Zobacz pełną wersję : Paparapa czyli tam gdzie oczy poprowadzą.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
Właśnie przekazałem @Wiejo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2910) wyrazy uznania od Ciebie dla tej Pani, czyli mojej małżonki. :)
Prosiła abym Ci podziękował.
:shock: :shock: :shock:
Niektórzy to chyba specjalnie zachęcają swoje małżonki do takich eskapad, ale że Ty ???
Moja Marysia to by mi jaja urwała nim by mnie puściła... Ty wiesz co ja miałem za Kościelec ???
piękne to ostatnie zdjęcie :)
kocham takie światło :) :) :)
:shock: :shock: :shock:
Niektórzy to chyba specjalnie zachęcają swoje małżonki do takich eskapad, ale że Ty ???
Moja Marysia to by mi jaja urwała nim by mnie puściła... Ty wiesz co ja miałem za Kościelec ???
Myślę, że moja Dama mogłaby jeszcze nie jednym, zadziwić wielu panów :).
piękne to ostatnie zdjęcie :)
kocham takie światło :) :) :)
Dziękuję bardzo, ja też lubię, ale nie jest łatwo coś ładnego z takim światełkiem "zdjąć" . :mrgreen:
.
1199
240857
1200
240858
.
Mój domek zapomnieli pomalować buuuuu :(
...
kanion "skaczącego tygrysa".
Mój domek zapomnieli pomalować buuuuu :(
...
kanion "skaczącego tygrysa".
Upssss.... ja też zapomniałem. :) "Kanion "skaczącego tygrysa" z wyszabrowanym tygrysem.
1201
240868
1202
240866
.
@ 1200 - ten kanion skaczącego tygrysa to ja naprawdę :)
Prowincja Junnan -> https://trek.zone/pl/chiny/miejsca/780671/wawoz-skaczacego-tygrysa
Spodobał mi się, pojedziemy pojutrze :mrgreen:
@ 1200 - ten kanion skaczącego tygrysa to ja naprawdę :)
Prowincja Junnan -> https://trek.zone/pl/chiny/miejsca/780671/wawoz-skaczacego-tygrysa
Spodobał mi się, pojedziemy pojutrze :mrgreen:
Widziałem, że są jeszcze wolne miejsca na jutrzejszy lot.... :)
.
1203
240879
1204
240880
.
Tylko podziwiać. Piękne i malownicze widoki.
Tylko podziwiać. Piękne i malownicze widoki.
Dzięki za komentarz. :)
1205
240920
1206
240921
1207
240922
.
Mam wrażenie, że tak surowy klimat zdjęć przez śnieg i nagie skały nasuwa jakby bezludną pustynię.
Mam wrażenie, że tak surowy klimat zdjęć przez śnieg i nagie skały nasuwa jakby bezludną pustynię.
Zwłaszcza że to przełom czerwca i lipca.
No cóż, nie wszędzie jest milusio jak na zapiecku. :)
Te miejsca oddalone są od siebie o zaledwie 2 km. Zdjęcia robione tego samego dnia.
1208
240981
1209
240984
.
Zapewne oddalone o 2km w poziomie i kilkaset metrów w pionie:-)
zapewne trafione w punkt :-)
jak byłem na Teneryfie i na El Teide to na szczycie (ponad 3500 m n.p.n.m.) byliśmy w kurtkach, czapkach i rękawiczkach, a godzinę potem wchodziłem na La Fortalezza (ok. 2200 m n.p.m.) w t-shircie.
zapewne trafione w punkt :-)
jak byłem na Teneryfie i na El Teide to na szczycie (ponad 3500 m n.p.n.m.) byliśmy w kurtkach, czapkach i rękawiczkach, a godzinę potem wchodziłem na La Fortalezza (ok. 2200 m n.p.m.) w t-shircie.
August68 wyszomir a właśnie że nie. :) Różnica wysokości to zaledwie ca. 250m. Druga fota jest zrobiona przy jęzorze lodowca, czyli niemal w lodówce. :)
Zimne masy powietrza zstępujące z lodowca wywołują paskudny wiatr, który ścina całą okoliczną wodę.
1210
241013
1211
241014
.
.
1212
241022
1213
241023
1214
241024
.
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762) @wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140) a właśnie że nie. :) Różnica wysokości to zaledwie ca. 250m. Druga fota jest zrobiona przy jęzorze lodowca, czyli niemal w lodówce. :)
Zimne masy powietrza zstępujące z lodowca wywołują paskudny wiatr, który ścina całą okoliczną wodę..
Powyżej 200 to już kilkaset:-)
Piękny widok na 1213. Na 1214 brakuje mi sylwetki ludzkiej lub jakiegoś elementu o znanych rozmiarach pozwalającego ocenić wielkość głazu.
Tadeusz Jankowski
27.01.22, 23:03
Bardzo ładna seryjka. Po wpatrzeniu się w 1212 wijąca się droga-ścieżka robi wrażenie, białe (prawie) chmury, plamy śniegu na dalekich szczytach i w kotlince na pierwszym planie przyciągają oko.
TJ
majeczek78
28.01.22, 21:53
Mnie jak zawsze urzekają wszelkie czerwone domki na tle gór, ale ten głaz też robi wrażenie
Dzięki koledzy za opinie. Zapamiętam i wypróbuję. :)
W tym miejscu wieczorem zawsze coś ciekawego się dzieje...
1215
241064
.
W tym miejscu wieczorem zawsze coś ciekawego się dzieje...
Hmm? Miejsce fajne, więc tym bardziej ciekawie brzmi. A co masz na myśli? NOL? ;-)
Hmm? Miejsce fajne, więc tym bardziej ciekawie brzmi. A co masz na myśli? NOL? ;-)
Cholerka zapomniałem....
1216
241097
1217
241093
1218
241094
1219
241096
.
Piękne widoki surowej, północnej przyrody. Nie codziennie się odzywam (bo ile można pisać, ze piękne zdjęcia?) ale śledzę ten wątek dokładnie.
To tak jak ja.
Siedzę i patrzę, czerwonego domku wypatruję... :mrgreen:
A tu bez domku takie widoki że hej :)
Piękne widoki surowej, północnej przyrody. Nie codziennie się odzywam (bo ile można pisać, ze piękne zdjęcia?) ale śledzę ten wątek dokładnie.
Dzięki to bardzo miłe z Twojej strony.
To tak jak ja.
Siedzę i patrzę, czerwonego domku wypatruję... :mrgreen:
A tu bez domku takie widoki że hej :)
Z Twojej strony również, dzięki. Domek prędzej czy później się znajdzie.
Jeśli się podobają moje fotki, to bardzo mi miło.
No dobra, wystraszyłem prawie wszystkich tutaj, że Norwegia to zamarznięta kamieni kupa. I oka nie można na czymś zielonym zawiesić, jeśli nie będą to porosty, mchy czy pomalowany śnieg.:mrgreen:
To teraz inne oblicze tej srogiej "panny"...
1220
241131
1221
241132
1222
241133
1223
241134
.
1220-1221. Piękna budowla w jeszcze piękniejszym otoczeniu. Nie udało mi się nim przejechać, może "następną razą" ;-)
Jak teraz na zdjęciach zobaczyłem postać to zdałem sobie sprawę z ogromnej przestrzeni jak i wielkości skał. Poza tym tradycyjnie mogę tylko pochwalić za prezentację wspaniałych zdjęć.
1220-1221. Piękna budowla w jeszcze piękniejszym otoczeniu. Nie udało mi się nim przejechać, może "następną razą" ;-)
Ten most nie jest za bardzo mi po drodze Norwegii. No chyba że ktoś musi do Oslo, to co innego. :)
Jak teraz na zdjęciach zobaczyłem postać to zdałem sobie sprawę z ogromnej przestrzeni jak i wielkości skał. Poza tym tradycyjnie mogę tylko pochwalić za prezentację wspaniałych zdjęć.
Tak, wolnego miejsca jeszcze tam nie brakuje. I bardzo mnie to cieszy.
1224
241235
1225
241236
1226
241238
.
Jest woda, jest zabawa :) No
Jest woda, jest zabawa :) No
Tiaaaaa Bodzip woda to się zaczęła za mniej więcej 2 godziny. Najpierw brnęliśmy w wodzie do kolan, potem zaczęło rzucać żabami wielkości kurczaków. :) Na deser było błoto do kostek w tym fajnym deszczu. I to nie był koniec...
Wisienką na torcie po zejściu ze szlaku na szosę, była sześciokilometrowa wycieczka piesza do namiociku. :) W końcu deszcz musiał zmyć z nas błoto którym byliśmy utaplani do pasa.
Jedyną suchym przestrzenią jaką posiadaliśmy, było wnętrze mojego plecaka foto. Wszystko mokre do gaci. :mrgreen:
1227
241267
1228
241268
.
Ten most nie jest za bardzo mi po drodze Norwegii. No chyba że ktoś musi do Oslo, to co innego. :)
Mnie również jakoś nie było po drodze w tamtym kierunku i pewnie dlatego. Niemniej, fajna konstrukcja i może kiedyś się skuszę :mrgreen:
.
1229
241280
1230
241281
1231
241282
.
Zachwyca mnie zawsze tak niesamowicie czysta rwąca woda. Ukształtowanie terenu, jego kolory, budowa są niezmiennymi atutami piękna natury jakie prezentujesz na swoich zdjęciach.
Zachwyca mnie zawsze tak niesamowicie czysta rwąca woda. Ukształtowanie terenu, jego kolory, budowa są niezmiennymi atutami piękna natury jakie prezentujesz na swoich zdjęciach.
To jeden z nielicznych już zakątków ziemi, gdzie środowisko nie jest zbyt mocno zanieczyszczone.
Wiele radości daje przebywanie tam, I niesamowicie ładuje "akumulator". :)
Langesund..
1232
241316
1233
241309
1234
241311
.
Na 1532 - to tak jakby uskok San Andreas się zapadał. Kapitalne :)
Latarnia miła dla oka, trochę bajkowa w tym krajobrazie - 1532
Piękne widoki, super zdjęcia. Może pomyślicie że jestem zboczony, ale te mosty nad fiordami zawsze wydają mi się niewiarygodnie długie.
Latarnia miła dla oka, trochę bajkowa w tym krajobrazie - 1532
Dlaczego bajkowa? Ale z drugiej z drugiej strony, na podstawie mitologii nordyckiej wykreowano nieskończoną ilość legend i baśni, więc niech będzie bajkowa. :)
Piękne widoki, super zdjęcia. Może pomyślicie że jestem zboczony, ale te mosty nad fiordami zawsze wydają mi się niewiarygodnie długie.
Dzięki za dobre słowo. A mosty czy się to podoba czy nie, są długie. :)
@Bodzip zaniedbałem czerwone domki, więc teraz hurtem dla uspokojenia Twoich skołatanych nerwów. :)
1235
241403
1236
241404
I już po dwudziestej drugiej. Dzień się kończy...
1237
241405
.
1220,1230,1231 szczególnie mi się podobają :-)
1230 wykonane z jakiejś łodzi?
Dlaczego bajkowa? Ale z drugiej z drugiej strony, na podstawie mitologii nordyckiej wykreowano nieskończoną ilość legend i baśni, więc niech będzie bajkowa.
To oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Takie budowle TAM wyglądają trochę nierzeczywiście w stosunku do otaczającej przyrody. No ale to swego rodzaju norma i urok :-)
[/RIGHT]To oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Takie budowle TAM wyglądają trochę nierzeczywiście w stosunku do otaczającej przyrody. No ale to swego rodzaju norma i urok :-)
Ja to swego czasu opisałem jako filigranowe. Bo przeważnie są one drewniane. I na tle tej dzikości natury wyglądają bardzo niepozornie.
A nam wychowanym w betonowo ceglanej rzeczywistości, trudno pojąć jak można np. żyć w drewnianym domu mimo 30 st mrozu.
Jak widać można. :)
1220,1230,1231 szczególnie mi się podobają :-)
1230 wykonane z jakiejś łodzi?
Dziękuję bardzo :).
Nie to nie z łodzi. To jest koniec fiordu w miejscowości Flam.
https://www.google.com/maps/place/5743+Fl%C3%A5m,+Norwegia/@60.86287,7.1187573,15.87z/data=!4m5!3m4!1s0x463e13cfcfc357c3:0x33286ff6aad51 0c5!8m2!3d60.8607716!4d7.1117849
Ja to swego czasu opisałem jako filigranowe. Bo przeważnie są one drewniane. I na tle tej dzikości natury wyglądają bardzo niepozornie.
A nam wychowanym w betonowo ceglanej rzeczywistości, trudno pojąć jak można np. żyć w drewnianym domu mimo 30 st mrozu.
Jak widać można. Tak, "filigranowość i drewnianość" są urokliwe w całej Skandynawii, chociaż w innych krajach już niekoniecznie. Podsumowując, myślę, że postrzeganie tej rzeczywistości przez ludzi z tzw. Murowanej Europy, to zagadnienie na spory esej ;-)
Jak się klimat tak będzie ocieplał, to Afryka przyjdzie do Europy, a Europa powędruje do Skandynawii. Miejsca jest pod dostatkiem, tylko czy będzie co żreć?
Tak, "filigranowość i drewnianość" są urokliwe w całej Skandynawii, chociaż w innych krajach już niekoniecznie. Podsumowując, myślę, że postrzeganie tej rzeczywistości przez ludzi z tzw. Murowanej Europy, to zagadnienie na spory esej ;-)
Zgadzam się całkowicie.
Kiedy mogę spodziewać wspomnianego eseju? :)
Jak się klimat tak będzie ocieplał, to Afryka przyjdzie do Europy, a Europa powędruje do Skandynawii. Miejsca jest pod dostatkiem, tylko czy będzie co żreć?
Tam już czekają na ocieplenie śniadzi ludzie. :mrgreen:
1238
241433
1239
241434
1240
241436
.
Kiedy mogę spodziewać wspomnianego eseju? :)
Nie wydaje mi się, że to na moje siły, zwłaszcza teraz ;-)
Nie wydaje mi się, że to na moje siły, zwłaszcza teraz ;-)[/RIGHT]
No to szkoda.
1241
241679
1242
241680
1243
241681
1244
241682
.
No, jeden domek mój :mrgreen:
Nie wydaje mi się, że to na moje siły, zwłaszcza teraz ;-)[/RIGHT]
Jak to mówią każda, nawet najdłuższa podróż, zaczyna się od zrobienia pierwszego kroku.
Napisz pierwsze zdanie, a potem kolejne, i kolejne itd....
:-)
No, jeden domek mój :mrgreen:
Możesz sobie wziąć ten mniejszy,
Jak to mówią każda, nawet najdłuższa podróż, zaczyna się od zrobienia pierwszego kroku.
Tak tak, słuszna uwaga. :)
1245
241702
1246
241703
1247
241704
.
.
1248
241716
1249
241717
1250
241718
1251
241719
.
Taaa, to już wiadomo, dlaczego tam jest tak głęboko :mrgreen:
Piękne widoki które można bez końca podziwiać. Na widok maszyn chciałoby się położyć w proteście.
No to szkoda.
Również żałuję, ale nie zawsze wszystko się zmieści ;-) Może kiedyś jeszcze do tego powrócę...
A foty 1245, 1246, 1247 świetne - gratuluję!
Taaa, to już wiadomo, dlaczego tam jest tak głęboko :mrgreen:
Dlaczego? :)
Raczej można się zastanowić dlaczego lód się zapadł. I gdzie się podziała woda?
Piękne widoki które można bez końca podziwiać. Na widok maszyn chciałoby się położyć w proteście.
Nawet w raju mogłoby się znudzić. A jak zobaczy się czasem maszynę to od razu, jak widać na zdjęciu, głupie pomysły przychodzą do głowy. :lol:
Również żałuję, ale nie zawsze wszystko się zmieści ;-) Może kiedyś jeszcze do tego powrócę...
A foty 1245, 1246, 1247 świetne - gratuluję!
Pomyśl jeszcze, wszak jesteśmy coraz młodsi i mamy coraz więcej sił.:)
A za docenienie dziękuję. :)
1252
241767
1253
241768
1254
241769
.
Pomyśl jeszcze, wszak jesteśmy coraz młodsi i mamy coraz więcej sił.:)
Może trzeba pójść tym tropem? :-P
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona (2008) - Filmweb (https://www.filmweb.pl/film/Ciekawy+przypadek+Benjamina+Buttona-2008-123383)
Tadeusz Jankowski
15.02.22, 13:56
Najbardziej podobają mi sie:
1253 - łódki i fale
1254 - sosna jest dość dramatyczna na wypolerowanej skale, a poniżej cały tłum podobnych sięgających w górę.
TJ
Ponowna dawka prześlicznych widoków tego tak malowniczego kraju.
Może trzeba pójść tym tropem? :-P
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona (2008) - Filmweb (https://www.filmweb.pl/film/Ciekawy+przypadek+Benjamina+Buttona-2008-123383)
No tak, koncepcja całkiem słuszna i całkowicie wpisująca się w mój tok rozumowania. :)
Najbardziej podobają mi sie:
1253 - łódki i fale
1254 - sosna jest dość dramatyczna na wypolerowanej skale, a poniżej cały tłum podobnych sięgających w górę.
TJ
Dzięki wielkie. :)
Ponowna dawka prześlicznych widoków tego tak malowniczego kraju.
Miło że tak odbierasz moje zdjęcia. Wszak różnie można do nich podchodzić.
Niedawno przeczytałem w komentarzach do jakiegoś serwisu zachwalającego uroki Norwegii, że okolice Andalsnes nie są specjalnie ciekawe .
Nie ma tam pięknych krajobrazów i brak atrakcji turystycznych. :)
Ja z kolei uważam to miejsce, za jeden z ciekawszych zakątków Norwegii. A wszystko za sprawą gór które się tam znajdują.
Jak to mówią wszystkim nie dogodzisz.... :)
1255
241784
1256
241783
.
Ładne, ładne, nie powiem. Nawet w tradycyjnym oświetleniu ładne. Niektóre jak żywo zdjęte wprost spod Smreczyńskiego Stawu :)
Ładne, ładne, nie powiem. Nawet w tradycyjnym oświetleniu ładne. Niektóre jak żywo zdjęte wprost spod Smreczyńskiego Stawu :)
Mówisz oczywiście o 1255 :)
Dziękuję bardzo :).
Mówisz oczywiście o 1255 :)
Sugerujesz że 1256 jest nieładne? :lol:
Dziś na kwadratowo w paskudną pogodę.:mrgreen:
1257
241853
1258
241854
1259
241855
.
Mówię, że 1255 najbardziej przypomina Smreczyński Staw.
Zdjęcia z oparami mgły robią wyjątkowe wrażenie.
Mówię, że 1255 najbardziej przypomina Smreczyński Staw.
Bodzip nie załapałem. :)
Zdjęcia z oparami mgły robią wyjątkowe wrażenie.
Fakt, takie zdjęcia potrafią być bardzo efektowne.
1260
241947
1261
241948
.
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) nie załapałem. :)
Jeśli pozwolisz to porównaj - ale pewnikiem byłeś :)
241970 241971
No prawie prawie. :) Ale niebo inne. :mrgreen:
.
1262
241984
1263
241983
1264
241980
1265
241982
.
Janusz, przyznaj się - te najfajniejsze zdjęcia to Twojej żony są :mrgreen:
Janusz, przyznaj się - te najfajniejsze zdjęcia to Twojej żony są :mrgreen:
Bogdan, nie uwierzysz.... wszystkie są mojej żony.
Ja tylko jak ten łoś, noszę kilogramy sprzętu. :mrgreen:
1260, 1263, 1265 - świetne, czuję się jak w domu ;-)
Bogdan, nie uwierzysz.... wszystkie są mojej żony.
Ja tylko jak ten łoś, noszę kilogramy sprzętu. :mrgreen:Moja Marysią nosi za mną sloiki - znaczy obiektywy. Ale to już wiedzą wszyscy zlotowi klubowicze [emoji38]
1260, 1263, 1265 - świetne, czuję się jak w domu ;-)
No to świetnie. :)
Moja Marysią nosi za mną sloiki - znaczy obiektywy. Ale to już wiedzą wszyscy zlotowi klubowicze [emoji38]
A bywa Twoja Marysia roztargniona?
Bo jeśli tak, to mocno ryzykujesz.
Może się okazać, że w jednej z sigm. Pewnie w tej z największą dziurą, znajdziesz przepyszne grzybki konserwowane. :)
Jeszcze jedno z ulubionych moich miejsc. Mogę tam siedzieć i z tydzień. :)
1266
242006
1267
242007
1268
242008
.
Miejsce bardzo malownicze ale czy aż tydzień bym wytrzymał nie jestem przekonany - owadów za mało :-)
A zdjęcia bardzo fajne.
Miejsce bardzo malownicze ale czy aż tydzień bym wytrzymał nie jestem przekonany - owadów za mało :-)
A zdjęcia bardzo fajne.
Gdyby była cieplejsza woda.... :mrgreen:
A zdjęcia bardzo fajne.
@wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140)ze siedzieć miało oznaczać włóczyć się po wszystkich tych górkach o różnej porze dnia i nocy. Przejście 6 km w takich miejscach zajmuje często pół dnia. Z powodu braku ścieżek, obchodzenie szczelin i urwisk, droga się mocno wydłuża. Więc czas schodzi szybko.
Wiesz jeszcze jakieś ognisko maleńkie z piwkiem za 50 zeta i świat jest piękny :)
Co do owadów to byś się zdziwił. Są takie których nie widziałem u nas.
Trzeba tylko być odpowiednio wyekwipowany, aby nie stać się posiłkiem dla meszek i komaropodobnego tałatajstwa.
Na pewno nie nudziłbyś się, ale warunki focenia są koszmarne.
Może się kiedyś skuszę na jeden dzień ekstremalnej przygody na jakimś podmokłym terenie... :)
Gdyby była cieplejsza woda.... :mrgreen:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) woda jest ciepła .... już po tygodniu. :mrgreen: A po drugim brakuje Ci jej, jak się nie wykąpiesz. :)
tymczasowy_
22.02.22, 15:28
Dziś po kilku latach zawitałem z powrotem na forum, powiedzcie mi ludzie czy wszyscy użytkownicy Olympus Club ostrzą tak intensywnie swoje fotki? Od lewa do prawa i od dołu do góry 100% kadru wyostrzone aż oczy bolą. Szukałem sobie szkła do OM-1 więc zagadnąłem na dpreview i odetchnąłem z ulgą bo zobaczyłem, że to nie szkło ani nie korpus same z siebie tak ostrzą ;-)
https://www.dpreview.com/sample-galleries/3696642546/olympus-ed-25mm-f1-2-pro-real-world-samples-gallery/2209855120
Dziś po kilku latach zawitałem z powrotem na forum, powiedzcie mi ludzie czy wszyscy użytkownicy Olympus Club ostrzą tak intensywnie swoje fotki? Od lewa do prawa i od dołu do góry 100% kadru wyostrzone aż oczy bolą. Szukałem sobie szkła do OM-1 więc zagadnąłem na dpreview i odetchnąłem z ulgą bo zobaczyłem, że to nie szkło ani nie korpus same z siebie tak ostrzą ;-)
https://www.dpreview.com/sample-galleries/3696642546/olympus-ed-25mm-f1-2-pro-real-world-samples-gallery/2209855120
tymczasowy_ pokazujesz zdjęcia robione otwartymi bardzo jasnymi słoikami. Ostrość na tych fotach jest przeważnie na niewielkim obszarze zdjęcia, a reszta pozostaje w nieostrości. Dodam że pokazujesz przeważnie portrety.
Nie za bardzo widzę porównywania krajobrazu do portretu na F 1.4. To dwa inne światy.
Długa przerwa spowodowała że odszedłeś nieco od tematu. Szkła i sensory są "agresywniejsze niż kiedyś. Dodatkowo Krzywe do otwierania RAWów w sofcie edycyjnym są tak modyfikowane przez producentów, aby obrazek jak najbardziej dawał po oczach.
Siedzisz w tym i wsiąkasz.
Kup sprzęt. Zacznij robić fajne zdjęcia i je pokazywać. Pokazywać a nie dyskutować jak się powinno robić zdjęcia, jak klasycy tematu.
Może potrzeba nam kogoś takiego jak Ty, abyś nam wskazał drogę. Nie nabijam się.
Wszystko przed tobą.
Na marginesie, my to stare dziadki jesteśmy. Na oczach dwie pary cylindrów od Aldiego....
Jak tu Panie plastyczne zdjęcia robić? :)
tymczasowy_
piszesz, że Twój ostatni aparat to E-5. U mnie został jeszcze E-30. Te aparaty mają filtr anyaliasingowy. Nowe puszki już go nie mają, co przekłada się na ostrość. Już nie wspominam tego co paparapa napisał.
Zachwycony jestem zmieniającymi się kolorami wody. Przy tak urozmaiconym otoczeniu też siedziałbym długi czas. Nie wiem tylko czy dałbym sobie rade z natrętnym robactwem.
Zachwycony jestem zmieniającymi się kolorami wody. Przy tak urozmaiconym otoczeniu też siedziałbym długi czas. Nie wiem tylko czy dałbym sobie rade z natrętnym robactwem.
Wiejo robactwo siedzi w podmokłych dolinach, żlebach i lasach. Wyżej w górach, nad morzem jest strefa wolna od darmozjadów. :) Możesz siedzieć spokojne.:)
@Wiejo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2910) robactwo siedzi w podmokłych dolinach, żlebach i lasach. Wyżej w górach, nad morzem jest strefa wolna od darmozjadów. :smile: Możesz siedzieć spokojne.:smile:
Nie wiem czemu ale stanowię dobrą pożywkę dla miejscowych komarów i niejeden raz te dokuczliwe stwory zmusiły mnie do zmiany planów.
@Wiejo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2910) robactwo siedzi w podmokłych dolinach, żlebach i lasach. Wyżej w górach, nad morzem jest strefa wolna od darmozjadów. :smile: Możesz siedzieć spokojne.:smile:
Nie wiem czemu ale stanowię dobrą pożywkę dla miejscowych komarów i niejeden raz te dokuczliwe stwory zmusiły mnie do zmiany planów.
Wiejo możesz spełniać jeden z warunków. Pocisz się, piłeś piwo, masz grupę krwi 0, jesteś w ciąży... A nie, ostatnie chyba Cię nie dotyczy. :)
Spokojnie, parę komarów nie zabija.
Trafiłem kiedyś w urocze miejsce nad strumykiem. Gdzie rosła śliczna trawka. Słońce chyliło się ku zachodowi pięknie ją oświetlając.
Zmęczony długą i mozolna trasą. Zapragnąłem się na niej na chwilę położyć....
Pięć minut tej przyjemności kosztowało mnie około 150 sztychami meszek. :) Noc i kolejny dzień to była masakra. Chciałem zedrzeć z siebie skórę....:lol:
.
Svolvær
1269
242032
1270
242040
1271
242034
1272
242035
1273
242036
.
Moje domki przewielebne :mrgreen:
A ten hangar to już był, nawet opisywałeś coś o nim :)
Tadeusz Jankowski
23.02.22, 23:32
1269 - bardzo tajemnicze, w moich oczach niesamowite. Cynobrowe domki na tle sięgających nieba ciemnoszarych masywów. Pozostałe fotki też bardzo ładne, symptomatycznie norweskie.
TJ
Pięknie są te "chałupki" dopasowane do krajobrazu :-)
Nie wiem co bardziej podziwiać. Czy charakterystyczną architekturę, czy zróżnicowany kształtem, materią teren. Faktem jest, ze razem na zdjęciu prezentują się wspaniale i dostarczają przemiłych wzrokowych wrażeń.
Moje domki przewielebne :mrgreen:
A ten hangar to już był, nawet opisywałeś coś o nim :)
Wszystko już było. Bo żyjemy w ciągle powtarzającej się rzeczywistości. :)
1269 - bardzo tajemnicze, w moich oczach niesamowite. Cynobrowe domki na tle sięgających nieba ciemnoszarych masywów. Pozostałe fotki też bardzo ładne, symptomatycznie norweskie.
Takie słowa mągą tylko cieszyć. :)
TJ
Pięknie są te "chałupki" dopasowane do krajobrazu :-)
Tworzą one niesamowity klimat. Czasem aż ciężko się oderwać....
Nie wiem co bardziej podziwiać. Czy charakterystyczną architekturę, czy zróżnicowany kształtem, materią teren. Faktem jest, ze razem na zdjęciu prezentują się wspaniale i dostarczają przemiłych wzrokowych wrażeń.
Najistotniejsza mz jest synergia jaką tworzą. Potrafi to czasem oczarować.
1274
242082
.
Tadeusz Jankowski
26.02.22, 18:11
1274 - bardzo dobre, nawet sosny w tle są w tej scenerii dynamiczne.
TJ
1274 - bardzo dobre
Zgadzam się!
1274 - piękne zestawienie pędzącej wody ze spokojnymi sosnami w tle.
1274 - bardzo dobre, nawet sosny w tle są w tej scenerii dynamiczne.
TJ
Zgadzam się!
1274 - piękne zestawienie pędzącej wody ze spokojnymi sosnami w tle.
Fajnie, że podoba się fotka. Mam sporo ujęć z tego miejsca, bo spędziłem tam całe popołudnie.
Fajne miejsce na posiłek i poobiednie wylegiwanie się na słonku. :)
1275
242095
1276
242096
1277
242097
.
Oczarowanie nie mija i dalej pod wielkim wrażeniem przeglądam Twoje zdjęcia.
Oczarowanie nie mija i dalej pod wielkim wrażeniem przeglądam Twoje zdjęcia.
Bardzo mnie to cieszy. Dzięki za dobre słowo i zapraszam ponownie. :)
1278
242183
1279
242184
1280
242185
1281
242186
1282
242187
.
Na 1278 - na pierwszym planie leży czapka z daszkiem. Oficjalnie stwierdzam, że to moja :mrgreen:
... piękna seria. Brawo !!!
Na 1278 - na pierwszym planie leży czapka z daszkiem. Oficjalnie stwierdzam, że to moja :mrgreen:
Musisz mieć bardzo dużą głowę żeby ta czapka ci rozmiarem pasowała :mrgreen:
lisiajamka1
1.03.22, 10:10
Świetne zdjęcia, 1274. wyróżniłbym szczególnie. Spałem w hotelu ze zdjęcia 1273 :)
ojojojoj... Ja bym nie przymierzał.... :)
Musisz mieć bardzo dużą głowę żeby ta czapka ci rozmiarem pasowała :mrgreen:
:)
Świetne zdjęcia, 1274. wyróżniłbym szczególnie. Spałem w hotelu ze zdjęcia 1273 :)
No popatrz... Jaki świat jest mały. :) Miasteczko Svolvær jest uważne za perłę Lofotów. Dla mnie ma szczególne znaczenie. Miałem szczęście widywać
je w różnych warunkach pogodowych, i zawsze potrafi czymś oczarować. :)
I jak lisiajamka1 odczucia po spędzeniu nocy w rorbu? :)
1283
242212
1284
242213
1285
242214
1286
242215
.
.
1287
242238
1288
242236
1289
242239
.
1289 - piękny widoczek na scianę do salonu:-) Pozostałe tez sympatyczne.
Piękne, skąpane w magicznym niemal oświetleniu widoki.
1289 - piękny widoczek na scianę do salonu:-) Pozostałe tez sympatyczne.
1287 - światło bajka :)
1289 - fajnie zdjęte :-)
Piękne, skąpane w magicznym niemal oświetleniu widoki.
Dziękuję bardzo za dobre słowo koledzy. :)
1290
242278
.
W fenomenalny sposób oświetlenie która zatrzymałeś w kadrze nadaje bardzo subtelny ton temu zdjęciu.
lisiajamka1
6.03.22, 18:27
No popatrz... Jaki świat jest mały. :) Miasteczko Svolvær jest uważne za perłę Lofotów. Dla mnie ma szczególne znaczenie. Miałem szczęście widywać
je w różnych warunkach pogodowych, i zawsze potrafi czymś oczarować. :)
I jak @lisiajamka1 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=9858) odczucia po spędzeniu nocy w rorbu? :)
Czaruje, to prawda. Rorbu bardzo przestronne i przyjemne :) 242337
W fenomenalny sposób oświetlenie która zatrzymałeś w kadrze nadaje bardzo subtelny ton temu zdjęciu.
A takie wpisy w szczególny sposób doładowują i dodają energię do dalszej pracy.
Dzięki. :)
I oczywiście podziękowania dla Rysiek_O, za promocję mojej pracy w wątku foto miesiąca. :)
Teraz parę zdjęć z okolic Kiruny. A ściślej ujmując, z odcinka drogi pomiędzy Kiruną, a norweską granicą.
1291
242349
1292
242343
1293
242344
1294
242345
.
Tadeusz Jankowski
6.03.22, 19:55
Zdjęcie lisiej jamki jest godne pojedynku z fotką 1290 paparapy. Zwykłe sceny, a ile w nich treści, klimatu, ekspresji.
TJ
Zdjęcie lisiej jamki jest godne pojedynku z fotką 1290 paparapy. Zwykłe sceny, a ile w nich treści, klimatu, ekspresji.
TJ
:) .
1295
242390
1296
242392
Albo...
1297
242395
1298
242394
.
@1298 wielkie te wycieczkowce są :-(
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A 1295 jest świetne z tymi przeplatającymi sie płaszczyznami ziemi, wody śniegu i chmur
Tadeusz Jankowski
8.03.22, 00:20
Bardzo przyciągająca oko seria. Pejzaże ekspresyjne, dynamiczne, zamaszyste, malownicze.
TJ
@1298 wielkie te wycieczkowce są.
A 1295 jest świetne z tymi przeplatającymi sie płaszczyznami ziemi, wody śniegu i chmur
Oj są wielkie. O ile dobrze pamiętam 8 pokładów i wielu wielu pasażerów. Pływające miasteczko. :)
Bardzo przyciągająca oko seria. Pejzaże ekspresyjne, dynamiczne, zamaszyste, malownicze.
TJ
Dziękuję Tadeuszu. :)
1299
242479
1300
242478
1301
242480
.
I tak po ostatnich wypowiedziach - wyobraziłem sobie taki wycieczkowiec na fotce 1299 :mrgreen:
I tak po ostatnich wypowiedziach - wyobraziłem sobie taki wycieczkowiec na fotce 1299 :mrgreen:
Niedoszacowałem Bodzip wielkość tego stateczku. :)
13 pokładów, około 1300 kabin dla prawie 3000 pasażerów i 1000 osobowa załoga.....
A to oczko wodne to efekt spuszczenia wody po zmywaniu po posiłku? :grin:
Dawno się w tym wątku nie wypowiadałem, ale ileż można pisać że krajobrazy piękne i bardzo dobrze pokazane...
A to oczko wodne to efekt spuszczenia wody po zmywaniu po posiłku? :grin:
Dawno się w tym wątku nie wypowiadałem, ale ileż można pisać że krajobrazy piękne i bardzo dobrze pokazane...
Nie to tylko pozostałości po zimowej porze. Trzy tygodnie wcześniej, leżał tu jeszcze śnieg.
.
1302
242525
1303
242530
1304
242527
1305
242528
1306
242529
.
1305 wręcz zjawiskowe :grin:
Jeziorko, domki, a w tle górka; zatoczka, fiord - obok domki a w tle górka.
Czy "oni" wchodzą na te górki czy tylko tak stoją i się marnują ? :roll:
1305 - ciekawe
Też potwierdzam, że wchodzą i to całkiem często.
1305 wręcz zjawiskowe :grin:
Dziękuję bardzo. :)
Jeziorko, domki, a w tle górka; zatoczka, fiord - obok domki a w tle górka.
wchodzą wchodzą :)
1305 - ciekawe
Też potwierdzam, że wchodzą i to całkiem często.
Generalnie Norwegowie trochę inaczej rozkładają akcenty w tematach dotyczących rekreacji i wypoczynku. Tam nie da się leżeć zbyt długo na plaży i wytapiać słoniny. Wypoczynek najczęściej przyjmuje formę aktywną.
Hiking, rowery, żagle czy nartolenie. Więc siłą rzeczy chodzą po górkach i dolinach, ale nie po wszystkich. Zresztą jak u nas. Taka forma spędzania czasu jest dla nich bardzo ważna i mocno kultywowana.
Jest ścisła lista "szlagierów", które należy zaliczyć i sukcesywnie to robią.
Są już takie atrakcje, że trzeba już wczesną wiosną rezerwować wejściówkę... :)
Oj ciągnie wilka do lasu... I podejrzewam że nie tylko mnie. :)
1307
242579
1308
242580
Na 1307 i 1308 operator światła dał pokaz kunsztu. Brawo, brawo!
Światło faktycznie na obu zasługuje na duże brawa.
Tadeusz Jankowski
13.03.22, 23:41
Ładne światełko. Nie da się zaprzeczyć.
TJ
Na 1307 i 1308 operator światła dał pokaz kunsztu. Brawo, brawo!
Światło faktycznie na obu zasługuje na duże brawa.
Ładne światełko. Nie da się zaprzeczyć.
TJ
Dziękuję bardzo.
To natura dała pokaz. Ja starałem się tylko to odtworzyć. Jeśli się podoba, to bardzo mi miło.
Znowu przytuliła mnie do siebie nostalgia...
1309
242609
.
Poznaję te kamyki - krwi tylko nie ma :mrgreen:
Poznaję te kamyki - krwi tylko nie ma :mrgreen:
To nie te same. Tamte są 200 m dalej. A kolejne 200m dalej są "foczki". :mrgreen:
1310
242688
1311
242689
1312
242690
.
.
1313
242807
1314
242808
.
W czerwonej budce na pomoście (1313) jest pewnie kasa :wink: Te szczyty co widać z prawej strony tej fotki są potem pokazane w centrum kolejnej?
W czerwonej budce na pomoście (1313) jest pewnie kasa :wink: Te szczyty co widać z prawej strony tej fotki są potem pokazane w centrum kolejnej?
Myślę, że Gang Olsena byłby najlepszy do sprawdzenia tej tezy ;-)
Ależ oczywiście Rysiek_O, że to te same górki. :)
Myślę, że Gang Olsena byłby najlepszy do sprawdzenia tej tezy ;-)
zigger
Det går an...
Tylko że oni są z Danii, i musieliby pojechać w delegację. :)
Tylko że oni są z Danii, i musieliby pojechać w delegację. :)
Właśnie dlatego o nich pomyślałem, że daleko nie mają, a do tego z językiem zero problemów :lol:
Właśnie dlatego o nich pomyślałem, że daleko nie mają, a do tego z językiem zero problemów :lol:
zigger nie jestem przekonany. W Norwegii,o czym zapewne wiesz, poza dwoma oficjalnymi głównymi wariantami języka bokmål i nynorsk, funkcjonuje oko 400 dialektów.
Dialekty te są składowymi czterech głównych grup językowych nordnorsk, trøndersk, vestlandsk i østlandsk....
Więc sprawa nie jest oczywista, mimo że język norweski wywodzi się w prostej linii z języka duńskiego. :)
I znowu wypasiona tapeta do kompa ;-)
@zigger (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4058) nie jestem przekonany. W Norwegii,o czym zapewne wiesz, poza dwoma oficjalnymi głównymi wariantami języka bokmål i nynorsk, funkcjonuje oko 400 dialektów.
Dialekty te są składowymi czterech głównych grup językowych nordnorsk, trøndersk, vestlandsk i østlandsk....
Więc sprawa nie jest oczywista, mimo że język norweski wywodzi się w prostej linii z języka duńskiego. :)
Tak, biorę pod uwagę, ale ja raczej stawiam na ich małomówność i tu upatruję sukcesu. Oczywiście pod warunkiem, że nie przesadzą z Tuborgiem przy okrągłym stole ;-)
Na 1314 powróciła 'pseudo-kaldera', która jest świetna. Może uda mi się kiedyś ją nawiedzić...
I znowu wypasiona tapeta do kompa ;-)
Tiaaaa... Pejzaż ma swoje zalety i ograniczenia. Albo się podoba, albo nie. Zwłaszcza w czasach, gdy wszystkie zdjęcia świata zostały już zrobione. :)
Czy robiąc zdjęcie krajobrazu w bardziej wymagających warunkach oświetleniowych, należy nadać zdjęciu ukierunkowaną interpretację? Edytując obraz w mniejszym lub większym zakresie? A może należy pozostawić to co wypluje puszka w postaci JPGa?
Chyba trzeba się zastanowić jaki mamy cel. Czy chcemy beznamiętnie odtworzyć stan faktyczny, czy może zwrócić na coś uwagę. Na specyficzny klimat, nastrój czy inne aspekty rzeczywistości. Nie jest to łatwe. Za to łatwo jest przegiąć pałę. I aby tego uniknąć trzeba dużo takich obrazów przećwiczyć. :)
Tak, biorę pod uwagę, ale ja raczej stawiam na ich małomówność i tu upatruję sukcesu. Oczywiście pod warunkiem, że nie przesadzą z Tuborgiem przy okrągłym stole ;-)
Na 1314 powróciła 'pseudo-kaldera', która jest świetna. Może uda mi się kiedyś ją nawiedzić...
No tak... Bo nie należy się wtrącać w nie swoje sprawy. :) No to jak tu przeprowadzić śledztwo, i dokąd można w takim wypadku dojść? Nawet nie chcę pytać Tuborg nie pomoże nawet cała cysterna. :mrgreen: Oczywiście zimową porą....
To miejsce jest dla mnie bardzo ważne. Ma niesamowity klimat i potencjał. Polecam gorąco, zwłaszcza że ludzi jest tam mało.
Odwiedzają je chętnie osoby szukające mocnych wrażeń wspinaczkowych.
1315
242873
Godzina 2 minut 30. Czyli światło poranka...
1316
242874
.
To miejsce jest dla mnie bardzo ważne. Ma niesamowity klimat i potencjał. Polecam gorąco, zwłaszcza że ludzi jest tam mało.
Odwiedzają je chętnie osoby szukające mocnych wrażeń wspinaczkowych.
Dziękuję, zapewne ciekawe, ale 1315 to jednak nie dla mnie :-P Jeśli się zdecyduje, to raczej na cos łagodniejszego ;-)
[/CENTER]Dziękuję, zapewne ciekawe, ale 1315 to jednak nie dla mnie :-P Jeśli się zdecyduje, to raczej na cos łagodniejszego ;-)
zigger i nie dla mnie. To tylko jako ciekawostka. :) I jest to ściana tej górki ze zdjęcia 1314. :)
Jak zwykle bardzo ładne kadry szanowny kolego.
Ciekawe miejsce. Ta wyspa na pierwszy rzut oka kojarzy mi się z zamaskowanym okrętem podwodnym:-)
lisiajamka1
24.03.22, 20:48
Klimatyczne widoki, a okręt podwodny urzekł mnie najbardziej :)
1316 przyprawia o ból głowy, takie zakręcone przez te odbicia drzew W pozytywnym sensie oczywiście. Coś tak jak ten rysunek Escher'a ze schodami donikąd.
Ciekawe miejsce. Ta wyspa na pierwszy rzut oka kojarzy mi się z zamaskowanym okrętem podwodnym:-)
Mam podobnie ;-)
Jak zwykle bardzo ładne kadry szanowny kolego.
Dziękuję za odwiedziny i opinię szanowny kolego. :)
:) Nie chciałem sugerować wstawiając to zdjęcie. Ale faktycznie taka myśl sama automatycznie się nasuwa.
Klimatyczne widoki, a okręt podwodny urzekł mnie najbardziej :)
Dzięki :)
1316 przyprawia o ból głowy, takie zakręcone przez te odbicia drzew W pozytywnym sensie oczywiście. Coś tak jak ten rysunek Escher'a ze schodami donikąd.
Dzięki, ale muszę przyznać się , że trochę się namęczyłem nad tą fotką.
1318
242923
.
Tadeusz Jankowski
25.03.22, 22:00
1318 - bardzo ładny klin: niebo - ziemia (woda).
TJ
1317 dla mnie też marynarka wojenna, to chyba podświadomość obecnej sytuacji
1316 magiczne
:) Nie chciałem sugerować wstawiając to zdjęcie. Ale faktycznie taka myśl sama automatycznie się nasuwa..
I admirałowie norwescy się wściekają - tyle się napracowali nad maskowaniem a przyszedł Paparapa, zrobił zdjęcie i lokalizacja U-boota się wydała...
To nie wina paparapa. To po prostu "Kursk" wypłynął i taki glonem obleziony
To nie wina @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325). To po prostu "Kursk" wypłynął i taki glonem obleziony
No no no Bodzip. Wina i to wielka, to w innym miejscu i na klęcząco.
Tu widzę nie winę, a zasługę. :mrgreen:
.
1319
242985
1320
242986
1321
242987
1322
242988
1323
242991
.
Oooo ładne, zwłaszcza 1319
Ładne jest
No ale ja głosuję na 1322.:grin:
1322 - niesamowite miejsce. Domyślam się, że ta masa spienionej wody wydostaje się z jakiegoś podziemnego tunelu gdyż w oddali na powierzchni tylko niewielki strumyczek...
Cieszy mnie to bardzo. :)
Ładne jest
No ale ja głosuję na 1322.:grin:
To cieszy mnie jeszcze bardziej. :)
1322 - niesamowite miejsce. Domyślam się, że ta masa spienionej wody wydostaje się z jakiegoś podziemnego tunelu gdyż w oddali na powierzchni tylko niewielki strumyczek...
Za przełęczą jest kolejne jezioro, do którego schodzi lodowiec. I z niego woda przelewa się, do dolnego jeziora właśnie tunelem.
Górne jezioro.
1324
243040
1325
243042
.
Mgliste i tajemnicze w swojej surowości. Ciekawie prezentuje się szopa z prześwitem pod podłogą.
Mgliste i tajemnicze w swojej surowości. Ciekawie prezentuje się szopa z prześwitem pod podłogą.
wyszomirze ta "szopa" bez podłogi. To jedyny schron koło lodowca dla turystów. Nie licząc tego przy przystani. Udało mi się w nim zjeść posiłek podczas największego deszczu.
Mimo kapryśnej aury, a co za tym idzie, małego zainteresowania turystów. "Parę" osób się tu zebrało, wykorzystując wszystkie siedzące miejsca. :)
Wrzucę jeszcze dwa zdjęcia. Jedno to wylot tunelu o którym już pisałem. I widok na dolne jezioro.
1326
243080
1327
243078
.
Ta ostatnia seria (od 1324) ciekawa, fajny odbiór, a w dodatku tak lekko w klimacie 'Prometeusza' :wink:
Takie tunele to się same nie robią. Tam jakieś trole musiały pracować :mrgreen:
lisiajamka1
30.03.22, 19:42
Raczysz nas pięknymi zdjęciami, szczególnie ostatnia seria 1322-1327 :)
Oba świetne. Na 1326 czuje się potęgę wypływającej wody, na 1327 śliskość mokrych skał.
Czy ktoś kiedyś przepłynął tym tunelem ? Z Niagary skakali więc... :mrgreen:
Ta ostatnia seria (od 1324) ciekawa, fajny odbiór, a w dodatku tak lekko w klimacie 'Prometeusza' :wink:
Dzięki za pozytywny odbiór. Bo faktycznie wygląda to dość nierealnie, Zwłaszcza z tą specyficzną kolorystyką.
Takie tunele to się same nie robią. Tam jakieś trole musiały pracować :mrgreen:
Jak by nie było, tam jest "zagłębie" Trolli. :)
Raczysz nas pięknymi zdjęciami, szczególnie ostatnia seria 1322-1327 :)
Cała przyjemność po mojej stronie. :)
Oba świetne. Na 1326 czuje się potęgę wypływającej wody, na 1327 śliskość mokrych skał.
Staram się uczyć wyszomirze jak najlepiej oddawać klimat miejsca. Ale łatwe to nie jest.
Czy ktoś kiedyś przepłynął tym tunelem ? Z Niagary skakali więc... :mrgreen:
O tym nie słyszałem, ale w dialekcie Trolli jestem cieniutki, więc taka informacja mi mogła umknąć.
A co, zgłaszasz swój akces? Gdyby Ci się udało byłbyś sławny i trochę kasy byś przytulił. :)
Zmagania z Number One...
1328
243136
1329
243137
1330
243138
1331
243139
1332
243140
1333
243141
1334
243142
1335
243143
..
paparapa Jeśli chodzi o "lepszość" to dla mnie 1328 konkuruje z 1331. Zainteresowała mnie też budowla na 1333. Ta ciemna tafla to chyba solar, bo po co tam telebim? A instalacja z czerwonym wężem po prawej części budynku to do mycia??
@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) Jeśli chodzi o "lepszość" to dla mnie 1328 konkuruje z 1331. Zainteresowała mnie też budowla na 1333. Ta ciemna tafla to chyba solar, bo po co tam telebim? A instalacja z czerwonym wężem po prawej części budynku to do mycia??
Rysiek_O całe szczęści że coś się spodobało. :) Pogoda była wybitnie niefotograficzna. Na starcie na dole około dziewiątej miałem 18 st. To rzecz raczej rzadka w tamtych stronach. :)
Ten budynek to Galdhopiggen Hytte. Co do podejrzanej tajemniczej instalacji, nie mam pojęcia co to jest i do czego służyło. Jak będę następnym razem to się zapytam :).
I oczywiście to czarne to solar.
.
A wieczorem po zdobyciu w pocie i znoju Number One. Skonany jak pies, wygoniło mnie z "gawry" piękne niebo.
Już kiedyś znęcałem się nad fotkami z tego miejsca, ale teraz, wydaje mi się że poradziłem sobie znacznie lepiej. :)
Pogoda miała się utrzymać jeszcze parę dni, więc kolejny będzie Number Two.
1336
243166
1337
243163
1338
243164
Albo tak...
1339
243165
.
1337 podoba mi się najbardziej z ostatniej wrzuty ze względu na te zabudowania które tworzą ciekawy drugi plan.
1337 podoba mi się najbardziej z ostatniej wrzuty ze względu na te zabudowania które tworzą ciekawy drugi plan.
Bardzo mi miło. :)
Bardzo lubię to miejsce, czyli Spiterstulen. Jakoś tak dziwnie się dzieje, że jak jestem gdzieś w okolicy to muszę się tam wbić, choć na chwilę gdy nie ma pogody.
To miejsce wymarzone dla miłośników gór, niemal w każdym wydaniu. Od spaceru doliną, po ekstremalny hardcore. :) Polecam. :)
A wracając do wątku... Dziś górka za miedzą. Czyli Number Two.
1340
243178
1341
243179
1342
243181
Albo jeszcze taki wariant... Nie wiem który lepszy.
1343
243183
.