Proszę o parę rad i informacji. Problem jest następujący. Na wakacjach pojawiły się problemy z łapaniem ostrości przez w/w szkło (aparat E-520):
- częsty przypadek: dwa zdjęcia wykonane jedno po drugim (te same ustawienia), jedno ostre drugie rozjechane. Zwykle ostrość jest ustawiona wtedy na bardzo bliskim planie, co widać na np. elementach na brzegu zdjęcia. Zdarzało się też, że balans bieli na dwóch prawie jednakowych zdjęciach był mocno inny (dwa załączone zdjęcia Akropolu).
- bardzo dużo zdjęć z nierówną nieostrością: prawa (zawsze) strona ostra lub prawie ostra, 1/3 z lewej mocno nieostra. Widać to na kolejnym przykładzie - dziób statku jest nieostry, 2/3 z prawej ostre, również budynek z prawej, który jest dalej (głębiej) niż dziób statku.
- dwa-trzy razy zdarzyło się, że autofokus jeździł tam i z powrotem i nie złapał ostrości. Wszystko to w pełnym słońcu, a nie w ciemnym tunelu!
- problemy nie pojawiają się przy każdym zdjęciu, większość jest dobra, ale tych mocno nieostrych pojawiło się teraz naprawdę sporo. No i ta lewostronna nieostrość jest naprawdę dokuczliwa i częsta.
I tu moje pytania:
- w serwisie orzekli, na razie telefonicznie, że to na pewno obiektyw (też tak myślałem). Tylko czy na pewno? Co może być konkretną przyczyną? Czy przyczyna może być w aparacie lub np. w stykach bagnetu?
- Czy jest to naprawialne w warunkach domowych? Zaznaczam, że nie mam "dwóch lewych rąk".
- w serwisie powiedzieli, że cena naprawy jest ryczałtowa 453 zł, obojętne, czy w efekcie przetrą szkło szmatką, czy wymienią cały na nowy. Czy jest sens w to wchodzić, jeśli na Allegro można kupić prawie nieużywany egzemplarz za 200-250 zł? Jedyna chyba zaleta serwisu to półroczna gwarancja.
- co mogło zaszkodzić? Upały - 35-40 stopni? Aparat nie leżał na pełnym słońcu - albo wisiał na mnie, albo był w schowku w samochodzie. Czy mogło zaszkodzić kilka dni jazdy w schowku? Leżał na boku, częściowo na cienkiej gąbce ale był też oparty bokiem na mocowaniu filtrów Cokina założonym na obiektyw. Kojarzę to z tą opisaną nierówną nieostrością, ale obiektyw zachowuje się normalnie - pierścień ogniskowej pracuje jak dawniej, przednia, wysuwna część nie jest wykrzywiona, luzy minimalne.
Proszę o Wasze opinie co do tych spraw. Dotychczas szkło nie sprawiało żadnych problemów, a robię nim ponad 90% zdjęć.