:
Kąpiel w morzu daje jeszcze lepsze efekty, bo w wodzie jest sól.

majeczek78
14.04.20, 20:45
Piękne kadry. 493 bardzo mi sie podoba

Bodzip
14.04.20, 21:03
Co Ty taki grzeczny się zrobiłeś :)....
Ale wracając do tematu, to rzecz całkiem oczywista. :). Może nie codziennie ale co drugi, trzeci dzień obowiązkowo. :lol:

221337

Całkiem dobrze taka kąpiel robi, włosy się nie przetłuszczają przez tydzień, szybciej goją się rany i wygładza się skóra :mrgreen:
Kąpiel w morzu daje jeszcze lepsze efekty, bo w wodzie jest sól.
cojones mi ścierpły :shock:

paparapa
15.04.20, 18:32
cojones mi ścierpły :shock:

A z jakiego to powodu? :).

Kolorowe różności....

494

221364

495

221365

496

221366

497

221367

498

221368

499

221369

Smakowite zdjęcia, tak w kolorze, jak i kadrze :)

O dzięki :). Fajnie że się podoba.

.

DeWuTe
15.04.20, 19:50
Wszystko piękne, a na 494 mam wrażenie (wyobrażam sobie), że oglądam skałę wyszlifowaną kiedyś przez lodowiec.
A na 495 - fantastyczny jest ten głaz.
A potem ten lekki wodospad, i później te ciężkie przytłaczające wręcz ciemne chmury.
Każde zdjęcie to osobny temat do podziwiania.
A plusa za cholerę nie można dodać.

Bodzip
15.04.20, 20:04
A plusa za cholerę nie można dodać.
Fakt, za cholerę. Trzeba przyznać, że ten chłopak umie robić zdjęcia :)

paparapa
19.04.20, 12:58
Fakt, za cholerę. Trzeba przyznać, że ten chłopak umie robić zdjęcia :)

Bogdan, ale mnie doceniłeś... wielkie dzięki :). Staram się robić je coraz lepiej... a jak to wygląda to widać....

Parę fotek z Lubeki... zanim się rozpadało :)

500

221482

501

221483

502

221480

503

221481

...

majeczek78
21.04.20, 12:34
Fajne miejskie widoki ;)