Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Silnik SWD w 50-200

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Silnik SWD w 50-200

Witam. Przeczytałem kilka wątków o w/w obiektywie i niestety każdy był rozwalany przez osoby nie mające nawet sprzętu ale za to mające wiele do powiedzenia Stoję przed opcją zakupu 50-200 właśnie - jak widać podpinałbym do E-3.

Rzecz roznosi się o ów silniczek, który zapewnia cichą pracę ale i według Olypedii sprawia, że 50-200 SWD jest 2x szybsze od klasycznego. Miałem oba w rękach ale w rocznym odstępie czasowym i nie byłem wstanie określić czy faktycznie. Wiem, że stare 50-200 z E-3 ostrzy szybko i sprawnie ale jeśli SWD jeszcze dałoby kopa i byłoby przyszłościowe to może warto dopłacić? Niestety różnica to aż 700zł, więc wolałbym mieć sprawdzone informacje aniżeli domysły. Pech chce, że wszelkie testy jakie widziałem SWD opierały się na starej wersji i była jedynie adnotacja, ze nowy jest cichy...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli masz 12-60,to chyba 50-200 będzie podobny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tu nie chodzi o to czy 50-200 SWD będzie podobnie szybki co 12-60 SWD lecz czy jest faktycznie zauważalna różnica między 50-200 a 50-200 SWD

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Ja już próbowałem trzy razy dowiedzieć się tego samego i szczerze życzę Ci powodzenia .
    Być może nie umiem robić zdjęć, nie jestem wstanie zrobić dobrego ostrego zdjęcia poruszającemu się obiektowi jak rower w lesie albo narciarz ze ZD50-200 + E-3.
    Z ZD12-60SWD takich problemów nie mam. Z tego powodu pewnie sprzedam 50-200 - tyle, że dalej nie wiem jak jest szybkością tego szkła z SWD bo 14-35SWD sprawdzałem i jest wolno - sam silnik niczego gwarantuje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Kto pyta..
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...3&postcount=73
    i dalsze.
    Odpowiedź jest połowiczna. Tzn nie odpowiem czy SWD coś poprawi. Moim zdaniem nie.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Stawiam na SWD bo jest naprawdę szybki z E-3, chociaż miałem tylko raz do czynienia ze starszą wersją bez SWD przed zakupem, AF działa prawie bezszelestnie tak jak 12-60, problemy z ostrością ma tylko przy naprawdę trudnych warunkach oświetleniowych i wtedy jeździ po całym zakresie, no ale zawsze można przełączyc na MF, bo w takich warunkach i tak zdjęc akcji nie da się zrobic, teraz gdybym miał kupowac to nawet bym się nie zastanawiał, tylko z SWD. Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tylko jak słusznie droplet zauważył 14-35 też ma SWD a ludzie nie chwalą go za prędkość. Na stare 50-200 nikt nie narzekał i gdyby nie przeczytane "2x szybsza praca AF" na Olypedii to bym pewnie się nie zastanawiał...

Pewne jest, że SWD = cisza. Brakuje dowodów na wpływ na prędkość :P

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Ja już próbowałem trzy razy dowiedzieć się tego samego i szczerze życzę Ci powodzenia .
    Być może nie umiem robić zdjęć, nie jestem wstanie zrobić dobrego ostrego zdjęcia poruszającemu się obiektowi jak rower w lesie albo narciarz ze ZD50-200 + E-3.
    Z ZD12-60SWD takich problemów nie mam. Z tego powodu pewnie sprzedam 50-200 - tyle, że dalej nie wiem jak jest szybkością tego szkła z SWD bo 14-35SWD sprawdzałem i jest wolno - sam silnik niczego gwarantuje.
    Bez urazy, ale o ile w lesie jest ciemno i tam faktycznie mogą być problemy, to przypadek narciarza imho świadczy niestety o tym, że sprzęt jest okej [albo uszkodzony ;p], a Ty powinieneś raczej poćwiczyć [pewnie coś źle robisz], a nie kupować lepsze szkło...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Bez urazy, ale o ile w lesie jest ciemno i tam faktycznie mogą być problemy, to przypadek narciarza imho świadczy niestety o tym, że sprzęt jest okej [albo uszkodzony ;p], a Ty powinieneś raczej poćwiczyć [pewnie coś źle robisz], a nie kupować lepsze szkło...
    normalnie bym się z tobą zgodził, że nie mam wprawy ale w tym samym czasie używałem 12-60SWD i nie ma porównania bo 12-160SWD trafia. Praca AF 50-200 w tych samych warunkach to kwestia szczęścia.

BTW znowu wypowiedzą nie ci co mają SWD a ci którym się wydaje, że nie warto przepłacać bo nie ma różnicy
    Bardzo bym prosił by wreszcie wypowiedział się właściciel/użytkownik 50-200SWD bo ten wątek robi się bez sensu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Sprawdzałeś po wgraniu nowego Firmware czy przed?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.