Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Silnik SWD w 50-200

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    fajne jest to jak SWD nie słychać tylko czasem trochę "kopie". Gdy bawiłem się chwilę tym bez SWD a potem z SWD to myślałem, że coś się zepsuło bo nie działa co do szybkści nie chciabym się w żaden sposób autorytatywnie wypowiadać nie rozpoznaję różnic w prędkości poniżej 0,1 sek. I napewno trzeba testować trochę dłużej ze stoperem w ręku w różnych warunkach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tu nie chodzi o mierzenie co do 0,1s, bo jeśli nawet różnica byłaby 5s vs 3,5s to i tak człowiek tego zbytnio nie zauważy. Gdy podpiąłem 50-tkę do E-3 to momentalnie zauważyłem różnicę. 70-300 z E-3 jest dla mnie za wolna ale zakładam, że nawet stare 50-200 jest szybsze(nowe porównywałem i mam pewność). O co chodzi z tym C-AF? Faktycznie z SWD ma tendencję do gubienia się czy też dotyczy to obu wersji?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Dzięki K_Puchatek, geo na takie opinie czekałem

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    14-35 do macania w PL jest sztuką przedprodukcyjną. Nie próbował bym na jej podstawie wyciągać wniosków o ostatecznym produkcie.
    nie wiem czy to do mnie ale ja bawiłem się egzemplarzem do sprzedaży w sklepie w Krakowie i byłem rozczarowany szybkością SWD.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    C-AF i 50-200 SWD to pomyłka jak na razie dla mnie. Co mnie wkurzało to zachowywał się czasami jak mój zd50 macro czyli zastanowiał się i póżniej jeżdził po całym zakresie.
    Dokładnie to samo mnie denerwuje. Choć robi to tak cichutko

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    Ostrość zwłaszcza na 200 mm f3.5 nie jest wcale taka fajna.
    Do eLki nie porównam ale osobiście nie mam najmniejszych zastrzeżeń do ostrości nawet na 200mm f3.5.

Co do szybkości SWD to niestety starego 50-200 nie miałem w ręku, ale z SWD jestem bardzo zadowolony. IMHO warto dopłacić do SWD.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jestem dziś umówiony z romek1967 na małe porównanie wyższości ZD 50-200 SWD nad ZD 50-200

Wieczorem może damy rade "wstawić" swoje odczucia z tym związane.

Czy faktycznie w prędkości AF jest różnica .... znaczna różnica, bo co do głośności to nie ma co porównywać SWD i kropka

porównamy - zobaczymy - damy ostateczny werdykt
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Jak rozwiążecie ten węzeł gordyjski to reputacja was nie minie

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

ZD 50-200 vs ZD 50-200 SWD

no i stało się ....
    dzięki uprzejmości romek1967 mogłem porównać te dwa obiektywy.

Głównym powodem tego "testu" było sprawdzenie czy jest różnica w szybkości AF w ZD+SWD.

Jeżeli komuś nie chce się czytać całości, a zależy mu tylko na głównym zagadnieniu czy obiektyw z SWD jest szybszy – odpowiedź moja jest -TAK.

Obiektyw z SWD jest szybszy, ale to nie jest jakaś kosmiczna różnica. Powiem nawet, że na początku testowania nie dostrzegałem jakiejkolwiek różnicy. Warunki pogodowe bardzo dobre. Tryb S-AF.

Może przy współpracy z jakimś urządzeniem pomiarowym można by było ustalić czas ostrzenia, lecz wyniki byłyby zbliżone bardzo do siebie.

Po zmianie na C-AF można było wreszcie zauważyć różnicę w szybkości na plus dla SWD.
    W tym przypadku starszy obiektyw robił się „ospały” i odczuwalnie wolniej ustawiał ostrość. Zdecydowanie też głośniej. Nadal szybkość AF w starym obiektywie jest i tak bardzo duża. Jednak to ZD+SWD udowodniło mi, że jest lepsze. Że umie szybciej ustawić AF.

Przy okazji testowania ZD 50-200 SWD porównałem z nim Sigmę 150 Macro HSM. Efekt ?! Sigma jest zdecydowanie wolniejsza nawet od starszej wersji ZD 50-200, natomiast jest najcichsza. Cichsza niż obiektyw ZD+SWD. Słychać tylko szelest i gdyby nie sygnał akustyczny z E-3, ktoś kto by go pierwszy raz używał nie wiedziałby, że już jest OK

Uwagi :
    pomimo oficjalniej mniejszej wagi obiektyw z silnikiem SWD wydaje się być delikatnie cięższym.
    ZD 50-200 SWD 995 g vs ZD 50-200 1022 g.
    Po zdjęciu pierścienia do mocowania, do statywu „denerwujące” są wypustki na obwodzie blokujące obejmę (4szt).
    Starszy model ma tylko 2 i nie przeszkadzają podczas zakładania / zdejmowania go do/z body. W nowym od razu je wyczułem …. po prostu mi przeszkadzały

Czy warto go mieć ?

Warto.... w końcu to nowszy model, lecz moim zdaniem wszystko zależy od ceny. Ile trzeba dopłacić do nowszej wersji ? Czy ktoś te ułamki sekund w szybkości AF wykorzysta w 100 % ?
    Dla amatorów takich jak ja, uważam że to zbędny wydatek. Za różnicę w cenie można coś dokupić do sprzętu. Moim zdaniem kwota 300 – 500 zł dopłaty do ZD+SWD jest uzasadniona. Ale więcej już na pewno nie.

Każdy chce mieć coś nowszego i powiem, że też bym go chciał mieć, ale nie dlatego, że jest odrobinkę szybszy na C-AF …. po prostu …. chciałbym mieć coś nowszego, innego

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Ciekawi mnie czy testowałeś ZD50-200 AF-C z firmware-m 1.4 w E-3?

Był bym zapomniał, wielkie dzięki za test

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Chciałem Ci dać plusika za ten test, tylko ten głupi system nie pozwala, nic poczekam - będzie okazja.
    Plusik nie za test 50-200, tylko wspomnianej sigmy 150. Po prostu potwierdziłeś coś co już kiedyś przewijało się na forum, że obiektywy MACRO ostrzą wolniej. Była mowa o ED 35.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Ciekawi mnie czy testowałeś ZD50-200 AF-C z firmware-m 1.4 w E-3?

Był bym zapomniał, wielkie dzięki za test
    .... testowałem mając jeszcze firmware 1.3 ale już myślałem o 1.4 to prawie tak jak bym go już miał .... no prawie

nic strarconego .... spotkam się jeszcze nie raz z Romkiem to i testa ponownie zrobię (no chyba .... że go wymienię na ten z SWD to test`a nie będzie )
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Chciałem Ci dać plusika za ten test, tylko ten głupi system nie pozwala, nic poczekam - będzie okazja.
    Plusik nie za test 50-200, tylko wspomnianej sigmy 150. Po prostu potwierdziłeś coś co już kiedyś przewijało się na forum, że obiektywy MACRO ostrzą wolniej. Była mowa o ED 35.
    .... może następnym razem się uda pamiętaj .... system ma zawsze rację

a co do obiektywów MACRO to Sigma 150 pomimo, iż jest znacznie wolniejsza od ZD 50-200 b/SWD to i tak jest jednym z najszybszych szkieł do tego rodzaju fotografii - a może i najszybszym ?! . Sigma 105 jakieś 2 x wolniejsza i 3 x głośniejsza tak plusk minusk
    Ostatnio edytowane przez Sebu$ ; 9.04.09 o 23:04 Powód: Automatyczne scalenie postów