Zobacz pełną wersję : Paparapa czyli tam gdzie oczy poprowadzą.
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
Zobacz na swoim monitorze to zdjęcie "poprawione " przeze mnie. Mam wrażenie, że Twoje są lekko przesycone......
233571 233572
W takim razie w jakie koordynaty zostanie "wpisany" plik graficzny pozbawiony exifa?
Zapewne domyślne...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zobacz na swoim monitorze to zdjęcie "poprawione " przeze mnie. Mam wrażenie, że Twoje są lekko przesycone......
Sadzę, że masz masz rację Krakmanie, mimo, że mnie "tam" nie było...
@Krakman
Zacznę od tego, że lubię zdjęcia które są nasycone kolorystycznie.
Druga sprawa jak mam skalibrowany monitor NEC PA271Q.
Gamut natywny, D65, gamma 2.2, 80cd/m2.Monitor stoi w pomieszczeniu z oświetloną ścianą za monitorem światłem o temperaturze barwowej ca. 5000K
To jedyne oświetlenie podczas edycji.
Myślę że Twój monitor świeci mocniej niż 80cd/ m2. A jeśli mam racje to nie widzisz kolorów w moim zdjęciu tak jak ja. Zrób eksperyment. wyświetl jakieś swoje zdjęcie. Przyjrzyj mu się, po czym zwiększ
jasność monitora o ca. 100%. Teraz porównaj obrazy.
Ja zrobiłem tak. Włączyłem laptopa z niezłą matrycą. Ustawiłem jasność na ca. 200cd/m2 i postawiłem obok mojego monitora.
Porównując oryginał na lapie i moim monitorze okazało się, że zdjęcie na lapie jest lekko rozjaśnione i dużo mocniej nasycone.
Porównując Twoją wersję na lapie i oryginał na moim monitorze okazuje się że oba zdjęcia są bardzo podobne co do nasycenia kolorów. Są pewne odstępstwa kolorystyczne, ale generalnie oba zdjęcia wyglądają bardzo bardzo podobnie.
Jakie wnioski można z takiego eksperymentu wyciągnąć?
Myślę, że gdybyśmy usiedli przy jednym kompie i monitorze to wyniki naszej pracy byłyby bardzo podobne. Edytując zdjęcia na różnych sprzętach z różnymi charakterystykami kolorystycznymi i deficytami w kolorach,
nie ma szansy obrobić identycznie zdjęcia. Nie ma bo edytując na zafałszowanym kolorystycznie monitorze musimy skorygować podczas edycji to co on przekłamuje. I ta korekta na innym sprzęcie będzie już widoczna jako odstępstwo od poprawności kolorystycznej.
Tak dla dopełnienia przekazu. Twoja wersja na moim monitorze wygląda strasznie szaro. Jakby ktoś posypał świat popiołem. .Zieleń jest szara, a pomarańczowe mchy i porosty są są rudo bordowe. Dopiero rozjaśnienie poprawia kolorystykę
Jak napisałem wolę zdjęcia kolorowe, a nie "kolorawe" :), ale coś mi się wydaje, że to sprawy sprzętowe generują nasze problemy. Wszak patrzymy codziennie na naturę i widzimy jak wygląda.
Ja za oknem mam mnóstwo drzew, i staram się odwzorowywać ich kolor i jasność w moich zdjęciach.
Jeszcze opiszę scenę ze zdjęcia. Moment ze słońcem lekko przeświecającym przez chmury, jak przez blendę. Widoczne są delikatne cienie. Porosty, mchy i zielenina mokra. Mokre przedmioty są odbierane jako bardziej nasycone kolorystycznie.
Wcześniej zamieściłem zdjęcie z zacienionym pierwszym planem i tam właśnie widać jak brak światła słonecznego oziębia kolory.
Sadzę, że masz masz rację Krakmanie, mimo, że mnie "tam" nie było...
Jak widzisz apz nie jest sprawa do końca jednoznaczna.
I po raz kolejny walisz mi przytyki na wiadomy temat. Zaczynasz zachowywać się razem z Twoim kolegą fretem jak gimbaza. Można raz, można dwa, ale bez przesady....
Robi się to niesmaczne. Żeby było jasne, mi to "lotto" co tu wypisujesz. Jak chcesz to możesz dalej się tak bawić. W końcu pracujesz na swoje konto. :)
A jeśli uważasz, że nie miałem racji. To trzeba była przedstawić konkret, dowód dlaczego się mylę Mimo że tam byłem, widziałem i robiłem to zdjęcie.
Bajdurzenie o wyobraźni nie przystoi poważnym ludziom. :)
lisiajamka1
11.05.21, 20:08
Piękne krajobrazy, 1020 zatrzymało na dłużej :)
JMimo że tam byłem, widziałem i robiłem to zdjęcie.
Powiem tak - o gustach się nie dyskutuje. Tak jak Ty mam dedykowany monitor do grafiki (NEC MultiSync PA311D) i nie uważam aby kolory na Twoich zdjęciach były jakoś przesadnie nasycone.
Ale nawet gdyby były, na potrzeby tej dyskusji, to powiem tak: to nie jest reportaż dokumentalny, tylko Twój patent artystyczny jak Ty odebrałeś ten widok kiedy robiłeś zdjęcia. Ja też nieraz lubię się kolorami pobawić aby lepiej oddać nastrój miejsca.
Co do dyskusji o kolorach - dochodzi jeszcze jeden element. Dla większości z nas plikiem wyjściowym z aparatu jest plik RAW i dopiero w wyniku obróbki tego pliku uzyskujemy na monitorze właściwe kolory. Kluczowe jest wyjaśnienie pojęcia 'właściwe'. Jeżeli mamy na zdjęciu elementy których kolory dokładnie znamy - możemy odtworzyć je na monitorze. Ale - często jest tak, że na zdjęciu nie mamy kolorów których wzorce dokładnie znamy - i wtedy staramy się nadać elementom widocznym na zdjęciu takie kolory, jakie w/g nas miały w momencie wykonywania zdjęcia - tak jak je zapamiętaliśmy - a pamięć niestety zawsze (szczególnie jeśli od zrobienia zdjęcia do jego obróbki upłynęło sporo czasu) wprowadza pewne przekłamania.
Piękne krajobrazy, 1020 zatrzymało na dłużej :)
Bardzo mi miło :).
Powiem tak - o gustach się nie dyskutuje. Tak jak Ty mam dedykowany monitor do grafiki (NEC MultiSync PA311D) i nie uważam aby kolory na Twoich zdjęciach były jakoś przesadnie nasycone.
Ale nawet gdyby były, na potrzeby tej dyskusji, to powiem tak: to nie jest reportaż dokumentalny, tylko Twój patent artystyczny jak Ty odebrałeś ten widok kiedy robiłeś zdjęcia. Ja też nieraz lubię się kolorami pobawić aby lepiej oddać nastrój miejsca.
Też jestem tego zdania. Pokazuję to co widziałem i jak to odebrałem. Włóczę się po Norwegii od pięciu lat nie dlatego że jest tam tak samo jak na Helu. :) Na północy jest inne światło i inna roślinność inne niebo... I to nie dociera, kompletnie. :mrgreen:
Są tematy gdzie kolor trzyma się za twarz a zwłaszcza j w pracach za kasę , ale nie w krajobrazie i na amatorskim forum :).
Co do dyskusji o kolorach - dochodzi jeszcze jeden element. Dla większości z nas plikiem wyjściowym z aparatu jest plik RAW i dopiero w wyniku obróbki tego pliku uzyskujemy na monitorze właściwe kolory. Kluczowe jest wyjaśnienie pojęcia 'właściwe'. Jeżeli mamy na zdjęciu elementy których kolory dokładnie znamy - możemy odtworzyć je na monitorze. Ale - często jest tak, że na zdjęciu nie mamy kolorów których wzorce dokładnie znamy - i wtedy staramy się nadać elementom widocznym na zdjęciu takie kolory, jakie w/g nas miały w momencie wykonywania zdjęcia - tak jak je zapamiętaliśmy - a pamięć niestety zawsze (szczególnie jeśli od zrobienia zdjęcia do jego obróbki upłynęło sporo czasu) wprowadza pewne przekłamania.
Pełna zgoda @wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140)ze. Dlatego dobrze jest posiłkować się odpowiednimi narzędziami.
Ja używam prostego "patentu" .
233586
Tak mi się otwiera raw w moim edytorze na ustawieniach standartowych z liniową krzywą "otwieracza".
I większych odstępstw kolorystycznych być nie powinno.
To co tu pokazujemy, to w większości nasza impresja, chęć przekazania nastroju miejsca i chwili, a często i stan naszego umysłu.
Oglądając zdjęcia też zamykamy oczy i wyobrażamy sobie. To wcale nie musi być wierne oddanie rzeczywistości.
To co tu pokazujemy, to w większości nasza impresja, chęć przekazania nastroju miejsca i chwili, a często i stan naszego umysłu.
Oglądając zdjęcia też zamykamy oczy i wyobrażamy sobie. To wcale nie musi być wierne oddanie rzeczywistości.
@cobra (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59241) poruszyłeś bardzo ważną sprawę o której ja zapomniałem.
Stan naszego umysłu, czy nastrój kiedy robimy albo oglądamy zdjęcie.
Ja miewam tak, że w zależności od mojego humoru, w inny sposób odbieram zdjęcia. Raz mi się podoba , ale już innym razem nie koniecznie. :)
Pełna zgoda @wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140)ze. Dlatego dobrze jest posiłkować się odpowiednimi narzędziami.
Ja używam prostego "patentu" .
233586
Tak mi się otwiera raw w moim edytorze na ustawieniach standartowych z liniową krzywą "otwieracza".
I większych odstępstw kolorystycznych być nie powinno.
Patent faktycznie ciekawy. Oddanie bieli i odcieni szarości można na jego podstawie dobrze ustawić. Ale nasycenia barw już nie - tu trzeba polegać na pamięci.
Patent faktycznie ciekawy. Oddanie bieli i odcieni szarości można na jego podstawie dobrze ustawić. Ale nasycenia barw już nie - tu trzeba polegać na pamięci.
wyszomirze nie napisałem, że ten "wzornik" kładę na moim plecaku i wtedy mam też kolor pod kontrolą :). Myślałem że to oczywiste :).
1025
233607
...
Moim zdaniem zacznijmy od tego że poprawnie oddanie bieli i szarości wcale nie jest mile widziane w krajobrazie.
Przykład: to zdjęcie latarni morskiej: https://forum.olympusclub.pl/threads/122319-Zdj%C4%99cia-m_a_g_iczne-)/page3?p=1404771&viewfull=1#post1404771
Biele są na nim żółte, bo żółte ciepłe światło na nie padało. Tak to po prostu wyglądało. Natomiast "poprawne" ustawienie balansu bieli za pomocą karty szarej sprawi że zdjęcie zacznie wyglądać jak przy sztucznym świetle albo w samo południe, bo oprogramowanie będzie się starało żeby biel była biała. A nie po to się wstaje o świcie przecież :-)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
1025. Co można powiedzieć - super miejscówka. Jednak rzecz która mnie martwi to że przez mały rozmiar wydaje się trochę nieostre, jakby brak detalu w dalszych partiach zdjęcia (domki i drzewa).
W mojej puszce mam dodatkowe ustawienie WB z "zachowaniem ciepłych barw". Ustawienie to powoduje że zdjęcie robione w porannych godzinach wygląda bardzo podobnie do oryginału, Żółte światło słoneczne nie jest na siłę ciągnięte do bieli czy niebieskiego jak w standartowym ustawieniu WB.
Jeśli chodzi o drugą sprawę to masz rację... Nie widać tego tak mocno w zdjęciach z matrycy 24 Mp, ale już z większej faktycznie to wygląda niezbyt ładnie. Zwłaszcza na roślinności.
Nie chcę za bardzo zwiększać rozmiaru zdjęć tu zamieszczanych. Spróbuję to skorygować. Zobaczę czy się uda.
Jezioro Vangsmjose wieczorową porą i Borgund Stavkyrkje.
1026
233652
1027
233653
...
1026 świetna miejscówka i świetna pora dnia (światło na górach)
Faktycznie na 1026 góry pięknie podświetlone. A na froncie - czyżby zaorane pole? Oni tam coś uprawiają???
1026 świetna miejscówka i świetna pora dnia (światło na górach)
Jak w Norwegii nie pada deszcz, to właściwie trzeba mieć oczy dookoła głowy aby czegoś nie przegapić :)
Faktycznie na 1026 góry pięknie podświetlone. A na froncie - czyżby zaorane pole? Oni tam coś uprawiają???
Jak najbardziej uprawiają. Nie wiem czy są samowystarczalni, ale rolnictwo jest sporą częścią rynku pracy w Norwegii.
1027
233704
...
Dziś opalania nie będzie. Co najwyżej "morsowanie".
1028
233888
...
Przedwczoraj na kanale "Polsat Viasat Eksplore" były wszystkie Twoje fiordy. Duuuży program o Norwegii. Lokowanie produktu to wycieczkowce :mrgreen:
Przedwczoraj na kanale "Polsat Viasat Eksplore" były wszystkie Twoje fiordy. Duuuży program o Norwegii. Lokowanie produktu to wycieczkowce :mrgreen:
Bodzip Nie mam telewizora, więc nie wiem i nie oglądałem :). I co podobały Ci się?
A wycieczkowce stoją w dużych portach i rdzewieją, W tym sezonie to się raczej nie zmieni, i w następnych też...
Świat który znamy, właśnie odchodzi do historii.
Podobały :)
Turystom z wycieczkowców też się podobały. Fajnie pokazali tę kolej jadącą przez tunele na szczyt i... wodospady. Bajka :D
Podobały :)
Turystom z wycieczkowców też się podobały. Fajnie pokazali tę kolej jadącą przez tunele na szczyt i... wodospady. Bajka :D
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) Jak piszesz "kolej jadąca przez tunele i szczyt" to pewnie pokazali tzw. Flamsbanę. https://www.norwaysbest.com/flamsbana/ Piękne widoki.
Wodospady powiadasz.... :) tylko nie to... :mrgreen:
I jeszcze raz tylko w pionie...
1029
233899
...
Znowu jakieś foch :mrgreen:. Masakra.
1030
234189
1031
234188
1032
234187
...
Było jakieś BUM !! ?
A i owszem...
Bum zrobiła moja zastawa obiadowa wraz z obiadem. Poleciała jak UFO ze stołu z trzeciej foty. Szukałem jej po całym parkingu. :mrgreen:
Śmigłowiec przyleciał przejąć pacjentkę z "karetki", bo mimo że do Trondhaim tylko 250km, ale samochodem w godzinach "szczytu" trwałoby to ca. 4 godziny,
1033
234197
1034
234195
1035
234194
...
Za każdą moją bytnością w Norwegii staram się odwiedzić moje ulubione miejsca. Jednym z nich jest ten zakątek.
Z roku na ro zostaje coraz mniej drewnianych elementów ....
1036
234267
...
Nie no panie, to jest zdjęcie klasa. Taki widok przyjemnie się ogląda. Czym robiłeś?
@Znowu jakieś foch :mrgreen:. Masakra.
Śmigło się poruszyło zamiast zastygnąć? :grin:
@1036 ładnie sie rozpada ten wrak
Nie no panie, to jest zdjęcie klasa. Taki widok przyjemnie się ogląda. Czym robiłeś?
Dzięki :)
50mm na Z6.
@Znowu jakieś foch :mrgreen:. Masakra.
Śmigło się poruszyło zamiast zastygnąć? :grin:
@1036 ładnie sie rozpada ten wrak
Teoretycznie śmigło powinno być bardziej rozmyte. Zdjęcia robiłem maksymalnie domkniętym obiektywem, a i tak czas był za krótki :(
Ano rozpada się, bo co ma innego do roboty :). A u mnie się rozpada... ło :mrgreen:
O ! moje ulubione domki. Podobno drogie :mrgreen:
O ! moje ulubione domki. Podobno drogie :mrgreen:
Tam byś pewnie nie chciał mieszkać. Do najbliższego sklepu z 10 km :)
Piękne norweskie fiordy 1029, 1036.
Piękne norweskie fiordy 1029, 1036.
Zgadzam się z Tobą całkowicie :).
Norwegowie bardzo dbają o pielęgnowanie własnej tradycji i jej świadectwa. Przykładem mogą być domki Helleren.
Stoją samotnie nad brzegiem Jossingfiorden pod nawisem skalnym. Co ciekawe są otwarte i dostępne dla zwiedzających przez całą dobę,
a nie widać tam właściwie śladów wandalizmu, śmieci czy kretyńskich bohomazów na ścianach. Pod tym względem kraje skandynawskie są "wielkie". :)
234381
1038
234384
1039
234382
1040
234383
...
Przepiękne widoki zapierające dech w piersiach godne podziwu.
Niesamowita miejscówka, pewnie spędziłbym tam cały dzień albo dwa szukając dobrego światła i kombinując z różnymi kadrami i ogniskowymi.
Ja to bym się tam wprowadził :mrgreen:
Taaa, do pierwszej zimy :lol:
Przepiękne widoki zapierające dech w piersiach godne podziwu.
Dziękuję za tak wielki komplement :).
Niesamowita miejscówka, pewnie spędziłbym tam cały dzień albo dwa szukając dobrego światła i kombinując z różnymi kadrami i ogniskowymi.
Byłem tam już kilka razy. Jest to dzień drogi z albo na prom. I zawsze nie ma już czasu, albo"lecę" na północ i szkoda każdej godziny .... Albo leje :).
A tak na poważnie to bardzo kiepsko jest tam z dobrym światłem. Wystawka jest na wschód z lekką południową odchyłką. Na przeciwko w odległości ca. 300 metrów jest przeciwzbocze o wysokości około 300m ....
Na dodatek teraz jest tam wielka budowa nowego portu załadunkowego dla statków odbierających ładunek z kopalni jakiegoś rzadko występującego metalu. Więc jest tam hałas, kurz i jeżdżące co parę minut od świtu do nocy ciężarówki. :(
Tak tak :). DeWuTe napisał że do pierwszej zimy, a ja piszę do pierwszych zakupów :mrgreen:.
Góry i góry czyli Jotunheimen kontra Frafjordheiane. I oczywiście słońce kontra deszcz.... :)
1041
234401
1042
234402
...
Z przyjemnością śledzę ten wątek, zdjęcia jak z bajki!. Urlop w Norwegii 6 lat temu to jeden z naszych najlepszych - musimy tam wrócić.
1040 wygląda jak makieta, super! W 1039 niebo wygląda jak wklejone, jakoś tak sztucznie.
1042 już bardziej sielsko. Tam się podoba.
Z przyjemnością śledzę ten wątek, zdjęcia jak z bajki!. Urlop w Norwegii 6 lat temu to jeden z naszych najlepszych - musimy tam wrócić.
1040 wygląda jak makieta, super! W 1039 niebo wygląda jak wklejone, jakoś tak sztucznie.
@cobra (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59241) śmiem stwierdzić, że Norwegia całkowicie odbiega od tego co widziałem i jak się czułem w innych miejscach. Dla mnie jest urzekająca cisza i mała ilość ludzi, w tym turystów. Chociaż muszę przyznać że z roku na rok
robi się coraz tłoczniej i trzeba uciekać na północ. :). I oczywiście ten inny krajobraz.
Zresztą najlepiej zobaczyć to samemu. Bo tłumaczenie i pisanie, że jest tak i tak nie ma za bardzo sensu :). Wielu ludzi zbyt mocno siedzi w swoich wyobrażeniach świata i
nie chce z nich wyjść nawet na milimetr. :)
Co do zdjęć ... trudne warunki były do ogarnięcia, i widać nie podołałem :).
1043
234409
1042 już bardziej sielsko. Tam się podoba.
@Krakman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12626) na pewno, i nawet deszczyk nie przeszkadza...
...bo to pierwsze zdjęcie to mały hardcore. :) Oblodzone skały na podejściach i zejściach, nie będąc na to przygotowanym, do przyjemności nie należą :) I sielanką tego nazwać nie można.
.
Widok z Galhoppigen
1044
234419
...
Nie wiem jakie są w Norwegii regulacje prawne w tej sprawie, ale ja na Twoim miejscu już dawno bym fotografował tam dronem :-)
Nie wiem jakie są w Norwegii regulacje prawne w tej sprawie, ale ja na Twoim miejscu już dawno bym fotografował tam dronem :-)
Spotkałem na parkingu będąc na Senji osobę o ile dobrze pamiętam z Łotwy. Pokazywał mi filmy które robił z drona. Fajne to było, tylko ze ja filmów nie zamierzam robić.
Zdjęcia z drona.... Na pewno można zrobić zdjęcia których normalnie się nie zrobi. Sam nie wiem. To kolejny sprzęt do ogarnięcia, bagaż, plecak i nauka :). Zresztą nie wiem jakie są teraz możliwości w tym temacie.
Nie jestem na bieżąco.
A tak na marginesie nie chciałbym włazić na "Galhoppa" z dodatkowym bagażem :).
Jakie są kwestie prawne nie wiem, Ale Norwegia jest na tyle duża, że spokojnie można znaleźć miejsca gdzie da się "dronować".
Poczytaj sobie w sieci o Mavic 2 Pro. Małe, składane, i robi świetne zdjęcia - RAW'y 20 megapikseli mają. Co do samego latania - komputer robi to za Ciebie, nie potrzeba praktycznie żadnych umiejętności, niesamowity sprzęt.
Poczytaj sobie w sieci o Mavic 2 Pro. Małe, składane, i robi świetne zdjęcia - RAW'y 20 megapikseli mają. Co do samego latania - komputer robi to za Ciebie, nie potrzeba praktycznie żadnych umiejętności, niesamowity sprzęt.
Dzięki, poczytam sobie.
Niesamowity, dziki krajobraz, lodowiec w dole i na poziomie lodowca ten okolony tyczkami skrawek asfaltu po lewej - coś chyba nie do spotkania poza Skandynawią i być może Patagonią.
Urzekające widoki a szczególnie ten na zdjęciu 1042.
Dzięki za wpisy i opinie :)
1046
234543
1047
234544
1048
234545
...
1048 znakomite, naszła mnie chęć iść na ryby :)
Dziękuję dobry człowieku :).
I coś przy okazji upoluj. Bo "Norki" tylko moczą te kije godzinami, i nie widziałem aby któryś coś wyciągnął. :mrgreen:
Owieczki fajnie kontrastują z szarym krajobrazem. Wyglądają jak wklejone w ten obrazek.
I mnie...:grin:
I mnie...:grin:
Cieszy mnie to bardzo :)
lisiajamka1
14.06.21, 10:58
Z wędkarstwem jestem na bakier, ale wszystkie zdjęcia doceniam i podziwiam :)
Ja też.
Niektórzy idą na ryby aby łowić i jeść. Inni aby uciec od żony ... :mrgreen:
Dziękuje za tak miłe słowa. :)..Ale uważam że jeszcze bardzo dużo muszę się nauczyć.
Ja też.
Niektórzy idą na ryby aby łowić i jeść. Inni aby uciec od żony ... :mrgreen:
A Ty Bogdan chodzisz po ryby, czy na ryby? :)
. 1050
Galhoppigen
234589
...
Po ryby do sklepu :)
Ale wybrnąłeś.... :)
.
Jedno z moich ulubionych miejsc Jotunheimen i okolice Spiterstulen. Zawsze tak układam trasę aby choć na chwile tam zajrzeć :)
1051
234622
1052
234623
1053
234621
.
Tadeusz Jankowski
15.06.21, 13:20
1054 - fajna abstrakcja, a że jest krajobrazowa, to ma głębię i perspektywę.
TJ
1054 - fajna abstrakcja, a że jest krajobrazowa, to ma głębię i perspektywę.
TJ
Dzięki za opinię Tadeuszu :)
1055
234640
.
Kurde gdzie nie spojrzeć to śnieg na Twoich zdjęciach :-)
Kurde gdzie nie spojrzeć to śnieg na Twoich zdjęciach :-)
A to dobrze, czy bardzo dobrze @m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557) ? :)
W Norwegi wszystkie wysokie góry, nawet porą letnią, są okraszone śniegiem. Jego ilość zależy od "jakości" zimy i następującego po nim lata.
A że ja bardzo preferuję i lubię tereny górskie, więc jesteś skazany na dość częste oglądanie śniegu na moich fotografiach. :)
Żeby było śmieszniej te ostatnie zdjęcia były robione na przełomie lipca i sierpnia....
A to specjalnie dla Ciebie, Abyś mógł trochę odpocząć od śniegu jeśli chcesz tu zaglądać. :mrgreen:
Dolina w której miałem okazje często pomieszkiwać, gdy przychodziła kiepska pogoda,
albo chciałem odpocząć po trudnej eskapadzie
1056
234658
.
Fajna rzeka czy też strumien. Wygląda że woda jest bardzo zimna bo chyba szybko płynie.... swego czasu byłem na spływie kajakowym na takiej górskiej rzecze tu u mnie na miejscu i zdarzyła mi się wywrotka. Woda miała 3-4 stopnie, niezapomniane wrażenia :-)
Cywiliacja - prąd jest.
Kolor wody m_a_g_iczny :mrgreen:
Fajna rzeka czy też strumien. Wygląda że woda jest bardzo zimna bo chyba szybko płynie.... swego czasu byłem na spływie kajakowym na takiej górskiej rzecze tu u mnie na miejscu i zdarzyła mi się wywrotka. Woda miała 3-4 stopnie, niezapomniane wrażenia :-)
Nie jesteś z gór. Na rzekę, to trochę za małe. To jest potok!
Woda płynie dość szybko, a sto metrów "za mną" jest bardzo fajne jeziorko. Cóż woda zależnie od pory roku ma tam temperaturę ca. 6-9 st. C. Da się w niej trochę popływać. Zresztą będąc na północy, nie ma zbyt wiele miejsc gdzie można się umyć.
Pozostaje "capić" na kilometr, albo przynajmniej raz na dwa dni umyć się w strumieniu , jeziorze czy morzu. Wrażenia niezapomniane :mrgreen:.
Najfajniej się kąpać w strumieniu wypływającym z lodowca :). Kawa staje się zbędna. A słońce nie jest w stanie prędko rozgrzać ciała.
Cywiliacja - prąd jest.
Kolor wody m_a_g_iczny :mrgreen:
Duża zawartość miedzi, krzemu i innych minerałów
Prąd i ciepła woda, potrafi być w toalecie na parkingu, nawet na dalekiej północy, Tylko ciężko się wykąpać w umywalce. :)
i prąd się jednak przydaje. Łatwiej się ładuje elektronikę z sieci 230V niż w aucie.
Nie jesteś z gór. Na rzekę, to trochę za małe. To jest potok!
Nie wiem szczerze mówiąc jak nazwać to coś co tu płynie. Czy to będzie strumień, potok czy rzeka górska. Nie ma to większego znaczenia.
Ważne że płynie i jest fajna czysta woda.
A to inne miejsce. Rzeka Rauma. I znowu trochę deszczowe klimaty.
1057
234659
.
Białka Tatrzańska miejscami jest podobnej wielkości, a i kolor podobny na jesieni zauważyłem... Ale nikt nie powie, że to potok
Jaki masz czas na ostatnim zdjęciu ? Wydaje mi się idealnie trafiony. Jak Mirek pisał - "woda żyje".
Białka Tatrzańska miejscami jest podobnej wielkości, a i kolor podobny na jesieni zauważyłem... Ale nikt nie powie, że to potok
A jak powie Krakman?
Jaki masz czas na ostatnim zdjęciu ? Wydaje mi się idealnie trafiony. Jak Mirek pisał - "woda żyje".
Bodzip Była prawie osiemnasta..... :mrgreen:
f 6.3 1/30 sek.
Cieszę się, że mi się udało :).
Na moich potokach aby tak złapać wodę trzeba 1/8 do 1/10 s.
Znaczy to, że "Twoja" woda musiała strasznie zapier***tego-owego :mrgreen:
Na moich potokach aby tak złapać wodę trzeba 1/8 do 1/10 s.
Znaczy to, że "Twoja" woda musiała strasznie zapier***tego-owego :mrgreen:
Tak tak Bodzip, Ta woda tak za.... ten tego, że aż gacie ściąga z tyłka. :lol:
Tak tak @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250), Ta woda tak za.... ten tego, że aż gacie ściąga z tyłka. :lol:
Znaczy, że dobrze wymyje :mrgreen:
Znaczy, że dobrze wymyje :mrgreen:
A to przecież najważniejsze.
Zresztą po paru razach zrezygnowałem z gaci i było jeszcze lepiej :).
A to przecież najważniejsze.
Zresztą po paru razach zrezygnowałem z gaci i było jeszcze lepiej :).
Uważaj, zrobi Ci się dolny Pinokio :mrgreen:
Uważaj, zrobi Ci się dolny Pinokio :mrgreen:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) w tak zimnej wodzie?
Ja nie jestem kaczorem. :mrgreen:
Widok z Trollstigen.
1058
234667
.
Byłem kiedyś na wakacjach w Zawoi - pensjonat miał być z basenem - i był.
Tylko, że woda w basenie z pobliskiego potoku.
Wykąpaliśmy się słownie - RAZ. Mimo, że woda miała pewnie około 10 stopni.
Tak że paparapa szczerze podziwiam pływanie w norweskich potokach/strumykach/rzekach ...
1058 bardzo ładne, chmurki robią klimat
Byłem kiedyś na wakacjach w Zawoi - pensjonat miał być z basenem - i był.
Tylko, że woda w basenie z pobliskiego potoku.
Wykąpaliśmy się słownie - RAZ. Mimo, że woda miała pewnie około 10 stopni.
Tak że @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) szczerze podziwiam pływanie w norweskich potokach/strumykach/rzekach ...
1058 bardzo ładne, chmurki robią klimat
August68 zapewniam Cię, że też jesteś w stanie kąpać się w tak zimnej wodzie. To tylko kwestia treningu i determinacji, wszak wszystko jest w głowie. :)
To też zapodam mały offtop.
Mój ojciec po repatriacji mieszkał w Leśnej k/Lubania Śląskiego.
Często jako dzieci jeździliśmy do babci i dziadka właśnie tam. Inny świat - pruskie mury, dziwne osiedla których u nas nie było, zamek Czocha...
W miasteczku był (jest) stary poniemiecki basen. Woda ze strumienia w którym pływały pstrągi.
Tak, kąpałem się. Jak się wskoczyło do wody to oddech zapierało, a z wody wychodziło się jak Indianin - z czerwoną skórą.
Dziś, w moim wieku i po zawale pewnie bym się nie odważył.
To też zapodam mały offtop.
Mój ojciec po repatriacji mieszkał w Leśnej k/Lubania Śląskiego.
Często jako dzieci jeździliśmy do babci i dziadka właśnie tam. Inny świat - pruskie mury, dziwne osiedla których u nas nie było, zamek Czocha...
W miasteczku był (jest) stary poniemiecki basen. Woda ze strumienia w którym pływały pstrągi.
Tak, kąpałem się. Jak się wskoczyło do wody to oddech zapierało, a z wody wychodziło się jak Indianin - z czerwoną skórą.
Dziś, w moim wieku i po zawale pewnie bym się nie odważył.
Fakt, kiedyś baseny były "zasilane" wodą z lokalnych rzek czy strumieni. Z jednej strony woda wpływała, a z drugiej wypływała. Woda była zawsze niemiłosiernie zimna.
Też pamiętam takie baseny z dzieciństwa.
1059
234684
.
1059 - oddaj sosnę na Sokolicę !!! :evil:
Popieram !!!
Chociaż uważam, że w latach świetności nasza była ładniejsza :-)
Popieram !!!
Chociaż uważam, że w latach świetności nasza była ładniejsza :-)
A bierzcie ją sobie w pierony :). Ale tą prawdziwą z Norwegii. a nie moja z szuflady.
1060
234695
.
1059 bardzo dobre zdjęcie, i podoba mi się nie tylko sosna, ale te wrzosy (czy cokolwiek w takim fajnym kolorze co tam rośnie).
1060 kolejne bardzo ciekawe zdjęcie (no i miejsce ciekawe), zastawiam się jakby tam można zrobić fotkę jakimś teleobiektywem (typu 500mm) tak aby z dalszej odległości mieć ten domek w kadrze w tych samych proporcjach co u Ciebie a przez zastosowanie teleobiektywu spłaszczyć perspektywę na drugi plan. Mało jest takich miejscówek jak ta że jest miejsce aby takie numery robić :-)
Bardzo mnie cieszy, że zdjęcia się podobają :).
Tak to wrzosy, kolorystycznie trochę inne niż rosnące na południu Europy.
Jeśli chodzi o drugie zdjęcie... Niestety nie było możliwości cofnięcia się. Teren mocno się tam wznosi i psuje to perspektywę.
Jak zwykle ciekawie. Pisz może czym robisz jeżeli mogę prosić bo patrząc na te zdjęcia porównuję do swoich krajobrazów robionych w MFT nie wiem czy coś robię źle czy wrzucasz foty z FF ;-)
Poprawka 1/2021
Cześć :smile: Zapraszam do pierwszej edycji poprawki w 2021 roku.
Jako że to początek, poprosiłem @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) o udostępnienie mi pliku do zabawy. O kolejne będę prosił zwycięzców następnych edycji.
Autorem RAW-a jest @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325). Plik NEF z aparatu Nikon Z6, obiektyw Nikkor Z 50/1,8
fret ja rozumiem, ale wiem również że paparapa ma więcej niż jeden aparat którego używa więc nie jest powiedziane że zdjęcie powyżej również było robione Z6, chociaż tak podejrzewam.
Jak zwykle ciekawie. Pisz może czym robisz jeżeli mogę prosić bo patrząc na te zdjęcia porównuję do swoich krajobrazów robionych w MFT nie wiem czy coś robię źle czy wrzucasz foty z FF ;-)
Co masz na myśli pisząc, że chyba robisz coś źle?
Mam kilka aparatów fotograficznych z różnych systemów i staram się, o ile to możliwe, robić nimi zdjęcia. Robię też sporadycznie zdjęcia "komórką" i o ile dobrze pamiętam
też się tu pojawiły. Decyzję, jakim body robię fotki staram się podejmować po "analizie" warunków zastanych na miejscu. Ale także uzależniam ją od tego jakim obiektywem chcę to robić i jaką ogniskową.
Faktycznie w Norwegii najwięcej zdjęć zrobiłem aparatami nikon Z. Ale też całkiem sporo Panasonikiem G81. Olympusem om 10 II nie udało się. :)
Niestety różnica w jakości zdjęć jest "przepastna" :) MFT dają radę w architekturze, streecie i z racji ekwiwalentu ogniskowej, w ogólnie pojętej przyrodzie. Uogólniając, tam gdzie nie występują skomplikowane faktury i male detale.
Gdy jednak fotografuje sceny z dużym kontrastem, detalem i urozmaiconymi fakturami jak las czy łąki sięgam po APS-C lub FF.
Straciłem zbyt wiele fajnych ujęć robiąc zdjęcia "Olkiem" czy G81. I od tego czasu świadomie wybieram narzędzie którym się posługuję :).
Co masz na myśli pisząc, że chyba robisz coś źle?
Mam kilka aparatów fotograficznych z różnych systemów i staram się, o ile to możliwe, robić nimi zdjęcia. Robię też sporadycznie zdjęcia "komórką" i o ile dobrze pamiętam
też się tu pojawiły. Decyzję, jakim body robię fotki staram się podejmować po "analizie" warunków zastanych na miejscu. Ale także uzależniam ją od tego jakim obiektywem chcę to robić i jaką ogniskową.
Faktycznie w Norwegii najwięcej zdjęć zrobiłem aparatami nikon Z. Ale też całkiem sporo Panasonikiem G81. Olympusem om 10 II nie udało się. :)
Niestety różnica w jakości zdjęć jest "przepastna" :) MFT dają radę w architekturze, streecie i z racji ekwiwalentu ogniskowej, w ogólnie pojętej przyrodzie. Uogólniając, tam gdzie nie występują skomplikowane faktury i male detale.
Gdy jednak fotografuje sceny z dużym kontrastem, detalem i urozmaiconymi fakturami jak las czy łąki sięgam po APS-C lub FF.
Straciłem zbyt wiele fajnych ujęć robiąc zdjęcia "Olkiem" czy G81. I od tego czasu świadomie wybieram narzędzie którym się posługuję :).
Świadomie to mogę sobie wybierać jak mam z czego :-) Natomiast w 99% przypadków mam przy sobie tylko jeden aparat, zwłaszcza na tego typu wyjściach w teren jak tutaj prezentujesz. Wiadomo że praktycznie prawie zawsze najlepiej robić zdjęcia FF, ale ja akurat nie noszę FF na wycieczki no chyba że specjalnie idę robić zdjęcia, wtedy owszem. Ale jak pisałem w zdecydowanej większości przypadków w plecaku mam albo A6500, alb Panasonic G9, ze względu na dużo lepszy wskaźnik uniwersalność vs. rozmiar tych zestawów w porównaniu z FF. No i owszem, tak jak piszesz, różnica w jakości i "naturalności" obrazka jest widoczna, dlatego pytałem się czym robisz te zdjęcia chciałem się upewnić że wyciągam z MFT wszystko co się da.
Świadomie to mogę sobie wybierać jak mam z czego :-) Natomiast w 99% przypadków mam przy sobie tylko jeden aparat, zwłaszcza na tego typu wyjściach w teren jak tutaj prezentujesz. Wiadomo że praktycznie prawie zawsze najlepiej robić zdjęcia FF, ale ja akurat nie noszę FF na wycieczki no chyba że specjalnie idę robić zdjęcia, wtedy owszem. Ale jak pisałem w zdecydowanej większości przypadków w plecaku mam albo A6500, alb Panasonic G9, ze względu na dużo lepszy wskaźnik uniwersalność vs. rozmiar tych zestawów w porównaniu z FF. No i owszem, tak jak piszesz, różnica w jakości i "naturalności" obrazka jest widoczna, dlatego pytałem się czym robisz te zdjęcia chciałem się upewnić że wyciągam z MFT wszystko co się da.
Fota była zrobiona Z6.
Między innymi dlatego jeżdżę na dalekie eskapady autem w którym mogę mieć wszystko co mi może być potrzebne. A przed konkretną wycieczką wybieram co mi będzie potrzebne.
Jeśli chodzi o różnicę w wymiarach i wadze pomiędzy G9 a Z6, to jest to zaledwie 15gramów. Wielkość praktycznie identyczna. Różnica pomiędzy G81 a Z6 wynosi 150 gramów, a wysokość jest mniejsza o 1 cm. :mrgreen:
Więc różnice w wadze i wielkości to mit stworzony przez szukających na siłę wyższości MFT jeśli chodzi o jego mobilność.
Obiektyw którego często używam to tamron 17-35/2.8-4. Jest dwukrotnie cięższy od panasonica 12-60/5,6-6.7 i o 1.5 cm dłuższy. Jeśli natomiast porównam jakieś szkło pro np olympus 7-14 pro,
To jest one praktycznie identyczne co do wielkości i masy z tamronem.
Więc MFT nie ma przewagi co do wielkości i ciężaru jeśli chodzi o zastosowania uniwersalno krajobrazowe.
Natomiast w teleobiektywach wychodzi to zdecydowanie lepiej.
Ja nie mam problemu z braniem ze sobą większego plecaka w którym zmieszczę trochę sprzętu foto i rzeczy niefotograficznych. Nawet na całodzienne wycieczki.
Weź pod uwagę że w wielkości Z6 jest Z7 z matrycą 45mpx. I to już jest miazga. :smile:
Jeszcze jedna uwaga. Kiedyś robiłem zdjęcia G81 i dublowałem D610. Jednak porównania w domu w edycji nie pozostawiały złudzeń, jeśli zdjęcia były robione w trudniejszych warunkach.
A jeśli chodzi o wyciąganie wszystkiego co się da z RAWa to raczej jest to trudne. Myślę że można wycisnąć około 60-80 procent. Ale mogę się mylić :smile:
I osobiście wolałbym brać ze sobą A6500 czy A6300 bo to fajne puszki i fajnym sensorem. Dają całkiem przyzwoity obrazek.
Ja się poddałem ze względu na menu:smile:.
Fota była zrobiona Z6.
Jeśli chodzi o różnicę w wymiarach i wadze pomiędzy G9 a Z6, to jest to zaledwie 15gramów. Wielkość praktycznie identyczna. Różnica pomiędzy G81 a Z6 wynosi 150 gramów, a wysokość jest mniejsza o 1 cm. :mrgreen:
Więc różnice w wadze i wielkości to mit stworzony przez szukających na siłę wyższości MFT jeśli chodzi o jego mobilność.
Obiektyw którego często używam to tamron 17-35/2.8-4. Jest dwukrotnie cięższy od panasonica 12-60/5,6-6.7 i o 1.5 cm dłuższy. Jeśli natomiast porównam jakieś szkło pro np olympus 7-14 pro,
To jest one praktycznie identyczne co do wielkości i masy z tamronem.
Więc MFT nie ma przewagi co do wielkości i ciężaru jeśli chodzi o zastosowania uniwersalno krajobrazowe.
[...]
I osobiście wolałbym brać ze sobą A6500 czy A6300 bo to fajne puszki i fajnym sensorem. Dają całkiem przyzwoity obrazek.
Ja się poddałem ze względu na menu:smile:.
Ja w takich wyjściach stawiam na uniwersalność, i na FF mnie mam odpowiednika G9 + M.ZUIKO 12-100 F4. W APS-C też raczej nie, trzeba by zmieniać szkła.
W Sony faktycznie menu jest... sam wiesz :-) Obrazek natomiast jest świetny. Mam bardzo fajny zestaw A6500 + SEL1670Z F4, jest malutki i daje bardzo dobry obrazek, z tym że.... absolutny brak jakichkolwiek uszczelnień zarówno w aparacie jak i obiektywie. Dlatego częściej używam G9, a z Sony zrobiłem sobie wyjazdowy (w sensie: lotniczy) zestaw portretowy (z obiektywem 50mm 1.4).
Ja w takich wyjściach stawiam na uniwersalność, i na FF mnie mam odpowiednika G9 + M.ZUIKO 12-100 F4. W APS-C też raczej nie, trzeba by zmieniać szkła.
W Sony faktycznie menu jest... sam wiesz :-) Obrazek natomiast jest świetny. Mam bardzo fajny zestaw A6500 + SEL1670Z F4, jest malutki i daje bardzo dobry obrazek, z tym że.... absolutny brak jakichkolwiek uszczelnień zarówno w aparacie jak i obiektywie. Dlatego częściej używam G9, a z Sony zrobiłem sobie wyjazdowy (w sensie: lotniczy) zestaw portretowy (z obiektywem 50mm 1.4).
Ja kompletując ostatni mój system wiedziałem czego potrzebuję i sobie to sprawiłem.
Nie mam już właściwie napinki na żadne nowe szkła. Jestem w tym aspekcie zaspokojony i usatysfakcjonowany. :)
Moja szklarnia "obstawia" wszystkie moje zainteresowania fotograficzne.
Jedno jest pewne moim zdaniem. Dobrze jest mieć wybór sprzętu.
1072
234767
.
Zachwycony jestem czystością płynących wód. Ich barwa mówi wszystko. Plenery prześwietne.
Zachwycony jestem czystością płynących wód. Ich barwa mówi wszystko. Plenery prześwietne.
Wielkie dzięki za tak miły komentarz. :)
1073
234822
.
Widoczek piękny ale kto Cię trzymał przy tak silnym wietrze, że wyszło ostro:grin:.
Tak jak u mnie w BN przydrożne krzyże łemkowskie są otoczone płotkiem, tak tam każde pojedyncze drzewo powinno być tak odgrodzone.
.
1074
234831
1075
234834
1076
234832
.
.
1077
234880
.
1078
234879
.
Wszystkie zdjęcia z wodą mi się podobają. A tu na dokładkę są chatki dla mnie :mrgreen:
Wiem, wyglądają jak stodoły, ale i tak biorę w ciemno :mrgreen:
Interesujące są te drabiny na dachach - czy wiesz jakie to ma praktyczne zastosowanie i czy jest to tam coś normą?
Wszystkie zdjęcia z wodą mi się podobają. A tu na dokładkę są chatki dla mnie :mrgreen:
Wiem, wyglądają jak stodoły, ale i tak biorę w ciemno :mrgreen:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) te chatki są bardzo fajne. Z tarasem i kominkiem :smile:.
Interesujące są te drabiny na dachach - czy wiesz jakie to ma praktyczne zastosowanie i czy jest to tam coś normą?
W Polsce kiedyś też widywałem takie drabiny. Jak leży na dachu, to nie przeszkadza domu. :)
A przydaje się zwłaszcza w zimie, jak spadnie metr śniegu i komin zatka.
.
1080
234923
1081
234922
.
Niby Skandynawia, a kaczki zupełnie swojskie - jak na dawnej polskiej wsi:-). Jak zwykle (rzadziej ostatnio w tym wątku piszę, ale niemal zawsze musiałbym pisać to samo) piękne krajobrazy i bardzo ładnie pokazane.
1080 ->>> Morskie Oko :mrgreen:
Oczy...m Ty piszesz....... :mrgreen:
Oczy...m Ty piszesz....... :mrgreen:
O ooooo kaczuszkach :mrgreen:
... ale to pierwsze, może mnicha tam nie ma, ale ta głębia (zdjęcia) jak na Morskim to jest :mrgreen:
Z wielką przyjemnością i ucztą dla oka napawałem się załączonymi zdjęciami. Miód malina.:grin:.
Niby Skandynawia, a kaczki zupełnie swojskie - jak na dawnej polskiej wsi:-). Jak zwykle (rzadziej ostatnio w tym wątku piszę, ale niemal zawsze musiałbym pisać to samo) piękne krajobrazy i bardzo ładnie pokazane.
To akurat południe, czyli cywilizacja. :)
Dzięki za mile słowa.
O ooooo kaczuszkach :mrgreen:
... ale to pierwsze, może mnicha tam nie ma, ale ta głębia (zdjęcia) jak na Morskim to jest :mrgreen:\
Jest, jest....:)
Z wielką przyjemnością i ucztą dla oka napawałem się załączonymi zdjęciami. Miód malina.:grin:.
Dzięki i polecam się na przyszłość. :)
1082
234945
.
Oooo !! worki z mąką trzepią :shock:
Myślałem, że już mnie nie zaskoczysz ale zdjęcie 1082 jest niesamowite.
Oooo !! worki z mąką trzepią :shock:
Skąd wiedziałeś?.... Nie podejrzewałem Cię o tak doskonały talent detektywistyczny.
Myślałem, że już mnie nie zaskoczysz ale zdjęcie 1082 jest niesamowite.
Dziękuję, ale wydawało mi się, że to zdjęcie jak każde inne.
1083
234956
.
Może jak każde inne, ale w tym przypadku widoczny opar wody pochodzący być może z małego wodospadu lub pobudzony promieniami słońca dał bardzo ciekawy efekt i to mnie tak zachwyciło. Najnowsze zdjęcia także budzą podziw.
Może jak każde inne, ale w tym przypadku widoczny opar wody pochodzący być może z małego wodospadu lub pobudzony promieniami słońca dał bardzo ciekawy efekt i to mnie tak zachwyciło. Najnowsze zdjęcia także budzą podziw.
Masz rację, że to opar wody z wodospadu. Tylko że nie z małego wodospadziku, a jednego z największych w Norwegii Voringfossen. :)
.
1085
235013
1086
235014
.
Trochę ruina, ale na lato wśród komarów - rewelacja [emoji38]
Trochę ruina, ale na lato wśród komarów - rewelacja [emoji38]
Wynika to z tego ,że są to domki prywatne. A ich właściciele zestarzeli się i nie mają już ochoty na częste przyjazdy urlopowo weekendowe. Więc stoją te chałupki i w zaniedbaniu niszczeją i rozpadają się.
A komarów i meszek tam od jasnej cholery.
.
1087
235070
1088
235066
.
,
Stara huta w Oddzie.
1089
235087
1090
235086
.
Stara huta w Oddzie.
Dziwi mnie, że w tak poukładanym kraju, nie zrobiono z tym porządku.
Dopiero w ostatnim czasie próbują wynajmować te pomieszczenia na biura, knajpki i lofty
Ale zainteresowanie jest niezbyt duże.
Mszczali się na szybach Norwegowie.... Mściwy naród.:wink:
Mszczali się na szybach Norwegowie.... Mściwy naród.:wink:
Krakman troszkę poznałem przez te lata tubylców. Mają z mlekiem matki wyssany pewien model zachowania i nie sądzę że to oni zrobili. Są świadomi co może ich spotkać za głupi szczeniacki wybryk.
Za to nowi obywatele o śniadej karnacji nie maja takiej wiedzy i oczywiście zahamowań do robienia chlewu i impulsywnych zachowań.
Mimo ogólnospołecznej presji na dbałość o środowisko i porządek . potrafią pozostawić po sobie chlew jak to mają w zwyczaju.
@Krakman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12626) troszkę poznałem przez te lata tubylców. Mają z mlekiem matki wyssany pewien model zachowania i nie sądzę że to oni zrobili. Są świadomi co może ich spotkać za głupi szczeniacki wybryk.
Za to nowi obywatele o śniadej karnacji nie maja takiej wiedzy i oczywiście zahamowań do robienia chlewu i impulsywnych zachowań.
Mimo ogólnospołecznej presji na dbałość o środowisko i porządek . potrafią pozostawić po sobie chlew jak to mają w zwyczaju.
Tak też myślałem, ale to już tu polytyka. :wink:
nie wiem czy te obrazki mnie cieszą czy dołują
tak bardzo wymagam urlopu że aż żal oglądać bo by się chciało tam być
Tak też myślałem, ale to już tu polytyka. :wink:
@Krakman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12626) a gdzie tam. To tylko i wyłącznie stosunki międzyludzkie czyli socjologia.
Czy polityką nazwiesz zainteresowanie się swoim najbliższym otoczeniem. I wyrażanie niezadowolenia że Twój sąsiad robi chlew albo inne głupoty.
Polityka to jest dla takiego jednego pana z forum. Zresztą dla niego to wszystko polityka.
nie wiem czy te obrazki mnie cieszą czy dołują
tak bardzo wymagam urlopu że aż żal oglądać bo by się chciało tam być
No jak może Cię to dołować? Powinno Ci to dodać otuchy. :)
Można jechać do Norwegii ... jak jesteś dwa razy zaszczypana i zrobisz kwarantannę .....
[QUOTE=paparapa;1407807]@Krakman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12626) a gdzie tam. To tylko i wyłącznie stosunki międzyludzkie czyli socjologia.
Polityka to jest dla takiego jednego pana z forum. Zresztą dla niego to wszystko polityka.
No!
Ja co napiszę to zaraz mam ostrzeżenia i banowanie. Nudzi mnie to już....
[QUOTE=paparapa;1407807]@Krakman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12626) a gdzie tam. To tylko i wyłącznie stosunki międzyludzkie czyli socjologia.
No!
Ja co napiszę to zaraz mam ostrzeżenia i banowanie. Nudzi mnie to już....
Krakman ja w zasadzie nic nie piszę, i też dostałem po pazurach.
Władza na pewne jednostki działa bardo destrukcyjnie.
Bo władza to pewne jednostki, które tu akurat nie powinny mieć nic do powiedzenia... No to mam przesr...e:grin:
Bo władza to pewne jednostki, które tu akurat nie powinny mieć nic do powiedzenia... No to mam przesr...e:grin:
Bez przesady. Toż byłby to samobójczy strzał jedną kula w stopę, kolano i potylicę. :mrgreen:
.
Jak mozolnie idzie wciąganie skrzydła nad głowę tej kruszynie. :)
1091
235109
.
.
Hardangerfjord
1092
235138
.
Tyle pięknych tematów foto tak świetnie przedstawionych że trochę zazdraszczam, ale jak pomyślę o tych komarach i meszkach to mi lekko przechodzi.
Tyle pięknych tematów foto tak świetnie przedstawionych że trochę zazdraszczam, ale jak pomyślę o tych komarach i meszkach to mi lekko przechodzi.
Aż tak źle to nie jest. Meszki są na wiosnę i podmokłych terenach. W miarę z postępowaniem lata ich ilość się zmniejsza. W górach ich nie widywałem. Odstrasza je też wiatr.
1093
235150
1094
235151
.
Dzisiaj wyczytałem:
Do Norwegii nie wolno przywozić ze sobą ziemniaków.
Dlaczego ??
Dzisiaj wyczytałem:
Do Norwegii nie wolno przywozić ze sobą ziemniaków.
Dlaczego ??
Ochrona rynku wewnętrznego.
Do Norwegi nie można wwozić dużo więcej rzeczy.
1095
235172
1096
235169
1097
235171
.
Po raz enty muszę napisać, że bardzo piękne widoki prezentujesz. Odnośnie meszek i komarów to nie wiem dlaczego ale jestem ich ulubioną przekąską i nie pomagają witaminy i inne środki.
ja bym tam po prostu chciała być :(
ale dobrze się ogląda mimo ze musze siedziec na tyłku w Krakowie
Po raz enty muszę napisać, że bardzo piękne widoki prezentujesz. Odnośnie meszek i komarów to nie wiem dlaczego ale jestem ich ulubioną przekąską i nie pomagają witaminy i inne środki.
Dziękuję bardzo i pisz mi tak, pisz. :)
Nie tylko Ty jesteś ich ulubioną potrawą. Na meszki tylko olejki aromatyczne pomagają i nie tak całkowicie.
ja bym tam po prostu chciała być :(
ale dobrze się ogląda mimo ze musze siedziec na tyłku w Krakowie
Również dziękuję. Ja sobie tłumaczę to w prosty sposób. Jest czas pracy i jest czas kanikuły.
Widać teraz jest ten pierwszy czas.
1098
235323
1099
235322
1100
235321
.
No dobra - 1099 - czy ten płotek można przejść i wędrować dalej ?
... 1099 zdjęcie trudne acz piękne :)
Jak dla mnie z ostatniej wstawki 1100 najlepsze.
No dobra - 1099 - czy ten płotek można przejść i wędrować dalej ?
... 1099 zdjęcie trudne acz piękne :)
Tak, to początek szlaku . Bramka stoi aby owce się tam nie zapuszczały. :)
Może nie całkiem trudne, ale dające nieskończone możliwości kreacji. :) Ja jednak odusciłem sobie kreowanie.
Jak dla mnie z ostatniej wstawki 1100 najlepsze.
W sumie to też mój faworyt, więc jesteśmy w tym temacie zgodni.
1101
235347
1102
235346
1103
235348
.
1103 jest mniam :)
Aha :lol:
W sumie nie mam faworyta, każde jest w pewien sposób niepowtarzalne i o każdym można kilka zdań powiedzieć. Ten w dużym stopniu dziewiczy teren o tak zróżnicowanym podłożu, czystej wodzie i pokrytym chmurkami niebie aż się prosi aby go propagować choćby za pomocą fotografii. A Tobie w tej dziedzinie świetnie się to udaje.
1103 jest mniam :)
Super :)
Aha :lol:
:)
W sumie nie mam faworyta, każde jest w pewien sposób niepowtarzalne i o każdym można kilka zdań powiedzieć. Ten w dużym stopniu dziewiczy teren o tak zróżnicowanym podłożu, czystej wodzie i pokrytym chmurkami niebie aż się prosi aby go propagować choćby za pomocą fotografii. A Tobie w tej dziedzinie świetnie się to udaje.
Dziękuję bardzo za te miłe słowa. :)
1102 też jest "pyszne"
W takim razie dziękuję i smacznego. :)
1104
235402
1105
235403
.
Niesamowite miejsca - szczególnie widok na 1104.
Niesamowite miejsca - szczególnie widok na 1104.
To widoczki z Reinebringen. Akurat zaczęło się rozpogadzać po dwóch dniach deszczu.
1106
235414
1107
235416
1108
235418
1109
235413
.
Te skały i woda - to robi wrażenie.
1109 - odciąłbym jeszcze część chmur zostawiając tylko pasek nad dachami.
Łódź byłaby lepiej wyeksponowana. Zdjęcie bardzo malarskie.
Te skały i woda - to robi wrażenie.
1109 - odciąłbym jeszcze część chmur zostawiając tylko pasek nad dachami.
Łódź byłaby lepiej wyeksponowana. Zdjęcie bardzo malarskie.
Przykro mi, ale wszystkiego mieć nie można. :)
1110
235461
1111
235462
1112
235460
.
te zdjecia bolą mnie jeszcze bardziej :(
cudne tereny i piekne kadry
lisiajamka1
11.07.21, 18:55
Pięknie :)
te zdjecia bolą mnie jeszcze bardziej :(
cudne tereny i piekne kadry
gulasz czuję się nieswojo sprawiając ból... Chciałbym napisać, że już za chwilę tam pojedziemy i napawamy
się tymi miejscami, odczuciami i magią tych miejsc...
Ale już nie chce mi się w to wierzyć, bo obręcz zaciska się coraz mocniej i nie wyjdziemy z klatek.
Dzięki za pochwałę. :)
Ja również mam bzika na punkcie tych miejsc i muszę z tym żyć :).
Ratuję się wspominkami... I jest mi zdecydowanie lżej. :)
Pięknie :)
Dziękuję bardzo. :)
1113
235497
1114
235501
1115
235496
1116
235499
.
@gulasz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6540) czuję się nieswojo sprawiając ból... Chciałbym napisać, że już za chwilę tam pojedziemy i napawamy
się tymi miejscami, odczuciami i magią tych miejsc...
Ale już nie chce mi się w to wierzyć, bo obręcz zaciska się coraz mocniej i nie wyjdziemy z klatek.
mialam tam byc za tydzien :(
ale wyszlo jak wyszlo :(
kolejna piękna paczka fot :)
mialam tam byc za tydzien :(
ale wyszlo jak wyszlo :(
kolejna piękna paczka fot :)
Dziękuję za dobre słowo.
A teraz bardziej pochmurnie....
1117
235555
1118
235556
1119
235557
1120
235554
1121
235551
.
1122
235559
1123
235560
1124
235558
.
Piękne widoki dające odbiorcy prawdziwą przyjemność. Trochę zaskoczony byłem sąsiadującymi z sobą kościołami i przylegającym cmentarzem ponieważ wniosło to klimat cywilizacji i swojskości.
Piękne widoki dające odbiorcy prawdziwą przyjemność. Trochę zaskoczony byłem sąsiadującymi z sobą kościołami i przylegającym cmentarzem ponieważ wniosło to klimat cywilizacji i swojskości.
:)
Spróbuję dziś coś tu wrzucić. Nie wiem czy się uda, bo mam... a właściwie nie mam netu. Powódź zerwała kable, a net w telefonie ledwo "dycha"....
Po nocnej ulewie.... wszystko jest możliwe. :)
1125
235718
1026
235717
1027
235716
.
Ja się tylko zapytowywowuję, dlaczego tam jest tak ładnie.
Pan Bóg nierówno dzieli... Jak większość.
U nas też są miejsca piękne .... Tylko inaczej.
Ja się tylko zapytowywowuję, dlaczego tam jest tak ładnie.
No cóż odpowiedzi może być wiele. :)
Pan Bóg nierówno dzieli... Jak większość.
U nas też są miejsca piękne .... Tylko inaczej.
Uwierz że są tam takie miejsca, że nie chciałbyś ich oglądać. I regułą jest, że czym dalej od ludzkich siedzib, miast i tak zwanej cywilizacji, tym jest piękniej. :)
Uwierz że są tam takie miejsca, że nie chciałbyś ich oglądać. I regułą jest, że czym dalej od ludzkich siedzib, miast i tak zwanej cywilizacji, tym jest piękniej. :)
Ta reguła obowiązuje w wielu miejscach na świecie...
... regułą jest, że czym dalej od ludzkich siedzib, miast i tak zwanej cywilizacji, tym jest piękniej. :)Różnie ludzie definiują piękno. :-P
1025, 1027 - Klasa. Jak sobie pomyślę jakie bym tam dronem zrobił zdjęcie....
Różnie ludzie definiują piękno. :-P
Jak najbardziej masz prawo uważać, że coś zniszczonego działalnością człowieka lub coś paskudnego jest piękne.... Tylko co z tego wynika? :mrgreen:
1025, 1027 - Klasa. Jak sobie pomyślę jakie bym tam dronem zrobił zdjęcie....
A dziękuję dobry człowieku :).
Jeśli chodzi o "dronowanie" tam, to możesz sobie pomarzyć.... albo zaryzykować... :).
Ludzie filmujący z dronów jeżdżą na Senję. Tam są też fajne miejscówki, nie ma zakazów i nikt się nie czepia.
1028
235862
1029
235863
.
I bez drona widoki piękne:-)
Dron jest jednak uciążliwy jeśli ma się jako podstawowy sprzęt "normalny" sprzęt foto. Dodatkowy bagaż też nie ułatwia życia w trudnym terenie. Najbardziej buntują się plecy. :)
W ciekawych miejscach są zakazy "dronowania". Moim zdaniem dron jest bardzo fajnym sposobem na filmowanie, ale już nie koniecznie do robienia zdjęć.
1030
235883
1031
235880
1032
235881
1033
235882
.
.
1034
235906
1035
235907
1036
235908
.
Fajna seria. Na pierwszym kamyczek robi robotę, na drugim - rowerzysta, a na trzecim łódeczka połączona z domeczkiem.
Brak któregokolwiek elementu n tych zdjęciach to już nie to.
Podejrzewam że:
kamyczek podłożyłeś
na rowerku to Ty
... i łódka Twoja :mrgreen:
Tadeusz Jankowski
30.07.21, 14:06
Bardzo ładna seryjka.
Też myślę, że kamyczek (a nawet dwa) na pierwszym, to jest element unoszący zdjęcie wysoko w kategoriach estetycznych rozpatrywane.
Rowerzysta w dzikim krajobrazie, to element zaskakujący, pokazujący potęgę natury, małość człowieczka depczącego w pedały.
TJ
Fajna seria. Na pierwszym kamyczek robi robotę, na drugim - rowerzysta, a na trzecim łódeczka połączona z domeczkiem.
Brak któregokolwiek elementu n tych zdjęciach to już nie to.
Podejrzewam że:
kamyczek podłożyłeś
na rowerku to Ty
... i łódka Twoja :mrgreen:
Dziękuję Bogdanie. :)
To że łódka moja, to wie każdy kto tu zagląda. :) Wszak pisałem kiedyś , że muszę wozić ze sobą łódkę, abym mógł sprostać niełatwym wyzwaniom.
Kamienie przeniosłem razem z kawałkami darni, aby kadr nabrał wyrazu. Muchomorka i Żwirka znaleźć się niestety nie udało....
Zapomniałeś wspomnieć o dronie, którym robiłem zdjęcia sterując nim podczas jazdy rowerem. To było wprost banalne. :mrgreen:
A na poważnie, nie zjechałbym z tej góry na rowerze w cenie poniżej 30 000PLN ..... Długość tej "pochylni to ca. 1500m. Pochylenie 15-30 stopni. Powierzchnia to "zgroszkoany" przez naturę granit. Papier ścierny z ziarnem 12 przy tym to dziecięca igraszka. W razie upadku rwie wszystko do kości .....
Na samym końcu las. :)
Bardzo ładna seryjka.
Też myślę, że kamyczek (a nawet dwa) na pierwszym, to jest element unoszący zdjęcie wysoko w kategoriach estetycznych rozpatrywane.
Rowerzysta w dzikim krajobrazie, to element zaskakujący, pokazujący potęgę natury, małość człowieczka depczącego w pedały.
TJ
Cieszę się że Ci się spodobało. Dzięki za opinię.
Czyli delikwent na rowerze musi mieć kombinezon z kewlaru [emoji16]
Czyli delikwent na rowerze musi mieć kombinezon z kewlaru [emoji16]
To dobry pomysł, lecz kosztowny....
W tym wypadku wystarczyła młodość i wiara w nieśmiertelność. :mrgreen:
.
1037
235930
1038
235931
1039
235929
1040
235933
1041
235932
.
Co do 1040 to masz krzepę - nie powiem [emoji38]
1041 - piękne zdjęcie, trudne i piękne.
Co do 1040 to masz krzepę - nie powiem [emoji38]
1041 - piękne zdjęcie, trudne i piękne.
Miło coś takiego się czyta Bogdanie. :) Dzięki.
1042
235974
1043
235970
1044
235973
.
...
1045
236066
1046
236067
1047
236071
...
Nie zgadzam się, tylko inne... To kwestia perspektywy jakże odmienionej z wysokości kilku lub kilkunastu metrów.
Zdjęcia z wyższej perspektywy przypominają już lotnicze i nie mają często tych ciekawych smaczków.
piękne 1043 i 1047 - uwielbiam kiedy krajobraz "wciąga" widza w głąb.
majeczek78
14.08.21, 11:58
1047 Mega przyjemne
piękne 1043 i 1047 - uwielbiam kiedy krajobraz "wciąga" widza w głąb.
Dzięki, bardzo mi miło :).
1047 Mega przyjemne
Super :).
To teraz parę "nocnych" fotek.....
1048
236282
1049
236284
...
.
1050
...żurawie :)
236307
1051
236306
...
.
Dziękuję za dobre słowo. Jesteście tacy hojni. Od razu mi lepiej. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie ma jak dobra pogoda do robienia zdjęć .... :)
1053
237221
1054
237222
.
lisiajamka1
26.09.21, 14:11
Podoba się :grin: Bardzo fajne miejsca i piękne światło na ostatnim zdjęciu :)
Podoba się :grin: Bardzo fajne miejsca i piękne światło na ostatnim zdjęciu :)
Dzięki, byłeś w tamtej okolicy .:)
1056
237395
.
1055 śliczne. Zastanawiające, jak takie półwyspy są podobne - widziałem "prawie" takie same na Maderze i na Majorce.
Dzięki za opinię :) . Wszak wszędzie może być pięknie. Nie tylko w jednym miejscu na świecie.
1057
237437
1058
237438
1059
237440
1060
237439
1061
237441
.
Z ostatniej serii najsilniej na mnie działa nieskażona przyroda na 1057. Góra wyrastająca na dachu budynku na 1061 też pięknie skomponowana:-)
Ja też lubię to pierwsze zdjęcie i okolice które przedstawia. Może się zdarzyć, że komuś będzie brakowało sztafażu.
A dom z górą to jak głowa z czapką :).
Bardzo przyjemne i udane kadry, zaglądam, podziwiam, gratuluję :)
Bardzo przyjemne i udane kadry, zaglądam, podziwiam, gratuluję :)
Bardzo mi miło, i dziękuję za dobre słowo :).
1058
237577
.
1058 - piękne zestawienie kolorystyczne. Tam ludzie mieszkają na stałe, czy też to domki do wynajmowania turystom?
1058 - piękne zestawienie kolorystyczne. Tam ludzie mieszkają na stałe, czy też to domki do wynajmowania turystom?
Te są dla turystów.
lisiajamka1
4.10.21, 15:12
Hotelik w stylu rorbu, mieszkałem w podobnym, bardzo fajne :)
Pomieszkało by się w takim miejscu przez kilka dni lub tygodni :)
Hotelik w stylu rorbu, mieszkałem w podobnym, bardzo fajne :)
I to mocno "wypaśne" lisiajamka1. Bez kompromisów bym powiedział .... Bo pierwotnie rorbu to była rybacka dwu izbowa chata. Jeszcze są takie w nie turystycznych regionach północnej Norwegii.
Pomieszkało by się w takim miejscu przez kilka dni lub tygodni :)
Żaden problem. Można wybierać, przebierać bez problemu. Nawet z racji "wiadomo czego" ceny nie zabijają :mrgreen:
Jednak gdybyś liczył Lilen na kąpiele w tej pięknej wodzie, ostrzegam przed szokiem termicznym . Woda tam ma temperaturę około 12 st. :mrgreen:
.
1059
237763
1060
237762
.
lisiajamka1
13.10.21, 10:41
Miłe dla oka widoki :)
Przejrzałem ostatnich kilka stron (mam gigantyczne zaległości) i zaczynam rozumieć kol. Gulasz i jej zachwyt Lofotami. Zazdroszczę widoków i przeżyć, widzę też podobieństwo (w dużo mniejszej skali) do olkowej wizyty na Christianso. Pięknie!!
oj 1059 piękne...
Dzięki, bardzo mi miło. :)
Miłe dla oka widoki :)
No to super :).
Przejrzałem ostatnich kilka stron (mam gigantyczne zaległości) i zaczynam rozumieć kol. Gulasz i jej zachwyt Lofotami. Zazdroszczę widoków i przeżyć, widzę też podobieństwo (w dużo mniejszej skali) do olkowej wizyty na Christianso. Pięknie!!
tropic przed pierwszym wyjazdem byłem nastawiony trochę sceptycznie. Miałem błędne wyobrażenie o tym kraju co poskutkowało niezbyt odpowiednim przygotowaniem się do wyjazdu. Po tym pierwszym razie byłem zdruzgotany :mrgreen:
Trafiliśmy dość kiepską pogodę. Prawie dwa tygodnie deszczu i ca. 12 st C :):):). A ubranka jak w letnie Taterki....
Po powrocie powiedziałem sobie, anymore.....
Minęła zima a ja już znowu na północy. I tak rok w rok, i nie mam ciśnienia jechać gdzie indziej. Tam mam wszystko czego potrzebuje i tam mi dobrze. :)
1061
237815
1062
237816
Jesteś pewien? :mrgreen:
1063
237850
1064
237851
.
ja tam uważam, że to drzewko to sztuczne... Ale fotka za to ładna
No dobrze - drzewko :-P
Jak widzisz drzewko, ale sztuczne, to znaczy że jesteś zdrowy jak koń. :mrgreen:
ja tam uważam, że to drzewko to sztuczne... Ale fotka za to ładna
I rozszyfrowałeś mnie... Nie dość że ciągnę ze sobą łódkę, co wydało się już dawno temu. Teraz wpadka ze sztucznym drzewem od chińczyka, robiącym za sztafaż....
Nic się nie da ukryć. :mrgreen:
Echa, zaraz odlubię...
fantastyczne zdjęcia... czemu powycinałeś EXIFY ?
.
Niektóre miejsca nigdy się nie zmieniają.... No prawie.
1065
237960
1066
237953
.
1065 - tak wyglądały rzeki Beskidu Niskiego 50 lat temu :roll:
1065 - tak wyglądały rzeki Beskidu Niskiego 50 lat temu :roll:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) a co się z nimi porobiło?
1067
Hol
237967
1068
Tyssedal
237968
.
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) a co się z nimi porobiło?
Zamulone, zakwit glonów. Kamienie które były na dnie leżą w mule, część z nich się rozpadła. Brak ryb, brak raków. Dawniej to i ryba i rak, a ryba to w różnych gatunkach. Teraz to trzeba zarybiać.
Aby zobaczyć rzekę sprzed 50 lat to trzeba jechać wysoko do źródeł.
Fakt, sam pamiętam jak się na raki chodziło..... I komu to przeszkadzało?
Ostatnio 5 lat temu widziałem prawdziwe raki (szare) czyli polskie (bo sporo jest inwazyjnych) w Kwiatoniu - bardzo blisko źródeł takiego nie oznakowanego dopływu Zdynianki.
Ostatnio 5 lat temu widziałem prawdziwe raki (szare) czyli polskie (bo sporo jest inwazyjnych) w Kwiatoniu - bardzo blisko źródeł takiego nie oznakowanego dopływu Zdynianki.
Kiedy to ja raki widziałem ostatnio? Już nie pamiętam :)
Przepiękne widoki.
Dzięki Wiejo, i polecam się na przyszłość :).
Blady świt, niestety bez magicznego światła.
1069
238001
20 mm F 7.1 1/25
.
Mało :(
dawkujesz...
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) ???
Był kiepski poranek, to nie może zabraknąć kiepskiego wieczoru.... :mrgreen:
1070
238008
20mm F 7.1 1/25
.
Pogoda faktycznie kiepska, ale krajobrazy piękne.
Takie białe "coś" na wodzie, aż sobie monitor wytarłem. Fakt, był zakurzony :oops: ... ale to pewnie liście :)
Takie białe "coś" na wodzie, aż sobie monitor wytarłem. Fakt, był zakurzony :oops: ... ale to pewnie liście :)
Tak to liście. Sprzątanie było rano. A przez cały dzień zdążyło się ich trochę nazbierać. :mrgreen:
Ale o co Ci chodziło w poprzednim wpisie?
...Ale o co Ci chodziło w poprzednim wpisie?
No bo tak po jednym zdjęciu. A dałbyś tak ze dwa, trzy bo mało - a widoki takie że dech zapiera i człek napatrzeć się nie może.
No bo tak po jednym zdjęciu. A dałbyś tak ze dwa, trzy bo mało - a widoki takie że dech zapiera i człek napatrzeć się nie może.
Drogi Bogdanie. A co byś wolał. Jednego dnia dostać 10 tortów do zjedzenia, czy te dziesięć tortów rozłożyć na np dwa tygodnie?
Oczywiście żartuję. :) I wiem że odpowiedziałbyś mi, że chciałbyś codziennie przez dwa tygodnie dostawać po 10 tortów....:mrgreen:
ale na poważnie, robienie w jednym czasie jednego zdjęcia lepiej wpływa na jakość tegoż. Skaszaniłem zbyt dużo fotek, więc muszę podejść trochę inaczej do tematu.:)
Testuję też różne programy, a to zabiera bardzo dużo czasu. Nawyki z na co dzień używanego softu strasznie w tym przeszkadzają i spowalniają pracę.
Wybieram też te trudniejsze zdjęcia, aby wiedzieć jak dobry czy zły jest dla mnie konkretny soft.
.
Przekonałeś mnie.
Przy mojej trzustce, jeden tort w całości by mnie zabił :roll:
Przekonałeś mnie.
Przy mojej trzustce, jeden tort w całości by mnie zabił :roll:
No to masz przechlapane Bogdan....
Mnie nie zabiłby, ale ten cukier.... Staram się go unikać jak ognia. :mrgreen:
To sama okolica z innego softu. :)
1071
238019
24mm F 8 1/30s
.
.
1072
238039
24 mm F 8 1/200
.
Ooo, widzę, że kamyki podobne do Anstruther w Szkocji :)
238040
lisiajamka1
21.10.21, 18:18
Fajne zakątki :)
Dzięki za tak piękne słowa. Jest jeszcze jeden problem. A mianowicie taki, że nawet największy worek staje się kiedyś pusty. :mrgreen:
Ooo, widzę, że kamyki podobne do Anstruther w Szkocji :)
To co, myślisz że zostałeś zwolniony z obowiązku pojechania do Norwegii? :mrgreen:
Fajne zakątki :)
...:).....
1073
238054
70mm F8 1/200s
.
@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/members/50325-paparapa) - nie widzę exifu, ogniskową podajesz dla pełnej klatki?
System nie pozwala na "+" , ale zdjęcia na niego w pełni zasługują. Szacunek
@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/members/50325-paparapa) - nie widzę exifu, ogniskową podajesz dla pełnej klatki?
System nie pozwala na "+" , ale zdjęcia na niego w pełni zasługują. Szacunek
Dzięki Rysiek_O :).
Słuszna uwaga na temat ogniskowej. To akurat jest FF, ale poprzednie już nie.
Będę dopisywał jaki system.
.
1074
238094
FF-24mm F-8 1/100s
.
.
1075
238131
FF-24mm F-8 1/125s
.
Krajobrazy pięknie pokazane, ale surowość tego ostatniego przygnębia.
Krajobrazy pięknie pokazane, ale surowość tego ostatniego przygnębia.
Jeśli tak to odebrałeś, to mnie to cieszy. Taki miał być przekaz :). Przymrozek i skąpe światło malują specyficzne obrazy.
1076
238237
MFT-12mm F-6.3 1/125s
.
.
1077
238276
DX-12mm F-7.1 1/125s
.
.
Gdy słońce ślizga się po horyzoncie...
1078
238301
.
.
Trochę eksperymentalnie. :) W oddali majaczą jak zjawy wieżowce Narwiku....
1079
238337
Jeśli ktoś ma ochotę powalczyć z tym kadrem to go tu wrzucę.
.
ojojoj 1078 śliczniutkie. piękne światło na tych skałach/głazach i dużo dobrego się w tle na niebie dzieje...
Całkiem tu przyjemnie :-)